Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!
3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből
- emzeperix
- V.I.P.

- Értékelés: 114
a dolog létezik:
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/opa1632.pdf
Na igen, egy trafó nélküli, GND-egyencsatolt rendszerben mit akar ez jelenteni, mert hogy nem azt amit jelent, az már tuti...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11185
- Kapcsolat:
Ebből egy nagy katyvasz lesz, egy mély vályú formájában! Azért 3200 Hz szélességet nem lehet büntetlenül átfedni!
Pont a két út közötti átfedést szünteti így meg, de várjuk meg a választ!
Tény, hogy a középnek van egy enyhe kiemelése 3-6 kHz között, amit akár így is lehet kompenzálni, hogy nem egyező frekvencián vágjuk a magassal. Erről van szó?
Ebből egy nagy katyvasz lesz, egy mély vályú formájában! Azért 3200 Hz szélességet nem lehet büntetlenül átfedni!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Lehet tudni, persze.
Négy út, utanként másodrendű váltás. Az alsó két út külön épült, de egyfélét csinál. Ennek oka, hogy ha tonalításra van szükség, akkor lehessen apránként módosítani. Szerencsére, nem kellett. Alsó váltás 100 Hz (ez a két hangszóróra külön történik, ettől négy út), közép 400 Hz - 3200 Hz, felső 6400 Hz.
Hogy is van ez? Az egyik mély 100, a másik 400 Hz-ig dolgozik? Ott átveszi a stafétát a közép, ami 3,2 kHz-nél van vágva felül? A magas pedig 6,4 kHz-nél van alul vágva. A közép/magas vágás is 12 dB/oct meredekséggel történik? Tény, hogy a középnek van egy enyhe kiemelése 3-6 kHz között, amit akár így is lehet kompenzálni, hogy nem egyező frekvencián vágjuk a magassal. Erről van szó?
-
Vendég
A teljes kapcsolás, a dac-ot kivéve földfüggetlen???
Földfüggetlen lehet mondjuk egy bemenet vagy kimenet (trafós csatolással érhető el), de kapcsolásra ilyen jelzőt akasztani nincs értelme...
Lehet tudni, persze.
Négy út, utanként másodrendű váltás. Az alsó két út külön épült, de egyfélét csinál. Ennek oka, hogy ha tonalításra van szükség, akkor lehessen apránként módosítani. Szerencsére, nem kellett. Alsó váltás 100 Hz (ez a két hangszóróra külön történik, ettől négy út), közép 400 Hz - 3200 Hz, felső 6400 Hz.
Félvezetők 2N5458 és 2N5461, fully diiferencial kapcsolásban, azaz egy csatorna minden ága fázist fordít (szimmetrikus rendszer). A teljes kapcsolás, a dac-ot kivéve földfüggetlen.
Ha nem érthető, részletezem.
Értem...köszi.
Azt a közepet én mondjuk nem engedtem volna fel 6400 Hz-ig...
Most olvasom: 3200 Hz.... nem értem.
Meg azt sem, hogy mi történik 100 és 400 között...
Lehet részleteket tudni az aktív váltóról?
Meredekség, felépítés, félvezetők tipusa? Utak száma...stb?
Lehet tudni, persze.
Félvezetők 2N5458 és 2N5461, fully diiferencial kapcsolásban, azaz egy csatorna minden ága fázist fordít (szimmetrikus rendszer). A teljes kapcsolás, a dac-ot kivéve földfüggetlen.
Ha nem érthető, részletezem.
- hifis
- Törzsvendég

- Értékelés: 356
Erre Sümeghi Laci tud érdemben válaszolni.
- hifis
- Törzsvendég

http://www.homebuilthifi.com/project/2996
Kösz, hogy újra elővetted a korai dokumentumait a hangfalnak.
Ez most éppen témába vág, mert bármilyen hihetetlen, most jutottam a végére. Elkészült ugyanis a komplett meghajtó elektronika, mind ESEL, Sümeghi László tervezésében és kivitelezésében, és ezzel lett full kész a rendszer.
Mikor még a korai fázisban említést tettem arról, hogy előfok is készül, elég erőteljesen aggódó válaszok voltak arról, hogy ez nem ilyen egyszerű, hogy rittyentünk egy előfokot. Merthogy ez egy hifi lánc legproblematikusabb része, csak nagyon nagy pénzért lehet megfelelő színvonalút találni.
Hát most jelenthetem, megtaláltam.
Ez a meghajtás, ami a hangfal előtt dolgozik, minden előzetes várakozásomat meghaladó szinten zenél. Ebben benne van a dac - előfok - aktív analóg váltó egység, és a hozzá illesztett, upgrade-elt végfokok.
A képekhez annyi komment, hogy a hangfalak zárt rendszerben működnek, térfogatukból visszavettem oldalanként 40 litert. Az előfok - aktív váltó még átmeneti állapotban van, a végleges doboza most készül.
- hifis
- Törzsvendég

