Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy erősítő építés
Diy erősítő építés
Sziasztok!
Teljesen igazatok van a házi építéssel kapcsolatban! Én sem buzdítottam erre senkit. Nekem viszont van min zenét hallgatnom és amit építek, azt hobbiból teszem nem a spórolás kedvéért.
A Quad-405-tel (TL-071+2N3442 +/- 55V táp) semmi bajom csak egy kicsit érces/éles a hangja és itt nem a 100eFt alatti erősítőkkel összehasonlítva értem. Ha valaki vesz egy ilyen kategóriájú erősítőt, akkor szerintem is építsen mellé zenehallgatás céljából egy Quad-ot.
Üdv.
ps. Viktor Hugó a válaszlevelem visszapattant a megadott címedről.
Diy erősítő építés
Még annyit, hogy a Videoton egyik utódja a Hangszóró 2000 kft még forgalmazza (nem túl nagy készlettel) a Preludium
mélynyomóját. (a magasban nem vagyok biztos)
Cim: Székesfehérvár, Zámolyköz 3. Tel:22/329-954.
Diy erősítő építés
Miután elolvastam a fenti hozzászólásokat, hadd tegyek én is hozzá valamit (mint pákász).
Szélessávú (főleg többutas) hangfal házi épitését reménytelennek tartom, kivéve a kit-tipusú megoldást.(Adott a hangszóró kászlet a HOZZÁVALÓ hangváltó és a dobozméret.
Létjogosultsága van viszont a mélynyomó és az erősitő épitésnek.Persze jónéhány problámával kell szembesűlni: jó minőségű alkatrészek beszerzése, esztétikus kivitelezés, tapasztalat a témában stb.
Ami a használt készüléket illeti, az sem garancia a sikerre, hiszen általában nem túl szép dobozban, 220V-ra tervezett (melegedés, munkapont) és többnyire kontakthibás
készülékekről van szó.
Az erősitő kapcsolási rajzokhoz egy adalék: a Hang/Technika
cimű, már megszünt folyoirat publikált 3 féle rajzot is, nem tudom ezeket ismeritek-e? (Egy egytelepes, "csöves" hangkarakterű A 30-as, egy FET 1 nevű, később modifikált tipus, és egy kéttelepes, szimmetrikus felépitésű "ász" a Canopus.
Tettek utalást a Piret-féle (szintén szimmetrikus) végfokra, ezt is utánépitettem, de szerintem a Quad katagoriája, bár egy kicsit máshogy szól.
A Quad 405-tel kapcsolatban: nekem legjobban a sipos-féle honositott változat hangja tetszett a legjobban.(TL 71+2N3055) Az Urbán féle verziót mélynyomó meghajtásra használom, de valahogy kevésbé szimpatikus. (NE5534+BD 249C)
Diy erősítő építés
To Torok!
Huha! Haromutas keresztvaltot hazilag osszehozni, ez szigoru.
De azert sok sikert hozza. A Preludiumot ismerem, megvan meg
a regi (csak hallgatni nem nagyon birnam mar). Tampontnak
esetleg megfelelhet a valtoja, de azert a ferritmagos tekercs
meg azok a Remix kondenzatorok... Meg hat mas hangszorokhoz,
mas dobozhoz stb. teljesen mas keresztvalto kell. A Visaton
"Speaker Pro 6.0" tervezo programot ismered? Egyszerusitett
verzioja ingyen letoltheto a Visaton home page alatt. Nem rossz.
Egy kerdes. Mintha egyszer mar valtottunk volna rola levelet,
de meg egyszer megkerdeznem: mi volt a baj a Quadokkal? Regen
annyi embernek volt Quadja, manapsag meg szo sem esik rola.
Reszletezned, hogy szerinted milyen hianyossagai vannak? Kosz.
(En sem akarom foglalni a helyet.)
Diy erősítő építés
Szerintem erősítőt,csak inkább ne csinálj otthon,inkább vegyél egy elfogadhatót!
