Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből
- Marci bácsi
- Fórumlakó

- Értékelés: 58
Hát nem.
Először tervezni kéne és aztán építeni.
A létező összes variációt találomra megépíteni öngyilkos vállalkozás.
Az én logikám azt diktálja, hogy a rezgéseket, a rezonancia frekvenciákat a lehető legmélyebbre kell tolni. Annál kevésbé zavaróak.
Ez pedig csak tömeggel és méretekkel lehetséges.
Kisebb méretek, kisebb tömegek = magasabb rezonancia frekvenciák.
Ez minél jobban betolódik a hangfrekvenciás sávba, annál zavaróbb.
De nem vagyok ebben a témában szakember, csupán a logikámra hallgatok.
Biztosan vannak olyan programok, amikkel modellezni lehet az ilyen szerkezetek sajátrezgéseit.
Mondjuk az sem ártana, ha valaki szakember lenne a mechanikai elemek konstrukciójában, rezgéstanában.
Szerintem a lényeg, hogy a fülre legérzékenyebb tartományban ne legyen rezonancia, azaz a középtartományban. Egyébkét a nagy tömeg nemcsak lejjebb viszi a rezonanciafrekvenciákat, hanem - és elsősorban ezért jó - a rezonanciák amplitúdóját csökkenti.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Hát igen, itt jön elő, hogy ki kéne próbálni több variációt. Mert nehéz megjósolni, mi jobb: a nehezebb egybefüggő alu lap, de akkor a hangszórók saját rezgései az alun keresztül hatnak egymásra, vagy a feldarabolva is még merev, nehéz, vagyis kellően nagytömegű, de független lapok, amik csak az egyébként 40mm vastag fa dobozfalon keresztül (vagyis szerintem jóval kevésbé) hergelik egymást. Én ez utóbbira szavaztam. (Vagyis én vagyok a bűnös.) Egyébként a homlokfront törései miatt (ami szintén kérdéses: kell-e?, de legalább jól néz ki), csak a két mélyhangszóró alu lapja maradhatott volna egyben. Szóval egyenlőre minden csak megérzés, spekuláció.
Mindenesetre ebben a vonatkozásban jól jön a 20mm-es vastagság. Tényleg nagyon durábelek, nehézgépek szerkezeti elemeiként is elmennének.
Én a két mélyet egyben hagytam volna. Pont azért, hogy még véletlenül sem járjanak külön úton, interferenciákat okozva.
-
Vendég
Hát igen, itt jön elő, hogy ki kéne próbálni több variációt.
Hát nem.
Először tervezni kéne és aztán építeni.
A létező összes variációt találomra megépíteni öngyilkos vállalkozás.
Az én logikám azt diktálja, hogy a rezgéseket, a rezonancia frekvenciákat a lehető legmélyebbre kell tolni. Annál kevésbé zavaróak.
Ez pedig csak tömeggel és méretekkel lehetséges.
Kisebb méretek, kisebb tömegek = magasabb rezonancia frekvenciák.
Ez minél jobban betolódik a hangfrekvenciás sávba, annál zavaróbb.
De nem vagyok ebben a témában szakember, csupán a logikámra hallgatok.
Biztosan vannak olyan programok, amikkel modellezni lehet az ilyen szerkezetek sajátrezgéseit.
Mondjuk az sem ártana, ha valaki szakember lenne a mechanikai elemek konstrukciójában, rezgéstanában.
- hifis
- Törzsvendég

