Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy Subwoofer

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Igen, viszont egyet is lehetne magasabb frekvenciára hangolni, azonos átvitel mellett.

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 229

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: RACPOWER »

Semmiképp nem azért, mert kettő passzív membránt használ, csak a hangolás változott.
igen ezt én is így gondoltam a második passzív membrán miatt a hangolás változott

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Nagyon komoly lett Gratula

ha jól látom mivel 2 passzív van benne így már le megy 20Hz- ig

Semmiképp nem azért, mert kettő passzív membránt használ, csak a hangolás változott.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Köszi!

Elméletileg igen. Ha bejáródik megmérem. 
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 229

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: RACPOWER »

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Elkészült a szubom 2.0 verziója. Abban különbözik az elődjénél, hogy egy helyett 2db passzívmembránt tartalmaz.
Így kb. 1x18" a membránfelület.

A dobozt immár teljes egészében asztalossal készíttettem el (kivétel a hangszórók bemarását, besüllyesztését, az még saját munka).
3 rétegű MDF szerkezet, 3+18+3mm.
A külalak az én tervezésem, a méretek a BassBox program segítségével állítottam be.
A végső festést (zongora lakk bevonat) fényező készítette, aki mellesleg, mint kiderült a Bösendorfer hangdobozokat fényezte. http://www.audiofederation.com/catalog/ ... y4/tbd.jpg

Hivi SP10, Hivi BS10D, Sal sub250
40x40x35cm, 33Kg.

Utolsó képen látszik, hogy készítettem hozzá egy talpat, ami valójában egy olyan keret, amiben 2réteg mosógépalátét gumiszőnyeg van (az fekszik fel a padlón), mert rettenet, amit leművelt az úsztatott parkettával. Főleg a szomszédok nem mosolyogtak rám őszintén.
H

A BassBox szimuláció: Zárt, 1xpasszív, 2xpasszív. 

Néhány kép, régi verzió és az új:
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

djkoxi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 98

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: djkoxi »

Remélem mindenre válaszoltam

Köszönöm szépen!
Részletes, és pontos volt, mint mindig!
Üdv!

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 52

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: balageguy »

Szia!

Egy kis infót kaphatnék az új végfokokról? A processzort szubszonikus szűrésre használod? Hogy érted azt, hogy a SAL-ok 30Hz-től indulnak lefelé?
Gondolkozom, hogy veszek egy ugyanolyan szubládát mint a mostani Magnat THX 300. A rossz végfokmodult SAL-ra cseréltem, ( nem tudom emlékszel-e még rám) és nagyon elégedett vagyok vele, de 2 db lehet még jobb lenne
Valószínű, hogy még egy SAL-t nehezebb lesz majd találni, mint egy ilyen mélyládát....

Megkérdeztem a SAL-t pár éve emailben, hogy milyen HP filter (szubszónikus szűrő) van, ha egyáltalán van beépítve. Ők azt mondták, hogy 30hz-től induló 18dB/oktáv meredekségű szűrést alkalmaznak az erősítőben. Ez egyébként hihető volt számomra, mert volt lehetőségem mérni szobában átvitelt egy olyan erősítővel is, ami nem rendelkezett ilyen szűrővel és a különbség szinte pontosan 18dB volt egy oktávval lejjebb.

Az ICE-ok nagyon jók, talán egy hátrányt fel tudnék róni a számlájukra, mégpedig azt, hogy elég magas a bemeneti érzékenységük, így eléggé fel kellett emelnem a szub csatorna kimeneti szintjét. A SAL-nál ez -10-en volt, most +10.

És igen, az LD System-et szubszónikus szűrésre használom. 20hz-től 12dB/oktáv Butterworth van beiktatva.

Ilyen SAL végerősítőt nagyon nehéz találni, alternatívaként külföldi oldalakon (audionl, europe-audio) lehet körülnézni, esetleg ebay.

Remélem mindenre válaszoltam
AVR: Marantz Cinema 30
Hangsugárzók: 5x JBL HDI-1600, 2x JBL Stage XD-5, 2x Arendal 1723 2S
Forrás: HTPC, Audio-Technica AT-LP5

djkoxi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 98

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: djkoxi »

Egy kis update. Pár héttel ezelőtt kialakult az új felállás két ICEpower 125ASX2 és egy DSP formájában. A DSP végül egy LD System DS21 lett, amit highpass filterként használok (egyebet is tud, pl PEQ-et, de az nincs kiaknázva). Így elég sokat nyertem 20 és 30 hz között (a SAL-ok 30hz-től indulnak lefelé 18dB/oktávval).

Szia!

