Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!
3 utas Beyma nagymonitor
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11181
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
... csak kiböjtöltem ezt is. Az ígért 2 hetes szállítási határidő helyett 5 hét alatt meg is érkeztek a hangszórók. Úgy tűnik, a Reflex kft mit sem változott az elmúlt 20 évben, a 80-as években is merő fájdalom volt velük üzletelni. Némi fájdalomdíjként kaptam 25 % kedvezményt, így már tényleg kimondottan olcsónak mondható a teljes szett. A B100-as mélysugárzó igen lenyűgöző külsőre, azt hiszem, 12 collos hangszórón ekkora mágnest eddig még nem láttam. A közép és magas sugárzó semmi extrát nem mutat vizuálisan, de ezek ugye nem is csiriviri High End példányok. Mostantól felpörögnek az események, ma már nekiálltam kimérni a hangszórókat, Bege is befordult a célegyenesbe, tehát van rá esély, hogy november végére összeáll a doboz, belekerülnek a motorok és kezdődhet a keresztváltó játék.
- suminator968
- V.I.P.

- Értékelés: 1082
3 utas Beyma nagymonitor
Bege mester készített egy kis szemléltető rajzot:
Nekem bejönne akár így is!
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
3 utas Beyma nagymonitor
Bege mester készített egy kis szemléltető rajzot:
Bege mester egyre ügyesebb.
Látom kénytelen vagyok beállni a sorba.Még két dobozt fogok vele én is csináltatni.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Ha elküldöd a hangszórókat, átviteli karakterisztikát, beépítés függvényében csinálhatok ha gondolod? Többet ér, mint a gondolkodás.
Asztalosműhely hiányában nekem csak a gondolkodás jutott.
A hangszórókat jövő hétre ígérte a beszállító, utána küldöm őket hozád.
3 utas Beyma nagymonitor
Köszi!
Jogos a megjegyzésed, gondolkodjunk el a felső él lekerekítésén!
Ha elküldöd a hangszórókat, átviteli karakterisztikát, beépítés függvényében csinálhatok ha gondolod? Többet ér, mint a gondolkodás.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Szia.
A magassugárzó kisfrekvenciás átviteli anomáliáit, lehet, hogy csak MTW elrendezés javítaná, főleg ezen a függőleges síkon. Meg talán, a felső él, nagy rádiuszú gömbölyítése.
Holnap, küldöm a méleket.
Köszi!
Jogos a megjegyzésed, gondolkodjunk el a felső él lekerekítésén!
3 utas Beyma nagymonitor
Szia.
A magassugárzó kisfrekvenciás átviteli anomáliáit, lehet, hogy csak MTW elrendezés javítaná, főleg ezen a függőleges síkon. Meg talán, a felső él, nagy rádiuszú gömbölyítése.
Holnap, küldöm a méleket.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Végül a mélysugárzó elméleti nyers átvitele és egy lehetséges kompenzációval:
Ez még inkább elméleti dolog, mint a korábbi fejtegetés, hiszen a dobozba épített hangszórók valós érzékenysége és átvitele csak a mérések során fog kiderülni, a kompenzáció mértéke és helye pedig erősen ezektől függ. Célom az, hogy különálló kompenzáló kör ne kerüljön a keresztváltóba, a kiegyenlítést maga a LP váltás oldja meg. Az előlap mérete ebben is segíteni fog elvileg.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Korábban említettem az Edge nevezetű programot, ami sok számítástól kímél meg minket előlap tervezés közben. Nagyon tanulságos megfigyelni, mennyire beleszól az átvitelbe a hangszóró és a doboz viszonya.
A mélysugárzó elvi frekvencia válasza a tervezett 43 x 73 cm méretű előlapon a hagyományos függőleges tengelybe téve és az általam választott elhelyezéssel:
A függőleges tengelybe helyezett hangszórónál lenne egy szép kiemelésünk 2 kHz környékén, ami bár bőven a váltási pont felett van, én próbálom elkerülni, ha már van rá lehetőség
A középsugárzó elvi frekvencia válasza a tervezett 43 x 73 cm méretű előlapon a hagyományos függőleges tengelybe téve és az általam választott elhelyezéssel:
A középsugárzónál tűnik legkritikusabbnak az elhelyezés. Tengelybe helyezésnél pont az aktív tartományban (400 és 3.000 Hz között) lennének a durvaságok. A végső helyen szépen kisimul az átvitel. Továbbá az előlap méreteiből következő BS hatás pont a tervezett váltás felett fejti hatását teljes mértékben. Ez segít majd a váltásban, illetve kompenzálja a mély és középsugárzó érzékenysége közötti különbséget.
