Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
3 utas Beyma nagymonitor
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11345
- Kapcsolat:
- emzeperix
- V.I.P.

- Értékelés: 114
3 utas Beyma nagymonitor
Megpróbálok szervezni egy ilyen találkozót, rajtad kívül jó lenne még pár másik ember is. Saját zene abszolút jöhet, sőt én még azt is mondanám, hogy saját készítésű hangsugárzót is hozzál majd aminek jobban ismered a hangját.
Ez egyébként mostanában biztos nem tud összejönni, szerintem csak valamikor tavasz végén, nyár elején lehet belőle valami, de rajta leszek a dolgon.
én kapható vagyok ilyenre
3 utas Beyma nagymonitor
Elképzelhető, nem tudom. Kedvem lenne végigzongorázni a dolgot, szabadidővel azonban nem állok valami jól. De majd jól kifaggatom memmét honnan szerzett fluxuskondenzátort ... De abból csak a ruszki olajpapír a jó!
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu facebook/Audophile Room
diyaudio.hu facebook/Audophile Room
3 utas Beyma nagymonitor
A nehezen kibogozható paraméterhalmaz a mélyhangszóróknál, szerintem viszonylag könnyen átlátható, és minden alkatrésznek megvan a következménye, hatása, nem csak statikus-állandósult paraméterekben, hanem időben változó módon. Ezekkel a legtöbb prózában értékelt hangzáselem megmagyarázható. Ha hozzágondolod a pszichés, vagy beidegződött akusztikai preferenciákat, akkor 80-90%-ig lefedhető ez a terület.Elképzelhető, nem tudom. Kedvem lenne végigzongorázni a dolgot, szabadidővel azonban nem állok valami jól. De majd jól kifaggatom memmét honnan szerzett fluxuskondenzátort ...
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
3 utas Beyma nagymonitor
Ha megszervezed, vállalom hogy "vakon" meghallgatom a monitorotokat meg egy vagy több másikat is egy alkalommal, és elmondom a véleményemet.
Még függöny sem kell csak egy jó hegesztőszemüveg. Annyi a feltételem. hogy a zenéket én válogatom. Hogy kitalálom e melyik a st monitor....hát kíváncsi leszek.
Megpróbálok szervezni egy ilyen találkozót, rajtad kívül jó lenne még pár másik ember is. Saját zene abszolút jöhet, sőt én még azt is mondanám, hogy saját készítésű hangsugárzót is hozzál majd aminek jobban ismered a hangját.
Ez egyébként mostanában biztos nem tud összejönni, szerintem csak valamikor tavasz végén, nyár elején lehet belőle valami, de rajta leszek a dolgon.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- akusztikai mérések
3 utas Beyma nagymonitor
Itt jön az a pszichológiai faktor, hogy ha meg fogod hallgatni a monitorunkat akkor a mélye biztos nem lesz számodra megfelelő, mert tudod milyen hangszóró van benne. Én annak örülnék igazán ha egy fekete függöny mögött hallgatnád meg először legalább egy (de inkább kettő) másik, hasonló monitor doboz társaságában. Kiváncsi lennék meg tudnád-e állapítani melyikben van az L26-os Seas?
Ha megszervezed, vállalom hogy "vakon" meghallgatom a monitorotokat meg egy vagy több másikat is egy alkalommal, és elmondom a véleményemet.
Még függöny sem kell csak egy jó hegesztőszemüveg. Annyi a feltételem. hogy a zenéket én válogatom. Hogy kitalálom e melyik a st monitor....hát kíváncsi leszek.
- suminator968
- V.I.P.

- Értékelés: 1082
3 utas Beyma nagymonitor
Csak a kellően süket felhasználót kell megtalálni hozzá. Az sem baj, ha vak, mert akkor profi tesztelő is lehet.
Tudtam hogy hibázok, nem csuktam be a szemem!
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Szar, lelketlen, zeneietlen aktív?
Csak a kellően süket felhasználót kell megtalálni hozzá. Az sem baj, ha vak, mert akkor profi tesztelő is lehet.
