Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Scan Speak project II.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Köszönöm az elismerő szavakat! Közelről is pont úgy néz ki, mint a képen. Miért lenne más?

Mert fóliázni egy ilyen tört felületet hiba és látható élek nélkül lehetetlen. Vagy eddig az volt, és te megoldottad. Ha ez így van, nagyon szívesen megnézném hogy csináltad.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11359
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Köszönöm az elismerő szavakat! Közelről is pont úgy néz ki, mint a képen. Miért lenne más?

Kacsento
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 15

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: Kacsento »

...A felvételek közötti különbségeket kegyetlenül megmutatja...

Akkor jó lehet a hangja
Amúgy tényleg nagyon pofás darab lett.Nagy Gratula!
Sok és minőségi zenék kívánok melléjük.
" Nagyon szépen szól, az éles is és a mély hangok is tiszták. "

switch
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 28

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: switch »

Hű! Ez baromira pofásra siekredett!
Bejön ez a design: szín, forma, minden. Kíváncsi volnék a hangjára is :-)
EA057 alapú Audiosphere EL34 PP monoblokkok by Kalmi, Yamaha CD-X 1060 CD + Audiolab M Dac+ , Triangle Antal ES. Power-R RCA, digit IC és hangfalkábel.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Scan Speak project II.

Szó se róla, tényleg jól néz ki ebből a távolságból...azért a fólia miatt közelről gondolom nem ilyen tetszetős a helyzet.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6590

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Korrekt lett a design!
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: AVX »

A folyamatos járatás közben ma a doboz külső megjelenésében is nagy változás állt be, megtörtént a fóliázás.

Nagyon tetszetős kivitel.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Öjnye, ez csinos lett! Jó hallgatózást!
Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

A folyamatos járatás közben ma a doboz külső megjelenésében is nagy változás állt be, megtörtént a fóliázás.

A hang folyamatosan finomul, a kezdeti agresszivitás eltűnt, de a lendület nem hagyott alább, fokozatosan előkerülnek a szubbasszusok és a magas tartomány is sokat lágyult. Nagyjából 80 óra lehet a dobozokban, de már most is kiegyeznék a hangzásukkal, azaz elégedett vagyok, a tervezett költségvetést sem léptem túl. Az ideális elhelyezést még nem találtam meg, a tartólábak sincsenek meg, illetve a váltón is fogok még módosítani talán, de ez már közel végleges állapot.

Néhányan kérdezték, milyen hang jellemzi a projectet. Ezek a véleményezések gyakran félrecsúsznak a hifisták csiszolatlan szókincse miatt, de a magaméval élve egy gyors, precíz, de méltóságteljes hangot kaptam a dobozoktól. Mentes a korábbi (beleértve a legtöbb nálam járt gyári) doboz enyhe fedettségétől, annál jóval definiáltabb és erőteljesebb (ugyanazon membránfelület mellett!), nem igazán engedi meg a háttérzenélést, folyamatosan magán tartja a figyelmet. A felvételek közötti különbségeket kegyetlenül megmutatja, ami számomra pozitív tulajdonság, de tudom, hogy sokaknak riasztó is lehet, tehát mindenkinek nem ajánlom ezt a dobozt. Számomra fontos elvárás, hogy a rockzenét is hitelesen tudja megjeleníteni egy hangdoboz és nagy sikernek könyvelem el, hogy ez itt most sikerült. DIY viszonylatban nem számít olcsó projectnek, de máshonnan nézve egy kommersz doboz árán kaphatunk középkategóriás hangzást.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Köszönöm!

1. A hangszórók járatása megfordult a fejemben, csak sehogy sem jutott rá idő. De a mai naptól kezdve megkapják a napi 16 órájukat.

2. No comment

3. Hohner Jack Bass Custom V

1.) Jobb úgy váltót szögelni, ha már közben nem mászik ki a spektrumból a hangszóró.

2.) Aszondom én is, rakenroll!

3.) Azt láttam, hogy bassz és, hogy legalább 5 húros, de én sose voltam aktív e hangszeren, csak távolról láttam ezt-azt. Nagyon szép.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Naon szép!

1.) Nem akartad volna kicsit járatni "nyersen" legalább a mélyközepeket, hogy legalább már a guminyúlás miatti paraméterei ne változzanak?

2.) Sztem is tökelég a fóliázás, nem kell verni magunkat a famunkára.

