Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

ladik
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: ladik »

Ha téyleg jó minőségi kivitelű dobozt tud csinálni, akkor ebből a szempontból rendben van a dolog. A háttérsugárzókkal egyébként mi a probléma? Sok szettben a legolcsóbb kisdobozkat szokták oda rakni. Kifejtenéd kicsit bővebben?
Első körben arra gondoltam, hogy ugyanolyan hangszórók hátra is, mint előre. Ezt az ötletet ahogy tovább olvasgattam itt-ott, el is vetettem.
1: sokkal drágábban jönnék ki.
2: vszínűleg teljesen felesleges is lenne mivel nem kell akkora tartományban szólnia sztem (bár vszínűleg ártani nem ártana a dolog)

Tehát az lenne a kérdés, hogy lehetne nagyjából eltalálni h passzoljon egymáshoz a front és a surround (úgy érzem se az nem lenne jó, ha túl nagy se az ha túl kicsi...). Tehát ha lenne arra vmi szabvány vagy szabály vagy "így kell és kész" , akkor lenne vmi kiindulási alap.
Ha nem számít, akkor az meg a leg1xűbb dolog

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 344

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Ha téyleg jó minőségi kivitelű dobozt tud csinálni, akkor ebből a szempontból rendben van a dolog. A háttérsugárzókkal egyébként mi a probléma? Sok szettben a legolcsóbb kisdobozkat szokták oda rakni. Kifejtenéd kicsit bővebben?
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

ladik

Hangsugárzó építés

Bocs, én voltam csak elfelejtettem bejelentkezni...

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Először is köszi szépen az észrevételeket.
Nekem a tiedhez hasonló problémám egyenlőre nem lesz, mert a nappali bútorozása összesen 6 féle ojjektumból fog állni (bár így se lesz túl hatalmas).
Egyébként nem tudom miért gondol mindenki egy forgácslapkalitkára, amikor épített hangfalról beszélek (mellesleg csináltak hajlított hátfallal is doboz kb 170 magasat, nem hallottam szólni de nagyon szép volt...). Jómagam is faipari mérnök lennék, és annyit legalább megtanultam az egyetemen h hogy kellene kinéznie egy fából összetákolt doboznak . Aminek láttam a belsejét - bár nem emeltem meg - de ránézésre az a kis doboz lehetett vagy 15 kg (egyébként versenyekre szokott járni a srác velük). Mint mondtam elsősorban a doboz minősége miatt szeretném gyártatni őket. Körülbelül a High-end aljára pozicionálható a dolog, ez nyilván baromság így kijelenteni, de nem én mondtam, nem ő mondta, harmadik személytől hallottam.
De mind1, nem is arról akartam vitát nyitni h megéri-e v nem (bár kétségtelenül hasznosnak tartom a tanácsotokat és meg is fogom fontolni).

Ami inkább érdekelne az, h a DVD-A és a SACD szabványt fel lehet lelni vhol az interneten?

Egyébként ha van vkinek kedve hallgatózni megyek majd vmikor február végén, közepén fel Sopron mellé, szívesen elviszem ha vki balga rajtam kívül ilyenen töri a fejét esetleg.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Még egy kis észrevétel:

