Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

FVF avagy csinálj magadnak vásznat

Gaben227
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Gaben227 »

Nem a felbontás a lényeg, hanem a kép minőség.

IS IS

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

- olvass kicsit vissza
lustaság félegésség, szűrni meg nem tudok, sorry
..és köszönöm a választ Lacy-nak

Vendég

Ugy valahogy..
itt egy másik kép, itt jól látszik, hogy mennyire homogén fekete lett, pedig a saroknál a rés meg az illesztés fehér ragasztóval lett kitöltve, így azt utólag külön rá kellett festenem

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Tami »

van tippetek, hogy hungarocellt mivel lehet lefesteni, feketére (ez lenne a kerete az fvf vásznamnak)
- olvass kicsit vissza, avagy szurjel a keresovel Lacy hozzaszolasaira, szepen leirta korabban mely festekkel ert el jo feketet
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "

Vendég

van tippetek, hogy hungarocellt mivel lehet lefesteni, feketére (ez lenne a kerete az fvf vásznamnak)
Már ezerszer elmondtam, hogy fekete diszperzit szinezővel kiválóan lehet feketére kenni, higitás nélkül szivacs hengerrel... Düfa a legjobb legalábbis nekem az bevált

Vendég

Designer
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Designer »

Designer egy kicsit rosszul használja a fogalmakat.
Igazad van, így vissza olvasva még én sem értem azt amit leírtam, de legalább volt aki el tudta magyarázni, köszi

enny
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: enny »

Milyen 30 fokos szög? És akkor mi van ha három méterről nézem a három méter széles képet. Úgysem látom a pixeleket....

Gido

Hozzászólás Szerző: Gido »

En esetleg ajanlanam meg a BenQ W100-as projit. Ujan 3 ev garival 216e-ert vettem Extrem Digitaltol (mashol volt olcsobban, de itt volt a legkorrektebb kiszalitas es gari ido).

4805-hoz kepest a kulonbsegek:
Amiben jobb:
- Ujan olcsobb es kaphato mert nem olyan regi model
- 3 ev gari
- 4000 ora izzoelettartam eco modban (ezen belul is allithato fenyero)
- A fenyero allithato a kulonbozo modokban, igy tok sotetben se vakit, de akar viszonylag vilagos nappaliban is korrekt kepet ad. Igy akar nagyobb kep is vetitheto (persze csokkentheto is szal nem kotelezo a nagy kep)
- Jobb szinek
- Kisebb hangero

Amiben rosszabb:
- Sokkal rosszabb videoproci szal erdemes egy normalis lejatszorol nezni (Nekem egy LG DivX-re, Pioneer asztali DVD-Irora es PC -re van kotve es abszolut nem latom az a sorok szetcsuszasat - interlace-t)
- Nem olyan jo a feketeje, de cserebe reszletesebb a szurke (ertem ezalatt hogy a sotet reszekben levo reszletek jobban latsznak), de izlesek es pofonok hogy kinek melyik jon be jobban. LCD-knel meg igy is jobb fekete.

Hat kb ennyi, en sokat filoztam rajta, mindkettot lattam, es vegulis nem bantam meg a dontesemet. 222x125-ot vetitek amit kb 4m-rol nezunk.
Itt egy teszt rola

Lex
Fórumlakó
Fórumlakó

Hozzászólás Szerző: Lex »

Egy kicsit olvasgathatnád az idevágó topikokat!
A projiknak általában kétféle fényerejük van. Normál és takarékos. És általában normálban 2000 órát, takarékosban 3000 órát adnak izzó élettartamnak. Ez a többség, de sok van, aminek ettől tovább bírja. Árban 100 eFt környékén vannak, de ez is típusfüggő.
A rossz szemedre nem lesz gyógyír a 3 méteres kép, mert 6 m-ről azt is 30 fokos szögben fogod látni, ugyanúgy, mint a 2 m-est 4 m-ről csak gyengébb lesz a fényerő és a kontraszt is romlik, tehát inkább rosszabb lesz távolabbról.

Itt megkaphatod 137 eFt-ért a 4805-öt.
Üdvözlettel: Lex

enny
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Tudod nálam az számít hogy minél nagyobb legyen a kép, mert gyengénlátó vagyok sajnos.... ( kb 20%-ot látok. Na mindegy nem ez a lényeg... A 3 méteres képnél jelentősen nagyobbra kell állítanom a fényerőt?
Alapból hány üzemórát bír? És ha 3 méteres képet vetítek vele szted mennyivel csökken a lámpa élettartama? Mennyibe kerül bele az új izzó?
Köszi a segítséget mégegyszer!

