Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
FVF avagy csinálj magadnak vásznat
Azt hittem viccelsz, de látom komolyan gondolod!
- ha elkezded merevíteni a nagy hullámokból sok kis hullámot csinálsz.
- az összes diszperzós/latex festék vizes higítású, az oldószeres festékek többnyire nem adnak olyan matt felületet.
- pont azért kezd el vetemedni, hullámosodni, mert nem egyenletesen szívja a nedvességet minkét oldalon, még egy száraznak mondott lakótelepi lakásban is mint a miénk.
(Tudom miről beszlélek, asztalos voltam 9 évig, fényeztem bútorfrontot is egy párszáz négyzetmétert... nem kioktatni akarok senkit, segíteni próbálok, de ezt veheted "szakvéleménynek" is. Mondjuk ez nem zárja ki azt sem, hogy igazad van és neked sikerülhet...)
biztos igazad van, nem is akarok ezzel vitatkozni...
Freemil csinált ilyet, ha erre jár kíváncsi lennék azért a véleményére!
LINK
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
Különben nem fogok hungarocelt használni pontosan az álltalad leírt probléma miatt. Fekete festéket használok majd a maszkoláshoz.
engem zavarna, hogy nem lehet szépen megoldani.
-akár mennyire is ragsztod le szerintem alá tud menni a fekete festék, amikor szeded fel a ragasztócsíkot ott is adódhat problem (esetleg felszed a festésből)
-na jó itt mm-ekről (vagy tized mm) beszélünk, de engem borzasztóan zavar az ilyen. (Lacy rakott be anno képet a feketére festett maszkolásról /keresd meg/ majd később Ő is díszcsíkozott).
A festékhez nem tudok hozzászólni, ki kell próbálni.
Nem akarlak rábeszélni a külön ráépített keretre, de csak annyi a trükkje hogy bele kell kalkulálni és úgy vágatni a táblát.
-még az enyém sem végleges, de úgy lesz megoldva, hogy a maszkoláson kívül, lesz még lefestve feketére, mert nálam a táblaméret nagyobb 20-30 cm-el (mögötte ablak van)...
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
- Khaosz
- V.I.P.
- Értékelés: 23
...de kell egy fehér tábla, hogy be tudjam jelölni mekkorára kell lemaszkolnom...
Lex arról beszélt, hogy megveszed a vetítőt, fellógatod/beállítod, majd a tényleges vetített képet maszkolod ki, nem pedig fordítva. :kiraly:
... ő inkább a Supralux Wallkyd-et használná. Hát vettem egy kis dobozzal (0.75 liter). Holnap meglesz a tábla kipróbálom rajta...
Tartok tőle, hogy nem lesz annyira matt mintha diszpeziós vagy latex festéket vettél vona. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ugyanolyan selyemfényű, ill. ugyanannyira hotspot-os lesz mint a bútorlap...
Olvashatnál egyről beszélünk.
Azt mondtam, kell egy fehér tábla, hogy bejelőljem mekkorára kell maszkolnom. Ha vetítenék egy képet akkor most max a bútoraimat maszkolhatnám le.
A festék nem selyemfényű, mivel ha az lenne akkor nem az lenne a neve, hogy matt fehér festék, hanem selyemfényű.
Holnap kiderül.
Projektor: Vászon:VnX Black Horizon BrightTV 126" Proci: Lexicon MC-10 Végfok: Rotel RMB-1585+Pronomic XA800 Font: Elac Vela FS 409 Center: Elac Vela CC401 Surround: Elac WS1665 Sub:2db XTZ SUB 1X12 Edge + 2DB DIY 15" Ultimax
...de kell egy fehér tábla, hogy be tudjam jelölni mekkorára kell lemaszkolnom...
Lex arról beszélt, hogy megveszed a vetítőt, fellógatod/beállítod, majd a tényleges vetített képet maszkolod ki, nem pedig fordítva.
... ő inkább a Supralux Wallkyd-et használná. Hát vettem egy kis dobozzal (0.75 liter). Holnap meglesz a tábla kipróbálom rajta...
Tartok tőle, hogy nem lesz annyira matt mintha diszpeziós vagy latex festéket vettél vona. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ugyanolyan selyemfényű, ill. ugyanannyira hotspot-os lesz mint a bútorlap...
Keresek sgi octane-hoz vpro grafikus rendszert.
