Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: PLászló »

lng
Nagyon ne küzdj a váltóval, ezek a hangszórók a mélyközép hibái miatt nem működnek együtt jól (vagyis az M6N nem jön össze a magassal). Főleg, hogy kettő is van belőle.
És akárhogy váltod, nem tudod megoldani.

Ha majd egyszer átalakítod, jobb hangszóróval is érdemes gondolni a 2,5 utas változatra.

Ez sem egy olcsó mulatság. Már ebben az állapotában sem.

robi-k
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 171

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: robi-k »

Sziasztok,

hangfalba belső installácóra milyen igazán jó minőségű kábelt/vezetéket javasolnátok?

lng
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lng »

O lett az, a hangvalto meg nincs teljesen kesz, most egy masodik probalkozas van benn, de merni meg nem tudtam.

A projektrol tudni kell hogy a fo cel az volt, hogy epitsek magamnak tanulas keppen ket allo frontot, egy 5.1 es DIY rendszer elso elemekent. Ara olcso legyen, nem akartam egybol draga driverekkel mokazni, mert ugyan epitettem mar, de az nagyon regen volt. Ez kb egy egy eves projekt volt, mert az egesz merorendszert meg kellett hozza epitenem, megtanulnom valamicsket a meresekrol, illetve eros idohianyban szenvedek.

A hangszorok ket db HiVi M6N, es egy Morel MDT33, 2.5 utas valtassal. 41 liter reflex doboz, 29 es MDF lap, belul a falakon bitumen, es szivacs csillapitas. Oldala dio furner. Tervezett F3 47Hz korul lenne. Jelenlegi valto egy elsorendu valtas, ARTA meres utani, LSPCad szimulacioval kiszamolva. Hogy milyenre sikerult, meg nem mertem. Nekem a hangja tetszik, foleg hogy az egesz mindenestul nem volt tobb 200€ nal. Talan egyszer a HiViket kidobalom belole es beteszek valami jobbat ami bepasszol.

Most hallgatom, nekem tetszik a hangja, biztosan lehetne jobb is, de meg uj vagyok HiFiben. Varom az epito kritikakat:)

Ha valakinek ismeros lenne masik forumrol akkor elnezest. Festes sajnos nem lett tokeletes, de sokat tanultam az egesz projektbol. A kovetkezo majd szebb es jobb lesz:)

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

En nem reg epitettem, de nem volt annyira nagy szam szerintem hogy erdekes legyen. Radasul egy masik forumon nyitottam topicot de ott sem volt ra nagy erdeklodes.
Nem kell mindig valami világmegváltó dolgot összehozni. Pl, aki hasonlóban gondolkozik, akár költségeket, akár konstrukciót tekintve, annak nagy eséllyel érdekes mindenképp. Illetve attól hogy nem szólnak hozzá sokan, még olvassák.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nem kell, hogy érdekes legyen, elég, ha jó. Sőt még jónak sem kell lenni, ha a lehetőségekhez mérten korrekt és kiszolgálja a tervezett célokat.

lng
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lng »

En nem reg epitettem, de nem volt annyira nagy szam szerintem hogy erdekes legyen. Radasul egy masik forumon nyitottam topicot de ott sem volt ra nagy erdeklodes.

Vendég

Hangsugárzó építés

Ejj, de leült ez a topic, bezzeg a DAC-osok nyomatják. Mindenki tudja már, hogy sz..., akarom mondani nem jó, amit csinál?

Vendég

Hangsugárzó építés

Persze. De érthetnék -10dB-es pontot is, mindegy, a különbség ugyanúgy megvan, mert a lefutás hasonló.

Nincs különös véleményem, reflexdobozos, érzékeny, de gyengébb mélyátvitelű T-S.

Ha hangszórót gyártok, én választom meg a T-S arányt is.

Értem. 

Ez a Dynoim T-S-e volt. A gyengébb mélyátvitel alatt mit kell egész pontosan érteni? Mert ha egy Eminence Alpha 15A-t tennék be, annak még sokkal nagyobb az érzékenysége, sokkal nagyobb a jósága, sokkal több mélye lenne, csak milyen. A rezonanciafrekije eleve 1 oktávval magasabban van, pont a szubtartomány hiányzik. Hol lehet az épeszű kompromisszum a Qts - pontos mélyek, kemény-lágy felfüggesztés, stb tekintetében? Gondolom ott, amilyen hangszórót írtál, csak olyat nem tudok venni. :S

Jó Neked, én olyat se tudok.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Persze. De érthetnék -10dB-es pontot is, mindegy, a különbség ugyanúgy megvan, mert a lefutás hasonló.

