Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábel készités házilag

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1057

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: BLX »

fülelek írta:
2021.01.13., szer. 10:30

Sokszor elmondtam, mások is alátámasztották, hogy fontos a csatlakozók tisztasága, a kontaktus minősége különféle kencékkel javítható, de a tisztítás is már önmagában segít. Ugyan hányan vettétek a fáradságot, hogy alaposan kipróbálják, azaz a fali konnektortól a hangszóró terminálig mindent megtisztítsanak?
Minden autó akkumulátor legalább 15%-kal tovább tartana, ha rendszeresen karbantartanák a pólusait.
De mindenki úgy halad tovább az erdőben, ahogy tetszik neki, az erdőjárás is egy hobbi.
Én nyár elején végigpucoltam és végig kencéztem a csatlakozási felületeket. És valóban hozott a konyhára. A jövőben is fogok élni az izopropil alkohol és a Deoxit Gold/VDH Solution adta lehetőségekkel.

Kis olaj a tűzre: :rolleyes: A témával kapcsolatban Long írása: https://longkft.hu/audioblog/long-osven ... zavarai-4/

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5263

Hozzászólás Szerző: pärt »

A pvc-ben található lágyítóanyagok, a ftalátok hosszabb idő után a rézzel reagálva oxidot képeznek. Ez az az undorító, ragacsos, zöld gutyma, ami a régebbi kábeleken gyakori, és vezeti az áramot. Mivel mindenkinek jobb, ha a kábelben csak a réz a vezető, jobb kerülni a pvc-t. Plusz az egészségügyi kockázatok (bár ha kicseréljük a kábeleinket, akkor valószínűleg egy átlag háztartásban csak pár százalékkal csökkentettük a ftalátot böfögő műanyag mennyiségét).

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

https://www.vandenhul.com/wp-content/up ... le_FAQ.pdf
Persze van még más is, mindent, de azonnal mondjál el, nem érek rá se tanulni, se böngészni, a zanzásított lényeg a fontos, hogy a lélek a sötétben megnyugodjon. Kísérletezni is lehet, jaj de az pénzbe kerül, meg macerás, különben is úgyse ér semmit, megmondta az XY online hifibulvár, hogy WV kábel (ami pvc borítású)az nagyon f@ß@, ők aztán biztos tugggyák, nem?
Sokszor elmondtam, mások is alátámasztották, hogy fontos a csatlakozók tisztasága, a kontaktus minősége különféle kencékkel javítható, de a tisztítás is már önmagában segít. Ugyan hányan vettétek a fáradságot, hogy alaposan kipróbálják, azaz a fali konnektortól a hangszóró terminálig mindent megtisztítsanak?
Minden autó akkumulátor legalább 15%-kal tovább tartana, ha rendszeresen karbantartanák a pólusait.
De mindenki úgy halad tovább az erdőben, ahogy tetszik neki, az erdőjárás is egy hobbi.

krizsi_l
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 69
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: krizsi_l »

Használata a régóta fennálló használat és a tapasztalatok alapján javallott.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2245

Hozzászólás Szerző: Shimano »

fülelek írta:
2021.01.13., szer. 08:11
Tessék megkérdezni a következő audio kábel gyártókat, miért nem használnak pvc szigetelést egyik termékükben sem?
Cardas
Kimber
VdH
Siltech
Crystal
Stealth
Chord
AQ drágább termékei

Amúgy többször téma volt, de akit igazán érdekel a téma, nézzen utána.
Aki meg csak viccelődik, az úgy marad :D
Én Tőled kérdezem,és nem viccből.Amit írnak róla,az leginkább a biztonságról szól,nem okád füstöt égéskor,nem mérgező,szóval ilyenek.De mitől tud jobb lenni a hangja is,már ha tudod?Egyszer mintha azt írtad volna hogy kevésbé oxidálódik mert nem jut át a levegő rajta,de ez a hifiseknél nem játszik,mert időt sem adnak arra hogy ez bekövetkezzen a cserék miatt. :D Mi van még ami elkerülhette a figyelmemet?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Tessék megkérdezni a következő audio kábel gyártókat, miért nem használnak pvc szigetelést egyik termékükben sem?
Cardas
Kimber
VdH
Siltech
Crystal
Stealth
Chord
AQ drágább termékei