Másrészt a viszont hangfalat igenis lehet és érdemes ott hon csinálni,én már sokat csináltam és nagyon jól jártam velük!És mindig egyre jobbak és jobbak lettek.Tehát ha segíteni akarsz magadon akkor még a szakirodalomtól is megkimélheted magad,ha egyszerüen letöltesz hangfal tervező programot a netről, igen sokat lehet találni,keress után!!!
Határozd el mit akarsz építeni aztán válassz megfelelő hangszórót,mert fából nem lesz vaskarika, és vidd be a tervező programba a Thielle-Small paramétereket,és ő dobálni fogja a lehetséges megoldásokat!persze vigyázni kell mert hát ezek se mindig a legtutibb számadatok!
http://gyap.fw.hu oldalamon találsz linket a hangfal tervező progikhoz és ott leszedhetsz sok mindent!!
Ezt az egyszerübb utat ajánlom Neked ha építeni akarsz hangfalat,mert a kézi számítások tényleg igen bonyolultak-persze nem kivitelezhetetlenek!Ja, és ha elmész Műszaki könyvesboltba,pl.Bartók Béla út eleje a Gellért tér és a Bertalan Lajos utca közt,ott vehetsz egy etalonnak számító,bár kissé idejét múlt könyvet: Klinger:Hangdoboz építés a cime!Ott aztán minden le van irva,bár igy is sok dolog kimarad sajna,de pl a hangváltók méretezés,stb... témát nagyon jól megtalálod benne!kb 1500 ft a könyv,szinte az egyetlen használható magyar könyvkiadvány ez ügyben, mindenkinek aki erre adja a fejét kötelező irodalom!
Remélem segitettem valmit Neked ezzel a pár sorral,üdv:gyap
Diy erősítő építés
A Vifa hangszórókat tényleg nehéz volt beszerezni. Dániában ahol gyártják, iszonyatos összegeket kérnek a kereskedők, az USA-ban a legolcsóbb, de a szállítás miatt megint nem jön be. Nekem egy német kereskedőtől sikerült elfogadható áron beszereznem (a NETen is lehet rendelni tőlük www.scan-speak.de). Első nekifutásom a már nem gyártott Preludiumok pótlása volt (ugyanis ebben Vifa hangszórók voltak). A hozzá gyártott régi hangváltó volt a kiinduló alap, de közben beleszerettem a Vifa 85mm!-es textil-dóm! középsugárzójába. Az ének, vonósok, fúvósok új életre keltek. Most ennek a hangsugárzó-rendszerbe illesztésével vesződöm, amikor van rá időm.
Egyébként nekem is vannak gyári hangdobozaim (Quadral QLX sorozat), ezeket főleg mozizáshoz használom. Én is kipróbáltam két Quad-405 verziót, most a subok hajtására használom. Volt egy Yamaha erősítőm is, nagyon szépen szólt, de hiányzott belőle az a dinamika és a határozott magas és mély végtartomány amit a Quadban szerettem. Ennek ellenére kellemes hangja volt.
Most befejezem, mert nem akarom kisajátítani a topicot.
Diy erősítő építés
Köszi az infót.
Te a +/- tápos, kimeneti elkó nélküli változatot építetted meg vagy az eredetiről írtál?
Érdekelne a véleményed, mert egy Ortofon X1-MC hangszedő és NAD3020 fono-nak keresek folytatást a Vifa hangszóró készletes TL dobozaim meghajtására. Természetesen én építeném mint eddig mindent, a házimozi cuccost leszámítva.
