Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
-
Vendég
Hangsugárzó építés
NNo valóban kerüljenek helyükre a dolgok. Miwel kettőnk közül én nem vok ideges, ezért csak te lehetsz a másik, vagy pedig egyikünk sem az, több út nincs. Nem a te váltótervezési szokásaidat minősítettem, hanem (gondolom ismerős a név) SMa-ét. Kész. Te hivatkoztál rá pár hsszel ezelőtt.
Az h. mit gondolsz, írsz, itt, vagy máshol a h2000 és tvm hszekről igazán érdemben semmit nem befolyásol, egyikük sem lesz jobb vagy rosszabb ettől. A nálad megordultak is igen kis darabszámú mintát jelentenek, következtetést levonni lehet, de nem érdemes. Tehát a lelkivilágom ezek után is köszöni jólvan, így én nem foglalkozok a tvm hszek és mérések hibáival. Mindenki eldöntheti, melyiket választja, semmi sem kötelező.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
He-he, már meg is rendeltem Vadásztól mindent.
Készít nekem HT150-et, meg jön a morel magas is!
Kárba nem vész utána sem a doboz, és addig is kiélhetem a hajlamaimat!
Viszont kell akkor állvány! Egyszer csináltam fenyőből, ami nagyon szép lett, de nem tudom funkcionálisan mennyire volt nívós!
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Vagy az eredeti cuccokkal,vagy kétes a végeredmény.Lehet,hogy jobban járnál,ha kezdenéd az egészet előről nem sopánkodva az eddigi kiadásaid bukása miatt.SZVSZ:
Még1 apró gondolat ide!
A hsz-hoz építünk dobozt, nem pedig fordítva. (ez a váltóra is hatványozottan igaz)
-
Vendég
Hangsugárzó építés
A HT duóban volt HT150, de az egy félkész hsz volt, és Vadászék fejezték be...
Na azaz.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Az jó,csak mielőtt belevágnál fülelj!(persze tudom,Te szoktál is) Ja még a Vadászosos,tudod?!Ha jót tom,hivatalos nevén:H&T HT150+Morel mdt12.
A HT duóban volt HT150, de az egy félkész hsz volt, és Vadászék fejezték be.
Nem tudom van-e neki, de megkérdem hátha. Húgomnak amúgyis fogok építeni egy ilyen kis dobozt, miért ne tenném meg most! hella.gif
Addig használom, amíg megkapja!
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Zozo
Még egyszer felteszem a kérdést.Miért pont a beyma?Hallottad,egyéb tapasztalat...?
A hárumutasodnál meg az a gond,hogy kinéztél egy valami tetsző konstrukciót,majd anyagi okokból gondolom nem azokkal az alkatrészekkel építetted meg,aminek írtad is az eredményét,majd egy harmadik módozattal szeretnéd felturbózni a jelenlegit.Vagy nem jól értem?Ez szinte járhatatlan út.Vagy az eredeti cuccokkal,vagy kétes a végeredmény.
Lehet,hogy jobban járnál,ha kezdenéd az egészet előről nem sopánkodva az eddigi kiadásaid bukása miatt.SZVSZ:
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Inkább nekem találjunk ki vmit, h most miből építkezzem!Még a végén csinálok a kis 13-as tvm-ből egy dobozt.
Az jó,csak mielőtt belevágnál fülelj!(persze tudom,Te szoktál is) Ja még a Vadászosos,tudod?!Ha jót tom,hivatalos nevén:H&T HT150+Morel mdt12.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Inkább nekem találjunk ki vmit, h most miből építkezzem!
Még a végén csinálok a kis 13-as tvm-ből egy dobozt.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Helló Léva, én nem küzdök, csak izé, érdekes amit látok néha. Példul mikor Doki SMA ismert váltótervezési módszerei mellett rá hivatkozik, h. neki sem sikerült dűlőre jutni a h2000 hangszórókkal.
Hé,még egymást sem ismerjük,akkor honnan tudod,hogy miként tervezek váltót,csak mert leítram ez-tazt,túl hama ítélsz.
Aztán lehet,hogy a te kezed alatt több hsz. ment át,viszont amiről én pampogtam,az meg egy kivitelezett,konkrét konstrukció(nem is egy),aminek a mélyközepe a tvm valamelyik inkarnációja volt,van és sajna úgy látszik lesz is megfelelő alternatíva hiányában árkategóriában.
Úgy érzem eddig finom voltam,és elég óvatosan nyilvánítottam véleményt a h2000 cuccairól,és most is csak a konkrét,nálam is előforduló példányokról írok,és azok közül is csak azzal,ami már "szólt" dobozban is(pl.ezért nem írok pl a hg2,5 hangkvalitásairól).