Amúgy többször téma volt, de akit igazán érdekel a téma, nézzen utána.
Aki meg csak viccelődik, az úgy marad :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11272
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Shimano írta:
2021.01.12., kedd 21:35
Miért jobb a halogénmentes szigetelésű drót?
Mivel ki kell belőle venni a halogént, nagyobb felkészültséget és fegyelmet kíván a gyártóktól. Ez pedig csak jót jelenthet.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2021.01.12., kedd 18:34
Csak olyan kábelt próbálj, ami halogen free (nem pvc szigetelésű), különben trane-nek igaza lesz! :D
Miért jobb a halogénmentes szigetelésű drót?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Csak olyan kábelt próbálj, ami halogen free (nem pvc szigetelésű), különben trane-nek igaza lesz! :D

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1057

Hozzászólás Szerző: BLX »

Tapasztalt kábelkészítőktől szeretnék tanácsot kérni:

Lapp Ölflex 3x2,5mm2-es árnyékolt tápkábel esetében a külső fém árnyékolást be kell kötni valahova? Mi a helyes bekötés?

:smile53:

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: vlaca »

greenbio írta:
2021.01.07., csüt. 08:08
sziasztok!

jó minőségű RJ45 csatit keresek, olyat ami (viszonylag) költséghatékony. krimpelőm van.
köszönöm
AQ cat7? :
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/aq-cat7-dugo
Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb

Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 426

Hozzászólás Szerző: greenbio »

sziasztok!

jó minőségű RJ45 csatit keresek, olyat ami (viszonylag) költséghatékony. krimpelőm van.
köszönöm

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

cables írta:
2020.12.02., szer. 10:15

Akkor csak nagyon röviden. Nekem sok kábelen meghallgatva minőség/ár összefüggésben jelenleg a nagyon olcsó Legrand/Kopp dugók váltak be. Ezeken nincs felületi bevonat, és talán ezért legalább olyan jók, mint az általam kipróbált Viborg-ok és jóval olcsóbbak.

Vannak viszont 40-50 eFt/db és e feletti árban igen jó csatik, de ezekkel egy hálózati kábel 100 eFt felett lenne. Persze szvsz
fülelek írta:
2020.12.03., csüt. 17:37

Kábelszakértőt kérdeztek, nem téged! ;peace;
És szakmai érvet kértek, az ár az nem az.
A "legalább olyan jók", és a "hangjuk nem OK" ugyanarról a csatlakozóról egy oldalon olvasni elég fura gondolkodik.gif
Többször belefogtam a válaszba, de mindig töröltem. Nem szeretnék figyelmeztetéseket kapni! Inkább majd írok erről részletesen, szétbontott csati ábrákkal, de nem ide.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
Aszpirin írta:
2020.12.02., szer. 09:50

Nem cs.sztetésből írom, tényleg érdekelne egy kicsit több (akár szakmai) érv is egy kábelszakértőtől, ha már .
Akkor csak nagyon röviden. Nekem sok kábelen meghallgatva minőség/ár összefüggésben jelenleg a nagyon olcsó Legrand/Kopp dugók váltak be. Ezeken nincs felületi bevonat, és talán ezért legalább olyan jók, mint az általam kipróbált Viborg-ok és jóval olcsóbbak.

2288994b.jpg

Vannak viszont 40-50 eFt/db és e feletti árban igen jó csatik, de ezekkel egy hálózati kábel 100 eFt felett lenne. Persze szvsz
Kábelszakértőt kérdeztek, nem téged! ;peace;
És szakmai érvet kértek, az ár az nem az.
A "legalább olyan jók", és a "hangjuk nem OK" ugyanarról a csatlakozóról egy oldalon olvasni elég fura gondolkodik.gif

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1276

Hozzászólás Szerző: pali923 »

fapaci írta:
2020.12.02., szer. 13:00
Lehet lovagolni a csatlakozók minőségén, a hangzásra gyakorolt hatásukon, ahogy minden hülyeségnek is lehet nagy jelentőséget adni. Én azok közé tartozom, akik szerint a csatlakozó legfőbb feladata a stabil mechanikai és elektromos kötés létrehozása és fenntartása. Elfogadom, hogy van köztük hallható különbség, néha én magam is szembesültem ezzel, de a hatás számomra olyan gyenge, hogy általában ignorálom a többi hasonlóval együtt.
Ezt akár én is írhattam volna. Ez itt nem a reklám helye, de szerintem ezek a Viborg csatik elég jó megépített darabok, sokkal könnyebb szerelni, mint pl. a népszerű Oyaide dugókat. Sőt, urambocsá a Bals dugóknál is jobban szeretem, pedig még Valhalla kábelem is van ilyen dugóval. :rolleyes:
Hogy a hangjuk között mekkora a különbség? Nagyon sok vaktesztet kéne csinálni, de vannak kétségeim, hogy a hifis tábor nagy részének a rendszere, vagy a füle, hallása :D meg tudná-e mutatni ezeket a különbségeket. A birtoklási vágy, vagy valami hasonló gyakran felülírja a valós teljesítményeket ebben a hobbiban. :P :D
Egy sok-sokmilliós hájend rendszerbe biztosan vennék WBT vagy más méregdrága dugót, talán ott ki is jönnének a különbségek.
Ugyanakkor mindent a maga helyén kell kezelni. Szerintem.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7989

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

fapaci írta:
2020.12.02., szer. 13:00
cables írta:
Nekem sok kábelen meghallgatva minőség/ár összefüggésben jelenleg a nagyon olcsó Legrand/Kopp dugók váltak be. Ezeken nincs felületi bevonat...
Biztos vagy benne, hogy azokon az érintkezőkön nincs valamilyen bevonat? Én ezen csodálkoznék. A szokványos vezető anyagok jellemzően puhák, ebből következően nem célszerű belőlük csatlakozók érintkezőit készíteni, mert néhány ki/bedugás után elkopnának. A másik probléma az oxidáció, ami a - legalább valamennyire - tiszta réznél igen gyors és hatásos folyamat. Ezüstnél, aranynál kevésbé problémás (pl. mert az ezüstoxid alig rosszabb vezető a tiszta ezüstnél), de eléggé drága buli lenne tisztán ezekből az anyagokból érintkezőket gyártani. Volt szerencsém bevonat nélküli, valódi vörösréz csatlakozóból kábelt készíteni. Néhány hónap után használhatatlanná vált, sötétbarna színt vett fel és alig vezette az áramot, a felülete pedig messze volt a simától, amit egy érintkezőnél joggal várnánk el.

Lehet lovagolni a csatlakozók minőségén, a hangzásra gyakorolt hatásukon, ahogy minden hülyeségnek is lehet nagy jelentőséget adni. Én azok közé tartozom, akik szerint a csatlakozó legfőbb feladata a stabil mechanikai és elektromos kötés létrehozása és fenntartása. Elfogadom, hogy van köztük hallható különbség, néha én magam is szembesültem ezzel, de a hatás számomra olyan gyenge, hogy általában ignorálom a többi hasonlóval együtt.

Gyártottam már jónéhány olyan kábelt, amiket nem az általam javasolt, standard csatlakozókkal, hanem jóval drágább dugókkal kértek. Minden tiltakozás nélkül elkészítettem őket, mert mindenki eldöntheti, mire mennyit költ, ez nem az én hatásköröm. De ha kikérték a véleményem, mindig azt mondtam, hogy bőven jó lenne rájuk az Amphenol, Neutrik, stb. Valóban nagy élmény egy 40e forintos Furutech csatlakozót szerelni, minden tiszteletem a tervezőknek és gyártóknak, ezek valóban remekművek műszaki (és marketing) szempontból, de hogy egy kábel nem ettől fog kiváló hangzást adni, abban biztos vagyok. Ha a felhasználónak plusz értéket ad a tudat, hogy a kábelei végén drága, szép, tiszteletre méltó csatlakozók vannak, az valóban megemelheti a zenehallgatás örömét. Nekem ezzel sincs semmi bajom, csak ne akarjuk megmagyarázni, hogy objektív különbségekről van szó, amik olyan mértékűek, ahogy azt néhány végletes vélemény megfogalmazza. Ezeknek a drága csatlakozóknak negatív hallható hatásuk bizonyára nincs, de az áruk nem fér bele az általam elfogadott és megcélzott árszínvonalba, így hát legtöbbször nem tudok ilyeneket használni, pedig élvezném.

Sajnos olyan szintre sikerült ezt a kérdést is tolni, hogy némelyik megrendelőm konkrét csodavárást gyakorol a drága csatlakozókra váltáskor, ám még egyszer sem kaptam visszajelzést arról, hogy a csoda valóban bekövetkezett volna. Ettől persze még előfordulhat.
És akkor még ott van az a kérdés is, hogy a dugó ( főleg "védőbevonat nélküli" ) érintkezői és a rézdrót találkozásánál mi van?
Tessék megnézni fél év használat után, esetleg 1 év. Én megnéztem. Nem kell se jósolni, se találgatni, meg kell nézni.
Aztán ki kell próbálni azt, hogy jól meg kell tisztítani mind a kábelvéget, mint a csatlakozó érintkezőit és akkor lehet pont ugyanaz lesz a különbség/hatás, mintha venne a jóember 1 újonnan barkácsolt mk.x verziót ugyanabból a kábelből. Persze ki tudja....?
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11272
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
Nekem sok kábelen meghallgatva minőség/ár összefüggésben jelenleg a nagyon olcsó Legrand/Kopp dugók váltak be. Ezeken nincs felületi bevonat...
Biztos vagy benne, hogy azokon az érintkezőkön nincs valamilyen bevonat? Én ezen csodálkoznék. A szokványos vezető anyagok jellemzően puhák, ebből következően nem célszerű belőlük csatlakozók érintkezőit készíteni, mert néhány ki/bedugás után elkopnának. A másik probléma az oxidáció, ami a - legalább valamennyire - tiszta réznél igen gyors és hatásos folyamat. Ezüstnél, aranynál kevésbé problémás (pl. mert az ezüstoxid alig rosszabb vezető a tiszta ezüstnél), de eléggé drága buli lenne tisztán ezekből az anyagokból érintkezőket gyártani. Volt szerencsém bevonat nélküli, valódi vörösréz csatlakozóból kábelt készíteni. Néhány hónap után használhatatlanná vált, sötétbarna színt vett fel és alig vezette az áramot, a felülete pedig messze volt a simától, amit egy érintkezőnél joggal várnánk el.

Gyártottam már jónéhány olyan kábelt, amiket nem az általam javasolt, standard csatlakozókkal, hanem jóval drágább dugókkal kértek. Minden tiltakozás nélkül elkészítettem őket, mert mindenki eldöntheti, mire mennyit költ, ez nem az én hatásköröm. De ha kikérték a véleményem, mindig azt mondtam, hogy bőven jó lenne rájuk az Amphenol, Neutrik, stb. Valóban nagy élmény egy 40e forintos Furutech csatlakozót szerelni, minden tiszteletem a tervezőknek és gyártóknak, ezek valóban remekművek műszaki (és marketing) szempontból, de hogy egy kábel nem ettől fog kiváló hangzást adni, abban biztos vagyok. Ha a felhasználónak plusz értéket ad a tudat, hogy a kábelei végén drága, szép, tiszteletre méltó csatlakozók vannak, az valóban megemelheti a zenehallgatás örömét. Nekem ezzel sincs semmi bajom, csak ne akarjuk megmagyarázni, hogy objektív különbségekről van szó, amik olyan mértékűek, ahogy azt néhány végletes vélemény megfogalmazza. Ezeknek a drága csatlakozóknak negatív hallható hatásuk bizonyára nincs, de az áruk nem fér bele az általam elfogadott és megcélzott árszínvonalba, így hát legtöbbször nem tudok ilyeneket használni, pedig élvezném.

Sajnos olyan szintre sikerült ezt a kérdést is tolni, hogy némelyik megrendelőm konkrét csodavárást gyakorol a drága csatlakozókra váltáskor, ám még egyszer sem kaptam visszajelzést arról, hogy a csoda valóban bekövetkezett volna. Ettől persze még előfordulhat.

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 293

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

BLX írta:
2020.12.02., szer. 08:48
Jozef76 írta:
2020.12.01., kedd 16:16
IMG_20201201_144320.jpg
Üdv minden fórumtársnak!

Egy kis segítség kellene!
Adott a képen látható csatlakozók.
A műanyag alátétek láthatóan minden féle meg van barkács is közte! Az eladó ezt elfelejtettem közölni!
Hol lehetne beszerezni hozzá?
Köszönöm a segítséget!
Én megkérdezném a Kácsa Audiot, hogy ők mit javasolnának ebben a helyzetben.
https://kacsa-audio.hu/kapcsolat

vagy írnék a WBT-nek közvetlenül, mivel nincsen hazai forgalmazó:
https://www.wbt.de/english/contact/europe.html
A Kácsa is azt mondta hogy írjak emailt a cégnek. Van hazai forgalmazó Allegro audio.
Azért köszönöm!

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6555

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Shimano írta:
2020.12.02., szer. 11:25
tonee73 írta:
2020.12.02., szer. 11:04
Shimano írta:
2020.12.02., szer. 10:50

Szuper,akkor legyen ez így máshol is.
Esetleg részleteznéd, hogy mire gondolsz? Link is jöhet. gondolkodik.gif
Arra gondolok hogy a privát levelezések nyilvánossá tevését eleve tiltani kéne ha egyszer nincs annyi esze annak aki ezt előszeretettel és folyamatosan teszi.
Ez a nevéből is adódóan prvivát,tehát nem tartozik senki másra.Ha ilyeneket látok szinte kényelmetlenül érzem magam,mert olyan mintha kukkoló lennék és belelesnék mások magánéletébe,szóval zavar.
A topikot nem linkelem,gondolom képben vagy,és az ok is hogy ebbe esetlegesen beleegyezését is adja az aki írja,de ez akkor is magánügy,és úgy is kellene kezelni.Ha valaki meg akar szólalni,akkor azt tegye nyilvános formában,más körítéssel.
Azért nem sűrűn fordul ez elő, (kivéve Rudibá' önfényező körét) - ha a véleményező hozzájárul akkor nem fogjuk kiszedni, kivéve ha jól látható személyes adatot tartalmaz.
Szerintem a fórum többi részén nem található ilyen-de ha igen, akkor nyugodtan jelentsétek, mindent nem tudunk átnézni mi sem.
Köszi.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

tonee73 írta:
2020.12.02., szer. 11:04
Shimano írta:
tonee73 írta:
2020.12.02., szer. 09:00