Egy kis infót kaphatnék az új végfokokról? A processzort szubszonikus szűrésre használod? Hogy érted azt, hogy a SAL-ok 30Hz-től indulnak lefelé?
Gondolkozom, hogy veszek egy ugyanolyan szubládát mint a mostani Magnat THX 300. A rossz végfokmodult SAL-ra cseréltem, ( nem tudom emlékszel-e még rám) és nagyon elégedett vagyok vele, de 2 db lehet még jobb lenne
Valószínű, hogy még egy SAL-t nehezebb lesz majd találni, mint egy ilyen mélyládát....

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Egy kis érdekesség:
http://www.soundoctor.com/whitepapers/subs.htm

Bár valószínű, hogy a mai bemérőmikrofonos setup-ok ugyanezt elérik amit a cikk is ír, azért érdemes játszani "kézzel" is a main és sub közötti fázisviszony/időzítés helyretételével. Végül nálam az vezetett célra, hogy a processzoron a szub "messzebbre" került a main-től, ezzel plusz delay lett beiktatva a többi csatornára. A szubon pedig külön nincs low pass filter, csak a processzoron beállított 80hz, majd minden más csatorna small-ra lett állítva. Sokat hozott a konyhára!

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Egy kis update. Pár héttel ezelőtt kialakult az új felállás két ICEpower 125ASX2 és egy DSP formájában. A DSP végül egy LD System DS21 lett, amit highpass filterként használok (egyebet is tud, pl PEQ-et, de az nincs kiaknázva). Így elég sokat nyertem 20 és 30 hz között (a SAL-ok 30hz-től indulnak lefelé 18dB/oktávval).

Az ICE-ok bridged módban vannak használva. Pár kép alább:

Maximus78
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Maximus78 »

Miért akarod átépíteni, és mire szeretnéd használni, zene vagy inkább mozi ?
A sub elég régi, van vagy 12 éves. Több költözést és lakásfelújítást is átélt, kicsit viseletes is lett. Dobozt a magam módján tudok szépet készíteni, ami illene is a mostani nappaliba, de az elektronika az már más.
Az átépítés melett szól még, hogy ha lehet akkor javítanék is a hangrendszeren. Felhasználását tekintve 70% mozi, a többi zene de abból mindenféle.
Tervek alapján már csináltam front és háttérsugárzókat, csináltam egy centert is, amihez mérések után Budapesten készítették el a váltót. Szerintem szépen szolnak, de lehet elfogult vagyok.
Így a rendszerben már csak a subban nincs benne a kezem munkája.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Sziasztok! Van egy régi Magnat subom. Ebből megmenteném az elektronikát, és építenék egy új dobozt, új hangszóróval. De a méretezéshez és a hangszóró kiválasztásához teljesen láma vagyok, ha ebben tudtok segíteni akkor azt nagyon megköszönném. Ha van segítőkész fórumlakó, akkor holnap rakok fel képeket a subról.
Miért akarod átépíteni, és mire szeretnéd használni, zene vagy inkább mozi ?

Maximus78
Értékelés: 1

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Maximus78 »

Sziasztok! Van egy régi Magnat subom. Ebből megmenteném az elektronikát, és építenék egy új dobozt, új hangszóróval. De a méretezéshez és a hangszóró kiválasztásához teljesen láma vagyok, ha ebben tudtok segíteni akkor azt nagyon megköszönném. Ha van segítőkész fórumlakó, akkor holnap rakok fel képeket a subról.

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Ez most már így marad, mert mást is forgatni kéne

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Diy Subwoofer

Ha elforgatod a panelt 180 fokkal, akkor a hangfrekis jelet nem kellene körbevezetni az egész dobozfalon.

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Egy kis sneak peek a készülőben lévő fejlesztésekről:

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 759

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Big »

III.
Szub08.jpgSzub09.jpgSzub10.jpgSzub12.jpgSzub11.jpg

Nem apróztad el!   Szép lett!
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

OLED
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 94

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: OLED »

Ez szebb mint sok gyári Gratulálok hozzá!
Köszönöm!
Közben elkészült az új láb:

PC: GigabyteB550M K, Ryzen5600G, 32GBKingstonDDR4, 9.5TB HDD
Tv: TCL85C735, PC
HANG: FractalDesign HTPC, USB if: Musician Pisces, DAC: LOXJIED40PRO, Amplifier: KrellKAV400xi, Front: DIY TL, Sub: DIY+RockfordFosgateP1S4-12, Hs kábel: KRELL klón, Interc. :ChosealFlagship coax
Egyéb: Pawalle tp80

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 387

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: kakaox »

Úgy gondoltam ide jobban illik, mint a saját rendszerről készült képek közé.
Szóval a DIY szubom I.:
Szub01.jpgSzub02.jpgSzub03.jpgSzub04.jpg