Viszont kijelenthetem,hogy eddig a tvm dolgaival könnyedén sikerült elfogadható hangot produkálnom ,az exvidivel még nem.Persze lehet hogy ez megváltozik,viszont az már majdnem biztos,hogy nem egyszerűen.Ha az évek alatt (remélem )nem hátrafelé fejlődök,akkor igaz lehet az a kijelentésem,hogy a tvm hangszóróiból sokkal egyszerűbb jó hangot fabrikolni,mint a h2000 nálam megfordult darabjaiból.Ennyi,és ez most lehet hogy lelkivilágbagázolás tipikus esete,de nem én provokáltam.
ui.:azt azért kijelentem,hogy a dolgok a helyére kerüljenek,hogy az exvidi nálam megfordult darabjai lényegesen korrektebbek,mint a másik két, hazánkban rivalizáló(emencé,és sal)alternatívái,természetesen ami szintén nálam megfordult.Viszont nem éri el a tvm nálam megfordult inkarnációit.
Ja és igaza van Lévának,NEM KÖLL IDEKESKEDNI!
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Helló Léva, én nem küzdök, csak izé, érdekes amit látok néha. Példul mikor Doki SMA ismert váltótervezési módszerei mellett rá hivatkozik, h. neki sem sikerült dűlőre jutni a h2000 hangszórókkal.
A Beyma 12br azért a 65g-os membránnal, a 0,3 körüli Cms-el és az emellett 0,36 Qts-sel elég kontrollát membránmozgásokat végezhet még TL-ben is.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Neh elkezdjek itten küzdeni egymással.
Zozo:
Azért mert a SAL-ból csak TL útján lehet kihozni normális hangot, az még nem jelenti azt, h a reflex nem jó. A TL-nél sajna számolni kell egy olyan jelenséggel, h szinte teljesen csillapítatlan a kabinet, és csak lifeg bele a nagyvilágba a hsz. Kemény felfüggesztésű hsz-nál talán nem gond, de jelentősen csökken a terhelhetősége, és Te szubot akarsz, aminek meg kell pumpálnia kell. Ha szubot akarnék biztos a zártra mennék, mert alapvetően annak van a legjobb hangja.
Skacok, gáz van!
Az Alnico-tól kaptam levelet, h mennyibe kerülnének a hsz-k. Hát majdnem sírva fakadtam. Asszem más forrás után kell néznem, vagy beszerezhető hsz-k után.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Igen doki, én is a méréseimből számoltam (mi másból, mikor én írom az adatlapokat ), és nem két hangszóró ment át a kezeim között, mint neked.
Hangsugárzó építés
Akkor itt valami nem jó, a cső kezdete nem lehet 244x332, mivel a hangszórá legkisebb 282 lyukba fér bele
Ilyenkor mi van? Kisebb hangszórót kéne választani? Vagy szélesebb dobozt?
Erősítő: Pioneer VSX-808RDS, CD lejátszó: Pioneer PD-4700, Kazettás lejátszó: Pioneer CT-W205R, DVD lejátszó: Yamada 5220, Front A: Házi építésű (Isophon T440 Replika), Front B: Magnat Motion 880, Rear: Magnat Motion 220, Center: Magnat Motion Center 210 Sub: Magnat Motion Sub 130A
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Theát akkor úgy méretezzem, hogy az Sd ennél a hangszórónál 0,054 m^2. Az én tervezett ládám belső szélessége 332 mm, tehát akkor a tölcsér kezdete az legyen 1,5x0,054=0,081m^2, ebből akkor a kezdő szélességem legyen 0,081/0,332=244mm ? Tehát a tölcsér eleje: 244x332, a vége meg 163x332? Ez csillapítóanyaggal, vagy a nélkül értendő, tehát rászámoljam vagy sem az anyagvastagságot? Egyébként nálam durván 2 m-es tölcsér lenne összehajtogatva.
Ez nem tölcsér,hanem cső.A kezdete meg a gerjesztésnél,ami a hanxoró(illetve pontosan a lezár végétől)van,a vége meg a lyukas rész,ugye a kijárat.Ha ezt a lukat is lefednéd,akkor egy oktávval lejjebb rezonálna természetesen xarabb hatásfokkal.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Háát doki középen 3-5kiló érzékenyebb a ha 15, az 1,9-es magas 87-88dB szintén, tehát igen közel vannak egymáshoz, néhol a magas valszeg kevésbé érzékeny.Az eddig hozzámkerült HA15-ök példásan hozták a 87-88dB-t doki, nem tudom, épp a tiéd milyen. Számoltam kicsit.
arn150: 1-W SPL=84,9 dB 2.83-V SPL=85,01 dB
ha15: 1-W SPL=87,15 dB 2.83-V SPL=88,05 dB
Nos igen, ez akkor nem négy, hanem kéthárom dB, mindegy valamivel több.