Amit ki is szedtem, gondolom nem kell részleteznem miért.
Arra gondolok hogy a privát levelezések nyilvánossá tevését eleve tiltani kéne ha egyszer nincs annyi esze annak aki ezt előszeretettel és folyamatosan teszi.
Ez a nevéből is adódóan prvivát,tehát nem tartozik senki másra.Ha ilyeneket látok szinte kényelmetlenül érzem magam,mert olyan mintha kukkoló lennék és belelesnék mások magánéletébe,szóval zavar.
A topikot nem linkelem,gondolom képben vagy,és az ok is hogy ebbe esetlegesen beleegyezését is adja az aki írja,de ez akkor is magánügy,és úgy is kellene kezelni.Ha valaki meg akar szólalni,akkor azt tegye nyilvános formában,más körítéssel.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6555

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Shimano írta:
tonee73 írta:
cables írta:
2020.12.02., szer. 07:48
Meg van a levelezésünk ld. alább.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

tonee73 írta:
cables írta:
2020.12.02., szer. 07:48
Meg van a levelezésünk ld. alább.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Ezeknek a divatos dugóknak inkább az a szerepük hogy könnyen szerelhetőek legyenek,és beleférjenek az új trend vastag drótjai is,mint az hogy jobban szóljon velük a rendszer,szerintem,de biztos van az a szint ahol már jobbak is lehetnek egy olcsó schurtertől pl,viszont ha már ezen múlik,akkor megette a fene az egészet.
A siltec pl előszeretettel használja a bals schurter dugókat a drótjain,süketek lennének? gondolkodik.gif

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Aszpirin írta:
2020.12.02., szer. 10:35
cables írta:
Ezeken nincs felületi bevonat, és talán ezért legalább olyan jók, mint az általam kipróbált Viborg-ok és jóval olcsóbbak.
Értem. A felületi bevonatokat (arany, ródium, stb) tudtommal az (éritkezés-minőségrontó) oxidáció lassítása miatt alkalmazzák. Önmagában egy rézötvözet tuti, hogy sokkal gyorsabban oxidálódik. A laikus kérdés tehát, hogy hosszabb távon is jobban beválnak-e a bevonatmentes villák? Illetve, ha az ember néha "karbantartja" őket oxid-eltávolító szerekkel (a schuko-villákon ezt elég könnyű alkalmazni, de a C14-es végeken is? szétszerelés nélkül?), az milyen gyakoriságú elfoglaltságot jelent?
Egyébként, ha már itt tartunk: a fali csatlakozókat nem kellene hasonlóan karbantartani, esetleg időnként lecserélni vagy a villákhoz "passzolni"? (egyébként erre tudom a választ: DE :) )
Igen. Igaz amit írsz. Sajnos nagyon nehéz a gyártóknak olyan védőbevonatot csinálni, ami nem ront a hangon. Most ugye itt felmerül, hogy mi köze a hangnak a hálózati dugóhoz. Hát van köze, nagyon is van, mert az egymásra vitt rétegeken történik valami, állítólag a zaj megnő és a hangzás rosszabb lesz. Szerintem jobbak a kopásálló réteg nélküli dugók.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6364

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

cables írta:
Ezeken nincs felületi bevonat, és talán ezért legalább olyan jók, mint az általam kipróbált Viborg-ok és jóval olcsóbbak.
Értem. A felületi bevonatokat (arany, ródium, stb) tudtommal az (éritkezés-minőségrontó) oxidáció lassítása miatt alkalmazzák. Önmagában egy rézötvözet tuti, hogy sokkal gyorsabban oxidálódik. A laikus kérdés tehát, hogy hosszabb távon is jobban beválnak-e a bevonatmentes villák? Illetve, ha az ember néha "karbantartja" őket oxid-eltávolító szerekkel (a schuko-villákon ezt elég könnyű alkalmazni, de a C14-es végeken is? szétszerelés nélkül?), az milyen gyakoriságú elfoglaltságot jelent?
Egyébként, ha már itt tartunk: a fali csatlakozókat nem kellene hasonlóan karbantartani, esetleg időnként lecserélni vagy a villákhoz "passzolni"? (egyébként erre tudom a választ: DE :) )
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”