Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

FVF avagy csinálj magadnak vásznat

danih
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: danih »

SZiasztok!
Úgy látszik leült a téma, de remélem kapok választ egy kérdésemre:
jómagam is szeretnék vásznat készíteni, ámde én ezt a "blackout cloth-os" (sötétítőfüggöny) verziót szeretném, ezzel kapcsolatban valakinek van tapasztalata?
A topikot nézve úgy tűnik mindenki gipszkartont festeget

SimonTower

Hozzászólás Szerző: SimonTower »

Sziasztok.Köszi a válaszokat, ma beszereztem a pozdorjalapot, ez lesz festve. Azt hiszem maradok a Duluxnál, sokan használjátok ezt. Megvettem már a fekete színezőt a halványszürke szín eléréséhez:) 
Már csak egy kérdés maradt: Melyik oldala az előnyösebb a pozdorjának, melyiket fessem? Az egyik barnás színű, de olyan sima a felületet, hogy a légy is megcsúszna rajta, a másik oldala fehér és enyhén érdes.

Én a barna oldalát festettem, mert előzőleg a fehér érdes oldalt elrontottam
Túl sűrű volt a festék és csíkos lett.
Ezért fontos a hígabb, többszöri festés.

Lehetőleg a pozdorja élét ne fessd le, mert megszívja magát vízzel. A szélén hagyj egy két cm biztonsági sávot, gondolom úgyis fekete keret megy rá.
A színezőből csak keveset kell beletenni, mert ha túl szürke lesz, már nehéz visszafehéríteni.
Inkább csak tört fehér legyen, ne szürke.
Javaslom, hogy cseppents egy kis festéket valahova, mielőtt megszíneznéd, majd egy kis színezést követően, újra tegyél egy kis pacát az előző fehér mellé, így egyből szembetűnik a különbség.

Jó festegetést

Kedvesemel csinálgatjuk délután 4 óta a vásznat. Már felszerelve, festve, most várjuk,hogy száradjon a keret,mielőtt felkerül rá. A szín fantasztikus lesz. Nekem egy kis 100 rongyos prezentációs projim van, ahhoz képest kiváló, de még eco módban is 1200 Lumen körül van, és mindössze 170cm széles képet tudok itthon csinálni. Ezért elég rendesen a szürke felé kevertem a színt. Kipróbáltuk filmmel valami hihetetlen a kontrasztnövekedés és a fényerő még így is bőven elég. Részletesebben, ha befejeztük...

Gaben227
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Gaben227 »

Sziasztok.Köszi a válaszokat, ma beszereztem a pozdorjalapot, ez lesz festve. Azt hiszem maradok a Duluxnál, sokan használjátok ezt. Megvettem már a fekete színezőt a halványszürke szín eléréséhez:) 
Már csak egy kérdés maradt: Melyik oldala az előnyösebb a pozdorjának, melyiket fessem? Az egyik barnás színű, de olyan sima a felületet, hogy a légy is megcsúszna rajta, a másik oldala fehér és enyhén érdes.

Én a barna oldalát festettem, mert előzőleg a fehér érdes oldalt elrontottam
Túl sűrű volt a festék és csíkos lett.
Ezért fontos a hígabb, többszöri festés.

Lehetőleg a pozdorja élét ne fessd le, mert megszívja magát vízzel. A szélén hagyj egy két cm biztonsági sávot, gondolom úgyis fekete keret megy rá.
A színezőből csak keveset kell beletenni, mert ha túl szürke lesz, már nehéz visszafehéríteni.
Inkább csak tört fehér legyen, ne szürke.
Javaslom, hogy cseppents egy kis festéket valahova, mielőtt megszíneznéd, majd egy kis színezést követően, újra tegyél egy kis pacát az előző fehér mellé, így egyből szembetűnik a különbség.

Jó festegetést

SimonTower

Gaben227
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Wáá, eszembe jutott mégvalami, elnézést. Szóval a festéshez mit szólnátok Supralux diszperziós belső falfestékhez? Matt, és ultrafehér...ezzel volt anno festve a szoba(amire most vetítek), de akkor a gipszkratonos megoldást is ezzel kenném le(van itthon még egy halom)
A diszperziós matt fehér falfesték jó. Én speciel nem ezt a márkát használtam, különbség főként a fedőképességben van, az olcsóbbakkal több réteget kell felvinni, mint a drágábbakkal, hogy egyenletes felületet kapj.