Lex
Fórumlakó
Fórumlakó

A 4805-ös, mivel mozira optimalizált, így 16:9-es. Felbontása 852x480-as és nem a monitorodhoz kell viszonyítani. Én "csak" 170 cm széles képet vetítek és 3,3 m-ről nézem. És tökéletesen jó képet ad. Ha látnád, nem hinnéd el, hogy sima 480 soros felbontású. Olvass bele a topikjába. Mindenki dícséri. Persze más proji is van. Viszont 200 eFt alatt igen kicsi a valószínűsége, hogy kifogsz egy 480-nál nagyobb felbontású projit. Bár LCD-sből az 576 ill. 720 soros régebbi típus talán, de nem biztos, hogy annak jobb a képe, legfeljebb, ha HTPC-ről hajtod, mert DVD-ben csak 576-os van (meg persze az NTSC 480 soros). Nem a felbontás a lényeg, hanem a kép minőség.
Egyébként én a helyedben nem vetítenék 3 m-es képet, mert csak a fényerőt pocsékolod el. Max. 2 m-es kép 4m-ről nézve és így van hely a háttérsugárzóknak is.
Az infocussal is lehet 8 m-es képet vetíteni 16 m-ről, de nem lesz jobb, mint ha 2m-est vetítesz.

enny
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Rendben akkor találjátok ki nekem a szoba alapján légyszi...
4m*6m 4m-es falra jön a vászon tehát a proji max 6 méterre lehet a vászontól.
Az az Infocus 800*600-as? az sztem gyenge egy 3 méteres képhez nem? A pince teljesen elsötétíthető.

Lex
Fórumlakó
Fórumlakó

Designer egy kicsit rosszul használja a fogalmakat. A vászon mérete nem a fizikai felbontás szerint határozandó meg (anamorf kép!), hanem a vetítő oldalaránya szerint, ami a régebbieknél általában 4:3, a maiaknál inkább 16:9. Ezt elsősorban a filmek szabják meg, amik manapság már többségében 16:9 oldalarányúak. Ezért ilyen oldalarányú vásznat célszerű fabrikálni. A vászon méreténél kell figyelembe venni a vetítő felbontását, és a nézési távolságot. Alap NTSC (PAL) felbontás esetén 480 soros képnél általában a képszélesség kétszeresére kell ülni, hogy ne látszódjanak a pixelek. Persze ez egyénileg eltérhet. Ha a proji nagyobb felbontású, akkor lehet közelebb ülni, vagy nagyobb vásznat készíteni. A vászon méreténél célszerű figyelembe venni A proji fényerejét (lumenben), mert alacsony fényerős projival nagy felületre vetítve gyenge lesz a kép fényereje. Persze ez függ attól is, mennyire tudsz besötétíteni. Ha rendesen, akkor viszont a túl nagy fényerő sem jó, mert "kiég" a szemed.
Na remélem, sikerült jól összekavarjalak.
A lényeg: vagy a projit kellene kitalálni, hogy melyik legyen, vagy a "moziszoba" alapján eldönteni, melyik lenne jó oda.
A vászon szélére én Trilak szinezőpasztából (fekete) kentem és nagyon jó. A vásznat itt sokan Dulux-szal kenték. Én összehasonlítottam a Trikolor Aqua-val és az fehérebb. Úgyhogy nálam az van. Csak festés után több mint 1 hétig bűzlött.
Projinak 200 eFt-ig én az Infocus 4805-öt ajánlom. Nekem nagyon tetszik. Persze, ha nem vagy rainbow látó. Célszerű az adok-veszek rovatot nézni!

enny
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Köszi szépen...
És olyan proji nincs aminek alapból 2,35.1 vagy esetleg 2,40.1 a vetített képe? Tehát nem sima 16:9 (1:85.1)
Tudnátok ajánlani valami jó projektort max 200 000-ig?
A maszkolást milyen anyaggal tudom megoldani? Milyen fekete anyag nem veri vissza a fényt?

A vászon magassága a fizikai felbontás legyen? Akkor ha van egy 1280*720-as projim akkor az mondjuk 128*72 centi? vagy pl 256*144? és így tovább????
Előre is köszi...

Designer

.......3. kérdés... Nem a falra szeretnék festeni, hanem mondjuk egy 352,5*150cm-es fa lapra szeretnék vetíteni.. Mivel fessem ezt le? Hányszor? Vagy esetleg tudtok mást ajánlani a fa helyett?
Előre is köszi a segítséget.
Üdv: Jani

1. A magasság a vetítő fizikai felbontása lesz. Ez egy átlagos mozis vetítőnél 16:9, így, ha 2.35:1 -et vetítesz, akkor alul, felül fekete csík, ha 16:9 -et, akkor semmi, ha 4:3, akkor oldalt csíkok. Vagyis ha az optikai zoom-al beállítod, hogy a fekete csíkok a 2.35:1 -nél lelógjanak a vászonról, a többi felbontásban ott is lesz kép részlet. Én azt javaslom, olyan vásznat csinálj ami a fizikai felbontást tudja, és azt maszkold valami mobil dologgal.
2. jól számoltál Ez elég brutál méret, ettől legalább 5-6 m -re kell majd ülnöd, vagy, ahogy neked megfelel, ez egyénileg változó.
3. olvass vissza, rengeteg tippet találsz

