Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Scan Speak project II.
Scan Speak project II.
Foobar felhasználók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy válogathatnak a jobbnál jobb parametrikus és grafikus EQ-k között, tehát egy normális mérőmikrofonnal szép átvitelt lehet megrajzolni, tehát csak ilyen célra feleslegesnek érzem a különálló DSP használatát. Az általam jobban kedvelt XBMC alá sajnos nincs ilyen plugin.
Egy szoftveres, minőségi EQ képes elérni a hardveres társai által diktált nívót?
(Hobbim révén én is gyakran használok ilyeneket, de sajnos nincs összehasonlítási alapom, mivel vasakkal nem volt dolgom eleddig)
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO
Scan Speak project II.
Foobar felhasználók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy válogathatnak a jobbnál jobb parametrikus és grafikus EQ-k között, tehát egy normális mérőmikrofonnal szép átvitelt lehet megrajzolni. Ilyen célra feleslegesnek érzem a különálló DSP használatát. Az általam jobban kedvelt XBMC alá sajnos nincs ilyen plugin.
Audirvana alá sincs
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11014
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
Sokmindent képes vagyok tolerálni, de a nemlineáris átvitelt, egyenetlen frekvenciaválaszt nem tudom elviselni!
Foobar felhasználók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy válogathatnak a jobbnál jobb parametrikus és grafikus EQ-k között, tehát egy normális mérőmikrofonnal szép átvitelt lehet megrajzolni. Ilyen célra feleslegesnek érzem a különálló DSP használatát. Az általam jobban kedvelt XBMC alá sajnos nincs ilyen plugin.
Scan Speak project II.
Elhiszem. Valóban nagy élvezetet tud adni a rendszer és a szoba fr. átvitelének kisimítása, bár szerintem nem ez a legfontosabb paraméter a jó megszólalásban.
Sokmindent képes vagyok tolerálni, de a nemlineáris átvitelt, egyenetlen frekvenciaválaszt nem tudom elviselni!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
Én most egy modifikált DEQ-t használok, mint DSP-s DAC-ot. A teljes analóg rész trafós tápot kapott, és az AK DAC kimenete OPA2134-el van kihozva asszimetrikusan kondik nélkül. Szerintem ég és föld a DCX-hez képest!
Elhiszem. Valóban nagy élvezetet tud adni a rendszer és a szoba fr. átvitelének kisimítása, bár szerintem nem ez a legfontosabb paraméter a jó megszólalásban.
Scan Speak project II.
Ezzel egyetértek elméletben, de a gyakorlatban nehezen működik. Bizonyára vannak olyanok, akik mozdulatlanul egy pontban ülve hallgatnak zenét. Nálam nem így van sajnos, ez a korábbi DSP-s korrekciós kísérleteimnek is gátat szabott, de még nem adtam fel teljesen. Ha a DCX-ben jobb lenne a D/A fokozat, még mindig azt használnám.
Én most egy modifikált DEQ-t használok, mint DSP-s DAC-ot.
A teljes analóg rész trafós tápot kapott, és az AK DAC kimenete OPA2134-el van kihozva asszimetrikusan kondik nélkül. Szerintem ég és föld a DCX-hez képest!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
... minden hangrendszert a végleges helyén a szobához érdemes finomhangolni.
Ezzel egyetértek elméletben, de a gyakorlatban nehezen működik. Bizonyára vannak olyanok, akik mozdulatlanul egy pontban ülve hallgatnak zenét. Nálam nem így van sajnos, ez a korábbi DSP-s korrekciós kísérleteimnek is gátat szabott, de még nem adtam fel teljesen. Ha a DCX-ben jobb lenne a D/A fokozat, még mindig azt használnám.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
... de minden hangrendszert a végleges helyén a szobához érdemes finomhangolni.
En inkabb a helyisegek akusztikajan javitanek! Nem kell studio akusztikaju szobakra torekedni otthon mert nincs is ertelme de javitani mindenkepp lehetne az atlagos szobak tobbsegen ugy, hogy azok tokeletesen elhetok maradjanak.
