Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Diy csöves erősitő épités
gondolod az ennél jobb? az erősítő frekvencia-fázis görbéje is csak elektromos fázis eltérést mutat
Jesszus mária!!! Ne keverjük már egy hangfal impedanciájának a fázis karakterisztikáját egy négypólus (pl. erősítő) átviteli fázis karakterisztikájával. Az előbbi ugyanis a hangfalon átfolyó váltakozó áram és az azon eső váltakozó feszültség egymáshoz képesti viszonyát (fázisát) jelenti, utóbbi pedig egy négypólus bemeneti és kimeneti jelének egymáshoz képesti viszonyát (fázisát) jelenti.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
A képen az elektromos fázismenet látszik.
Nekünk az akusztikus fázismenet kellene most, azt "halljuk"
gondolod az ennél jobb? az erősítő frekvencia-fázis görbéje is csak elektromos fázis eltérést mutat
.... Például a referencia hangú B&W Matrix 801, de szinte minden jó hangú ismert hangfal hatalmas fázishibával közvetíti a zenét.
lehet az erősítőt a fázis menetre (is) kihegyezni, de a hangfalak fázis eltérése a lineáristól sokkal de sokkal nagyobb, ráadásul bent a hallható frekitartomány közepén és a basszus tartományban a mélysugárzó rezonancia környékén. Például a referencia hangú B&W Matrix 801, de szinte minden jó hangú ismert hangfal hatalmas fázishibával közvetíti a zenét.
Ok, de gondold el, hogy ehhez még hozzáadsz +-45 fokot, akkor lessz olyan freki, ami már egy félhullámmal el lessz tolva az eredeti megszólaláshoz képest. Nem kellene tobzódni a tojunk minnél nagyobbat nevű HiFi sportban.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!
lehet az erősítőt a fázis menetre (is) kihegyezni, de a hangfalak fázis eltérése a lineáristól sokkal de sokkal nagyobb, ráadásul bent a hallható frekitartomány közepén és a basszus tartományban a mélysugárzó rezonancia környékén. Például a referencia hangú B&W Matrix 801, de szinte minden jó hangú ismert hangfal hatalmas fázishibával közvetíti a zenét.
Hogyne számítana a fázismenet! Pl a bemutatott 211-es erőlködőt már nem szívesen csatolnám vissza. Azt nem tudom, hogy a tranyósoknak tényleg olyan jók e a fázisviszonyaik, de én sokat kísérleteztem a kimenőkkel, hogy a görbe minnél jobb legyen. A hangok elszínezésének kérdésében van jelentősége, hiszen a fázistolás miatt a felharmonikusok nem akkor szólalnak meg, mint az eredeti hangszeren. A képen szimulálják a hangszórót. Ha tavasszal jóidő lessz, kihozom a nappaliból a 2és fél utas Aldebaranom, s felveszem úgy valamelyik erősítőm átvitelét, hogy a hangfal a terhelés. Én is kíváncsi vagyok rá, hogy mit csinál egy ilyen hangfal.
Visszatérve az Se-re, meg kell még jegyeznem az alábbiakat:
Remélem az azért mindenkinek lejön, hogy az a kiemelés 2k-tól kezdődően kb 16 k-ig szép csillogó hangot biztosít. A drasztikus mély esést pedig nagy részt lehet pótolni a hangfalak sarokba szorításával, vagy csillapítatlan reflex dobozzal. Ilyeneket direkt csinálnak. Viszont ezeknek semmi köze a valódi basszushoz, mert az nem lessz mélyebbre menő, mivel az erősítő azt át sem engedi. Dúsabb igen. A dúrva fázisviszony viszont garantálja a "szép" hangszerhangokat, amiknek a valósághoz semmi köze. A konstrukció egyedi hangzást képvisel, első hallásra tiszteletre méltó, de élő zene után hallgatva az ember a fül-orr-gégészetre akar szaladni, de nem a gégéje miatt. Talán az ilyen tulajdonságú erősítők építői jobban járnának, ha inkább hangszínszabit építenének be, vissza hozva a divatot: minnél több tekergetni való, annál menőbb készülék, annál jobban el lehet adni. Igaz, a hangjuk szar, na de az MP3 után nem mindegy?
A csöves erősítők esetében sajnos gyakran nem elegendő a frekvenciamenetüket alapul venni a majdan lesugárzott frekvencaimenet megbecsüléséhez, ui. olyan magas lehet a kimenőimpedanciájuk, és nem lineáris a jellege, hogy döntő hatása van.
Itt látható pl, hogy egy ARC Reference 150 erősítő milyen módon torzítja el a jelet, és hoz létre lineáris torzítást egy átlagos hangsugárzóval. ( Persze a csúnyább impedanciájú hangsugárzók, főleg visszacsatolás nélküli erősítőkkel még sokkal durvább dolgokat is eredményezhetnek...)
Nem értem ezt a fázismenettel való példálózást.
Egy félvezetős végerősítővel 0-1Mhz sávszélesség, szinte mérhetetlenül alacsony torzítás, elhanyagolhatóan csekély kimenő impedancia gond nélkül megvalősítható.
Ezzel szinkronban a fázismenete is gyakorlatilag full lineáris a hangfrekis sávban, mellette szánalmas bármelyik kimenőtrafós csöves végerősítő.
Ha viszont meghallgatjuk őket...akkor most, hogyan számít az fázismenet?
Szia dys-cus !
Küldtem egy PÜ-t még a múltkor.
" Bárkinek szívesen segítek a megépítésben"
A jó Hi-Fi...az varázslat.
Visszatérve az Se-re, meg kell még jegyeznem az alábbiakat:
Remélem az azért mindenkinek lejön, hogy az a kiemelés 2k-tól kezdődően kb 16 k-ig szép csillogó hangot biztosít. A drasztikus mély esést pedig nagy részt lehet pótolni a hangfalak sarokba szorításával, vagy csillapítatlan reflex dobozzal. Ilyeneket direkt csinálnak. Viszont ezeknek semmi köze a valódi basszushoz, mert az nem lessz mélyebbre menő, mivel az erősítő azt át sem engedi. Dúsabb igen. A dúrva fázisviszony viszont garantálja a "szép" hangszerhangokat, amiknek a valósághoz semmi köze. A konstrukció egyedi hangzást képvisel, első hallásra tiszteletre méltó, de élő zene után hallgatva az ember a fül-orr-gégészetre akar szaladni, de nem a gégéje miatt. Talán az ilyen tulajdonságú erősítők építői jobban járnának, ha inkább hangszínszabit építenének be, vissza hozva a divatot: minnél több tekergetni való, annál menőbb készülék, annál jobban el lehet adni. Igaz, a hangjuk szar, na de az MP3 után nem mindegy?
Szeretnék kérdezni, ebben a csöves témában látom otthon vagy. Hasonló erősítőm van csak nem se kapcsolás és eltérő a két 211-es cső fűtése ezt mi okozhatja?
Megmértem a feszültséget cső nélkül teljesen egyformák esetleg nem egyformán terheli a tápot az egyik cső mint a másik?
Állítási lehetőség nem nagyon van mert a gratz után egyből a csöre megy.
Köszi.
Vaú! Push-Pull 211-ed van? Az legalább 100 James Watt! A csövek nem egyformák, vagy nem egyforma idősek. Amelyiknek kissebb ellenállású a fűtőszála, az nagyobb áramot vesz fel. Ennek leginkább két oka van:
1, Gyárilag vastagabb a fűtőszál, ezért több áramot vesz fel, így mint ahogy írtad: több feszej esik.
2. A cső öregedése miatt (gázosodás) egyre jobban vezetővé válik. A megnövekedett elektronáramot a fűtőszál, ami esetünkben a katód is, próbálja biztosítani. Öngerjesztő folyamat, egyszer csak a cső kihúny. Előtte azért általában még szép kéken irizál.