3 utas Beyma nagymonitor
Most már én is meg fogom csinálni minden meg van a háromutas rendszerhez csak az idő hiányzott.
De tegnap sikerült beszereznem egy Fluxuskondenzátort és már ez is megoldódott
3 utas Beyma nagymonitor
Köszönöm Pacinak a lehetőséget, hogy ma meghallgathattam a dobozait!
Hogy milyen?
Már készül az enyém is!
Szar, lelketlen, zeneietlen aktív?
- suminator968
- V.I.P.

- Értékelés: 1082
3 utas Beyma nagymonitor
Köszönöm Pacinak a lehetőséget, hogy ma meghallgathattam a dobozait!
Hogy milyen?
Már készül az enyém is!
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
3 utas Beyma nagymonitor
Régóta felvetett gondolatom, a TS arányok, "hangminőség" párhuzama. Eddig, nem volt konkrét válasz. De ha már itt tartunk, levezetné valaki, valakik a gondolatait, gondolataikat? Példának felhozva az Eton Symphony sorozatából az A, és a C közötti darabok, várható különbségeiről?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Ui: Miért is kell most kiderítenünk, hogy fapaci miért szereti jobban az egyik dómot, mint a másikat?
Engem speciel érdekelne a magyarázat, de egyre gyengébb a késztetés bennem a magyarázat megkeresésére.
3 utas Beyma nagymonitor
Ákos gratulálok. Sokszor hasonló véleményeket fogalmaztam meg én is korábban, és most is nagyjából ugyanezt írnám.
Két apró különbséggel.
A nehezen kibogozható paraméterhalmaz a mélyhangszóróknál, szerintem viszonylag könnyen átlátható, és minden alkatrésznek megvan a következménye, hatása, nem csak statikus-állandósult paraméterekben, hanem időben változó módon. Ezekkel a legtöbb prózában értékelt hangzáselem megmagyarázható. Ha hozzágondolod a pszichés, vagy beidegződött akusztikai preferenciákat, akkor 80-90%-ig lefedhető ez a terület.
Ez a magashangszórós 10-es pont hát, finoman szólva korai próbálkozás, inkább filozófia. De az tény, hogy a kezeletlen rezonanciák hatása kicsit szerteágazóbb, mint az adott frekvencián növekvő hangnyomás.
Ui: Miért is kell most kiderítenünk, hogy fapaci miért szereti jobban az egyik dómot, mint a másikat?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Még csak fel sem merült bennem megkérdőjelezni bárki őszinteségét, mert szerintem ebben a hobbiban az a legnagyobb butaság ha nem őszinte az ember. Saját magunk becsapásának nincs sok értelme. Szóval nem erről van szó hanem arról a jelenségről amit (vagy inkább amiket) akaratunkkal nem tudunk befolyásolni bármennyire is akarjuk.
Hogy én mennyire erőltetem a vakteszteket? Nézd ... a Te szemszögedből én erőltetem a vakteszteket, én viszont úgy látom, hogy Te mindig a kibúvókat keresed a vaktesztek alól. Kinek van akkor most igaza? (a kérdés persze csak teoretikus)
Ha nyitott vagy akkor érdemes talán a tudományosabb módszerek felé kacsintgatni, veszteni nem fogsz semmit. Én túl vagyok már pár nem túl tudományos kábel teszten ...
Egyébként amit írtam a fekete függönyös hallgatózásról messziről sincs köszönő viszonyban egy korrekt vakteszttel. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez egy érdekes próba lenne. Ha az L26-nak jellegzetes, karakteres elmosós hangja van akkor bizony ki fog derülni függöny mögött is, hogy melyik dobozban van az L26. Ha viszont ez nem megy, ne adj isten másik hangsugárzóra akasztják rá az elmosós hangot akkor az eredményen érdemes elgondolkozni és kicsit jobban körüljárni a dolgot. Én nagyon kíváncsi lennék egy ilyen összehasonlításra és még csak véletlenül sem azért, hogy Kalmi hallását teszteljem, hanem azért hogy pl. ennek a most felvetődött kérdésnek módszeresen járjunk a végére. Egy ilyen fekete függönyös összehasonlítás csak a kezdet, kiindulásnak jó lehet.
