Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lowther hangszórók

tempomusic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 11

Lowther hangszórók

Hozzászólás Szerző: tempomusic »

Ha jobban megnézzük, azért nem egyszerű táguló TL-ek ezek. Van ott még más is.Egyébként minden konstrukciónak vannak gyenge pontjai. A dupla kamrás (vagy több)
reflex doboz sem olyan egyszerű eset tapasztalatom szerint.

A BSC szerintem nem kell, hogy bonyolultabb legyen mivel ez balansz kiegyenlítésre
szolgál. A közép tartomány tizenvalahány dB-s kiemelésének csökkentésére pedig
inkább párhuzamos Notch szűrőt szoktak alkalmazni. Vagy tévedek?
(én csak egy amatőr vagyok de igyekszem tanulni!)

Van más is valóban, pl. problémás fordulók.

Az, hogy milyen szűrővel egyengethető, az adott átviteli hibától függ. Nem biztos, hogy minden alkatrész kell a soros Notchból. A BS pedig tényleg nem egyesélyes, az előzőben már leírtam nagyjából. Adott esetben függ a faltól való távolságtól, a szoba mélytartománybeli kiemeléseitől, elhelyezéstől, térrésztől, és a hangszórótól is, mert akár abba is tudunk némi BS kompenzálást beépíteni.

Uraim!

Egyetértek realfidelity hozzászólásával. Ezen a topikon szorítkozzunk a Lowther
hangszórókkal kapcsolatos tapasztalatok és kérdések megbeszélésére.

A doboz konstrukciók, elektromos és akusztikus elemek hatásainak tárgyalására
inkább a Gondolatok (ki mit, miért?) topikot ajánlom.

Köszönöm

Vendég

Lowther hangszórók

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ha jobban megnézzük, azért nem egyszerű táguló TL-ek ezek. Van ott még más is.Egyébként minden konstrukciónak vannak gyenge pontjai. A dupla kamrás (vagy több)

A BSC szerintem nem kell, hogy bonyolultabb legyen mivel ez balansz kiegyenlítésre

Van más is valóban, pl. problémás fordulók.

Az, hogy milyen szűrővel egyengethető, az adott átviteli hibától függ. Nem biztos, hogy minden alkatrész kell a soros Notchból. A BS pedig tényleg nem egyesélyes, az előzőben már leírtam nagyjából. Adott esetben függ a faltól való távolságtól, a szoba mélytartománybeli kiemeléseitől, elhelyezéstől, térrésztől, és a hangszórótól is, mert akár abba is tudunk némi BS kompenzálást beépíteni.

Vendég

Lowther hangszórók

A különböző kontrukciók technikai kivesézése mellett esetleg gyakorlati tapasztalata van valakinek? Mármint, hogy hallotta-e esetleg az adott konstrukciót, vagy sem. Attól, mert valami technikailag korrekt, még lehet pocsék hangja. Én elhiszem, hogy egy dobozt mérni is kell, sőt, ajánlott, hogy az alapvető buktatókat kiköszöböljük, de végül mégiscsak hallgatni fogjuk és nem a paramétereit böngészni. Ott meg egészen más szempontok alapján ítélünk, mint a tervezőasztalon és amérő szoftver előtt ülve.
Szerencsére nem ilyen egyszerű a dolog, ha mérhető a hiba, azt zenehallgatás közben is visszahallod.

tempomusic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Lowther hangszórók

Egyelőre elígérkeztem már más helyre, oda szeretnék ellátogatni, addig nem mondanék semmit. Köszönöm a javaslatot. És gratulálok a kivitelhez, csinos jószág. Gondolom a konstrukció segít az alacsonyfrekvenciás átvitelen.

Rendeben, egy darabig még itt lesz, eltünt aki rendelte a dobozt nem egy mélyhiányos doboz az biztos és nem nyomja el a közepet
Gratulálok Gábor! Szép munka!

