d_dok írta: ↑2025.02.15., szomb. 18:30
Sziasztok!
Sonus Faber Sonetto I hangfalakat használok. Alapvetően meg vagyok elégedve velük, viszont felmerült bennem, hogy egy belső kábelcsere és a csatlakozók cseréje javíthat-e a hangminőségen. Tartok ugyanakkor tőle, hogy a belepiszkálással megborul az eredeti hangkép, és ellenkező hatást érek el, mint amit szeretnék.
Mi a véleményetek?
Mivel már 1-2 ilyen beavatkozást elvégeztem, így van némi rálátásom a helyzetre.
Amit mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy sajnos nem minden hangsugárzó, hangszórókészet jó alany egy ilyen tuningra. Van amelyikben benne van a potenciál, akár komoly beavatkozásokat is érdemes elvégezni, jelentős összeget rákölteni, mert meghálálja, kvázi át tudja lépni saját árnyékát, de van sajnos olyan is, aminél kidobott pénz az egész, mert a hanszórókészlet alkalmatlan a magasabb minőségre.
A másik fontos kérdés, az értéktartás/elértéktelenedés.
Azért az könnyelmű kijelentés, hogy egy szakszerűen kivitelezett, jelentős javulást hozó tuning, az elértéktelenítené a hangsugárzó. Ezt rend szerint a "belenyúlásmentesfetisiszták" hangosztatják, és azok, akiknek nincs tapasztalatuk a témában.
Én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy a tuningra fordított összeg, rend szerint nem térül meg, hiába költöttünk tízezreket, netán zázezreket a hangsugárzóra, ha mégis eladásra kerül a sor, a ráköltött összeg nem fog realizálódni, talán csak minimálisan.
Sokszor felmerül az az aggály is, hogy ettől megváltozik a hangsugárzó hangkaraktere.
Tapasztalatom szerint nem, vagy csak részben igaz ez az aggály.
Na de had kérdezzem meg, valamilyen szinten nem ez az tuning célja?
Meg kell nyugtassak mindenkit, az alpkarakterét nem veszíti el a hangsugárzó, mivel a hangszórókat meghagyjuk, viszont a beavatkozástól kb. minden tekintetben javul a megszólalás.
Olyantól nem kell tartani, hogy az eddig tetsző hangkarekterű hangsugárzónak olyannyira megváltozik a hanzása, hogy nem fog tetszeni.
Hogy rátérjek a Te hangsugárzódra, Sonus Fabert nem tuningoltam, így konkrét tapasztalatról nem tudok beszámolni, de feltételezem, hogy érdemes vele foglakozni.
A belső kábelezés cseréje abszolut logikus lépés, viszont a csatlakozókról nem gondolnám, hogy a gyenge láncszem lenne, bár ha mindenre kiterjedő, alapos tuningban gondolkodunk, akkor minden számíthat.
Sokkal inkább javasolt foglalkozni a hangváltó alkatrészeivel, mert ezek rejtik magukban a legnagyobb tartalékokat, a gyártók leginkább ezeken, és a kábeleken spórolnak, mert ez nem látszik.
Magát a kapcsolást általában nem kell bolygatni, vannak kivételek, de ezek általában jól ki vannak találva, ellenben az alkatrészek sokszor még igen magas kategóriájú hangsugárzókban is, igen elspórolt, filléres darabok. Különösen igaz ez pl. az ellenállásokra, azokra a filléres "kockacukrokra", a kerámia ellenállásokra, amik még a milliós kategóriájú hangsugárzókban is sajnos általánosak. Tapasztalatom szerint, ezek jelentősen lehúzzák, hátráltatják a hangszórókat abban, hogy a valós tudásukat nyújtsák.
Ezek után következhetnek a kondenzátorok, végül a tekercsek, de tapasztalatom szerint, ez utóbbiak a legkevésbé elspóróltak.
Tehát én a belső kábelek mellett, a hangváltó alkatrészeire fókuszálnék, ezek közűl is elsősorban azokra, amelyek a hangszórókkal sorba kötöttek, mert nagyrészt ezek szólnak bele a hangba.
Hogy egy ilyen bevetés mennyibe fáj? Ez függ az alkatrészek, kábelek minőségétől, és mennyiségétől, tehát itt csak a pénztárca szab határt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech