Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
Vasti, igen, így is van, a hifistak próbálgatnak, és soha nincs vége. :-)
Ha azt nem is lehet megmutatni racionális eszközökkel, hogy kinek mi a jó, azt viszont mindenképp, hogy mi az, ami bárkinek rossz. :-)
A mai szörnyeteg.
Alig bírtam kivenni a 10 kilós mélyet, gyúrnom kell
Egyél sok füstölt csülköt kenyérszalonnával.
-
Sonny
Hangváltó gondja van.
Megmértem a hangszórókat és javítom a váltót.
S
-
Vendég
A mai szörnyeteg.
Mi lesz véle? Miért kellett kibelezni?
-
Sonny
A mai szörnyeteg.
- Vasti
- Fórumlakó

- Értékelés: 343
Köszönöm a válaszokat!
Sonny leírása adott még egy lökést, amivel végre a kíváncsiságom legyőzi a lustaságomat - talán ;-)
asebestyen pedig megragadta a lényeget: szó sincs itt tudományos mérnöki munkáról, méregdrága műszerekkel támogatott 200 munkaórás hangváltó újratervező projektről, ugyan már ;-) Ez nem az a kategória, ez egy pár 10.000 forintos hangdoboz...
Egyrészt, mivel nincsenek nagy elvárásaim, talán akkora csalódás sem ér, másrészt meg nem akkora a ráfordítandó összeg, hogy ha nem jön be a dolog, a kardomba dőljek ;-)
A tudatos - próbálgatós ellentétről meg érdekes, amit PLaszlo ír. Bocs, nem vagyok egy hifi-mágus, de azért belegondoltam ;-) Egy hifi akármi kiválasztásánál mindig próbálgatunk, és az alapján döntünk: a fülünknek hiszünk, még ha be is csap. Elvégre pont az eltérő frekvencia átvitel, és ezáltal az eltérő hibák ;-) miatt szól máshogy minden: ki tudja megmondani, hogy melyik a jó, a korrekt? Senki: tetszik, nem tetszik, ez alapján döntünk. Szerintem senki sem jelgenerátorral meg mérőműszerekkel vásárol erősítőt, kábelt, stb., hanem meghallgatja, és... ;-)
Ez a hangfalmódosítás is csak ennyi lenne: elkövetni valami változtatást, ami valószínűleg (mert már többször olvastam erről) javít az összképen, annak ellenére, hogy műszakilag nem korrekt. Ha tetszik, marad, ha nem tetszik, visszaállítom az eredeti állapotot...
Haha, azért más dolog valamit tudatosan, de kevés tudásanyaggal csinálni, és más véletlenszerűen, próbálgatva.
-
Vendég
Eszembe sem jutna beleturkálni a hangdobozokba, ha nem várnék "javulást" ;-)
Régen, amikor ez még egy viszonylag népszerű doboz volt, a fórumok alapján nem kevesen modifikálták! És az volt a vélemény, hogy ezek a hangszórók megérnek egy kis ráfordítást, mert bár olcsó és vacak, de azért ahhoz képest nem is rossz hangszórókészlet ez ;-)
Kár, hogy nem találom az áttervezett váltót, majd jobban körül kell néznek a dokumentumaik között, szerintem meglesz valahol - le nem törlök soha semmit.
Na mindegy, hamarosan megrendelem szerintem az eredeti váltóba a kondikat és induktivitásokat, kicserélem a belső kábelezést valamire ;-) , ennél tudományosabb dolgot nem tudok elkövetni ;-) Magánban írtak többen is, hogy "tuningoltak" már M3-at, tippjeim is vannak, hogy honnan milyen alkatrészeket érdemes beszerezni: nem egy olyan hatalmas ráfordítás, hogy ne érjen meg egy próbát. Ha nem tetszik, legfeljebb visszaalakítom ;-)
Üdv: Vasti
ui: szerintem ebben az árkategóriában nehéz lenne igazán jó, hibáktól mentes hangszórókészletet találni - de valószínűleg még sokkal többért sem menne egyszerűen a dolog ;-)
Szerintem nyugodtan vágj bele. Nyilván nem azt a célt fogalmaztad meg Magadnak, amiről itt többen írnak, hogy egy mérnöki referencia hangsugárzót csinálsz a Tannoyból. Hogy Neked mi éri meg, minek van értelme, azt egyedül Te tudod eldönteni. És ennek nincs köze a végeredményhez se. Ha jól értelmezem, Te meg szeretnél próbálni valamit, ami ha nem sikerül, abba se halsz bele, nem mész csődbe. Viszont lehet egy hosszabb út első pár lépése. Persze a tanulási útból ki lehetne hagyni sok buktatót, tanulópénzt, de azért kíváncsi lennék hányan hagyták ki és kezdték a valami iránti érdeklődést profi cuccok építésével minden lehetséges tudás birtokában.
"Hé, nővér, nem ott fáj ahol nézed!"
-
Sonny
A belső kábel csere, magas kondenzátor csere és a tömítő anyag változtatás egyesével is jól hallható változást hoz. A gyárihoz képest ez a változás pozitív (PLászlónak kiemelve) és mindenképpen érdemes megcsinálni.
A teljes váltót tényleg csak méréssel lehet újratervezni, de a mély előtti tekercs már nem hoz akkora változást, hogy megérje - olcsóbb hangfalaknál.
Habár a 0,6mm-es tekercsek esetén is már van javulás egy sima 1mm-es cserével.
Egy alap váltó nevetséges méretei és egy rendes tekercs:
Illetve az is érdekes kérdés, hogy tényleg szükségünk van-e egy neten közölt "tuningra". Lehet, hogy az adott esetben épp fölösleges.
Mindenesetre, a Tannoy M3-ra visszatérve, a hangszórók gyártási eltérései nagyobbak, mint az a változás, amit egy tetszőlegesen drága váltóalkatrész tud okozni. Az eredeti olcsóhoz képest.
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5259
Csak megerősíteni tudom, amit PLászló fiatalkorú említ, hangsugárzók váltójához hozzányúlni csak abban az esetben szabad, ha valaki tud többé-kevésbé korrekten mérni, tudja értékelni is a mérést, tudja, hogyan kell változtatni, hogyan lehet megtudni, hogy a változtatás korrekt, vagy sem (nem, nem füllel. Ez kicsit összetettebb hobbi, mint a horgászás, vagy a salsa tánc, bár azokat se könnyű magas fokon művelni. (különösen nem a türelmetlen falábúaknak)
Van néhány olyan netes oldal, ahol elég jó kiteket, tuningokat mutatnak be, azokban meg lehet bízni, de alaposan el kell olvasni és értelmezni minden mondatot. (pl. troelsgravesen.dk)
Általában mind a hangszórók, mind a hangváltó jobbítható, csak dolgozni kell vele. A cserélgetések nem hoznak nagy eredményeket.
- Vasti
- Fórumlakó

