Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Üdvözlet mindenkinek, az lenne a kérdésem nektek mi lenne a véleményetek arrol hogy passzív sub ládát építsek. Mert passzív mély dobozt nem árul a JBL, hi-fi kategóriábann. Elképzelés: Northridge E100 mélyei, a doboz űrtartalmát ugyanakkorára készítettném, a reflex nyílás még nincs meg de nemsokára az is megjön. Lássatok el tanácsal ha tudtok.
A passzív mélyládával nincs semmi baj, de vmi elkerülte a figyelmed!
Tegyük fel szerzel tök ugyanolyan hangszórót, mint ami az E100-ban van. Ha nem teszel bele végfokot, már változik a doboz térfogata. A hangszóró paraméterei megvannak?
Léva
Hangsugárzó építés
Üdvözlet mindenkinek, az lenne a kérdésem nektek mi lenne a véleményetek arrol hogy passzív sub ládát építsek. Mert passzív mély dobozt nem árul a JBL, hi-fi kategóriábann.
Elképzelés: Northridge E100 mélyei, a doboz űrtartalmát ugyanakkorára készítettném, a reflex nyílás még nincs meg de nemsokára az is megjön. Lássatok el tanácsal ha tudtok.
Hangsugárzó építés
Nekem van egy egyszerűbb hangfaltervező progim, az a hangszóró fizikai paramétereiből (nem befoglaló méretek!) megállapítja, hogy basszreflexes vagy zárt doboz kell-e hozzá, és hogy mekkora legyen a doboz térfogata. Nem úgy van az, hogy kiveszek egy 18 cm-es tölcsért és beteszek a helyére egy ugyanakkora drágábbat! Teljesen el fog menni a doboz hangja! Még a hangszórók rögzítése is annyira eltérő lehet, hogy szét kell ütni a ragasztott-csapozott dobozt, hogy belülre új lyukakat fúrj, ne adj Isten, nagyobb nyílást kelljen marni bele!
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
Hangsugárzó építés
Óriási különbségek lehetnek! Két ugyanakkora hangszórónak sem biztos, hogy megegyezik a beépítési mérete (csak egy példa). Zárt doboznál lehet kicsit variálni, ha esetleg nagy a térfogat, teszel bele még csillapítóanyagot.
Ladik ezek szerint te majdnem 0 tudással áltál neki hangfalat építeni?
Marha bátor vagy!
Léva
Igazad van. Az én tudásom marha kevés de nem is erre apellálok. Egyébként két betűt kihagytál: nem építeni hanem építtetni .
Majd csinálok magamnak 1 szabad napot, és felmegyek Pestre meghallgatni egy-két rendszert, hogy igazából legyen összehasonlítási alapom, de hallottam már olyat amilyet a srác csinált, az nagyon impresszív volt.
Egy Wharfedale diamond hangrendszerrel tudom összehasonlítani (nem az enyém, csak azt már többször hallgattam...), azt gondolkodás nélkül sárba tiporja szvsz.
Egyébként még így is bátorságnak tűnik nekem is a dolog (bár garancia érvényesítésével vszínűleg nem lenne gond), azért csak nem soron készül.
Hangsugárzó építés
Ezzel is okosabb lettem .
Nagyon nagy eltérések lehetnek egyébként a 2 hasonló hangszóró és a dobozméret között? (a srác mondta egyébként, h a TVM hez van neki kiszámolva, szal ő vszínűleg sejti ezt a dolgot, annak ellenére h én majdnem kuka vagyok...)
Óriási különbségek lehetnek! Két ugyanakkora hangszórónak sem biztos, hogy megegyezik a beépítési mérete (csak egy példa). Zárt doboznál lehet kicsit variálni, ha esetleg nagy a térfogat, teszel bele még csillapítóanyagot.
Ladik ezek szerint te majdnem 0 tudással áltál neki hangfalat építeni?
Marha bátor vagy!
Léva
Hangsugárzó építés
Ezzel is okosabb lettem .
Nagyon nagy eltérések lehetnek egyébként a 2 hasonló hangszóró és a dobozméret között? (a srác mondta egyébként, h a TVM hez van neki kiszámolva, szal ő vszínűleg sejti ezt a dolgot, annak ellenére h én majdnem kuka vagyok...)
Hangsugárzó építés
Úgy vagyok vele, h kicserélni a hangszórókat lesz 1xűbb lesz, mint a dobozt
No no, ez azért nem úgy működik, mint a ceruzaelem, hogy csak kiveszem oszt berakok egy másikat. A dobozt össze kell hangolni a hangszórókkal!