Ui: Hja most kaptam meg a mélt a közepekről, mer a régi címre küldted.
Nem tom miből számoltál?Én a méréseimből:
tvm:1W:84,98dB; 2,83V:84,93dB
ha:1W:85,11db; 2,83:85,7dB
Ezek mindkettő típusból a "gyengébbik" példányok,nehogy szó érje...
Hangsugárzó építés
Theát akkor úgy méretezzem, hogy az Sd ennél a hangszórónál 0,054 m^2. Az én tervezett ládám belső szélessége 332 mm, tehát akkor a tölcsér kezdete az legyen 1,5x0,054=0,081m^2, ebből akkor a kezdő szélességem legyen 0,081/0,332=244mm ? Tehát a tölcsér eleje: 244x332, a vége meg 163x332? Ez csillapítóanyaggal, vagy a nélkül értendő, tehát rászámoljam vagy sem az anyagvastagságot? Egyébként nálam durván 2 m-es tölcsér lenne összehajtogatva.
Erősítő: Pioneer VSX-808RDS, CD lejátszó: Pioneer PD-4700, Kazettás lejátszó: Pioneer CT-W205R, DVD lejátszó: Yamada 5220, Front A: Házi építésű (Isophon T440 Replika), Front B: Magnat Motion 880, Rear: Magnat Motion 220, Center: Magnat Motion Center 210 Sub: Magnat Motion Sub 130A
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Háát doki középen 3-5kiló érzékenyebb a ha 15, 90dB körül jár, az 1,9-es magas 87-88dB szintén, tehát igen közel vannak egymáshoz, néhol a magas valszeg kevésbé érzékeny.
Az eddig hozzámkerült HA15-ök példásan hozták a 87-88dB-t doki, nem tudom, épp a tiéd milyen. Számoltam kicsit.
arn150: 1-W SPL=84,9 dB 2.83-V SPL=85,01 dB
ha15: 1-W SPL=87,15 dB 2.83-V SPL=88,05 dB
Nos igen, ez akkor nem négy, hanem kéthárom dB, mindegy valamivel több.
Ui: Hja most kaptam meg a mélt a közepekről, mer a régi címre küldted.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Zozo!
Jut eszembe,még a sonido házatáján is nézgélhetsz hanxóró ügyben.Fogadd meg Shalatesó ajánlását,középhangoknál kerülendőek a müjanyag membránok(tisztelet az egy-két kivételnek),meg magasnál is.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Igen a papír annyival jobb. Főleg a dinamukus viselkedése (csd). A magasak közül talán egyiket sem javasolnám, pont az igen furcsa és hosszú lecsengések miatt, és a 10kiló fölötti második harmonikustól eredő kiemelés miatt (t2010). A 2030-al meg eleve nem próbálkoznék a membrán miatt.
A hangváltót kénytelen leszel sztem magad tervezni, h. jó legyen. A keresztezési freki csak az egyik fontos része a dolgoknak, önmagában nem mutatja meg a szűrő karakterét.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
...
Ezekszerint csak a szub méretezése érdekel.Ha tl-be megy,és kb 30Hz-re szeretnéd hangolni,akkor ha figyelembe vesszük a csillapítóanyag hatásást is,úgy kb.:2,5 méteres csövet kéne összehajtogatni,és a cső eleje mondjuk 1,5 Sd,a vége meg éppen Sd-vel egyenlő.Úgy sacc/kb.Sokan azt mondják,hogy fs-re kell a művonalat hangolni,de ez így nem korrekt,nyugodtan lehet alámenni,viszont nem eszetlenül(ilyenre is van példa,120Hz hanxórót 50Hz alá hangolva),és figyelembe kell venni,hogy fs alatt az égadta világon nem csillapítja semmi a hangxórót ezért nem is nagyon érdemes terhelni ott,tehát ha házimozi mulatságokra kellene a szub,akkor a reflex v. zárt kifizetődőbb lehet.
Shala!
Elárulom ,hogy nincs a két hangszóró között 1dB érzékenység különbség 1w/méteren.A2,83V/m az már más tészta.Ja és az erőködő is jobban szereti az exteslát,má ha valakinek ez lényeges(nekem igen).
A hg 1,9-ről annyit,hogy bőven kell csillapítani a ha15-höz is.Vagy úgy gondoltad,hogy a ha15 érzékenyebb volna az említett magasnál,mert akkor ezt el kell,hogy oszlassam.