Eszembe sem jutna beleturkálni a hangdobozokba, ha nem várnék "javulást" ;-)
Régen, amikor ez még egy viszonylag népszerű doboz volt, a fórumok alapján nem kevesen modifikálták! És az volt a vélemény, hogy ezek a hangszórók megérnek egy kis ráfordítást, mert bár olcsó és vacak, de azért ahhoz képest nem is rossz hangszórókészlet ez ;-)
Kár, hogy nem találom az áttervezett váltót, majd jobban körül kell néznek a dokumentumaik között, szerintem meglesz valahol - le nem törlök soha semmit.
Na mindegy, hamarosan megrendelem szerintem az eredeti váltóba a kondikat és induktivitásokat, kicserélem a belső kábelezést valamire ;-) , ennél tudományosabb dolgot nem tudok elkövetni ;-) Magánban írtak többen is, hogy "tuningoltak" már M3-at, tippjeim is vannak, hogy honnan milyen alkatrészeket érdemes beszerezni: nem egy olyan hatalmas ráfordítás, hogy ne érjen meg egy próbát. Ha nem tetszik, legfeljebb visszaalakítom ;-)
ui: szerintem ebben az árkategóriában nehéz lenne igazán jó, hibáktól mentes hangszórókészletet találni - de valószínűleg még sokkal többért sem menne egyszerűen a dolog ;-)
Ez az "elkó cserélhető-e fóliára" örök kérdés marad úgy látom
Elég jól megtervezett kis váltónak tűnik, szóva biztos belekalkulálták a nagyobb esr-t.
Egy hangyányit így is domináns a középtartomány, kicsit több és már fárasztó lenne., ezért is maradnék valami jobb, mondjuk mundorf elektrolitnál.
Köszönöm a tanácsokat!
Számolják vagy nem, mindegy, a hatása mindenképp érvényesül. A váltóalkatrészek tudják a fizikát.
Helló!
Tervezni én nem tudok másik váltót: gondoltam, talán valaki a birtokában van egy rajznak valami bevált M3 váltóról ;-)
Felépíteni, átépíteni, forrasztani stb. tudok, felszerelésem is van. Már csak a mit és hogyan hiányzik... ;-)
Szóval akinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, megoszthatná velem... Időm és energiám sincs különböző kondenzátorokkal stb. kísérletezni. Viszont ha lehet jobb hangot kicsikarni ebből a hangszórókészletből, akkor nekiállnék a dolognak! Olyan tanácsok kellenének, hogy hová milyen fajta kondit érdemes tenni, a tekercset milyenre cserélni, stb., és, hogy ezek hol beszerezhetőek. Átépíteném, és ha jobban tetszene, amit hallok, elégedett lennék ;-)
Mit várok a tuningtól? Egy kicsit talán dinamikusabb, "gyorsabb" mélyeket, egy kicsit talán nyíltabb középtartományt. A most hallható magasakkal együtt tudok élni ;-) Mert alapjában véve elégedett vagyok a kis hangfalaimmal, meglepően jól tudnak szólni, ha a felvétel is olyan, de pont a meglepő megszólalás miatt remélem, hogy egy kevésbé vacak alkatrészekből felépített, vagy esetlet áttarvezett váltóval még jobb lesz a hang.
Na, ezt jól megmondtam ;-)
Tervezni rajz alapján sem tud senki, talán, ha van mérése a hangszórókról, az eredeti dobozban.
A mélytartományt a hangszóró és a doboz határozza meg főleg, ebből a szempontból egzotikus váltóalkatrészektől nem lehet várni nagy változásokat. Valószínűleg itt is az a helyzet, ami a legtöbb hangsugárzónál, hogy sokkal nagyobb, egzakt módon mérhető hibái vannak, mint amit az olcsó/drága kábelek, és váltóalkatrészek egyáltalán okozhatnak/helyrehozhatnak. A hangváltóhoz nyúlni, csak akkor van értelme, ha valaki veszi a fáradságot, és ellenőrzi/újraméri-tervezi az egészet, a nulláról.
Mindenesetre, a magashangszóró és a mélyközép sem igazán jó, 3-5kHz, és 10k fölött megszüntethetetlen hibáik vannak. Nem biztos, hogy megéri módosítani.
- Vasti
- Fórumlakó

