Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hozzászólás Szerző: kalmi »

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Volt nálam egy pár ilyen JVC kisdoboz. Eredetileg valami minihifihez árulták, ami aktív váltásos lehetett, mert a dobozokban nem volt váltó. Csináltam bele hát, és lőttem pár fotót.
A hangszórók membránja fafurnér szerű. A magasdóm is. Maga a doboz valódi fa, egyedül a hátlap furnérozott farost. Némi csillapítóanyag kellett még bele plusszba a gyári mennyiséghez képest. A váltóba ClarityCap és Intertechnik alkatrészek kerültek, illetve került bele egy Wima fólia kondi is, de az csak impedanciakorrekciónak. Nagyon kicsi a doboz belső térfogata, ezért limitált volt a hely. Ha telerakja az ember óriási váltóalkatrészekkel, jelentősen módosul a térfogat, és romlik a mélyátvitel, ezért oda kellett figyelni, hogy mit és hogyan szerelek bele. Nem is került bele pl külön hordozó lap a váltónak, hanem egyből a doboz hátfalára ragasztottam a fő elemeket. A kisebb segédalkatrészeket pedig a hangszórók kapcsaira.

A hangjáról annyit írnék, hogy meglepő. A méretéhez képest komoly mélyátvitel, bár az érzékenység a béka segge alatt. Ez van valamit valamiért. összességében kellemes kis doboz lett. Háló vagy dolgozószobába, másodrendszernek, stb!

Képek:

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Hozzászólás Szerző: AVX »

Nekem valóban nincs ezekkel a magassugárzókkal gondom. Hallottam viszont nem egy magas-szalagsugárzós hangfalat, ahol a transzparencia nem volt épp a hangfal erőssége. Ja, a képen nem én vagyok.

Ideje,hogy fapaci is meghallgasson akkor egy ilyet,mert ezt írta:
"Más kérdés, hogy én még jó hangot szalagsugárzótól nem hallottam,"

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Nekem valóban nincs ezekkel a magassugárzókkal gondom. Hallottam viszont nem egy magas-szalagsugárzós hangfalat, ahol a transzparencia nem volt épp a hangfal erőssége. Ja, a képen nem én vagyok.

Kár , hogy nem Te vagy a képen ! Épp most akartam írni egy pm-et , hogy egyik este hallgassunk együtt zenét ...

dörmögi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 394

Hozzászólás Szerző: dörmögi »

Pedig elég sok cég pakolt be a dobozaiba Hivi ribbonokat.
Dörmögi Coincident dobozában is az van.
Ő is nagyon sok dobozt kipróbált előtte.Valamiért ez mellett döntött.
The Coincident Super Victory

LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio

Heed Thesis rendszer

theo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: theo »

egyébként theo motorjai miben jobbak/rosszabbak mint a fapaci projektében használt újabb típusú scanspeak motorok? miért nem abból építettek? (leszámítva hogy a morel magasakat meg lehetett használtan venni).

Nos a Morel adott volt és a felhasználható pénzmag is mivel ezeket a classikokat elég sokféle dobozban hallottam már (Soner, Sonus stb, ) és nagyon tetszett az általuk keltett hang ezért nem is vacilláltam sokat és belefért az ára is a büdzsébe . Kalmi kiválasztotta a "sokféle" classic közül az általa legjobbnak véltet (ami illeszkedett az általam elképzelt doboz méretbe)és ez lett a 8545K00.
Kb. ennyi a rövid története.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11288
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

egyébként theo motorjai miben jobbak/rosszabbak mint a fapaci projektében használt újabb típusú scanspeak motorok? miért nem abból építettek? (leszámítva hogy a morel magasakat meg lehetett használtan venni).

A 8545 szórók a Scan Speak Classic család tagjai, ilyennel készült az előző S.S. dobozom is. Az újban Revelator dolgozik nálam, ami egy magasabb kaszt minden téren, sajnos árban is erősebb kb 50 %-kal. A legnagyobb különbség a szub tartományban van, a Revelator basszusai megfogottabbak, definiáltabbak, de a középsáv is tisztább és érzelmesebb. Nem véletlen, hogy ezt a Revelator motort sok 3 utas projectben használják középsugárzóként. Azonban a videón látva Theo rendszerének elrendezését, nem sok értelme lett volna drágább hangszórót beépíteni a dobozába.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Párszor én is nagyot lestem,hogy miken spórolnak a gyártók.
Erre jó példa pl ez:
Ascendo System M-S S.E. 60000 EUR/pár
20000 Ft-os Hivi magas van benne

az az excel mélysugárzó se több 50-60nál. kisker áron...

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Más kérdés, hogy én még jó hangot szalagsugárzótól nem hallottam, ami persze lehet az én szegénységem is.

Pedig elég sok cég pakolt be a dobozaiba Hivi ribbonokat.
Dörmögi Coincident dobozában is az van.
Ő is nagyon sok dobozt kipróbált előtte.Valamiért ez mellett döntött.
The Coincident Super Victory

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Ok én értelek,de én egy nagyon szélsőséges példát hoztam.
A Hivi 20000 Ft-ba kerül.Mivel nagyon egyedi a kivitele,ezt a hülye is észreveszi mi van benne.
Nem tudom milyen más magassugárzót próbáltak ki és mi alapján döntöttek úgy ,hogy egy 60000 EUR-ba kerülő dobozba ezt a Hivit rakják.

Tavasszal építettem bérmunkában egy dobozt, amibe a tulajdonos döntése alapján 500 €-s Mundorf ribbon sugárzó került. Kegyetlen tiszta és torzítatlan volt, de képtelen voltam számomra elfogadható, életszerű hangot kihozni belőle. A márkanév és az ár nem mindig mutatja meg a hangzást. Más kérdés, hogy én még jó hangot szalagsugárzótól nem hallottam, ami persze lehet az én szegénységem is.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Nem spórolásnak nevezném ezt. A Scan Speak és a SEAS felső kategóriás hangszóróiból is össze lehet hozni egy DIY dobozt félmillió Ft környékén.

Ok én értelek,de én egy nagyon szélsőséges példát hoztam.
A Hivi 20000 Ft-ba kerül.Mivel nagyon egyedi a kivitele,ezt a hülye is észreveszi mi van benne.
Nem tudom milyen más magassugárzót próbáltak ki és mi alapján döntöttek úgy ,hogy egy 60000 EUR-ba kerülő dobozba ezt a Hivit rakják.

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1259

Hozzászólás Szerző: violin »

A hangszórókat is? Sajnos a HUF árfolyam nem kedvez most a DIY építésnek, csak az elmúlt évben 20 %-ot emelkedtek a költségek emiatt. Az előző dobozom 5 évvel ezelőtt 180 ezerből kijött, most 250-ből sem tudnám megoldani.

Na jó...azt nem.
De 6-7éve kb ennyibe kerültek az én hangszóróim is....a váltóban meg Mundorf Supreme kondit,és rézfólia tekercset használtam.Nem volt olcsó...

De mindegy...abszolúte nem kötözködésnek szántam.
Semmi olyan sem volt benne,hogy....ennyiből én jobbat csinálok...vagy ezt én olcsóbban kihoztam volna...stb...
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

theo
V.I.P.
V.I.P.

Igen, nem kedveznek az árfolyamok ezeknek a projekteknek de, még így nagyon megérheti ha megnézzük a kapott hangot.
Én novemberben a hifishow-n döntöttem végképp el hogy kell egy diy hangfal mert a nekem tetsző dobozok azok új áron min 800e Forintnál kezdődtek (PMC a Gamutról Sonusokró (kedvenc)inkább nem is beszélek) és tudtam hogy nekem ennyi pénzem soha a büdös életben nem lesz hangfalra.
Viszont egy dolog szól a diy ellen: szinte eladhatatlan, másrészről ez szól mellette is így nem akarom állandóan cserélgetni a cuccaimat

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nem spórolásnak nevezném ezt. A Scan Speak és a SEAS felső kategóriás hangszóróiból is össze lehet hozni egy DIY dobozt félmillió Ft környékén. Néhány egzotikus darabot leszámítva nem nagyon van a piacon drágább hangszóró, így hát ezeket a motorokat találjuk a nagyon drága gyári dobozokban is (lásd pl. egyes Sonus Faber modellek, amikben S.S. Revelator dolgozik). Az árképzésnél nem mindig az alkatrészek bekerülési költsége a mérvadó, hanem a piaci kereslet, eladhatóság. Teljesen megértem azt a gyártót, aki inkább drágábban méri a portékáját és kisebb mennyiséget ad el, mint hogy minimális haszonnal forgalmaz többet. A profit ugyanannyi marad, de kevesebb a munka vele és sokkal kisebb beruházást igényel a termelés.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

A hangszórókat is? Sajnos a HUF árfolyam nem kedvez most a DIY építésnek, csak az elmúlt évben 20 %-ot emelkedtek a költségek emiatt. Az előző dobozom 5 évvel ezelőtt 180 ezerből kijött, most 250-ből sem tudnám megoldani.

