Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy Subwoofer
Diy Subwoofer
Nem túl pörgős ez a topik.
Diy Subwoofer
Jól gondolod.
A felvázolt koncepcióról mi a vélenyényed?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11204
- Kapcsolat:
Diy Subwoofer
... a reflex cső térfogatát le kell-e vonni a láda térfogatából? (gondolom igen)
Jól gondolod.
Diy Subwoofer
(Visszatértem ide, egy kicsivel több tudással felvértezve, mint legutóbb. De, egy alap kérdésre nem találom a választ, legalábbis feketén fehéren kimondva nem. Miszerint a reflex cső térfogatát le kell-e vonni a láda térfogatából? (gondolom igen)
És mi van ha a reflex csövet nem a ládában, hanem azon kívül vezetem? (ezt csak elméleti kérdés, nem így szeretném) Változtat valamin?
Legutóbb még egy dupla 30-ason törtem a fejem, ami mostani elgondolásaim szerint kicsit túlzó lett volna, de eszembe jutott, hogy építhetnék egy egyszerűbb zártat is mondjuk egy 38-asból. Pl egy JLaudio 15w3-ból. A belsejét tele tenném mindenféle hangtörőkkel mint a B&W dm 602-ben van.
Ha jól számolok 60 liter körüli térfogat mellet 40-Hz-es f3 pont elég jól hangzik. 100w teljesítmény mellett 35 Hz-n még 104 db körüli hangnyomással működik.
Gondolom zárt lévén nem annyira folyós a mélytartomány. Igyekeztem a Qtc-t 0,707 felett tartani ami keményíti, pontosítja a hangot.
Ha jár erre egy hozzáértő egyén akkor véleményezze az elgondolásomat. (Ez a 60liter nem kicsi, mennyire lehet pontos a hang, illetve a 38 cm jelentősen több mozgó tömeget eredményez, ennek ellenére kaphatok pontos hangot, amit akár minőségi zenehallgatásra is alkalmassá teszi a ládát?)
Köszönettel
- electro_static
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 0
Diy Subwoofer
Üdv!
Egy pár zárt, 10"-os passzív mélyláda megépítését tervezem zene hallgatáshoz. (Aktív keresztváltót és erősítőt teszek elé).
Most kezdem el kapirgálni a témát. Ha jól sejtem, a dobozt majd a hangszóró tulajdonságaihoz kell méretezni, de ha van valakinek jó felépítési terve (belső merevítés) akkor azt nagyon megköszönöm.
Diy Subwoofer
Találtam egy jó oldalt:
http://www.data-bass.com
Sok-sok mérés nem csak diy szubokról. Össze is lehet hasonlítani az eredményeket!
AVR: Marantz Cinema 30
Hangsugárzók: 5x JBL HDI-1600, 2x JBL Stage XD-5, 2x Arendal 1723 2S
Forrás: HTPC, Audio-Technica AT-LP5
Diy Subwoofer
Üdv minden Diy szakinak...
Felhívnám a figyelmeteket az alábbi eladó üres subwofer dobozokra ....
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... -sub-lada/
-
Vendég
Diy Subwoofer
Igen, ott az egész hangdobozépítés címke alatt lévő tartalom ajánlott.
Diy Subwoofer
Subvoice is jól összefoglalta a dobozméretezést. Az Unibox-hoz kapcsolódó linket már csatolta PLászló az ott leírtakat az alábbi leírással együtt lehet igazán megérteni:
http://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangolas/
Diy Subwoofer
A lehallgató helység lesz a legproblémásabb paraméter az egyenletben. Amúgy abban a BK-ban Peerless hangszóró dolgozik, ha jól tudom.
Ha reflex, akkor mindenféleképpen fordíts figyelmet a reflexcső átmérőjére, hogy elkerüld a zavaró portzajt. Én pl 12.5 cm-es légtechnikában használt csövet szereztem be, plusz 5cm sugarú lekerekítést alkalmaztam a cső be- és kijáratánál.