- Khaosz
- V.I.P.
Khaosz!
Ha nem akarsz elcseszni egy táblát és a saját idődet, akkor olvasd vissza a topikot. Minden le van írva. Többek között az is, hogy előbb a projit vedd meg és csak utána készíts FVF-et. Pl.: Hiába írom, nem akarod érteni: Ha a bruttó mérete a táblának 16:9 (200x112), akkor maszkolás után nem lesz 16:9-es, ha pl. hungarocell lécekkel maszkolod, mert a léc szélessége azonos. Csak akkor maradnak meg az arányok, ha 16:9 arányban maszkolod a szélét, azaz ha a függőleges élre 16 egység széles maszkot raksz, míg a vízszintesre 9 egység széleset. Hungarocell dekorlécből ilyet nem kapsz.
A másik a tábla mérete. Ha előre eldöntöd a vetített kép pontos méretét, akkor vért fogsz pisálni, mire beállítod a projit pont erre a méretre. Szóval, előbb proji, utána az FVF.
Okés
értem,
de kell egy fehér tábla, hogy be tudjam jelölni mekkorára kell lemaszkolnom. Különben nem fogok hungarocelt használni pontosan az álltalad leírt probléma miatt. Fekete festéket használok majd a maszkoláshoz.
Ja külöben a festékhez visszatérve.
Voltam a Piktor festékáruházban, és beszéltem az eladóval. Azt mondta, hogy a ha matt fehér festéket keresek, amivel homogén felületet akarok csinálni akkor ő inkább a Supralux Wallkyd-et használná. Hát vettem egy kis dobozzal (0.75 liter). Holnap meglesz a tábla kipróbálom rajta. Ez egy fal alapozó festék, ami mosható stb. Végülis olyan mint a diszperziós festék csak annál egyenletesebb felületet lehet létrehozni.
http://www.supralux.hu/index.php?page=prod_wallkyd
Ezt próbáltátok már ?
Hát nem tudom kipróbálom aztán dobok fel képeket milyen lett. Végülis, ha nem jó akkor bármit rá lehet festeni
Projektor: Vászon:VnX Black Horizon BrightTV 126" Proci: Lexicon MC-10 Végfok: Rotel RMB-1585+Pronomic XA800 Font: Elac Vela FS 409 Center: Elac Vela CC401 Surround: Elac WS1665 Sub:2db XTZ SUB 1X12 Edge + 2DB DIY 15" Ultimax
Khaosz!
Ha nem akarsz elcseszni egy táblát és a saját idődet, akkor olvasd vissza a topikot. Minden le van írva. Többek között az is, hogy előbb a projit vedd meg és csak utána készíts FVF-et. Pl.: Hiába írom, nem akarod érteni: Ha a bruttó mérete a táblának 16:9 (200x112), akkor maszkolás után nem lesz 16:9-es, ha pl. hungarocell lécekkel maszkolod, mert a léc szélessége azonos. Csak akkor maradnak meg az arányok, ha 16:9 arányban maszkolod a szélét, azaz ha a függőleges élre 16 egység széles maszkot raksz, míg a vízszintesre 9 egység széleset. Hungarocell dekorlécből ilyet nem kapsz.
A másik a tábla mérete. Ha előre eldöntöd a vetített kép pontos méretét, akkor vért fogsz pisálni, mire beállítod a projit pont erre a méretre. Szóval, előbb proji, utána az FVF.
Üdvözlettel: Lex
szerintem 400K-nál többet nem tudok projira adni, de majd lesem a használtakat hátha ki lehet valami jót fogni
ennyiért használtan simán kapsz nagyon jót.
- Khaosz
- V.I.P.
Hali, na most akkor mi a bevált festék ?
Gondolom matt fehér, de melyik lenne a jó? Jó lenne kis segítség.
Melyik gyártó terméke lenne jó?
200X112cm-es MDF lapot fogok festeni.
diszperziós falfesték,
szerintem bármelyik jó. én hérát vettem.
-egy jó tanács, víszintesen fesd a lapot, szerintem könnyebb (én nem így tettem) és ne csak a 200x112-t fesd, hanem húzd rajta túl a hengert...(nem tudom mekkora tábla méreted lesz, de az egész táblát fesd!)