Ajánlatos sűrű teddy hengerrel festeni, a festék viszont hígabb legyen és inkább többször fess.
Én 4 rétegben vittem fel és tuti lett

momba
Törzsvendég
Törzsvendég

Hozzászólás Szerző: momba »

Wáá, eszembe jutott mégvalami, elnézést. Szóval a festéshez mit szólnátok Supralux diszperziós belső falfestékhez? Matt, és ultrafehér...ezzel volt anno festve a szoba(amire most vetítek), de akkor a gipszkratonos megoldást is ezzel kenném le(van itthon még egy halom)
A diszperziós matt fehér falfesték jó. Én speciel nem ezt a márkát használtam, különbség főként a fedőképességben van, az olcsóbbakkal több réteget kell felvinni, mint a drágábbakkal, hogy egyenletes felületet kapj.
Mozi: JVC DLA-NP5, Zidoo Z9X, Anthem AVM 60, Myryad MXA7150, B&W 603S2, B&W HTM7, B&W 601S2, Jamo SW505E.
Zene: Hansugárzók: Almássy Audio Magus A, Előfok: Dénes Péter, Végfok: Dénes Péter monoblock pár, Marantz SA-15S1, Marantz ST-15S1, LP: Tesla nc 440 + Shure M95ED pickup

momba
Törzsvendég
Törzsvendég

Hozzászólás Szerző: momba »

Sziasztok!Az lenne a kérdésem,hogy a gipszkartonos megoldás esetén hogy oldható meg,hogy maszkolható legyen a vászon.

Én méteráru boltban fekete ruhaanyagot vettem. Végig kell nézni a kínálatot és a legszimpibbet megvenni (fekete matt), ha 1 réteg átlátszana, akkor kétrétegbe hajtva.
Mozi: JVC DLA-NP5, Zidoo Z9X, Anthem AVM 60, Myryad MXA7150, B&W 603S2, B&W HTM7, B&W 601S2, Jamo SW505E.
Zene: Hansugárzók: Almássy Audio Magus A, Előfok: Dénes Péter, Végfok: Dénes Péter monoblock pár, Marantz SA-15S1, Marantz ST-15S1, LP: Tesla nc 440 + Shure M95ED pickup

SimonTower

SimonTower

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy a gipszkartonos megoldás esetén hogy oldható meg,hogy maszkolható legyen a vászon. Mert ugye nem minden film azonos képarányú. Ráadásul én néha játszani is szoktam projektoron, ami ugye 4:3-as a projektorom is az, tehát mindenképpen ekkora vászon kell. Jelenleg matt fehérre festett fűrészporos tapéta van a szobában, erre van vetítve.

sac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: sac »

Köszi!
HTPC: Abit NF7, Ati 9550, XBMC , AV:Yamaha rx-v350,Hangf szett.: Cav dp880A (stereo)+jamos412 center+jamo surround (Theatre),monitor joker 2,5.Projektor:OptomaEp721

norbi31
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: norbi31 »

Mint az FVF hivatalos kitalálója és névadója       

ki emlékszik arra már?

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Mint az FVF hivatalos kitalálója és névadója
Szerintem a fehér laminált bútorlap a legjobb megoldás.
Annó 5000-ből kijött szabással együtt ráadásban a 20mm-es, de bőven elég a 12-es, csak én türelmetlen voltam
Levágatod a szükséges méretre, pluszban persze 10-10cm körben, amit feketére festhetsz, és a csavarok is ide esnének.
Ha visszanézel a topicban (vagy a vetítővásznasban... ) nem emlékszem... szóval ott az egész folyamatot fényképpekkel illusztrálva leírtam.

KÉTBÉ
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: KÉTBÉ »

Sziasztok!Talán lesz projektorom.Vásznat szeretnék barkácsolni neki!Gipszkartonra gondoltam (200*120, 9,5mm), milyenre fessem le?Ezüst szürke vagy matt fehér?Melyikkel megy a nagyobb kontraszt?
Eddig a barackvirág színű fűrészportos tapétára vetítettem.
Mennyiben befolyásolja a fényerőt a falfelület szürke és fehér esetében?
Esetleg a rolós megoldáson gondolkoztam, sajna az Ikea nagyon messze van.

Bútorlap se rossz és egyszerűbb a felfogatása, könnyebb vele dolgozni.

ATC Jászberény, 30/6362061

Bemutatóterem

ATC Webáruház

Gaben227
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok!Talán lesz projektorom.Vásznat szeretnék barkácsolni neki!Gipszkartonra gondoltam (200*120, 9,5mm), milyenre fessem le?Ezüst szürke vagy matt fehér?Melyikkel megy a nagyobb kontraszt?

Matt fehérre

sac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hozzászólás Szerző: sac »

Sziasztok!
Talán lesz projektorom.Vásznat szeretnék barkácsolni neki!Gipszkartonra gondoltam (200*120, 9,5mm), milyenre fessem le?Ezüst szürke vagy matt fehér?Melyikkel megy a nagyobb kontraszt?
HTPC: Abit NF7, Ati 9550, XBMC , AV:Yamaha rx-v350,Hangf szett.: Cav dp880A (stereo)+jamos412 center+jamo surround (Theatre),monitor joker 2,5.Projektor:OptomaEp721

Dorel
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hozzászólás Szerző: Dorel »

Gratulálok a vetítőfelülethez!A fénykép alapján teljesen profi munka.
Sok örömet hozzá!

Üdv.:Attila

Köszi Attila! Sajnos pénz nélkül nem nagyon tudok ugrálni

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sziasztok!Tudnátok nekem segíteni?
A lényeg az, hogy a helyiség, amiben a házimozit ki szeretném alakítani kb 3 méter széles, én pedig 280cm széles vásznat szeretnék.

Uh
És milyen hosszú az a helység?
Véleményem szerint nem túl szerencsés, ha a "vászon" faltól-falig ér.
Ráadásul, ha mégis így szeretnéd, akkor speciális lukacsos vászonra lesz szükséged, ami viszont egy kisebb vagyon, ekkora méretben meg egy nagyobb vagyon
Ezen kívül, ha ennyire közel lesznek az oldalfalak, akkor azokat a lehető legsötétebbre kell(ene) festeni, alkalmasint feketére.

enny
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: enny »

Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni?
A lényeg az, hogy a helyiség, amiben a házimozit ki szeretném alakítani kb 3 méter széles, én pedig 280cm széles vásznat szeretnék.A hangfalak nem férnek a vászon mellé, és nem is szeretném hogy látsszanak a hangfalak elől. Hogyan tudom megoldani, hogy a két front és a center is a vászon mögött legyen? Csinált már valaki ilyet? A hangáteresztés problémájára gondolok.
Előre is köszi a válaszokat
Üdv Enny

tigra81

Hozzászólás Szerző: tigra81 »

Sziasztok tetszik az fvf , de berendeltem egy vaszont 180x180as 20,000.-huf ért /rolos/ mielött elolvastam volna a topikot.Ha bejön az fvf akkor eladom ha érdekel vkit...

muveszur1
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: -12

Hozzászólás Szerző: muveszur1 »

Gratulálok a vetítőfelülethez!
A fénykép alapján teljesen profi munka.
Sok örömet hozzá!

Dorel
Újonc fórumos
Újonc fórumos

TESSÉK:

muveszur1
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Dorel Vászon 
Hozzávalók:

260 x 140 centiméteres fenyőfa keret
2 db lapos lemez + 6 db facsavar (akasztó)
2 db tipli + hozzávaló facsavar
270 x 150 bordó vászon anyag
270 x 150 fehér napvászon
2 doboz rajszög

Elkészítés:

Ne kinlódj, hidegvan! menj el az asztaloshoz és rendeld meg a kívánt keretet!
A kerethez rögzítsd az akasztókat, amiket előzőleg már elkészítettél, majd jelöld be a falra a lyukak helyét.
Fúrd ki tiplizd és bele is tekerheted facsavart.

Terítsd le a keretet a bordó anyaggal, majd a fehér napvászonnal, rajszög segítségével feszítsd rá a két anyagot úgy, hogy a felület hullámmentes legyen!

Akaszd a falra és készen is vagy!

Megjegyzés: én em kinlódtam a fekete keretezézzel, (mivel nálam a fal sötétbordó, ez van alul és felül, két oldalt, meg a szötétzöld függöny)

Kedves Dorel!

Minden tekintetben egyetértek a vászon leírásod humorosan pejoratív anyagfelhasználásának a konkrét vetítőfelületet érintő vetületével,melyből az én értelmezésemben kiolvasható a felület gyártó és forgalmazó cégek profitmaximalizálásának vezető kreatív reklámszlogenje,mely szerint a matt fehér felület bárhonnan nézve installálás nélkül az adott helység fényviszonyait figyelmen kívül hagyva mindíg-a maximális kontrasztarány biztosítása mellett is kifogástalan,kiváló eredményt biztosít.

Üdv:Attila

Dorel
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Dorel Vászon

Hozzávalók:

260 x 140 centiméteres fenyőfa keret
2 db lapos lemez + 6 db facsavar (akasztó)
2 db tipli + hozzávaló facsavar
270 x 150 bordó vászon anyag
270 x 150 fehér napvászon
2 doboz rajszög

Elkészítés:

Ne kinlódj, hidegvan! menj el az asztaloshoz és rendeld meg a kívánt keretet!
A kerethez rögzítsd az akasztókat, amiket előzőleg már elkészítettél, majd jelöld be a falra a lyukak helyét.
Fúrd ki tiplizd és bele is tekerheted facsavart.

Terítsd le a keretet a bordó anyaggal, majd a fehér napvászonnal, rajszög segítségével feszítsd rá a két anyagot úgy, hogy a felület hullámmentes legyen!

Akaszd a falra és készen is vagy!

Megjegyzés: én em kinlódtam a fekete keretezézzel, (mivel nálam a fal sötétbordó, ez van alul és felül, két oldalt, meg a szötétzöld függöny)

muveszur1
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Sajnálattal látom,hogy a házi készítésű ezüst vetítőfelületek terén nincs semmi előrelépés?!

muveszur1
Újonc fórumos
Újonc fórumos

művészúr, összefoglalnád miket láthattunk... mert látom a nagy különbséget, de nem értem niek köszönhető, milyen anyaggal demóztál, milyen van középen?
Kedves Taarzan!

A képek átlag szobai fényviszonyok között készültek a világosabbak vakuval,a sötétek vaku nélkül a Tv2 találomra kiválasztott reklám spotjából a Media Markt-ban kapható Braun ezüst/matt vászon ezüst felére vetített képekről a felületre összehasonlítási alapként felragasztott "Sirály A/4-es"fénymásoló papírral.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”