Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Lenne egy kérdésem: A váltóban cserélném az elkókat közepes minőségű fólia kondira
és a kisebb Esr miatt keresztezési frekvenciák eltolódnának felfelé?(a motorokról sem adatlap sem mérés nincs)
Mennyi elko van a váltóban? Milyen értékűek? És hol? (Magas előtt sorosan, mély előtt párhuzamosan?)
Én azt tanácsolom neked ,hogy inkább utóbb tekerj! A freki átvitelben benne van az impedancia menet is ,és abban benne van a frekiváltó ellenállatja is. A szimulációs progiban is meg kell adni! Ha vastagabból tekered akkor megváltozik az ellenallatja a tekercsnek,és ezzel borul az egész impedancia is valószínüleg. Van amikor kifejezetten előnyös a magasabb ellenállású tekercs egy váltóban! Tehát ,ha nem tudod ellenőrizni hogy mit is okozol egy cserével,akkor hagyd meg az eredetit,az a biztosabb. biggrin.gif
Köszönöm a választ!
Sajnos az ismereteim nagyon hiányosak! A válaszból kiderül,hogy nem is olyan egyszerű a dolog mint ahogy gondoltam, mérni sajnos nem tudok.
Lenne egy kérdésem: A váltóban cserélném az elkókat közepes minőségű fólia kondira
és a kisebb Esr miatt keresztezési frekvenciák eltolódnának felfelé?(a motorokról sem adatlap sem mérés nincs)
Hangsugárzó építés
Én azt tanácsolom neked ,hogy inkább utóbb tekerj! A freki átvitelben benne van az impedancia menet is ,és abban benne van a frekiváltó ellenállatja is. A szimulációs progiban is meg kell adni! Ha vastagabból tekered akkor megváltozik az ellenallatja a tekercsnek,és ezzel borul az egész impedancia is valószínüleg. Van amikor kifejezetten előnyös a magasabb ellenállású tekercs egy váltóban! Tehát ,ha nem tudod ellenőrizni hogy mit is okozol egy cserével,akkor hagyd meg az eredetit,az a biztosabb. biggrin.gif
Köszönöm a választ!
Sajnos az ismereteim nagyon hiányosak! A válaszból kiderül,hogy nem is olyan egyszerű a dolog mint ahogy gondoltam, mérni sajnos nem tudok.
Hangsugárzó építés
Perempe!Két tekercs nem lehet mérésre egyforma, ha az egyik ellenállása más a vékonyabb huzal miatt! :foto:
Induktivitásra lehetnek egyformák, nem?
Persze,de a mérésnek az ellenállás is része,és az nem lehet egyforma ha más a huzal keresztmetszete.
Ha megfigyeled akkor a komolyabb váltórajzoknál külön jelölik a tekercs ellenállást is.
Hangsugárzó építés
Perempe!Két tekercs nem lehet mérésre egyforma, ha az egyik ellenállása más a vékonyabb huzal miatt! :foto:
Induktivitásra lehetnek egyformák, nem?
TV: Panasonic TX-32PX20 * DVD: LG DVX9700 * Jazz J9940 hangfalak * DD dekóder: Audio Storm 5.1 Pro * Beltéri: RADIX Delta 2000 plus * épülő alu polcsugárzó (Fountek FW168, Seas 27TBFC/G)
Hangsugárzó építés
Gondolom,neked nem volt nehéz kitalálni milyen hangfalból való volt a váltó,akkor szinte felesleges kicserélni a kondikat,bár próbálkozni lehet,és meg is teszem,de várom a segítségeket.Köszönöm a gyors választ.
Szóval csak szétkaptad az ex FI-EX-emet. :foto:
Ahogy nézem a belső vezetékezést, az 1mm2-nél nem nagyobb keresztmetszetű, sodrott kommersz rézhuzal. Ezzel, és a Fastcon bipoláris kondik cseréjével is lehetne próbálkozni. (ezek relatíve olcsón megúszhatóak) Ha ez nem hozna eredményt, akkor sajna méricskélni kell, ami házi körülmények között, igényel egy kis felszereltséget, ill. felkészültséget.
Üdv.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Hangsugárzó építés
Igen, ajánlott. DIY megszállott ismerős mesélte, hogy két mérésre egyforma tekercs közül a vékonyból tekercselt sokkal gyengébb volt hangra.