3.) Nagyon szép a basszgityó a sarokban. (Csak nem egy Warwick, vagy egy Yamaha?)

Amúgy az egész projektnek sok sikert kívánok, remélem, hallhatom a végeredményt.

Köszönöm!

1. A hangszórók járatása megfordult a fejemben, csak sehogy sem jutott rá idő. De a mai naptól kezdve megkapják a napi 16 órájukat.

2. No comment

3. Hohner Jack Bass Custom V

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Nyúzópadon satuba fogva:

Naon szép!

1.) Nem akartad volna kicsit járatni "nyersen" legalább a mélyközepeket, hogy legalább már a guminyúlás miatti paraméterei ne változzanak?

2.) Sztem is tökelég a fóliázás, nem kell verni magunkat a famunkára.

3.) Nagyon szép a basszgityó a sarokban. (Csak nem egy Warwick, vagy egy Yamaha?)

Amúgy az egész projektnek sok sikert kívánok, remélem, hallhatom a végeredményt.

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: KMT »

Nem semmi. Nekem ennél jóval csúnyább egy simítatlan mérés, főleg távoltérben. Gondolom, az akusztika lehet a ludas.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Milyen simítás van rajtuk?

Minimális. Itt van simítás nélkül:

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: KMT »

Milyen simítás van rajtuk?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Ezek a mikrofonos mérések hogy néznek ki a gyakorlatban , mindig így bele kell tolni a hangszóróba, vagy különböző távolságokból kell teszteket csinálni?

Több távolságból kell mérni, mindegyik másra jó. Én 1; 50 és 300 cm távolságból szoktam elkövetni.

Vendég

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ezek a mikrofonos mérések hogy néznek ki a gyakorlatban , mindig így bele kell tolni a hangszóróba, vagy különböző távolságokból kell teszteket csinálni?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

A korai ősznek és az elmaradt hétvégi túrának köszönhetően felpörögtek az események. Hazakerültek a dobozok, az előlap matt fekete festése elkészült, a többi felület átmenetileg lakkozva van, a későbbiekben kapják meg a fólia borítást. Beszereltem a hangszórókat és a reflexcsövet. Utóbbin némi tuningot hajtottam végre, mivel szokás szerint csak a gagyi 65mm-es műanyag tucatcsövet tudtam beszerezni, amiben nem igazán bízom. A cső külső felületére tömegnövelés céljából szoros menetekkel rátekertem vagy fél kg gagyi hangfalkábelt, ragasztó szalaggal rögzítettem. Ha szép nem is, de elég súlyos darab lett, a rezonanciákkal szemben biztosan ellenállóbb így.

Több órás méréssorozat következett, elkezdtem kísérletezni a váltóval is. A minél egyszerűbb elektronikára törekszem, így próbálom elkerülni az elszívó köröket, korrektorokat. A mért görbék egyelőre nem tökéletesek, de úgy tűnik, a hangszórók megelégszenek a nyers tálalással is. 12 dB/oktáv meredekségű 3 kHz környéki L/R váltással jelenleg így néz ki az átvitel:

Van még mit csiszolni a görbén, a magassugárzó elektromos csillapítása is kérdéses még, de már most +-2 dB-en belül van némi engedékenységgel, a torzítás is szép alacsony. Az alsó szekció átvitele hozza a papírformát, zárt és teljesen nyitott reflexnyílással a bejáratlan mélyközép egy hevenyészett méréssel ezt produkálja most:

Zárt üzemmódban is lemegy 40 Hz közelébe a -3 dB pont, nyitott reflexnyílással viszont már a 30 Hz környékén jár, bár megjelenik egy kiemelés is 70 Hz környékén. Ez bizonyára sokat fog változni a járódás során, de úgy tűnik, a reflexnyílás enyhe csillapítása lesz a jó kompromisszum. Bár még csak egy doboz van hallgatható állapotban, de már most nagyon tetszik a hangja. Minden oktávban nagyon megfogott, de szokatlanul gyors és közvetlen hangzást produkál, pont úgy, ahogy (el)vártam. Nem egy háttérsugárzó, folyamatosan magára vonja a hallgató figyelmét. Éjszaka minimális hangerővel sok muzsikába belehallgattunk borozás közben a barátnőmmel a szoba közepén ácsorgó dobozon és nagy élmény volt mindkettőnk szerint. Az a tipikus hifista érzés ez, mikor az ember az összes muzsikáját ismét végig akarja hallgatni, mert annyival jobban szól most a korábban megszokottnál. Ma elkészül a két v0.9b verziójú váltó, este már sztereóban is megszólal a cucc és elkezdünk barátkozni.