Helyedben nem nagyon erőltetnem, a "tuningolt" főleg, hogy szemezgetsz más dobozokkal is.
Helló!
Igen, szemezgetek szinte folyamatosan :-) De szerintem mostanában nem fogok másik hangdobozokat venni: mint írtam, nem túl sokat használom kimondottan zenehallgatásra, meg ha veszek is másikat, ez már nem képvisel akkora értéket, hogy mindenképpen el akarjam adni... Amennyit adnának érte, annyiért inkább megtartom. Amikor vettem, majdnem egy havi fizetésemről volt leárazva nem sokkal kevesebbre, szóval... ;-)
- Vasti
- Fórumlakó

Itt is voltak különböző változatok. Ha a Tiédben a képen lévővel megegyező változat van, akkor az értékek annyik.
Köszönöm, és a tippeket is!
Különösebben nem aggaszt, hogy mi lesz, ha nem tetszik a végeredmény: egyrészt, az eredeti váltót meg szeretném tartani (valószínűleg a csatlakozót is cserélem hátul, az meg azon lakik) , így bármikor visszaalakítható lesz, másrészt meg - zenét szinte nem is hallgatok ezen a család miatt, csak fejhallgatón... A hangfalak 90%-ban filmnézésre és háttérzenére vannak. Inkább csak a kíváncsiság hajt ;-)
- Vasti
- Fórumlakó