Még valamit a mélyek gyorsaságához, feszességéhez, stb. Ha pörgős, picit vékonyabb hangú basszgitár felvételekkel mutatok be egy egyébként a mélyben nem túl jó működésű hangsugárzót azt általában feszes, jó basszusú doboznak fogják mondani. Ellenben ha egy eleve búgós hangú felvétellel demózok egy jól megépített zárt dobozt akkor azt bizony lötyögős, búgósnak fogják hallani az emberek. És akkor még mindig nem vettük figyelembe a korábban említett "szobafaktort". Ahogy korábban írtam nem egyszerű a képlet.
Tény, hogy sok hatás ér minket, nem tudjuk mindig mindegyiket kordában tartani, de tanulással, gyakorlással javítható a helyzet. A hangmérnököknél (sok más szakmához hasonlóan) az egyik legnagyobb érték a tapasztaltság, amivel kivédhetőek pl. a gyarlóbb konstruktőrök olcsó trükkjei. Ha gyakorlott és (legalább önmagához) őszinte az ember, akkor semmi szükség vaktesztre.
Nem a vaktesztek alól keresek kibúvót (nem is értem, milyen esetekre gondolhattál), hanem a hifizés érdekel egyre kevésbé. Ennek ellenére nyitott vagyok, ha van konkrét javaslatod.
Ha egy függöny mögé elhelyezel néhány hangdobozt, elé ültetsz néhány ítészt, akiknek 2 perc után meg kell mondaniuk, X doboznak milyen a basszusa, abból mi derül ki? Mindegyik résztvevőnek más akusztikai helyzet, előítélet és halláselemzés mellett kell véleményt mondania, ezek nem igazán adhatóak össze szerintem. Ha adsz nekem egy dobozt 2-3 napra, azt eltérő körülmények között, sokféle zenével meg tudom hallgatni és utána tudok róla vállalható véleményt mondani. Az én elveim szerint ennek van értelme, másnak nincs.
A demózásra használt zenének nagy jelentősége van (ezért is tartunk néhány tapasztalt kereskedőt profi demómesternek), ezzel erősen befolyásolni lehet a hallgató véleményét, főleg egy komoly rendszer esetén, ami képes megmutatni a felvételek sajátosságait, nem ugyanúgy szólal meg rajta minden. Ezért célszerű jól ismert zenéket hallgatni. Én mindig viszem magammal a saját anyagomat.
3 utas Beyma nagymonitor
Mérési módszert nem tudok, de ebben a jó régi anyagban olvastam egy érdekes teóriáról:
http://www.zainea.com/multidimensionalaudio.htm
A 10. fejezet a magas sugárzókat érintő rész.
Csak a 10. fejezetet olvastam, valóban érdekes. Azért lenne itt 1-2 dolog amit érdemes tisztázni mielőtt bárki az ajtó becsapódást a magashangszórók membránjával asszociálja. A kemény anyagú dómok általában jellegzetes, erős rezonanciával rendelkeznek amelynek célszerű a hallható/használati tartományon kívülre esnie (ez többnyire teljesül). Ha ez így van akkor semmiféle zavaró hangot nem lehet működésük közben hallani. Ha valaki mégis háklis a 20kHz feletti rezonanciára akkor azt csillapítani is lehet elektronikusan. Ha ez is teljesül akkor a tranziens viselkedésük az időtartományban akár szebb/jobb is lehet mint a lágy dómok tranziens viselkedése (de a tranziens viselkedés nem csak a dóm anyagától függ).
