Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy Dac

szatyi87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 11

Re: Diy Dac

Hozzászólás Szerző: szatyi87 »

dys-cus írta:
2019.02.09., szomb. 11:11

Nem buta kérdés, annyira nem, hogy egy barátommal most fogunk egy ilyen projectbebelefogni. De azért itt más a helyzet. Az AK csip kimenete szimmetrikus, ezért egy olyan trafót kell készíteni, aminek primérje szimmetrikus, a szekundere pedig SE. Viszont még azt nem tudom, hogy elég lesz-e a trafó, ha 600 Ohmra van illesztve a szekundere. Ennek még utána kell néznem, egész pontosan megmérjük egy DAC-ban, hogy 0 dB-n fehérzaj lejátszásakor mit ad ki a csip. Érdeklődj úgy kb 10 nap után, hogy hogy állunk a project-el. Vagy keress PÜ-be.
[/quote]
[/quote]

Szuper, akkor erre még később visszatérünk. Kíváncsi leszek mit lehet kihozni dologból :tutiok:

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 187

Hozzászólás Szerző: dys-cus »

szatyi87 írta:
2019.02.09., szomb. 08:33
dys-cus írta:
2019.01.26., szomb. 13:54
Nos kezdjük az összehasonlítást, amit majd az idő engedeelmével folytatólagosan fogok elkövetni. Természetesen minden mérést egymás után, azonos körülmények között végeztem. A négyszögjeles mérések kivételével mindig 1 Volt-ot adtam a trafókra. Aprimer és szekunder tekercseket lezártam 600 Ohm helyett 560 Ohmmal. Ez utóbbi érték szabványos.
Nézzük először a konverterek Bode diagarmmjait. Íme az egyik:
AN I U Trafó Bode.JPG
Mint látható, az átvitel rendkívül egyenes, a sáv széleken az átvitel vesztesége emberi, de állítom denevérfül számára hallhatatlan. Persze ha valaki nagy hifista ismeri a görbe lefutását, az kapásból rámondja, hogy az anomália hallható. :P

A Dyscus trafó görbéje kicsit más lefutású. Hiába, az AN az AN, én meg csak egy Magyar vagyok a nagy büdös vidéken.
Dyscus I U Trafó Bode.JPG
Nem mondom meglepőttem jó magam is. Mégis csak érdemes volt szétberhelni az előző 4 trafót. A dolgok ilyentén állása nyomán felnagyítottam az átviteli görbéjét a D.trafónak, hogy ferdeszemű kritikusaim, és csillogó szemű barátaim is jól lássák a trafóm átvitelét. Remélem megnyeri mindkét tábor tetszését. Íme a zúmolt mérés ábrázolás az átvitelről. 1 vízszintes osztás 1 dB-nek felel meg. A francba! Bizony bizony ez az I/U konverter piszok jó lett. Tudom, hogy ez nem szerénység, de ez van. Gondolom sejtitek, nagyon nagy büszkeség dagasztja mellemet. Mármint a mellkasomat. :smile29:
Dyscus I U Trafó Zoom Bode.JPG
Lehetséges, hogy buta kérdés, de AK4495 dac esetében használható trafó a kimeneti opa helyett? Szeretném a dac után lévő egy darab opampot száműzni, de csöves kimenettel sem akarok bajlódni.
Vajon megoldható trafoval a kimenet?
Nem buta kérdés, annyira nem, hogy egy barátommal most fogunk egy ilyen projectbebelefogni. De azért itt más a helyzet. Az AK csip kimenete szimmetrikus, ezért egy olyan trafót kell készíteni, aminek primérje szimmetrikus, a szekundere pedig SE. Viszont még azt nem tudom, hogy elég lesz-e a trafó, ha 600 Ohmra van illesztve a szekundere. Ennek még utána kell néznem, egész pontosan megmérjük egy DAC-ban, hogy 0 dB-n fehérzaj lejátszásakor mit ad ki a csip. Érdeklődj úgy kb 10 nap után, hogy hogy állunk a project-el. Vagy keress PÜ-be.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!

