Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

zoli12
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: zoli12 »

Ez pedig János bácsi tekecsei. Gratulálok hozzá, az biztos a Monacor gubancait kenterbe veri.

zoli12
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Jani bá! Nagyon spéci tekercselő masinériát készítettél. A menetet hogy számolja az autómatika?

zoli12
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A képek nem jöttek át 
Nyugi, mennek még ma. Én küldtem el őket rosszul zoli12-nek.

Nekem nem jött semmi...

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Nemvárok

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 132

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: jános bácsi »

A képek nem jöttek át
Nyugi, mennek még ma. Én küldtem el őket rosszul zoli12-nek.

peterstar
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: peterstar »

Tisztelt Hangdobozépítő Urak!

Segítenétek összehozni egy egyszerű hangdoboz mérő szettet?
Mik kellenek hozzá, ésatöbbi?

Pl. rendelkezem mikrofon erősítővel, ami egy emu 0404 usb, kellene egy mikrofon...

Előre is köszönök minden választ és tanácsot!

Üdv!
CsP

memme
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A képek nem jöttek át

memme
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A képek nem jöttek át

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ha minden igaz mindjárt fenn lesz 3 kép. Kitettem cséve részeket és kész, de csúnya tekercseket is. Ezek első példányok voltak, nem is épitettem be őket. A 3. képnek nincs köze a tekrencekhez, csak mutatom, hogy teljesen egyszerű eszközökkel is szinte bármit meg lehet csinálni, csak akarni kell és melózni. Láttam egy képen ilyen hangvetős elrendezést, gondoltam megcsinálom. Semmi mást nem használtam fel csak egy álványos fúrógépet -eszterga hijján- és egy rezgőcsiszolót. Persze fülig fűrészporos lettem, de elkészült. A végén megbántam, hogy csak egy dtf12-es magasat és ingyen kapott, agyonütött audaxot tettem bele, mert érdekesen szól, megérdemelt volna jobb hangszórókat. Meglehetősen teres, jó sztereójú, háttérnek használom. A tekercsekhez visszatérve, lehet rétegelt lemez helyett persze keményebb műanyagból csinálni az oldallapokat.

memme
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Én is szoktam tekercseket gyártani.
Ha 1,2mm nél nagyobb a huzal átmérő akkor érdemes a tekercs vastagságát úgy választani, hogy egéssz számú töbszöröse legyen.
Mostmár lustaság miatt nem tekercselek, de ahhogy elnézem az árakat akkor lehet hogy megint rászokok a saját készitésre.

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Lefotózni sikerült, de feltenni nem. Ha valaki tud képet feltenni, adja már meg privátban az e-mailjét, elküldeném, azután ő felrakná.
Nem próbáltam még lágyitani.

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Amúgy már 1.2-es dróttal nem könnyű bánni, nem nagyon szeret szépen egymás mellé menni, sokszor kell egy késheggyel igazgatni. Ebből a szempontból a 0.8-1.0-es drót a legjobb.
Nem próbáltad meglágyítani a drótot? Kicsit sütőbe kellene tenni, régen csináltam ilyet, a lágyabb drótnak a hangja is szebb volt. A lágydrótot már könnyű lenne tekerni.

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzávaló drótot, hol lehet beszerezni?
Itt: http://www.villert.hu/index.php?page=ag

Felveszik a megrendelést telefonon, Kistarcsán letekerik, menetrendszerinti futárral felhozzák, kiértesítenek, érte mégy, kifizeted, számlát adnak. Tavaly még ez volt a módi, remélem idénre nem változott.

Köszönöm szépen a tippet.

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Na ez jó kérdés. Vér, veriték és könnyek, sok káromkodással. Általában senki sem úgy születik, hogy tud tekercselni. Én azt csináltam, hogy egy falapra rászereltem az átalakitott kenyérszeletelőt, fél méterre tőle pedig egy álványt csináltam, hogy a drót spulniját ne kelljen fogni, hanem magától forogjon. Bal kézzel fogom a drótot és igazgatom, jobb kézzel meg tekerek. Az biztos, hogy az első 3-4 tekercs csúnyára sikerült, de utánas az ember saját magától rájön hogyan a legjobb csinálni. Egyes vélemények szerint a csúnya tekercs éppúgy használható, mint a szép. A probléma egyébként úgy a 4-5. menetemelkedésnél kezdődik, onnantól már elég nehéz szépen egymás mellé tenni a drótot. Felizgattatok, úgyhogy, ha le tudom fotózni a kis masinát, felteszem a képét. Amúgy sokat lehet egymástól tanulni. Én, bár készitettem egy segédeszközt -és jól is működött- az előlap bemarásához, de a topicban láttam egy jobb megoldást, megcsináltam és az újabb dobozomat már azzal csináltam.