A cikk magyarázata szerintem nem igazán magyarázza fapaci preferenciáját, hisz az alu dóm is kemény anyagú, fapaci viszont a lágy dómokkal együtt említi az alu dómokat. És akkor még nem beszéltünk azokról akik a kerámia dómok szerelmesei mert abban látják, azaz hallják a tutit ... akkor most hogy is van ez? (ez is csak teoretikus kérdés)
- akusztikai mérések
3 utas Beyma nagymonitor
Attól tartok, túl sötéten látod a kollégák értékítéleti módszereit, vélhetően ezért is erőlteted a vakteszteket. Én azt hiszem, a tapasztaltabb fórumtársak, így Kalmi sem az a típus, aki ne lenne képes őszintén kezelni a hallottakat, akár a prekoncepciókkal is szakítva.
Még csak fel sem merült bennem megkérdőjelezni bárki őszinteségét, mert szerintem ebben a hobbiban az a legnagyobb butaság ha nem őszinte az ember. Saját magunk becsapásának nincs sok értelme. Szóval nem erről van szó hanem arról a jelenségről amit (vagy inkább amiket) akaratunkkal nem tudunk befolyásolni bármennyire is akarjuk.
Hogy én mennyire erőltetem a vakteszteket? Nézd ... a Te szemszögedből én erőltetem a vakteszteket, én viszont úgy látom, hogy Te mindig a kibúvókat keresed a vaktesztek alól. Kinek van akkor most igaza? (a kérdés persze csak teoretikus)
Ha nyitott vagy akkor érdemes talán a tudományosabb módszerek felé kacsintgatni, veszteni nem fogsz semmit. Én túl vagyok már pár nem túl tudományos kábel teszten ...
Egyébként amit írtam a fekete függönyös hallgatózásról messziről sincs köszönő viszonyban egy korrekt vakteszttel. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez egy érdekes próba lenne. Ha az L26-nak jellegzetes, karakteres elmosós hangja van akkor bizony ki fog derülni függöny mögött is, hogy melyik dobozban van az L26. Ha viszont ez nem megy, ne adj isten másik hangsugárzóra akasztják rá az elmosós hangot akkor az eredményen érdemes elgondolkozni és kicsit jobban körüljárni a dolgot. Én nagyon kíváncsi lennék egy ilyen összehasonlításra és még csak véletlenül sem azért, hogy Kalmi hallását teszteljem, hanem azért hogy pl. ennek a most felvetődött kérdésnek módszeresen járjunk a végére. Egy ilyen fekete függönyös összehasonlítás csak a kezdet, kiindulásnak jó lehet.
Még valamit a mélyek gyorsaságához, feszességéhez, stb. Ha pörgős, picit vékonyabb hangú basszgitár felvételekkel mutatok be egy egyébként a mélyben nem túl jó működésű hangsugárzót azt általában feszes, jó basszusú doboznak fogják mondani. Ellenben ha egy eleve búgós hangú felvétellel demózok egy jól megépített zárt dobozt akkor azt bizony lötyögős, búgósnak fogják hallani az emberek. És akkor még mindig nem vettük figyelembe a korábban említett "szobafaktort". Ahogy korábban írtam nem egyszerű a képlet.
- akusztikai mérések
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Itt jön az a pszichológiai faktor, hogy ha meg fogod hallgatni a monitorunkat akkor a mélye biztos nem lesz számodra megfelelő, mert tudod milyen hangszóró van benne.
Attól tartok, túl sötéten látod a kollégák értékítéleti módszereit, vélhetően ezért is erőlteted a vakteszteket. Én azt hiszem, a tapasztaltabb fórumtársak, így Kalmi sem az a típus, aki ne lenne képes őszintén kezelni a hallottakat, akár a prekoncepciókkal is szakítva.
3 utas Beyma nagymonitor
Szerintem a mélyhangoknál, mélyhangszóróknál is lehet részletezőképességről, gyorsaságról, tisztaságról, pontosságról beszélni. Szerintem ez tökéletesen megfigyelhető. Tudom nem lehet (vagy esetleg csak nehezen) mérni, de attól ez még egy tökéletesen hallható és leírható jelenség, bár úgy érzem ez neked csak viccként hangzik. Függhet sok mindentől, TS paraméterektől, a doboz méretezésétől, hangolástól, az ideálistól való lényeges eltéréstől, belső csillapítóanyagtól, keresztváltótól, stb... Ez pontosan az a tulajdonság, ami nincs rajta az adatlapon, mégis létezik. ...Az biztos, hogy a hangszórók paramétereiből nem lehet hangminőséget jósolni, hisz kiváló hangszórók "összjátékát" is simán el lehet cseszni rossz dobozzal és/vagy rossz váltóval. A szubjektív tulajdonságok és objektív "paraméterek" halmaza amit említettél olyan nagy, hogy abból nehezen lehet egyértelmű ok-okozati összefüggéseket kovácsolni.
Természetesen én is tapasztalom a különböző mélyek közti szubjektív különbségeket, de hogy milyen jelenséget milyen szavakkal illetünk az az egymás közti kommunikációban rendkívül sokat jelent. Nekem az az érzésem, hogy néha azért nem tudunk közös nevezőre jutni (nem feltétlen veled, hanem általában) mert nem közös nyelvet beszélünk.
Illetve még leírom azt is amit a személyes beszélgetéskor említettem, hogy nagyon nem mindegy a mélyek megítélésekor, milyen az egész hangsugárzó átvitele, a közép-magas tartomány tulajdonságai és a szobaakusztika. Ha csak a szobát említjük az szimplán olyan mértékben beleszól a mélyátvitelbe kb. 200Hz alatt a maga rezonanciáival mint semmi más az átviteli láncban.
...
Egyébként az általatok használt L26RFX/P-nél is tapasztaltam ezt a jelenséget. Most már a saját dobozomba kerülő Scanspeak 26W8534-ektől is nagyon félek ebből a szempontból, de nemsokára kiderül.
Itt jön az a pszichológiai faktor, hogy ha meg fogod hallgatni a monitorunkat akkor a mélye biztos nem lesz számodra megfelelő, mert tudod milyen hangszóró van benne. Én annak örülnék igazán ha egy fekete függöny mögött hallgatnád meg először legalább egy (de inkább kettő) másik, hasonló monitor doboz társaságában. Kiváncsi lennék meg tudnád-e állapítani melyikben van az L26-os Seas?
- akusztikai mérések
3 utas Beyma nagymonitor
A kép tökéletes összhatást kelt, ennyi kísérletezéssel ez kijár!
Ha a hang is ilyen egyben van, akkor le a kalappal a többévi munka előtt...
- deriandras
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 50
3 utas Beyma nagymonitor
Ha tudsz olyan mérési módszerről, ami kimutatja, hogy általában a kerámia és a ribbon magassugárzók miért szólnak sokkal súlytalanabbul, kedvetlenebbül, mint a hagyományos lágy, vagy fém membrános dóm társaik, annak örülnék.
Mérési módszert nem tudok, de ebben a jó régi anyagban olvastam egy érdekes teóriáról:
http://www.zainea.com/multidimensionalaudio.htm
A 10. fejezet a magas sugárzókat érintő rész.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
3 utas aktív nagymonitor III. rész - Aktivizálás
Többen is kérdezték tőlem a napokban, megérte-e a váltás. Ha onnan nézem, hogy a kapott hangzás univerzálisabb, könnyedebb, tisztább lett, egyértelműen igen a válaszom. Ha anyagilag tekintem, hogy a korábbi rendszer nagy részének eladásából mennyi pénz került vissza a kasszába és mennyibe került az aktív elektronika és az új hangszórók, szintén pozitív a képlet eredménye. Ha pedig hosszútávon szemlélődöm, a lánc egyszerűsítése hatékony féket jelent a hifibogár mocorgása ellen, itt nem nagyon van már mit cserélgetni, tuningolgatni, kábelekkel variálni, tehát tripla + a végkifejlet mérlege.
3 utas Beyma nagymonitor
Szerintem a mélyhangoknál, mélyhangszóróknál is lehet részletezőképességről, gyorsaságról, tisztaságról, pontosságról beszélni. Szerintem ez tökéletesen megfigyelhető.