A centerrel én is befürödtem egy kicsit, mert sokat számít az elhelyezés is. A korábbi kis hangszórós, vékonyabb hangú centeremet nagyobbra cseréltem, amin jól szólnak (szóltak) a mély férfihangok is. A dobozom olyan mély, mint a 70 cm-es tévém. Aztán elköltöztünk és az új helyen egy szekrény-betonfal szekrén öbölben tudtam a cenert elhelyezni, ami úgy kiemeli a mélyeket és nyeli a magasakat, hogy kénytelen voltam az erősítő 5 sávos center ekvalizeréhez nyúlni, de így sem találtam a frontokéval tökéletesen harmonizáló hangzás-beállítást. Szóval csinálhat akármilyen jó dobozokat a haverod a műhelye küzepén, ha nálad a konkrét helyükön másképp fognak szólni. (Mondjuk ez gyári dobozokkal is így van.) Utólag már nehéz korrigálni, hangszórócserére is szükség lehet, amihez más méretű doboz és másik hangváltó is dukál, a dobozzal egyűtt a reflexcső mérete is más lesz.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A center igénybevétele attól függ, hogy mit hallgatsz rajta. Mozifilmnél a közép és a felső középtartomány létfontosségú, a párbeszédek 90%-a itt zajlik. Zenénél már bonyolultabb a helyzet. A legtöbb audiofül emberke csak a két frontot használja zenére tiszta sztereó beállításban, ekkor nem játszik szerepet a center. Ha viszont a centert is használod zenére (zenei DVD filmek, DVD-A és SACD lemezek esetén mindenképpen szóba jöhet), akkor tényleg 90-100 Hz-től fel a csillagos égig, meg még tovább is (lásd a DVD-A meg az SACD szabvány előírásait, amin lehet vitatkozni).
A hátsó dobozok a legkevésbé igényesek, ha nagyon merész a haverod, bipoláris dobozkát is összerakhat, ezt viszont már elég nehéz jól behangolni.
Nem akarlak lebeszélni, de ennyi pénzért már én is gyárit vennék. A korábban felsorolt érveket csak eggyel egészíteném ki: a gyári famegmunkáló gépekkel olyan hangfalakat csinálnak ebben a kategóriában, ami veri sok fabútor kiviteli minőségét, a bútorlapból összedobott dobozok a közelükbe sem érnek. Ránézésre látszik rajtuk a minőség, az rájuk fordított figyelem, az igényesség. Tényleg jobb árat is lehet kérni értük idővel. Egy hajlított előlap elkészítését pl. nem sok asztalos vállalja el itthon.

Vendég

Hangsugárzó építés

Ladik,

azért azt is vedd számításba, hogy ha a későbbiekben tovább akarsz lépni, akkor egy ilyen DIY hangfalszettet nem fogsz tudni eladni, vagy ha mégis, akkor is csak aprópénzért.

ladik

Hangsugárzó építés

Ezt tudom és nyilván körül is fogok nézni. Az árakkal nagyjából tisztaban vagyok (mondjuk nem kellett hozzá sok idő hála a nagy internet istennek és a nem túl sok forgalmazónak )
Egyébként már el is kezdtem, de amit eddig hallottam az nem ért a nyomába annak. Nyilván mint mondtam nem fogok fejjel rohanni a falnak ---> hehe, dehát ugyanezt az a srác is tudja aki csinálni fogja őket. Ha nem tudja minőséggel kompenzálni a sorozatgyártásból adódó előnyöket (értsd mérnöki/szakmai háttér, garancia, viszonylagos olcsóság) akkor nyilván más mellett fogok dönteni. Dehát ez mindenben így van manapság.
Értelemszerűen nem a lottó ötös húzza a zsebemet, de nem akarom cserélgetni a cuccot még pár évig biztosan.

Miért is így kezdtem az első hozzászólásom:
Most nem magyarázkodom, h miért......

Vendég

Hangsugárzó építés

ladik!
Már ne haragudj, de ennyiért már elég jó gyári hangfalszetteket lehet kapni, vagy összeállítani. Én biztos nem csináltatnám, (mondom én aki saját magam csináltam, igaz magamnak ) szóval gondolkozz el a dolgon, meg főleg nézz körül egy-két helyen, akár itt a neten is.