enny
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Sziasztok!
Lenne pár kérdésem a témával kapcsolatban...
Most gondolkodom egy projektor beszerzésén csak még nem döntöttem el hogy hogyan tudnám megoldani a vetítést... Ebben a kategóriában a vászon kb egy milliónál kezdődik...
Tehát 1. kérdés: ha 16/9-es projektort veszek akkor ha van egy 2,35:1-es vásznam és úgy állítom be hogy a 2,35:1-es kép a teljes vásznat lefedje akkor ha 4:3-at vagy 1:85.1-et vetítek akkor a kép magassága ugyanolyan marad, csak a szélessége lesz kisebb? Tehát ha 4:3-at nézek akkor nem fog lelógni alul felül a vászonról? (nem értek hozzá)
2. kérdés: A vászon mérete... Nálam a pincében van hely egy 150 cm magas vászonnak.. Ha 2,35:1-es vásznat szeretnék akkor a szélességet 150*2,35 tehát 352,5 cm ben kell meghatározni?
3. kérdés... Nem a falra szeretnék festeni, hanem mondjuk egy 352,5*150cm-es fa lapra szeretnék vetíteni.. Mivel fessem ezt le? Hányszor? Vagy esetleg tudtok mást ajánlani a fa helyett?
Előre is köszi a segítséget.
Üdv: Jani

Designer

megint 30°:

Designer

kb. 30° -os szögből:

Designer

Összehasonlítottam az ongrofoamot a márkás, drága, és természetesen hullámos vásznammal. Nagyon jó lenne, de sajnos 20-30° -os betekintési szögből csillog, így a mennyezetről vetítés felejthető.
szemből:

norbi31
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: norbi31 »

Alulról vetítettél vagy felülről?
Elso ket napon alulrol, majd miutan elkeszult a tartoja felulrol. Azota is igy megy.
Mindket vetitesnel probaltam nezni minden iranybol de nem lattam vilagosabb reszt (az egyszinu kek hatteret nezve).

Ez rendkívül érdekes!

eleinte én sem láttam, majd nagyon zavaróvá vált számomra... és jött a festés

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

momba
Törzsvendég
Törzsvendég

Hozzászólás Szerző: momba »

Elso ket napon alulrol, majd miutan elkeszult a tartoja felulrol. Azota is igy megy.
Mindket vetitesnel probaltam nezni minden iranybol de nem lattam vilagosabb reszt (az egyszinu kek hatteret nezve).

Ez rendkívül érdekes!
Mozi: JVC DLA-NP5, Zidoo Z9X, Anthem AVM 60, Myryad MXA7150, B&W 603S2, B&W HTM7, B&W 601S2, Jamo SW505E.
Zene: Hansugárzók: Almássy Audio Magus A, Előfok: Dénes Péter, Végfok: Dénes Péter monoblock pár, Marantz SA-15S1, Marantz ST-15S1, LP: Tesla nc 440 + Shure M95ED pickup

Gido

Hozzászólás Szerző: Gido »

Mindket vetitesnel probaltam nezni minden iranybol de nem lattam vilagosabb reszt (az egyszinu kek hatteret nezve). Home Theater modban hasznalom (legkevesebb feny), igy kb 4m-rol 222x125-ot vetitek.
Feltem a szivarvanytol, azt hittem tobben eszreveszik, de eddig a tizenvalahany emberbol egy mondta hogy neha-neha eszreveszi, en ha bamulom 6 orat akkor talan 1-2 alkalommal mintha latnam, szoval abszolut nem zavaro.
Egy-ket helyen olvastam hogy lefestve diszperzit feherre javult a fekete de tobbszor feltuno lett a szivarvany, nekem jo igy is a fekete de nem akarok szivarvanyt, raadasul tobszor letorlom nedves ronggyal, diszperzittel ez nem nagyon menne.

Pelican
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Pelican »

Vegre megjott a proji, beuzemeltem, majd rajottem hogy a butorlap alap feher szine tokeletesen megfelelo. Tobben neztuk tobb szogbol kulonbozo fenyero beallitasokkal, mindenfele jelenetnel es abszolus egyenletes a fenyelosztas. Sehol nem lattunk becsillanast egyik resz se tunik vilagosabbnak.Szoval nem derult ki hogy lett volna jobb festeni.
Pedig beszereztem kulteri diszperzit festeket amit valamennyire le lehet mosni. De ugy tunik megmarad. Egy darab butorlapot lefujtunk feherre (matt zomanccal) de azzal se lattunk kulonbseget ugyhogy maradt eredetiben. Igy konnyebb a tisztitas. A keret zomanc fekete lett es lusta voltam az egesz feher feluletet leragasztani igy hengerrel festettem.
Majd holnap csinalok par kepet, most mar nincs hangulatom hozza...
Mindnesetre koszonom a segitseget.

Pelican [pel.hu]
InFocus ScreenPlay 7200

Lex
Fórumlakó
Fórumlakó

Ha a kábelcsatorna átmegy a teljes plafonon vagy körbe az egész szobán, akkor esztétikusabb. Lehet álmennyezet alá is rejteni, de az macerásabb és költségesebb. No meg van a vésés, ami vasbetonba kész öngyilkosság.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”