OLED
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 94

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: OLED »

Trinát lakkot szoktam venni, 700 ft körül van egy liter. Kiöntöm egy műanyag edénybe, elég széles kell, hogy beleférjen és ellepje a csévetestet. Ha felmelegited a lakkot még jobb. Mielőtt belógatja az ember ne felejtsétek filctollal ráirni a tekercsre az mH értéket, mert később az ember -pláne, ha több tekercset csinál- könnyen elfelejti. Ha megszáradt a lakk és leszedtük a testet, akár mégegyszer is le lehet lakkozni. A drótvégeket hozzá szoktam ragasztózni a tekrenchez eporapiddal úgy 3 centit elhagyva, igy később nem fog megindulni. Célszerű egyszerre az összes tekercset legyártani. Amúgy már 1.2-es dróttal nem könnyű bánni, nem nagyon szeret szépen egymás mellé menni, sokszor kell egy késheggyel igazgatni. Ebből a szempontból a 0.8-1.0-es drót a legjobb. Ha valaki tud tömör /azután kifúrt/ műanyag rudat szerezni - 25-40 mm átmérővel és 20-30 mm hosszban- az jobb, mint a fa, mert simább és tovább eltart. A Logotech Kft-nél lehet kapni kisebb méretű műanyag testeket, de még nem rendeltem. Állitólag az a jó, ha a tekercs kevésbé széles inkább nagyobb átmérőjű.
Azt áruld el, hogy a tekerést miképp csinálod? Próbáltam már, de nem tudtam kellően feszes és egymás fölé eső meneteket produkálni.
PC: GigabyteB550M K, Ryzen5600G, 32GBKingstonDDR4, 9.5TB HDD
Tv: TCL85C735, PC
HANG: FractalDesign HTPC, USB if: Musician Pisces, DAC: LOXJIED40PRO, Amplifier: KrellKAV400xi, Front: DIY TL, Sub: DIY+RockfordFosgateP1S4-12, Hs kábel: KRELL klón, Interc. :ChosealFlagship coax
Egyéb: Pawalle tp80

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Emberek!Hol lehet beszerezni termetes spulnikat, ha 1,2-1,8 mH-s tekercseket szeretnék tekerni 1,2 mm-es huzalból?

A legegyszerűbb, ha magad csinálod ......

Nagyon köszönöm a praktikus tanácsokat, egyébként nekem is valami ilyesmi körvonalazódott a fejemben, hogy ezt kell tennem, ha nem kapok valami gyári megoldást. Meg még a faesztergályos is eszembe jutott, csak tartok tőle az már egy komolyabb pénz lenne. A lakk alatt mit értesz pontosan?

Trinát lakkot szoktam venni, 700 ft körül van egy liter. Kiöntöm egy műanyag edénybe, elég széles kell, hogy beleférjen és ellepje a csévetestet. Ha felmelegited a lakkot még jobb. Mielőtt belógatja az ember ne felejtsétek filctollal ráirni a tekercsre az mH értéket, mert később az ember -pláne, ha több tekercset csinál- könnyen elfelejti. Ha megszáradt a lakk és leszedtük a testet, akár mégegyszer is le lehet lakkozni. A drótvégeket hozzá szoktam ragasztózni a tekrenchez eporapiddal úgy 3 centit elhagyva, igy később nem fog megindulni. Célszerű egyszerre az összes tekercset legyártani. Amúgy már 1.2-es dróttal nem könnyű bánni, nem nagyon szeret szépen egymás mellé menni, sokszor kell egy késheggyel igazgatni. Ebből a szempontból a 0.8-1.0-es drót a legjobb. Ha valaki tud tömör /azután kifúrt/ műanyag rudat szerezni - 25-40 mm átmérővel és 20-30 mm hosszban- az jobb, mint a fa, mert simább és tovább eltart. A Logotech Kft-nél lehet kapni kisebb méretű műanyag testeket, de még nem rendeltem. Állitólag az a jó, ha a tekercs kevésbé széles inkább nagyobb átmérőjű.

