Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

HA10-4373,375 liter nettó. Bruttó: 220x190x160 19-es MDF-ből A hátsó, felső és bal oldali falakon van csillapító anyag (tehát 3 oldalon). Cső: 2 db 21-es belső átmérőjű, 94,5 mm hosszúak.
A doboz elsődlegesen számítógép mellé a csipogó kiváltására készült.
Néhány kép a doboz készítésről. Itt látható a doboz előlapja a reflex csövek helyével (5. sor).

Ha levágod a két csövet 70 mm-esre, jónak kell lennie. Most nagyon le van hangolva.

Hogy csináltad az előlap kerekítését?

Lex
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Lex »

HA10-437
3,375 liter nettó. Bruttó: 220x190x160 19-es MDF-ből A hátsó, felső és bal oldali falakon van csillapító anyag (tehát 3 oldalon). Cső: 2 db 21-es belső átmérőjű, 94,5 mm hosszúak.
A doboz elsődlegesen számítógép mellé a csipogó kiváltására készült.
Néhány kép a doboz készítésről. Itt látható a doboz előlapja a reflex csövek helyével (5. sor).
Üdvözlettel: Lex

Vendég

Hangsugárzó építés

Ha nem baj, ON-olnék egy kicsit. Én süket lámer összeraktam egy reflex dobozt H2000 hsz.-ból Shalafi mester távtanácsait is figyelembe véve. De azt a fránya csövet nem tudom, hogy hangoljam be. Mivel nem csináltam még ilyet. (Ez az első méretezett dobozom) A kérdés az, hogy milyen zenével, hanggal érdemes nekifogni. Jó-e adott frekis szinusz (esetleg tól-ig). No és mit kellene hallanom és mennyire. Ja és két reflex cső van benne. Lehet-e csak az egyikkel hangolni, vagy mindkettőt kell nyírbálni. Hogy tudom "menet közben" hangolni, azaz ne kelljen állandóan szétszed, fűrészel, beragaszt, összerak, hallgat. Egyelőre ennyi, majd kérdezek még.

Milyen hsz?
Hány literes doboz?
Csillapítóanyag van-e benne?
Cső mostani mérete?

Mivel szobában hangolod, a szobához fogod hangolni.
20 Hz-től sweep.

Lex
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Lex »

Ha nem baj, ON-olnék egy kicsit.
Én süket lámer összeraktam egy reflex dobozt H2000 hsz.-ból Shalafi mester távtanácsait is figyelembe véve. De azt a fránya csövet nem tudom, hogy hangoljam be. Mivel nem csináltam még ilyet. (Ez az első méretezett dobozom) A kérdés az, hogy milyen zenével, hanggal érdemes nekifogni. Jó-e adott frekis szinusz (esetleg tól-ig). No és mit kellene hallanom és mennyire. Ja és két reflex cső van benne. Lehet-e csak az egyikkel hangolni, vagy mindkettőt kell nyírbálni. Hogy tudom "menet közben" hangolni, azaz ne kelljen állandóan szétszed, fűrészel, beragaszt, összerak, hallgat. Egyelőre ennyi, majd kérdezek még.
Üdvözlettel: Lex

Vendég

Hangsugárzó építés

OFFTOPIC:

Izé.... igaz is.

Vendég

Hangsugárzó építés

OFFTOPIC:

Vendég

Hangsugárzó építés

OFFTOPIC:

Nyugoddtság van!! Inkább csináljunk nekem egy jó hangfalat

Vendég

Hangsugárzó építés

OFFTOPIC:

Basszus, ne akarjatok már összekülönbözni.

Vendég

Hangsugárzó építés

OFFTOPIC:

Hmmm, akkor kár vót leírni.

Vendég

Hangsugárzó építés

Végülis lehet,hogy neked semmire...
Miwaaa? Érdekes egy nap volt ez a mai is...

Hosszú,haggyuk,nemlényeg.

Vendég

Hangsugárzó építés

Érdeklődve várom az eredményt, hogy mit sikerül összehozni. Addig nem is foglalkozom a morel mdt12-őimmel. (Tegnap kifosztottuk Vadászt belőlük.. (Gondolom Levaval ti vittetek el még 4et utánam..))
Persze. Szopjak be én??
Ha kész van és király , úgyse nem mondom meg a méreteket
Voltam tegnap, Léva ma megy

Vendég

Hangsugárzó építés

Káosz, nna mindegy. Nem kell énrám hallgatni.

Vendég

Hangsugárzó építés

Érdeklődve várom az eredményt, hogy mit sikerül összehozni.  Addig nem is foglalkozom a morel mdt12-őimmel. (Tegnap kifosztottuk Vadászt belőlük.. (Gondolom Levaval ti vittetek el még 4et utánam..))
Remélem ma este minden hsz-t a kezemben tarthatok.
Akkor ezek szerint már csak 1 db magas van? Centert nem épít vki?

Úgy néz ki lesz olcsón állványom is. Egyedi készítésű.

Szerintem egy kicsit túlagonizáljátok ezt a literkérdést. Varga Úr csak ismeri a saját hsz-ját, és ő mondta mekkora térfogatot használhatok. A Radius II-ben van ilyen hsz, és az pl. 19 L + csillapítóanyag, tehát kb. 21 L.
Ezért gondoltam, h a 25 L + csillapítóanyag elegendő lesz, h mélyebbre vigyük a hsz-t. Viszont a cső méretezését még mindig nem tudom melyik számhoz igazítsam.

andix
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: andix »

Azt szeretnénk összehozni, de most megkavarodtam a literekkel.
Érdeklődve várom az eredményt, hogy mit sikerül összehozni. Addig nem is foglalkozom a morel mdt12-őimmel. (Tegnap kifosztottuk Vadászt belőlük.. (Gondolom Levaval ti vittetek el még 4et utánam..))

Vendég

Hangsugárzó építés

13 nem volt sehol. Léva írt 19,6-ot, meg 25-öt, én 20-21-et, mer a 25 sok. Tömni meg semennyire nem kell(ene). Ez nem zárt doboz.
Oxa. Benéztem, Doki írta Lévának, hogy 12 körüli legyen a doboz, de ez Lévájéra vonatkozott

Vendég

Hangsugárzó építés

13 nem volt sehol. Léva írt 19,6-ot, meg 25-öt, én 20-21-et, mer a 25 sok. Tömni meg semennyire nem kell(ene). Ez nem zárt doboz.

Vendég

Hangsugárzó építés

Nekem jöhet!

Leva, Tusinak ezek szerint reflex doboz készül?

Azt szeretnénk összehozni, de most megkavarodtam a literekkel. Mi 25 lityire számoltok a dobozt, itt meg kijött már 13 is

Most akkor mennyi legyen sztetek, és mennyir etömjem meg az arcát ?

Vendég

Hangsugárzó építés

Végülis lehet,hogy neked semmire...
Miwaaa? Érdekes egy nap volt ez a mai is...

topeti
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: topeti »

Az én webcimemen meg lehet találni, nem nézegetitek az url-jeit a felhasználóknak. Ejnye!
Klinger - Hangdobozépítés (könyv)
DJVU Browser
Erősítő: Korsun KS99, CD-játszó: Rotel RCD-965BX, Hangfal: saját Vifa építés

_Zozo_
Isten Hozott! :)

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: _Zozo_ »

Tehát akkor a Beymához ez a láda halott ügy ?!
De én ezt nem is értem most már. Azt mondtad, hogy a TL ládánál a cső bemeneti keresztmetszete, ami a hangszóró, annak kell lennie 1,5xSd-nek.
Na most ha azt nézzük hogy egy 30-as mélynek a beépítési mérete is minimum 280mm akkor a bemenő keresztmetszet az minimum 0,28x0,28x1,5=0,0784x1,5=1,1176. Létezik milyen hangszóró, aminek 0,0784 az Sd-je? mert én minden hol csak ilyen 0,5 körüli értékeket látok. Tehát 30-as nyomóból nem lehet TL dobozt építeni? Vagy hogy is van ez?

Nem kötelező az 1,5 ös szorzó.Lehet konstans(táguló) is a csőkeresztemszet,csak akkor hosszabb cső kell,mint a szűkülőknek.A gerjesztési pont sem mindegy hol van...Ha csak szubnak lesz,és mozira akkor szvsz. felesleges tl-ekkel vesződni,sokkal nehezebb jó tl-t fabrikolni,mint a jól bevált zárt,illetve reflexdobozt.Persze,ha sikerál,akkor megéri.

Ha már megépítem nem csak házimozira használnám, mert nem hiszem hogy lesz kedvem állandóan letiltani meg engedélyezni a mélyládát, ha éppen zenét hallgatok, vagy dvd-t nézek. Vagy lehet hogy a mostani dobozaim normálisan lennének méretezve, akkor nem is nagyon lenne értelme házimozin kívül másra használni a ládát?! Na mind1, azért szeretném megépíteni, de még mindig nem nagyon jutottam előrébb benne Pl. még mindig nem tudom, hogy ha nem 1,5xSd-ről indítom a csövet, hanem mondjuk fix 0,32x0,32=0,1024, akkor milyen hosszú cső kellene, és mennyinek kellene lennie a kilépő keresztmetszetnek, meg azt sem tudom, hogy mi is igazából az a gerjesztési pont, de gondolom a hangszóró helye, ezt mi alapján kellene meghatározni?
Erősítő: Pioneer VSX-808RDS, CD lejátszó: Pioneer PD-4700, Kazettás lejátszó: Pioneer CT-W205R, DVD lejátszó: Yamada 5220, Front A: Házi építésű (Isophon T440 Replika), Front B: Magnat Motion 880, Rear: Magnat Motion 220, Center: Magnat Motion Center 210 Sub: Magnat Motion Sub 130A

Vendég

Hangsugárzó építés

Tehát akkor a Beymához ez a láda halott ügy ?!
De én ezt nem is értem most már. Azt mondtad, hogy a TL ládánál a cső bemeneti keresztmetszete, ami a hangszóró, annak kell lennie 1,5xSd-nek.
Na most ha azt nézzük hogy egy 30-as mélynek a beépítési mérete is minimum 280mm akkor a bemenő keresztmetszet az minimum 0,28x0,28x1,5=0,0784x1,5=1,1176. Létezik milyen hangszóró, aminek 0,0784 az Sd-je? mert én minden hol csak ilyen 0,5 körüli értékeket látok. Tehát 30-as nyomóból nem lehet TL dobozt építeni? Vagy hogy is van ez?

Nem kötelező az 1,5 ös szorzó.Lehet konstans(táguló) is a csőkeresztemszet,csak akkor hosszabb cső kell,mint a szűkülőknek.A gerjesztési pont sem mindegy hol van...Ha csak szubnak lesz,és mozira akkor szvsz. felesleges tl-ekkel vesződni,sokkal nehezebb jó tl-t fabrikolni,mint a jól bevált zárt,illetve reflexdobozt.Persze,ha sikerál,akkor megéri.

Vendég

Hangsugárzó építés

Erről jut eszembe.Megvan neked Őshifis excelje?
Ittvan, de mire is kell?
http://www.freeweb.hu/tube/Speaker_impedance.xls

Végülis lehet,hogy neked semmire,de akit esetleg érdekelnek,hogy miket és hogyan kalkulálnak,annak jó időtöltés böngészgetni a cellák tartalmát,má hogy mit,hogyan számol.Persze akinek annak nem szóttam.

_Zozo_

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: _Zozo_ »

Jah jut eszembe, ha valakinek kell a Klinger féle könyv, akkor nekem meg van pdf-be Elvetemült módon beszkenneltem nemrégen
Nekem jöhet!

18,2 mega, kezdjél gondolkodni, milyen úton jusson el hozzád
Erősítő: Pioneer VSX-808RDS, CD lejátszó: Pioneer PD-4700, Kazettás lejátszó: Pioneer CT-W205R, DVD lejátszó: Yamada 5220, Front A: Házi építésű (Isophon T440 Replika), Front B: Magnat Motion 880, Rear: Magnat Motion 220, Center: Magnat Motion Center 210 Sub: Magnat Motion Sub 130A

andix
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: andix »

Jah jut eszembe, ha valakinek kell a Klinger féle könyv, akkor nekem meg van pdf-be Elvetemült módon beszkenneltem nemrégen
Nekem jöhet!

topeti
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: topeti »

Há mire vazzeg, dobozt és reflexcsövit méretezni
Jóétvágyat Shala
Erősítő: Korsun KS99, CD-játszó: Rotel RCD-965BX, Hangfal: saját Vifa építés

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”