Köszönöm a választ!
Gyűlnek az információk, előbb vagy utóbb tekerek :foto:
Én azt tanácsolom neked ,hogy inkább utóbb tekerj! A freki átvitelben benne van az impedancia menet is ,és abban benne van a frekiváltó ellenállatja is. A szimulációs progiban is meg kell adni! Ha vastagabból tekered akkor megváltozik az ellenallatja a tekercsnek,és ezzel borul az egész impedancia is valószínüleg.
Van amikor kifejezetten előnyös a magasabb ellenállású tekercs egy váltóban!
Tehát ,ha nem tudod ellenőrizni hogy mit is okozol egy cserével,akkor hagyd meg az eredetit,az a biztosabb.
Perempe!
Két tekercs nem lehet mérésre egyforma, ha az egyik ellenállása más a vékonyabb huzal miatt! :kiraly:
Igen, ajánlott. DIY megszállott ismerős mesélte, hogy két mérésre egyforma tekercs közül a vékonyból tekercselt sokkal gyengébb volt hangra.
Köszönöm a választ!
Hangsugárzó építés
Köszönöm a választ!
Hangsugárzó építés
Sziasztok!Szeretném megtudni a tapasztaltaktól, hogy a hangdoboz váltójában, érdemes-e a tekercsek cseréjével próbálkozni (a váltó nagyon hasonlít a Cambridge-éhez),értékek maradnának csak vastagabb drótot használnék. Hallható lenne a változás pozitív irányban? Gondolom az egyenáramú ellenállás kisebb lenne, ez elviheti a vágási frekvenciát? Köszönöm segítséget!
TV: Panasonic TX-32PX20 * DVD: LG DVX9700 * Jazz J9940 hangfalak * DD dekóder: Audio Storm 5.1 Pro * Beltéri: RADIX Delta 2000 plus * épülő alu polcsugárzó (Fountek FW168, Seas 27TBFC/G)
Ha passzív a keresztváltó, akkor nem hiszem, hogy egyenáram folyik benne. A vezeték vastagításával egyébként nem fogsz fizikailag indokolt különbséget észlelni.
Köszönöm a választ!
A váltó passzív. Nem akarlak fárasztani, de lenne ezzel kapcsolatban még kérdésem!
A tekercseknél megadják ellenállást, és azt tanácsolják a tekercs ellenállása ne legyen nagyobb a hangszóró ellenállásának 1\10-nél. Ez nincs összefüggésben a hanggal?
Csak a teljesítmény miatt használnak vastagabb drótot?
Hangsugárzó építés
Ha passzív a keresztváltó, akkor nem hiszem, hogy egyenáram folyik benne. A vezeték vastagításával egyébként nem fogsz fizikailag indokolt különbséget észlelni.
Köszönöm a választ!
A váltó passzív. Nem akarlak fárasztani, de lenne ezzel kapcsolatban még kérdésem!
A tekercseknél megadják ellenállást, és azt tanácsolják a tekercs ellenállása ne legyen nagyobb a hangszóró ellenállásának 1\10-nél. Ez nincs összefüggésben a hanggal?
Csak a teljesítmény miatt használnak vastagabb drótot?
Hangsugárzó építés
potatomelon.wordpress.com
Sziasztok!
Szeretném megtudni a tapasztaltaktól, hogy a hangdoboz váltójában, érdemes-e a tekercsek cseréjével próbálkozni (a váltó nagyon hasonlít a Cambridge-éhez),értékek maradnának csak vastagabb drótot használnék. Hallható lenne a változás pozitív irányban? Gondolom az egyenáramú ellenállás kisebb lenne, ez elviheti a vágási frekvenciát? Köszönöm segítséget!
Hangsugárzó építés
Sziasztok!
Szeretném megtudni a tapasztaltaktól, hogy a hangdoboz váltójában, érdemes-e a tekercsek cseréjével próbálkozni (a váltó nagyon hasonlít a Cambridge-éhez),értékek maradnának csak vastagabb drótot használnék. Hallható lenne a változás pozitív irányban? Gondolom az egyenáramú ellenállás kisebb lenne, ez elviheti a vágási frekvenciát? Köszönöm segítséget!