ladik

Hangsugárzó építés

Előzetes megbeszélés szerint olyan 200-250 körül fájna a dolog.
Ami a lényeg nekem, h a dobozok jók legyenek egyenlőre (főleg mert arra már végleg nem lesz cash, h telepakoljam 20 rongyos Visaton, Vifa vagy Peerless hangszórókkal).
Egyébként nem Somogyis lenne a dolog, a srác már elég régóta (8 éve) foglalkozik hangfalakkal (ebből írja most a diplomamunkáját Sopronban), és ahogy 1x hallottam -éreztem - kb 2 éve nem rossz dolgokat csinál (őszintén még nem nagyon hallottam jobbat, de nem is hallottam sokfélét). Nagyobb mennyiségben (de persze egyedileg) centereket csinál, de megépítené a többit is.
Egyebként nem lennének túl nagyok az első dobozok sem (kb 20-25l). Tehát nem az lenne az elsődleges szempont, h a 2. utcáról átjöjjenek a szomszédok h milyen szép hangosan szól a basszus, hanem inkább zenei élmény lenne a meghatározó akár alacsony hangerőnél is. (egyébként 1 H/K erősítőt tervezek venni mellé).
Egyszóval a sztereóval nem hiszem h problémám lesz (legalábbis az én szintemen bőven el fog ketyegni), inkább a háttérsugárzók amik kicsit elgondolkoztatnak és sztem neki is az okoz nagyobb fejfájást. Azért kérdeztem volna az alábbiakat, h nagyjából képbe kerüljek házimozi ügyben (is...).
Egyébként a hangszórók TVM vagy Tesla, de még azt sem tudom mi és mennyiért.

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok! 
Lassan sikerül nekem is beruháznom egy hifi/házimozi szettbe. A hangfalakat csináltatni fogom. Most nem magyarázkodom, h miért, de elsősorban a "jobb minőség hasonló áron" indok játszik szerepet + még arról nem is beszélve h olyan lesz amilyennek akarom. Na már most itt az első kérdés fel is merül, h milyennek akarom . Első körben 5 hangszórós rendszerre gondoltam (sőt, lehet h nem is lesz több kör ).

A kérdések a következők lennének:
1. Van-e jelentős különbség a megszólaltatandó hangoknál a front és a center között. Ha igen, mire kellene figyelni. (ergo ugyolyan lehet-e a három...d'Appolito, ezt nem igazán tudom mit jelent, mondta a srác aki csinálni fogja vszínűleg)
2. Hogy lehet nagyjából eltalálni, h ne legyen nagyonon alul/felültervezve a front és a surround dobozok (kb milyen teljesítményarányt kellene tartani, márha van vmiféle ökölszabály. hátulra a visaton oldalán lévő dipólhoz hasonló)

Bocs, ha baromságokat kérdezek (igazából sokmindent nem tudok az egészről, a hallott kifejezésekből táplálkozom és még lehet h nem is jó helyen használom őket:blink: ), de arra nincs időm h végigrágjam magam hangfalépítési szakkönyveken (igazából lehet h kedvem sincs túl sok ), de azért nagyjából tudnom kellene mire vállalkozom (főleg h nem is filléres meló...)

Előre is köszi a segítséget.

Nehéz ügy...
Először is, kéne tudni, úgy nagyságrendileg, hogy mennyiért, és milyen hangszórókból állítaná elő az a valaki azokat a hangfalakat.
Gyanítom, hogy aSomogyis házimozi hangfal kittet készítené el, ami nem is nagy tudomány, meg készen is kapható.
Lehet ugyanis 2000ft-os magassugit is tenni bele, meg (pl. mint nekem) 18000/db árút is.
Namármost mi készül itt, és miből, ez a nagy kérdés.
A másik, hogy kehet, hogy egy gyári szett is kijönne akcióban annyiból, vagy esetleg még egy piciből, a 2 év garanciáról és egyebekről nem is szólva.

Kérdéseidhez még a D'Appolitó elrendezés az olyan, amikor a két mélyközép sugárzó között van a magas sugárzó, állódobozoknál. Ha a center is ilyen, márpedig szinte minden center ilyen attól az még nem az.

