Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből
- Marci bácsi
- Fórumlakó

- Értékelés: 58
Előlap részlet marás után. Így már azért barátságosabb, mint nyersen.
Kalmi tanácsára ezeket a dizájn bemarásokat a közép - és a magassugárzó lapjáról elhagyjuk. (Csak hogy az előző előtti posztra is reagáljak.)
Ez annyira szép, hogy kedvet kaptam a saját projektem felpörgetésére...
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Ezekben mi gátolja meg a szulfatizálódást?
Nem tudom. Lehet, hogy semmi....
- hifis
- Törzsvendég

- Értékelés: 364
A sorozatgyártásnak, akármilyen kis sorozatról is legyen szó, mi köze a 100% DIY-hez???
Az, hogy a tervezésénél nincs (nem volt) meg az a kiépített akusztikai háttér, (mérőstudió, próbadarabok, mérőeszközök stb.), ami egy hangfalgyártói, kereskedelmi projekthez elengedhetetlen. De az elkészítése mögött teljes (műszer)ipari arzenál és gyakorlat áll, (merthogy ez a cégünk profilja), tehát reprodukálni éppen lehet.
-
Vendég
Ez a projekt diy 100%-ban..
... nincs akadálya akárhány példányban legyártani. (Az persze más tészta, mennyiért, és mekkora lenne rá az érdeklődés.)
A sorozatgyártásnak, akármilyen kis sorozatról is legyen szó, mi köze a 100% DIY-hez???
- hifis
- Törzsvendég

Csak emlékeztetőül, mert korábban szóba hoztam: ilyen színű lesz.
- suminator968
- V.I.P.

- Értékelés: 1085
Az nem kifelyezés, hogy szép!" />
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
- ValhallA
- Tizezresek klubja

- Értékelés: 8103
Kalmi tanácsára ezeket a dizájn bemarásokat a közép - és a magassugárzó lapjáról elhagyjuk. (Csak hogy az előző előtti posztra is reagáljak.)
Szép!
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
- hifis
- Törzsvendég

-
Vendég
A belső kábelek az általam preferált ocelliák lesznek (papír szigetelésű tömör ezüst)
Ezekben mi gátolja meg a szulfatizálódást?
-
Vendég
a dizájnba nem akarok beleszólni, csak maximum ha nagyon veszélyeztetné a hangminőséget
Így már minden világos
- hifis
- Törzsvendég

Kösz a folytatás lehetőségét!
Ez a projekt diy 100%-ban, két "apró" eltéréssel: az átlagosnál többe kerül, és nem saját kezűleg csinálom. Ez utóbbi miatt esetleg más részletekre fókuszálódik, mint az itteni rovatok többsége.
Például korábban szó esett a reprodukálhatóságról. Mivel itt egy tervező rendszeren (Solid Edge) készültek a rajzok, úgy, ahogy más termékeinknél csináljuk, valójában teljes gyártási dokumentáció készült a legnagyobb részletességgel, az alu előlapok cnc maróprogramjait is beleértve. Tehát nincs akadálya akárhány példányban legyártani. (Az persze más tészta, mennyiért, és mekkora lenne rá az érdeklődés.)
Ez a topik Hifi-s dobozának terveiről, építéséről és mérési, meghallgatási eredményeiről szól!
Sok sikert hozzá!
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
- ValhallA
- Tizezresek klubja

- Értékelés: 8103
Én biztos vagyok benne, hogy a másolatom jobb lesz, mint az eredeti. A hangszórókészlet ugyanaz, de a magas jobb mint az eredeti (Accuton kerámia helyett Accuton gyémánt), a hangváltó elemeinek az elérhető legjobb alkatrészeket választom (a legnagyobb tekercs kivételével Duelund). A doboz anyaga és geometriája ugyanaz, kivéve néhány olyan alubetétes megoldást a hangszórók köré, amiket Te is alkalmazol. A belső kábelek az általam preferált ocelliák lesznek (papír szigetelésű tömör ezüst), csatik WBT-k.
És még így is olcsóbb,mint a Guru Salvatore által jelenleg a világ legjobb dobozának tartott Pure Reference...
Örülök,hogy végül sikeresen meggyőzted magad a gyémánt felsőbbrendűségéről.
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5347
Én biztos vagyok benne, hogy a másolatom jobb lesz, mint az eredeti. A hangszórókészlet ugyanaz, de a magas jobb mint az eredeti (Accuton kerámia helyett Accuton gyémánt), a hangváltó elemeinek az elérhető legjobb alkatrészeket választom (a legnagyobb tekercs kivételével Duelund). A doboz anyaga és geometriája ugyanaz, kivéve néhány olyan alubetétes megoldást a hangszórók köré, amiket Te is alkalmazol. A belső kábelek az általam preferált ocelliák lesznek (papír szigetelésű tömör ezüst), csatik WBT-k.
A WBT csatlakozók helyett inkább ezüstözött Eichmannt használnék, a dugójával együtt, ha már homár...
Ha kész, szívesen megfülelném
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Talán nem árulok el titkot, hiszen már korábban szóba jött, hogy Marci bácsi is épít hangfalat, de ő meg éppen másolni igyekszik egy meglévőt, amihez ráadásul remekül hozzáfér, mert most a gyári eredetit használja. Bár bizonyos részletekben azért eltér ettől, de ennek szerintem azért nincs jelentősége, mert ha totál másolná, akkor sem biztos, hogy az eredeti hangját kapja vissza. Mert nincs meg az a technológiája, azok a finomságok, részletek, (például egyedi, személyre szabott hangszórók), ami egy nagyobb cégnek rendelkezésre áll. Ettől persze még lehet, hogy jobban is fog szólni, mint a minta, de erre ugyanúgy nincs garancia, mint ha saját kútfő alapján varázsol.
- hifis
- Törzsvendég

Egy újabb fejezet: az előlapok kifaragása elkezdődött.
Nem sokkal korábban némi párbeszéd folyt arról, jó-e, hogy feldaraboltam az alu előlapot. Erre adtam valamiféle általam műszakinak tekintett indoklást, de lett volna egy frappánsabb válasz is: egyben nem fér fel a gépünkre. Merthogy műszergyártók vagyunk, méteres darabok ritkán fordulnak elő nálunk. Persze ki lehet adni alvállalkozónak is, de az sokkal bonyolultabb. Na ennyit a technikai részletekről...
Én csak annyit szólnék hozzá, hogy Hifis és Marci Bá dobozánál is van némi közreműködésem, nem véletlen került a téma ebbe a fórumba. Én próbálom őket irányítgatni, hogy alapvető nagy baklövéseket ne kövessenek el, de a dizájnba nem akarok beleszólni, csak maximum ha nagyon veszélyeztetné a hangminőséget. Mértem már ilyen Accuton hangszórókat. Közepeket és magasakat is. Kijelenthetem, válthatóak elsőrendűen, nem is rosszul.
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Elsorendu hangvaltoban pedig csak akkor erdemes gondolkozni ha ezt a hangszorok es az egesz konstrukcio megengedi.
Természetesen. Már eleve úgy kell mindent megválasztani. A magam építésében is így teszek...
- hifis
- Törzsvendég

Csak pontosításképpen, mivel már nem tudok belejavítani az előző posztjaimba: némi ellentmondás van az eredetiség szóhasználatot tekintve a 2 hozzászólásomban.
Szóval eredetit, tehát általam kitaláltat szerettem volna a dizájnt illetően, de mintát követek a driverek és a doboz fő méretarányai vonatkozásában.
Persze a dizájn is némileg összeollózott megoldás, de tény, ilyen öszvér formában azt hiszem, másnál nem lelhető fel.
- hifis
- Törzsvendég

Egy szo mint szaz, szamomra erdekes hifis elkepzelese miszerint a kinezet a legfontosabb szamara ebben a projektben. Ez is egy szempont ami teljesen elfogadhato de en akkor mar nem ilyen format es elkepzelest valasztottam volna, hanem valami teljesen mas, egyedi megoldast. Node ez nem nekem keszul hanem hifisnek. A vegeredmenyre azert en is kivancsi leszek, bar engem sokkal inkabb a hangja fog erdekelni mint a kinezete
Amíg írtam az előző posztot, továbbment a diskurzus, úgyhogy itt kanyarodok vissza...
Szóval a hang nekem is fontos, ezért nem mernék teljesen eredetit alkotni. Vagyis a hangszóró választásban és a doboz fő méreteiben mindenképpen igazodom egy bevált mintához. (Marten Coltrane 2), hogy nagyon ne lőjek mellé. De a dizájnban ez még elég nagy szabadságfokot ad egyéni megoldásokra, tehát első körön ezért kapott nagyobb hangsúlyt a formaterv. De azért nekem is a megszólalás a lényeges szempont.
Amit a hangváltóról írsz, messzemenően egyetértek. Tartok is tőle, hogy hiába az aktív dsp-s egység rugalmas kezelhetősége (Sonic Studio 305), túl sok a variáció, el tudjuk-e trafálni az igazit? Többek között ezért is fontos egy működő minta, mert így a driverek és a doboz nem zárják ki, hogy ezt a jól működő beállítást megtaláljuk.
- hifis
- Törzsvendég

Ezzel a mások által készített diy dobozokkal igazán csak azt a témát akartam szóba hozni, hogy mi a hatékonyabb, ha valaki elég sok pénzt bedob egy csináld magad projektbe: másolni egy meglévőt, vagy kitalálni egy sajátot? Nekem mindenképpen az utóbbi volt a nyerő, függetlenül attól, melyiknél a nagyobb az esély a tuti sikerre, vagyis a befektetéssel arányos hangra. Eszembe nem jutott másolni egy gyárit, és nem csak azért, mert nem áll rendelkezésre, hogy milliméterre lemásoljam.
Talán nem árulok el titkot, hiszen már korábban szóba jött, hogy Marci bácsi is épít hangfalat, de ő meg éppen másolni igyekszik egy meglévőt, amihez ráadásul remekül hozzáfér, mert most a gyári eredetit használja. Bár bizonyos részletekben azért eltér ettől, de ennek szerintem azért nincs jelentősége, mert ha totál másolná, akkor sem biztos, hogy az eredeti hangját kapja vissza. Mert nincs meg az a technológiája, azok a finomságok, részletek, (például egyedi, személyre szabott hangszórók), ami egy nagyobb cégnek rendelkezésre áll. Ettől persze még lehet, hogy jobban is fog szólni, mint a minta, de erre ugyanúgy nincs garancia, mint ha saját kútfő alapján varázsol.
Ezért én értékesebbnek tartom, ha már diy, hogy soha nem látott eredetit alkotok. Legalábbis a tervezői ambícióim ezt diktálják. Szóval csak erre akartam példákat keresni a nemzetközi "piacról", hogy hogy állnak ehhez hozzá mások?
Hifis dobozában alapból aktív váltás lesz, tehát ez a probléma nem, pontosabban: másként fog jelentkezni. Egyébként igaz az amit írsz, ez az egyik oka, hogy az egyszerű kapcsolású hangváltóban (elsőrendű) érdemes gondolkodni...
Erdekes gondolatok de nem teljesen ertek egyet veluk.
Egyreszt akar aktiv, akar passziv valtasban gondolkodik valaki mindkettot lehet jol is es rosszul is csinalni. Pontosan Kalmi 3 utas doboza jo pelda erre. Amikor nala jartam jobban tetszett a passziv valtos hang mint az aktiv valtos, de ez korantsem jelenti azt, hogy altalanossagban a passziv valto jobb lenne mint az aktiv. Szerintem Kalmi dobozanal boven lehetne javitani az aktiv valtason es akkor lehetne igazan kamatoztatni az aktiv valtas elonyeit. Persze kis jelszinteken, kis helyisegben, szobahangeronel az aktiv valtas elonyei csak nagyon korlatozottan (vagy nem is) jelentkeznek. Nem egyszeru eldontendo kerdes ez
Elsorendu hangvaltoban pedig csak akkor erdemes gondolkozni ha ezt a hangszorok es az egesz konstrukcio megengedi. Semmikepp nem szabad eroltetni altalanossagban barmilyen hangsugarzora azt remelve, hogy kevesebb alkatresz van a jel utjaban akkor biztos jobb is lesz a hang. Elsorendu valtassal sokat lehet nyerni de ha nem jol hasznalja az ember akkor nagy bukta lehet!
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- Marci bácsi
- Fórumlakó

Hifis dobozában alapból aktív váltás lesz, tehát ez a probléma nem, pontosabban: másként fog jelentkezni. Egyébként igaz az amit írsz, ez az egyik oka, hogy az egyszerű kapcsolású hangváltóban (elsőrendű) érdemes gondolkodni...
Olvasgatom a hozzaszolasokat ebben a topikban es latom, hogy sokan elismeroen szolnak a keszulofelben levo dobozrol + a dobozba kerulo hangszorokrol. Mindekozben pontosan az jutott eszembe amit sajat magam is tapasztaltam es regebben olvastam azon az oldalon amit hifis belinkelt korabban - Humble Hommade Hifi:
...the crossover is by far the most important part of any loudspeaker, far more important than the drivers used. The drivers and cabinet must also be of good quality but it's the crossover itself that can make or break any loudspeaker.
Lazabb forditasban ez kb. igy hangzik: "a hangvalto a legfontosabb resze egy hangsugarzonak, sokkal fontosabb mint a felhasznalt hangszorok. A hangszoroknak es a doboznak szinten jo minosegunek kell lenni, de a hangvalto emeli magasba vagy rontja el az egesz konstrukciot."
Hmmm, milyen igaz!
Lehetnek barmilyen jok a hangszorok, lehet barmilyen jo a doboz ha a hangvalto nincs jol eltalalva akkor sajnos nem hozza azt az eredmenyt amit elvartunk volna tole. Forditva mar nem ennyire egyszeru a helyzet. Rossz minosegu hangszorokkal, rossz minosegu dobozban biztos nem lehet nagyon jo hangsugarzot kesziteni barmilyen jo is a hangvalto, de ez azert szelsoseges eset, aki komolyabban foglalkozik hangsugarzo keszitessel az nem fog annyira melleloni, hogy rossz hangszorokat rossz dobozba tesz bele.
Egy szo mint szaz, szamomra erdekes hifis elkepzelese miszerint a kinezet a legfontosabb szamara ebben a projektben. Ez is egy szempont ami teljesen elfogadhato de en akkor mar nem ilyen format es elkepzelest valasztottam volna, hanem valami teljesen mas, egyedi megoldast. Node ez nem nekem keszul hanem hifisnek. A vegeredmenyre azert en is kivancsi leszek, bar engem sokkal inkabb a hangja fog erdekelni mint a kinezete
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése