Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!
3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből
-
Vendég
Jajj istenem! Ez a külön erősítő minden útnak már külön erősítő minden hangszórónakká fajul?
Sosem fogom ezt a mániát megérteni, de legalább el lehet adni még egy pár erősítőt meg kábelt...
Legyen legóból, az nagyobb szabadságot jelentene, meg legyen benne 30 hangszóró. Minek itt megállni?
- Marci bácsi
- Fórumlakó

- Értékelés: 58
Nem kell elválasztani. Mélyfrekis átvitelben mindkét hangszóró egyformán viselkedne, de kipróbálható az, hogy a felső mélyet elengeded pl 300 Hz ig, ahonnan már átveszi a közép, az alsó mélyet meg már 100 Hz nél elvágod. Magyarul az alsó mélyhangszóró szubként dolgozik, a felső pedig mélysugárzóként, de az alsófrekis viselkedésük (100 Hz alatt) közös. Pont ezért nincs értelme leválasztani.
Értem. Mindenesetre ez a szétválasztás egy újabb szabadságot és lehetőséget ad a felhasználónak tetsző hangzás kialakításához...
Nem kell elválasztani. Mélyfrekis átvitelben mindkét hangszóró egyformán viselkedne, de kipróbálható az, hogy a felső mélyet elengeded pl 300 Hz ig, ahonnan már átveszi a közép, az alsó mélyet meg már 100 Hz nél elvágod. Magyarul az alsó mélyhangszóró szubként dolgozik, a felső pedig mélysugárzóként, de az alsófrekis viselkedésük (100 Hz alatt) közös. Pont ezért nincs értelme leválasztani.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Vagyis el kéne választani a két mélyet. Erre nem gondoltam, de nincs akadálya: a két hangszóró közötti vízszintes merevítő lemez nem lenne kilyuggatva. (Literre kb. egyforma lenne a két térfogat.) Csak akkor a két passzív membránt kell megosztani a két dobozrész között, vagyis nem egymással szemközt lennének. Hogy ez így legyen-e, ebben Kalmi az illetékes.
Igen, így értettem. Nyilván mindkét megoldás másra jó. Úgy tippelem, hogy egy dobozzal (és külön választva a két aktívat) jobban behangolható, ha a doboz méretezése, az aktív és a passzív membrán nem teljesen van jól egymáshoz választva, külön doboznál pedig gyakorlatilag négy utas lesz a hangfal.
- hifis
- Törzsvendég

- Értékelés: 356
Szerintem úgy érti,hogy a hangszórókhoz külön doboz és nem az erősítőkhöz.
Vagyis el kéne választani a két mélyet. Erre nem gondoltam, de nincs akadálya: a két hangszóró közötti vízszintes merevítő lemez nem lenne kilyuggatva. (Literre kb. egyforma lenne a két térfogat.) Csak akkor a két passzív membránt kell megosztani a két dobozrész között, vagyis nem egymással szemközt lennének. Hogy ez így legyen-e, ebben Kalmi az illetékes.
- ValhallA
- Tizezresek klubja

- Értékelés: 7328
Ezt hogy érted? Az erősítőkhöz kellene külön doboz? Ha igen: a válasz igen. Kellene még vennem két csatornához erősítőt. Vagy egy sztereót, vagy praktikusan még két Esel monoblockot.
Szerintem úgy érti,hogy a hangszórókhoz külön doboz és nem az erősítőkhöz.
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
- hifis
- Törzsvendég

Akkor azokhoz külön doboz kéne, nem?
Ezt hogy érted? Az erősítőkhöz kellene külön doboz? Ha igen: a válasz igen. Kellene még vennem két csatornához erősítőt. Vagy egy sztereót, vagy praktikusan még két Esel monoblockot.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

A hátulnézeten látszik Kalmi javaslata: minden hangszóró külön terminált kap, így a két mélyet is lehet külön hajtani, akár eltérő paraméterekkel. Ehhez persze kellene még két végfok, de a Sonicon a nyolc analóg kimenet megvan.
Akkor azokhoz külön doboz kéne, nem?
- hifis
- Törzsvendég

Újabb képek. (Nem akarom elárasztani a topikot ilyenekkel, több csak akkor lesz, ha valami változna. De ezek már a véglegesnek szánt méretek, arányok. ) A hangszórók közelebb kerültek egymáshoz, szerintem így kisebb felső résszel kiegyensúlyozottabb a megjelenés. A színek persze messze vannak a valóságtól, ebben a tervező programban ennyire futja, úgyhogy azt nem kell nézni. Ami még változhat, de ez a kivitelező asztaloson múlik: nagyobb lekerekítések az éleknél.
A hátulnézeten látszik Kalmi javaslata: minden hangszóró külön terminált kap, így a két mélyet is lehet külön hajtani, akár eltérő paraméterekkel. Ehhez persze kellene még két végfok, de a Sonicon a nyolc analóg kimenet megvan.
- ValhallA
- Tizezresek klubja

Pár kép a testmodellről, ahol a szerkezet jobban látszik. Itt derült ki, és ezen még módosítunk, hogy a középsugárzó alatt, felett 30-30mm-t (vagyis egy-egy rétegelt lemez lapot) el lehet venni. Így nem lesz "fejenagy" a hangfal.
COOL!
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
- hifis
- Törzsvendég

Pár kép a testmodellről, ahol a szerkezet jobban látszik. Itt derült ki, és ezen még módosítunk, hogy a középsugárzó alatt, felett 30-30mm-t (vagyis egy-egy rétegelt lemez lapot) el lehet venni. Így nem lesz "fejenagy" a hangfal.
- hifis
- Törzsvendég

Meglepően gyorsan megérkezett az alu lemez. Úgyhogy a dolog visszafordíthatatlanná vált, most már pénz áll benne.
Hamarosan újabb képek a konstrukcióról. Ezeken már minden részlet látszik.
- ValhallA
- Tizezresek klubja

Látatlanban mondom, hogy nagyon jó lesz. A bekerülési költségekért kapható kész hangfalakat meg mind verni fogja...
Tökéletesen egyetértek!
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Nem akarom elvinni rossz irányba ezt a topikot, de azért csak leírom: az én saját különbejáratú véleményem, hogy ez elsősorban dizájn hangfal lesz. Vagyis kompromisszum nélkül próbálok belerakni mindent, ami nekem egy hangfalban mint formaterv és bútordarab tetszik. Ezt tudom irányítani, befolyásolni. A hangját nem nagyon, mert nincs mód próbákra, prototípusra, stb. Az olyan lesz, amilyen. Úgyhogy ez nem igazán hangfal tervezés, inkább bútorszobrászat. De bevállalom, mert kedvem igazán ehhez van. Csinálni, megvenni az n+1-dik hangfalat: nincs miért. Arra tökéletesen megfelel az Andra.
Látatlanban mondom, hogy nagyon jó lesz. A bekerülési költségekért kapható kész hangfalakat meg mind verni fogja...
Csinálni, megvenni az n+1-dik hangfalat: nincs miért. Arra tökéletesen megfelel az Andra.
Nagyon bölcs gondolat. Sok tapasztalat lehet mögötte.
- hifis
- Törzsvendég

Hifis!
Ahogy elnézem formatervezőnek sem vagy utolsó
Nem akarom elvinni rossz irányba ezt a topikot, de azért csak leírom: az én saját különbejáratú véleményem, hogy ez elsősorban dizájn hangfal lesz. Vagyis kompromisszum nélkül próbálok belerakni mindent, ami nekem egy hangfalban mint formaterv és bútordarab tetszik. Ezt tudom irányítani, befolyásolni. A hangját nem nagyon, mert nincs mód próbákra, prototípusra, stb. Az olyan lesz, amilyen. Úgyhogy ez nem igazán hangfal tervezés, inkább bútorszobrászat. De bevállalom, mert kedvem igazán ehhez van. Csinálni, megvenni az n+1-dik hangfalat: nincs miért. Arra tökéletesen megfelel az Andra.
-
Vendég
Hifis!
Ha elkészül, akkor meglehet hajtani ezt a két nagy behemód hangfalat OTLM erősítővel
-
Vendég
Hifis!
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Ennek a doboznak a felső része nem zongora lakkos?
Az!
Ennek a doboznak a felső része nem zongora lakkos?
2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép
- hifis
- Törzsvendég