Vendég

Hangsugárzó építés

A hangfalakat csináltatni fogom. Most nem magyarázkodom, h miért, de elsősorban a "jobb minőség hasonló áron" indok játszik szerepet + még arról nem is beszélve h olyan lesz amilyennek akarom.
Ezzel azért vigyázz, nem is hinnéd, hogy milyen könnyű szar hangfalat csinálni! Sok amatőr van, aki csak "dobozol, mint Tóthék"...

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok! 
Lassan sikerül nekem is beruháznom egy hifi/házimozi szettbe. A hangfalakat csináltatni fogom. Most nem magyarázkodom, h miért, de elsősorban a "jobb minőség hasonló áron" indok játszik szerepet + még arról nem is beszélve h olyan lesz amilyennek akarom. Na már most itt az első kérdés fel is merül, h milyennek akarom . Első körben 5 hangszórós rendszerre gondoltam (sőt, lehet h nem is lesz több kör ).

1. Van-e jelentős különbség a megszólaltatandó hangoknál a front és a center között. Ha igen, mire kellene figyelni. (ergo ugyolyan lehet-e a három...d'Appolito, ezt nem igazán tudom mit jelent, mondta a srác aki csinálni fogja vszínűleg)
2. Hogy lehet nagyjából eltalálni, h ne legyen nagyonon alul/felültervezve a front és a surround dobozok (kb milyen teljesítményarányt kellene tartani, márha van vmiféle ökölszabály. hátulra a visaton oldalán lévő dipólhoz hasonló)

Bocs, ha baromságokat kérdezek (igazából sokmindent nem tudok az egészről, a hallott kifejezésekből táplálkozom és még lehet h nem is jó helyen használom őket:blink: ), de arra nincs időm h végigrágjam magam hangfalépítési szakkönyveken (igazából lehet h kedvem sincs túl sok ), de azért nagyjából tudnom kellene mire vállalkozom (főleg h nem is filléres meló...)

Igaz,hogy nem vagyok házimoziszagértő(igaz akko mit keresek itten),de úgy tudom,hogy mozizásnál a centercsatonának kell a legtöbbet produkálnia,tehát oda olyant terveznék,aminek a legjobb,legtisztább a középtartománya, elég neki ha kb.100Hz től produkál,de innentől a legjobbat.Sajna úgy vettem észre,hogy a gyártó pont erre nem adnak eléggé.
De most olvasom,hogy azt írtad,hogy kezdő vagy és mégsem akarod átrágni magad a szakirodalmon,pedig máshogy nem megy ám!
Na mindegy azért,ha van konkrét felmerül kérdés,szívesen válaszolok(ha tudok).

Üdv!

ladik

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

fo_lo
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fo_lo »

Mivel csillapítani nem lehet ilyen egyszerűen a mélyeket, maradok a kéznél lévő erősítőbe épített center ekvalizer mellett. Próbáltam fülre beállítani a hangzását, de egyszerűen reménytelen eltalálni úgy hogy hasonlítson a frontokéra. Ezért úgy döntöttem, hogy csinálok egy beállítást segítő audio CD-t, amivel be tudom állítani az ekvalizeren állítható frekvenciák egyensúlyát a center és a frontok között. Ehhez viszont szoftverre lenne szükségem. Tudom, hogy az eq nem audiofil megoldás, de zenéhez a centert nem használom, a filmek hangjánál meg a jelenleginél kevésbé fog kilógni a center csatorna egy jól eltelált beállítással.Szóval szeretnék audio CD-re megadott frekvenciájú színuszjeleket kiírni. Konkrétan 100 Hz a bal csatornán 30 mp-ig, majd a jobb csatornán 30 mp-ig. Ugyanezt 300 Hz-es, 1 kHz-es, 3 kHz-es és 10 kHz-es színuszjellel is ki szeretném írni ugyanarra a lemezre, ha lehetne mindet külön track formájában. Beállítási és teszt célokra lenne szükségem erre a CD-re. A generált színuszjeleket wav formátumban lementeném és Neroval kiírnám audio CD-re. Zenei feldolgozó programjaim vannak, de szinuszjelet egyik sem tud generálni. Mit tudnátok ajánlani, amit a netről is le lehet tölteni?
A szoftver fórumban is feltettem ezt a kérdést.