A Hivi első szállítmány még 160 Ft-os USD árfolyammal érkezett.
Most 250 az USD,ami több,mint 50%-kal magasabb.Nem beszélve arról,hogy az RMB árfolyam is kb 30%-kal emelkedett az USD-hez képest és az Áfa is 20-ról 27% lett.Arról se feledkezzünk el,hogy a gyártók az RMB árát is emelték 20-40%-kal.
Összességében minimum 100 %-kal kellene emelnem némely termék árát.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Azt hiszem ezzel tisztában vagyok....

Valószinűleg én azért úsztam meg annakidején 200-230e-ből,mert mindent magam csináltam...

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Színvonalas hangszórókkal, alkatrészekkel nagyjából ennyiből (200-400e) lehet kihozni egy DIY dobozt márkától, kialakítástól függetlenül. Nem kevés pénz persze, de szerintem arra is érdemes gondolni, hogy ilyen hangszórók a több millió forintos gyári dobozokban dolgoznak

Erre jó példa pl ez:
Ascendo System M-S S.E. 60000 EUR/pár
20000 Ft-os Hivi magas van benne

theo
V.I.P.
V.I.P.

Hát igen ez a projekt lehetett volna 200-220 is (az asztaloson tudtam volna még spórolni no meg az előlapon) de, lehetett volna 400-450 is (drágább tekercs kondi, új magas stb.) azt hiszem ahogy Fapaci írta ha a kapott hangot nézzük akkor viszont ................ nagyon is "olcsó" lett ez a doboz.

violin
V.I.P.
V.I.P.

Színvonalas hangszórókkal, alkatrészekkel nagyjából ennyiből (200-400e) lehet kihozni egy DIY dobozt márkától, kialakítástól függetlenül. Nem kevés pénz persze, de szerintem arra is érdemes gondolni, hogy ilyen hangszórók a több millió forintos gyári dobozokban dolgoznak és némi ügyességgel, szakértelemmel a kapott hangzás is ebben a kategóriában mocorog.

Azt hiszem ezzel tisztában vagyok....

Valószinűleg én azért úsztam meg annakidején 200-230e-ből,mert mindent magam csináltam...
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Amúgy nincs miért meglepődni. Csak a hangszórók és a váltóalkatrész került 155 ezerbe, és ha a magas nem használtan kerül beszerzésre, hanem újonnan, akkor csak ez a pár tétel 200 ezer.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

300e.... ...hmm...én valahogy kevesebbre gondoltam volna....

Színvonalas hangszórókkal, alkatrészekkel nagyjából ennyiből (200-400e) lehet kihozni egy DIY dobozt márkától, kialakítástól függetlenül. Nem kevés pénz persze, de szerintem arra is érdemes gondolni, hogy ilyen hangszórók a több millió forintos gyári dobozokban dolgoznak és némi ügyességgel, szakértelemmel a kapott hangzás is ebben a kategóriában mocorog.

violin
V.I.P.
V.I.P.

300e.... ...hmm...én valahogy kevesebbre gondoltam volna....

theo
V.I.P.
V.I.P.

Akkor egy kis költségvetés: (hátha érdekel valakit)

Faanyag: 14e
Driverek: scanspeak (80e és új) morel (45e használt)
Előlap : ötvözött alu: 17.5 + 20e munkadíj
Kábel, gyapjú: 13e
Banán aljzat : 4e
Cső: 1e
Bitumenlap: 7.5e (a fele is elég lett volna)
Csiszoló, polír stb.: 10e
Asztalos: 15e (ez baráti ár festés nélkül)
Lakk csavarok stb.: 7e
Polír mégegyszer:4e
Váltó alkatrész: 30e
Kalmi: ............... úgy gondolom ez nem publikus (ha mégis majd ő leírja)
a végösszeg kb. 270-300e Ft. (csak az asszony meg ne tudja mert lesz )

ami nincsen ide leírva az vagy volt itthon vagy sk. mi csináltuk.

theo
V.I.P.
V.I.P.

Innen is látszik, megéri építeni!

Főleg ha az ár/értékarányt is nézzük.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”