Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sikeres, boldog új évet kíván mindenkinek az AVX team!

3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hozzászólás Szerző: kalmi »

De Te azt jobban tudod, hogy ez mennyire elfogadott és alkalmazott megoldás...

Ez nem megoldás...

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Hitvitakba nem kivanok belebonyolodni. Reszemrol itt befejezodik ez a hobbi ...

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 58

Hozzászólás Szerző: Marci bácsi »

Hallottam ilyen konstrukciójú dobozokat szólni, és nagyon kellemes hangzást produkáltak. Tök mindegy mi az elmélet, ha gyakorlatban működik, és jól működik. Én sem preferálom ezt a megoldást, de meghallgatva működőképes! Nem szabad ennyire élesen elutasítani más szemléletét, meggyőződését vagy hitét. Engem speciel a kábelek cserélgetése hagy hidegen, de csak azért, mert én HISZEM, hogy szinte minden alkalmazásba megtaláltam az általam oda jónak gondolt baromi jó ár/érték arányú kábelt. Mióta egyszer saját fülemmel megtapasztaltam egyes kondenzátorok (nagyjelű vagy kisjelű alkalmazásokban) hangra gyakorolt hatását, már baromira nem izgat a kábel, ugyanis összemérhetetlenül nagyobb hatással van a hangra mint egy kondenzátor, mint egy kábel. Akkor én is megérdemlem? Azért tudod rólam, hogy én eléggé gyakorlatias szemléletű vagyok, és csak a lehető legkisebb mértékben voodozok, de vannak dolgok a hifiben amire tényleg érdemes odafigyelni!

Meg itt bejön még egy probléma. Ugyanis a középnél a legmélyebb frekik levágásához nagy kondi kell. És minnél nagyobb egy kondi, annál jobban beleszól a hangba. Akkor már jobb megoldásnak tartanám, ha nem sorba kötök egy nagy kondit, hanem párhuzamosan egy kis tekercset. Ez viszont kis frekiknél beterheli az erősítőt, hiszen az impedancia leesik. De Te azt jobban tudod, hogy ez mennyire elfogadott és alkalmazott megoldás...

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Ezzel pont az a baj amit HG mondott. Mivel a legmelyebb jelek is rakerulnek a kozephangszorora (ami lehet ugyan melykozep hangszoro relative nagy Xmax-al) az a kozeptartomanyban is nagyobb torzitassal fog szolni. Lehet h. fizikailag birja a kikepzest, lehet h. az atvitele a konstrukcio miatt mondjuk 100Hz alatt 12dB/oktavval esik ettol fuggetlenul nem egeszseges, hogy nagy kiteresre kenyszeritjuk ezt a hangszorot is teljesen feleslegesen. Az a min. 1 kondenzator nem ront a hangon egyaltalan. Aki pedig azt gondolja (es ezert ugy is hallja), hogy ront a hangon az megerdemli ...

Hallottam ilyen konstrukciójú dobozokat szólni, és nagyon kellemes hangzást produkáltak. Tök mindegy mi az elmélet, ha gyakorlatban működik, és jól működik. Én sem preferálom ezt a megoldást, de meghallgatva működőképes! Nem szabad ennyire élesen elutasítani más szemléletét, meggyőződését vagy hitét. Engem speciel a kábelek cserélgetése hagy hidegen, de csak azért, mert én HISZEM, hogy szinte minden alkalmazásba megtaláltam az általam oda jónak gondolt baromi jó ár/érték arányú kábelt. Mióta egyszer saját fülemmel megtapasztaltam egyes kondenzátorok (nagyjelű vagy kisjelű alkalmazásokban) hangra gyakorolt hatását, már baromira nem izgat a kábel, ugyanis összemérhetetlenül nagyobb hatással van a hangra mint egy kondenzátor, mint egy kábel. Akkor én is megérdemlem? Azért tudod rólam, hogy én eléggé gyakorlatias szemléletű vagyok, és csak a lehető legkisebb mértékben voodozok, de vannak dolgok a hifiben amire tényleg érdemes odafigyelni!

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Azért ez nem így van. Ezért mondtam, hogy ez nem tipikusan középsugárzó, inkább magasabb rezonanciafrekvenciájú mélyközép. Mindegy kavarodás van, sokan félreértenek pár dolgot.

Ezzel pont az a baj amit HG mondott. Mivel a legmelyebb jelek is rakerulnek a kozephangszorora (ami lehet ugyan melykozep hangszoro relative nagy Xmax-al) az a kozeptartomanyban is nagyobb torzitassal fog szolni. Lehet h. fizikailag birja a kikepzest, lehet h. az atvitele a konstrukcio miatt mondjuk 100Hz alatt 12dB/oktavval esik ettol fuggetlenul nem egeszseges, hogy nagy kiteresre kenyszeritjuk ezt a hangszorot is teljesen feleslegesen. Az a min. 1 kondenzator nem ront a hangon egyaltalan. Aki pedig azt gondolja (es ezert ugy is hallja), hogy ront a hangon az megerdemli ...

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- akusztikai mérések

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

És aztán le is füstöl szépen az a "középsugárzó" mivel nem tud hűlni a tekercse. A lengőcséve meg szépen kilép a mágneskörből, így aztán olyan torzítást produkál, hogy csak na. És nem csak a mély tartományban, hanem mindenhol, mivel a tekercs élete nagy részét nem a mágnespólusok közötti mágneses térben tölti.

Maradjunk annyiban, hogy ez a megoldás: NEM KÖVETENDŐ PÉLDA.

Azért ez nem így van. Ezért mondtam, hogy ez nem tipikusan középsugárzó, inkább magasabb rezonanciafrekvenciájú mélyközép. Mindegy kavarodás van, sokan félreértenek pár dolgot.

Accuton mélyközép (közép)

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Nem olyan bonyolult... Képzelj el egy 3 utas dobozt, ahol a középhangszóró (mondhatjuk mélyközépnek is) bele van téve pl egy zárt 6 literes dobozba, és az alsó határfrekije így pl 100 Hz. Ezalatt magától zárt dobozos elven esik az átvitel 12 dB/oktávval. Ez alá beillesztenek egy (szub) mélysugárzót, ami 100 Hz ig dolgozik fel. Nyilván a közép elé nem kell kondenzátor, hiszen maga a zárt doboz "indítja" alulról a közepet.

És aztán le is füstöl szépen az a "középsugárzó" mivel nem tud hűlni a tekercse. A lengőcséve meg szépen kilép a mágneskörből, így aztán olyan torzítást produkál, hogy csak na. És nem csak a mély tartományban, hanem mindenhol, mivel a tekercs élete nagy részét nem a mágnespólusok közötti mágneses térben tölti.

Maradjunk annyiban, hogy ez a megoldás: NEM KÖVETENDŐ PÉLDA.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

No ezt az elv:ohnoohnoohno:et bizony en sem ertem teljesen

Nem olyan bonyolult... Képzelj el egy 3 utas dobozt, ahol a középhangszóró (mondhatjuk mélyközépnek is) bele van téve pl egy zárt 6 literes dobozba, és az alsó határfrekije így pl 100 Hz. Ezalatt magától zárt dobozos elven esik az átvitel 12 dB/oktávval. Ez alá beillesztenek egy (szub) mélysugárzót, ami 100 Hz ig dolgozik fel. Nyilván a közép elé nem kell kondenzátor, hiszen maga a zárt doboz "indítja" alulról a közepet.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Marci Bácsi arra az elvre gondolt, mikor egy kónuszos középhangszórót elindítanak egészen alulról, ahonnan csak el tud indulni, a tetejét pedig elsőrendűen vágják egyetlen tekercsel. Így megspórolunk egy kondenzátort a középhangszóró jelútjából, ez igen jó dolog...
No ezt az elvet bizony en sem ertem teljesen
Ez az un. 2 es fel utas konstrukcio lenne amikor a mely es a mely-kozep ket (altalaban azonos) hangszoroval van megoldva es ezen kivul van meg 1 magas? Merthogy a hagyomanyos 3 utban - ahol leggyakrabban kozepre kifejezetten kozephangszorokat alkalmaznak - elkepzelhetetlen lenne az egyetlen tekercs a kozephangszoro elott

- akusztikai mérések

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Érdekes ez a "középhez egy tekercs" elgondolás. :fly:

Marci Bácsi arra az elvre gondolt, mikor egy kónuszos középhangszórót elindítanak egészen alulról, ahonnan csak el tud indulni, a tetejét pedig elsőrendűen vágják egyetlen tekercsel. Így megspórolunk egy kondenzátort a középhangszóró jelútjából, ez igen jó dolog, de hogy egy viszonylag magas Fs-ü, alacsony lineáris kitérésű középhangszóró mit csinál nagyobb teljesítményszinten mondjuk 100 Hz környékén torzításban.... Jobb ha bele se gondolunk.

Vendég

Tehát: a magashoz egy kondi, a középhez egy tekercs, a mélyhez szintén egy tekercs. Ennyi.

Érdekes ez a "középhez egy tekercs" elgondolás. :fly:

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

Ha zűrös beszerezni a spéci ötvözetet, akkor igazad lesz: tök mindegy. Ha nem probléma, akkor biztos ami biztos, legyen a bevált anyag.

Igen, ez jó gondolat, én magam is ilyen filozófiával közelítek a beszerzéseimhez...

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

Valoban erdemes jol osszevalogatni a hangszorokat akar passziv akar (klasszikus) aktiv valtas eseten bar az osszevalogatast en kisse mashogy ertelmezem. Mellesleg barmilyen egyszeru (vagy bonyolult) a vegerosito utani passziv valto bizonyos problemakat nem lehet kikuszobolni vele (sem a bikabelezessel sem a biamplifikalassal csak a vegerositok elotti kisjelu passziv v. aktiv valtassal).

Mindegyiknek van előnye és hátránya. S valszeg mind a két módon lehet jó hangot csinálni...

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

A passziv váltók többségével az a legnagyobb baj, hogy túl bonyolultak, rengeteg alkatrésszel. Mert nagyon sokan "szép" freki és impedancia menetet akarnak. A sok alkatrész alapból megöli a jó hangzást, ráadásul lehetetlen jól "kitesztelni", hogy igazából hova milyen alkatrész lenne az ideális. Én a jól összeválogatott hangszórók híve vagyok (különös tekintettel az érzékenységre), melyhez első rendű váltás és egyetlen ellenállás sem. Tehát: a magashoz egy kondi, a középhez egy tekercs, a mélyhez szintén egy tekercs. Ennyi.

Valoban erdemes jol osszevalogatni a hangszorokat akar passziv akar (klasszikus) aktiv valtas eseten bar az osszevalogatast en kisse mashogy ertelmezem. Mellesleg barmilyen egyszeru (vagy bonyolult) a vegerosito utani passziv valto bizonyos problemakat nem lehet kikuszobolni vele (sem a bikabelezessel sem a biamplifikalassal csak a vegerositok elotti kisjelu passziv v. aktiv valtassal).

- akusztikai mérések

hifis
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 356

Hozzászólás Szerző: hifis »

Szerintem a pontos anyagminőség akkor fontos, ha viszonylag vékony a lemez. Ekkor ugyanis nagyon változó lehet a rezonanciafrekije. Egy 2 cm vastag és nem túl nagy felületű alumíniumnak mindenféle rezonanciafrekije a hallható tartomány felett lesz, ergo tök mindegy milyen alumínium. De ez csak spekuláció a részemről...

Ha zűrös beszerezni a spéci ötvözetet, akkor igazad lesz: tök mindegy. Ha nem probléma, akkor biztos ami biztos, legyen a bevált anyag.

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

En pont azert epitek analog aktiv valtast hogy digitalis es analog forrasokat is lehessen hasznalni valtozatlanul. Ilyen esetben raadasul a digitalis forrashoz csak egyetlen DAC szukseges. A digitalis (DSP) valtassal persze konnyen sokfele beallitas alkalmazhato es digitalis forrashoz valoban celszerubb, de ha jo analog forrasaid vannak akkor szvsz sokat veszithetsz passziv valtoval. En ahhoz is aktiv valtot epitenek.

A passziv váltók többségével az a legnagyobb baj, hogy túl bonyolultak, rengeteg alkatrésszel. Mert nagyon sokan "szép" freki és impedancia menetet akarnak. A sok alkatrész alapból megöli a jó hangzást, ráadásul lehetetlen jól "kitesztelni", hogy igazából hova milyen alkatrész lenne az ideális. Én a jól összeválogatott hangszórók híve vagyok (különös tekintettel az érzékenységre), melyhez első rendű váltás társul, méghozzá úgy, hogy egyetlen ellenállás se kelljen haszálni. Tehát: a magashoz egy kondi, a középhez egy tekercs, a mélyhez szintén egy tekercs. Ennyi.

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

A legjobb erre a célra a 6061-T6,persze ez nem lesz túl olcsó...
(Ilyenből forgácsolják a Magico dobozait.)

http://en.wikipedia.org/wiki/6061_alumi ... oy#6061-T6

Szerintem a pontos anyagminőség akkor fontos, ha viszonylag vékony a lemez. Ekkor ugyanis nagyon változó lehet a rezonanciafrekije. Egy 2 cm vastag és nem túl nagy felületű alumíniumnak mindenféle rezonanciafrekije a hallható tartomány felett lesz, ergo tök mindegy milyen alumínium. De ez csak spekuláció a részemről...

Z.É.T. (exAtcBp)
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 211

Hozzászólás Szerző: Z.É.T. (exAtcBp) »

Engedelmetekkel átpakoltam néhány off hsz.-t a Társalgóba.

E-mail: abarczalaci@gmail.comTel: +36202224151

"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."

Albert Einstein

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Értékelés: 7329

Hozzászólás Szerző: ValhallA »

Eléggé népszerű ötvözet, csodálkoznék, ha nem lehetne kapni.

Akkor csodálkozni fogsz!
Rendelésre talán fognak tudni hozni,bár szerintem egész tábla alatt nem fognak rendelni.
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)

suminator968
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1082

Hozzászólás Szerző: suminator968 »

Csak gratulálni tudok ehhez a project-hez, örrülök, hogy kitaposod az utat mások előtt, és főleg, hogy a nyilvánosság előtt teszed ezt!
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2

Vendég

Kösz, ez nagyon hasznos információ! Utánanézek, kapható-e egyáltalán nálunk.

Eléggé népszerű ötvözet, csodálkoznék, ha nem lehetne kapni.

hifis
Törzsvendég
Törzsvendég

Nem gondolkodtál színtiszta fémházban? És ha már bármilyen alakzatot ki tudsz marni, akkor el lehet indulni a gömbforma irányába. Ezzel elég komoly helyzeti előnyre tennél szert doboz rezonancia és állóhullámok kialakulása terén. Én a Pluto hangfalaimat fémcsőből készítettem és nagyon pozitívak a tapasztalatok.

Ez azért túl futurisztikus lenne. Bár nem másolom a Marten hangfalat, de azért nagyon elrugaszkodni sem szeretnék ettől.

hifis
Törzsvendég
Törzsvendég

http://en.wikipedia....m_alloy#6061-T6

Kösz, ez nagyon hasznos információ! Utánanézek, kapható-e egyáltalán nálunk.

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Értékelés: 7329

Hozzászólás Szerző: ValhallA »

Ez lenne a triviális, de ha van javaslatod (olvastál erről valamit), az érdekelne.

http://en.wikipedia.org/wiki/6061_alumi ... oy#6061-T6

"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)

hifis
Törzsvendég
Törzsvendég

Alumíniumból is rengeteg ötvözet létezik.
Van amelyik jó hangú,némelyik kevésbé...
Sajnos itt nem lehet igazán megúszni a próbát.
Milyen anyagból készíted,AlMgSi?

Ez lenne a triviális, de ha van javaslatod (olvastál erről valamit), az érdekelne.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”