Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
- Red75
- V.I.P.

- Értékelés: 832
Hangsugárzó építés
Ha alaplakkot használsz és szépen illesztesz nem kell gittelés!
Tudnál írni egy márkát, mert csak körömlakkokat találok a guglin.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
Hangsugárzó építés
Esetleg minden oldalára is tudok vékony rétegelt lemezt ragasztani és azt lekerekíteni. Gondolom, megáll rajta a gittelés.
Egyébként ezekről a felületkezelő eljárásokról nagyon keveset lehet olvasni, pedig fontos volna.
Ha alaplakkot használsz és szépen illesztesz nem kell gittelés!
Hangsugárzó építés
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
- Red75
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
Ha nem tudod gérbe vágni mindenképp kell egy takaróréteg az illesztett oldalra pl.vakfurnér vagy vékony rétegelt lemez mert idővel el fog mozdulni egymáshoz képest a két darab és akkor .....
Aztán kell néhány réteg alaplakk vagy más néven impregnáló(a festékboltban tudják)erre mehet a szín már ebből is vannak olyanok amire nem kell fedőlakk polírozható én is olyat használtam.Ja és a legfontosabb iszonyat mennyiségü csiszolás a festéket vizes csiszolóval a fát simával
Esetleg minden oldalára is tudok vékony rétegelt lemezt ragasztani és azt lekerekíteni. Gondolom, megáll rajta a gittelés.
Egyébként ezekről a felületkezelő eljárásokról nagyon keveset lehet olvasni, pedig fontos volna.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
Hangsugárzó építés
Nem a lekerekítést nem értem, hiszen van felsőmaróm, sőt használni is szoktam.
Viszont, most esett le, hogy hogyan gondolja Tomi. Nem szoktam olyan nagy rádiusszal kerekíteni, azért nem értettem.
Érdemes megvenni. Fényezés és felületkezelés című könyv. Vagy kukkantsd meg ezt.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Hangsugárzó építés
Sok mindenem van. Ezt a lekerekítést nem értem, mert 18mm a lap. Nem tudom gérbe vágatni, tehát egymásra lesznek lapolva. Szóval ezt a részt gondolom gittelnem is kellene. Autós gittel, autós festékkel?
Milyen izolálót?
Ha nem tudod gérbe vágni mindenképp kell egy takaróréteg az illesztett oldalra pl.vakfurnér vagy vékony rétegelt lemez mert idővel el fog mozdulni egymáshoz képest a két darab és akkor .....
Aztán kell néhány réteg alaplakk vagy más néven impregnáló(a festékboltban tudják)erre mehet a szín már ebből is vannak olyanok amire nem kell fedőlakk polírozható én is olyat használtam.Ja és a legfontosabb iszonyat mennyiségü csiszolás a festéket vizes csiszolóval a fát simával
- Red75
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
.
Nem a lekerekítést nem értem, hiszen van felsőmaróm, sőt használni is szoktam.
Viszont, most esett le, hogy hogyan gondolja Tomi. Nem szoktam olyan nagy rádiusszal kerekíteni, azért nem értettem.
Hangsugárzó építés
Ezt a lekerekítést nem értem, mert 18mm a lap.
Ne keverjük!
- Red75
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
Az egész attól függ, hogy mennyire vagy igényes és milyen eszközeid vannak.
Ha minimumon vagy, akkor úgy illeszd a doboz lapjait, hogy a lekerekítéseknél legyenek az illesztések.
Izolálót használj és utána mehet a sima magasfényű zománcfesték festőhengerrel, amit mindig vissza kell csiszolni az egyes rétegek után, egyre finomabb dörzspapírral, a végén már csak polírozni kell.
Ha van szórópisztoly, polírozógéped, kamrád, sok türelmed, akkor csinálhatod profin is.
Izolálás, szín, lakk. Közte csiszolás, mint őrült, a végén polírozás.
Vagy elküldöd a dobozt Pisti80-nak vagy Fakopáncsnak és profin megcsinálják neked. Én az utóbbit választanám.
Sok mindenem van. Ezt a lekerekítést nem értem, mert 18mm a lap. Nem tudom gérbe vágatni, tehát egymásra lesznek lapolva. Szóval ezt a részt gondolom gittelnem is kellene. Autós gittel, autós festékkel?
Milyen izolálót?
Hangsugárzó építés
Szeretnék mdf-ből egy hangdobozt. Ennek a festésében kérném a tanácsotokat. Fényes felületet szeretnék, feketét.
Hogy fogjak hozzá?
Mivel gitteljem, hogy később ne repedjen meg az illesztéseknél? Illetve mivel érdemes alapozni, festeni? Szórógitt kell hozzá?
Az egész attól függ, hogy mennyire vagy igényes és milyen eszközeid vannak.
Ha minimumon vagy, akkor úgy illeszd a doboz lapjait, hogy a lekerekítéseknél legyenek az illesztések.
Izolálót használj és utána mehet a sima magasfényű zománcfesték festőhengerrel, amit mindig vissza kell csiszolni az egyes rétegek után, egyre finomabb dörzspapírral, a végén már csak polírozni kell.
Ha van szórópisztoly, polírozógéped, kamrád, sok türelmed, akkor csinálhatod profin is.
Izolálás, szín, lakk. Közte csiszolás, mint őrült, a végén polírozás.
Vagy elküldöd a dobozt Pisti80-nak vagy Fakopáncsnak és profin megcsinálják neked. Én az utóbbit választanám.
potatomelon.wordpress.com
- Red75
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
Szeretnék mdf-ből egy hangdobozt. Ennek a festésében kérném a tanácsotokat. Fényes felületet szeretnék, feketét.
Hogy fogjak hozzá?
Mivel gitteljem, hogy később ne repedjen meg az illesztéseknél? Illetve mivel érdemes alapozni, festeni? Szórógitt kell hozzá?
- Red75
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11062
- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Állóhullámokat, nem lehet oldalfalon csillapítani...
Pláne nem vatelinnel.
Hangsugárzó építés
Hallgatási pozícióból (kanapé, fülmagasságban a mikrofon). Nekem egyszerűen túl búgós, valahogy fura. Mintha a magas és a mély nem dolgozna együtt, jó mélyre lemegy, majd 60-70 körül búg, meg mintha felette is valahogy olyan túl vastag lenne. Pl. a kongák túl vastagon szólnak, annak érezni kéne, hogy rezeg rajta a bőr, ehelyett 1 hangos búúú. Erre mondjatok vlaami okosat.
A búgást, a helység akusztikáján kívül okozhatja még a doboz nem megfelelő működésmódja is. Ami egy bizonyos szintig, "orvosolható" a már Kalmi által felvetett dobozhangolással is. Ez, majd kiderül.
A magas, és mélyhangszóró nem megfelelő integrációja, frekvenciaváltó problémára utal, de először a helyes, vagy megfelelő működésmódot kellene megtalálni.
Hangsugárzó építés
Ez jó ötlet, ezzel is megpróbálkozom hétvégén. A belső csillapítás a szokásos fehér vatelines izé az oldalfalakon.
Állóhullámokat, nem lehet oldalfalon csillapítani. A fehér vatelines izét, térben kell elhelyezni. Hogy hova, az az alaprezonanciától függ.
Hangsugárzó építés
Belső csillapítás? Akusztika? Ha tudsz, csinálj néhány vízesés diagramot hallgatási pontban! Ott látszanak az állóhullámok. Aztán kezdődhet a tologatás...
Ez jó ötlet, ezzel is megpróbálkozom hétvégén. A belső csillapítás a szokásos fehér vatelines izé az oldalfalakon.
Hangsugárzó építés
Ha most 50-60cm-re van a doboz előlapja a faltól akkor húzzál még rajta még + 50-60 cm-t hogy falról visszaverődő mély kioltás pont 60-70Hz-re kerüljön.
Megpróbálom, de ekkor már a szoba közepére fog kerülni a doboz
Hangsugárzó építés
Hova van hangolva a doboz? Impedancia menet?
Utolsó mérésem szerint 50Hz-re. Vagy este, vagy holnap fogok csinálni egy újat, és felteszem.
Hangsugárzó építés
Hallgatási pozícióból (kanapé, fülmagasságban a mikrofon). Nekem egyszerűen túl búgós, valahogy fura. Mintha a magas és a mély nem dolgozna együtt, jó mélyre lemegy, majd 60-70 körül búg, meg mintha felette is valahogy olyan túl vastag lenne. Pl. a kongák túl vastagon szólnak, annak érezni kéne, hogy rezeg rajta a bőr, ehelyett 1 hangos búúú. Erre mondjatok vlaami okosat.
Hova van hangolva a doboz? Impedancia menet?
Hangsugárzó építés
Párhuzamos ellenállás az 1mHval, és játszani vele?
Érdemes nagyobb induktivitást használni és kisebb kapacitást. Jobban megdönti az átvitelt, alul nyerhetsz pár Hz-et, és az erősítő számára is kellemesebb lesz a hajtása!
- emzeperix
- V.I.P.

- Értékelés: 114
Hangsugárzó építés
http://trueaudio.com/st_diff1.htm
Nekem az a tapasztalatom ,hogy állódobozok esetében az alábbi képlet kicsit pesszimista és jóval magasabbra (+50%) számolja a könyök frekvenciát.
f(3) = 115 / Width[m]
Nektek mi a tapasztalatotok?
- emzeperix
- V.I.P.

- Értékelés: 114
Hangsugárzó építés
Ha most 50-60cm-re van a doboz előlapja a faltól akkor húzzál még rajta még + 50-60 cm-t hogy falról visszaverődő mély kioltás pont 60-70Hz-re kerüljön.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11062
- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Belső csillapítás? Akusztika? Ha tudsz, csinálj néhány vízesés diagramot hallgatási pontban! Ott látszanak az állóhullámok. Aztán kezdődhet a tologatás...
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Milyen problémád van ezzel a megoldással?
Nincs vele problémám. Szerintem csak korlátozottan használható. Sőt, akár az egész el is hagyható. Pl.: A napokban aktuálisnak látszó, SEAS Bifrost példája.