-a maszkoláshoz pedig hungarocell dekorcsík előre (matt)feketére festve, majd folyékony szög vagy a festhető sziló is megfogja (ezt használtam, mert ez volt is itthon...bár most a másik is van )
-vagy még a fekete szövettel bevont "bármi" is jó lehet...
(milyen proji lesz?)
Hali,
én is a Herát néztem ki.
200X112 a full tábla méret.
Ma nézegettem hungarocel dekorcsíkot de nem találtam értelmeset. Max fólia lesz vagy azt is festem, még nem tudom.
3,5 méterről nézem szerintem bőven elég lesz ekkora tábla.
A projektor még nagy kérdés, pénztárcától függ. Hajlok a használtra is de majd kiderül. Majd prémiumosztás után már talán összejön annyi pénz. :kiraly:
Minden esetre olyat akarok ami már HD-re is megfelelő lesz. Mert gépről fogom hajtani, ja és majd sokat játszom is projin
szerintem 400K-nál többet nem tudok projira adni, de majd lesem a használtakat hátha ki lehet valami jót fogni
Hali, na most akkor mi a bevált festék ?
diszperziós falfesték,
szerintem bármelyik jó. én hérát vettem.
-egy jó tanács, víszintesen fesd a lapot, szerintem könnyebb (én nem így tettem) és ne csak a 200x112-t fesd, hanem húzd rajta túl a hengert...(nem tudom mekkora tábla méreted lesz, de az egész táblát fesd!)
-a maszkoláshoz pedig hungarocell dekorcsík előre (matt)feketére festve, majd folyékony szög vagy a festhető sziló is megfogja (ezt használtam, mert ez volt is itthon...bár most a másik is van )
-vagy még a fekete szövettel bevont "bármi" is jó lehet...
(milyen proji lesz?)
- Khaosz
- V.I.P.
Hali,
na most akkor mi a bevált festék ?
- Khaosz
- V.I.P.
Ma megnéztem menniybe kerül a forgácslap.
a 12mm-es 1500 FT/négyzetméter
a 16mm-es 1700 FT/négyzetméter
Az árkülönbség nem sok szóval szerintetek melyik legyen?
Különben mekkora lehet egy 2 négyzetméteres tábla súlya. Mekkora az anyagsűrűsége a forgácslapnak kb.
Ha a víz súlyával számolom akkor kb a 16mm-es 32 kg lenne a 12mm-es esetében 24 kg.
Különben a 12mm-es már elég egyenes lehet ha merevítést használok ?
az enyém 18mm-es (260x135) és b@szott nehéz... :kiraly:
Különben a 12mm-es már elég egyenes lehet ha merevítést használok ? elég! bár nem tudom, hogy akarod merevíteni, mert csavarozáshoz elég vékonyka, de ragasztással jó lehet, de én úgy nem próbáltam.
A hátoldalán lesz 3 darab 5cm szlées és 2,5cm vastag léc ami kereszt irányban fut a MDF lapon. A két végén zsanér lesz amivel fel le tudom hajtani és beakasztani.
Na ilyen merevítésből 3 db lesz kereszti irányban.
Hossz irányban 1db merevítő ha szükséges. 5cmx2,5cm
Remélem nem fog a 12mm-es MDF vetemedni. Igaz nem visel semmi terhet.
A merevítők a csavarra rözgzítem a vetítési felület oldaláról átfúrva. Miután kisülyesztettem a csavarfejeket és rögzítettem kiglkettelem és lecsiszolom, így a csavarok láthatatlanok lesznek.
A kereten még gondolkozom, de valami élvédőset akarok.
Különben mekkora lehet egy 2 négyzetméteres tábla súlya. Mekkora az anyagsűrűsége a forgácslapnak kb.
Ha a víz súlyával számolom akkor kb a 16mm-es 32 kg lenne a 12mm-es esetében 24 kg.
az enyém 18mm-es (260x135) és b@szott nehéz...
Különben a 12mm-es már elég egyenes lehet ha merevítést használok ? elég! bár nem tudom, hogy akarod merevíteni, mert csavarozáshoz elég vékonyka, de ragasztással jó lehet, de én úgy nem próbáltam.
A végén már jól írtad. A 200x117 a vászon teljes mérete, kerettel együtt. Ha leveszed a 2x5 cm-es keretet, akkor jön ki a 190x107-es látható méret, ami már 16:9 arányú.