ÍGY VAN!
Hangszóróhoz kell dobozt építeni nem fordítva!
Léva
Hangsugárzó építés
Úgy vagyok vele, h kicserélni a hangszórókat lesz 1xűbb lesz, mint a dobozt
No no, ez azért nem úgy működik, mint a ceruzaelem, hogy csak kiveszem oszt berakok egy másikat. A dobozt össze kell hangolni a hangszórókkal!
Hangsugárzó építés
Jah, még vmit elfelejtettem. Nem tudtok vkit, aki forgalmazza ezeket Mo.-n? A Szlovákoknál találtam már árakat, lehet h kim1ek majd Kassára értük, ha nagy a differencia (még úgysem jártam ott, legalább +nézem )
Hangsugárzó építés
A doboz lesz az, ami sokba kerül (asszem alább írtam, h miért), azért nem marad lóvé a minőségi hangszórókra sajna. Úgy vagyok vele, h kicserélni a hangszórókat lesz 1xűbb lesz, mint a dobozt (bár nagyon azokat se akarom majd cserélgetni...). Egyébként azért nem mindegy, h 3000 Ft-ba kerül a hangszórók db-ja, v 20-ba. 1 doboz a hozzátartozó állvánnyal fog kb 30-35-be fájni (a frontok). Az az egy dolog amit legalább nagyjából ki tudok majd számolni - faipari mérnök létemre - h mennyi az anyagköltség .
Így, h vszínűleg nem csináltatok ugyanolyat hátra is, vszínűleg nem lesz 200 se a dolog, de még az árak nincsenek letisztázva.
Mint mondtam nem ez az 1etlen lehetőség, de komolyan foglalkoztat a dolog, azért akarom körbejárni 1 kicsit.
Hangsugárzó építés
a név a személy IQ-ját tükrözi...
nagy, de nincs bekap6od.gif
CD: Arcam Alpha 7SE, Amp: TEAC A-H500 Reference, Speakers: JPW Gold Monitors, IC: Chord Crimson, Hangfal Tyukbel: Csajniiiz Cobra... (varom, hogy levedeljen /emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" data-emoticon="" srcset="/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20" /> )
Hangsugárzó építés
Hangszórókat TVM-et ajánlott (sajnos nincs is lóvé sokkal jobbra...). Ti mit szóltok ehhez? Alacsony árkategóriában jó választás lehet?
Ha jól emlékszem, úgy kezdted, hogy hangfalrendszert akarsz építtetni 200-250 rugóból, mert jobb lesz, mint a gyáriak, most meg nincs pénz hangszórókra sem...
Hangsugárzó építés
...Hangszórókat TVM-et ajánlott (sajnos nincs is lóvé sokkal jobbra...). Ti mit szóltok ehhez? Alacsony árkategóriában jó választás lehet?
TVM gyakorlatilag M.O.-on található választékban ebben az árkategóriában nem is találsz jobbat,sőt merem azt állítani,hogy ha olcsón akarsz minőséget,akkor csak ezekből válogathatsz,simán lehet egy szinten emlegetni a 2-3x-osába kerülő,azaz alap VIFÁkkal.
Üdv!
ui.:alternatíva lehet még a WESTRA,csak ezt nem forgalmaznak itthon,asszem.
Hangsugárzó építés
Köszi szépen a segítséget. Sokat tisztult bennem a kép.
Nagyjából én is így sejtettem a dolgot egyébként. Még gondolkodom majd rajta, de alighanem nekem is elég lesz a kisebb doboz hátulra. A visaton oldalán találtam dipol hangsugárzó rajzát, ha bevállalja a srác megépítettem vele. Bár arról azt mondták elég nehéz belőni őket, a visaton hangszórókra meg nincs elég lé (igy egy az egybe nem lehet megépíteni, kicsit számolgatni kell hozzá majd).
Hangszórókat TVM-et ajánlott (sajnos nincs is lóvé sokkal jobbra...). Ti mit szóltok ehhez? Alacsony árkategóriában jó választás lehet?
Hangsugárzó építés
Első körben arra gondoltam, hogy ugyanolyan hangszórók hátra is, mint előre. Ezt az ötletet ahogy tovább olvasgattam itt-ott, el is vetettem. 1: sokkal drágábban jönnék ki.