Simon Templar Nagymester jóvoltából a Szoftver fórumra megjött a megoldás.

(bextest cd) hivatalos panasonic mérőtesz

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Mivel csillapítani nem lehet ilyen egyszerűen a mélyeket, maradok a kéznél lévő erősítőbe épített center ekvalizer mellett. Próbáltam fülre beállítani a hangzását, de egyszerűen reménytelen eltalálni úgy hogy hasonlítson a frontokéra. Ezért úgy döntöttem, hogy csinálok egy beállítást segítő audio CD-t, amivel be tudom állítani az ekvalizeren állítható frekvenciák egyensúlyát a center és a frontok között. Ehhez viszont szoftverre lenne szükségem. Tudom, hogy az eq nem audiofil megoldás, de zenéhez a centert nem használom, a filmek hangjánál meg a jelenleginél kevésbé fog kilógni a center csatorna egy jól eltelált beállítással.Szóval szeretnék audio CD-re megadott frekvenciájú színuszjeleket kiírni. Konkrétan 100 Hz a bal csatornán 30 mp-ig, majd a jobb csatornán 30 mp-ig. Ugyanezt 300 Hz-es, 1 kHz-es, 3 kHz-es és 10 kHz-es színuszjellel is ki szeretném írni ugyanarra a lemezre, ha lehetne mindet külön track formájában. Beállítási és teszt célokra lenne szükségem erre a CD-re. A generált színuszjeleket wav formátumban lementeném és Neroval kiírnám audio CD-re. Zenei feldolgozó programjaim vannak, de szinuszjelet egyik sem tud generálni. Mit tudnátok ajánlani, amit a netről is le lehet tölteni?

Simon Templar Nagymester jóvoltából a Szoftver fórumra megjött a megoldás.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Mivel csillapítani nem lehet ilyen egyszerűen a mélyeket, maradok a kéznél lévő erősítőbe épített center ekvalizer mellett. Próbáltam fülre beállítani a hangzását, de egyszerűen reménytelen eltalálni úgy hogy hasonlítson a frontokéra. Ezért úgy döntöttem, hogy csinálok egy beállítást segítő audio CD-t, amivel be tudom állítani az ekvalizeren állítható frekvenciák egyensúlyát a center és a frontok között. Ehhez viszont szoftverre lenne szükségem. Tudom, hogy az eq nem audiofil megoldás, de zenéhez a centert nem használom, a filmek hangjánál meg a jelenleginél kevésbé fog kilógni a center csatorna egy jól eltelált beállítással.
Szóval szeretnék audio CD-re megadott frekvenciájú színuszjeleket kiírni. Konkrétan 100 Hz a bal csatornán 30 mp-ig, majd a jobb csatornán 30 mp-ig. Ugyanezt 300 Hz-es, 1 kHz-es, 3 kHz-es és 10 kHz-es színuszjellel is ki szeretném írni ugyanarra a lemezre, ha lehetne mindet külön track formájában. Beállítási és teszt célokra lenne szükségem erre a CD-re. A generált színuszjeleket wav formátumban lementeném és Neroval kiírnám audio CD-re. Zenei feldolgozó programjaim vannak, de szinuszjelet egyik sem tud generálni. Mit tudnátok ajánlani, amit a netről is le lehet tölteni?

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Most vonatkoztassunk el az elhelyezéstől.
Létezik-e egyáltalán olyan kisméretű center, aminek a hangja hasonlít az álló frontokéra? Már a hangszórókészlet is teljesen más, nálam 2 utas állóban egy 16 cm-es mély/közép van, míg a centerben két 13 cm-es. Elvileg a membránfelület is nagyobb a centerben. Hogy csinálok én ebből homogén hangképet?