- Értékelés: 356
Valami elképzelés csak volt, hogy ez miért történt meg.
Hát igen, itt jön elő, hogy ki kéne próbálni több variációt. Mert nehéz megjósolni, mi jobb: a nehezebb egybefüggő alu lap, de akkor a hangszórók saját rezgései az alun keresztül hatnak egymásra, vagy a feldarabolva is még merev, nehéz, vagyis kellően nagytömegű, de független lapok, amik csak az egyébként 40mm vastag fa dobozfalon keresztül (vagyis szerintem jóval kevésbé) hergelik egymást. Én ez utóbbira szavaztam. (Vagyis én vagyok a bűnös.) Egyébként a homlokfront törései miatt (ami szintén kérdéses: kell-e?, de legalább jól néz ki), csak a két mélyhangszóró alu lapja maradhatott volna egyben. Szóval egyenlőre minden csak megérzés, spekuláció.
Mindenesetre ebben a vonatkozásban jól jön a 20mm-es vastagság. Tényleg nagyon durábelek, nehézgépek szerkezeti elemeiként is elmennének.
-
Vendég
Lehet, hogy a képen nem látszik, de ez a két fémlap valójában 8 fémlap, csak kicsit közel raktam őket egymáshoz.
Vagyis minden hangszórónak saját fémlap alátéte van, nem érintkezik a másikkal. Elvileg ez is jelent egyfajta izolációt rezgésre. Hátha még ez is számít.
Bocs, hogy bele vau, de én nem daraboltam volna fel azt a szép nagy alu lapot.
A doboz úgysem külön kamrákból fog állni (LM LAB, Wilson, Goldmund..), akkor meg jól jött volna egy kis plusz merevség.
Így a fa szerkezetre hárul minden feladat. Még az alu lapukat is cipelheti.
De most már mindegy. Ami történt, megtörtént.
Csak azt nem tudom, ki volt az ötletgazda.
Valami elképzelés csak volt, hogy ez miért történt meg.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

OK!
Én csak jeleztem,ha van elfekvő alu,akkor megvásárolom.
Nekem gyakorlatilag mindegy,hogy kitől vásárolom meg.
(Majd jelezzétek ha marad.)
Rendben. Erre majd visszatérünk. (Természetesen hifissel egyetértésben történhet csak minden.)
- BruceWayne
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 9
Na, így már kezd még izgalmasabb lenni, hogy nem csak "papíron" látható. Akinek valamilyen műszaki vagy vasipari végzettsége van, annak bizony már ez a néhány alumínium darab is megdobogtatja a szívét. :-)
- ValhallA
- Tizezresek klubja

- Értékelés: 7616
Bár eddig erről nem volt szó, de hifis barátommal közösen visszük a projektet, ugyanis én is építek egy hangfalat. Teljesen másmilyent, de sok a közös pont: például a fémet hifis szerezte be, ő is fogja megmunkálni, a hangszórókat viszont én rendeltem mindkettőnknek (nálam a magas és a közép Accuton, a mély nem). Tehát maradékról csak akkor beszélhetünk, ha nekem is kivágták már a dolgokat. Viszont az még odébb van, leghamarabb nyáron lesz.
OK!
Én csak jeleztem,ha van elfekvő alu,akkor megvásárolom.
Nekem gyakorlatilag mindegy,hogy kitől vásárolom meg.
(Majd jelezzétek ha marad.)
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Privátban megírnád a maradék anyag méretét?
Lehet pont jó lenne nekem és akkor megvásárolnám,így még kevesebb lenne a veszteséged.
Bár eddig erről nem volt szó, de hifis barátommal közösen visszük a projektet, ugyanis én is építek egy hangfalat. Teljesen másmilyent, de sok a közös pont: például a fémet hifis szerezte be, ő is fogja megmunkálni, a hangszórókat viszont én rendeltem mindkettőnknek (nálam a magas és a közép Accuton, a mély nem). Tehát maradékról csak akkor beszélhetünk, ha nekem is kivágták már a dolgokat. Viszont az még odébb van, leghamarabb nyáron lesz.
- hifis
- Törzsvendég

megmondanád nekem, mi ezen gyönyörű ezen a két fémlapon?
Lehet, hogy a képen nem látszik, de ez a két fémlap valójában 8 fémlap, csak kicsit közel raktam őket egymáshoz.
Vagyis minden hangszórónak saját fémlap alátéte van, nem érintkezik a másikkal. Elvileg ez is jelent egyfajta izolációt rezgésre. Hátha még ez is számít.
-
Vendég
végtermék elkészülésekor lehet majd pontozni, örülni, dicsérgeti, meghallgatni,stb. elég sokan várják rajtam kívül, remélem nem kell sokat aludni hozzá!
- ValhallA
- Tizezresek klubja