2: vszínűleg teljesen felesleges is lenne mivel nem kell akkora tartományban szólnia sztem (bár vszínűleg ártani nem ártana a dolog)
Tehát az lenne a kérdés, hogy lehetne nagyjából eltalálni h passzoljon egymáshoz a front és a surround (úgy érzem se az nem lenne jó, ha túl nagy se az ha túl kicsi...). Tehát ha lenne arra vmi szabvány vagy szabály vagy "így kell és kész" , akkor lenne vmi kiindulási alap.
Ha nem számít, akkor az meg a leg1xűbb dolog
hogy egységes hangképet kapj, ahhoz egyforma sugárzók lennének az ideálisak. (pl sub/szat rendszer) Viszont ez vagy drága (nagy doboz mindenhova) vagy a sztereó zenehallgatás rovására megy (szub/szat rendszer).
Arany középútnak talán azt lehetne tekinteni, ha mindegyik hangsugárzó azonos membránkészlettel készül. A dobozok méretei, az esetleges eltérő hangváltók, reflex hangolások miatt így van eltérés, de legalább az "alaphangulat" egyforma. Persze sok költségmegtakarítást nem jelent, mert nem a doboz, ami igazán drága.
gordon314.fw.hu
Hangsugárzó építés
ladik: A házimoziban is az lenne az ideális, ha mind az 5 hangfal ugyanolyan lenne, csak fizikai korlátok miatt alakult a dolog másként. A center helyére elég bajosan tudnál berakni egy 3. állófrontot (márpedig ez kellene), monitorsugárzós rendszerben az jobban megvalósítható. Hátulra nem mindenki tudott elhelyezni ugyanakkora hangfalat, mint előre, ezért szoktak általában az adott gyártó adott tipusából választani egy kisebb hangfalat. Moziban talán annyire nem lényeges, hgy minden hangfal ugyanakkora legyen, de multicsatornás zenénél (SACD, DVD-audio) már igen.
Hangsugárzó építés
Ha téyleg jó minőségi kivitelű dobozt tud csinálni, akkor ebből a szempontból rendben van a dolog. A háttérsugárzókkal egyébként mi a probléma? Sok szettben a legolcsóbb kisdobozkat szokták oda rakni. Kifejtenéd kicsit bővebben?
Első körben arra gondoltam, hogy ugyanolyan hangszórók hátra is, mint előre. Ezt az ötletet ahogy tovább olvasgattam itt-ott, el is vetettem.
1: sokkal drágábban jönnék ki.
2: vszínűleg teljesen felesleges is lenne mivel nem kell akkora tartományban szólnia sztem (bár vszínűleg ártani nem ártana a dolog)
Tehát az lenne a kérdés, hogy lehetne nagyjából eltalálni h passzoljon egymáshoz a front és a surround (úgy érzem se az nem lenne jó, ha túl nagy se az ha túl kicsi...). Tehát ha lenne arra vmi szabvány vagy szabály vagy "így kell és kész" , akkor lenne vmi kiindulási alap.
Ha nem számít, akkor az meg a leg1xűbb dolog
Hangsugárzó építés
Ha téyleg jó minőségi kivitelű dobozt tud csinálni, akkor ebből a szempontból rendben van a dolog. A háttérsugárzókkal egyébként mi a probléma? Sok szettben a legolcsóbb kisdobozkat szokták oda rakni. Kifejtenéd kicsit bővebben?
Hangsugárzó építés
Bocs, én voltam csak elfelejtettem bejelentkezni...
Hangsugárzó építés
Először is köszi szépen az észrevételeket.
Nekem a tiedhez hasonló problémám egyenlőre nem lesz, mert a nappali bútorozása összesen 6 féle ojjektumból fog állni (bár így se lesz túl hatalmas).
Egyébként nem tudom miért gondol mindenki egy forgácslapkalitkára, amikor épített hangfalról beszélek (mellesleg csináltak hajlított hátfallal is doboz kb 170 magasat, nem hallottam szólni de nagyon szép volt...). Jómagam is faipari mérnök lennék, és annyit legalább megtanultam az egyetemen h hogy kellene kinéznie egy fából összetákolt doboznak . Aminek láttam a belsejét - bár nem emeltem meg - de ránézésre az a kis doboz lehetett vagy 15 kg (egyébként versenyekre szokott járni a srác velük). Mint mondtam elsősorban a doboz minősége miatt szeretném gyártatni őket. Körülbelül a High-end aljára pozicionálható a dolog, ez nyilván baromság így kijelenteni, de nem én mondtam, nem ő mondta, harmadik személytől hallottam.
