cables írta: ↑2020.12.02., szer. 10:15
Nekem sok kábelen meghallgatva minőség/ár összefüggésben jelenleg a nagyon olcsó Legrand/Kopp dugók váltak be. Ezeken nincs felületi bevonat...
Biztos vagy benne, hogy azokon az érintkezőkön nincs valamilyen bevonat? Én ezen csodálkoznék. A szokványos vezető anyagok jellemzően puhák, ebből következően nem célszerű belőlük csatlakozók érintkezőit készíteni, mert néhány ki/bedugás után elkopnának. A másik probléma az oxidáció, ami a - legalább valamennyire - tiszta réznél igen gyors és hatásos folyamat. Ezüstnél, aranynál kevésbé problémás (pl. mert az ezüstoxid alig rosszabb vezető a tiszta ezüstnél), de eléggé drága buli lenne tisztán ezekből az anyagokból érintkezőket gyártani. Volt szerencsém bevonat nélküli, valódi vörösréz csatlakozóból kábelt készíteni. Néhány hónap után használhatatlanná vált, sötétbarna színt vett fel és alig vezette az áramot, a felülete pedig messze volt a simától, amit egy érintkezőnél joggal várnánk el.
Lehet lovagolni a csatlakozók minőségén, a hangzásra gyakorolt hatásukon, ahogy minden hülyeségnek is lehet nagy jelentőséget adni. Én azok közé tartozom, akik szerint a csatlakozó legfőbb feladata a stabil mechanikai és elektromos kötés létrehozása és fenntartása. Elfogadom, hogy van köztük hallható különbség, néha én magam is szembesültem ezzel, de a hatás számomra olyan gyenge, hogy általában ignorálom a többi hasonlóval együtt.
Gyártottam már jónéhány olyan kábelt, amiket nem az általam javasolt, standard csatlakozókkal, hanem jóval drágább dugókkal kértek. Minden tiltakozás nélkül elkészítettem őket, mert mindenki eldöntheti, mire mennyit költ, ez nem az én hatásköröm. De ha kikérték a véleményem, mindig azt mondtam, hogy bőven jó lenne rájuk az Amphenol, Neutrik, stb. Valóban nagy élmény egy 40e forintos Furutech csatlakozót szerelni, minden tiszteletem a tervezőknek és gyártóknak, ezek valóban remekművek műszaki (és marketing) szempontból, de hogy egy kábel nem ettől fog kiváló hangzást adni, abban biztos vagyok. Ha a felhasználónak plusz értéket ad a tudat, hogy a kábelei végén drága, szép, tiszteletre méltó csatlakozók vannak, az valóban megemelheti a zenehallgatás örömét. Nekem ezzel sincs semmi bajom, csak ne akarjuk megmagyarázni, hogy objektív különbségekről van szó, amik olyan mértékűek, ahogy azt néhány végletes vélemény megfogalmazza. Ezeknek a drága csatlakozóknak negatív hallható hatásuk bizonyára nincs, de az áruk nem fér bele az általam elfogadott és megcélzott árszínvonalba, így hát legtöbbször nem tudok ilyeneket használni, pedig élvezném.
Sajnos olyan szintre sikerült ezt a kérdést is tolni, hogy némelyik megrendelőm konkrét csodavárást gyakorol a drága csatlakozókra váltáskor, ám még egyszer sem kaptam visszajelzést arról, hogy a csoda valóban bekövetkezett volna. Ettől persze még előfordulhat.