Az első kapavágás: megjött a vizesvágóktól az előlap.
Jó méretes darabok lettek, talán 15mm falvastagság is elég lett volna. Na mindegy, majd legközelebb...
Ezek kész súlya 9,3kg egy hangfalon.
Csak érdekességképpen, mert semmi jelentősége, de azért csak leírom: a képen 2 körlap, mint maradék anyag látható, ami a mélysugárzóknál esett ki. A másik kettő azért nincs meg, mert kiadta a magassugárzó lapját, tehát azokhoz lett elhasználva. Azért ez jelentős anyagspórolást jelentett.
Privátban megírnád a maradék anyag méretét?
Lehet pont jó lenne nekem és akkor megvásárolnám,így még kevesebb lenne a veszteséged.
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
- ValhallA
- Tizezresek klubja

Én sem tudom,hogy mi ezen a szép...
Viszont be kell vallanom,hogy nekem még munkadarab állapotában is megdobogtatja a szívemet!
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Nem!
-
Vendég
Gyönyörű!
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Jó méretes darabok lettek, talán 15mm falvastagság is elég lett volna. Na mindegy, majd legközelebb...
Csak érdekességképpen, mert semmi jelentősége, de azért csak leírom: a képen 2 körlap, mint maradék anyag látható, ami a mélysugárzóknál esett ki. A másik kettő azért nincs meg, mert kiadta a magassugárzó lapját, tehát azokhoz lett elhasználva. Azért ez jelentős anyagspórolást jelentett.
Gyönyörű!
- hifis
- Törzsvendég

- hifis
- Törzsvendég

Várjuk ki a végét.
Ez jó végszó, maradjunk ennyiben.
Annál is inkább, mert ma beindult a gyakorlati kivitelezés.
-
Vendég
én attól félek hogy nem fog sikerülni, mivel az a minőség amit ez a hangfalcsoda igényel nagyon bele kell nyúlni a zsebe.
Várjuk ki a végét.
-
Vendég
"Már csak azt kell megtalálnod, hogy milyen neki megfelelő szintű meghajtást és forrást fog kapni (a kábelekről nem is beszélve)."
én attól félek hogy nem fog sikerülni, mivel az a minőség amit ez a hangfalcsoda igényel nagyon bele kell nyúlni a zsebe.
-
Vendég
De vajon eltrafáltam az igazit?
Nyugodj meg, nagyon nem tudsz mellé lőni: kitűnő driverek, első osztályú doboz. Már csak azt kell megtalálnod, hogy milyen neki megfelelő szintű meghajtást és forrást fog kapni (a kábelekről nem is beszélve).
Ha pedig aktív, akkor azért ott az aktív váltó minősége, beállítása lesz a kritikus pont.
Arra azért ügyelj majd, ha lesz egy Lamborghini Murcielago-d, azt ne a 85-ös bioetanollal töltsd fel és ne a Bécsi út elején próbáld ki, hogy mit tud. Könnyen és gyorsan el fog menni a kedved tőle.
Add meg neki, ami jár.
Ennyivel tiszteld őt meg.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Pedig nem bonyolult, amit mondani akartam. Mindössze arról van szó, hogy precízen meg tudom tervezni, hogy nézzen ki a doboz, de nem tudok akárhány kiséreti és mintadarabot legyártani, hogy optimalizálni tudjam a hangminőséget. Csak ennyi. Persze hogy fontos, hogy szól, csak a tervezés fázisában nincs erre ráhatásom. Megépítünk egy példányt (ez is kikészít anyagilag, tehát többre nincs lehetőség), és úgy szól, ahogy szól.
De ha azt mondjátok, tuti jó lesz, megnyugodtam.
Azért annyit hagy jegyezzek meg, a hétvégén csak annyi történt, hogy vettünk egy szőnyeget a meglévő hangfal alá. Eddig a tüskék a padlón voltak fémpénzen, most egy 2cm vastag keményfa lapon, a szőnyegen. Tök másképp szól. (Szőnyeg az előző verzióban is volt, de a hangfal előtt. Most egy nagyobb darab már alá is került. Ezért a beújítás.)
Namármost ehhez képest itt dobozanyagok, falvastagságok, merevítések, kábelezés, csillapítás meg még egy csomó nyavaja van. Ezt mind egy mintahangfalból kiindulva, hasraütésre (dizájnra) méreteztem. De vajon eltrafáltam az igazit?
Nyilván minden komponens elviszi a hangot valamerre, de mivel ebben nem koncepciózusan válogatsz, ezért gyanítom, hogy az "elhúzás-ban" ki fogják egyenlíteni egymást...
- hifis
- Törzsvendég