Vendég

Hangsugárzó építés

Tégy már oda egy plédet, csak úgy próbaképpen...

Vendég

Hangsugárzó építés

Majd csak rászánom magam egyszer a hátsó betonfal leszigetelésére (vagy mi ez), még gyűjtöm az ihletet meg az információt.
sok-sok tojástartó...

Ahogy Gordon is írta, a mélyfrekvenciás hangokat "hidegen hagyja" a tojástartó.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

sok-sok tojástartó...
Hát messziről úgy fog kinézni (mielőtt visszatolom rá az állványt a tévével).

Vendég

Hangsugárzó építés

Majd csak rászánom magam egyszer a hátsó betonfal leszigetelésére (vagy mi ez), még gyűjtöm az ihletet meg az információt.
sok-sok tojástartó...

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Kipróbáltam a szivacsdugót, nem változott semmi. Legalábbis az erősítő hangtesztjén a zajgenerátorral nem volt különbség, tehát ki is vettem a dugót.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A hivox árul midenféle akusztikai elemeket, amivel esetleg tudsz ezen segíteni. Csak azt nem áruld el, hogy a két hangszóró közt van valami. Amikor én elmondtam, hogy egy tv van a két front között, az a hivoxos emberke számára felért egy gyomorszájütéssel. Ezek után elkeseredetten közölte, hogy amennyiben ott a tv, nem is igazán érdemes a zenehallgatássl foglakozni. Ha meghallja a szekrénysort, szerintem az komoly érzelmi megrázkódtatás lesz számára. 
Olyan ez neki, mint amikor a sógorom szobájában járva, a két sztereó hangszórót egymásra pakolva láttam. Szőrnyülködve kérdeztem mi az ami erre a borzalmas tettre rábírta. Erre azt mondta nem érti mi a gond ezzel, így legalább kevesebb helyet foglal. Mondtam, hogy inkább nem nézek oda, hogy ne idegesítsen.

Ezt a "sztereó" elrendezést már olvastam egy korábbi hozzászólásodban, akkor is tetszett.

A szivacsdogó nem egy kemény műanyag lezáró elem, talán csillapító hatása is van, nem légmentesen zár. Vattával azért mégsem tömhetem ki az állvány+center+tévé mögötti / melletti teret. A vékony parafa lemez csak egy fél ötlet volt, Gordon314 igen hamar lebeszélt róla. Hangcsillapító dolgokat láttam itt, Miskolcon is egy szaküzletben, a tévé mögötti betonfalra már régebben is fel akartam rakni valamit. Olyan kicsi piramisokból álló hangtörő lapra gondoltam, esetleg mögé nem túl vastag habszivacs lapokkal. De a szekrények falaival továbbra sem tudok mit kezdeni.

Gandalf
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 8

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Gandalf »

A hivox árul midenféle akusztikai elemeket, amivel esetleg tudsz ezen segíteni. Csak azt nem áruld el, hogy a két hangszóró közt van valami. Amikor én elmondtam, hogy egy tv van a két front között, az a hivoxos emberke számára felért egy gyomorszájütéssel. Ezek után elkeseredetten közölte, hogy amennyiben ott a tv, nem is igazán érdemes a zenehallgatássl foglakozni. Ha meghallja a szekrénysort, szerintem az komoly érzelmi megrázkódtatás lesz számára.

Olyan ez neki, mint amikor a sógorom szobájában járva, a két sztereó hangszórót egymásra pakolva láttam. Szőrnyülködve kérdeztem mi az ami erre a borzalmas tettre rábírta. Erre azt mondta nem érti mi a gond ezzel, így legalább kevesebb helyet foglal. Mondtam, hogy inkább nem nézek oda, hogy ne idegesítsen.
TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”