Diy erősítő építés
http://www.gmweb.btinternet.co.uk/
The A-class Amplifier Site, itt a "The April 1969 Original" alatt a "Photographs" megnyitasaval az eredeti JLH kepei talalhatok. Kulonben a nagy aramok mindenkeppen kabelen mennek a NYAK-os valtozatoknal is. A huzalozas allitolag a minosegjavitast szolgalja, mert a NYAK ront a minosegen. Lenyeges - de kitunik a leirasokbol is -, hogy a vegtranzisztorok, a 2N 3055-osok ne "no name" tipusok legyenek, mert azok hatarfrekvenciaja altalaban az 1 MHz-et sem eri el es alacsony es nagyon szor a betajuk. Nekem sikerult ST (SGS-Thomson) gyartmanyokat beszereznem (380 Ft/db), amelyek 3 MHz-esek, es a betajuk 0,8 A-nel 140, de 1,2-nel is 120, plusz-minusz 5% a negy tranyonal. Az aramot beallito ellenallas helyett sorosan 470 Ohm ellenallas-1 kOhm trimmert kell alkalmazni, mert ha nagy a vegtranzisztorok betaja, akkor az eredeti beallitas veszelyesen nagy aramerosseget adna. A bemeneti kisjelu tranzisztor (pl. BC 212B) betaja esetemben 330, igy a bazisoszto also tagjat 120 kOhm-ra valasztva pontosan fel tapfeszt kaptam a kimeneti ponton. A meghajto 2N 1711 beszerezhetetlen volt, helyette BFY 46-ot tettem be. A tapegyseg dual-mono, osszesen 240 VA-es trafoval, 2x20000 mikroF elkoval. Az elkokkal parhuzamosan be van kotve 1 Ohm-2,2 mikroF 250 V-os MKT soros tag. Jol szol a szerkezet, testes, csoves jellegu hang, de hibai is vannak: kisse fatyolos, lehetne prezenszesebb, es kisse lassu is. Megfelelo rendszerbe kell illeszteni.
Fenti Site egyebkent nagyon sok erdekesseget es nem csak JLH kapcsolasokat tartalmaz. Kellemes bongeszest!
Diy erősítő építés
Olyan LH-t leírást keresek, amihez kipróbált elrendezési rajz van. Azért nem NYÁK-ot írtam, mert az A osztályút az áramok miatt sokan "drótozni" szokták.
Diy erősítő építés
Szia Török!
Nem; én is csak hobbyból foglalkozom ilyesmivel. De ha valami kapcsolási gondod van, a különböz? LH-k általában nagyon jól dokumentáltak, rengeteg leírást láttam már a neten.
Diy erősítő építés
Ha tényleg az a cél, hogy zenét/mozit hallgass én is rábeszélnélek a használt cucc vásárlásra. EmptyHead és Lacy érvelése nagyon megfontolandó, nem ismételném el én is. Átmeneti megoldás lehet először egy egyszerűbb erősítő és hangfalpár vásárlása az építés előtt. Amíg elkészül a saját példány, addig is van mit hallgatni és van mihez hasonlítani az elért eredményt.
Apropó: nem EmptyHead írta azt a könyvet, amiben a 10W-os Linsley Hood van a 138. oldalon?
Hálás lennék egy egyszavas válaszért a címemre.
Diy erősítő építés
Erositot (pl. erositot) hobbibol epit az ember, nem penz megtakaritas az elsodleges cel. Q-nagy munka, ido, veszodes, de megeri a megszallottaknak. Tobb eves-evtizedes gyakorlat es nemi muszeretseg, alkatresz hatter kell hozza. Kezdobb szemelynek ajanlhato a TDA 9472. Ez eleg nagyot szol megfelelo tappal, viszonylag konnyu megcsinalni, de ez nem egy audiophile szerkezet. Alacsony a merheto torzitasa kulonben, de a hangja nyers, elektronikus. Popzenere elmegy. A masik ut, ami meg viszonylag konnyen jarhato egy A-osztalyu erosito. Pl. JLH (John Linsley Hood), ami egy 1969-es (!) design. Ez pl. egy Quad 405-ost nevetsegesse tesz. Ez egy hangszer. Csatornankent 4 tranyo. Aki nagyon bogetni akar, annak nem jo, mert 10 W-os. Bar ez nem ugyanaz a 10 watt, mint egy B osztalyu eseteben. Meg hutoborda az kell hozza rendesen.
Diy erősítő építés
kedvem nem ment el. főleg hogy azért az teljesen más amit én csinálok.
Diy erősítő építés
Hello.
Hadd szólok itt közbe. Én is nagy építőmester voltam jópár évvel ezelött, de sajna most idő hiányában nem áll módomban építgetni. Régen pénz nem volt igazán rá, most meg pénz lenne, de mikor?? Ráadásul, most annyira lenn vannak az árak, hogy egyszerüen nem is szabad építeni, hacsak valaki olyant nem szeretne, ami nincs gyári, vagy megfizethetetlen. (Lsd, Audio Note, Ongaku, amiket kitt formájában is 6 számjegyü pénzekért vesztegetnek)
Namármost aki olcson jót akar, az elmegy böngészni, isteni használtcucc üzletek vannak mindenfelé (Bp.) én pl. vettem pár éve egy NAD 3020 (Menő Manó) erősítőt, 11000 Ft-ért ajándék volt, és a hangja sokáig etalon volt.(Még most is )
Jó hogy csak 2*20 W. de jó hatásfoku hangfalakkal nagyot szól. Régebbi DPL-es erősítők, ami már mozizni is jó lehet, fillérekért(már az eredeti árukhoz képest) lehet összeszaladni áruházak elfekvő polcain, vagy a megszállott cserélgetők olcson kiárusítják 1-2 éves holmijaikat. Ezek mind beleférnek abba a 20-50 e. ft-os skálába, amennyibe az anyag kerülne, és még a ráfordított időről nem is beszélgettünk. Utána egy szép doboz, ami lehetőleg ne is rázzon, 230V ugyebár ott van ). feliratozás, szita, vagy tamponnyomás, egy cuccra ugyanannyi mint ezer db-ra. És az első bekapcs.után elszálló végtranyók ujravásárlása is pénz, ha véletlenül igy sikerül.
Azért jó probálkozást, ha még nem sikerült volna kedved szegni, hasznos tanácsért is fordulj hozzám, ha gondolod, én is túlvagyok nehány ilyenen.
Diy erősítő építés
jah és rutinuk is van elvileg, mindketten építettek már több erősítőt.....
Diy erősítő építés
na lehet kicsit eltúloztam azt hogy nem szakértők. nem kontárok, hobbiból csinálják, és imho azért értenek hozzá.... csak nem ez a munkájuk.... vagy nem is tudom hogy kéne írni
hangfalépítésről már le is tettem, mert azt ahogy olvasgattam főleg ilyen hozzá nem értőnek mint nekem eléggé nehéz jót építeni.
de erősítőt? azt akkor ugye érdemes?
Diy erősítő építés
"...van 2 haver, aki szakért?nek mondja magát, illetve már építettek 1-2 er?sít?t, és ?k segítenek..."
Szia, Wizard!
Szerintem ezzel a "támogatottsággal" ne vágj bele, mert szakértelem és rutin nélkül pénzkidobás lesz a dologból.
Ha építeni akarsz (szerintem van értelme a gondolatnak), keress valami komoly segítséget. (Nézz szét pl. Rádiótechnika / Hobby Elektronika hírdetésekben, klubokban.)
Hangfalépítéssel pedig (mélynyomót leszámítva) szerintem ne foglalkozzon kezd?. (Laikus meg f?ként!)
Diy erősítő építés
na olvasgattam itt-ott, és arra jutottam, hogy erősítőből 2*50 W is elég, csak legyen rendes táp, kondik.....
Diy erősítő építés
Sziasztok!
akartam venni valami erősítőt+hangfalat, aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha építenék....
van 2 haver, aki szakértőnek mondja magát, illetve már építettek 1-2 erősítőt, és ők segítenek.
elő+végfok azt mondták kb 40+30ezerből jön ki. (stereo, kb 2*100W)
kérdés hogy mennyire érdemes, és érdemes-e építeni erősítőt, tegyük fel hogy szakértelem megvan.
és utána milyen hangfalat hozzá? max 140 körül akarok hangfalra költeni. félek hangfalépítéstől, de akár még az is lehet hogy azt is én fogom csinálni....
sajnos pénz még nincs meg, de azt akarom hogy addigra már tudjam, hogy mit és hogy akarok, mire a pénz meglesz )
szóval érdemes-e építeni, milyen eredményre lehet számítani? (erősítő, hangfal)