Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!
3 utas Beyma nagymonitor
3 utas Beyma nagymonitor
Ne felejtsd el, hogy az aktív zajcsökkentést a mélytartományban használják elsősorban, mivel magasabb frekiken már a hangelnyelő eszközök is hatásosak, ez a hullámhossz miatt van, mély frekinél túlságosan vastag szigetelő anyag kellene. A csendes zóna nagyjából a hullámhossz negyede, így a védendő személy bőségesen belefér ebbe a zónába, de a feje mindenképpen Van egyáltalán olyan szigetelőanyag, ami kisfrekvencián hatásos?
-
Vendég
3 utas Beyma nagymonitor
Ebben olyan sok hasznot nem látok a zenehallgatásra nézve. Az akusztikai problémákat is próbálgatjuk elektromosan kompenzálni, de egyrészt nem tudjuk követni a hallgató mozgásait, másrészt nem tudjuk kezelni az időbeni viselkedést sem. Egy adott pontban statikus jellel vizsgálva szép görbéket lehet rajzolni egyszerű eszközökkel is, de mire megyünk vele?
A zenehallgatás az egy dolog, itt most a mérésekről és a hangfalak frekvenciaátviteléről volt szó. Sajnos a fázistolásukról nem, pedig gyakran döntőbben hat a végeredményre mint a frekvenciamenet. Ezzel kapcsolatban viszont a kompenzáló megoldás maga a hifis szent grál, mondhatni tökéletes persze csak ha a hallgató személy akit kínozni akarunk a tökéletes átvitellel, egy jól meghatározott helyen ül. Egyébként ez így is szokott lenni. Azt egy percig se keverjük ide, hogy a zene élvezete korrelál-e a mérésekkel és az átviteli tökéletlenségekkel.
-
Vendég
3 utas Beyma nagymonitor
És ez a lényeg. Ha ebbe a pontba helyezem a bal fülemet, akkor a jobb fülem helyén már nem igaz.
Az aktív zajcsökkentéssel ez a baj: a mikrofon helyén, egy pontban működik, csak a mikrofontól nem fér oda a fülünk. A fülünk helyén már esetleg 3 dB-lel magasabb hangnyomás is érzékelhető egyes frekvenciákon, mint zajcsökkentés nélkül.
Ne felejtsd el, hogy az aktív zajcsökkentést a mélytartományban használják elsősorban, mivel magasabb frekiken már a hangelnyelő eszközök is hatásosak, ez a hullámhossz miatt van, mély frekinél túlságosan vastag szigetelő anyag kellene. A csendes zóna nagyjából a hullámhossz negyede, így a védendő személy bőségesen belefér ebbe a zónába, de a feje mindenképpen
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11183
- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
... a rendszer kiválóan működött ami az akusztikus tér egy tetszőleges pontján elvégzett mérést illeti.
Ebben olyan sok hasznot nem látok a zenehallgatásra nézve. Az akusztikai problémákat is próbálgatjuk elektromosan kompenzálni, de egyrészt nem tudjuk követni a hallgató mozgásait, másrészt nem tudjuk kezelni az időbeni viselkedést sem. Egy adott pontban statikus jellel vizsgálva szép görbéket lehet rajzolni egyszerű eszközökkel is, de mire megyünk vele?
3 utas Beyma nagymonitor
a rendszer kiválóan működött ami az akusztikus tér egy tetszőleges pontján elvégzett mérést illeti.
És ez a lényeg. Ha ebbe a pontba helyezem a bal fülemet, akkor a jobb fülem helyén már nem igaz.
Az aktív zajcsökkentéssel ez a baj: a mikrofon helyén, egy pontban működik, csak a mikrofontól nem fér oda a fülünk. A fülünk helyén már esetleg 3 dB-lel magasabb hangnyomás is érzékelhető egyes frekvenciákon, mint zajcsökkentés nélkül.
-
Vendég
3 utas Beyma nagymonitor
Nem vonnám meg ezen élvezetet a többiektől, de arra azért kíváncsi lennék, az a "tök egyenes vonal" hogyan viselkedett a forrásjel megszűnése után a lecsengési fázisban vizsgálva. Pontosan ez az a része az akusztikának, amit nem lehet elektromosan kompenzálni.
A dolog egy kísérleti fázisban megakadt történet volt a DSP korlátai miatt, így nem készült belőle egy real-time kompenzátor. Egy a szakirodalomban is újszerű megközelítés kísérleti igazolása volt a cél elsősorban ami nagy vonalakban annyit takar, hogy a jelet a komplex síkra áttérve kompenzáltam, majd az itt elvégzett számításokat konvertáltam vissza az idősíkra. Egy sokkal erősebb processzoron talán már lehetne a kérdésedre adott választ is boncolgatni, de az tény, hogy a rendszer kiválóan működött ami az akusztikus tér egy tetszőleges pontján elvégzett mérést illeti. Gyakorlatilag a végtelen számú ismeretlent tartalmazó akusztikus függvényt sikerült kezelni egyszerű algebrai műveletekkel. Sajnos a fejlesztést nem tudtam folytatni anyagi erőforrások híján. Talán egyszer majd valaki felfedezi a dolgot és tovább viszi, addig meg ott lapul a könyvtárban
Mindenesetre ha valaki megérti a hang mint hullám fizikai viselkedését, akkor már szinte bármilyen manipulációt el tud végezni rajta. Ez itt sokaknak nem sikerült, misztifikálják azt amit nem értenek.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Elsültetek volna ha megláttátok volna azt a tök egyenes vonalat amit a dsp beállított frekimenet gyanánt a hangtér egy tetszőlegesen megválasztott pontján Nem egy méterről, hanem gyakorlatilag bárhol.
Nem vonnám meg ezen élvezetet a többiektől, de arra azért kíváncsi lennék, az a "tök egyenes vonal" hogyan viselkedett a forrásjel megszűnése után a lecsengési fázisban vizsgálva. Pontosan ez az a része az akusztikának, amit nem lehet elektromosan kompenzálni.
-
Vendég
3 utas Beyma nagymonitor
A párhuzamod az akusztikus zajcsökkentés és a hangsugárzó mérések közt teljesen rossz! Csak azért írom le, hogy ne az rögzüljön benned és egy-két szemlélődőben az elhallgatásunk miatt, hogy igazad van. Csak egyszerűen már senkinek nem volt kedve veled vitatkozni.
Ugyanarról a fizikáról beszélünk, csak legfeljebb nem vagy képes felfogni. Nekem sincs kedvem a magadfajtákkal vitatkozni, ez rögzülhet is benned nyugodtan!
Egyébként a zajcsökkentő és a frekvencia+ fázismenet linearizáló ráadásul ugyanazon az elven is alapult, és még a megírt program is sok tekintetben hasonlított. Annyi mindössze az elvi különbség, hogy a zajcsökkentés esetén egy éppen ellentétes fázisú jelet kell előállítani, míg a kompenzátor esetében ezt egy referenciához, a zéró fázistoláshoz kellett beállítani.
Ha keveset tudsz ne szólj bele, köszi!
Elsültetek volna ha megláttátok volna azt a tök egyenes vonalat amit a dsp beállított frekimenet gyanánt a hangtér egy tetszőlegesen megválasztott pontján Nem egy méterről, hanem gyakorlatilag bárhol.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Ha gondolod, szívesen takarítok.
Nem kell, ez nem egy szakdolgozat, beszélgetni járunk ide.
3 utas Beyma nagymonitor
Aki már mért egy átlagos lakószobában az tudhatja hogy a mérései még közeltérben is csak tájékoztató jellegűek. A diplomamunkámat aktív akusztikus zajcsökkentésből írtam DSP-vel. Majd később egy működő DSP alapú frekvenciamenet kompenzátort készítettem, ezt már csak hobbiból. Az adott mérési pontban az előbbi teljes csendet, utóbbi pedig tökéletes linearitású frekvencia és fázismenetet állított be, igaz csak a mintavételi frekvenciákon, hisz a DSP modulnak megvoltak a korlátai.
