Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábel készités házilag

Swordfish76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 374

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Swordfish76 »

Még oda csak igazán !!!!!
Sejtettem én, már csak kéne vki, aki leküldi nekem!

Csak ne lennék vidéken, többe fáj a futár, mint a kábel! 

Esetleg nem jár valaki errefelé véletlenül?? Nem kérném ingyen! 

Vendég

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Digit IC kábelt kellene készítenem, kb. 2m hosszban.  Milyen kábelt javasoltok?

Subhoz ebből készítettem:

http://elimex.hu/termekek/2550/klotz_-_ ... ?catid=596

Forrás és erősítő közt is beválhat?
Esetleg mi jöhet még képbe?

Várom a javaslatokat!

Előre is köszönöm! 

Még oda csak igazán !!!!!

Swordfish76
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Digit IC kábelt kellene készítenem, kb. 2m hosszban.  Milyen kábelt javasoltok?

Subhoz ebből készítettem:

http://elimex.hu/termekek/2550/klotz_-_ ... ?catid=596

Forrás és erősítő közt is beválhat?
Esetleg mi jöhet még képbe?

Várom a javaslatokat!

Előre is köszönöm! 

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Doky »

Nakamichi banándugóról kinek mi a véleménye? Hirdetik sok helyen, most itt épp nem.

Aki használja elégedett vele?

Jó az ár érték aránya? 

Köszönöm!
Banánnak régóta hasznalok Nakát, jó, nem drága!Könnyen szerelhető, stabilan csatlakozik!
RCA-nak meg nem hasznaltam, de oda is dícsérik.
Én oda ha lehet akkor Neutrikot hasznalok!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

Swordfish76
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Nakamichi banándugóról kinek mi a véleménye? Hirdetik sok helyen, most itt épp nem.

Aki használja elégedett vele?

Jó az ár érték aránya? 

Köszönöm!

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 293

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

Megvolt a találkozó!
Az előző tulaj is nagyon kíváncsi volt a magyarázatra.Nem árulta el a kontár barátjának hogy hova mennek.
Már a barátságuknak vége szakadt régebben.
Miután a konnektorokat szépen ki voltak szedve a lakásba mind jöhetett a nagy kérdés a szakinak!
Miután belet mutatva neki a munkája.
Ö csak oda húzott földkábelt ahol olyan készülékek szoktak lenni pl:hűtő,mosógép vagy vizes helységbe.
A szobába meg úgyis dupla szigetelésű fogyasztok vannak ez volt a magyarázat.
Csak hát fi relé sincs ami véletlen folytán ha megrázza az áram az embert akkor lekapcsol.
Válasz:Fölösleges dolognak tartja kár pénzt kidobni rá.
A volt tulaj kicsit ideges volt a hülye válaszok véget!Végül feltette a nagy kérdést.
Mi lett volna ha a lányát megrázza az áram függetlenül hogy vakdugó volt benne és meghal!
Válasz:A gyerekre oda kell figyelni hogy ne babrája a konnektort meg elmagyarázni hogy nem szabad hozzányúlni!
A volt tulaj ezen a válaszon eldurrant az agya és megcsapkodta a szakit végül az ajtón kidobta !
Még utána beszélgetünk egy kicsit.Ö úgy gondolta hogy a barátba megbizhat ezért is bízta rá a villanyszerelést.
Nem gondolta volna hogy úgy éltek le 14 évet a lakásba hogy bármikor történhetett volna tragédia.
Mikor hívtam először ezzel a problémával majdnem elküldött melegebb éghajlatra csak felhívtam a figyelmét arra hogy
most ahova költözött ö tudja biztosan hogy biztonságos az a nagyobb ház minden rendben vele!
Ezen elgondolkodott és ez után jött el hozzám.
Úgy váltunk el hogy a villanyszerelőmmel megbeszélt egy időpontot és megnézi nála is a villamos hálózatot!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3667

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

A környékünket ellátó transzformátor cseréje után rövid időre kb. 75 volt került a 0-vezetékre, s így értelemszerűen az összes olyan készülék házára, mely olyan lakásban üzemelt, ahol a villanyóránál összekötötték a nullát és a védőföldet. Az elektromos művek szakértője szerint ez előfordul új transzformátorok indításánál.

Mivel családiházban lakom, a földelést saját földszondával oldottam meg, így a 0 vezetéken megjelenő feszültség közvetlen balesetveszélyt nálunk nem okozott, viszont PS Audio PPP tápgenerátoromat leégette. (nem tartozik ide közvetlenül, de a leégett készüléket sem az elmü, sem a biztosító nem fizette ki).

Ez tényleg durva hiba. Mert, a 35k/400V-os trafótól jön három fázis+nulla. Minden fogyasztói bekötés talppontja mellett történik a helyi földbe ásott földelés-nullával összekötése, tehát minden fogyasztó a saját védővezetőre kerülő áramát, testzárlatát helyben vezeti az anyaföldbe. Ha viszont a trafóátépítésnél a trafótól kimenő nullára feszkót raknak, akkor az földre záródik minden egyes helyi szabályos nullázó földelésen, a tieden is. Ha tényleg megemelkedett az egyébként földfele így lekötött null vezető feszültsége, akkor annak trafózárlatot kellett okozni, a 35k/400V-os trafó primer vagy szekunder védelme le kellett oldani pár tized másodperc alatt. Ezzel együtt a 75V így is nagyok soknak tűnik, ergó ez azt is jelenti a fogyasztók helyi együttes földelése is gyengécske, vagy több helyen lehet nemleges.

Sajnos a nálunk szokásos gyakorlat az, hogy a ház helyi földelését egy 10mm átmérő vasdrótra, vagy erre célra levágott 3/4" csőre kötik, amit leásnak, levernek 2-3 méter mélyre. Elvileg a talajvízig kellene ennek leérni, de ezt már nem mindig érik el. Ez a helyi földszonda többnyire 30-40év alatt a talajból kinyúlási helyén nulla keresztmetszetre oxidálódik, ahol rendszeresen éri eső és levegő, és majd egyszer valaki észreveszi, hogy nincs földelés.

Vendég

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Erre én is kiváncsí vagyok, hogyan magyarázza meg a buherát !

Nem kell neki semmit megmagyarázni. (Mondjuk, ha én lennék az előző tulajdonos, egyáltalán nem foglalkoznék a dologgal. Engem biztos nem citálnának oda ilyen hülyeségekkel.) Volt egy műszaki ellenőr, aki átvette, hiszen e nélkül ki sem adják rá a lakhatási engedélyt, onnantól pedig minden a műszaki ellenőr felelőssége, hogy miért vett át valamit úgy, hogy nem fellelt meg a műszaki előírásoknak.

.

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

A fűtés cső az rézből van megnéztem!Ideiglenesen jó lesz, de ez fél megoldás.Ma este a volt tulaj jön a barátjával aki szerelte a villanyt!!!Nagyon kiváncsi vagyok a dologra !!!!Jön az én villanyszerelőm is hogy legyen egy jó szaki is !!!
Erre én is kiváncsí vagyok, hogyan magyarázza meg a buherát !
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Tetszik a kábel, nem mellesleg az ára is kedvező.

Bejáratásra van valamilyen tipped, vagy csak simán kössem rendszerbe?

Másoktól is szívesen várom az ötleteket!

Köszönöm! 

Nem hiszek a bejáratásban. Bekötöttem, oszt' szól !
Naim Uniti Atom

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Erről beszéltem, amikor javasoltam a gáz-, víz-, fűtésrendszerhez való földelést Lacy fórumtárs fontos kiegészítésével, aki felhívta figyelmemet (figyelmünket) a műanyag-vezetékes fűtésrendszerre.
Ezzel együtt, nagyon sokan alakították így ki és használják évtizedek óta földelési rendszerüket.
A 0 és földszál összekötése, bár a szabvány szerint korrekt, okozhat valódi életveszélyt is, nem úgy, mint az esetlegesen földelés nélkül használt erősítőd, vagy az általam javasolt földelési mód:

A környékünket ellátó transzformátor cseréje után rövid időre kb. 75 volt került a 0-vezetékre, s így értelemszerűen az összes olyan készülék házára, mely olyan lakásban üzemelt, ahol a villanyóránál összekötötték a nullát és a védőföldet. Az elektromos művek szakértője szerint ez előfordul új transzformátorok indításánál.