Bartfay
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 90
Kapcsolat:

Lowther hangszórók

Hozzászólás Szerző: Bartfay »

Egyelőre elígérkeztem már más helyre, oda szeretnék ellátogatni, addig nem mondanék semmit. Köszönöm a javaslatot. És gratulálok a kivitelhez, csinos jószág. Gondolom a konstrukció segít az alacsonyfrekvenciás átvitelen.
Rendeben, egy darabig még itt lesz, eltünt aki rendelte a dobozt nem egy mélyhiányos doboz az biztos és nem nyomja el a közepet
JZZ.hu hanglemez webshop, Bartfay Audio

realfidelity
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 33

Lowther hangszórók

Hozzászólás Szerző: realfidelity »

A különböző kontrukciók technikai kivesézése mellett esetleg gyakorlati tapasztalata van valakinek? Mármint, hogy hallotta-e esetleg az adott konstrukciót, vagy sem. Attól, mert valami technikailag korrekt, még lehet pocsék hangja. Én elhiszem, hogy egy dobozt mérni is kell, sőt, ajánlott, hogy az alapvető buktatókat kiköszöböljük, de végül mégiscsak hallgatni fogjuk és nem a paramétereit böngészni. Ott meg egészen más szempontok alapján ítélünk, mint a tervezőasztalon és amérő szoftver előtt ülve.  
A Lowther szerintem egy egész jó kiindulópont, de nyilván nem lehet az első szembejövő dobozba bedobni, aztán mehet a hangerő. Ezért is vetettem fel, hogy tud-e/ halott-e valaki olyat, amiből nem csak az első hallásra is szembetűnő erények domborodnak ki, hanem eléri a high-end szintet is, és a tiszta középtartományon túl visszaadja a zenei történéseket a maguk valójában, összefüggéseikben (ritmika, dinamikai nüanszok), az érzelmi töltésről és a felvételek hangzásvilágáról nem is beszélve.
A DIY communytikkel kapcsolatban sokszor tapasztaltam már, hogy a kísérletezés kedvéért lemondanak a végeredményről. A neten terjedő tervek elenyésző kisebbségáből lesz végül is hallgatható produktum, legyen az egy neves dr., vagy ezer éve a hobbiban élő szakember terve. Ugyanis, amint sikerül valamit csinálni, rögtön "titkos" lesz. senki sem olyan botor, hogy odadobja a véres verítékkel megalkotott szellemi tőkéjét, mások hasznára. Magyarul: ha nekem sikerülne egy olyan produktumot alkotni, amivel már mások tiszteletét is kivívom, hülye lennék ingyen megosztani mindenkivel. Tudom, hogy ez egy provokatív gondolat, de szerintem fedi a valóságot.

Igaz, nem Lowther, de nálam van egy Fostex Fe167 TQWT doboz. Kiindulási alapnak szintén jó lehet. Érdemes lenne letesztelni.

Az én fülem már megszokta és szereti is a szélessávút, de szerencsére nem vagyunk egyformák. Ezért is lennék kiváncsi mások véleményére, mások milyennek hallják ezt a dobozt.

Bartfay
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Lowther hangszórók

Hozzászólás Szerző: Bartfay »

A Lowther szerintem egy egész jó kiindulópont, de nyilván nem lehet az első szembejövő dobozba bedobni, aztán mehet a hangerő. Ezért is vetettem fel, hogy tud-e/ halott-e valaki olyat, amiből nem csak az első hallásra is szembetűnő erények domborodnak ki, hanem eléri a high-end szintet is, és a tiszta középtartományon túl visszaadja a zenei történéseket a maguk valójában, összefüggéseikben (ritmika, dinamikai nüanszok), az érzelmi töltésről és a felvételek hangzásvilágáról nem is beszélve.
A DIY communytikkel kapcsolatban sokszor tapasztaltam már, hogy a kísérletezés kedvéért lemondanak a végeredményről. A neten terjedő tervek elenyésző kisebbségáből lesz végül is hallgatható produktum, legyen az egy neves dr., vagy ezer éve a hobbiban élő szakember terve. Ugyanis, amint sikerül valamit csinálni, rögtön "titkos" lesz. senki sem olyan botor, hogy odadobja a véres verítékkel megalkotott szellemi tőkéjét, mások hasznára. Magyarul: ha nekem sikerülne egy olyan produktumot alkotni, amivel már mások tiszteletét is kivívom, hülye lennék ingyen megosztani mindenkivel. Tudom, hogy ez egy provokatív gondolat, de szerintem fedi a valóságot.

Igaz, nem Lowther, de nálam van egy Fostex Fe167 TQWT doboz. Kiindulási alapnak szintén jó lehet. Érdemes lenne letesztelni.

Az én fülem már megszokta és szereti is a szélessávút, de szerencsére nem vagyunk egyformák. Ezért is lennék kiváncsi mások véleményére, mások milyennek hallják ezt a dobozt.

JZZ.hu hanglemez webshop, Bartfay Audio

realfidelity
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Lowther hangszórók

tempomusic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Lowther hangszórók

Csak azt nem gondolták végig, mi lesz, ha összehajtogatnak egy táguló csövet. Mellesleg ezt már MJK sem nézte meg. 
A BSC ettől bonyolultabb jószág, körülményektől és hangszórótól függően nem mindig érvényesül teljes 6dB-s mivoltában, de ha pl. az adott hangszórónak eleve van középtartományban egy tizenvalahány dB-s kiemelése, akkor ezt mindenképp tovább súlyosbítja.

Ha jobban megnézzük, azért nem egyszerű táguló TL-ek ezek. Van ott még más is.
Egyébként minden konstrukciónak vannak gyenge pontjai. A dupla kamrás (vagy több)

Vendég

Lowther hangszórók

Jó, megkerestem, így akkor nem csodálkozom, azt hittem átgondoltabb forrásból származik a rajz.

Egy fenét,nem értenek hozzá!
De íme egy jó példa az átgondolt szakszerü tervezésre a mester tollából!!

Ki az a mester és hogy jutott ez eszedbe a Visatonos szűrő rajzáról Klang?

Vendég

Lowther hangszórók

Csak azt nem gondolták végig, mi lesz, ha összehajtogatnak egy táguló csövet. Mellesleg ezt már MJK sem nézte meg.

A BSC ettől bonyolultabb jószág, körülményektől és hangszórótól függően nem mindig érvényesül teljes 6dB-s mivoltában, de ha pl. az adott hangszórónak eleve van középtartományban egy tizenvalahány dB-s kiemelése, akkor ezt mindenképp tovább súlyosbítja.

tempomusic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Lowther hangszórók

Gondolom a Lowther tesz gyári ajánlatot a doboztípusokra illetve kivitelezésükre.Sajnos még gyári dobozt nem sikerült megfülelnem,de amiket idáig hallottam
még a nagy elvi hibáikkal együtt is többet adtak,mint sok-sok neves,hangfalnak nevezett bummogógép.
Még jó hogy járok koncertekre...
Drága de hasznos...

Attila, ha vissza nézel tízegynéhány hozzászólással előbbre - tettem fel három
linket gyári ajánlott doboztervhez az egyszerűbbek közül amiknek a WAF-ja
(feleség tűrési faktora) még jó lehet. Természetesen méretezett rajzokat kapsz
a hangszóró mellé amikből igényed szerint választhatsz.

Még visszatérve a Baffle step-re - két link, az egyik elvi matematikai levezetés egy
átlagos paraméterű feltételezett hangszóróhoz by M.J King.
A másik egy pár mondatos ismertető ugyanerre a témára kalkulátorral.
Még nem játszottam vele, akit érdekel próbálja ki - használható-e.
Persze nem árt mérni, hogy miért és mit is kalkuláltunk.
Sajnos mindkettő angol szövegű.

http://www.quarter-wave.com/General/BSC_Sizing.pdf
http://diyaudioprojects.com/Technical/B ... alculator/

Klang
V.I.P.
V.I.P.

Lowther hangszórók

Hozzászólás Szerző: Klang »

Jó, megkerestem, így akkor nem csodálkozom, azt hittem átgondoltabb forrásból származik a rajz.

Egy fenét,nem értenek hozzá!
De íme egy jó példa az átgondolt szakszerü tervezésre a mester tollából!!

Uploaded with ImageShack.us

Vendég

Lowther hangszórók

Pedig az előző oldalon megmutatott TL-ek rezonanciáit nem hiszem, h. szándékosan bejátszanák a koncerteken.

Zimonyi Attila
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Lowther hangszórók

Hozzászólás Szerző: Zimonyi Attila »

Gondolom a Lowther tesz gyári ajánlatot a doboztípusokra illetve kivitelezésükre.
Sajnos még gyári dobozt nem sikerült megfülelnem,de amiket idáig hallottam
még a nagy elvi hibáikkal együtt is többet adtak,mint sok-sok neves,hangfalnak nevezett bummogógép.
Még jó hogy járok koncertekre...
Drága de hasznos...
PC,ESEL SOUND First inegrated amplifer,ESEL SOUND Dac,MEZZO&TEMPO KÁBELEK

Vendég

Lowther hangszórók

tempomusic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Lowther hangszórók

Igazából épp az adott hangszóróhoz nem látom értelmét egy részének. Van erről teljesebb leírás is?
Visaton Solo 50, Solo 100, ha jól emlékszem.

Vendég

Lowther hangszórók

Igazából épp az adott hangszóróhoz nem látom értelmét egy részének. Van erről teljesebb leírás is?

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Lowther hangszórók

Hozzászólás Szerző: memme »

Ez csak egy példa volt az egyutas hangdobozokban alkalmazott impedancia kompenzácira és közép kiemelés csökkentésére.
Természetesen ez egy adott hangszoróhoz és adott dobozban alkalmazható.

Vendég

Lowther hangszórók

Hasonló megoldásokkal csökkenthető a visítás de csak az adott dobozhoz mérve lehet jól megcsinálni.

Azért nem hiszem hogy egy elveszett konstrukció lenne.

A soros notch 1k körül csökkent impedanciát (mondjuk így elsőre nem értem, milyen céllal) a 680uH meg valahol szintén 1k körül kezd vágni 6 ohmos lezárásra gondolva, a 15 ohmhoz meg olyan 13dB tartozik.

Vendég

Lowther hangszórók

............. némi elektromos kompenzáció szükséges
Van egy kérdésem, mint olyannak, aki sokáig azt gondolta, hogy egyutas széles sávúval fog majd a zenehallgatás hímes mezejére lépni, merthogy azoknál nem jelentkeznek a többutasok váltójából fakadó anomáliák.
Milyen előnye van egy ilyen illesztőelektronikával megspékelt egyutasnak a többutasokhoz, pl. a két utas dualkoncentrikusokhoz, képest, és nem pont a lényeget veszítjük-e el akkor, amikor egy egyutas hangszóró elé kvázi "hangváltóként" működő elektronikákat rakunk?
És most nem erre a konkrét esetre vonatkozik a kérdésem, hanem általában az egyutas hangszóró és az illesztőelektronika vonatkozásban.

Mindenképp szükség van a kompenzálásra, a hangszóró középtartománybeli 13-15dB-s kiemelései miatt.
A külső alkatrészektől nem kell félni, semmit nem rontanak el, ha jól használják őket. Másrészt az egyutas hangszórók sem váltónélküliek, mechanikailag ugyanúgy többutasok, csak azzal a megkötéssel, hogy ez a váltó ha nem tetszik neked mert a gyártó nem találta el, utólag maximum a hangszóró szétszedésével módosítható (lásd Kalmi korábbi egyutas kísérlete).

realfidelity
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Lowther hangszórók

Egyébként a regisztrációval nekem is gondjaim voltak, mert az érvényesítés folyamatának utolsó lépésében hibaüzenetre futott az oldal, de amikor megpróbáltam hozzászólni, minden további nélkül fogadta a regisztrációmat, és a kommentet is.

realfidelity
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Lowther hangszórók

Úgy látom, lassan megérkeznek azok a hozzászlások, amelyekre vártam, és feléled a topik.

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Lowther hangszórók

Hozzászólás Szerző: memme »

A belinkelt kapcsolás tulnyomó részben impedancia kompenzációt tartalmaz.
A soros ágban lévő tekercs a vágás ért felelős a soros ellenállás pedig a vágás mértékét befolyásolja ha jol tudom.
Probléma tényleg van vele mint minden tekercsel, a fázis tolás ami jelentkezik is a magasabb tartományoknál.
Én hallotam azt a dobzt de sajnos csak egy üzletben ami nem volt megfelelő a a hallgatózáshoz.
Amikor hallgatam akkor még "fiatal"-voltam a zenei "izlésem" nem volt még kialakulva. (tulnyomó töbségban House és Techno zenéket hallgatam)
Ennek már vége
Jelenleg akusztikus zenéket hallgatok, és rá kellett jönnöm, hogy amit akkor hallgatam nagyon jó volt. Attól fuggetlenül, hogy nem lengat a gatyám szára a basszustól egy csodás zenei élmény volt.
Ezért szeretnék én is egy egyutas dobozt összehozni.
De sajnos ezek a Lowther hangszorók igen borsos áruak ahhoz, hogy az ember csak úgy próbálkozzon.

tempomusic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Lowther hangszórók

............. némi elektromos kompenzáció szükséges
Van egy kérdésem, mint olyannak, aki sokáig azt gondolta, hogy egyutas széles sávúval fog majd a zenehallgatás hímes mezejére lépni, merthogy azoknál nem jelentkeznek a többutasok váltójából fakadó anomáliák.
Milyen előnye van egy ilyen illesztőelektronikával megspékelt egyutasnak a többutasokhoz, pl. a két utas dualkoncentrikusokhoz, képest, és nem pont a lényeget veszítjük-e el akkor, amikor egy egyutas hangszóró elé kvázi "hangváltóként" működő elektronikákat rakunk?
És most nem erre a konkrét esetre vonatkozik a kérdésem, hanem általában az egyutas hangszóró és az illesztőelektronika vonatkozásban.

Tisztelt Gaborka8x8!
Érdekes kérdést feszeget. Az elektromos kompenzációt én a M.J.King MLTL dobozával
kapcsolatban említettem de sok más esetben is alkalmazható ha valaki igényli.
Azért írtam, hogy érdemes A - Z-ig végig olvasni a cikket mert erre is választ ad.
Ez az ú.n. baffle step kompenzáció amit egyébként többutas megoldásoknál is
alkalmaznak alkalmanként.
Lényege, hogy a konstrukcióból következően mennyiségében kevesebb mély tartomány
szintjéhez illesztik (visszafogják) a mennyiségében több közép-magas tartományt
ezzel egyensúlyba hozva a hangzási balanszot és/vagy lehet lejjebb hangolni a dobozt
és ezzel a kompenzációval hangsúlyosabbá tenni a szub tartományt.
Igaza van abban, hogy minden beavatkozásnak ára van. Egy "orthodox" egyutas hívő
ha csak lehet elkerüli ezt de néha megéri kompromisszumot kötni ha az egyébként
kiváló hangzáson ez segít. Kicsit csökken az érzékenység (96 db/W-nál ez nem olyan
borzasztó) talán a dinamika is az alkatrészek áteresztő képességétől függően, de lehet,
hogy a zenehallgatás több örömöt okoz. A kecske és káposzta esete.
A dual koncentrikus más eset mert ott külön magas és mélysugárzó dolgozik amik
anyagukban (membrán, mágnes stb) különböznek és keresztváltó választja el ill.
illeszti egymáshoz őket.
Az egyutasnál szint illesztés történik, membrán, mágnes, felépítés nem változik.

A német DIY oldalakon még nem láttam egyutas konstrukciót hasonló kompenzáció
nélkül mégis áradoznak róluk a németek. Felfogás dolga.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”