Na ezt mondom:
pontosabban: 16:9 = 200:112.5
én a vetített képhez (nem filmhez ) maszkoltam, így nem lóg ki sehol, de van film aminél 1-2cm-rel kisebb a kép (magassága)...
- Khaosz
- V.I.P.
- Khaosz
- V.I.P.
A végén már jól írtad. A 200x117 a vászon teljes mérete, kerettel együtt. Ha leveszed a 2x5 cm-es keretet, akkor jön ki a 190x107-es látható méret, ami már 16:9 arányú.
Na ezt mondom:
Norbi31 200x112 -es képe számítás szerint 16:9
Lex vászna meg 200X117 az pedig számítás szerint 16:9,36
Maszkolással kb ugyan úgy marad a képarány.
Akkor úgy kérdem a Nobi a 200x112cm esetében ha kiszanálod a teljes szélességet akkor felfelé nem lóg ki a film. Pl az 1,85:1 es filmek esetén. Pl vissza a jövőbe. Nekem ez a film tölti ki a 16:9-es TV-m teljes képét. A 2,35:1 pedíg már fellül allul csík van mert az . 16:6,8-as aránynak felele meg. Így 200cm széles kép esetében 85cm magas képet kapunk elméletben.
A 1,85:1-es kép ami a borítóra van írva a vissza a jövő esetében 16:8,64-nek felel meg, és nincs gáz. Így 200cm széles kép esetében 108cm a vetített kép. Ez csak elméleti számítás apján.
Pl az Aliens is 1:1,85 így ott is 108cm magas a kép
A mélység titka stb, az meg 1:2,35-arányban 85cm magas képet az 200-es szélesség esetében.
Szóval elméletileg 200X112cm-es felület esetében ha 200cm széleségben vetítünk akkor 112cm magas vászonba bel kel hogy férjenenek a filmek, mert 108cm-es a kép magassága.
Remélem ez így igaz amit leírtam ,,, mert ez lapján csinálom a fix vásznat és nem lehet nagyon változtatni majd rajta ...
Üdvözlettel: Lex
Most mekkorára vágjam a méretet? 200X112,5-re vagy 200x117-re.
én minimum 5-5cm-t ráhagynék a maszkolás végett...
Ez rendben is van,
csak azt kérdezem, hogy 16:9-re vagy 16:9,36-ra ? Mert lehet hogy a 16:9 az valójában 16:9,36 az arányszám. Gondolom ezt tudják a Projektánál is nem véletlen csinálták 200X117-es re a vásznat.
Na ez a kérdésem, hogy akkor menniy hivatlalosan a képarány mert ha 200x117cm-re csinálom mint a projekta vásznakat akkor az 16:9,36....
Az 5cm a sima vásznak esetében is megvan az az 190x107-es a kép elvileg.
nálam 200x112, +maszkolás
- Khaosz
- V.I.P.
Ez rendben is van,
csak azt kérdezem, hogy 16:9-re vagy 16:9,36-ra ? Mert lehet hogy a 16:9 az valójában 16:9,36 az arányszám. Gondolom ezt tudják a Projektánál is nem véletlen csinálták 200X117-es re a vásznat.
Na ez a kérdésem, hogy akkor menniy hivatlalosan a képarány mert ha 200x117cm-re csinálom mint a projekta vásznakat akkor az 16:9,36....
Az 5cm a sima vásznak esetében is megvan az az 190x107-es a kép elvileg.
- Khaosz
- V.I.P.
Na holnap megyek fatlepre és megnézem mit lehetne barkácsolni.
van egy elképzelésem kiderül, hogy jó lesz-e.
MDF lapot karok venni kb 12mm-eset. Azért ilyen vékonyat meret lehajtható kivitelre akarom megcsinálni és fontos hogy ne legyen nagyon nehéz.
Mivel ilyen vékony MDF lap esetében fenn áll a probléma hogy meghajlik ezért merevítés és teherhordozó keretet csinálok neki.
Végülis nem keret lesz hanem 1 hosszirányú merevítő és 3 keresztirányú merevítő amire zsanért rakok és így lesz felfúrva.
Egy kérdésem van a 16:9-es képaránnyal kapcsolatban.
A 200cm X 117cm -es mérete van vásznaknak mit árulnak. Na ez most ha nem teljesen 16:9 hanem 16:9,36-os arány.