Nos itt tapasztaltam hogy a fejem elforgatása vagy a kezem felemelése is már akkora hibát vitt a rendszerbe A hangszórótól pár méterre ülve is, hogy a rendszer újrakalibrálását vonta maga után, ami automatikusan történt egy bizonyos hibajel százalék felett. Hihetetlenül érzékeny az akusztika minden apró, jelentéktelennek tűnő változásra, pl. már a páratartalom is befolyásolta a méréseket.
Na ott megtanultam egyszer s mindenkorra, hogy ezek a házi mérések mit is érnek valójában! De elárulom a jelenlévők épülésére, hogy a süketszobai mérések sem érnek sokkal többet egy valós lehallgatás tekintetében.
A párhuzamod az akusztikus zajcsökkentés és a hangsugárzó mérések közt teljesen rossz! Csak azért írom le, hogy ne az rögzüljön benned és egy-két szemlélődőben az elhallgatásunk miatt, hogy igazad van. Csak egyszerűen már senkinek nem volt kedve veled vitatkozni.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu facebook/Audophile Room
diyaudio.hu facebook/Audophile Room
3 utas Beyma nagymonitor
Már kimondottan hiányoztál! :-)
Ha gondolod, szívesen takarítok.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Akkor mi lenne, ha még a hangszórókat is sikerült volna jól kiválasztani.
Már kimondottan hiányoztál! :-)
3 utas Beyma nagymonitor
és az adott költségkeretből az üveghegyen túl sem találnék hasonló hangzási képességekkel bíró gyári hangsugárzót, úgymond elköteleztem magam a DIY hangdobozok mellett, az alkotás minden fogyatékosságával és korlátjával, de örömével együtt is.
Akkor mi lenne, ha még a hangszórókat is sikerült volna jól kiválasztani.
3 utas Beyma nagymonitor
Tökéletes válasz! :-) Ámbátor én inkább vagyok kíváncsi arra, mit produkál a doboz a szobában, mint tökéletes akusztikai körülmények között, mivel előbbiben hallgatom.
Volt némi cinizmus is a mondandóm mögött
Egy magadnak épített doboznál nincs jobb mérés mint ott ahol hallgatni fogod ((((pláne abban a szobában )))
-
Vendég
3 utas Beyma nagymonitor
Anno én is nagyon büszke voltam amikor megírtam a diplomamunkám (ami egy pályázaton díjat is nyert), majd sikeresen államvizsgáztam és megkaptam a diplomám. Idővel rájöttem, hogy milyen sokmindent nem tudok még, milyen sokmindent kell(ene) tanulnom ahhoz, hogy teljesebb képet kapjak a szakmámról. Ma már tudom, hogy egy teljes emberöltő sem lenne elég ahhoz, hogy átfogó ismereteim legyenek a szakmámmal kapcsolatban. De szorgalmasan és alázattal megpróbálok továbbra is tanulni megfelelő szakirodalmakból, saját tapasztalatokból, szakemberektől és néha fórumokról is. Bár tapasztalataim szerint az utóbbiakat tanulásra, ismeretszerzésre használni könnyelműségnek tartom mert az információmennyiség 1%-a sem értékes és hasznos, sőt néha kifejezetten káros, mert egyértelmű hülyeségek, oltári baromságok tudnak napvilágot látni amik sokakat félrevezethetnek.
Nem villogásképpen írtam a munkámról, ami viszont a te soraidat átitatja, még ha meg is próbálod ezt sugalmazni és magadat mint ellenpólust felmutatni, pusztán azért említettem meg, mert konkrétan a témához kapcsolódott! Továbbá az "oltári baromság" érzetedet az a bizonyos saját tudás hiánya is okozhatja, amit nem biztos hogy mások számlájára kell írni. Úgyhogy a térbeli, időbeli és erkölcsi, cizelláltan fölérendelt önbesorolásodat tedd máshová, mondjuk egy olyan fórumra ahol nem látom vagy nem tudok rá reagálni, pl. diyaudio.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Gratulálok már a mostani státuszhoz is, valamint további kellemes bütykölést és zenehallgatást kívánok fapacinak az új dobozával!