Nyúzópadon satuba fogva:

Vendég

Scan Speak project II.

Nem megrepedni fog. Nem lehet simán ráfesteni olyan falapokra amik nem gérben, hanem lapjával lettek illesztve. Glettelés és alapozás sem segít. Egyetlen módszert tudok ennek orvoslására, amit pisti80 csinált. 2 komponensű műgyantával vastagon aláfújt a külső festékrétegnek. Minden más hiábavaló. A legjobb megoldás, ha gérben illesztünk!

Na én befejeztem, nem offolok tovább.

Vagyis ugyanarról beszélünk: megfelelő előkészítéssel megoldható a festés, furnérozás. Glettelést, alapozást nem említettem.

tukacsin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 33

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: tukacsin »

Nagyon tetszik, kíváncsi leszek a végeredményre Sok sikert!

"A zene egyfajta mantra, amely megnyugtatja a lelket. Ugyanúgy szükségünk van rá, mint az ételre."
/Michael Jackson/

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Scan Speak project II.

A furnérozásnak nem kellene megrepednie normális esetben. A (jó) festék akkor nem fog, ha szakszerűen aládolgoznak. Ezzel jobb szakemberhez menni.

Nem megrepedni fog. Nem lehet simán ráfesteni olyan falapokra amik nem gérben, hanem lapjával lettek illesztve. Glettelés és alapozás sem segít. Egyetlen módszert tudok ennek orvoslására, amit pisti80 csinált. 2 komponensű műgyantával vastagon aláfújt a külső festékrétegnek. Minden más hiábavaló. A legjobb megoldás, ha gérben illesztünk!

Na én befejeztem, nem offolok tovább.

Vendég

Scan Speak project II.

A furnérozásnak nem kellene megrepednie normális esetben. A (jó) festék akkor nem fog, ha szakszerűen aládolgoznak. Ezzel jobb szakemberhez menni.

Kacsento
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 15

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: Kacsento »

Akárhogy csiszolod, akárhogy gletteled, ha lefóliázod, az összeillesztéseknél előbb utóbb egy kis csík fog megjelenni. Ez attól van, hogy a rétegelt lemez más mértékben tágul vagy zsugorodik hosszában, mint vastagságában, az idők folyamán.

Igen ez jellemző sajnos.Én is tapasztaltam.Nekem azt ajánlották,hogy kenjem le festékkel és kis idő múlva újra át kell festeni,és akkor nem lesz ilyen gond.Majd meglátjuk.Arról viszont még nem hallottam,hogy ha az előlap levágásokat fúrnérozod,azután is meg fog látszani a csík.Ez biztos?
" Nagyon szépen szól, az éles is és a mély hangok is tiszták. "

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Mert nem festetted, fóliáztad és nem furnéroztad. Az hozza ki láthatóra a dolgot.
Ha meghagyod az eredeti nyírfa rétegelt lemezt és összecsiszolod és mondjuk pácolod + keményolajozod, vagy viaszolod, szerintem akkor lesz a legláthatatlanabb az ilyen probléma.

Értelek, köszönöm!

Egyébként amit Qqriq-nál hallottál, az a kiemelés 10 kHz környékén 3 dB közeltéri mérésnél, tehát korrekt volt a diagnózisod. Felajánlottam Qqriqnak, hogy kiveszem az átvitelből ezt a púpot, de nem tartotta problémának, szerintem sem zavaró, így maradt. Gyakran 7-8 m távolságból hallgattam a dobozokat nálam, így még jól is jött egy kis kiemelés a felső sávban. Próbáltam szűrővel is, de az elvett valamennyit a doboz elevenségéből, ami számomra fontos paraméter.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Scan Speak project II.

Ezt passzolom, könnyen lehet, hogy így van, bár az előző dobozomnál 3,5 év után sem vettem észre ilyen jelenséget.

Mert nem festetted, fóliáztad és nem furnéroztad. Az hozza ki láthatóra a dolgot.
Ha meghagyod az eredeti nyírfa rétegelt lemezt és összecsiszolod és mondjuk pácolod + keményolajozod, vagy viaszolod, szerintem akkor lesz a legláthatatlanabb az ilyen probléma.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”