Nah, pont fordítva vagyok. Én nem tudom, mennyire megfigyelhető, csak az okait ismerem, de tény, létezik.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Fura nekem, hogy az olcsó hangszórókészlet (az egyébként nehezebben kezelhető, kompromisszumosabb) passzív váltóval megfelelően működött, míg a nagyobb szabadságot és pontosságot, korrektebb műszaki paramétereket adó aktív váltóval gyengébben szerepelt. Jó lett volna ha ezt a témát rendesen körbejárod a tisztán látás kedvéért.
Készítettél torzításméréseket, irányítottság méréseket a két magasról? Persze azonos körülmények között. Kíváncsi lennék (lettem volna) az eredményekre.
Nem igazán értem, hogy egy pár 100Hz-ig szóló mélynél milyen részletezőképességet lehet említeni? Ráadásul ezt hogy lehet egy közép és egy magas hangszóró részletezőképességéhez hasonlítani? Tényleg nem értem, és lehet, hogy ez az én hiányosságom, de ha valaki ezt tudja és hajlandó megosztani velem/velünk az kérem tegye meg. (... a gyorsaságról már nem is beszélve ...)
Egyetértek, hogy egy tengelyirányú átvitel csak a jéghegy csúcsa, nem mond túl sokat. Ellenben ha már ez sincs rendben akkor megette a fene az egészet. Félreértés ne essék, nem azt szeretném sugallni, hogy a dobozod átvitele nem jó (nem is tudom igazán milyen, a lenti ábra mindenesetre egész egyenletes átvitelt tükröz).
Tulajdonképp arra lennék én kíváncsi, hogy az egyetlen tengelyirányú méréssel +-2dB-es tűrésbe eső dobozaid miért szólnak mégis nagyon másként? Ennek kiderítéséhez nagyon jó támaszt adnak a megfelelő(!) mérések és a megfelelő(!) meghallgatásos tesztek. Kár, hogy ilyenekkel nem foglalkozol.
Én egyébként ilyen és hasonló témákra helyezném a hangsúlyt az audiós összejöveteleken, találkozókon, nem holmi kábeles hókusz-pókuszra vagy LP + SE csöves végfok + egyutas "high-end" doboz, torzításoktól és rezonanciáktól hemzsegő rendszerének magasztalására. Node ez már nagyon OFF A 3 utas Beyma topikban, elnézést kérek!
Lehet, hogy jó lett volna, de a saját élvezetem fontosabb volt annál, mint hogy hónapokig kínozzam magam. Én arra gyanakszom, hogy az aktív váltó elektronika előnyei és az egyszerűbb kábelezés rövidebb képletet teremtett, amiben hallhatóbbá váltak a hangszórók hibái. Illetve a rendszer egyéb elemei (forrás, D/A konverter) is javultak időközben és talán már nem tolerálták a gyengébb láncszemet. Vagy egyszerűen csak a Crown végfok mindenevőbb volt, erősebben markolta a hangszórók gyeplőjét, Zoli erősítője meg talán válogatósabb. Passzolom a kérdést.
Ha majd nagyon ráérek egyszer, készítek precíz méréseket, de egyelőre nem érzem szükségét. Ez a doboz nem lesz piaci termék (bár már készül belőle egy újabb pár), nem is része semmilyen fejlesztésnek, "csupán" magamnak csináltam, így a saját fülem a fő műszer. Annyit friss mérések hiányában is tudok (régebben mértem már ezeket), hogy a Visaton TH és 3rdH torzítása kicsit magasabb, mint a SS Illuminatoré, illetve hogy utóbbinak szélesebb a diszperziója (ez nagyon jól hallható is), de szerintem egyik paraméter sem magyarázza a köztük hallható minőségi ugrást. Ha tudsz olyan mérési módszerről, ami kimutatja, hogy általában a kerámia és a ribbon magassugárzók miért szólnak sokkal súlytalanabbul, kedvetlenebbül, mint a hagyományos lágy, vagy fém membrános dóm társaik, annak örülnék.