Hangsugárzó építés
Gondolom,neked nem volt nehéz kitalálni milyen hangfalból való volt a váltó,akkor szinte felesleges kicserélni a kondikat,bár próbálkozni lehet,és meg is teszem,de várom a segítségeket.
Köszönöm a gyors választ.
Hangsugárzó építés
... a Volt emelésével nagyobb lesz a sávszélessége az adott hangszorónak ... Ez nem igaz, verd is ki a fejedbol. A kondik feszultseg turesenek semmi koze nincs a hangszorok savszelessegehez.
Még egy kérdés kábel csere érdemes-e szerintetek,a gyári kábel nem tudom miféle.
Szerintem mindenfele kondi es kabel csere elott inkabb le kellene ellenorizni, hogy a valto ami a dobozban van megfelelo-e vagy sem az adott hangszorokhoz/konstrukciohoz. Ehhez alapvetoen mericskelni kellene. De ha mar belenyul az ember egy ilyen dologba es a meresek es hallgatasok nem hozzak az elvart eredmenyt akkor tovabbi meresek es hallgatozasok soran lehetne talan jobb hangot kicsikarni a konstrukciobol. Ha ez megvan akkor erdemes szvsz alkatresz es kabel csereben gondolkodni.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Hangsugárzó építés
HelloAz lenne a kérdésem,hogy kezdő hangfal bütykőlgető vagyok :foto: tehát olyanoktól kérdezek akik jobban értenek hozzá mint én :kiraly:
Azt olvasgattam egy két helyen hogy kondenzátor cserével javulhat a hangminősége a falnak,ez még jó is lenne,de olyan értékek amik ezen a kondin 56uF 100V nem találtam sehol.A másik kettő amit "mernék" cserélni olyan szinte bárhol kapható 33uF/100V,15uF/100V.
Úgy tudom hogy ha a Farádot nem változtatjuk/mert akkor az egész váltót át kellene tervezni ugye/akkor a Volt emelésével nagyobb lesz a sávszélessége az adott hangszorónak ami elvileg jó,gyakorlatilag meg majd meghalljuk.
Még egy kérdés kábel csere érdemes-e szerintetek,a gyári kábel nem tudom miféle.
az a lényeg,hogy a kondi értékétől ne térj el.
Az nem baj,ha nagyobb a feszültsége a kondinak,de ettől nem fog megváltozni a hangja.Kondikat párhuzamosan kötve is összerakhatod azt az értéket,amire szükséged van.Ne térj el az értéktől.Ez nagyon fontos,mert kinyírhatod vele a hangszórót.
A kondiknál 5% eltérés nem gond.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
Hangsugárzó építés
Hello
Az lenne a kérdésem,hogy kezdő hangfal bütykőlgető vagyok :foto: tehát olyanoktól kérdezek akik jobban értenek hozzá mint én :kiraly:
Azt olvasgattam egy két helyen hogy kondenzátor cserével javulhat a hangminősége a falnak,ez még jó is lenne,de olyan értékek amik ezen a kondin 56uF 100V nem találtam sehol.A másik kettő amit "mernék" cserélni olyan szinte bárhol kapható 33uF/100V,15uF/100V.
Úgy tudom hogy ha a Farádot nem változtatjuk/mert akkor az egész váltót át kellene tervezni ugye/akkor a Volt emelésével nagyobb lesz a sávszélessége az adott hangszorónak ami elvileg jó,gyakorlatilag meg majd meghalljuk.
Van itthon egy kis kábelem QED silver 25th aniversari edition tudom hogy nem feltétlen belső kábelezésre van,de esetleg valakinek tapasztalata,vagy a gyári belső kábelnél még a a QED is jobb ? Ezt most nem azért írtam így mert bajom lenne a QED kábelek minőségével,csak gondolom nem véletlen van külső,belső kábel külön . . .
Akkor a kérdéseim,érdemes e ezen a váltón kondikat cserélni ?,az a kábel amit írtam jobb lehet e mint ami benne van ? még egy tényleg utolsó hogy azért a Farád bizonyos százalékkal eltérhetnek gondolom nem baj ha a mostani 15uF helyett 16uF lesz vagy az már számít anyit hogy váltó újratervezés ?
A mostani kondik FastCon névvel rendelkeznek :kiraly: mi lehet ami jobb ennél,és hol keressem,láttam a boltokat hogy lomex meg hasonlók de feltételezem hogy 20-30Ft os kondik nem jobbak mint ami a falban van gyárilag,bár az sem biztos hogy a Kácsában kapható több száz,ezer forintos kondik a legjobbak, vagy tévednék ?