Mivel családiházban lakom, a földelést saját földszondával oldottam meg, így a 0 vezetéken megjelenő feszültség közvetlen balesetveszélyt nálunk nem okozott, viszont PS Audio PPP tápgenerátoromat leégette. (nem tartozik ide közvetlenül, de a leégett készüléket sem az elmü, sem a biztosító nem fizette ki).

És egy példa, hogy nem csak nálad fordulnak elő "földelési furcsaságok":
Az egyik audio-kereskedő kb. 20 évvel ezelőtt új bemutatóterembe költözött, ahol a villanyórától kezdve profi kábelezéssel kiépítette az új hálózatot. Néhány hónappal ezelőtt rájöttek, a kiépített földelési rendszerük a 20 év alatt soha sem működött - a bérház elektromos rendszerének volt ugyan kiépített földkábel hálózata, viszont nem csatlakozott sehová...

A fűtés cső az rézből van megnéztem!Ideiglenesen jó lesz, de ez fél megoldás.Ma este a volt tulaj jön a barátjával aki szerelte a villanyt!!!Nagyon kiváncsi vagyok a dologra !!!!Jön az én villanyszerelőm is hogy legyen egy jó szaki is !!!

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Nálam Kácsa lapos fonott rezet váltott. Érdemben hallható volt a különbség.

Ez így magában mondjuk nem nagy fegyvertény, annál bármelyik normálisabb kábel jobb. Ettől függetlenül a Supra Ply 3,4 szerintem is igen jó kábel.

Persze kábelt csak adott rendszerbe kötve lehet értelmezni, hiszen igazából mindegyik csillapítgat a különböző frekvenciákon jobban-kevésbé, aztán ha ez épp passzol, akkor mondjuk rá, hogy jó. Ami meg nem igazán csillapít, az meg kiemeli a forrásunk (esetleg egyéb komponensünk) hibáit, gyengeségeit, adott rendszerben ez is lehet hátrány.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Swordfish76
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

http://supracables.hu/spl/407494/Classic

Hát itt.

https://www.divineaudio.co.uk/supra-cla ... cable-blue

Ez meg a 2,5 mm2 leírása, de csak külföldiül találtam meg.

Alapvetően akusztikus zenét hallatok - jazz - kulturált hangerőn. Itt bejön.
A bi-wired kábelezésbe nem nagyon hittem, de az Elac-oknál bejött.
A 4 mm2 lehet,hogy felesleges a 2 EL34-es cső 20-22  "csöves" wattjához, de nem sokkal drágább,mint a 2,5 mm2.
Az összes kábel 3 méteres.
Ónozott, nem nagyon fog oxidálódni.
Csavaros bekötés előtt a csatlakozókat letisztítottam tiszta alkohollal és száradás után - szerelés előtt bekentem VDH Solution oldattal. 

Tetszik a kábel, nem mellesleg az ára is kedvező.

Bejáratásra van valamilyen tipped, vagy csak simán kössem rendszerbe?

Másoktól is szívesen várom az ötleteket!

Köszönöm! 

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Üdv Mindenkinek!!!

Tegnap este a villanyszerelő körbenézet !
Bizony volt meglepi nem is akármilyen!!!!!!!!!
Az egész házban nincs földelés!!!!!
A szaki fogta és a földszálat a 0-ra kötötte a biztosíték táblánál!!!
2000-ben épült a ház!!!
Most vettem karácsony előtt.Nagyon fontolgatom hogy szakértői véleményt kérek és az előző tulaj ora alá dugom.
Vagy saját költségén megcsináltatja azzal a szerelővel akit én hívok vagy irány a bíróság.
Ehhez füzetek komentett!

Erről beszéltem, amikor javasoltam a gáz-, víz-, fűtésrendszerhez való földelést Lacy fórumtárs fontos kiegészítésével, aki felhívta figyelmemet (figyelmünket) a műanyag-vezetékes fűtésrendszerre.
Ezzel együtt, nagyon sokan alakították így ki és használják évtizedek óta földelési rendszerüket.
A 0 és földszál összekötése, bár a szabvány szerint korrekt, okozhat valódi életveszélyt is, nem úgy, mint az esetlegesen földelés nélkül használt erősítőd, vagy az általam javasolt földelési mód:

És egy példa, hogy nem csak nálad fordulnak elő "földelési furcsaságok":
Az egyik audio-kereskedő kb. 20 évvel ezelőtt új bemutatóterembe költözött, ahol a villanyórától kezdve profi kábelezéssel kiépítette az új hálózatot. Néhány hónappal ezelőtt rájöttek, a kiépített földelési rendszerük a 20 év alatt soha sem működött - a bérház elektromos rendszerének volt ugyan kiépített földkábel hálózata, viszont nem csatlakozott sehová...

longkft.hu/audioblog/

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Hol szerezhető be? 

Köszönöm!

http://supracables.hu/spl/407494/Classic

Hát itt.

https://www.divineaudio.co.uk/supra-cla ... cable-blue

Ez meg a 2,5 mm2 leírása, de csak külföldiül találtam meg.

Alapvetően akusztikus zenét hallatok - jazz - kulturált hangerőn. Itt bejön.
A bi-wired kábelezésbe nem nagyon hittem, de az Elac-oknál bejött.
A 4 mm2 lehet,hogy felesleges a 2 EL34-es cső 20-22  "csöves" wattjához, de nem sokkal drágább,mint a 2,5 mm2.
Az összes kábel 3 méteres.
Ónozott, nem nagyon fog oxidálódni.
Csavaros bekötés előtt a csatlakozókat letisztítottam tiszta alkohollal és száradás után - szerelés előtt bekentem VDH Solution oldattal. 
Naim Uniti Atom

Swordfish76
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Supra Cables 4 mm2 az analógba, 2.5 és 1.5 biwired a digitálisba. Csavarozott banándugó és forrasztott villa vegyesen.
Nekem bejött.

Hol szerezhető be? 

Köszönöm!

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Üdv mindenkinek!

Elosztó és tápkábelek kipipálva, következzenek a hangfalkábelek!

2*3 méter kellene a frontokhoz, és 1.5m a centerhez.

Mit ajánlotok jó ár-érték arányban?

Bi wired vagy jumper? Banándugó esetleg kábel csupaszon?

Régen valahol azt olvastam, hogy a rendszer összértékének 20% ánál többet nem érdemes kábelekre költeni!

Jelenleg él még ez a kijelentés?

Várom a javaslatokat, tapasztalatokat!

Előre is köszönöm!

Supra Cables 4 mm2 az analógba, 2.5 és 1.5 biwired a digitálisba. Csavarozott banándugó és forrasztott villa vegyesen.
Nekem bejött.
Naim Uniti Atom

Swordfish76
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Üdv mindenkinek!

Elosztó és tápkábelek kipipálva, következzenek a hangfalkábelek!

2*3 méter kellene a frontokhoz, és 1.5m a centerhez.

Mit ajánlotok jó ár-érték arányban?

Bi wired vagy jumper? Banándugó esetleg kábel csupaszon?

Régen valahol azt olvastam, hogy a rendszer összértékének 20% ánál többet nem érdemes kábelekre költeni!

Jelenleg él még ez a kijelentés?

Várom a javaslatokat, tapasztalatokat!

Előre is köszönöm! 

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábel készités házilag

Ez viszont 2000-ben épült!A két szobába nincs is föld szál!Az erősítőben pedig a föld is be vak kötve egy ellenálláson keresztül, ja mind a kettő erősítőnél.
Ilyenkor mi van?