Egy szép példa arra, miért tetszik a kétféle furnérozás: Ayon Crane. (Azért nálam finomabb összetevők lesznek.)
- hifis
- Törzsvendég

Visszatérve a hangfalra, némi előrehaladás a megvalósítás hosszú útján:
1. Megrendeltem az alu lemezt. Nem pont a 6061_T6-ot, de egy ahhoz nagyon közel állót: 6082-T651. Ez utóbbinak picit nagyobb a mangán tartalma, kicsit jobb a szilárdsága, és némileg bonyolultabb hőkezelést kap (T6 - Solution heat treated and artificially aged; T651 - Solution heat treated, stress relieved by stretching then artificially aged).
2. Egy hangfal asztalossal, (többek között a Parabox csodahangfal dobozának gyártója), egyeztetve nagyjából kibontakozott a szerkezete is a doboznak, úgyhogy elkezdtük kiszerkeszteni az ennek megfelelő részletesebb testmodellt, amiből már méretezett rajzokat lehet generálni.
Eszerint a dobozfalak 6mm-es MDF, 4mm-es rétegelt lemez ragasztott szendvicsből készülnek, 40mm összvastagsággal. Kívül MDF lesz (ezt könnyebb furnérozni), belül vagy MDF, vagy rétegelt lemez. Nekem ez utóbbi a szimpatikusabb, de ez csak megérzés, jó lenne ezt is kipróbálni, de erre persze nincs lehetőség.
Ez a ragasztott konstrukció lehetővé teszi, hogy az oldalfalak is hajlítottak legyenek. Ez nagyobb merevséget ad, és szerintem jobban is mutat. A merevítő bordák (4db vízszintesen) 30mm-es rétegelt lapok alakra vágva, erre lesznek az oldallapok kifeszítve. A közép és magassugárzó erősen szabadfelületű doboza szintén 30mm-es rétegelt lemez lapokból lesz kifaragva úgy, hogy a vízszintesen egymásra rakott és ragasztott lapokat kell összecsiszolni. Ez más (sötétebb) furnérozást kap, mint az alsó rész.
Az LS3/5a váltóját sem lehetne egyszerűnek mondani, és mégis elég sok híve van.
Ez igaz, de nem akarom elhinni, hogy azt a vátót ne lehetne sokkal egyszerűbben elkészíteni, legalább ilyen kedvező hangot kapva.
Az LS3/5a váltóját sem lehetne egyszerűnek mondani, és mégis elég sok híve van.
Szerintem se érdemes belebonyolódni. A lényeg, hogy minden beleszól a hangba (szoba, elektronikai alkatrészek, doboz, hangszóró, huzat, hangulat satöbbi), a hangsúly a mértéken van. Lehet szőrszálat hasogatni, meg az élő fába is belekötni, de minek.
Kevés alaktrész kontra sok alkatrész témánál maradva, mind nagyon szép lenne, ha lenne egy univerzális hangsugárzó, amit rácsvarozol egy darab fatáblára és 20-20000 Hz között +-1 dB-n belül lenne, de a valóság nem ez, sajnos. Az igazság az, hogy a tökéletestől nagyon távoli hangszórók vannak, amikkel valahogy mégis a fenti célt kell megvalósítani, de inkább csak megközelíteni. A korrekció során pedig amit nyersz az egyik paraméteren, azt elveszíted máshol, ez így működik.
A Mackie HR-824 vagy a Linkwitz Orion váltója nem tartozik az egyszerűbbek közé, mégse mondanám vacakoknak.
Akkor most mi is az igazság?
potatomelon.wordpress.com