Mikor lehet menni, hallgatózni?
Ez most már tényleg látótávolságra van, de ehhez Sümeghi Laci szeme kell. :-) Az aktív analóg váltó elkészültétől függ.
Egyértelműen összejön hangban is az a szint, amit a kivitel és a befektetett energia (és költség) alapján vártam.
Mikor lehet menni, hallgatózni?
- hifis
- Törzsvendég

Annyi, eddig nem publikált változás történt időközben a hangfalon, hogy most zárt verzióban működik. (Kalmi erre lőtte be a keresztváltót.) Rákészülve Sümeghi Laci elektronikájára, egy közös meghallgatást követő javaslata nyomán még a térfogatot is csökkentettem 20 - 20 literrel, kemény homlokzati hőszigetelőből faragott kockák felhasználásával (austrotherm).
Eddig ez a felállás tűnik a legjobbnak, főleg hogy a korábbiakban írt mélykiemelés eltűnt.
Mindezt annak az apropóján írom, hogy a napokban egy jó alapos és kimerítő teszttel kipróbáltuk Sümeghi Laci egybe elektronikáját, egyenlőre az aktív analóg váltó nélkül.
Részletesebb info a kecskeméti baráti kör rovatban olvasható.
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... -környéke/
Itt csak annyit, hogy messze várakozáson felül sikeres volt, a fent leírt módosítás is visszaigazolódott.
Egyértelműen összejön hangban is az a szint, amit a kivitel és a befektetett energia (és költség) alapján vártam.
"nálam van lehetőség többféle konfigurációra, és valahogy mindig annál maradok, amikor minden hangszórót külön erősítővel hajtok. Hogy ennek mi a szakszerű magyarázata, nem tudom..."
A passzív frekvenciaváltó építés elég bonyolult feladat. Az esetleges tervezési hibáival, mindig akkor szembesülünk, amikor egy egész komplexé áll össze. Az ekkor tapasztalt problémák, valódi okának, okainak a felderítése, nem egyszerű feladat. Bocsánat a többesszámért, természetesen, csak a magam tapasztalataira hivatkozom!
- hifis
- Törzsvendég

Nem gondolom, hogy alapvetően itt van a lényeg! A hangsugárzó végső hangja, már az alapoknál eldől! Hogy analóg aktív, vagy passzív váltó, azt mondanám, hogy lényegében mindegy. Úgy is, a beépített hangszórók működési körülményei a mérvadóak! Az aktív, illetve a passzív frekvenciaváltás analógiája között, nincs különbség.
Ezzel egyetértek. Mindazonáltal nálam van lehetőség többféle konfigurációra, és valahogy mindig annál maradok, amikor minden hangszórót külön erősítővel hajtok. Hogy ennek mi a szakszerű magyarázata, nem tudom, de a karaktere a hangfalnak az elbeszélő jellegből elmozdul a rábeszélő irányba. Vagyis intenzívebb, érzelmesebb lesz a zene ebben az üzemmódban. És itt messze nem valamiféle agresszivitásról, izgágaságról van szó, amit hosszú távon persze zűrös lenne hallgatni.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Nem gondolom, hogy alapvetően itt van a lényeg! A hangsugárzó végső hangja, már az alapoknál eldől! Hogy analóg aktív, vagy passzív váltó, azt mondanám, hogy lényegében mindegy. Úgy is, a beépített hangszórók működési körülményei a mérvadóak! Az aktív, illetve a passzív frekvenciaváltás analógiája között, nincs különbség.
Ezeket a különbségeket sokan sokféleképp értékeljük, bár egy hangdoboz produkcióját szerintem sem képesek alapjaiban megváltoztatni. Hifis számos váltási variációt, alkatrészt, elhelyezést, akusztikai problémát és sok szaki hozzáállását is megismerhette, így igen szép tapasztalatra tett szert. Ez az én szememben sokkal nagyobb érték, mint hogy egy gyári termékhez képest anyagilag mennyire "járt jól". Hosszú távon úgyis csak a hangzás számít, nem az ára.
Amit én a helyében még meglépnék, hogy meghallgatnám a dobozokat más akusztikai környezetben. Tudom, hogy ez nem egyszerű feladat, de sokat elárulna a hangdobozokról.
Az Egglestonworks-öt is ez rázta gatyába.
Gondolom olvastad, hogy valami hasonló dolgon töröm én is az agyam a váltás terén.
- hifis
- Törzsvendég

