Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

A Vas mitől nőtt így meg?
Mivel a Vas es az engedekenyseg (Cms) kozvetlen kapcsolatban vannak egymassal. Az engedekenyseg kb. 3x-osara nott igy a Vas is megnovekedett. Konnyebb megerteni ha ismerjuk a Vas jelenteset: a Vas annak a levegonek a mennyiseget adja meg aminek akkora az engedekenysege mint a hangszoro mechanikai rendszerenek ha a levego engedekenyseget akkora feluleten vizsgaljuk amekkora a hangszoro hasznos membranfelulete (epp ezert a hangszoro feluletevel is kapcsolatban van a Vas). Tehat ha a hangszoro mechanikai rendszerenek az engedekenysege nő akkor szuksegszeruen a Vas is nő.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Zimonyi Attila
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Zimonyi Attila »

A Vas mitől nőtt így meg?
Csak infókérés.
PC,ESEL SOUND First inegrated amplifer,ESEL SOUND Dac,MEZZO&TEMPO KÁBELEK

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Végéhez ért az SS8IIN átalakítása, a középtartomány rezonanciája megfékezve, a harmonikus torzítás megfelezve, 20Hz alatti fs.

Name: SS8IIN mért
Fs = 35,92 Hz
Qms = 5,377
Vas = 64,89 liters
Cms = 0,887 mm/N
Mms = 22,14 g
Rms = 0,929 kg/s
Xmax = 5, mm
Xmech = 6,5 mm
Sd = 227, sq.cm
Qes = 0,359
Re = 6,2 ohms
BL = 9,312 Tm
Qts = 0,337
1-W SPL = 91,22 dB

Name: SS8IIN végleges
Fs = 18,47 Hz
Qms = 5,523
Vas = 201,3 liters
Cms = 2,751 mm/N
Mms = 27, g
Rms = 0,567 kg/s
Xmax = 5, mm
Xmech = 20, mm
Sd = 227, sq.cm
Qes = 0,222
Re = 6,2 ohms
BL = 9,354 Tm
Qts = 0,213
1-W SPL = 89,56 dB

Várom az esetleges jelentkezőket.

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok ne haragudjatok ,hogy írok nektek de segítség kellene asztalos vagyok és hangfalat szeretnék építeni 2vagy3 utas álló, zene vegyes, tanácsok ,ötletek vagy akár kész tervek hangszóró típus és váltó és reflexcső . Előre is köszönöm.
Elébb a célokat követelményeket kell tudni, szóval döntsd el, mire akarod használni azt a hangsugárzót, milyen erősítővel, milyen-mekkora lehallgató helyiségben, és hogy mit vársz el tőle hangnyomásban, mélyátvitelben, ezután már nagyjából el lehet indulni valamilyen irányba.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

képeket rakok fel a napokban
ár meg attol függ milyen anyagból van a doboz festéssel vagy annélkül kell

Kíváncsian várom.

fater80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 7

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fater80 »

hangfal dobozok épitését vállalomMDF-böl, fábol, butorlapbol.
egyedi tervezés alapján

Ezt jó tudni.
Szavadon fogunk.
Jó lenne,ha lennének képek és árak.
Ha vannak,akkor akár külön topicot is nyithatunk neki.

képeket rakok fel a napokban
ár meg attol függ milyen anyagból van a doboz festéssel vagy annélkül kell
Proji: INFOCUS IN3138Hda Vászon elitescenn 120". TV LCD: LG 42LK530 FullHD, BluRay: LG BD 550, Erösitö: Marantz SR 7011  CD1: Technics SL-PG 590,Deck: Technics RS-BX 501, hangfal: Dynavoice Challanger M-85 set  SUB: Proson R12, 7. Taga TAV 806. kábel: A FRONTOKNAK SUPRA RONDO 4*2.5mm ,a háttérnek PROSON 2*2.5mm SAL 2×2.5mm, proson sub,Kácsa hdmi 1.4HAMA HDMI 1.3, profilgold PGD-481,Kácsa KCE-210

Saját készítésű fa hi-fi álvány front hangfal alátét és háttér sugárzó állvány.

Pc: Intel i3 4330 asrock H97 Gskill ripjaws 8GB ddr3 Kingston SSDNow V300, WD Caviar blue ezex 1Tb, Hitachi deskstar 7k1000.b,ASUS Xonar D1 LG W2242T Win7 64bit home edition, Kodi player<p>

Player:Technics SL-P777, Technics SL-PS900 vezeték AUDIOQUEST EVERGREEN, ASUS transformer lapos,hangkárty Creative X-FI sorround 5.1 usb vezeték AUDIOQUEST EVERGREEN,INAKUSTIK PREMIUM BLUETOOTH vezeték INNAKUSTIK PREMIUM rca, Technics SU-V85A, vezeték AUDOQUEST X2, TAGA Platinum S-90SL. Áram: Goldaudio elosztó, Inakustik REFERENZ hálozati.

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok ne haragudjatok ,hogy írok nektek de segítség kellene asztalos vagyok és hangfalat szeretnék építeni 2vagy3 utas álló, zene vegyes, tanácsok ,ötletek vagy akár kész tervek hangszóró típus és váltó és reflexcső . Előre is köszönöm.

Vendég

Hangsugárzó építés

Klang, te hogy oldanád meg azt a 2 literes kamrát? Egy vázlatot kérhetnénk!

Nehogy a kedvedet szegje a "szakértő"! Ime a hajtogatott "spirál" impedancia menete.
Nyugodtan folytasd az elképzelésed,az a helyes . Szétszakadásnak nyoma sincs.
ennyit erről. :foto:

Pedig sajnos nekem van igazam, pont az történik, amit ezzel kapcsolatban írtam legutóbb. Ez az impedanciamenet nem TL.

A másik csővel kapcsolatban is az történik, ugyanis a hullámfront jobban tudja a fizikát, mint azok, akik ezeket a csöveket rajzolják.

Vendég

Hangsugárzó építés

Nem is azért írtam. Sőt. Ekkora szobában méginkább érvényes a kisebb dobozméretes ajánlásom.
És természetesen a magasnál sem a terhelhetőség miatt írtam a magasabb keresztezési frekit.

l4ci
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: l4ci »

Mekkora helyiségben fog szólni?
kb 4,5m x 3m és nem ordíttatni szeretném

Vendég

Hangsugárzó építés

Mekkora helyiségben fog szólni?

Vendég

Hangsugárzó építés

kösziköszi! Én is úgy gondolam, hogy a méréssel kezdek, mert hál' istennek a jelenlegi melóhelyen adott a műszerpark is hozzá... Ez az 5K ez tutkó?? én 3-3,5K körül gondoltam.
Ja és a 18L miért is ez?

Az 5000 szinte biztos, figyelni kell ezeknél a hangszóróknál a torzításra, és arra, hogy nem használhatók teljes sávban, az alsó határfrekihez képest kb. kétszeres frekvencián kezdődik a kihasználható tartomány. Illetve még egy fontos pont van, az iránykarakter miatt az elhelyezést úgy kell megoldani, hogy kb. fülmagasságba kerüljenek.
Majdnem kifelejtettem. Süllyeszteni inkább a magasat kell, ott fontosabbak lehetnek a letörések a zárófedél széleinél.

A 18 liter azért, mert ismerve a lengőrendszert, kb. ennyit tud megfelelően kezelni, és a T-S paraméterek szerint is jobb a kisebb doboz ránézésre. Utánaszámolok, ha lesz egy kis időm. Meg megnézem a várható eltérésekkel is, hogy hogy alakul.

dandesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dandesz »

Szvsz kérdezd a szakit

Klang
2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép

l4ci

Hangsugárzó építés

Csökkenteni kell a dobozméretet nagy valószínűséggel 18 liter környékére, és jó lenne a T-S paraméterek mérésével indulni. 
És át kell számolni a doboz oldalarányait is állóhullámok szempontjából. Ezzel kellene kezdeni.