Ez szebb mint sok gyári Gratulálok hozzá!
Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Bricasti M1 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp  Vége:Sonus Faber Guarneri Memento  Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian  Szoba:Panel

OLED
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 94

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: OLED »

Szép merevítés
Hány kiló lett hangszóróval együtt? Gondolom nem táncol el

Utólag a hangszóróval szemközti oldalt még kellett merevíteni.
Nem lett nehéz a doboz plusz hsz; 25 kg-ot mértünk mindössze. Amikor ide-oda kellett pakolgatni, akkor nehezebbnek tűnt, valószínűleg azért, mert nem volt rajta fogás.
A lábakat sajnos módosítani kell, mert jobbak a mélyek, ha lejjebb van a hsz padlóhoz képest, valamint stabilabb is lesz mint a mostani.
PC: GigabyteB550M K, Ryzen5600G, 32GBKingstonDDR4, 9.5TB HDD
Tv: TCL85C735, PC
HANG: FractalDesign HTPC, USB if: Musician Pisces, DAC: LOXJIED40PRO, Amplifier: KrellKAV400xi, Front: DIY TL, Sub: DIY+RockfordFosgateP1S4-12, Hs kábel: KRELL klón, Interc. :ChosealFlagship coax
Egyéb: Pawalle tp80

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Diy Subwoofer

Úgy néz ki sikerült a winisd-vel a 30w4558T+30w0-00-00 kombot lemodellezni.Elvileg egy PR-rel 50L körül számolja ki a programm.
Probáltam nagyobb doboz mérettel 80l sok minden nem változott.A membrán kilengés nagyon alacsony.Ez furcsa.
Valaki tudna nekem segítenii igazából hogy ez a kombo ezzel az erősítővel még milyen méretű dobozba érzi jól magát ahol a hangszóró kellően gyors marad és zenén is megállja a helyét.
Jőhet privátban is a válasz.Köszönöm.
Első subom lenne és nem szeretném kidobni a pénzt az ablakon.
http://www.lautsprechershop.de/pdf/sitronik/vp200.pdf

Miért nem keresel a neten, mások által megépített, jól dokumentált tervet ? Ennek így nem lesz jó vége.

Vendég

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Úgy néz ki sikerült a winisd-vel a 30w4558T+30w0-00-00 kombot lemodellezni.Elvileg egy PR-rel 50L körül számolja ki a programm.
Probáltam nagyobb doboz mérettel 80l sok minden nem változott.A membrán kilengés nagyon alacsony.Ez furcsa.
Valaki tudna nekem segítenii igazából hogy ez a kombo ezzel az erősítővel még milyen méretű dobozba érzi jól magát ahol a hangszóró kellően gyors marad és zenén is megállja a helyét.
Jőhet privátban is a válasz.Köszönöm.
Első subom lenne és nem szeretném kidobni a pénzt az ablakon.
http://www.lautsprechershop.de/pdf/sitronik/vp200.pdf

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Kérdésem a következő lenne:
Tervezek egy diy aktív subot  készíteni.
Erősítő modul egy eredetileg Sitronik VP200-as modul (nagyobb canton subok meghajtására használják) ami 200watt rms tisztán és 32,5hz-en 4dB bass boost-tal rendelkezik(nagy táppal).Ehez nézelődők egy subwofeert,peerless xxls 835017 a kiszemelt első körben meg scan speak 30w4558T.
A kérdésem az lenne hogy a peerless 120 wattja és 83,5 dB érzékenysége elég lenne-e hangnyomás szempontjából?Zárt subot szeretnék.Kérdés kb mennyi lehet a max hangnyomás ebben a kombóban és mi az a doboz méret ahol zártként elég mélyre lemegy(zenére kell elsősorban de moizra is használnám ha már van)
Vagy van esetleg ebben az árban jobb alternatíva?
Honnan tudok beszerezni ilyen hangszórókat?

Itt van peerless is. Ha már zárt, és nincs méretkorlát, akkor egy-két 15"-ös is szóba jöhet: http://www.europe-audio.com/Producten_c ... ep_A_ID=75
Vagy 18"-as: http://www.parts-express.com/cat/subwoo ... PortalID=1

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Próbáld az unibox-ot. Ha nem találod meg, akkor elküldöm. Az is jó és csak egy excel sheet az egész. Winisd-el próbáld úgy, hogy azokat az adatokat amiket származtathatsz más értékekből nem írod be, hanem hagyod, hogy a winisd kikalkulálja.

Még valami: csináltam egy gyors modellezést az új paraméterekkel. Unibox szerint érzékenyebb a hangszóró. Ezt leszámítva a paraméterek aránya jónak mondható a régi specifikációhoz mérten, ugyanis gyakorlatilag egyforma a jósolt átviteli görbe az én "régi" görbémhez hasonlítva.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”