Köszönöm a kedves szavakat és a véleményed! Sok dologban egyetértek Veled. A doboz még valóban nem végleges, pl. a helyét sem kerestem még meg, az állvánnyal is foglalkozni kell még, ezek hatással lesznek a színpadképre is, amin valóban van még mit csiszolni. Reméljük a legjobbakat.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Ha csak lehet akkor irány a kert, ott "jobb" mérni
Tökéletes válasz! :-) Ámbátor én inkább vagyok kíváncsi arra, mit produkál a doboz a szobában, mint tökéletes akusztikai körülmények között, mivel előbbiben hallgatom.
3 utas Beyma nagymonitor
Tegnap én is lehetőséget kaptam fapacitól egy szaktanácsadással egybekötött hallgatózásra, amit ezúton köszönök neki.
A doboza különösen érdekelt, mert kíváncsi voltam, hogy mérsékelten árazott hangszórókkal meddig tud eljutni fapaci. Hallottam az előző kétutas ScanSpeak dobozát is, ami fizikai korlátai miatt ugyan nem volt számomra teljes értékű hangsugárzó, de az egy igen tiszta hangzással rendelkezett. (Amit itthon azóta is keresek, és remélem rövidesen megtalálok! :-)) A rendszere egyéb elemei időközben megváltoztak – gyanítom jó irányba -, az akusztika és fapaci hangzási preferenciái viszont maradtak, amire alapozni tudtam a végeredmény részleges megítélését.
A dobozt Bege mester kiválóan megépítette, én pár perces vizslatásom során egy hibát sem találtam benne. Még az utólag felhasznált Visaton kerámia magassugárzó is tökéletesen passzolt a korábbi tweeter süllyesztésébe – fapaci szerencséjére.
Nekem van itthon egy ilyen kerámia magasam – gyári váltóval -, de úgy hallottam fapaci jóval többet kihozott annak képességeiből. Igen-igen tetszett a hangja! Sok pici részlet, finom és természetes tónusokkal. (Azt hiszem rövidesen előveszem az enyémet is, hogy “felpiszkáljam”.)
A nagy monitor a teljes spektrumon egy kiegyenlített, nyugodt hangú produktum lett, aminek a hangjában van kellő részlet és kraft. Szinte minden, amire éppen szükség van. A nagy mély-sugárzó ad az egésznek egy erős magabiztosságot, ami kontrollálttá teszi a hangzást, energikus és egyben nyugodt is, ha kell. A utolsó SS hangsugárzója ehhez képest, így utólag már egy kicsit élesnek tűnik az emlékeim szerint. Ez így egy bármikor, bármilyen zenével hallgathatóbb konstrukció, egy all-rounder.
Véleményem szerint a középsugárzó illik az őt közrefogó két másik hangszóróhoz, de talán a másik kettő valamivel többet mutat a képességeiből. A mély határozott, energikus, a magas pedig finom és részletes. Talán lehetne egy kicsit nagyobb zenei színpada – főleg monitor létére -, de már így is igen jó volt. (Bár szerintem kicsit közel volt a doboz a falhoz, de ezt fapaci bizonyára már optimalizálta más szempontokat figyelembe véve.)
A projekt még nem zárult le, így az építő még tovább tökéletesíti ezt az ár/érték bajnokot.
Újabb bizonyíték számomra, hogy megfelelő technikai tudással, átgondoltsággal igen sokat lehet spórolni egy-egy jól csengő nevű gyári produktumhoz képest (annak még használt piaci árához képest is).
Gratulálok már a mostani státuszhoz is, valamint további kellemes bütykölést és zenehallgatást kívánok fapacinak az új dobozával!
Finesse !
3 utas Beyma nagymonitor
Készséggel aláírom, hogy az otthoni mérések nem teljes értékűek, de akkor hogyan tovább?