Tannoy M3 váltókat tudtommal a Videoton (is) gyártotta.
http://hangszoro.net/ Nagyon rendesek, ha megkérdezed biztosan kapsz felvilágosítást.
Helló!
Igen, az egész hazai gyártás (a hangszórókban nem vagyok biztos) De készült ebből Angliában is, érdekes :-)
Köszönöm a tippet, ha nem lesz megoldás, megkeresem őket (de közben valaki már ajánlott fel segítséget privátban, valószínűleg arra indulok ;-)
-
Vendég
Szia!
Helyedben nem nagyon erőltetnem, a "tuningolt" főleg, hogy szemezgetsz más dobozokkal is.
Ezt nem azért írom, hogy lehurrogjam a dobozod, hanem azért mert ha el szeretnéd adni akkor nem fogod vissza kapni a befektetett értéket.
Természetesen ha boldoggá tesz az eredmény és tapasztalatot szeretnél gyűjteni akkor rendben.
Amúgy meg egy régebbi minőségibb dobozzal is lehet kísérletezni.
Szia
Hát ha eladásra kerül a sor, inkább kevesebbet ér majd a "tuningtól", még ha jól is sikerül. Ez sajnos egy ilyen dolog, tetszik - nem tetszik.
Meggondolandó, ez tény.
Szia!
Ezt nem azért írom, hogy lehurrogjam a dobozod, hanem azért mert ha el szeretnéd adni akkor nem fogod vissza kapni a befektetett értéket.
Természetesen ha boldoggá tesz az eredmény és tapasztalatot szeretnél gyűjteni akkor rendben.
Amúgy meg egy régebbi minőségibb dobozzal is lehet kísérletezni.
Szia
-
Vendég
Itt is voltak különböző változatok. Ha a Tiédben a képen lévővel megegyező változat van, akkor az értékek annyik.
Az alább linkelt váltót most is meg lehet venni akár: http://hangszoroshop.hu/spd/VHT4/TANNOY ... -Hangvalto
Itt a fórumon is árul Fórumtárs olcsó, de jó minőségű Remix fóliakondikat, kisebb értékeket, azokból is kirakhatod a 10uF-ot, sőt ma is rakott fel másik Fórumtársunk próbaváltóhoz használt Bennic fólikondikat fél ár közelében. Magas elé mindenképp valami finomabb hangú kábelből lehetne beletenni. És a soros kerámia ellenállás MOX-ra cserélése is tisztábbá teheti a tetejét, ami nagyban hozzájárul a nyitott megszólaláshoz. A dobozban található csillapítóanyag mennyiségével és minőségével is lehet "játszani", a basszus mennyiség-minőség arányán változtatni, ha kell. Ha nagyon rezonál a doboz, bitumenlapot ragasztani a falára belül, stb. Esetleg ha levennéd a terminálról a váltót és szépen felerősítenéd a dobozra, úgy hogy minél kevésbé rezonáljon, az is segíthetne valamicskét. Sajnos a kísérletezést, fülelést, próbálgatást nem fogod megúszni, ha javítani és nem csak változtatni szeretnél rajta.
Én először a reverzibilis átalakításokkal próbálkoznék. Kondik, ellenállások, kábel/kábelek cseréje, csillapítóanyagok. Könnyen visszaalakítható, ha valami nem tetszik. És bár macerás, de lépésenként érdemes, hogy tudd, mitől milyen irányba változott. Könnyen kinyílik annyira, hogy kiabálós lesz aztán.
Jó munkát hozzá!
ákos
- Red75
- V.I.P.

- Értékelés: 832
Először kellene egy rajz, hogy biztosan mi merre mennyi.
Tannoy M3 váltókat tudtommal a Videoton (is) gyártotta.
http://hangszoro.net/ Nagyon rendesek, ha megkérdezed biztosan kapsz felvilágosítást.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
- Vasti
- Fórumlakó

Fórumokon utánanéztem helyetted.
Köszönöm :-)
De ne gondold, hogy nem kerestem órákon keresztül, már nem is egyszer a témával kapcsolatban... Sajnos nem találtam használható dolgot :-(
Hogy mennyit szánok a dologra? Nem tudom, 10.000 forint körül gondoltam, de ha valaki azt állítja, hogy kísérletezett ezzel a hangfallal, és ilyen és ilyen alkatrészekkel a legjobb, de úgy már 13.000 forint, akkor - valahogy előások még 3000 forintot ;-)
Viszont a probléma ott kezdődik, hogy a tekercs csak állítólag akkora... Először kellene egy rajz, hogy biztosan mi merre mennyi. Sőt, akkoriban azt írták, hogy ez a váltó nem is a legjobb, és valami egyszerűbb de nagyszerűbb megoldásokról is lehetett olvasni :-) De hogy ennyire eltűnjenek ezek a dolgok az interneten...
Mivel totál tapasztalatlan vagyok ezen a téren, ezért keresek bevált (tudom, kinek mi a bevált...) leírást a modifikálásról, hová milyen (konkrét típussal lehetőleg ;-) alkatrészeket tegyek, stb.
....nem, összerakni nem kell helyettem, azt már megcsinálom én ;-)
Nem tudom, mennyit érnek ezek a kis hangszórók, meddig érdemes elmenni a barkácsolással. Nekem tetszik, másik hangfalakkal folyamatosan szemezgetek (most is van az adok-veszekben olyan, amit megvennék) , de igazából nem akarok sok pénzt kiadni... De akkoriban készült ezekkel a hangszórókkal kis aktív stúdiómonitor is, annyira talán nem lehetnek rosszak ;-)
Helló!
Rajzot sajnos nem találtam a váltóról.
Sőt, régebben emlékeim szerint menettem le ezzel kapcsolatban leírásokat fórumokról, de azokat sem találom... ;-)
Szerencsére asebestyen fórumtárs megoldotta a problémádat az előbbi hsz.-el!!
- gabo01
- V.I.P.

- Értékelés: 435
Helló!
Rajzot sajnos nem találtam a váltóról.
Sőt, régebben emlékeim szerint menettem le ezzel kapcsolatban leírásokat fórumokról, de azokat sem találom... ;-)
Szerencsére asebestyen fórumtárs megoldotta a problémádat az előbbi hsz.-el!!
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800, Siltech Ruby Hill G5, HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air,
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,