Mindenesetre egy fűtés tápot mindig túl kell méretezni áramra a közvetlen fűtésű csövek esetében, vagy stabilizálni kell. Az AN stabilizálja. Ez mindenképpen az élettartamot növeli. Lehet készíteni 10 Voltos 3Amperes stabilizátorokat,. de tuti kell a hűtőborda.
- mgus
- Törzsvendég
- Értékelés: 377
Szeretnék kérdezni, ebben a csöves témában látom otthon vagy. Hasonló erősítőm van csak nem se kapcsolás és eltérő a két 211-es cső fűtése ezt mi okozhatja?
Megmértem a feszültséget cső nélkül teljesen egyformák esetleg nem egyformán terheli a tápot az egyik cső mint a másik?
Állítási lehetőség nem nagyon van mert a gratz után egyből a csöre megy.
Köszi.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.
Megszenvedtem ezzel a kütyüvel! Miután bevittem a szobába, és bekötöttem a rendszerembe, azt vettem észre, hogy a zaj csökkent kb 6dB-t, de továbbra is zajos mint a veszedt fene. Miután visszacipeltem a műhelybe (kb.35kg), újra lekaptam az alját, s gondolkodtam, forrasztgattam, aztán próba, cipelés be, vissza, aztán forrasztás... Szóval 5-6 ilyen forduló után végre sikerült a zajt lecsökkenteni. Ehhez az egész bemeneti rész földelését át kellett kábelezni. A probléma ott van, hogy a konstruktőr(?) a sasszit földvezetéknek használta. A sasszira kötött földpontokat 3-ról 1-re redukáltam (legalábbis a nagy dzsumbujban azt hiszem), s így már lecsökkent a zaj. A földhurok felszakítására beépített kondenzátorokat kidobtam, vagyis egyszerűsítettem a készüléken. Újra be a szobába, bekapcs. Mostmár lehet hallgatni. Bemelegedésig én is bemelegítettem: ittam egy finom málna páleszt, ami a vérnyomásomat beállította. (Így van ez már 60 felé ) A meghallgatáson kiderült, hogy azzal, hogy a rácslevezetőt MOS ellenállást AB-re cseréltem, élet jött a mélyekbe. Ugyan nem éri utol, sőt meg sem közelíti a D51 replikám basszusjátszó képességét, de relatíve elég jó basszus jön ki a cuccosból. Persze nem annyira kottázható, nem megfogott, de basszus. Felül nagy baj nincs, egy kicsit a hegedűk, kürtök nyersek, azt hiszem ez a visszacsati nélküli erősítő nagy torzítása okozza. Pedig jó lenne visszacsatolni, ugyanis nagyon érzékeny a végfok még így is. Gazdájának nagyon csendes előfokot kell alkalmaznia hozzá. Az E180F brutál erősít. A zajt is, de ha közvetlen rákötöm a Marantz CD játékosra, amin van digitálisan működő hangerőszabi, akkor igen csendes a masinéria. Ami meglepő: igen jó tere van. De hiába, ettől még nem klasszis a gép.
Köszönjük a fotókat - nagyon tanulságosak....
Ami a bemeneti litze huzalokat illeti - lehet, hogy eredetileg nem ezek voltak benne, csak valamelyik tulaj később belebarkácsolta.
Van ilyen eset, nem is kevés
Üdv: TJ.
Hogyne. Kábel tuning, csak nem kívül, hanem belül. Aki csinálta tudott forrasztani, de minek!