Jómagam sem értettem hifis indoklását. Egyáltalán nem kirakati terméknek tűnik ez a hangdoboz.
Pedig nem bonyolult, amit mondani akartam. Mindössze arról van szó, hogy precízen meg tudom tervezni, hogy nézzen ki a doboz, de nem tudok akárhány kiséreti és mintadarabot legyártani, hogy optimalizálni tudjam a hangminőséget. Csak ennyi. Persze hogy fontos, hogy szól, csak a tervezés fázisában nincs erre ráhatásom. Megépítünk egy példányt (ez is kikészít anyagilag, tehát többre nincs lehetőség), és úgy szól, ahogy szól.
De ha azt mondjátok, tuti jó lesz, megnyugodtam.
Azért annyit hagy jegyezzek meg, a hétvégén csak annyi történt, hogy vettünk egy szőnyeget a meglévő hangfal alá. Eddig a tüskék a padlón voltak fémpénzen, most egy 2cm vastag keményfa lapon, a szőnyegen. Tök másképp szól. (Szőnyeg az előző verzióban is volt, de a hangfal előtt. Most egy nagyobb darab már alá is került. Ezért a beújítás.)
Namármost ehhez képest itt dobozanyagok, falvastagságok, merevítések, kábelezés, csillapítás meg még egy csomó nyavaja van. Ezt mind egy mintahangfalból kiindulva, hasraütésre (dizájnra) méreteztem. De vajon eltrafáltam az igazit?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11328
- Kapcsolat:
Nem értek Veled egyet. Ez pont nem Patyomkin hangfal lesz! Ugyanis minden ami látszik, az valódi. Ami meg nem látszik, az első osztályú alkatrészek és kidolgozás. Éppen hogy a High-End termékek többsége Patyomkin, melyekbe jobb nem belenézni néha...
Jómagam sem értettem hifis indoklását. Egyáltalán nem kirakati terméknek tűnik ez a hangdoboz.
Nem akarok hifis zsebében turkálni, de szabad tudni részleteket a költségvetésről?
Ez apropót ad arra, hogy újfent okoskodjak egy kicsit...
Igazából,hogy az ember mit tart fontosnak egy hangfal megépítésénél,és mik az elvárt igények vele szemben az mindenkinek saját dolga.Ha neked a kinézet a fontos(abb) és ezért adsz bele mindent,az is érthető dolog.Persze egy hangfalnak nem ez a fő célja,vagyis ez a könnyebben kivitelezhető elvárás,a jó hang elérése már nehezebb dolog.De ahogy nézem a terveket és a hangszóró készletet,nagyon nem tudsz mellé nyúlni,főleg ha az egyik legkritikusabb pont(passzív hangváltó)kimarad.Persze azért oda kell rá figyelni,és akkor mindkét dologban megfelel az elvárásoknak.
" Nagyon szépen szól, az éles is és a mély hangok is tiszták. "