Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 415

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Sziasztok!

Nem találtam a kérdésemnek jobb topic-ot, remélem, hogy jó helyen járok.
Felvált a szeretett JPW polcsugárzóm fekete eleje. Hogyan lehet ezt visszacsinálni?

Köszi!

HoriTon
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 633

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: HoriTon »

A karácsonyi akcióban nagyon sok hangszóró gazdára talált, de még nem láttam ezen a fórumon az ebből készült hangfalakat. Lehet, hogy mások még lassabban dolgoznak mint én?
Én is bevásároltam akkor és most szeretném bemutatni ennek a frissen elkészült eredményét. Én magam eddig a fórumoknak csak olvasója voltam, ez az első alkalom, hogy nyilvánosság elé állok egy saját készítésű dolgommal.
kesz1.jpg hangfal.jpg
A doboz és az állvány anyaga 22 mm vastag tömör tölgyfa. A doboz belső térfogata 17 liter, reflex kivitelű. A belső csillapítása öntapadós bitumen lappal és szintén öntapadós "tojástartó" alakú szivaccsal történt. Szeretnék később majd a gyapjú csillapítással is kísérletezni.  Az előlap fekete bőr bevonatot kapott. Az állvány belül üreges, és kvarchomokkal van feltöltve. A tüskék az aljára most készülnek, szintén fából lesznek és néhány nap múlva kerülnek a helyükre. A hangszórókészlete: Seas ER 18RNX mély és Seas 27 TDFC magas. A váltó elsőrendű szűrőkkel épült, a váltás 2 kHz-en van. egy Litze huzalos Mundorf tekercsből és egy Mundorf kondenzátorból áll. Miért pont ezzel és miért pont ott? Mérni most nincs lehetőségem, és az első körben az volt a vezérelv, hogy minél kevesebb alkatrész kerüljön a jel útjába. A nyáron fognak bekerülni majd a végleges helyükre, akkor meg is mérem őket, és a váltón elképzelhető hogy változtatni fogok.
A hangjáról sokat mondani még nem tudok, hiszen csak néhány napja hallgatom, de ígéretesnek tartom.

CD futómű: Jadis JD2
DAC: Pro-ject Dac Box rs2
Digitális futómű: Auralic Aries Femto (tuningolt ház,táp)
Deck: Nakamichi LX5
Erősítő: HoriTon AN SE 300B
Hangfal: Audio Note E/LX Hemp kit
Kábelek: HiDiamond D8; AQ Thunder; Nordost H2; ValhallA Aura, Aurora
Elosztó: Fisch Audiotechnik reference line

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: audioline »

A karácsonyi akcióban nagyon sok hangszóró gazdára talált, de még nem láttam ezen a fórumon az ebből készült hangfalakat. Lehet, hogy mások még lassabban dolgoznak mint én?
Én is bevásároltam akkor és most szeretném bemutatni ennek a frissen elkészült eredményét. Én magam eddig a fórumoknak csak olvasója voltam, ez az első alkalom, hogy nyilvánosság elé állok egy saját készítésű dolgommal.
kesz1.jpg hangfal.jpg

Szép munka! Gratula! 
.

balintk
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 11

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: balintk »

A doboz és az állvány anyaga 22 mm vastag tömör tölgyfa. A doboz belső térfogata 17 liter, reflex kivitelű. A belső csillapítása öntapadós bitumen lappal és szintén öntapadós "tojástartó" alakú szivaccsal történt. Szeretnék később majd a gyapjú csillapítással is kísérletezni.  Az előlap fekete bőr bevonatot kapott. Az állvány belül üreges, és kvarchomokkal van feltöltve. A tüskék az aljára most készülnek, szintén fából lesznek és néhány nap múlva kerülnek a helyükre. A hangszórókészlete: Seas ER 18RNX mély és Seas 27 TDFC magas. A váltó elsőrendű szűrőkkel épült, a váltás 2 kHz-en van. egy Litze huzalos Mundorf tekercsből és egy Mundorf kondenzátorból áll. Miért pont ezzel és miért pont ott? Mérni most nincs lehetőségem, és az első körben az volt a vezérelv, hogy minél kevesebb alkatrész kerüljön a jel útjába. A nyáron fognak bekerülni majd a végleges helyükre, akkor meg is mérem őket, és a váltón elképzelhető hogy változtatni fogok.
A hangjáról sokat mondani még nem tudok, hiszen csak néhány napja hallgatom, de ígéretesnek tartom.

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 100

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Tibi98 »

nincs tapasztalatom vele, csak kérdezem hogy jó dolog-e belenyomni a tekercset pofával a nyákba?
az Eddy áram biztos valamennyi induktivitástól megszabadít... 

Van itt egy kis érdekesség ezzel kapcsolatban (bár mondjuk NYÁK-kal épp nem próbálkozott)

http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

emzeperix
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 114

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: emzeperix »

nincs tapasztalatom vele, csak kérdezem hogy jó dolog-e belenyomni a tekercset pofával a nyákba?
az Eddy áram biztos valamennyi induktivitástól megszabadít... 

Sonny

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Estére még a lakk is megszáradt a rézen:

Sonny

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Húsvéti nyáktervezés:

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Hát persze, hogy elírtam  W22NY természetesn. A 22 centis Nextel Excel

seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=72&Itemid=96

Kis dobozos, 25-30 literben elketyeg, erőszakos közepek, szegényes mélyátvitel jellemzi. Nagyon erős BS kompenzációt igényel, a használható lineáris tartományba eső érzékenysége sokkal alacsonyabb mint az adatlapon megadott érték. Nem szeretem. A W22- magnéziumos verziója fényévekkel használhatóbb, kellemesebb, nyugodtabb hangú.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Tomi »

Volt dolgunk vele. Millenniummal volt összerakva, 1500 és 1800 Hz-en volt vágva. Feljebb lehet engedni, de kétutasban jobb minél lejjebb vinni.
potatomelon.wordpress.com

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1698

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Nem ismerem, nem is találom neten. Nem írtad el?

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Kalmi, Tomi!

Seas W200NY hangszóróval dolgoztatok már? Meddig lehet felengedni a váltási frekvenciáját kb. kétutas felhasználás esetén?

Nem ismerem, nem is találom neten. Nem írtad el?

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Ez mit jelent és mi az oka?

Erősen fogalmaztam. Elvileg nem kéne (tranzisztoros erősítőknél), de a mai vacak kommerciális erősítőkre nem bíznám a 15 ohmos impedanciát. 4-8 ohmra vannak tervezve alapvetően kis teljesítménnyel. A nagyobb impedanciát nagyobb teljesítménnyel lehet nagyobb hangerőre késztetni, mint tudjuk. Legutóbb egy új NAD erősítővel szívtam.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1698

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Kalmi, Tomi!

Seas W22NY hangszóróval dolgoztatok már? Meddig lehet felengedni a váltási frekvenciáját kb. kétutas felhasználás esetén?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11063
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

... 15 ohm miatt a legtöbb erősítő megfekszik.
Ez mit jelent és mi az oka?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5259

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Eredetileg 120*60*40 cm dobozt ajánl neki a gyártó, full range bass reflexben. Nincs sok mélye, se magasa, 15 ohm miatt a legtöbb erősítő megfekszik. Igazából nem érdemes ezzel a hangszóróval foglalkozni.
60liter 50Hz, nagy nyílású reflex, 3kHz körül váltás magassugárzóra,  15 Ohm meg nem fekteti meg az erősítőket, csak kisebb lesz a felhasználható maximális teljesítmény, 60W/8Ohm erősítő már jó hozzá. Nagyon szépen tud szólni közép sávban, sajnos szélessávúként már nem az igazi...

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Az a kényszerképzeted, hogy akkor nem lesz benne az átvitelben?

Kényszerképzetem???

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Én békénhagynám a tölcsért, és megpróbálnám elváltani 2-2,5k körül, ezt már egy DX25 is megfutja. Ekkora hangszórótól ez nem lenne rossz, persze a power response nem lesz valami csodás vélhetően, de a feladat teljesítve lenne, lenne mélye és magasa is, még tán szépen is szóhat. Az mms elég alacsony és a cms se a lobogó zászló kategória, még lehet is belőle valami.... Hajrá hajrá, lássuk a beszámolót!
Az a kényszerképzeted, hogy akkor nem lesz benne az átvitelben?

TOYBOY
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 31

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: TOYBOY »

A 15ohm tekintetében milyen magasat javasolnátok ?

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Én békénhagynám a tölcsért, és megpróbálnám elváltani 2-2,5k körül, ezt már egy DX25 is megfutja. Ekkora hangszórótól ez nem lenne rossz, persze a power response nem lesz valami csodás vélhetően, de a feladat teljesítve lenne, lenne mélye és magasa is, még tán szépen is szóhat. Az mms elég alacsony és a cms se a lobogó zászló kategória, még lehet is belőle valami.... Hajrá hajrá, lássuk a beszámolót!

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

A papír tölcsért szereld le róla, megszűnik az a szép kakastaréj, és már csak egy jó magshangszóró kell.

TOYBOY
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

köszönöm.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11063
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

ezt a doboztipust : ML-TQWT   - hogy kell elképzelni ?  egy ilyen dobozról egy kép linkje esetleg ? köszi
2 másodperces munka után.

TOYBOY
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

ezt a doboztipust : ML-TQWT   - hogy kell elképzelni ?  egy ilyen dobozról egy kép linkje esetleg ? köszi

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Találtam átvitelt is. Nem is olyan vészes.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”