Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
3 utas Beyma nagymonitor
3 utas Beyma nagymonitor
A doboz alakulását nagyjából sikerült a kezdetektől élőben is nyomon követnem, és az elmúlt hetekben kétszer is fapacinál jártam, így meg tudtam hallgatni az adott napi (heti) végleges verziót. Igaz, a rendszer időközben jelentős átalkuláson ment át, de a kapott hangzás pozitív irányú változása szerintem legnagyobb részben az új dobozoknak köszönhető.
Ezzel az új magassugárzóval már nagyon kellemesen muzsikál, egyformán használható háttérzenéléshez és elmélyültebb zenehallgatáshoz is. Nagyon kevés hangfaltól, saját építésűtől pedig eddig egyáltalán nem hallottam eddig ennyire közvetlen, műfajtól független prezentációt. A hangszerek szinte mintha élőben jelen lennének, abszolút gördülékenyen, természetes hangzással szólal meg minden. Olyan, mintha a zenészek fizetésemelést kaptak és megjött volna a kedvük a muzsikáláshoz. A dinamika lenyűgöző, hatalmas lendülettel mutatja be a zenében a pianissimo és a fortissimo közötti különbséget. A közvetlenségének viszont van egy kis hátránya is. Nem szépít semmit, emiatt kőkeményen megmutatja a lejátszott felvételek összes hibáját. Ennek a kis mellékhatásnak ellenére bármikor szívesen látnám a Beymákat itthon nálam.
A doboz természetesen még nincs kész, az állvány részét le kell zárni, fel kell tölteni. Fapacival beszélgetve szóbe került, hogy esetleg a szobában az elhelyezésen is módosítani lehetne. Mindezekkel együtt egy nagyon élvezetes hangfalat sikerült készítenie a hangzás és az esztétikai szempontokat is figyelembe véve.
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg. Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10978
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Szép az a falborítás! Elküldenéd privátban a forrást ahonnan beszerezhető? Bocs az OFF-ért
Mikor csináltam, akkoriban kuriózum volt, ma már minden nagyobb barkácsáruházban, építőanyag boltban lehet kapni ilyesmit.
3 utas Beyma nagymonitor
Gipsz. Porózus, tehát el is nyel, szét is szór.
Szép az a falborítás! Elküldenéd privátban a forrást ahonnan beszerezhető? Bocs az OFF-ért
Mozi:HTPC;Denon DVD2930;Pioneer N50A;Denon AVC A1SR;Quad 11 Classic
Zene:Rpi3;Philips Cd150; GoldNote 7Dac;Cayin Mt-35;Dynaco A25
Zene:Rpi3;Philips Cd150; GoldNote 7Dac;Cayin Mt-35;Dynaco A25
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Jól látom, hogy terméskőből van a diffúzorod?
Gipsz. Porózus, tehát el is nyel, szét is szór.
3 utas Beyma nagymonitor
... azt is megkockáztatom, hogy aki már DIY hangdobozok építésébe fog, a szoba akusztikájával is foglalkozik valamennyit.
Jól látom, hogy terméskőből van a diffúzorod?
3 utas Beyma nagymonitor
Nem nem! Tuti nem! Egy fém ládikó volt aminek kinyitották az ajtaját és benne csücsült a hangdoboz.
1977 előtt próbálkoztak talán ilyen megoldással, de azt a klímát, a 100%-os páratartalmat fél évnél tovább a hagyományos dobozok nem bírták. Aztán megtalálták a HTP-90-et, az egy évet is kibírt.
3 utas Beyma nagymonitor
Azok BEAG gyártmányú, HTP-90 típusú, külső téri hangoszlopok voltak.
Nem nem! Tuti nem! Egy fém ládikó volt aminek kinyitották az ajtaját és benne csücsült a hangdoboz.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu facebook/Audophile Room
3 utas Beyma nagymonitor
Ezzel kapcsolatban: Életem egyik legmeghatározóbb hifis élménye volt zenét hallgatni az Aggteleki cseppkőbarlang hangversenytermében. Még tizenéves koromban megnéztük a szüleimmel és ott demonstrálták az akusztikát magnófelvételről. A hangfalak az akkori csúcstechnikájú magyar Videoton vagy Orion dobozok voltak egy fémdobozba rejtve a pára és a csepegő víz elől. Az erősítő is gondolom hasonló színvonalú darab volt. (már nem emlékszem pontosan a részletekre) De arra igen, hogy az államat úgy kellet összekaparni a padlóról!
Azok BEAG gyártmányú, HTP-90 típusú, külső téri hangoszlopok voltak.
3 utas Beyma nagymonitor
Gondolom nekem címezted!
Nem feltétlenül neked. Mindenkinek, aki anélkül vonja kétségbe az otthoni mérések fontosságát, hogy azt bármikor is kipróbálta vagy (helyesen) alkalmazta volna!
3 utas Beyma nagymonitor
Felesleges vitatkozni azon, hogy a házi méréseknek milyen létjogosultsága van. Korrekt mérőrendszerrel tökéletesen kivitelezett házi méréseket lehet végezni, és ha valaki ki tudja értékelni a kapott eredményeket, annak már nyert ügye van. Én is jópár éve ellenkeztem, mindig mondtam: minek mérni? A fülünkel hallgatunk, arra kell mindent hangolni. Érdekes módon miután korrektül összeraktam egy hiteles mérőrendszert, kezdtem tudni olyan dobozokat készíteni, amiket hosszútávon is jó volt hallgatni. A fület és az agyat úgy lehet átverni és manipulálni ahogy nem szégyenled! Ismerned kell a szobádat, és hogy mit hol érdemes mérni, de elmondható, hogy egy jól vagy közepesen csillapított nagyobb szobában 20 nm fölött, távol minden faltól, 45 fokban minden falhoz képest felállított doboztól,1 m-ről mérve, süketszobához hasonló mérési eredményeket kaphatunk! Tökéletes bizonyíték erre, az egész 8000-es sorozatú Genelec st monitor amiket itthon végigmérve gyári specifikációjú paramétereket kaptam.
Aki azt mondja, hogy nem érdemes otthon mérni, az:
1: s*gg hülye a mérésekhez, és fogalma nincs miről beszél, mert sosem csinálta.
2: lusta.
Gondolom nekem címezted! De nem erről volt szó, legalábbis én nem erről írtam, hanem arról , hogy tapasztalat , jó zenei ízlés, szakértelem és a szakmai alázat nem megkerülhető dolgok, ezeket nem pótolja semmilyen mikrofon és mérő szoftver.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Nem biztos, hogy meg kell győzni egymást a kérdésben. A két tábor jól elvan a saját érveivel, maximum az lehet zavaró, hogy csak az egyik fél próbálta ki mindkét módszert, a másik csak ismeretlenül lövöldözik. Én még nem találkoztam olyan szakival, aki birtokában van a méréshez szükséges szaktudásnak és tagadja annak fontosságát. Olyanok viszont valóban sokan vannak, akiknek nincs nagy rálátásuk a kérdésre, csak vaktában puffogtatnak. Én meg vagyok olyan elfogult, hogy minden kérdésben jellemzően azok véleményét fogadom el, akik a gyakorlatban is megélték azt, amiről beszélnek. Tehát mondjuk nem hallgatok meg egy útibeszámolót azon egyed előadásában, aki még soha nem járt a tárgyalt országban.
Hogy lakószobákban méricskélünk, az nyilván egy tökéletlen szükségállapot, de a semminél sokkal jobb. No és azt is megkockáztatom, hogy aki már DIY hangdobozok építésébe fog, a szoba akusztikájával is foglalkozik valamennyit.
3 utas Beyma nagymonitor
Nem szoktam. Nézzétek el, hogy ennyire nyers a modorom, de mikor ilyeneket olvasok kinyílik a bicska a zsebemben!