De mind1, nem is arról akartam vitát nyitni h megéri-e v nem (bár kétségtelenül hasznosnak tartom a tanácsotokat és meg is fogom fontolni).
Ami inkább érdekelne az, h a DVD-A és a SACD szabványt fel lehet lelni vhol az interneten?
Egyébként ha van vkinek kedve hallgatózni megyek majd vmikor február végén, közepén fel Sopron mellé, szívesen elviszem ha vki balga rajtam kívül ilyenen töri a fejét esetleg.
Hangsugárzó építés
Még egy kis észrevétel:
A centerrel én is befürödtem egy kicsit, mert sokat számít az elhelyezés is. A korábbi kis hangszórós, vékonyabb hangú centeremet nagyobbra cseréltem, amin jól szólnak (szóltak) a mély férfihangok is. A dobozom olyan mély, mint a 70 cm-es tévém. Aztán elköltöztünk és az új helyen egy szekrény-betonfal szekrén öbölben tudtam a cenert elhelyezni, ami úgy kiemeli a mélyeket és nyeli a magasakat, hogy kénytelen voltam az erősítő 5 sávos center ekvalizeréhez nyúlni, de így sem találtam a frontokéval tökéletesen harmonizáló hangzás-beállítást. Szóval csinálhat akármilyen jó dobozokat a haverod a műhelye küzepén, ha nálad a konkrét helyükön másképp fognak szólni. (Mondjuk ez gyári dobozokkal is így van.) Utólag már nehéz korrigálni, hangszórócserére is szükség lehet, amihez más méretű doboz és másik hangváltó is dukál, a dobozzal egyűtt a reflexcső mérete is más lesz.
Hangsugárzó építés
A center igénybevétele attól függ, hogy mit hallgatsz rajta. Mozifilmnél a közép és a felső középtartomány létfontosségú, a párbeszédek 90%-a itt zajlik. Zenénél már bonyolultabb a helyzet. A legtöbb audiofül emberke csak a két frontot használja zenére tiszta sztereó beállításban, ekkor nem játszik szerepet a center. Ha viszont a centert is használod zenére (zenei DVD filmek, DVD-A és SACD lemezek esetén mindenképpen szóba jöhet), akkor tényleg 90-100 Hz-től fel a csillagos égig, meg még tovább is (lásd a DVD-A meg az SACD szabvány előírásait, amin lehet vitatkozni).
A hátsó dobozok a legkevésbé igényesek, ha nagyon merész a haverod, bipoláris dobozkát is összerakhat, ezt viszont már elég nehéz jól behangolni.
Nem akarlak lebeszélni, de ennyi pénzért már én is gyárit vennék. A korábban felsorolt érveket csak eggyel egészíteném ki: a gyári famegmunkáló gépekkel olyan hangfalakat csinálnak ebben a kategóriában, ami veri sok fabútor kiviteli minőségét, a bútorlapból összedobott dobozok a közelükbe sem érnek. Ránézésre látszik rajtuk a minőség, az rájuk fordított figyelem, az igényesség. Tényleg jobb árat is lehet kérni értük idővel. Egy hajlított előlap elkészítését pl. nem sok asztalos vállalja el itthon.
Hangsugárzó építés
Ladik,
azért azt is vedd számításba, hogy ha a későbbiekben tovább akarsz lépni, akkor egy ilyen DIY hangfalszettet nem fogsz tudni eladni, vagy ha mégis, akkor is csak aprópénzért.
Hangsugárzó építés
Ezt tudom és nyilván körül is fogok nézni. Az árakkal nagyjából tisztaban vagyok (mondjuk nem kellett hozzá sok idő hála a nagy internet istennek és a nem túl sok forgalmazónak )
Egyébként már el is kezdtem, de amit eddig hallottam az nem ért a nyomába annak. Nyilván mint mondtam nem fogok fejjel rohanni a falnak ---> hehe, dehát ugyanezt az a srác is tudja aki csinálni fogja őket. Ha nem tudja minőséggel kompenzálni a sorozatgyártásból adódó előnyöket (értsd mérnöki/szakmai háttér, garancia, viszonylagos olcsóság) akkor nyilván más mellett fogok dönteni. Dehát ez mindenben így van manapság.
Értelemszerűen nem a lottó ötös húzza a zsebemet, de nem akarom cserélgetni a cuccot még pár évig biztosan.
Miért is így kezdtem az első hozzászólásom:
Most nem magyarázkodom, h miért......