Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

3 utas Beyma nagymonitor

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Jó a 400-500 Hz es mély és közép közötti váltás egy ilyen mélysugárzóval!

Vendég

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: Vendég »

10 centivel odébb már más a helyzet, ez minden szobában így van.

Na ja, ezért nem is igazán értem ha valaki annyira ráizgul a mérésekre, főleg a frekvenciaátviteli görbére, egy szobában a magas hangok is kb 1cm-en belül teljesen más ampolitúdó és fázishelyzetet mutatnak.
És mint tudjuk nem 1m-ről fogjuk hallgatni, gyakorlatilag sohasem halljuk úgy, ahogyan megmérjük...

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Az nem a szoba általános kiemelése, hanem az adott ponton mért akusztikai helyzet. 10 centivel odébb már más a helyzet, ez minden szobában így van. Ilyen anomáliákat emiatt szerintem nem is szabad a dobozban kompenzálni. A mélyet alacsonyabban váltani nehézkes lenne, mert brutális alkatrészek kellenének hozzá és szerintem nem is indokolja semmi. Hagyományos 3 utas monitorokban még magasabban is van az alsó váltás általában.

Igen , nem gondoltam teljesen végig, például, nem is a hallgatási pzícióban történt a mérés. Egyébként csak arra gondoltam, hogy egy harmadrendű szűrővel szét lehet húzni annyira a váltást, hogy ne legyen kiemelés az adott sávban. Ha tekercsre van szükséged, van egy tekercselő gépem esetleg.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11337
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Miért engeded fel a mélyet 500 Hz-ig? Ezt a dobozt saját részre építed ugye? Ha igen, a szoba kiemelését a váltóval megoldhatnád. Az aggályokat én sem értem.

Az nem a szoba általános kiemelése, hanem az adott ponton mért akusztikai helyzet. 10 centivel odébb már más a helyzet, ez minden szobában így van. Ilyen anomáliákat emiatt szerintem nem is szabad a dobozban kompenzálni. A mélyet alacsonyabban váltani nehézkes lenne, mert brutális alkatrészek kellenének hozzá és szerintem nem is indokolja semmi. Hagyományos 3 utas monitorokban még magasabban is van az alsó váltás általában.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

3 utas Beyma nagymonitor

Természetesen akusztikai kiemelések és kioltások láthatóak 100-200 Hz környékén, közelebbi méréseknél nincs ott semmi probléma. Több távolságból is szoktam mérni, a váltó tervezésénél mindegyik görbét felhasználom. Könnyen becsapódhatunk, ha csak 1-2 görbéből indulunk ki.

Amúgy én sem értem az aggodalmakat. Ránézésre és szoftveresen szimulálva is könnyebben egymáshoz válthatóak ezek a hangszórók, mint némelyik korábbi drága Scan Speak dobozomnál. A tegnap éjszaka eredményeként született elméleti váltó működése a valós nyers átvitelekből számolva:

Miért engeded fel a mélyet 500 Hz-ig? Ezt a dobozt saját részre építed ugye? Ha igen, a szoba kiemelését a váltóval megoldhatnád. Az aggályokat én sem értem.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Ha a 100 Hz körüli kiemelést a szoba okozza, akkor nincs ezzel semmi komoly baj, nagyon is kiegyenlített lehet a frekvenciamenet.

Természetesen akusztikai kiemelések és kioltások láthatóak 100-200 Hz környékén, közelebbi méréseknél nincs ott semmi probléma. Több távolságból is szoktam mérni, a váltó tervezésénél mindegyik görbét felhasználom. Könnyen becsapódhatunk, ha csak 1-2 görbéből indulunk ki.

Amúgy én sem értem az aggodalmakat. Ránézésre és szoftveresen szimulálva is könnyebben egymáshoz válthatóak ezek a hangszórók, mint némelyik korábbi drága Scan Speak dobozomnál. A tegnap éjszaka eredményeként született elméleti váltó működése a valós nyers átvitelekből számolva:

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

3 utas Beyma nagymonitor

Ha a 100 Hz körüli kiemelést a szoba okozza, akkor nincs ezzel semmi komoly baj, nagyon is kiegyenlített lehet a frekvenciamenet.