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: cirrus »

Itt: http://www.villert.hu/index.php?page=ag

Felveszik a megrendelést telefonon, Kistarcsán letekerik, menetrendszerinti futárral felhozzák, kiértesítenek, érte mégy, kifizeted, számlát adnak. Tavaly még ez volt a módi, remélem idénre nem változott.
Az oka? Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: cirrus »

Emberek!Hol lehet beszerezni termetes spulnikat, ha 1,2-1,8 mH-s tekercseket szeretnék tekerni 1,2 mm-es huzalból?

A legegyszerűbb, ha magad csinálod ......

Nagyon köszönöm a praktikus tanácsokat, egyébként nekem is valami ilyesmi körvonalazódott a fejemben, hogy ezt kell tennem, ha nem kapok valami gyári megoldást. Meg még a faesztergályos is eszembe jutott, csak tartok tőle az már egy komolyabb pénz lenne. A lakk alatt mit értesz pontosan?
Az oka? Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.

Vendég

Hangsugárzó építés

légmagos tekercs számítás

Töltsd le, de mentésnél nevezd át! Mert egyébként nem indul el, rosszak a karakterek.

Vendég

Hangsugárzó építés

A legegyszerűbb, ha magad csinálod és még ingyen is van. Lehet, hogy van otthon valamilyen fanyeled /seprű, ásó stb/ ebből le szoktam vágni 25 mm-es darabot. Az átmérője is 25 mm. Átfúrom 8-as fúróval. 4 mm-es funérlemezből kivágok 2 db 5-7 centis kört és ezeket is átfúrom középen 8-assal. Apró 1.5 centis facsavarral /oldalanként kettő/ ezeket felrögzitem a henger két végére. A 8-as furat és a széle közt pont elférnek a facsavarok. Tulajdonképpen kész a csévetest. 2-es fúróval még fúrok 3 lyukat. Eggyet az egyik rétegeslemezbe ott ahol találkozik a hengerrel. Ez azért kell, mert itt kezdi az ember a spulnizást, kihajlitja a drótot a lukaon és mehet a tekerés. A másik két lukat jóval feljebb mind a két lemezbe, mert előre nem nagyon lehet tudni hol ér majd véget a menet. Én egy régi kenyérszeletelőt alakitottam át, most egy 8-as csavart forgat, ha tekerem. Ha ráhúzza az ember a csévetestet a csavarra és két! anyával rögziti, megfelelően fix lesz. Mikor kész a tekercselés /vigyázni kell nehogy szétugorjon/ belet szoktam tenni fél órára lakkba, utána felakasztom és két nap száradás után kész a légmagos tekercs. A két oldalt leveszi az ember, a közepét vagy benne hagyja, vagy szépen felfektetve azt is ki lehet ütögetni. Ha ilyen 25x25 mm-es hengert használsz 1.2-es /1.19-es/ dróttal, akkor az 1.8 mH-s tekercshez 264 menetszám kell és 27.4 m drót. Az 1.2 mH-hez 222 menet és 22.20 méter. Célszerű az udvaron tekerni előre levágott dróttal, mert én már többször eltévesztettem a számolást. Most visszaolvasva természetesen nem "belet" szoktam tenni a lakkba, hanem bele szoktam tenni.

A belső átméröt/magasságot és a menetszámot,hogy lehet kiszámolni?

Vendég

Hangsugárzó építés

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A legegyszerűbb, ha magad csinálod és még ingyen is van. Lehet, hogy van otthon valamilyen fanyeled /seprű, ásó stb/ ebből le szoktam vágni 25 mm-es darabot. Az átmérője is 25 mm. Átfúrom 8-as fúróval. 4 mm-es funérlemezből kivágok 2 db 5-7 centis kört és ezeket is átfúrom középen 8-assal. Apró 1.5 centis facsavarral /oldalanként kettő/ ezeket felrögzitem a henger két végére. A 8-as furat és a széle közt pont elférnek a facsavarok. Tulajdonképpen kész a csévetest. 2-es fúróval még fúrok 3 lyukat. Eggyet az egyik rétegeslemezbe ott ahol találkozik a hengerrel. Ez azért kell, mert itt kezdi az ember a spulnizást, kihajlitja a drótot a lukaon és mehet a tekerés. A másik két lukat jóval feljebb mind a két lemezbe, mert előre nem nagyon lehet tudni hol ér majd véget a menet. Én egy régi kenyérszeletelőt alakitottam át, most egy 8-as csavart forgat, ha tekerem. Ha ráhúzza az ember a csévetestet a csavarra és két! anyával rögziti, megfelelően fix lesz. Mikor kész a tekercselés /vigyázni kell nehogy szétugorjon/ belet szoktam tenni fél órára lakkba, utána felakasztom és két nap száradás után kész a légmagos tekercs. A két oldalt leveszi az ember, a közepét vagy benne hagyja, vagy szépen felfektetve azt is ki lehet ütögetni. Ha ilyen 25x25 mm-es hengert használsz 1.2-es /1.19-es/ dróttal, akkor az 1.8 mH-s tekercshez 264 menetszám kell és 27.4 m drót. Az 1.2 mH-hez 222 menet és 22.20 méter. Célszerű az udvaron tekerni előre levágott dróttal, mert én már többször eltévesztettem a számolást. Most visszaolvasva természetesen nem "belet" szoktam tenni a lakkba, hanem bele szoktam tenni.