Nekem nem ilyen nyers a modorom, de megértem. Már én is írni akartam hogy "FELADOM!".
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
3 utas Beyma nagymonitor
Aztán amikor rájössz, néhány év-évtized múlva a (mérési) tudásod csak arra lesz jó, lássad mit nem tudsz ... akkor is így méred magad a s*gg hülyékhez?
Addig is szívesen hallgatjuk azokat a dobozokat,amiket csinált.
Itthon én is egy ilyet hallgatok.
Sok gyári dobozt hazahozhattam volna.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
3 utas Beyma nagymonitor
Ez szép, csak bátran, nyugodtan engedd el ami szíveden van, és ne szerénykedj !!
Nem szoktam. Nézzétek el, hogy ennyire nyers a modorom, de mikor ilyeneket olvasok kinyílik a bicska a zsebemben!
Ez szép, csak bátran, nyugodtan engedd el ami szíveden van, és ne szerénykedj !!
Aztán amikor rájössz, néhány év-évtized múlva a (mérési) tudásod csak arra lesz jó, lássad mit nem tudsz ... akkor is így méred magad a s*gg hülyékhez?
3 utas Beyma nagymonitor
3 utas Beyma nagymonitor
Felesleges vitatkozni azon, hogy a házi méréseknek milyen létjogosultsága van. Korrekt mérőrendszerrel tökéletesen kivitelezett házi méréseket lehet végezni, és ha valaki ki tudja értékelni a kapott eredményeket, annak már nyert ügye van. Én is jópár éve ellenkeztem, mindig mondtam: minek mérni? A fülünkel hallgatunk, arra kell mindent hangolni. Érdekes módon miután korrektül összeraktam egy hiteles mérőrendszert, kezdtem tudni olyan dobozokat készíteni, amiket hosszútávon is jó volt hallgatni. A fület és az agyat úgy lehet átverni és manipulálni ahogy nem szégyenled! Ismerned kell a szobádat, és hogy mit hol érdemes mérni, de elmondható, hogy egy jól vagy közepesen csillapított nagyobb szobában 20 nm fölött, távol minden faltól, 45 fokban minden falhoz képest felállított doboztól,1 m-ről mérve, süketszobához hasonló mérési eredményeket kaphatunk! Tökéletes bizonyíték erre, az egész 8000-es sorozatú Genelec st monitor amiket itthon végigmérve gyári specifikációjú paramétereket kaptam.
Aki azt mondja, hogy nem érdemes otthon mérni, az:
3 utas Beyma nagymonitor
... Ráadásul én még a mérések mindenhatóságában sem hiszek. Különösen nem egy otthoni mérésben, egy ilyen mérés csak akkor ad segítséget a tervezőnek, ha a szoba nagyon jó akusztikájú,...Leirom megint, hogy atlagos lakoszobaban is van lehetoseg kvazi suketszobai meresekre, persze nem art tisztaban lenni azzal hogy lehet ilyen mereseket osszehozni ill. fontos ismerni az ilyen meresek korlatait. Mindenkepp jobb az igazi suketszobai meres de ha erre nincs lehetoseg az nem jelenti azt hogy remenytelen otthoni korulmenyek kozott hangsugarzot kesziteni.... Nem állítom, hogy a tizenévnyi tapasztalat nélkül nem sikerülhet, de nagy szerencse kell hozzá az biztos.A hangsugarzo keszites nem szerencsejatek, nem szerencse kell hozza.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
3 utas Beyma nagymonitor
Sajnos általános, hogy a hifisták előbb adnak ki százezreket készülékekre, kábelekre, mint akusztikára a töredékét. Rossz szobába felesleges komoly cuccot bepakolni, mert nem lesz jó, de mikor ezt így leírom egy levélben, általában nem fogadják el.
Ezzel kapcsolatban: Életem egyik legmeghatározóbb hifis élménye volt zenét hallgatni az Aggteleki cseppkőbarlang hangversenytermében. Még tizenéves koromban megnéztük a szüleimmel és ott demonstrálták az akusztikát magnófelvételről. A hangfalak az akkori csúcstechnikájú magyar Videoton vagy Orion dobozok voltak egy fémdobozba rejtve a pára és a csepegő víz elől. Az erősítő is gondolom hasonló színvonalú darab volt. (már nem emlékszem pontosan a részletekre) De arra igen, hogy az államat úgy kellet összekaparni a padlóról!
Sajnos általános, hogy a hifisták előbb adnak ki százezreket készülékekre, kábelekre, mint akusztikára a töredékét. Rossz szobába felesleges komoly cuccot bepakolni, mert nem lesz jó, de mikor ezt így leírom egy levélben, általában nem fogadják el.
csak tudod, ebből egyenesen következik, rossz akusztikájú szobában mérni, meg még nagyobb tévedések forrása. Szóval együtt mérni a sosem tökéletes otthoni hallgató helységet, ráadásul amatőr műszerekkel?? 500Hz alatt téves minden otthoni hangfal görbe. Lehet közel vinni a mikrofont, kb 20cm-re, ott viszont nem áll össze a hangkép, hangváltó, meg egyébként sem onnan hallgatunk zenét, még 1m-ről sem.
Na ezért nem ruháztam én be számomra is kielégítő mérő eszközökre.
3 utas Beyma nagymonitor
csak tudod, ebből egyenesen következik, rossz akusztikájú szobában mérni, meg még nagyobb tévedések forrása. Szóval együtt mérni a sosem tökéletes otthoni hallgató helységet, ráadásul amatőr műszerekkel?? 500Hz alatt téves minden otthoni hangfal görbe. Lehet közel vinni a mikrofont, kb 20cm-re, ott viszont nem áll össze a hangkép, hangváltó, meg egyébként sem onnan hallgatunk zenét, még 1m-ről sem.
Na ezért nem ruháztam én be számomra is kielégítő mérő eszközökre.
- Z.É.T. (exAtcBp)
- V.I.P.
- Értékelés: 211
3 utas Beyma nagymonitor
Nagyon OFF(?):
A Heed DT-Si páros a jég hátán is Zenél - katt.
E-mail: abarczalaci@gmail.comTel: +36202224151
"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."
Albert Einstein
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Úgy látom, nincs ellentmondás, az általam, és az általad írtak között . Nagyon nem mindegy ki, és milyen körülmények között, építi azt a dobozt. Az utolsó mondatodhoz még annyit, hogy ha az a szoba nem rendelkezik jó akusztikai tulajdonságokkal, akkor az a doboz, minden más szobában másképpen, feltehetően rosszabbul, fog szólni, és itt elérkeztünk egy sarokkőhöz, azaz, az egész zenehallgatás minőségét alapvetően meghatározza a szoba akusztikája. Ezt nagyon nehezen fogadják el az emberek. Van itt egy fórumtárs aki már az X-edik hangsugárzót próbálja betuszkolni egy lehetetlen akusztikájú szobába, és még mindig nem fogta fel, hogy tehet oda bármilyen hangsugárzót, egyik sem fog jól szólni, mert nem a dobozokkal van a probléma.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
(Egy képet tehetnél fel a végleges magassal.)
Most csak egy ilyen hatásvadász felvétellel tudok szolgálni, de majd csinálok normálisat is.
u.i.: Bár ahogy elnézem, ennek a fórummotornak tökmindegy, milyen a kép minősége, mindent szétcsesz.
3 utas Beyma nagymonitor
Az átlagember hallása nem nevezhető objektívnek, sem mérőműszernek, mivel erősen befolyásolható, nincs viszonyítási alapja, durván hangulatfüggő, pici a memóriája, no és ott van az erős hibajavítási képességünk is. De ha ezeket sikerülne is kizárni, akkor jön egy hasonlóan problémás kérdés: milyen zenével hangoljuk be a dobozunkat. Bizonyára sokan tapasztaltuk már, hogy ez nagyon nem mindegy.