Mi más, okozná? Elég ránézni a közép és a mély 90-200 Hz közötti átvitelére, teljesen egyforma, és nyilván láttunk már néhány hangszóró közeltéri mérését ahhoz, hogy tudjuk, az nem ilyen.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

3 utas Beyma nagymonitor

Hát nem irigyellek. Nem lesz egyszerű dolgod, így ránézésre.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Az 50 és 80 Hz közötti tartomány szintjét kéne tartani, 100 Hz fölött kezdődő enyhe eséssel. Ez gondolom max 90 dB körüli 1 kHz re viszonyított átlagérzékenységet jelent, ami neked bőségesen elég. Inkább ez, mint 93 dB körüli átlag, de 100 Hz alatt komolyan eső mélyátvitel. Szerintem.
Bár az is igaz, hogy ezzel a középpel neccesen éred utol a mélytartományt, és gyakorlatilag átlagérzékenységben nem is tudsz a közép miatt felmenni 90 dB fölé. Szóval azon kéne aggódni, hogy nehogy sok legyen a mély a középhez képest, mert abból nehéz lesz visszavenni.
Bár csak frekiátvitel, de a 2030-tól nem vagyok seggre ülve.

Ezek nem is seggre ülős hangszórók, ezzel a felkiáltással indult a project. Amúgy én nagy problémát nem látok a magas adataiban, a hangjáról még nem tudok nyilatkozni.

A gondolataiddal egyetértek, az érzékenység valóban nem túl fontos számomra, az egyenletes átvitel annál inkább, bár ott sem a teljesen vízszintes görbét szoktam hajszolni, hanem az enyhén ereszkedőt, ebben pedig ez a hangszórókészlet jó partnernek tűnik.

Vendég

3 utas Beyma nagymonitor

Természetesen simított görbéket látsz, melyeket a keresztváltó tervezéséhez készítettem. Egy tüskehalmazból nehezebb lenne értékelhető eredményt leszűrni. Azért tettem be ezeket, mert itt elég jól látszanak a potenciális váltási módok és pontok. Persze nem kötelező észrevenni őket.

Hát nem irigyellek. Nem lesz egyszerű dolgod, így ránézésre.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

3 utas Beyma nagymonitor

Vannak, a mai délutánom ezzel telt, a szomszédaim örömére, bár ők már edzettek ilyen téren. Kalapálom a keresztváltót, persze még csak szoftverben. A mérések igazolták a reményem, a középsugárzó érzékenységével nincs semmi baj, szépen hozzásimul a basszusok szintjéhez. A reflexnyílás most 45 Hz-re van hangolva, amivel 40 Hz környékén van a -3 dB-es alsó határ. Ezen kicsit még próbálok módosítani (Bege profi megoldása erre lehetőséget ad). Összességében úgy tűnik, nem kell majd bonyolult váltó, működik a papírforma, szóval örülünk. Karácsony környékén talán megszólal, aztán meglátjuk, hogyan tovább.

Az 50 és 80 Hz közötti tartomány szintjét kéne tartani, 100 Hz fölött kezdődő enyhe eséssel. Ez gondolom max 90 dB körüli 1 kHz re viszonyított átlagérzékenységet jelent, ami neked bőségesen elég. Inkább ez, mint 93 dB körüli átlag, de 100 Hz alatt komolyan eső mélyátvitel. Szerintem.
Bár az is igaz, hogy ezzel a középpel neccesen éred utol a mélytartományt, és gyakorlatilag átlagérzékenységben nem is tudsz a közép miatt felmenni 90 dB fölé. Szóval azon kéne aggódni, hogy nehogy sok legyen a mély a középhez képest, mert abból nehéz lesz visszavenni.
Bár csak frekiátvitel, de a 2030-tól nem vagyok seggre ülve.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Nekem tetszik.

Ha jól látom a képen, a magas és a közép kifelé vannak. Ha lesz tapasztalatod, hogy melyik verzió milyen (kifelé, befelé fordítva) örömmel venném, ha megosztanád velünk.

Nincs benne koncepció, egyik dobozban sincs még keresztváltó, csak véletlenül így lettek letéve. Amúgy szerintem nincs is nagy jelentősége a dolognak.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Nincsenek ezek a diagramok túlzottan kisimítva? Kíváncsi lennék egy kevésbé kozmetikázottra is. Már ha publikus az is. Hogyan lesz ez vágva, mert ha a piros görbe a közép, akkor hogyan fog hozzásimulni a mélyekhez? Az a szürke görbe akar a magas lenni? Szép átvitellel büszkélkedik.

Természetesen simított görbéket látsz, melyeket a keresztváltó tervezéséhez készítettem. Egy tüskehalmazból nehezebb lenne értékelhető eredményt leszűrni. Azért tettem be ezeket, mert itt elég jól látszanak a potenciális váltási módok és pontok. Persze nem kötelező észrevenni őket.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 847

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Ma végre meglátogatott a Mikulás egy mikrobusszal és elhozta a kért dobozokat. Be is szereltem a hangszórókat, hogy ki tudjam mérni őket. Megértem, hogy a szürke keret megosztja a népeket, de élőben nem pont olyan, mint Bege korábbi mobiltelefonos fotóján. No meg nem is öncélú módon kerültek oda, szándékosan próbáltuk megtörni a szobámban uralkodó vörös színt. Még mindig nem végleges a külső, jelenleg így néz ki.

Nagyon jól néz ki.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Ő kicsoda?

Egy netceleb.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Vendég

3 utas Beyma nagymonitor

Te, nagyon P.Lacis a stílusod

Ő kicsoda?

theo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: theo »

Te, nagyon P.Lacis a stílusod

Vendég

3 utas Beyma nagymonitor

Vannak, a mai délutánom ezzel telt, a szomszédaim örömére, bár ők már edzettek ilyen téren. Kalapálom a keresztváltót, persze még csak szoftverben. A mérések igazolták a reményem, a középsugárzó érzékenységével nincs semmi baj, szépen hozzásimul a basszusok szintjéhez. A reflexnyílás most 45 Hz-re van hangolva, amivel 40 Hz környékén van a -3 dB-es alsó határ. Ezen kicsit még próbálok módosítani (Bege profi megoldása erre lehetőséget ad). Összességében úgy tűnik, nem kell majd bonyolult váltó, működik a papírforma, szóval örülünk. Karácsony környékén talán megszólal, aztán meglátjuk, hogyan tovább.

Nincsenek ezek a diagramok túlzottan kisimítva? Kíváncsi lennék egy kevésbé kozmetikázottra is. Már ha publikus az is. Hogyan lesz ez vágva, mert ha a piros görbe a közép, akkor hogyan fog hozzásimulni a mélyekhez? Az a szürke görbe akar a magas lenni? Szép átvitellel büszkélkedik.

blattida
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 62

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: blattida »

Nem is rossz.
A magas is egész jó lett. Már csak simítani kell egy kicsit.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Mérések vannak már? Megmérhetnéd a hangszórókat szűrés nélkül is.,

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

3 utas Beyma nagymonitor

Mikor ilyet látok épülni mindig elfog újra a vágy, hogy megint belekezdjek egy ilyesmibe, de a szobám alapterülete (18nm) visszatart. Még a mostani 30 literes Excel monitorom is határeset. Bege is ezt mondta, ma itt volt, megnézte, meghallgatta.
Majd egyszer ha nekem is lesz egy ekkora helyem mint Fapacinak, építek újra.

Vendég

3 utas Beyma nagymonitor

Ma végre meglátogatott a Mikulás egy mikrobusszal és elhozta a kért dobozokat. Be is szereltem a hangszórókat, hogy ki tudjam mérni őket. Megértem, hogy a szürke keret megosztja a népeket, de élőben nem pont olyan, mint Bege korábbi mobiltelefonos fotóján. No meg nem is öncélú módon kerültek oda, szándékosan próbáltuk megtörni a szobámban uralkodó vörös színt. Még mindig nem végleges a külső, jelenleg így néz ki.

Így tényleg szebb, de valószínűleg hamar depresszióba esnék ennyi szürkétől.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: bege »

Én átvettem volna hamarabb is,csak most épp fapaci doboza miatt hátrébb lett sorolva.

Innentől csak a Tieddel foglalkozom.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

3 utas Beyma nagymonitor

Mérések vannak már? Megmérhetnéd a hangszórókat szűrés nélkül is.,

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: AVX »

Ez így szokott lenni. Nekem hoztak egy munkát augusztus végén,mondták ráér, dög meleg volt , gondoltam majd megcsinálom pár hét múlva, ha már nem lesz ilyen meleg, és sikerült is, ma lett kész, és majd kifagyott a szemem .

Én átvettem volna hamarabb is,csak most épp fapaci doboza miatt hátrébb lett sorolva.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”