Ha csak lehet akkor irány a kert, ott "jobb" mérni
3 utas Beyma nagymonitor
Csak egyetérteni tudok Fapacival biztos hogy nem tökéletes az otthoni mérés de nincs más alternatíva.A szoba akusztikája meg ugyanúgy beleszól egy gyári doboz hangjába ami vagy jó vagy nem.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
3 utas Beyma nagymonitor
Qqriqnak köszönöm a beszámolót, ez számomra értékesebb, mint a reménytelen vita a szobában történő mérésekről. Utóbbival az a legnagyobb problémám, hogy kritizálni igen könnyű, de nem tudunk jobbat helyette. Vagy esetleg az lenne az ellencsapat küldetése, hogy néhányunkat lebeszéljen a házilagos hangdobozépítésről? Mivel én igen sok sikerélményt szereztem már e téren és az adott költségkeretből az üveghegyen túl sem találnék hasonló hangzási képességekkel bíró gyári hangsugárzót, úgymond elköteleztem magam a DIY hangdobozok mellett, az alkotás minden fogyatékosságával és korlátjával, de örömével együtt is.
Vagy valamit nagyon félreértek ebben a vitában? Készséggel aláírom, hogy az otthoni mérések nem teljes értékűek, de akkor hogyan tovább?
-
Vendég
3 utas Beyma nagymonitor
Aki már mért egy átlagos lakószobában az tudhatja hogy a mérései még közeltérben is csak tájékoztató jellegűek. A diplomamunkámat aktív akusztikus zajcsökkentésből írtam DSP-vel. Majd később egy működő DSP alapú frekvenciamenet kompenzátort készítettem, ezt már csak hobbiból. Az adott mérési pontban az előbbi teljes csendet, utóbbi pedig tökéletes linearitású frekvencia és fázismenetet állított be, igaz csak a mintavételi frekvenciákon, hisz a DSP modulnak megvoltak a korlátai.
Nos itt tapasztaltam hogy a fejem elforgatása vagy a kezem felemelése is már akkora hibát vitt a rendszerbe A hangszórótól pár méterre ülve is, hogy a rendszer újrakalibrálását vonta maga után, ami automatikusan történt egy bizonyos hibajel százalék felett. Hihetetlenül érzékeny az akusztika minden apró, jelentéktelennek tűnő változásra, pl. már a páratartalom is befolyásolta a méréseket.
Na ott megtanultam egyszer s mindenkorra, hogy ezek a házi mérések mit is érnek valójában! De elárulom a jelenlévők épülésére, hogy a süketszobai mérések sem érnek sokkal többet egy valós lehallgatás tekintetében.
3 utas Beyma nagymonitor
Anno én is nagyon büszke voltam amikor megírtam a diplomamunkám (ami egy pályázaton díjat is nyert), majd sikeresen államvizsgáztam és megkaptam a diplomám. Idővel rájöttem, hogy milyen sokmindent nem tudok még, milyen sokmindent kell(ene) tanulnom ahhoz, hogy teljesebb képet kapjak a szakmámról. Ma már tudom, hogy egy teljes emberöltő sem lenne elég ahhoz, hogy átfogó ismereteim legyenek a szakmámmal kapcsolatban. De szorgalmasan és alázattal megpróbálok továbbra is tanulni megfelelő szakirodalmakból, saját tapasztalatokból, szakemberektől és néha fórumokról is. Bár tapasztalataim szerint az utóbbiakat tanulásra, ismeretszerzésre használni könnyelműségnek tartom mert az információmennyiség 1%-a sem értékes és hasznos, sőt néha kifejezetten káros, mert egyértelmű hülyeségek, oltári baromságok tudnak napvilágot látni amik sokakat félrevezethetnek.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
-
Vendég
3 utas Beyma nagymonitor
-
Vendég
3 utas Beyma nagymonitor
Nem nem! Tuti nem! Egy fém ládikó volt aminek kinyitották az ajtaját és benne csücsült a hangdoboz.
Nekem nem ilyen nyers a modorom, de megértem. Már én is írni akartam hogy "FELADOM!".
Dehogy nem. A névválasztás és az avatar mindenesetre jól sikerült ezzel a patkánnyal