Ezt hívják kontár munkának, illene építés átadáskor szakemberrel az érintés és villámvédelmet átnézetni, leméretni, ha társasház akkor meg talán előírás is, habár ez utóbbiban nem vagyok biztos.
ipari üzemekben  kötelező szabványossági ellenőrzéseket és méréseket végeztetni időszakonként, 2-10év fajtánként, ha ez nincs megcsinálva, jön a büntetés.

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Ez viszont 2000-ben épült!A két szobába nincs is föld szál!Az erősítőben pedig a föld is be vak kötve egy ellenálláson keresztül, ja mind a kettő erősítőnél.
Ilyenkor mi van?

Ilyenkor ki kell építeni(építtetni) egy korrekt földelést, mig agyon nem b@#z valakit az áram.
Naim Uniti Atom

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

semennyire.. Magyarországon már vagy 40 éve új építésnél földelés konnektor aljzat kötelező, a régebbi földelés nélkülieket meg erősen ajánlott földelésesre kicserélni, persze a földszál odahúzásával.
Az viszont megengedett, hogy kettős szigetelésű készüléket bedugjunk földelt aljzatba, annak dugóján viszont nem lehet föld érintkező.

Ilyenkor mi van?

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Úgy érzem, erős tévedésben vagytok. Magyarországon és Európa legtöbb országában nullázott a hálózat, ami azt jelenti, hogy a védőföld és a nulla össze van kötve egy ponton, de csak egy ponton, csillag kötés szerint. Korábban 10mm2 alatt külön vezetett volt a föld-nulla, ma már 25mm2 a határ. Ha nincs összekötve a nulla a védőfölddel, akkor az érintésvédelmi veszélyt okoz. És ez nem szabadon választott.
A FI, vagy áramvédő relék után fogyasztó oldalon nem szabad összekötni, a FI relé másik oldalán (betáp oldal) ott viszont össze kell kötni nullát-földet. Ez azt is jelenti, FI relé csak 25/10mm2 alatti hálózatban működőképes.

A fogyasztói oldalon volt összekötve a nulla a földdel néhány helyen. Ez akkor derült ki,amikor berakta a relét, mert az folyton leoldott. 170 m2-es családi ház 4 melléképülettel + pince+ padlás. A 3 fázis természetesen mindenhol kiépítve. Ezen dolgozott 3 napot. Az input oldali föld-nulla összeköttetés természetesen megvan.
Naim Uniti Atom

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábel készités házilag

Szóval akkor a föld jó helyre van kötve!
És a két szoba ahol nincs földszál az mennyire jó?!

semennyire.. Magyarországon már vagy 40 éve új építésnél földelés konnektor aljzat kötelező, a régebbi földelés nélkülieket meg erősen ajánlott földelésesre kicserélni, persze a földszál odahúzásával.
Az viszont megengedett, hogy kettős szigetelésű készüléket bedugjunk földelt aljzatba, annak dugóján viszont nem lehet föld érintkező.

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábel készités házilag

Szóval akkor a föld jó helyre van kötve!
És a két szoba ahol nincs földszál az mennyire jó?!

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Úgy érzem, erős tévedésben vagytok. Magyarországon és Európa legtöbb országában nullázott a hálózat, ami azt jelenti, hogy a védőföld és a nulla össze van kötve egy ponton, de csak egy ponton, csillag kötés szerint. Korábban 10mm2 alatt külön vezetett volt a föld-nulla, ma már 25mm2 a határ. Ha nincs összekötve a nulla a védőfölddel, akkor az érintésvédelmi veszélyt okoz. És ez nem szabadon választott.
A FI, vagy áramvédő relék után fogyasztó oldalon nem szabad összekötni, a FI relé másik oldalán (betáp oldal) ott viszont össze kell kötni nullát-földet. Ez azt is jelenti, FI relé csak 25/10mm2 alatti hálózatban működőképes.

Az előtörténetet olvasva már féltem, hogy ezeket nekem kell leírni így korán reggel. Köszi, hogy mégsem.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”