d2905
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: d2905 »

Monopól dobozoknál a hang sugárzása egy bizonyos frekvencia fölött 4pi sugárzásból 2pi sugárzásba megy át, magyarán alacsony frekvencián mindenhova sugároz, magas frekvencián csak előre.(Most ne kavarjuk bele a hangszóró fizikai méretéből adódó nyalábolást.) Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy bizonyos frekvencia fölötti hanghullámok a doboz előlapját nem tudják "megkerülni", mivel hullámhosszuk össszemérhető vagy kisebb az előlap fizikai méretével/méretétől. Ebből fakadóan alacsony frekvencián 6dB-el alacsonyabb lesz az érzékenység, mint magas frekvencián, szabadtérben. De ez nem ilyen egyszerű, mert az előlap alakja is számit (diffrakciók), hogy hova helyezed rajta a hangszórót (ezek inkább közép-és magasfrekvencián), mekkora a szobád, hol helyezed el benne a dobozokat,stb.
Nézz utána a neten, nagyon sok helyen sokkal jobban le van irva, mint ahogy én el tudnám magyarázni.

Azt az előző hozzászólásomban elfelejtettem leirni, hogy az sem mindegy, hol lesznek a keresztezési frekvenciák, mekkora lesz a doboz előlapja, alapból feltételeztem, hogy az alsó keresztfreki olyan magasan lesz, hogy a baffle step jelensége (csak) a mélysugárzót érinti, pedig ez egyáltalán nem biztos...

zoli12
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Olyankor mi a teendő ha a mély és a magassugárzó érzékenyebb mint a közép és nem is kicsit. Mondjuk a mély 88 db/ közép 86 db/ magas meg 93 db. Mit tennétek ? Közép helyett valami mást? Vagy hogyan lehetne ezeket egymáshoz illeszteni?
Nem is sokkal érzékenyebb a mély, mint a közép, az a 2dB nem óriási. Mivel baffle step korrekció úgy is kell, és az elvesz beállítástól függően 2-6dB-t, a végén még a közép érzékenységét is csökkenteni kell. Mindez persze ideális, lineáris frekvenciamenet mellet lenne érvényes, a konkrét hangszórók átvitelének ismeretében lehetne csak pontos adatokat mondani.
A magas esetében egyszerűbbenk tűnik a helyzet (L-pad), bár egyesek szerint ilyen érzékenységkülönbség esetében vagy másik magassugárzó, vagy az autotrafós megoldás a járható út.

Illusztrálnád ezt a baffle step korrkciót. Mi a lényege, mikor kell használni, hogyan kell mérni.

d2905
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: d2905 »

Olyankor mi a teendő ha a mély és a magassugárzó érzékenyebb mint a közép és nem is kicsit. Mondjuk a mély 88 db/ közép 86 db/ magas meg 93 db. Mit tennétek ? Közép helyett valami mást? Vagy hogyan lehetne ezeket egymáshoz illeszteni?
Nem is sokkal érzékenyebb a mély, mint a közép, az a 2dB nem óriási. Mivel baffle step korrekció úgy is kell, és az elvesz beállítástól függően 2-6dB-t, a végén még a közép érzékenységét is csökkenteni kell. Mindez persze ideális, lineáris frekvenciamenet mellet lenne érvényes, a konkrét hangszórók átvitelének ismeretében lehetne csak pontos adatokat mondani.
A magas esetében egyszerűbbenk tűnik a helyzet (L-pad), bár egyesek szerint ilyen érzékenységkülönbség esetében vagy másik magassugárzó, vagy az autotrafós megoldás a járható út.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”