Azért mondom, mert az alább belinkelt képeden látom, hogy 10cm-es átmérő van megadva a tervben. Az biztos sovány lesz. És akkor itt jön be a másik tényező: nagyobb átmérő, nagyobb hossz --> hogy fér el a dobozban?
Ezt is ki kell matekozni.
Egy kis olvasmány:
http://www.hometheatershack.com/forums/ ... ained.html
Abban peerless van, jól is szól...
A kép, amit láttál, csak a program dobta ki szemléltetésnek, a dobozzal tulajdonképpen még nem is foglalkoztam, csak térfogat szinten.
Kösz a linket, mindjárt megnézem
Diy Subwoofer
A lehallgató helység lesz a legproblémásabb paraméter az egyenletben. Amúgy abban a BK-ban Peerless hangszóró dolgozik, ha jól tudom.
Ha reflex, akkor mindenféleképpen fordíts figyelmet a reflexcső átmérőjére, hogy elkerüld a zavaró portzajt. Én pl 12.5 cm-es légtechnikában használt csövet szereztem be, plusz 5cm sugarú lekerekítést alkalmaztam a cső be- és kijáratánál.
Azért mondom, mert az alább belinkelt képeden látom, hogy 10cm-es átmérő van megadva a tervben. Az biztos sovány lesz. És akkor itt jön be a másik tényező: nagyobb átmérő, nagyobb hossz --> hogy fér el a dobozban?
Ezt is ki kell matekozni.
Egy kis olvasmány:
http://www.hometheatershack.com/forums/ ... ained.html
Diy Subwoofer
Azthiszem a téma kicsit túlnyúlik a jelenlegi tudásomon. Kicsit utána olvasok a neten aztán majd meglátom mihez kezdek.
Kösz mindenkiek a segítséget
-
Vendég
Diy Subwoofer
Ezeket az alapinfókat egy kis googli is megmondaná... Adott esettől függ, de b-reflex doboznál 18-24 dB/oktáv a levágási meredekség. Egy oktáv nyolc hang távolság, kétszeres frekvenciát jelöl, de nem is ez a lényeg, inkább az, hogy a hangsugárzó illeszkedjen a helyiség mélytartománybeli hatásaihoz.
Diy Subwoofer
Reflex ládát gondoltam.
Zenehallgatáshoz van egy BK electronics xls200-as szubom, zárt. nagyon szépen és pontosan szól, de filmet nem abban a helyiségben szeretnék nézni, nem akarom mindig cipelni azt a 20 kilós kockát. Ezért golndoltam hogy konstruálok egy 30-as reflexet.
alpine SWR-1241D ami a paraméterek alapján megtetszett.
Az 70-80 literes reflexben elméletben tud 25hz-t.
A fő bajom, hogy ugye az f3 után 12 Db/oktávval esik a hangnyomás. A frekvenciatartomány hogyan oszlik oktávokra?
vagy másképp fogalmazva, az f3 alatti tartomány milyen "ütemben" halkul.
Ha például f3=35hz, akkor 25hz mekkora decibel esést szenved?
-
Vendég
Diy Subwoofer
Fölösleges a 25Hz-eket hajszolni, nem attól lesz jó. A CS1214 pl. biztosan nem tud ilyet.
Ami zártban ilyen alacsony alsó határral működik, az borzasztóan érzéketlen lenne.
Diy Subwoofer
Melyik típust nézted ki? A 25hz f3 már elég komoly, attól lejjebb zárt dobozban eq-val, reflex esetén meg nagy dobozzal és mély hangolással tudsz menni.
Diy Subwoofer
Lakásban lenne, kb 40m2-en. a fő szempontok: ár-hangminőség, méret, esztétika
Ez elsőre elégé ellentmondó tud lenni, de egyáltalán nem sürgős a dolod, van időm válogatni, meg nézelődni. Ha már csinálok egy ládát, akkor azt szeretném jól megcsinálni.
a vaterán pont van egy cs1214 10e-ért reflexládában. Gondolkodtam rajta, h megveszem, de végül is nem abból fogom elkészíteni.
Az az alpine elég jónak tűnik, ahhoz nem biztos, h kellene mélyhangkiemelés.
Mit mondasz, mekkora f3 az optimális? Gondolom minél alacsonyabb, annál jobb
Diy Subwoofer
Igen az is fontos, hogy hol szeretnéd használni. Ha autóban, akkor egy kb 50 literes ládában a cs 1214 ilyen áron nagyon jó választás. Ha szobában, akkor is jó az 50 liter. A mély tartományon lehet segíteni ekvalizálással, ha kevés lenne számodra.
Hány dobozt szeretnél? Mit szólnál pl két darab 100 literes ládához, ládánként két cs 1214 + ekvalizálás? Akkor aztán lenne mély tartományod és bőséges tartalékod is.
Én ezt csinálnám
Diy Subwoofer
mekkora f3 érték ad tisztességes mélytartományt?
Autóba lesz ez a mély, vagy lakásba?
Diy Subwoofer
mekkora f3 érték ad tisztességes mélytartományt?
Diy Subwoofer
Esetleg szóba jöhet: JBL CS 1214. Olcsó - 14e huf - és adatok alapján jónak is tűnik. A peerless meg ilyen áron felejtős, több mint másfélszeresére emelkedett az ára.
azt én is néztem, de reflex dobozból 200l kellene, zárt esetében 107, és az f3 akkor 36hz. Nem tudom, hogy a 30hz alatti tartomány hogy szólna
Diy Subwoofer
Esetleg szóba jöhet: JBL CS 1214. Olcsó - 14e huf - és adatok alapján jónak is tűnik. A peerless meg ilyen áron felejtős, több mint másfélszeresére emelkedett az ára.
Diy Subwoofer
Mostanában azon agyalok, hogy kelene egy dupla 30-ast csinálni, de mivel a Peerless hangszórók méregdrágák, valami könnyen felhajthatót kell keresnem.
Anno elég sok autóhifi újságom volt és abban sokszoros tesztgyőztes pl: rockford, dls, jl audio, stb.
nem csak teljesítmény szempontjából, hanem a hangminőséget tekintve is. Ezeket használtan 10-20 ezres nagyságrendben már meg lehet kapni, csakhát szobányi méretű doboz kell neki.
Ami viszont elég jó lehet az az alpine.
Description Kevlar reinforced pulp cone, Nomex spider Range / type Subwoofer
Typical use Car
Recomended enclosure 19-27 L
Nom. diamerer [inch] 12
Vas [Liters] 58
Qts 0,43
Qes 0,45
Qms 8,31
Fs [Hz] 28
Sensitivity [dB] 87
Max Power [W] 300
Power definition RMS
Lower freq [Hz] 28
Upper freq [Hz] 1000
xmax [mm] 13,8
Disp area [m2] 0,0467
xdamage [mm] 27,5
Air gap [mm] 10
Coil height [mm] 37,7
Coil diameter [mm] 50
Re [ohm] 3,6
Z [ohm] Dual 4 ohm
L [mH] 3,85
Driver volume [Liters] 3,4
Erre kaptam egy 25 hz körüli f3-as pontot. Az mennyire tisztességes?
Diy Subwoofer
Általában azok a gyártók akik kicsit is adnak magukra megadják ezeket az adatokat.
Diy Subwoofer
Kösz mindkettőtöknek.
Akkor jó, nem voltam teljesen hülye. Az a baj, hogy általában nem áll rendelkezésre ennyi adat egy haszóróról, lehet, hogy amit megvesz az ember, ahhoz kap valami leírást, csakhát ez lenne a program egyik lényege, hogy először modellezünk, ha tetszik vásárolunk.