A basszustartományban is létezik részletezőképesség és gyorsaság. Ha ez nem lenne, sok szubsugárzót egyformának hallanánk, márpedig ez ugye nincs így. Tégy egy próbát! Kösd ki a középső és felső regisztert, csak a basszust sávot járasd! Ha így meg tudod különböztetni a nagybőgőt és a basszusgitárt, máris megtaláltad a választ a kérdésedre. Szerintem a basszustartománynak nem csak az a feladata, hogy a hangszerek felharmonikusai alá egy dunyhát tegyen. Sajnos ezek azok a paraméterek, amiket a fülünk könnyen le tud mérni, de a műszereinkkel nehezen mutatunk ki. Pontosan ezért fordultam el a műszerek mindenhatóságától.
Az egyenletes frekvenciaválasz valóban csupán egy feltétele a jó hangzásnak, nem több, ebben soha nem volt vitánk egymással, csak hát Te sem nagyon publikálsz más görbéket. Hogy a hasonló (tengelyben és szögben is mért) fr. görbéket produkáló hangsugárzók miért szólnak néha nagyon másként, az egy kitűnő kérdés, engem is régóta izgat ez, tehát foglalkozom a témával. Nem tudom, milyen az a bizonyos "megfelelő (!) meghallgatásos teszt", de ha megint a pár perces dupla/tripla/quad vaktesztre gondolsz, az engem valóban nem érdekel, mert az én kérdéseimre nem ad használható válaszokat.
Teljesen egyetértek Veled abban, hogy a találkozók (számunkra) sokkal érdekesebbek lennének ilyen témákkal tarkítva. Engem is szörnyen untatnak már a rapid meghallgatásos, összehasonlítós ítélkezések hevenyészett rendszerekről. Ezért is nem nagyon járok már ilyen eseményekre.
3 utas Beyma nagymonitor
Nem igazán értem, hogy egy pár 100Hz-ig szóló mélynél milyen részletezőképességet lehet említeni? Ráadásul ezt hogy lehet egy közép és egy magas hangszóró részletezőképességéhez hasonlítani? Tényleg nem értem, és lehet, hogy ez az én hiányosságom, de ha valaki ezt tudja és hajlandó megosztani velem/velünk az kérem tegye meg. (... a gyorsaságról már nem is beszélve ...)
Szerintem a mélyhangoknál, mélyhangszóróknál is lehet részletezőképességről, gyorsaságról, tisztaságról, pontosságról beszélni. Szerintem ez tökéletesen megfigyelhető. Tudom nem lehet (vagy esetleg csak nehezen) mérni, de attól ez még egy tökéletesen hallható és leírható jelenség, bár úgy érzem ez neked csak viccként hangzik. Függhet sok mindentől, TS paraméterektől, a doboz méretezésétől, hangolástól, az ideálistól való lényeges eltéréstől, belső csillapítóanyagtól, keresztváltótól, stb... Ez pontosan az a tulajdonság, ami nincs rajta az adatlapon, mégis létezik. Jó példa erre az általad és általam is többször használt, egyébként kiváló ár/értékarányú Peerless SLS315. Több dobozba magam is építettem, több konfigurációban is használtam, és mindig ott volt a mélyekben a mosottság, a koszolás. Nem vészesen, csak annyira, hogy pár hónap után el kezd idegesíteni. Legalábbis nálam így volt. A vicc az, hogy én erről nem beszéltem senkinek, egyszerűen túl léptem rajta, viszont egy fórumtársunknak készült doboznál közreműködtem és egy idő után pontosan az általam tapasztalt jelenséget fogalmazta meg nekem mikor arról kezdett beszélni, hogy lecserélné a mélyet. Az említett hangszórót 4 különböző dobozban hallottam eddig, jómagam aktív és passzív verzióban is kipróbáltam, mindegyik esetben tapasztaltam a jelenséget. én a TS paraméterek egyensúlyában sejtem a problémát, de mivel sosem mentem bele mélyen ilyen ismeretekbe, nem vagyok ebben biztos.
Egyébként az általatok használt L26RFX/P-nél is tapasztaltam ezt a jelenséget. Most már a saját dobozomba kerülő Scanspeak 26W8534-ektől is nagyon félek ebből a szempontból, de nemsokára kiderül.