A váltásnál nagyon vigyázni kell majd, mert a magas kb. 5k fölött használható jól.

kösziköszi!
Én is úgy gondolam, hogy a méréssel kezdek, mert hál' istennek a jelenlegi melóhelyen adott a műszerpark is hozzá... Ez az 5K ez tutkó?? én 3-3,5K körül gondoltam.
Ja és a 18L miért is ez?

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok! 
Első alkalommal írok ezen a fórumon. Igazából jótanácsokra lenne szükségem mivel első alkalommal építek 'komolyan' hangsugárzót. Volt már több próbálkozásom több-kevesebb sikerrel. Most viszont begyűjtenék minden számomra hasznos infót, és minden segítséget szívesen vennék és egyúttal előre is köszönöm! A jelenlegi projekt már rengeteg agyalás eredménye (lassan években mérhető ), és még sok ponton a levegőben lebeg...
A hangszórók: 1-1db Hivi S6.5R + Hivi RT1.3 kb 22-25L-es dobozban.
Itt jegyezném meg a mai napi vásárlás során szerzett igen pozitív élményem az ATC-nek! Tényleg köszi!
Szóval amiben tanácsra szorulnék a doboz gyártása.. Mivel első alkalommal építek, és nem vagyok milliomos, így nagy igényeim nincsenek, egy hagyományos álló dobozt terveztem neki, kb 780x200x250 19MDF-ből. A hangszórókat (legalább a középmélyet, a ribbont nem feltétlenül) süllyesztetni szeretném. Ezzel kapcsolatosan minden véleményre javaslatra kíváncsi lennék, ugyanis láttam külföldi oldalakon, hogy van olyan aki simán csak ragasztja a dobozt, láttam már olyat is aki lamellózza, és tényleg érdekelne mi a bevett szokás a ti berketekben ezzel kapcsolatban....!
köszi a válaszokat!
:
Laci

Csökkenteni kell a dobozméretet nagy valószínűséggel 18 liter környékére, és jó lenne a T-S paraméterek mérésével indulni.

És át kell számolni a doboz oldalarányait is állóhullámok szempontjából. Ezzel kellene kezdeni.

A váltásnál nagyon vigyázni kell majd, mert a magas kb. 5k fölött használható jól.

l4ci

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Javaslom,hogy másold át ezt a levelet ide:
http://sound.atctrade.com/index.php?opt ... &Itemid=53
Itt kifejezetten a mi hangszóróinkból épített dobozokról van szó.

??? hova másoljam ??? hoppp... megvan... bocsi
Lehet mi nem taliztunk ma.. De ma vettem meg ezeket Szegeden.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Itt jegyezném meg a mai napi vásárlás során szerzett igen pozitív élményem az ATC-nek! Tényleg köszi!

Szerintem mi nem találkoztunk ma.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Javaslom,hogy másold át ezt a levelet ide:
http://sound.atctrade.com/index.php?opt ... &Itemid=53
Itt kifejezetten a mi hangszóróinkból épített dobozokról van szó.

l4ci

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Első alkalommal írok ezen a fórumon. Igazából jótanácsokra lenne szükségem mivel első alkalommal építek 'komolyan' hangsugárzót. Volt már több próbálkozásom több-kevesebb sikerrel. Most viszont begyűjtenék minden számomra hasznos infót, és minden segítséget szívesen vennék és egyúttal előre is köszönöm! A jelenlegi projekt már rengeteg agyalás eredménye (lassan években mérhető ), és még sok ponton a levegőben lebeg...
A hangszórók: 1-1db Hivi S6.5R + Hivi RT1.3 kb 22-25L-es dobozban.
Szóval amiben tanácsra szorulnék a doboz gyártása.. Mivel első alkalommal építek, és nem vagyok milliomos, így nagy igényeim nincsenek, egy hagyományos álló dobozt terveztem neki, kb 780x200x250 19MDF-ből. A hangszórókat (legalább a középmélyet, a ribbont nem feltétlenül) süllyesztetni szeretném. Ezzel kapcsolatosan minden véleményre javaslatra kíváncsi lennék, ugyanis láttam külföldi oldalakon, hogy van olyan aki simán csak ragasztja a dobozt, láttam már olyat is aki lamellózza, és tényleg érdekelne mi a bevett szokás a ti berketekben ezzel kapcsolatban....!
köszi a válaszokat!
:
Laci

dandesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dandesz »

egyedi tervezés alapján

Ezt jó tudni. :foto:
Szavadon fogunk.

Nekem is kell egy akkor

Már mint topic mert akár én is vállalhatnám...
2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

egyedi tervezés alapján

Ezt jó tudni.
Szavadon fogunk.

fater80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 7

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fater80 »

hangfal dobozok épitését vállalom
MDF-böl, fábol, butorlapbol.
egyedi tervezés alapján
Proji: INFOCUS IN3138Hda Vászon elitescenn 120". TV LCD: LG 42LK530 FullHD, BluRay: LG BD 550, Erösitö: Marantz SR 7011  CD1: Technics SL-PG 590,Deck: Technics RS-BX 501, hangfal: Dynavoice Challanger M-85 set  SUB: Proson R12, 7. Taga TAV 806. kábel: A FRONTOKNAK SUPRA RONDO 4*2.5mm ,a háttérnek PROSON 2*2.5mm SAL 2×2.5mm, proson sub,Kácsa hdmi 1.4HAMA HDMI 1.3, profilgold PGD-481,Kácsa KCE-210

Saját készítésű fa hi-fi álvány front hangfal alátét és háttér sugárzó állvány.

Pc: Intel i3 4330 asrock H97 Gskill ripjaws 8GB ddr3 Kingston SSDNow V300, WD Caviar blue ezex 1Tb, Hitachi deskstar 7k1000.b,ASUS Xonar D1 LG W2242T Win7 64bit home edition, Kodi player<p>

Player:Technics SL-P777, Technics SL-PS900 vezeték AUDIOQUEST EVERGREEN, ASUS transformer lapos,hangkárty Creative X-FI sorround 5.1 usb vezeték AUDIOQUEST EVERGREEN,INAKUSTIK PREMIUM BLUETOOTH vezeték INNAKUSTIK PREMIUM rca, Technics SU-V85A, vezeték AUDOQUEST X2, TAGA Platinum S-90SL. Áram: Goldaudio elosztó, Inakustik REFERENZ hálozati.

Vendég

Hangsugárzó építés

Köszönöm, az jó hír. Már csak az a kérdés, hogy vajon a gyári swans váltóval hogyan muzsikálna, az eredeti refi megtartása mellett.  
Egyébként az a hátulján csak egy díszítőelem, vagy van vmi konkrét funkciója is?
A hátulján az egy passzív membrán, mélytartományban segít valamennyit a zárt dobozhoz képest. Az eredeti váltó rajza megvan valahol? Mert akkor nagyjából megjósolható, hogy mi lesz az eredmény az új hangszóróval. 
Egyébként épp most alakítottam át F5 hangszórókat is.

Vendég

Hangsugárzó építés

...Kalmi, a D6.8 nem is mélyközép. :foto: A Q1 és X1 meg csak attól függ, hogy mikor veszed.
A mondat második felével egyet tudok érteni...

Elnézést!Javítva:az idézet második mondata korrekt biztosan.

A többi is az. Jelenleg is épp HiVi hangszórók áttervezésével foglalkozom, és az eredmények kifejezetten jók, sikerült az SS8IIN eredetileg 36Hz-es fs-éből 20 alattit csinálni úgy, hogy a középtartomány is javuljon mellé.

Vendég

Hangsugárzó építés

Jót választottál ,ügyes vagy.
Ha legközelebb csinálsz tegyél még hozzá egy 2l-es hátsókamrát (közvetlenül a hszóró mögé) és az eredménye több mély és jobb frekiátvitel lesz.A fekete a jelenlegi,a piros a hátsókamrás.
Gratula Klang

Nem hátsó kamrára van szükség, hanem a cső megfelelő kialakítására, a probléma a valóságban az, h. az átvitlben agresszív félhullámú rezonanciák uralkodnak, és a cső több részre szakad, így az eredetileg tervezett hangolás nem, vagy alig érvényesül.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”