Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábel készités házilag

L4D1K
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: L4D1K »

Köszönöm a segítséget. Akkor beszerzem a szereletlen csatikat. Kábelből milyet javasolnátok? Elég sok minden között haladna még ezen a pici szakaszon is, gondolom nagyon fontos lenne az árnyékolás.

Illetve az említett passzív alkatrész nem értem, valamint hogy a buffert hogyan kéne beiktatni.
"Elméletileg az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem."

béres-jános
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 298

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: béres-jános »

Szerintem semmi különleges nincs benne csak akkora méretű kell mint a tüske amire rá akarod csatlakoztatni.
Elektronikai alkatrészeket forgalmazó boltokban találsz és csak ki kell szerelni a műanyag házból

Talán itt találsz
http://hu.rs-online.com/web/c/csatlakoz ... rintkezok/

Szerintem semmi különleges nincs benne csak akkora méretű kell mint a tüske amire rá akarod csatlakoztatni.
Elektronikai alkatrészeket forgalmazó boltokban találsz és csak ki kell szerelni a műanyag házból

Talán itt találsz

Nem kell azt kiszerelni semmiből!! Itt lehet kapni több fajtát is! Pl:http://www.hestore.hu/prod_10024120.html
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum

emzeperix
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 114

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: emzeperix »

Szerintem minimum pár passzív alkatrészre is szükséged lesz, mivel az alaplapon 3.3V CMOS szintű jel jön le... De még jobb (biztosabb) ha buffert is építesz a "header" után.

Alaplapról szeretnék digit jelet kivezetni. Gyári coax kijárat nincs rajta, csak spdif out header "tüske" (jumper?). 

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: memme »

Talán itt találsz

L4D1K
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: L4D1K »

Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni.

Alaplapról szeretnék digit jelet kivezetni. Gyári coax kijárat nincs rajta, csak spdif out header "tüske" (jumper?). Usb-coax átalakító nem játszik egyenlőre anyagiak miatt

Amire gondoltam, az egy rövid max 10-15cm es kábel a pc-n belül, RCA anya az egyik végen, másikon meg egy, a headerhez való csatlakozó.

Prohardveren láttam egy kész kábelt, az így nézett ki  http://itcafe.hu/dl/upc/2013-12/126332_ ... 180329.jpg

Nem tudom, magyarországon lehet e szereletlen csatlakozót venni az alaplahi véghez, neten dupont csatlakozóként találtam rá, de bármilyen boltban jártam, csak hatalmas szemekkel néztek rám.

Valahogy így nézne ki szereletlenül:

"Elméletileg az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem."

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 229

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: RACPOWER »

Azzal tisztában vagyok h a hangja nem fog javulni a banándugók beiktatásával! Viszont láttam h van ebből a típusból Ródium ötvözet is, az 991Ft/db aranyozothoz képest jobb választás vagy ugyanaz?
szerintem nem, de kipróbálhatod hogy csak a szurroundokhoz ródiumosat veszel és ha netán jobb akkor átteszed a frontokra.

DaliBaba
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 47

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: DaliBaba »

véleményem szerint is elég a bp6201, ez aranyozott, ha tényleg az már miért ne lenne akkor tuti nem fog oxidálódni.
A réz banándugókkal ellentétben láttam már olyat is akinek teljesen bebarnult, besötétedett, azzal sincs gond egy finom csiszolóvászonnal fel lehet polírozni.

Olyan drága több ezer ft/db banándugót venni pedig pénzkidobás, nem fog vele egy szikrányit sem jobban szólni a rendszer

Azzal tisztában vagyok h a hangja nem fog javulni a banándugók beiktatásával! Viszont láttam h van ebből a típusból Ródium ötvözet is, az 991Ft/db aranyozothoz képest jobb választás vagy ugyanaz?

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 229

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: RACPOWER »

véleményem szerint is elég a bp6201, ez aranyozott, ha tényleg az már miért ne lenne akkor tuti nem fog oxidálódni.
A réz banándugókkal ellentétben láttam már olyat is akinek teljesen bebarnult, besötétedett, azzal sincs gond egy finom csiszolóvászonnal fel lehet polírozni.

Olyan drága több ezer ft/db banándugót venni pedig pénzkidobás, nem fog vele egy szikrányit sem jobban szólni a rendszer

DaliBaba
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábel készités házilag

Köszönöm az első gyors választ!

Láttam hogy páran ezt használják itt a fórumon, ez a réz banándugó nem oxidálódik hamar? Én azért is szeretnék ezüstöt, de érdekel persze minden ötlet és vélemény!

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2247

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Üdv!

Karácsony alkalmából visszavagdostam az összes hangfalkábelem mind az erősítőnél és a hangfalak csatlakozóinál is, minimálisan volt csak oxidálódva, pedig lassan 2 éve h bekötöttem őket 4mm átmérőjű Kácsa sodrott OFC réz kábelek. Banándugók és villák nélkül szimplán csak be van dugva a levágott kábelvég a szorítókhoz!

Frontokhoz & Centerhez:- http://kacsa-audio.hu/webshop/kacsa.b.6 ... et40.p.380

Surroundokra pedig: - http://kacsa-audio.hu/webshop/kacsa.b.6 ... ls40.p.376 ez!

Na most annak ellenére hogy láthatóan minimálisan oxidálódott a vezeték, miután éjfélkor végre újra összekötöttem a rendszerem (Onkyo TX NR-818 és Dali Zensor 7  5.1) egy pár órás pepecselés után, azóta is hallgatom... Olyan hangzást kaptam amit már rég elfelejtettem mivel hétről hétre gondolom én ahogy oxidálódtak a vezetékek egyre rosszabb lett a hangja a rendszernek de nem vettem észre hisz nap mint nap hallgattam! Annyira jól esik most zenét hallgatni rajta h el sem hiszem ) 

Szeretnék majd kábelcserét beiktatni hamarosan. Az Audioquest Rocket 44 re gondoltam a Frontoknak és a Centernek hátra pedig 8-9m kell oldalanként ezért oda csak a Rocket 33 at szeretném a Zensor 1 eseknek. 

Kérdés: Banándugó vagy villa? 

a Hangfalakhoz erre gondoltam: http://kacsa-audio.hu/webshop/furutech. ... 202r.p.740

Az erősítőnél pedig ezekre a dugókra: http://kacsa-audio.hu/webshop/audioques ... 0bs.p.1278

Kíváncsi vagyok a véleményetekre ezzel kapcsolatban! 

További Kellemes Ünnepeket Fórumtársak!

A BP 6201 valamelyik változata bőven jó oda,felesleges és pénzkidobás drágábbat tenni rá.Könnyen szerelhető stabil csatik,és még olcsók is.

DaliBaba
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábel készités házilag

Üdv!

Karácsony alkalmából visszavagdostam az összes hangfalkábelem mind az erősítőnél és a hangfalak csatlakozóinál is, minimálisan volt csak oxidálódva, pedig lassan 2 éve h bekötöttem őket 4mm átmérőjű Kácsa sodrott OFC réz kábelek. Banándugók és villák nélkül szimplán csak be van dugva a levágott kábelvég a szorítókhoz!

Frontokhoz & Centerhez:- http://kacsa-audio.hu/webshop/kacsa.b.6 ... et40.p.380

Surroundokra pedig: - http://kacsa-audio.hu/webshop/kacsa.b.6 ... ls40.p.376 ez!

Na most annak ellenére hogy láthatóan minimálisan oxidálódott a vezeték, miután éjfélkor végre újra összekötöttem a rendszerem (Onkyo TX NR-818 és Dali Zensor 7  5.1) egy pár órás pepecselés után, azóta is hallgatom... Olyan hangzást kaptam amit már rég elfelejtettem mivel hétről hétre gondolom én ahogy oxidálódtak a vezetékek egyre rosszabb lett a hangja a rendszernek de nem vettem észre hisz nap mint nap hallgattam! Annyira jól esik most zenét hallgatni rajta h el sem hiszem ) 

Szeretnék majd kábelcserét beiktatni hamarosan. Az Audioquest Rocket 44 re gondoltam a Frontoknak és a Centernek hátra pedig 8-9m kell oldalanként ezért oda csak a Rocket 33 at szeretném a Zensor 1 eseknek. 

Kérdés: Banándugó vagy villa? 

a Hangfalakhoz erre gondoltam: http://kacsa-audio.hu/webshop/furutech. ... 202r.p.740

Az erősítőnél pedig ezekre a dugókra: http://kacsa-audio.hu/webshop/audioques ... 0bs.p.1278

Kíváncsi vagyok a véleményetekre ezzel kapcsolatban! 

További Kellemes Ünnepeket Fórumtársak!

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

Pláne, hogy a réz oxid nem vezet, konkrétan inkább szigetel
A rézoxid nem szigetelő,hanem félvezető. Azaz vezet,de nagy ellenállással - emiatt nyírja a magassabb frekvenciákat.
Jelenléte emiatt nem kívánatos hangfrekvenciás jeltovábbításban.
Ellenben tápkábel esetén ideális a jelenléte. Erre jött ra a Lessloss - jól meg is élnek belőle.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11324
Kapcsolat:

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mi a helyzet az ezüst-arany ötvözetű vezetőkkel? Azok mennyire hajlamosak az oxidációra?
Leginkább azért ötvözik arannyal az ezüstöt, hogy csökkentsék az oxidációs hajlamot. Mellesleg a hangnak is jót tesz, leginkább a basszusnak.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Mi a helyzet az ezüst-arany ötvözetű vezetőkkel? Azok mennyire hajlamosak az oxidációra?
Van otthon párszáz méter ? Az arany nem oxidálódik, az ezüstről már volt szó, szóval ilyen téren nem lehet gond velük.

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Ráadásul gyorsabban oxidálódik, mint az ezüst, illetve az ezüst-oxid jobb vezető, mint a réz-oxid, mégis sokan az ezüsthuzaloknál rettegnek az oxidációtól. Rengeteg tévhit forog közkézen a hifisták körében.
Pláne, hogy a réz oxid nem vezet, konkrétan inkább szigetel, az ezüst oxidot akár még jó vezetőnek is titulálhatjuk, szóval az ezüst oxidációjától nem kell tartani. Nekem ezüst kábeleim vannak, és úgy van ahogy írod, egy-két nap után már elkezd feketedni, persze ez a jelenség csak a nagy tisztaságú ezüstre igaz.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábel készités házilag

Minél tisztább egy réz alapanyag annál hamarabb oxidálódik!
Ráadásul gyorsabban oxidálódik, mint az ezüst, illetve az ezüst-oxid jobb vezető, mint a réz-oxid, mégis sokan az ezüsthuzaloknál rettegnek az oxidációtól. Rengeteg tévhit forog közkézen a hifisták körében.

Vendég

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Szívesen mutatok Neked olyan rézkábelt, ami csupaszolás után néhány nappal már elkezd látványosan feketedni.
 Minél tisztább egy réz alapanyag annál hamarabb oxidálódik!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábel készités házilag

A teljesen szabadon hagyott rézfelületen is a levegő szennyezettségétől, páratartalmától függően 15-30 év az oxid, majd karbonát réteg kialakulása.
Még ha csak közönséges pvc-vel van is borítva az a szerencsétlen, hátrányos helyzetű kábel, nyugodtan bevállalhatjuk azt a legalább 50-60 évet, amire a jelzett probléma valódi gondot okozhat...

Szívesen mutatok Neked olyan rézkábelt, ami csupaszolás után néhány nappal már elkezd látványosan feketedni.

Vendég

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A húzásirányt témát nehezen tudom hová tenni. Ha valamit húzunk, akkor azt mindkét irányba ugyanaz az erő éri.

Atya isten! És még mindig itt tartunk.

Az elmúlt pár évben én magam is többször leírtam (és természetesen mások is), hogy a "kábel húzás" az nem ilyen jellegű húzás, azaz, nem az történik, hogy a kábel egyik végét hozzákötik a gyártócsarnokhoz, a másik végét meg egy jó erős traktorhoz, ami majd elkezdi húzni a kábelt.
Szintén többször leírtam a huzal (mert hogy csak a huzalt húzzák, és nem a kábelt) húzásának folyamatát, aminek nagyon röviden az a lényege, hogy a huzalt egyre kisebb átmérőjű lyukakon húzzák át (mindig azonos irányban), amitől folyamatosan csökken az átmérője. A lyukon (szakszóval kövön, noha már régen nem kőből van) való áthúzáskor ellenben a két egymással ellentétesen ható erő hatására a huzal felületén zömülés, a közepén pedig nyúlás következik be. A huzal anyagának rácsszerkezete az őt ért fizikai hatások következtében torzul, a huzal megkeményedik, ezért minden kő után hőkezeléssel visszalágyítják. Stb, stb, stb.

.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: hosszu »

De pontosan mit jelent ez a misztikus húzási irány? Miből gondoljuk, hogy ennek meg kell egyeznie a jel haladási irányával? Melyik pólusnál milyen irányba fordítsuk a huzalt? A kábelen belül mutassanak egy irányba, vagy egymásnak szembe legyenek fordítva?
Teljesen jogos kérdések.

A neten találhatsz ezügyben néhány cikket a kilencvenes évek elejéről, meg persze biztosan vannak elektrotechnikai tankönyvek, melyekben akár tudományos magyarázatot is kaphatunk a jelenségre, azonban a saját megtapasztalással többre jutsz.

Ebben a cikkben találsz néhány magyarázatot(?), kísérlet leírást:
http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2705.HTM

longkft.hu/audioblog/

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Dorian »

A teljesen szabadon hagyott rézfelületen is a levegő szennyezettségétől, páratartalmától függően 15-30 év az oxid, majd karbonát réteg kialakulása.
Még ha csak közönséges pvc-vel van is borítva az a szerencsétlen, hátrányos helyzetű kábel, nyugodtan bevállalhatjuk azt a legalább 50-60 évet, amire a jelzett probléma valódi gondot okozhat...

Azért láttam már elszineződött rézkábelt néhány (1-2-3) év szabadon hasgyás után is. Feltételezem, hogy a színeződés oxidáció volt, bár vegyelemzést nem végeztem.

A húzásirányt témát nehezen tudom hová tenni. Ha valamit húzunk, akkor azt mindkét irányba ugyanaz az erő éri.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Swordfish76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 374

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Swordfish76 »

Húúúha, eddig is tanácstalan voltam, de most aztán végképp az lettem.
Bejött a képbe a halogénmentes kábel!
Fázisra, vagy nullára kell a dupla vezeték?
Milyen vastag legyen a keresztmetszet?
Az elosztó földelt lesz, az biztos.
Az Svs-be sikerült csatlakozóra szert tennem, abba csak két ér fut.
Az erősítő régebbi típus, abba is csak kéteres kábel van.
Jön az újjabb dilemma.
Még mindig várom a tapasztalatokat, esetleg forrásokat, mit, hogyan, miért!

Köszönöm!

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Lehetséges, hogy most nem szól rosszul, de a közonséges pvc szigetelésen át diffundál a levegő oxigénje, és oxidálja a rezet, ami nem tesz jót a hangnak...
Ettől azért annyira nem kell félni!

longkft.hu/audioblog/

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábel készités házilag

- A hangtechnikában használatos kábeleknél a kábeleken végigfutó szövegek iránya meghatározza a javasolt bekötési irányt (eleje mindig a forrásoldal, mindegy hogy tápról, vagy jelről van szó), ami megegyezik a húzásiránnyal.
De pontosan mit jelent ez a misztikus húzási irány? Miből gondoljuk, hogy ennek meg kell egyeznie a jel haladási irányával? Melyik pólusnál milyen irányba fordítsuk a huzalt? A kábelen belül mutassanak egy irányba, vagy egymásnak szembe legyenek fordítva?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”