Ami a bemeneti litze huzalokat illeti - lehet, hogy eredetileg nem ezek voltak benne, csak valamelyik tulaj később belebarkácsolta.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2770
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Ha már így belemélyedtem ebbe a csudaszép masinába, akkor rögvest meg is mértem. Az átvitelt megnézve, és elszörnyedve megmértem külön a driver fokozatot is csővoltmérővel, hangenerátorral, ahogy kell. Nos az a fokozat példaértékű, mivel 2Hz-tól 79,5kHz-ig az átvitele lienáris. Na de kérem az egész erősítő meg egy tragédia. Valószínűleg a kimenő a ludas benne. Láthatunk egy tipikusan rossz kimenőt korlátolt sávszélekkel, és igen rossz fázis-frekvencia jelleggörbével. A piros görbe egy általam rittyentett kimenő átvitele. Nem azért, hogy dicsekedjek, vagy valami ilyesmi, de azért én nem vagyok mester, mint aki a jelen erősítőt készítette. Lsd a fotók:Még valami: az a szőrösség az erősítő zaja miatt lehet. Itt kell megemlítenem azt, hogy miért is nem szeretik visszacsatolni az SE erősítőket. Jelesül ennek a készüléknek 20Hz-n 67,5 fok a fáziseltérése az 1kHz-hez képest enyhén szólva is durva. Ezt az SE-t tényleg nem szabad visszacsatolni. Nos a többi SE kimenő esetében sem mondhatni azt, hogy a fázistorzítás is kicsi. Ráadásul megnéztem szkópon, hogy mekkora teljesítménynél kezd el torzulni a 20Hz-s színusz jel. Nos kapaszkodjatok meg, 4,5Watt (a 16 Wattból kb negyed teljesítmény) kiadása során a szkópon a jel nagyon durván torzul.
Itt látható a teljes 211SE végfok belső fényképe. Azt mondták rá, ez egy HighEnd végfok. Nos majdnem.
Zenehallgatás közben jó ha távoltartjuk a kisgyerekeinket, unokáinkat, nehogy túl kíváncsiak legyenek. Ha kicsi ujjacskájukat ide dugják, lehet probléma. De viszont szép a ponthegesztés.
A 211-es csövek 10V 3A-es fűtéstápjának megvalósítása példaértékű. A két nagy potival a búgást lehet csökkenteni. Ez a szolgáltatás a látszat ellenére működik, be is állítottam, mikozben a bőröm megpörkölődött a bal alsó sarokban látható kondihoz való hozzáérésem alkalmából. Most már elhiszem, hogy büdi van a villanyos székes elkárhoztatás folyamata alatt.
Viszont minden ellenére megjegyzem, hogy a 720Voltos fojtó kipróbált darab lehet, igazi Hígend minőség.
Ezen a felvételen azt láthatjuk, hogyan kell úgy megszerelni a driver fokozatot, hogy az áttekinthető legyen, még akkor is, ha nincs hozzá kapcsolási rajz. Az áttekinthetőség mellett igen fontos az áthallás javítása, ami ebben a készülékben maradéktalanul ... nem sikerült. A fentieken kívül természetesen fontos még a javíthatóság is. Nos ezzel nem kell bíbelődni, gondolhatta a konstruktőr, mivel a csövek cseréjén kívül minden alkatrészhez való hozzáférés közepesen nagy bonyolultságú. Szóval lássuk a Drive fokozatot (E180F és 6N6P) elősször távolabbról, majd közelebről.Itt jegyzem meg, hogy ha a bemutatott műszaki megvalósítások hasonlítanak valamire, akkor az csak a véletlen műve lehet.
A 211-es végcsöveket a kollega 720Voltról hajtja. Igen tiszteletre méltó túlméretezéssel van minden megoldva, nehogy valami áthúzás történjen. A képen a táp látható (ezen kívül van még benne vagy 3 táp). A Filcekben mostmár a teflon külső szigetelésű, poliuretán hab belsőszigetelésű ezüst kábel látszódik.
Rögvest szétszedtem a készüléket, s meglepödtem. De erről majd később.4-5 óra múlva megtaláltam a hibát, ami talán konstrukciós probléma. A "konstruktőr non-plussz-ultra gyanánt-mivel hisz a kábelek hatásában, és a hideg és jel vezetékek távoltartásában- nagyon csinos DIY, Litze drótból készült vezetéket forrasztott az RCA bemenet és a driver fokozat közé.
A vezetéket persze elvezette a 720Voltos táp RIFA gyártmányú kondiaji mellett. A leszakadás ellen csinos, és egyben egyedi kábeltartókat szerelt be, hogy a kábelek semmihez se érjenek hozzá, mintha ez lenne a menyországba vezető út. Nos meg kell jegyeznem, ez a megoldás nem segített az erősítőn. Viszont a kerregés megszűnt azzal, hogy ezüst árnyékolt kábelt építettem be a Litzék helyére, valamint az első cső (triódába kötött Siemens E180F) rácslevezető ellenállását közvetlenül az RCA csatira átforrasztottam, és ki is cseréltem AB rezisztorra. A grid stoppert pedig megnöveltem a duplájára. A fotón az eredeti kivitel látható.
Más.
Sokáig morfondíroztam, hogy a jelenlegi időtöltésemről szóló tudósítást melyik topicba írjam. Végül mivel Diy erősítőről van szó, és a benne elkövetett hibák nagyon jellemzőek, ezért talán tanulságos a kezdők számára. Ezért ebben a topicban mutatom be. A készüléket egy barátom hozta azzal, hogy Ő úgy vette egy DIY-os barátjától, aki meg vette a ...-tól..., s ki tudja hol a vége. Megkért, hogy az erősítőben lévő kerregést szüntessem meg. Kivezéreletlen állapotban a hangszórókból jövő búgás, kerepelés, telefon hangok erőssen hallhatóak, gyakorlatilag lehetetlenné teszik a zenehallgatást. Mire a hangerő elnyomná a zajt, addigra az erősítő élvezhetetlenül el kezd torzítani. Ekkor a kimeneti teljesítmény 4,5Watt!A méréseket a szokásos módon végeztem, szkóppal, hanggenerátorral, EMU0204-el.Elősször is a hiba jelenség szkópos képét nézzétek meg.A felvétel úgy készült, hogy a hanggenerátor be volt ugyan dugva, de a kimeneti jele 0 Volt volt.Még egy fontos dolog: A kütyüt azért nekem kell javítanom, mert az az ember, aki barkácsolta, nem vállalta a javítását. A készülék tulajdonosától van ez az információ. Nos ha valaki DIYerkedik, akkor ilyet ne csináljon...
Igen Lamalas. Egy kicsit elbeszélünk egymás mellett, de hát úgysem győzzük meg egymást. Azért maradjunk barátok.
Meggyőzni nem szeretnélek (ez nem az én szerepem), csak a műszaki, objektív tényekre hívtam fel a figyelmed, mert azt gondoltam, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítasz olyan dolognak amire gyakorlatilag nem érdemes jelentős időt pazarolni. Bár ez már inkább azoknak szól(t) akik kevésbé értenek az audiotechnika műszaki részéhez.
A közös hobbink kapcsán én még soha nem vesztem össze senkivel és nem is tervezem, hogy fogok Nekem nem ér annyit ez az egész, hogy normális emberi kapcsolatok (legyen az munkatársi, baráti, stb.) tönkremenjenek miatta.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Teljesen ok amit dys-cus gondol a diy -rol. Pl. nekem is nagy segitseg egy ilyen kit.bar van nemi elektronikai elokepzettsegem de azert nem allnek neki szivesen nyakot es trafokat tervezgetni... jobb ez a "forraszd babam" dolog, nem annyira idoig3nyes amde megiscsak sikerrel kecsegteto.. atlagembernek ez valo. Dys-cus mester. Orommel olvasom a hozzaszolasaid (nem csak ezen az oldalon).munkadhoz tovabbi sok sikert. Jah es en is varom a meresi eredmenyeket...
Köszönöm a dícséretet, és örülök, hogy olvasod írásaimat.