szatyi87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: szatyi87 »

dys-cus írta:
2019.01.26., szomb. 13:54
Nos kezdjük az összehasonlítást, amit majd az idő engedeelmével folytatólagosan fogok elkövetni. Természetesen minden mérést egymás után, azonos körülmények között végeztem. A négyszögjeles mérések kivételével mindig 1 Volt-ot adtam a trafókra. Aprimer és szekunder tekercseket lezártam 600 Ohm helyett 560 Ohmmal. Ez utóbbi érték szabványos.
AN I U Trafó Bode.JPG
Mint látható, az átvitel rendkívül egyenes, a sáv széleken az átvitel vesztesége emberi, de állítom denevérfül számára hallhatatlan. Persze ha valaki nagy hifista ismeri a görbe lefutását, az kapásból rámondja, hogy az anomália hallható. :P

A Dyscus trafó görbéje kicsit más lefutású. Hiába, az AN az AN, én meg csak egy Magyar vagyok a nagy büdös vidéken.
Nem mondom meglepőttem jó magam is. Mégis csak érdemes volt szétberhelni az előző 4 trafót. A dolgok ilyentén állása nyomán felnagyítottam az átviteli görbéjét a D.trafónak, hogy ferdeszemű kritikusaim, és csillogó szemű barátaim is jól lássák a trafóm átvitelét. Remélem megnyeri mindkét tábor tetszését. Íme a zúmolt mérés ábrázolás az átvitelről. 1 vízszintes osztás 1 dB-nek felel meg. A francba! Bizony bizony ez az I/U konverter piszok jó lett. Tudom, hogy ez nem szerénység, de ez van. Gondolom sejtitek, nagyon nagy büszkeség dagasztja mellemet. Mármint a mellkasomat. :smile29:
Lehetséges, hogy buta kérdés, de AK4495 dac esetében használható trafó a kimeneti opa helyett? Szeretném a dac után lévő egy darab opampot száműzni, de csöves kimenettel sem akarok bajlódni.
Vajon megoldható trafoval a kimenet?

Mendark
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: Mendark »

Előre is bocs, ha rossz topicban vagyok, de első körben erre gondoltam!
Asus Xonar Essence One-ról van szó, OPA1692-ket tettem a DAC részhez (6db, DIP8 adapterekkel), iszonyat jó hangja van!!!
Amitől viszont a falra mászok az a teljesen random és rövid ideig tartó halk sistergés, egyszer jobbról, egyszer balról.
A forrasztás elvileg jó (egyenként kitesztelve), katalógus alapján passzol a rendszerbe, valami mégis történik...
Melegedés nincs, gyanus szag nincs...

Van tippetek?

Kép

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Megmértem a trafókat a szokásos műszerparkommal is. Ezek a műszerek az alábbiak:
DMM Ohmmérő, Grundig precíziós FGV, generátor, valamintPeach Tech 5350 csővoltmérő.
Először mindig az AN trafó adatait közlöm, utána a DYSCUS trafót. Kezdjük szépen sorban:
RDCp=56 illetve 74,9 Ohm
RDCs=56,2 ill. 75,1 Ohm.
Látható, hogy az AN trafó meglehetősen precízen van kivitelezve, bár gyanítom, nem tartalmaz annyi osztást mint a D trafó.
A D trafónak magasabb a tekercsellenállása. Ennek az az oka, hogy az AN trafó egy mérettel kisebb magot használ, mint én. Illetve az én menetszámom egy picivel lehet több is, vagy pedig a két huzal átmérő nem egyforma. Az AN trafót nem lehet roncsolásmentesen kiküzdeni a permalloy hengeréből, sajna. Tehát a huzal vastagság csak spekuláció, a vasméret meg kikövetkeztethető, miután a D trafó vasa biztosan nem fér bele a kis hengerbe.

Lp=2,85 H ill. 5H
Ls=2,83 H ill. 4,98H
Az AN trafó induktivitását keveselltem először, de aztán rájöttem, hogy 600 Ohmos illesztéshez tök jó. A precíz kivitelezés az oka mindkét trafó esetében az egyforma p-s induktivitásnak. Mindkét tekercs egyforma, s a menetek ténylegesen egymás mellé vannak tekerve. A Dyscus trafó majdnem kétszer akkora induktivitású, mint az AN. Ennek okát fentebb taglaltam. Ez a különbség megmagyarázza azt a tényt, hogy a D trafónak jobb a mélyátvitele. A magasátvitelben lévő különbséget a tekercs osztásainak kialakítása okozza.

Szórás= 4,55uH, illetve 1,8uH. Ez is az eltérő tekercs osztásnak köszönhető. Mint tudjuk, a tekercsek osztásának növelése négyzetesen csökkenti a szórt induktivitást, és négyzetesen növeli a szórt kapacitást. Valójában itt van a kutyus elásva, ez miatt nem egyforma a két konverter trafó. A több osztás miatt az én trafómnak nagyobb a szórt kapacitása. Azt tudjuk jól, hogy a trafók rezonancia frekvenciáját, és annak mértékét többek között a szórt kapacitás is befolyásolja. A rezonancia frekik így néznek ki:
Fr=465,5kHz -13dB az AN trafó esetében, és 760kHz -2 dB a D trafó esetén. Igaz, a Dyscus trafó rezonanciája jóval távolabb esik a hallható sávtól, de sajna jóval magasabb is. Hogy ez a tény hogy befolyásolja a hangminőséget, azt majd a meghallgatáskor lehet detektálni. Lehet, sehogy, lehet egyformán színez a két trafó. Majd kiderül. :) Figyelmes hozzáértő kollegák már biztosan rájöttek, hogyan készíthettem volna jobb (?) trafót. Úgy is van, de azt ne felejtsük el, hogy nekem abból a huzal vastagságból kellett főznöm, amim van. Ennek viszont gazdasági okai vannak. Egy spulnin 16-17 kg rézhuzal van. Hány száz ekkora trafót kellene nekem megtekernem, hogy ennyi rezet elhasználjak? :lol:

Megmértem a fenti műszerekkel a trafók átvitelét is, s mint azt már tudjátok, ez egy kicsit különbözik az ámítógépes mérésektől. A méréseket 1 Volt fesszel végeztem. 2 Volt használata esetén a mélyek már eltorzulnak. A permalloy trafóvasak sajna nem bírják a túlvezérlést. Ezért nem lehet belőlük kimenőt készíteni. Nos az átvitel -3 dB-s pontjai így néznek ki:
11,1 Hz-99kHz az AN esetében, és 6 Hz-360 kHz a D trafó esetén. Nem panaszkodhatom. :lol: Mindezt 560 Ohm primer, és Sekunder lezárással, mint már korábban utaltam rá.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Megmértem a fázisátvitelt is. Nagy különbség nincs a kettő között. A D trafó basszusban és magasban pár fokkal kisebb eltérést mutat a gyérebb és sűrűbb frekvenciák esetén. Ez egybe vág azzal, hogy ennek a trafónak mélyben magasban jobb az átvitele. Az eltérések valszeg jobban látszanának egy jobban kiterjesztett diagrammon, de annak meg audiotechnikailag nincs értelme, hiszen mi szeretjük a 20-tól húszig terjedő sávot. :D Sebaj, semmi gond. Íme a két mérés:
AN I U Trafó Phase.JPG
AN I U Trafó Phase.JPG (135.87 KiB) Megtekintve 2811 alkalommal
Dyscus I U Trafó Phase.JPG
Dyscus I U Trafó Phase.JPG (134.65 KiB) Megtekintve 2811 alkalommal

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

AN I U Trafó Bode.JPG
AN I U Trafó Bode.JPG (161.62 KiB) Megtekintve 2725 alkalommal

Dyscus I U Trafó Bode.JPG (161.82 KiB) Megtekintve 2725 alkalommal
Dyscus I U Trafó Zoom Bode.JPG (177.21 KiB) Megtekintve 2725 alkalommal

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Hobbyból szoktam én mindenféle trafót tekergetni. :P Egy Barátom utánépítette az AN cég újabb kiadású DAC-ját. Ezen készülékek jellemzője az AD1865 DAC csip, az utána következő I/U konverter transzformátor (k trafó) valamint a csöves kimenet. Mivel nekem is hasonló készülékem van régóta, kimondhatom, hogy ezek a DAC-ok a lehető leganalógosabb hangzásúak. Sok embernek ez erény. Biztosan vannak jobb DAC-ok is, de azokat még nem volt szerencsém hallgatni. Barátom egyik barátjától elkérte Az AN cég ilyen Dac-jában lévű I/U K trafót, hogy ugyan nézzem már meg, nem-e tudnék valami hasonlót hobbyból tekerni, ha ráérek. Ellenértékként több kiló hurkazsíros nápolyit ajánlott fel. :D Egy ilyen k trafó megtekerése sitty-sutty gyorsan meg van. :D : Így hát nekifogtam, megméreteztem, aztán nagyon gyorsan kidobtam 4 darabot, azaz nem kidobtam, hanem visszafejtettem, mert sehogy sem akart a számomra elérhető maximum műszaki paraméterekkel rendelkezni. Ugyanakkor barátom azt tanácsolta, hogy amennyire csak lehet, hasonlítson az AN trafójához. Ami amúgy valszeg Sowter trafó. Ára csekély 105 GB Font/db. Nem szégyenlősek a fiúk. Végül az 5. próbálkozásra már egészen jó trafót sikerült rittyenteni. Meg is mértem őket rögvest, mivel kíváncsi természet vagyok, meg hát Vanunu kollegát had egye a fene.
Komolyra fordítva a szót, egy összehasonlító mérésügyi tesztet kívánok ismertetni két I/U konverterről. Az egyik az AN trafója, a másik meg Dyscus trafó. Először nézzük meg a két produkciót, hogy hogy néz ki:
AN IU Konverter.jpg
AN IU Konverter.jpg (362.03 KiB) Megtekintve 2697 alkalommal
Dyscus IU Konverter.JPG
Dyscus IU Konverter.JPG (254.11 KiB) Megtekintve 2697 alkalommal

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 446

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Itt is szép :tutiok:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Coffos
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: Coffos »

Sziasztok!

Megosztanám itt is a saját elgondolású TDA1541A DAC-om.
Trafós+csöves kimenet, tantallum I/U ellenállással. (az i/u trafót dis-cus készítette)

A csöves rész csöves egyenirányítással mőködik.
A dac számára az összes szükséges feszültséget külön trafó, vagy külön szekunder tekercs biztosítja.
(ez elsősorban a hangszerek különválásában, mosottság megszüntetésében, tér kiszélesítésében hozott pozitív eredményeket)

Ez az állapot már a sokadik upgrade eredménye, most már sikerült vele megállapodnom :)
Csatolmányok
TDA DAC belvilág.JPG
TDA DAC belvilág.JPG (764.17 KiB) Megtekintve 2920 alkalommal
while(!sleep) sheep++;

suminator968
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1081

Hozzászólás Szerző: suminator968 »

5814A (Ecc82), 5687
Dac 4.1
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Látom levetted a trafóimat a NYÁK-ról. A csöves rész melyik kapcsolás?

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Nem, azóta teljesen át lett építve.
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9330

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

suminator968 írta:
2018.07.12., csüt. 13:43
Ma végre lett szine, és megjött a kedvenc csövem is, TFK Ecc82.
Ez az, ami járt a fővárosban Ákinál?
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Ma végre lett szine, és megjött a kedvenc csövem is, TFK Ecc82.

IMG-1233.JPG
IMG-1233.JPG (1.7 MiB) Megtekintve 2603 alkalommal
IMG-1234.JPG
IMG-1234.JPG (2.34 MiB) Megtekintve 2603 alkalommal
IMG-1228.JPG
IMG-1228.JPG (2.98 MiB) Megtekintve 2603 alkalommal
IMG-1234.JPG
IMG-1234.JPG
IMG-1228.JPG
IMG-1228.JPG (2.98 MiB) Megtekintve 2603 alkalommal

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

A Bumble Bee-vel való tuning után így:
20180621_133306.jpg
20180621_133306.jpg (288.71 KiB) Megtekintve 2660 alkalommal
Mára már többedszerre meghallgattam a módosított DAC-ot. Ami elsőre fülön ütött, hogy a "C,CS,SZ" hangok némely lemezeken való érdessége lecsökkent, le kerekedett, kevésbé zavaró. Ez a dolog nagyon tetszik. A másik, ami meglepő, hogy bár a BB.kondi értéke 200nF-al kisebb mint a VitaminQ kondi értéke, a basszus mégis meggyőzőbb. A DAC hangja analógosabb lett, pedig eddig is erről volt híres. Fontos tény még, hogy a felbontás is javult. Több információ jön át, olyan mintha az eddig elnyomott, kevésbé forszírozott hangszerek is átjönnének. Pédául egy eddig soha nem hallott csörgő, vagy dobogás. Egyszóval mintha többen lennének a színpadon. Az összkép mindenféleképpen javult. Hogy ajánlom-e ezen ősöreg alkatrész használatát? Igen, egyértelműen javaslom. Sajnos az ára kicsit magas. Biztosan nem véletlen. De ha valaki kábelért kifizet 40 000 Forintot, akkor azt mondom, jobban jár egy ilyen BB kondi megvásárlásával. Mindenféleképpen. Egy 500 rugos kábel sem javít annyit a rendszeren, mint ez a kondenzátor. El is határoztam, hogy a RIAA-ba is fogok tenni egy ilyen csatolót. Csak pénz kérdése. durvahó.gif

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Minap nagy szerencse ért. Egy barátomtól kaptam 2db bumble bee-t.
Ez az állat egy 220nF-os ősrégi kondenzátor. Sajnos az épségben lévő példányai meglehetősen drágák. Gondolkodtam, hova is tegyem be őket. Aztán eszembe jutott a DAC-om kimeneti csatolója, ahol az elmúlt napokban még VitaminQ kondenzátor volt. Ráadásul utángyártott. Aminek azért nem volt rossz hangja, mint ahogyan azt a vásárhelyi, és egyéb találkozókon már hallhattátok. Tehát az eredeti kicsatolás így nézett ki:
20180621_120215.jpg
20180621_120215.jpg (242.17 KiB) Megtekintve 2623 alkalommal

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Dac

Itt a másik diagramm.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Dac

Egy barátom megkért, hogy a TDA1541 alapú DAC-jához teketintsek már egy I/U konvertert. Nos úgy tűnik sikerült. Mind az átvitele, mind a fázistorzítása példa értékű lett. A mérést hangkártyával végeztem úgy, hogy a primert egy paralell 33 Ohmos ellenállással leterheltem. Ez az ellenálló a DAC-ban is megelőzi a trafót. A szekunderre egy Zobelt kellett tennem. A trafó in situ egy csőnek van a rácsán, amikor is a cső kapacitása is terheli. A trafó pontos lezárását majd kísérletezéssel kell eltalálni. Lássuk a méréseket:

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Dac

Nagyon baba lessz. Látok ismerős alkatrészeket.
Írtam PÜ-t.

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Diy Dac

Befejezéshez érkezik DIY AN DAC4 projektem.
Új ,eredetivel egyező méretű doboz
Új analóg panel, AN rézfóliás kondik, ezüst tantál ellenállások
I/U , és kimenő trafók, ala Dys Cus
Belső kábelezés Kondo KSL Vz

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Dac

A kérdés nem hagyott nyugodni. Szöget ütött a fejembe (sokan szeretnék ezt a valóságban is )  , hogy a progimmal tudok pozitív impulzusokat generálni, majd USB bemeneten keresztül a DAC-ba vezetni. A szöget kihúzva a fejemből, az ötletet tett követte. Nyomattam az impulzus jeleket a DAC-omba, s izgalommal vártam, hogy mivé korcsosulnak. Nos nem korcsosulnak. Meglepő módon. Ezt a tényt az alábbi fotó is bizonyítja:

Részemre a legnagyobb meglepetés, és egyben öröm is az, hogy lengésnek semmi jele az impulzus megszűnése után. Pedig ilyen szokott lenni. Nem állítom én azt, hogy ez nagyon fontos felfedezés, és azt sem, hogy ettől jól szól a DAC-om, vagy hogy ettől analógos a hangja, de valami szerepe biztos van a megszólalás milyenségében. Viszont az a következtetés is levonható, hogy a már említett analóg fokozatnak, jelesül az I/U trafónak (én tekertem  ) igen jó a dinamikus viselkedése. Előadom továbbá azt is, hogy ez a DAC nem kínai, de viszont a digitális része az AN DAC-ok koppintása, az analóg része pedig szintén AN kapcsolás a régmúltból. A PCB saját kútfő.Írásommal nem azt akartam közölni, hogy ez a legjobb DAC a világon, és főleg nem azt , hogy az analóg rendszernél jobb a digitális, mivel nem jobb. Közölni valóm inkább az volt, hogy milyen változást hoz egy DAC hangjában, ha annak analóg fokozatának tápját a leírt módon megváltoztatjuk, illetve az, hogy a hifista füle nem műszer, becsapható, megtéveszthető. Innentől kezdve arról beszélni, hogy valaki a fülével "tervez, mér" erősítőt, hangfalat, stb. az enyhén szólva is nevetséges.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Dac

Az előbbi fotók igazat adnak azoknak a hangoknak, miszerint a multibites NOS rendszerű DAC-ok rosszul, sőt egyesek szerint hallgathatatlanul szólnak. Viszont az is igaz, hogy nagyszámú ilyen rendszerű DAC-ot meghallgatva, ez mégsem igaz. Gondoljunk csak a Kusonoki DAC-ra, vagy az AN dakjaira. Megnéztem a négyszögjel átvitelt is. sok mondani való nincs róla, ha csak az nem, hogy a DAC-ban alkalmazott analóg egységnek (DysCus I/U trafó, induktív munkaellenállással működő 5687-es triódák) rendkívülien jó az átvitele. Nézzük meg sorra a 100Hz, 1kHz, és a 10kHz-es négyszögjeleket.

Persze bárki fikázhatja ezeket a válaszjeleket, de úgy tűnik ezektől függetlenül mégis csak nagyon szépen szól ez a DAC, legalábbis azok szerint, akik már hallották szólni, kb több százan. Felvetődik a kérdés: az ilyen átvitel miatt hogy szólhat csodálatosan a NOS Dac? Nos talán az az oka, hogy egy analóg hanglemezen sem lehet rögzíteni, és lejátszani ennél sokkal szebb négyszögjeleket. Persze mindenki megméri pl a RIAA fokozatát, meg egyebeket, de ugye általában a bemenő jeleket függvénygenerátorral állítják elő. Az is érdekes, hogy a szinusz jelen lévő lépcsőket az emberek nem hallják meg. Mert ha meghallanák, akkor azt vaktesztben is hallanák, mivel durva jelenségről van szó. Nos nem hallják a jelenséget. Mégis mi lehet a jó hangzás oka?

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Dac

Mivel sokat kísérleteztem a táppal, így eszembe jutott, hogy megmérem DAC-om "jóságát". Szkóppal. A fotókat most közre teszem, hogy kellőképpen megriasszak minden NOS DAC hívőt.  Az első képen egy 0dB-s 1k-s szinusz jelet láthattok.

A második képen egy 2 kilós szinuszt láthattok kicsit nagyobb nagyításban. Nagyon jól láthatóak a mintavételi lépcsők. A szőrszálhasogatók akár meg is számolhatják, hogy tényleg 44,1k a mintavételi frekvencia.

A harmadik fotón egy 11kHz-s színuszt láthattok. Nagyon jól látható a 44,1kHz mintavételnek megfelelő 4 lépcső. Mit mondjak elég durva utánzata ez a szinusz jelnek.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy Dac

Az AD1865-ös DAC-om egyre jobban kezdett búgni. Oka a feltételezéseim szerint az, hogy fellazult a hypersil trafó, illetve elkezdett öregedni az egyenirányító csövem. Gondoltam egyet, s tekertem egy új hálózati trafót az analóg részhez. Mivel már régóta használom a TL783-as IC-t nagy megelégedéssel, úgy gondoltam, hogy ide is azt építek be. Ezzel a megoldással a korábbi 95 Voltos anúdfeszültséget 120 Voltra növeltem. Maga a táp AN kondikból, Kiwame, és PRP ellenállásokból épül fel. A graetz híf UF1004 diódákból lett összerakva. A kapcsolásban semmi ezoterikus nincs. A hang egy kicsit változott. Az eddigi "romantikus" hangzás kicsit csökkent, a megszólalás picit fényesebb, a dinamika nagyobb lett. Mondhatni azt, hogy az analógosság csökkent, amit meg kell szoknom.  A fotókon a tápot, és a beépített tápot látjátok.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”