A hangfalak finomhangolasanak a celja szerintem inkabb az egyenre szabas, azaz a hallgato egyeni izlesehez kell(ene) finomhangolni, nem a (rossz) szobaakusztikahoz.
Ez nem off itt, minden hangfalas topikba be lehetne irni
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Scan Speak project II.
Kalmi, örülök hogy itt hozzaszolsz - par masik helyen kerdeztelek, valasz nem jött (megallapitas, nem "szemrehanyas" - mert szakembernek tekintelek (nem sertes :-)
es az erthetö hogy miert egyenetlenebb a görbe 150cm-n es 300cm-en meg inkabb a nagyobb frekvenciakon is ?
fapaci irta: "3 méterről mérve már bőven beleszól a környezet is a görbébe"
es persze az altalanos kerdesre erdekel a Te valaszod is, amit lejjebb is feltettem:
"Erdekes - szamomra - hogy Te is es Kalmi is frekvenciaatvitelt tesztek fel ide, gondolom tengelyben mertet,
de polargörbet (vagy vizsz. + hor. szorasit) NEM,
idöbeli lefutast NEM,
... NEM.
Mi ennek az oka ? szerinted / szerintetek nem relevans, vagy nem tudjatok ilyen jol merni, ... ?"
ha szoba a fapaci fele 150 cm-esen is igy beleszol, Nalad mashol 80 cm-röl merest lattam (szinten gyanusan környezettöl szarmazo ki-beszakadasokkal), nem lenne erre szamotokra realizalhato megoldas ? (több hely, atlagolva, szabdterben merni, ...) vagy nem tartjatok fontosnak ? (akkor azert nehez meglatni: mi a valos es mi a környezet altal okozott anomalia a frekigörben)
Én is mindig tengelyből mért átviteleket szoktam feltenni, de azért megmérem a dolgokat kb 30 fokig. 30 fok felett szerintem nem igazán fontos az átvitel, max annak aki sosem ül le zenét hallgatni, mindig csak járkál. Nekik inkább az omnidirekcionális sugárzókat ajánlom, engem a hideg kiráz tőlük.
Távolságokról:
1 méternél közelebbi "távoltéri" mérést nem érdemes csinálni, hacsak nem egy nagyon pici méretű hangdobozról van szó. Minél nagyobb az előlap mérete, és minnél több utas a doboz, annál távolabbról érdemes mérni. Én kb 1-1,5 méterről szeretem az átvitelt lineárisra belőni, így természetesen 2-3 méterről már magasban enyhén eső átvitelt kapunk.
Furcsa dolog ez a hangsugárzó akusztikai mérés. Nagyon sok helyen mértem már különböző dobozokat, és elképesztő különbségek vannak. Pl egy jól, vagy túl csillapított szobában lineárisan belőtt doboz hangja akár fakó is lehet, addig ugyanez a doboz egy alig csillapított helyen már idegesítő és magasba húzó. Nincs egységes orvosság. Ezek a mérések arra jók, hogy az embert nagyjából a helyes irányba terelgessék, de minden hangrendszert a végleges helyén a szobához érdemes finomhangolni.
Én a frekvenciamérés mellett impedanciamérést szoktam végezni, ami jól árulkodik egy hangsugárzó erősítővel való kiszolgálhatóságának lehetőségeiről.
Elég volt az offból, elnézést a topik gazdájától.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
köszönöm. kerdeseim hattere: egyszerüen szeretnek tanulni.
Teleszórhatnám a topicot görbékkel, diagramokkal, de nem teszem. Nem hibátlanok a mérési körülményeim, inkább csak elnagyolt információt adnak a hallott dolgok alátámasztására.
A távoli mérésekkel kapcsolatosan tudom javasolni e linken látható görbék megtekintését. A lakószobákban jellemzően ilyen görbéket kapunk a hallgatási pozícióban, az én szobám ráadásul még csillapított is. A 4-5 dB-es beszakadást egyáltalán nem tartom drámainak 3 méterről mérve. Volt olyan rendszer és szoba, ahol 20-25 dB gödröt mértem.
Scan Speak project II.
KMT!
Én sem értem teljesen. Mármint a mérést.
Kalmi, örülök hogy itt hozzaszolsz - par masik helyen kerdeztelek, valasz nem jött (megallapitas, nem "szemrehanyas" - mert szakembernek tekintelek (nem sertes :-)
es az erthetö hogy miert egyenetlenebb a görbe 150cm-n es 300cm-en meg inkabb a nagyobb frekvenciakon is ?
fapaci irta: "3 méterről mérve már bőven beleszól a környezet is a görbébe"
es persze az altalanos kerdesre erdekel a Te valaszod is, amit lejjebb is feltettem:
"Erdekes - szamomra - hogy Te is es Kalmi is frekvenciaatvitelt tesztek fel ide, gondolom tengelyben mertet,
idöbeli lefutast NEM,
... NEM.
Mi ennek az oka ? szerinted / szerintetek nem relevans, vagy nem tudjatok ilyen jol merni, ... ?"
ha szoba a fapaci fele 150 cm-esen is igy beleszol, Nalad mashol 80 cm-röl merest lattam (szinten gyanusan környezettöl szarmazo ki-beszakadasokkal), nem lenne erre szamotokra realizalhato megoldas ? (több hely, atlagolva, szabdterben merni, ...) vagy nem tartjatok fontosnak ? (akkor azert nehez meglatni: mi a valos es mi a környezet altal okozott anomalia a frekigörben)
Scan Speak project II.
KMT!
Én sem értem teljesen. Mármint a mérést. Azt értem mire gondolsz! 3 méterről mért átvitelben csak a magashangoknak lenne szabad "konyulnia" az 1 méternél mérhető átvitelhez képest a levegő akusztikai ellenállása miatt. A közép és mély tartományban pedig arányosan lehetne csak kisebb a hangnyomás a távolság növekedése miatt.
Scan Speak project II.
Méterenként három darab? De jó... Amúgy még mindig nem a hangnyomás átlagáról szól a kérdésem, ha nem tűnt volna fel.
De most ugyanazt írod, mint Kalmi, amire meg már reagáltam.
Nem zavar, csak nem értem. Igen, a 150 cm-esnél látszik is, hogy jobban hullámzik az átvitel. De távolabb meg gyakorlatilag 800 Hz-től lefele csökken hangnyomás, én ilyet még szobától nem láttam. A magasak ugye jobban csökkennek a távolsággal, ez világos. De a mélyek? Én csak nagyobb kiugrásokat, beszakdásokat várnék.
Tudtommal a távolsággal arányosan a mérhető hangnyomás csökken. ha jól tudom 3db/méter, de majd kijavítanak.
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1685
Scan Speak project II.
Nem zavar, csak nem értem. Igen, a 150 cm-esnél látszik is, hogy jobban hullámzik az átvitel. De távolabb meg gyakorlatilag 800 Hz-től lefele csökken hangnyomás, én ilyet még szobától nem láttam. A magasak ugye jobban csökkennek a távolsággal, ez világos. De a mélyek? Én csak nagyobb kiugrásokat, beszakdásokat várnék.
Tudtommal a távolsággal arányosan a mérhető hangnyomás csökken. ha jól tudom 3db/méter, de majd kijavítanak.
Scan Speak project II.
Láthatod, hogy a közeli méréseknél nincs beszakadás. 3 méterről mérve már bőven beleszól a környezet is a görbébe. Ha odébb teszed a dobozt pár centivel, máris más görbét kapsz, ezért nem szoktak mérni 500 Hz alatt ilyen távolságból. Ha gondolod, levágom róla ezt a tartományt, hogy ne zavarjon.
Scan Speak project II.
Jelenlegi fr. átvitel 30 cm-ről mérve:
150 cm-ről:
300 cm-ről:
THD:
köszönöm. kerdeseim hattere: egyszerüen szeretnek tanulni.
ezek csak 1 pontban felvettek ? tengelyen ?
vagy netan több pont (kis területen belül) atlaga ? ennek Szerinted nem lenne ertelme ?
tavolsaggal miert fokozodik az egyenetlenseg ? ezt nem segitene kiatlagolni (de még nem "hamisitani") nem 1 ponti meres ?
1-2 irodalmat olvastam e teren, de még azt sem tudom mondani, hogy szakirodalmat, pl. ismerem Keele (1974-04 AES Published) - Nearfield Paper-t, illetve Atkinson stereophile-beli Measuring Loudspeakers Part 1-2-3-at. Esetleg tovabbi irodalmat tudsz adni / ajanlani ?
Erdekes - szamomra - hogy Te is es Kalmi is frekvenciaatvitelt tesztek fel ide, gondolom tengelyben mertet,
idöbeli lefutast NEM,
... NEM.
Mi ennek az oka ? szerinted / szerintetek nem relevans, vagy nem tudjatok ilyen jol merni, ... ?
..sajat szubjektiv meglatasom szerint az is igen fontos, esetleg - hogy a forum gazdajat is bekapcsoljam - a Bela altal sürün emlegetett "bugás", "döngés" kapcsan is idöbeli problema is lehet, mert Quad es (relative) occsóbb Dynok kapcsan is emlitette, amiknel a mert (nem csak reklambeli) frekigörben SEMMI kiemeles nem lathato.
fentiek semmi kekeckedesi celzattal, kizarolag erdeklödesböl, megertesi szandekbol, talan elöbbre vivö gondolkodasbol jöttek.
köszi, üdv
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
(Hova tűnnek a mélyek 3m-ről?)
Láthatod, hogy a közeli méréseknél nincs beszakadás. 3 méterről mérve már bőven beleszól a környezet is a görbébe. Ha odébb teszed a dobozt pár centivel, máris más görbét kapsz, ezért nem szoktak mérni 500 Hz alatt ilyen távolságból. Ha gondolod, levágom róla ezt a tartományt, hogy ne zavarjon.
Scan Speak project II.
Én ezt tudom, de ez egy enyhébb HPF.
Scan Speak project II.
A torzítás 1 W-on értendő? Nagyon komoly.
A durva dolgok 100 Hz alatt szoktak lenni...
Scan Speak project II.
A torzítás 1 W-on értendő? Nagyon komoly.
(Hova tűnnek a mélyek 3m-ről?)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
Egy kis marketing.
Jelenlegi fr. átvitel 30 cm-ről mérve:
150 cm-ről:
300 cm-ről:
THD:
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
ez valami beugrato kerdes
Nem. Van kb 70 mérési ábrám, de szerintem sokra nem mennél velük. Persze nem titok, küldök, ha érdekel, illetve csinálok szépeket. A frekvencia átvitel 1 méterről mérve jelenleg +-2 dB-en belül van 45 és 15k Hz között, részemről ez elvárás minden doboznál. De ahogy írtam is tegnap, ezt elérni nem olyan nagy dolog jó hangszórókkal, ellenben lelket is vinni a megszólalásba... az már sok türelmet kíván és inkább fülre történik, mint mérések alapján.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
Én nem.Mire kész lesz a projekt,ki tudja mennyi lesz az árfolyam.Ha esetleg valaki szeret vakrepülni,akkor nem szóltam.
Ezt nem teljesen értem. Az alkatrészeket megrendeled valahonnan ismert áron, adott árfolyam mellett azonnal kifizeted és jó esetben másnap már postázzák is. A dobozt elkészíted itthon, összeszereled, aztán méregetsz, számolgatsz heteken, hónapokon át, de az már szinte ingyen van a dobozhoz és a hangszórókhoz képest. Van benne persze vakrepülés, de nem anyagilag.
Scan Speak project II.
Milyen eredmények érdekelnek?
ez valami beugrato kerdes / szeretned tudni van-e es mekkora lövesem hozza ? :-)
..haaat minden eredmeny :-)
pl. frekvenciaatvitel tengelyen, vert.-hor. szoras (ala stereophile) vagy kördiagram (ala Hifi magazin)
idöbeli viselkedes (pl. burst-ökkel ala Hifi magazin, vagy impulzusvalasz)
... amit csak ezekböl merni tudtal.
es mi hogyan valtozott.
szerintem sok a misztikum (keltes - nem itt !!), es mindig erdekes, ha/hogy meres mit mutat.
sajnos nem vagyok szakember e temaban.
köszi.