Nincs különös véleményem, reflexdobozos, érzékeny, de gyengébb mélyátvitelű T-S.

Ha hangszórót gyártok, én választom meg a T-S arányt is.

Vendég

Hangsugárzó építés

Szerintem ez nagyon más irány. 10Hz-el alacsonyabb az alsó határ nyitottban. Efelé kell menni, úgy gondolom, felhasználáshoz alakítva a T-S-t.

Kellett a kosár másra.

Az alsó határ alatt az átlag érzékenységhez képesti -3dB-s pontot érted?

Erről mi a véleményed?

Fs =  22 Hz
  Qms =  2,39
  Vas =  257 liters
  Cms =  1,15 mm/N
  Mms =  41,6, g
  Rms =  2,5 kg/s
  Xmax =  7, mm
  Xmech =  25, mm
  Sd =  400, sq.cm
  Qes =  0,42
  Re =  6,25 ohms
  Z =  8, ohms
  BL =  9,44 Tm
  Qts =  0,357
  2.83-V SPL =  90,36 dB

Ígérem, több hangszóróra nem kérdezek rá, csak látni szeretném, vajon mitől lehet jó ilyesmire egy hangszóró.
De ha elárulod, az sokat segítene.

Hogy lehet felhasználáshoz alakítani a T-S-t?

Köszönöm!

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Szerintem ez nagyon más irány. 10Hz-el alacsonyabb az alsó határ nyitottban. Efelé kell menni, úgy gondolom, felhasználáshoz alakítva a T-S-t.

Kellett a kosár másra.

Vendég

Hangsugárzó építés

Name: 31V422CQ
  Fs =  25,16 Hz
  Qms =  3,463
  Vas =  219,5 liters
  Cms =  0,5 mm/N
  Mms =  80, g
  Rms =  3,653 kg/s
  Xmax =  7, mm
  Xmech =  15, mm
  Sd =  556, sq.cm
  Qes =  0,754
  Re =  5,391 ohms
  Z =  8, ohms
  BL =  9,507 Tm
  Qts =  0,62
  2.83-V SPL =  90,36 dB

Köszönöm!

És mér bontottad el?
Ez azért nincs fényévekre a Peerlesstől. Ilyen hangszórót, amit írsz én nem igazán láttam sehol. Mindenhol a nagy terhelhetőség - kis doboz a fő szempont. :S

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Name: 31V422CQ

Fs =  25,16 Hz

Qms =  3,463

Vas =  219,5 liters

Cms =  0,5 mm/N

Mms =  80, g

Rms =  3,653 kg/s

Xmax =  7, mm

Xmech =  15, mm

Sd =  556, sq.cm

Qes =  0,754

Re =  5,391 ohms

Z =  8, ohms

BL =  9,507 Tm

Qts =  0,62

2.83-V SPL =  90,36 dB

Vendég

Hangsugárzó építés

Ne szaladjunk előre. Először az alapokat kell tisztázni.
A hangszóró ref. érzékenysége több kell hogy legyen, vagy ez nem szempont? Van nagyobb kimenőteljesítményű erősítő?

1 XTZ Subamp1 fogja hajtani. Ez egy mosfetes szubvégfok, elvileg 2 ohm stabil. Van 25Hz-en ha jól emlékszem kapcsolható 7dB gain plusz, ami nekem az OB esése miatt jól jön. 300W 8ohm, 400W 4 ohm a gyári specifikáció szerint. 2 hangszórót kötnék rá külön lapokban. Legalábbis ez a terv.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ne szaladjunk előre. Először az alapokat kell tisztázni.
A hangszóró ref. érzékenysége több kell hogy legyen, vagy ez nem szempont? Van nagyobb kimenőteljesítményű erősítő?

Vendég

Hangsugárzó építés

Pár éve csináltam ilyet, aztán lebontottam, megkeresem hozzá a T-S-t.
Rengeteg hangszórót megnéztem. A dynoim hangja nekem tetszik OB-ben. Nyilván a terhelhetőség nem nagy, de bőven afelett van, amit az esetek 99%-ban igénylek. Kerestem hasonló TS paraméterekkel bírót, de nem nagyon találtam. Ez igen lágy felfüggesztésű, viszonylag erős motorral, nagy vas, 0,35 Qts, Fs 22Hz, stb.
Régebben minden OB-ben nagyon nagy, sokszor akár jóval 1 fölötti Qts hangszórókat használtak, de az utóbbi időben egyre több olyan darab születik ahogy látom, ahol már nem a magas Qts a legfőbb szempont. Nekem még kevésbé az, mert ezt nem passzívan kell illesztenem, tehát a mélytartomány-béli érzékenység nem annyira szempont, inkább legyen pontos. 

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Pár éve csináltam ilyet, aztán lebontottam, megkeresem hozzá a T-S-t.

szerk:
Érzékeny, vagy nemérzékeny kell?

Vendég

Hangsugárzó építés

Biztosan működik, ha nem szakadt a lengőcséve.

Ránézésre sem hátrafelé nyitott, inkább ilyen audiofileskedő reflexdobozos szub. Félvezetős, nagy DF-ú erősítőhöz.

Köszönöm Laci!

Milyen a hátrafelé nyitottba való? Azontúl, hogy nem árt ha nem szakadt a lengőcséve.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Vajon hogy működne
Biztosan működik, ha nem szakadt a lengőcséve.

Ránézésre sem hátrafelé nyitott, inkább ilyen audiofileskedő reflexdobozos szub. Félvezetős, nagy DF-ú erősítőhöz.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Skatulya!
Én az autómban ugyan olyan 'értelmes' zenéket hallgatok, mint a HiFin. A HM rendszeremen pedig anti tuc-tuc koncerteket is...

A kategóriába amit írtam belefér. Mintha erről mintázták volna.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: audioline »

Bár PLászló nemszorul az én védelmemre, sőt, de itt most kifejezetten skatulyázni kellett.
Az autómban én is értelmes zenéket hallgatok filléres gyári, rosszhangú motyón. Ott csak zenét hallgatok, kicsit sem hifizek.
Az említett hangszóró autós szubra optimalizált TS paraméterekkel bír. Kis dobozban is jól működik vagyis inkább ott működik jól. Viszont egy hifi szubsugárzónál 1 oktávval feljebb van a rezonanciakrekije, stb.
Ez egy autós szub. 

Ebből a szemszögből OK!  Nem olvastam vissza eléggé...
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

Vendég

Hangsugárzó építés

Skatulya!
Én az autómban ugyan olyan 'értelmes' zenéket hallgatok, mint a HiFin. A HM rendszeremen pedig anti tuc-tuc koncerteket is...

Bár PLászló nemszorul az én védelmemre, sőt, de itt most kifejezetten skatulyázni kellett.
Az autómban én is értelmes zenéket hallgatok filléres gyári, rosszhangú motyón. Ott csak zenét hallgatok, kicsit sem hifizek.
Az említett hangszóró autós szubra optimalizált TS paraméterekkel bír. Kis dobozban is jól működik vagyis inkább ott működik jól. Viszont egy hifi szubsugárzónál 1 oktávval feljebb van a rezonanciakrekije, stb.
Ez egy autós szub. 

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: audioline »

Elfelejtettem, hozzáírni, autós szub és házimozi. Magyarul ilyen effektezős felhasználás.
Skatulya!

Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

Vendég

Hangsugárzó építés

Vajon hogy működne ez a hangszóró Open Baffle-ben:  http://www.madisound.com/pdf/peerless/830845.pdf
A nagy terhelhetőség abszolúte nem szempont. Ami sokkal inkább fontos, hogy kis hangerőn is muzsikáljon, ne kelljen feltekerni. Illete ami még nagyon fontos, hogy ne 1 hangon brummogjon, mint a kemény felfüggesztésű gyenge motorral rendelkező darabok, magas teljes jóságú hangszórók, amiket OB-hez ajánlanak. A mélyfrekvenciás érzékenység nem baj, ha nem olyan nagy, aktív erősítéssel és ekvalizációval lesz illesztve, Fs - 60Hz-en fog dolgozni.
A Dynoimhoz hasonló hangszórókat nem nagyon találok, lehet nem divat már...?
Köszönöm, ha valaki leírja a véleményét, főleg ha meg is indokolja azt.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Elfelejtettem, hozzáírni, autós szub és házimozi. Magyarul ilyen effektezős felhasználás.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”