Ja és az adatokból semmilyen hangzásbéli információt nem tudsz levonni,példa erre a pp-s(SMA-s) mélyközepetek példás adatokkal.A jó adatok max.megkönnyíthetik a tervező dolgát dobozügyileg,de csak ennyi,persze SZVSZ:
Hangsugárzó építés
Hmm, annyival jobb a papír?, tulajdonságai, meg majdnem ugyan azok, meg hát a 60-as nagyon megtetszett az alu peremével, és nagyon jól illene a magashoz. Egyébként abból melyiket javasolnátok?
A hangváltóm az látszik valamelyik képen azt hiszem itt. Ez egy valami régi 3 utas hangfalból lett kiszedve, állítható magas és közép vágási frekvenciával, de paramétereiről fogalmam sincs, be kellene majd mérni.
De már nagyon elkanyarodtunk a subtól, bár nem baj, mert ez is aktuális lesz.
Tehát akkor? Építsem meg, ahogy gondolom, aztán ha tetszik ahogy szól, akkor tartsam meg, ha meg nem, akkor építsek másikat?
Hangsugárzó építés
Nos, akkor a félreértések elkerülése végett.
Valóban subot szeretnék építeni, az alapján az elrendezés alapján, amit rajzoltam, és először beszúrtam képet. A méretek egy Audax doboznak a méretei, viszont én tettem bele pluszba még egy kanyart, mert láttam egy ilyen dobozt, és nagyon megtetszett, meg mivel nem tudok magyarországon olyan forgalmazót, aki Audaxot árulna. Ebben kérnék segítséget, hogy mikre figyeljek oda.
Amit utána belinkeltem, az már a meglévő hangfalam, ami egy gyárilag Isophon doboz, csak ahogy számolgattam kb 200k felett lenne bele a 6 hangszóró, így mivel a doboz előállítási költsége is igen sokba volt, és akkor a munkadíjamat még nem is számoltam, így ideiglenesen SAL hangszórók kerültek bele, amiket most Beymára szeretnék cserélni. És ezt csak azért linkeltem be, mert kérdezted, hogy mi lesz a többi, és arra gondoltam, hogy mihez akarom a subot építeni.
Egyébként ebbe a 3 utasba szintén ugyan ez a mély kerülne, ezzel a 5MP60N középpel és ezzel a T2010 magassal vagy ezzel a T2030 magassal.
A sub meg természetesen aktív lesz, egy Klipsch RW-10 végfoka fogja hajtani, mivel sikerült egy ilyenhez hozzájutnom.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Mán megin a zolvasás Doki. Szóval itt vmi házimoziról van szó, ahol a sub elektromosan mindenképp külön lakik a frontoktól.
Léva subja zárt, ennek is vannak előnyei és hátrányai, majd eldönti _Zozo_ ezek után is ragaszkodik-e a TL-hez, vagy sem.
HG1,9+arn150: talán épp a jóval kisebb érzékenyésg miatt sikerült az illesztés, egyébként nem tudom, még sosem próbáltam. Erre még nem volt időm, sőt a magasról még méréseim sincsenek.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Doki, subról volt szó, nem háromútról Teee. Olwass mán mielőtt írsz
Mindennek ellenére, járjuk végig akkor. Közép van 93-94dB érzékenységű, az arnyár alatt is, a magasnál sajnos csak trükkökkel lehet a 94dB-t elérni. De nem lehetetlen. A beyma hszt jobbnak látom TL-hez, az igen magas elektromos és mechanikai csillapítás miatt is.
Persze van ha15-öd, meg van arn150-ed, és van köztük sok-sok különbség. Az utóbbi 4dB-lel kevésbé érzékeny, 5 kilón 10dB-es púppal, és a gyengébb mágneskör miatt talán az impulzusátvitele sem jobb. Ettől még hallhatod jobbnak, ezt nem vonom kétségbe. Mindenesetre a kollégák a cégnél, vagy én sosem voltunk elragadtatva a tesla hszektől, mindegy, ez magánügy.
Majd eldönti mit akar,ugye szubot ír,azt háromutast linkel,de nekem totál min1.
Másik,látom nem vagy kibékülve a teslákkal,meg a kollégák sem,ebből sajna arra következtetek,hogy vagy siket vagyok,vagy totál nem egyezik zenei ízlésünk(mámint akusztikai) .Azért megkérdezném,hogy miért sikerült jobban illesztenem azt a vacak exteslát egy exvidi magashoz. ,de ez má nagyon off az említett kérdésben.
Jut eszembe,ha szubot is akar(persze ha nem aktív)akkor totál ott van,ahol a part szakad.
ui.:na má látom,hogy csak kicserélni akarja a hsz.készletét és + szubot akar,viszont akkor majd az itteni szubszgik megmonnyák mit is hogyan,de valszeg nem a beymavásárlással fogják kezdeni,szerintem.pl.Léva kartácsnak is van egy bevált szubocskája,és zárt,tehát impulzusválaszra nem lehet panasz...