A lakószobákban végzett mérésekkel nincs különösebb probléma, ha az ember tisztában van néhány akusztikai alapszabállyal. Ráadásul ha a dobozt a későbbi használati helyén tudjuk mérni, az hasznos segítség a jó hangoláshoz.
Úgy látom, nincs ellentmondás, az általam, és az általad írtak között . Nagyon nem mindegy ki, és milyen körülmények között, építi azt a dobozt. Az utolsó mondatodhoz még annyit, hogy ha az a szoba nem rendelkezik jó akusztikai tulajdonságokkal, akkor az a doboz, minden más szobában másképpen, feltehetően rosszabbul, fog szólni, és itt elérkeztünk egy sarokkőhöz, azaz, az egész zenehallgatás minőségét alapvetően meghatározza a szoba akusztikája. Ezt nagyon nehezen fogadják el az emberek. Van itt egy fórumtárs aki már az X-edik hangsugárzót próbálja betuszkolni egy lehetetlen akusztikájú szobába, és még mindig nem fogta fel, hogy tehet oda bármilyen hangsugárzót, egyik sem fog jól szólni, mert nem a dobozokkal van a probléma.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
komolyra forditva, lesz majd lehetőség hallgatásra?
Hallgatásra mindig van lehetőség, ráadásul állítólag aranyat ér.
Mivel a dobozaim állványostul nagyjából 80 kg-ot nyomnak és szépen össze is vannak nőve az alapzattal, szállításra nincs sok lehetőség. Aki szeretné, nálam megismerkedhet velük, ha találunk kölcsönösen megfelelő időpontot. Pl. ma négyen jönnek ilyen célzattal hozzám.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Egyetértek veled, de bizonyos dolgokat másképpen tennék mérlegre. A saját fülemről is, például, azt gondolom, hogy nagyon is objektív, mert azzal hallom a mérések eredményét, tehát végső soron a legobjektívebb . Az átlag ízlés, az olyan, amilyen, elég vacak, nem lehet mérce. Vagy ha mégis, akkor annak kereskedelmi televízió a neve. Épeszű embernek ez nem lehet mérce, még hifire lefordítva sem. Ráadásul én még a mérések mindenhatóságában sem hiszek. Különösen nem egy otthoni mérésben, egy ilyen mérés csak akkor ad segítséget a tervezőnek, ha a szoba nagyon jó akusztikájú, és még akkor is elengedhetetlen a jó hallás,a valós hangszerhangok ismerete, és a tizenévnyi hangsugárzó építésben szerzett tapasztalat, ha ezek hiányoznak, akkor a dolog reménytelen.
A DIY topic, akarva-akaratlanul, de sok embert buzdít hangsugárzó építésre, ami legtöbbször félsikerrel zárul. Egy kétutas keresztváltó megtervezése, csiszolása, is hónapokat vesz el a szabadidőnkből, csak az fogjon neki, aki a fent írtakat alaposan átgondolta. Nem állítom, hogy a tizenévnyi tapasztalat nélkül nem sikerülhet, de nagy szerencse kell hozzá az biztos.
Az átlagember hallása nem nevezhető objektívnek, sem mérőműszernek, mivel erősen befolyásolható, nincs viszonyítási alapja, durván hangulatfüggő, pici a memóriája, no és ott van az erős hibajavítási képességünk is, ami elferdíti az eredményt. De ha ezeket sikerülne is kizárni, akkor jön egy hasonlóan problémás kérdés: milyen zenével hangoljuk be a dobozunkat? Bizonyára sokan tapasztaltuk már, hogy ez nagyon nem mindegy.
A lakószobákban végzett mérésekkel nincs különösebb probléma, ha az ember tisztában van néhány akusztikai alapszabállyal. Ráadásul ha a dobozt a későbbi használati helyén tudjuk mérni, az hasznos segítség a jó hangoláshoz.