Gondolom olvastad, hogy valami hasonló dolgon töröm én is az agyam a váltás terén.
Szerintem megéri belevágni. Nekem már kétszer bejött. Az Egglestonworks-öt is ez rázta gatyába.
Nem hallottam még az eredetit, ami kb. tízszerese árban az enyémnek. (Ehhez ki kellett volna menni a Müncheni Show-ra.) Ezért nem tudom, hangban mennyi az annyi, de nekem bőven elég. Még lesz egy analóg aktív keresztváltós felállás is, na lehet, hogy akkor jön el a nirvána.
Még alá is becsültem a gyári árát.
Így meg nem is kérdés, hogy megérte e.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
- hifis
- Törzsvendég

Mivel az eredeti ennek az árnak a sokszorosába került.
Ha a te dobozod 90%-ban tud annyit hangminőségben, mint a gyári, akkor már nagyon megérte belevágni.
Bege doboza is felveszi a versenyt bármelyik 2-3 MFt-ba kerülő hasonló méretű dobozzal.
Nem hallottam még az eredetit, ami kb. tízszerese árban az enyémnek. (Ehhez ki kellett volna menni a Müncheni Show-ra.) Ezért nem tudom, hangban mennyi az annyi, de nekem bőven elég. Még lesz egy analóg aktív keresztváltós felállás is, na lehet, hogy akkor jön el a nirvána.
A kiindulás volt miattam, pontosabban a dizájn elképzeléseim miatt leegyszerüsítve. A megvalósítás már profik bevonásával történt, történik, de ez már nem tudja 100%-ig olybá tenni, ami az elején elmaradt.
Mivel az eredeti ennek az árnak a sokszorosába került.
Ha a te dobozod 90%-ban tud annyit hangminőségben, mint a gyári, akkor már nagyon megérte belevágni.
Bege doboza is felveszi a versenyt bármelyik 2-3 MFt-ba kerülő hasonló méretű dobozzal.
Webáruház:
- hifis
- Törzsvendég

Nem hinném, hogy a dizájn ellenére ne lehetne a műszaki tartalmat is tökéletesre elkészíteni, pusztán a megfelelő látásmóddal bíró szakembert kell megkeresni hozzá. Szép hangfal
A kiindulás volt miattam, pontosabban a dizájn elképzeléseim miatt leegyszerüsítve. A megvalósítás már profik bevonásával történt, történik, de ez már nem tudja 100%-ig olybá tenni, ami az elején elmaradt.
-
Vendég
Nem hinném, hogy a dizájn ellenére ne lehetne a műszaki tartalmat is tökéletesre elkészíteni, pusztán a megfelelő látásmóddal bíró szakembert kell megkeresni hozzá. Szép hangfal
Nem kell szabadkoznod, ahhoz képest hogy állításod szerint mérnöki koncepció nem volt benne, egyáltalán nem lett rossz! Továbbá könnyen előfordulhat, hogy akár utólagosan is lehet azokra a dolgokra megoldást találni, amivel nem vagy maradéktalanul elégedett, bár nem emlékszem hogy pontosan mik is ezek. Szóval szerintem csinálj még hanganyagokat, biztos lenne azokra is érdeklődés, engem pl. érdekelne .
Csak annyit az amatőrségről, hogy némileg bejött az, amit az elején sokáig feszegettem, hogy ugyanis a dizájnért "feláldoztam" a szakszerű előkészítést. Magyarán alaposabb akusztikai tervezés, kisérleti darab kellett volna, hogy kihozzuk a maximumot. Bár így sem rossz a kihozatal, de azért küzdeni kell, hogy mentsük a menthetőt.