Elnézést ha túl bonyolultan fogalmaztam,sajnos nem vagyok egy szakember
Remélem jól csináltam és látszódni fog a kép.
Akartam de nem sikerült kitakarni hogy milyen dobozhoz tartozik a váltó.
Váltó
Hangsugárzó építés
Igen jó árú kitt....Mennyi lenne a végső ára? (szállítás, vám...)
http://www.madisound.com/catalog/produc ... ts_id=8525
Tényleg olcsó és még ezen is keresnek gondolom.
Egy-egy hangszóró belőle 20-25 dollár. Itt meg van belőle 4db. + a hangváltó.
És pontos doboz tervek is vannak hozzá...
Ez nem olcsó, hanem szinte "ingyé" van....
Hangsugárzó építés
Igen jó árú kitt....Mennyi lenne a végső ára? (szállítás, vám...)
Tényleg olcsó és még ezen is keresnek gondolom.
Webáruház:
Hangsugárzó építés
Igen jó árú kitt....
Mennyi lenne a végső ára? (szállítás, vám...)
Hangsugárzó építés
Gyöngyös nekem is messze van de ha kell dobok rá egy peremet mert nem egy negy szám. Csak egy kicsit figyelni kell a fagasztásnál :foto:.
Lehet hogy kéne csinálni egy ajándék rovatot az adás vétel totyikba.
Nekem nem lenne szivem kidobni.
Ha a peremezést és az átkábelezést meg lehetne oldani pár ezer forintból (és ebben tudna valaki itt a környéken segíteni), ...
En szivesen segitenek ez utobbiban csak epp a szallitast nem tudom sajna megoldani Gyongyosrol Bp-re ...
Köszi!
Régen naponta jártam Bp-re. Mondjuk úgy cca 15 éven keresztül.... :kiraly:
Ha nem jelentkezik senki, akkor most is megoldjuk valahogy.
Én is utálnám kidobni! :foto:
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2622
Hangsugárzó építés
Ha a peremezést és az átkábelezést meg lehetne oldani pár ezer forintból (és ebben tudna valaki itt a környéken segíteni), ...
En szivesen segitenek ez utobbiban csak epp a szallitast nem tudom sajna megoldani Gyongyosrol Bp-re ...
Köszi!
Régen naponta jártam Bp-re. Mondjuk úgy cca 15 éven keresztül.... :kiraly:
Ha nem jelentkezik senki, akkor most is megoldjuk valahogy.
Én is utálnám kidobni! :foto:
Hangsugárzó építés
Udv!
A H2000-nel vallalnak hangszoro javitast, pl. habszel cseret is. Biztos van ehhez a mely-kozephez illeszkedo hsz. membranszel. Viszont erdemes lenne mericskelni es ha szukseges a valtot is ujragondolni benne. En szivesen segitenek ez utobbiban csak epp a szallitast nem tudom sajna megoldani Gyongyosrol Bp-re ... Ha tudsz valami modot erre akkor szolj, szivesen segitek, hogy ne a kukaba keruljon ez a cucc es tudjak a gyerekek hasznalni par evig.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- mishow
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
Gyűlölök ilyet mondani, pláne csinálni, de ha végül senkinek nem kell, sajnos a kuka mellett kell végeznie. Most lomtalanítok, mert muszáj a garázst rendbe tenni .....
- mishow
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
Ha a peremezést és az átkábelezést meg lehetne oldani pár ezer forintból (és ebben tudna valaki itt a környéken segíteni), akkor megtartanám valamelyik srácnak nyúzásra (most jön még a bulis korszakuk) egyébként meg AJÁNDÉKBA INGYÉR elvihető, csak érte kell jönni Gyöngyösre. Részleteket (cím, telo) priviben egyeztethetjük.
Hozzáértőknek a gyártási szám. A csatit én tettem rá anno, eredetileg sima rugós-szorítós volt
- mishow
- V.I.P.

Hangsugárzó építés
Hozzáértőknek a gyártási szám. A csatit én tettem rá anno, eredetileg sima rugós-szorítós volt
Hangsugárzó építés
Hehe! Nekem volt ilyenem nagyon régen. :foto: