Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Brutál merevvé teszi a membránt biztos.
Anno majd minden falusi diszkóba le voltak a membránok és a membránszélek lakkozva. Úgy aztán bírták a bulit, amíg .... 
Rá kell még dobni kis EQ-t az aljára, be a deep bass tesztlemezt, amin legalább +6dB kiemelés van 20-50Hz közt és hamar kiderül, hogy az erősítő pusztul-e meg hamarabb vagy a hangszóró elektromosan. Ha meg már előrehaladott állapotban van, akkor eutanázia csak.    

Aztán el lehet gondolkozni egy az igényeknek megfelelő sub vásárlásán, építésén. Vagy nem? 

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Minek a sellak?

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: PrinceHerceg »

Holnap meglesem ha hazaérek, h mekkora a kitérés mértéke, mert bár hangra sokkal szebb a jelenlegi trio, de sajna lehet a gyári felállás megy vissza, mert azok legalább bírták a kiképzést rendesen, gondolom nem ehhez van optimalizálva az erősítője!

Amúgy a membráncseréről még most se tettem le, mert a régivel is volt ilyen hang, csak magasabb hangerőnél produkálta... vagy lehet csak kap egy kis sellakkos bevonatot a membrán és cs, az nem sok ellenben nagyon jókat olvastam róla!

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hát amíg nem igazán lehet tudni, hogy ennyi opció közül mi okozza a torzítást, addig semmit nem kell cserélni. Szerencsére az összes lehetséges hiba kizárható, és könnyen kiderülhet melyik okoz problémát. Egy másik országban felvett YT-os videóra viszont nem lehet szerintem alapozni.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Én azt tartom valószínűbbnek, h a kicserélt 2-db TL071 és 1-db 072-es műveleti helyére beültetett 2-db OPA228P és 1-db OPA1612AID lehet az oka ennek...

Amúgy csak nagyobb hangerő felett csinálja, amit már gondolom eleve sem bír szegényke, tipikusan PowerDVD 15-el, de abban ugye eleve is túlküldi a basszust ha az új AUDIO funkció 100%-on megy. Plusz Y-RCA-m van és ez is extrában 2-3dB-t emel a hangján a ládikónak, szóval lehet lejjebb fogom venni, mert nem akarom kinyírni szegényt idő előtt! 

Most akkor mégse membránt kell cserélni?

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

Én azt tartom valószínűbbnek, h a kicserélt 2-db TL071 és 1-db 072-es műveleti helyére beültetett 2-db OPA228P és 1-db OPA1612AID lehet az oka ennek...

Amúgy csak nagyobb hangerő felett csinálja, amit már gondolom eleve sem bír szegényke, tipikusan PowerDVD 15-el, de abban ugye eleve is túlküldi a basszust ha az új AUDIO funkció 100%-on megy. Plusz Y-RCA-m van és ez is extrában 2-3dB-t emel a hangján a ládikónak, szóval lehet lejjebb fogom venni, mert nem akarom kinyírni szegényt idő előtt! 

Az OPA228 nem "unity-gain stable", nem feltétlenül szerencsés választás, akár gerjedést is okozhat. Mondjuk minek kell OPA-t cserélni egy ilyen mélyládában?
( Megnézhetéd még a membránkitérést is amikor hallod ezeket a hangokat, mekkora lehet ? )

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

Inkább csak felvételi hiba. Torzításba vezérli a mikrofont-előerősítőt.
Csaknem az áramkorlát állítja meg.

Ha tényleg ilyen hangot produkál PrinceHerceg-é is, akkor el tudok képzelni erősítőhibát is.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Inkább csak felvételi hiba. Torzításba vezérli a mikrofont-előerősítőt.
Csaknem az áramkorlát állítja meg.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

Na kb így csinál a hangszóróm, pedig annyira nem is küldöm...

Nekem ez eléggé erősítő hibának tűnik a videóban.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Aha, sajnos így nehéz megmondani, hogy mi a gond. Hallani-látni kell hozzá.

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Van, ez pontosan a köv:

Wharfedale 3028

2005-ös gyártási számmal

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Van a hangszórónak típusa? Ha hasonló zajokat hallasz belőle, az nem valószínű, hogy a membrán miatt van. Meg kell nézni, esetleg hanggenerátorral.

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

* https://www.youtube.com/watch?v=smD_ZkjOOHo

Na kb így csinál a hangszóróm, pedig annyira nem is küldöm...

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

30cm, mélyhangszóró de idegesít, hogy puffog a papír...
Nem vagyok benne biztos, hogy ezért a papír anyaga a hibás. Elméletileg cserélhető szövet membránra, de meg kell mérni a membrán magasságát. Viszont egy jó papírmembrán néha több mechanikai kínzást kibír, mint a kevlár.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Én még soha nem hallottam rosszabbnak semmilyen mkp kondit, mint egy bipoláris elkót.
De mindenki úgy élvez, ahogy tud... (by H.ZS.)

én igen. Igaz, hogy Orion HD25 magassal, és az elkó nem polarizált volt.
Persze az is igaz, hogy fóliával is rendbe lehetett volna tenni a váltást. Nem a műanyagfólia és az elektrolit hiánya volt a hibás.

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Hú, ezt már régen kérdezgeted. :-) hangszóró átmérője?

30cm, mélyhangszóró de idegesít, hogy puffog a papír...

Sonny

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Egyetértek fülelek mesterrel

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5259

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Az én hangsugárzóm váltójában a középhangszóróval sorosan egy Monacor bipoláris elkó van jelenleg...
Kipróbáltam már helyette mást is, pl. öklömnyi méretű SCR gyártmányú MKP kondit, de rosszabb lett a "hangminőség". Pedig, mivel egy soros ellenállás is van még a váltóban, ennek az értékével is tudtam "játszani", kompenzálandó a kisebb ESR-t.

Bár nem tartozik szorosan ide, de a kisjelű alkakmazásokban, csatoló szerepekben, kimondottan gyatrán "szólnak" ezek a - viszonylag olcsó - MKP kondik, legalábbis számomra.
Egy Mundorf SGO persze már más lenne...

Én még soha nem hallottam rosszabbnak semmilyen mkp kondit, mint egy bipoláris elkót.
De mindenki úgy élvez, ahogy tud... (by H.ZS.)

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hú, ezt már régen kérdezgeted. :-) hangszóró átmérője?

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!

Tudna valaki olyan szaki embert akinek ha azt mondom, hogy membráncserre papírról kevlárra nem néz rám ilyedten? Plusz ha a Fővárosban lenne és eltudnám hozzá vinni a cuccom, hogy orvosolja nekem a dolgot, lehetőleg minél hamarabb az hatalmas segítség lenne!

Köszönöm előre is a konkrét élő és bejáratott tippet, ködös ajánlgatások helyett!

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

Hát ez az... Fordítva azért jobb lenne ;-)

Józan paraszti ésszel azért azt gondolom, hogy ha az eredeti (állítólag jól megtervezett...) váltó "marad", csak a bipoláris elkók stb. mennek, és tényleg hangváltóba való alkatrészek kerülnek be helyettük, akkor TALÁN jó irányba változik a dolog. Legalábbis a logika ezt diktálná ;-)

Na, majd egyszer kiderül... A héten már ténylegdetutibiztosan ;-) megrendelem az alkatrészeket, és ha így haladok, a jövő nyáron (vagy az azutánin...) neki is állok a szerelésnek ;-)

Az én hangsugárzóm váltójában a középhangszóróval sorosan egy Monacor bipoláris elkó van jelenleg...
Kipróbáltam már helyette mást is, pl. öklömnyi méretű SCR gyártmányú MKP kondit, de rosszabb lett a "hangminőség". Pedig, mivel egy soros ellenállás is van még a váltóban, ennek az értékével is tudtam "játszani", kompenzálandó a kisebb ESR-t.

Bár nem tartozik szorosan ide, de a kisjelű alkakmazásokban, csatoló szerepekben, kimondottan gyatrán "szólnak" ezek a - viszonylag olcsó - MKP kondik, legalábbis számomra.
Egy Mundorf SGO persze már más lenne...

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

:-) a logikai gondolkodás azt mondja, hogy a legtöbb problémát a kezdeti elhanyagolasok okozzák. Ilyen például jól tervezettnek venni bármelyik gyártó hangvaltojat.
Gyakorlatilag nulla hasznos infobol kiindulva nem tudsz semmilyen ésszerű módosítást kivitelezni. Én is csak a hangszórókat ismerem, a többi részét a hangsugarzonak nem, így felelőtlenség lenne bármit ajánlani, azon a módszeren kívül, ami mindig jó eredménnyel működik, vagyis felmérni a helyzetet, és pontos adatokból kiindulva atgondolni a teendőket. :-)

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 343

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Ha azt nem is lehet megmutatni racionális eszközökkel, hogy kinek mi a jó, azt viszont mindenképp, hogy mi az, ami bárkinek rossz. :-)

Hát ez az... Fordítva azért jobb lenne ;-)

Józan paraszti ésszel azért azt gondolom, hogy ha az eredeti (állítólag jól megtervezett...) váltó "marad", csak a bipoláris elkók stb. mennek, és tényleg hangváltóba való alkatrészek kerülnek be helyettük, akkor TALÁN jó irányba változik a dolog. Legalábbis a logika ezt diktálná ;-)

Na, majd egyszer kiderül... A héten már ténylegdetutibiztosan ;-) megrendelem az alkatrészeket, és ha így haladok, a jövő nyáron (vagy az azutánin...) neki is állok a szerelésnek ;-)

Sonny

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Egy újabb szellemesnek gondolt, semmitmondó beírás PLászlótól, amivel senki nem jut előrébb   

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”