A magassugárzó elvi frekvencia válasza a tervezett 43 x 73 cm méretű előlapon a hagyományos függőleges tengelybe téve és az általam választott elhelyezéssel:
A magas szekcióban drámai különbségek nincsenek az elhelyezések között, de a 3 kHz (azaz a váltási pont) környéki anomáliák elhárítása is kis sikernek számít. A dóm helyét inkább a középsugárzóval egy tengelyre kerülés határozta meg.
Mint látható, eszeveszett különbségeket nem okoz a hangszórók elhelyezése az előlapon, de a színezetlen hangzásban komoly szerepe lehet, hiszen 2-3 dB-es átviteli púpok, gödrök már egyéni hangzást adnak a doboznak, ezzel csökkentve univerzális felhasználhatóságát, ami nálam alapelvárás. A nagy előlap lehetőséget ad erre a játékra, a mai modern formavilágú vékonyka dobozoknál erre esélyünk sincs, ott más előnyök és hátrányok vannak. Mindez persze csak elméleti fejtegetés egyelőre. Hogy a valóságban hogy működik a dolog, arra pár hét múlva derül fény.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
OFF:
A napokban néztem az új 4312E doboz átvitelét, a mélyhangszórót ebben a típusban sem szűrik, direktbe kapja a jelet, aminek az eredménye 10dB a frekvenciaátvitelben.
Ez egy tipikus régi JBL megoldás, de azok között is kirívó eset. A szekciókat nem korlátozzák felülről, összeengedik őket egymással és igen magasan vágnak. Nehezen lehetne perdöntő műszaki indoklást mögé tenni, de a rajongók nem is az alapján döntenek ugye.
3 utas Beyma nagymonitor
Hajrá, egy jó "kis" monitor, alig várom a fejleményeket
- andrelegrand
- V.I.P.

- Értékelés: 20
3 utas Beyma nagymonitor
OFF:
A napokban néztem az új 4312E doboz átvitelét, a mélyhangszórót ebben a típusban sem szűrik, direktbe kapja a jelet, aminek az eredménye 10dB a frekvenciaátvitelben.
- hubee
- V.I.P.

- Értékelés: 154
3 utas Beyma nagymonitor
Számomra nagyon érdekes projektnek tűnik. Kíváncsi vagyok hogyan épülget majd.
Fapaci, Bege jó munkát ! (volt szerencsém a -még nem kész- Bege-féle Exotic dobozhoz )
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Vagy inkább erre a sikeres darabra: JBL122A
Az egyik nálam megfordult JBL dobozban ilyen mélysugárzó volt. Nagyon kellemes, húsos basszust produkált, de 800 Hz felett nehezen tolerálható dolgokat művelt, amit a JBL mérnökei valamiért nem tartottak problémának és bőven a hallható tartományba engedték a rezonanciákat a váltó által. A Beyma 12B100R kevésbé háklis ilyen szempontból és a váltás is teljesen más lesz nálam.
- andrelegrand
- V.I.P.

- Értékelés: 20
3 utas Beyma nagymonitor
Vagy inkább erre a sikeres darabra: JBL122A
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Érdeklődve fogom követni a híreket. Bege munkája tényleg gyönyörű, igaz élőben nem volt szerencsém látni.
Amúgy a nyertes dohogó nagyon ismerős (otthonról, JBL 127a, ilyen van az L40-ben). Hiába, nincs (sok) új a nap alatt.
A Beyma sok olyan hangszórót gyárt, amik JBL helyettesítő darabok. Nálam ez nem volt szempont, de a hasonlóság tagadhatatlan.
-
Vendég
3 utas Beyma nagymonitor
Sok éven át hallgattam otthon aprócska hangszórókkal - magam, vagy valamilyen gyár által - épített hangdobozokat, de a szívem mindig is a nagy membránokhoz húzott. Ezen vágyaimat jobbára kiéltem koncerthangosítások során, otthon esélyem sem volt ilyen méretekkel együtt élni. Aztán pár éve úgy hozta a sors, hogy végre lett egy igazán nagy szobám, konkrétan 55 m2 3,60 méteres belmagassággal, ahol már meg lehet dörgetni a levegőt különösebb dúsulás, túllövés nélkül, hála a részben kezelt akusztikának és a belméreteknek. Kétféle Scan Speak motoros hangdobozom is működött itt eddig, amiket bár nagyon szerettem, egyik sem hozta azt az energikus hangélményt, reális hangszerméreteket, ami a lelkem mélyén célom lenne. A második doboz különösen jól sikerült, így kissé nagyképűen azt gondolom, elértem a 4-6 collos membránok korlátait. Az elmúlt hónapokban több nagyobbacska monitor is járt nálam, többnyire régi konstrukciójú JBL-ek, amik az ismert hibájuk ellenére is élvezetes kóstolót adtak számomra egy nagyon szerethető hangképből. Ez volt az utolsó csepp a pohárban és úgy döntöttem, tényleg építek egy nagy 3 utas stúdió monitort.
Alap elképzelésem a 70-100 literes doboz volt, nagy membránméretekkel, de baráti áron megépítve. Így hát a sok száz eurós motorokat nem is nézegettem, az alsó-közép kategóriában keresgéltem. Bár tudjuk, hatalmas a piaci kínálat hangszórókból, de hamar szembesültem vele, hogy 200 € alatt gyorsan elfogynak a lehetőségek a nagyobb méreteknél. A válogatás után gyakorlatilag csak a Dayton, Beyma, Visaton nevek maradtak talpon. Utóbbitól én eleve viszolygok, a Daytont nem ismerem, így hát egy előzetes döntés született a Beymáról. Mellette szól a viszonylag barátságos ár, részletes gyári adatlapok, EU-s gyártás, könnyű beszerezhetőség és van némi DIY publikációja is.
12 collos méretben nem nagyon találunk otthoni HiFi célokra szánt mélynyomót emberi áron. A Beymák inkább PA és stúdiós feladatokra készülnek, ennek megfelelő paraméterekkel. A kis Scan Speak motorokkal könnyedén elért 33 Hz-es f3 itt ábránd marad, 40 Hz alá egyikkel sem tudtam menni a fenti elvárások betartása mellett. Végül két típus maradt versenyben, mégpedig a 12B100R és a 12BR70. Előbbi igen szép jellemzőkkel bír, erős mágnes, robosztus kivitel, alacsonyabb torzítás, ellenben 50-60 liternél nagyobb dobozba tenni nem ajánlatos. A 70-es nagyobb dobozba való, kicsit mélyebbre is megy, olcsóbb is, de kevésbé szimpatikus számomra. Így hát a B100-as típus a befutó.
A középső szekcióban a 6B30Pe dolgozik majd kicsi torzítása és viszonylag szép átvitele miatt. Érzékenysége ugyan alacsonyabb a mélysugárzóénál, de a különbséget az előlap és a BS kompenzáció ellensúlyozza majd. A nagyobb 8M70 jobb ugyan érzékenységben, de bizonyára igen nehéz lenne összeváltani a magassal, ilyen membránméretet amúgy sem lehet felengedni 4 kHz-ig.
A magasakon sokat filóztam. A CP25 nem túl szép átvitelt produkál és a torzítása sem példás, ellenben nagyon szép a diszperziója. Az SMC2012 pont az ellentéte, szép átvitel, alacsony torzítás, de erős nyaláboltság. Mindkét típus komoly kompromisszumokkal járna, így hát egy hagyományosabb dómsugárzót választottam a fémmembrános, stúdiós T2030 személyében. Az érzékenysége persze alacsonyabb, mint a PA modellekké, de ez a doboz nem is ezen paraméterről lesz híres, nem lesz sokkal 90 dB felett, így hát bőven belefér a dómsugárzó is. A napokban vásárolt Crown PSA-2 PA végfokom csatornánkénti 400 Wattjával amúgy is bőséges energiát szolgáltat majd.
A doboz kialakítása amolyan klasszikus ódivatú monitor. A 45 cm széles előlap tág lehetőséget ad a hangszórók elhelyezésére és diffrakciós optimalizálására is, amire a filigrán állódobozaimnál esélyem sem volt. A doboz 25 mm vastagságú szendvics szerkezetű lapokból készül, kívülről furnérozva, belül hullámtörőkkel teleaggatva. Párhuzamos felületek alig lesznek odabent, nagyon nem szeretjük az állóhullámokat. A bruttó térfogat 70 liter körül lesz, ebből lejön a kb nettó 12 literes elkülönített középkamra, a merevítések, hullámtörők, stb., így a mélysugárzó kb 50 literben fog dolgozni. A reflexnyílás a szokásos előlapi elhelyezés helyett alulra kerül a doboz anyagából kialakítva és össze lesz építve egy szintén most készülő masszív állvánnyal, amivel megpróbálom a basszusokat némileg irányítani, illetve a keresztváltót is magába fogadja majd. Az előlap elrendezése diffrakciós optimalizálás után:
Bár korábbi dobozaimat (hatékony segítséggel) én eszkábáltam, ezen példányok építését már nem vállalom. Szerencsémre Bege mester kapható volt rá. Jobb szakít nehezen találtam volna, hiszen ő nem csak a famunkákban, hanem a hangsugárzók világában is otthonosan mozog, ráadásul eddigi munkáiból ítélve az enyémhez hasonlatos vizuális ízléssel bír. Ötleteink egyeztetése után a doboz vörös natúr famintás borítást kap majd, az előlap pedig homogén matt sötétszürke lesz.
A hangszórók gyári adatai alapján elég szabadon tologathatóak majd a szekciók határai, de egyelőre semmilyen váltóterv nem készült még. Ezt a folyamatot csak a doboz elkészülte és a beszerelt hangszórók mérései után fogom elkezdeni. A 2. rendű váltások várhatóan 500 és 3000 Hz környékén leszek. Egy nagyon jól használható BS tervező program, az Edge segítségével meglehetősen jó helyre tudtam elhelyezni a hangszórókat az előlapon, továbbá a motorok sem szenvednek különösebb átviteli nyomortól, így a keresztváltó várhatóan egyszerű lesz, nem fog hasonlítani egy alkatrész lerakathoz.
A doboz gyártása a napokban indul, addigra a hangszórók is megérkeznek, szóval hamarosan felpörögnek az események, melyekről majd folyamatosan beszámolok e topicban.
Érdeklődve fogom követni a híreket. Bege munkája tényleg gyönyörű, igaz élőben nem volt szerencsém látni.
Amúgy a nyertes dohogó nagyon ismerős (otthonról, JBL 127a, ilyen van az L40-ben). Hiába, nincs (sok) új a nap alatt.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Sok éven át hallgattam otthon aprócska hangszórókkal - magam, vagy valamilyen gyár által - épített hangdobozokat, de a szívem mindig is a nagy membránokhoz húzott. Ezen vágyaimat jobbára kiéltem koncerthangosítások során, otthon esélyem sem volt ilyen méretekkel együtt élni. Aztán pár éve úgy hozta a sors, hogy végre lett egy igazán nagy szobám, konkrétan 55 m2 3,60 méteres belmagassággal, ahol már meg lehet dörgetni a levegőt különösebb dúsulás, túllövés nélkül, hála a részben kezelt akusztikának és a belméreteknek. Kétféle Scan Speak motoros hangdobozom is működött itt eddig, amiket bár nagyon szerettem, egyik sem hozta azt az energikus hangélményt, reális hangszerméreteket, ami a lelkem mélyén célom lenne. A második doboz különösen jól sikerült, így kissé nagyképűen azt gondolom, elértem a 4-6 collos membránok korlátait. Az elmúlt hónapokban több nagyobbacska monitor is járt nálam, többnyire régi konstrukciójú JBL-ek, amik az ismert hibájuk ellenére is élvezetes kóstolót adtak számomra egy nagyon szerethető hangképből. Ez volt az utolsó csepp a pohárban és úgy döntöttem, tényleg építek egy nagy 3 utas stúdió monitort.
Alap elképzelésem a 70-100 literes doboz volt, nagy membránméretekkel, de baráti áron megépítve. Így hát a sok száz eurós motorokat nem is nézegettem, az alsó-közép kategóriában keresgéltem. Bár tudjuk, hatalmas a piaci kínálat hangszórókból, de hamar szembesültem vele, hogy 200 € alatt gyorsan elfogynak a lehetőségek a nagyobb méreteknél. A válogatás után gyakorlatilag csak a Dayton, Beyma, Visaton nevek maradtak talpon. Utóbbitól én eleve viszolygok, a Daytont nem ismerem, így hát egy előzetes döntés született a Beymáról. Mellette szól a viszonylag barátságos ár, részletes gyári adatlapok, EU-s gyártás, könnyű beszerezhetőség és van némi DIY publikációja is.
12 collos méretben nem nagyon találunk otthoni HiFi célokra szánt mélynyomót emberi áron. A Beymák inkább PA és stúdiós feladatokra készülnek, ennek megfelelő paraméterekkel. A kis Scan Speak motorokkal könnyedén elért 33 Hz-es f3 itt ábránd marad, 40 Hz alá egyikkel sem tudtam menni a fenti elvárások betartása mellett. Végül két típus maradt versenyben, mégpedig a 12B100R és a 12BR70. Előbbi igen szép jellemzőkkel bír, erős mágnes, robosztus kivitel, alacsonyabb torzítás, ellenben 50-60 liternél nagyobb dobozba tenni nem ajánlatos. A 70-es nagyobb dobozba való, kicsit mélyebbre is megy, olcsóbb is, de kevésbé szimpatikus számomra. Így hát a B100-as típus a befutó.
A középső szekcióban a 6B30Pe dolgozik majd kicsi torzítása és viszonylag szép átvitele miatt. Érzékenysége ugyan alacsonyabb a mélysugárzóénál, de a különbséget az előlap és a BS kompenzáció ellensúlyozza majd. A nagyobb 8M70 jobb ugyan érzékenységben, de bizonyára igen nehéz lenne összeváltani a magassal, ilyen membránméretet amúgy sem lehet felengedni 4 kHz-ig.
A magasakon sokat filóztam. A CP25 nem túl szép átvitelt produkál és a torzítása sem példás, ellenben nagyon szép a diszperziója. Az SMC2012 pont az ellentéte, szép átvitel, alacsony torzítás, de erős nyaláboltság. Mindkét típus komoly kompromisszumokkal járna, így hát egy hagyományosabb dómsugárzót választottam a fémmembrános, stúdiós T2030 személyében. Az érzékenysége persze alacsonyabb, mint a PA modellekké, de ez a doboz nem is ezen paraméterről lesz híres, nem lesz sokkal 90 dB felett, így hát bőven belefér a dómsugárzó is. A napokban vásárolt Crown PSA-2 PA végfokom csatornánkénti 400 Wattjával amúgy is bőséges energiát szolgáltat majd.
A doboz kialakítása amolyan klasszikus ódivatú monitor. A 45 cm széles előlap tág lehetőséget ad a hangszórók elhelyezésére és diffrakciós optimalizálására is, amire a filigrán állódobozaimnál esélyem sem volt. A doboz 25 mm vastagságú szendvics szerkezetű lapokból készül, kívülről furnérozva, belül hullámtörőkkel teleaggatva. Párhuzamos felületek alig lesznek odabent, nagyon nem szeretjük az állóhullámokat. A bruttó térfogat 70 liter körül lesz, ebből lejön a kb nettó 12 literes elkülönített középkamra, a merevítések, hullámtörők, stb., így a mélysugárzó kb 50 literben fog dolgozni. A reflexnyílás a szokásos előlapi elhelyezés helyett alulra kerül a doboz anyagából kialakítva és össze lesz építve egy szintén most készülő masszív állvánnyal, amivel megpróbálom a basszusokat némileg irányítani, illetve a keresztváltót is magába fogadja majd. Az előlap elrendezése diffrakciós optimalizálás után:
Bár korábbi dobozaimat (hatékony segítséggel) én eszkábáltam, ezen példányok építését már nem vállalom. Szerencsémre Bege mester kapható volt rá. Jobb szakít nehezen találtam volna, hiszen ő nem csak a famunkákban, hanem a hangsugárzók világában is otthonosan mozog, ráadásul eddigi munkáiból ítélve az enyémhez hasonlatos vizuális ízléssel bír. Ötleteink egyeztetése után a doboz vörös natúr famintás borítást kap majd, az előlap pedig homogén matt sötétszürke lesz.
A hangszórók gyári adatai alapján elég szabadon tologathatóak majd a szekciók határai, de egyelőre semmilyen váltóterv nem készült még. Ezt a folyamatot csak a doboz elkészülte és a beszerelt hangszórók mérései után fogom elkezdeni. A 2. rendű váltások várhatóan 500 és 3000 Hz környékén leszek. Egy nagyon jól használható BS tervező program, az Edge segítségével meglehetősen jó helyre tudtam elhelyezni a hangszórókat az előlapon, továbbá a motorok sem szenvednek különösebb átviteli nyomortól, így a keresztváltó várhatóan egyszerű lesz, nem fog hasonlítani egy alkatrész lerakathoz.
A doboz gyártása a napokban indul, addigra a hangszórók is megérkeznek, szóval hamarosan felpörögnek az események, melyekről majd folyamatosan beszámolok e topicban.