AH 16:9-et akarok csinálni akkor 200cmX112,5cm-es kép kellene hivatalosan. Hát azért 200cm-es széles kép esetében ez 5 cm-t jelent ami már nem kevés.
A projekta vásznak esetében láttam a 117-es méretet.
Kellemetlen lenne ha megcsinálnám és kilógna a kép fellül a még nem létező projektorommal
Persze tudom számít a vetített képarány is ,, de ez majd később
Üdv mindenkinek!
Csinált már valaki, ilyen furnér lemezből vásznat? Mert nekem is ez volt az első gondolatom, csak nem tudom milyen lenne.
Először farostlemezt (3mm) vettem, de hotspot-os volt, ezért vettem fehér pozdorját (19mm), mert annak más a felülete, de az is hotspot-os volt és akkor jött a Dulux festék és így tökéletes, a topik elején találsz képet mi különbség a festett és a festetlen között!
Mozi: JVC DLA-NP5, Zidoo Z9X, Anthem AVM 60, Myryad MXA7150, B&W 603S2, B&W HTM7, B&W 601S2, Jamo SW505E.
Zene: Hansugárzók: Almássy Audio Magus A, Előfok: Dénes Péter, Végfok: Dénes Péter monoblock pár, Marantz SA-15S1, Marantz ST-15S1, LP: Tesla nc 440 + Shure M95ED pickup
Zene: Hansugárzók: Almássy Audio Magus A, Előfok: Dénes Péter, Végfok: Dénes Péter monoblock pár, Marantz SA-15S1, Marantz ST-15S1, LP: Tesla nc 440 + Shure M95ED pickup
hígítani nem szabad
Miért nem?
Szabad, csak nincs értelme. Gyárilag be van állítva a sűrűsége, hogy minél jobb legyen a fedőképessége, és jól felhordható legyen.
Átmenetileg vetítettem fehér laminált farostlemezre.Amíg nem kap nedvességet viszonylag sík marad, de könnyen hullámosodik (én ezt nem vártam meg, mert rákerült a szekrényre hátfalának ).
Nekem nem nagyon jött be, mert egy kicsit hotspot-os, nem elég matt.
ezért kell befesteni.
Amíg nem kap nedvességet viszonylag sík marad, de könnyen hullámosodik...
mint írtam, merevíteni kell!
a kezelt felület mentén nem szív nedvességet, az éleknél igen, de ha ráhagyod a maszkolást (kb 10cm vagy több) és nem éri vízbázisú festék, akkor ott sem vetemedik meg.
átlagos páratartalmú helyiségben nem lesz vele gond (a festést kell ügyesen megoldani /nem vastagon kenni, lehetőleg gyorsan száradjon...)
Azt hittem viccelsz, de látom komolyan gondolod!
- ha elkezded merevíteni a nagy hullámokból sok kis hullámot csinálsz.
- az összes diszperzós/latex festék vizes higítású, az oldószeres festékek többnyire nem adnak olyan matt felületet.
- pont azért kezd el vetemedni, hullámosodni, mert nem egyenletesen szívja a nedvességet minkét oldalon, még egy száraznak mondott lakótelepi lakásban is mint a miénk.
(Tudom miről beszlélek, asztalos voltam 9 évig, fényeztem bútorfrontot is egy párszáz négyzetmétert... nem kioktatni akarok senkit, segíteni próbálok, de ezt veheted "szakvéleménynek" is. Mondjuk ez nem zárja ki azt sem, hogy igazad van és neked sikerülhet...)
hígítani nem szabad
Miért nem?
Átmenetileg vetítettem fehér laminált farostlemezre.Amíg nem kap nedvességet viszonylag sík marad, de könnyen hullámosodik (én ezt nem vártam meg, mert rákerült a szekrényre hátfalának ).
Nekem nem nagyon jött be, mert egy kicsit hotspot-os, nem elég matt.
ezért kell befesteni.
Amíg nem kap nedvességet viszonylag sík marad, de könnyen hullámosodik...
mint írtam, merevíteni kell!
a kezelt felület mentén nem szív nedvességet, az éleknél igen, de ha ráhagyod a maszkolást (kb 10cm vagy több) és nem éri vízbázisú festék, akkor ott sem vetemedik meg.
átlagos páratartalmú helyiségben nem lesz vele gond (a festést kell ügyesen megoldani /nem vastagon kenni, lehetőleg gyorsan száradjon...)