Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 287

Re: Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

d_dok írta:
2025.02.17., hétf. 11:52
d_dok írta:
2025.02.15., szomb. 18:30
Sziasztok!
Sonus Faber Sonetto I hangfalakat használok. Alapvetően meg vagyok elégedve velük, viszont felmerült bennem, hogy egy belső kábelcsere és a csatlakozók cseréje javíthat-e a hangminőségen. Tartok ugyanakkor tőle, hogy a belepiszkálással megborul az eredeti hangkép, és ellenkező hatást érek el, mint amit szeretnék.
Mi a véleményetek?
Belenéztem, ezt láttam.
A kábelezésre van konkrét javaslatotok? Érdemes más kábelből készíteni a magas és a mély/közép szekciót?
Szerintem egységes legyen a kábel.
Próbáltam 1 alkalommal különböző kábelt és szét esett a hang.

d_dok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 26

Hozzászólás Szerző: d_dok »

d_dok írta:
Sziasztok!
Sonus Faber Sonetto I hangfalakat használok. Alapvetően meg vagyok elégedve velük, viszont felmerült bennem, hogy egy belső kábelcsere és a csatlakozók cseréje javíthat-e a hangminőségen. Tartok ugyanakkor tőle, hogy a belepiszkálással megborul az eredeti hangkép, és ellenkező hatást érek el, mint amit szeretnék.
Mi a véleményetek?
Belenéztem, ezt láttam.
A kábelezésre van konkrét javaslatotok? Érdemes más kábelből készíteni a magas és a mély/közép szekciót?
Csatolmányok
20250216_183713.jpg

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

Luxor Audio írta:
2025.02.16., vas. 09:05
fererencz írta:
2025.02.15., szomb. 18:35
Amit biztosan észre fogsz venni változás, az az, hogy kevesebbet fog érni a piacon...
Közel száz hangdobozt alakítottam át az elmúlt évtizedekben. Tudtommal egyiknél sem következett be értékcsökkenés emiatt, viszont a tuningra költött összeget általában nem fizeti meg a piac. Persze én is láttam olyan kezek munkáját, amiket inkább nem kellett volna a cucc közelébe engedni; az ilyen esetek miatt van egy erős szkepticizmus a laikus vásárlókban, akik nem tudják megítélni az átalakítás technikai színvonalát. Nekik lehet mesélni a gyári hibákról (gyenge forrasztás, polaritás hiba, rosszul méretezett keresztváltás, stb.), amik egyáltalán nem ritkák a sorozatgyártásban készülő termékeknél, no meg az elhasználódásnak is vannak következményei. Helyszíni akusztikai méréseim során gyakran találkozom ilyenekkel. Egy sérült, hibás, elöregedett hangsugárzónál egyszerűen butaság a gyári intakt állapothoz ragaszkodni.

Ugyanakkor téves gondolatnak tartom, hogy ha elkezdünk alkatrészeket "jobb" (drágább, ismertebb, kedveltebb...) példányokra cserélgetni, attól garantáltan "2-3 kategóriát lépsz felfelé". Ebben a csodavárásban néha olyan mértékű javulást várnak a tulajdonosok, amit lehetetlen megvalósítani. Ezért volt olyan, hogy a megrendelő szavait hallgatva nem fogadtam el a megbízást, mert éreztem, hogy garantáltan csalódás lenne a vége. Inkább azt tanácsoltam, hogy a felkínált összegből tegye rendbe a szobáját és/vagy vegyen egy komolyabb hangsugárzót.

Előfordulnak olyan termékek, ahol a hangszórók magasabb minőségre képesek, mint a végtermék. Ezekkel érdemes foglalkozni, de a gyártók többsége mostanra megtanulta a gazdasági leckét és nem méretezi túl az alkatrészeket, kínosan ügyelnek a költségvetésre. Egy félgagyi hangszóró elé pedig hiába raksz drága kondenzátorok, huzalokat, az bizony félgagyi marad.
A lényeg az utolsó bekezdésnél van! Manapság mindent is kisporolnak, még a nagy neves cégek is!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

fererencz írta:
Amit biztosan észre fogsz venni változás, az az, hogy kevesebbet fog érni a piacon...
Közel száz hangdobozt alakítottam át az elmúlt évtizedekben. Tudtommal egyiknél sem következett be értékcsökkenés emiatt, viszont a tuningra költött összeget általában nem fizeti meg a piac. Persze én is láttam olyan kezek munkáját, amiket inkább nem kellett volna a cucc közelébe engedni; az ilyen esetek miatt van egy erős szkepticizmus a laikus vásárlókban, akik nem tudják megítélni az átalakítás technikai színvonalát. Nekik lehet mesélni a gyári hibákról (gyenge forrasztás, polaritás hiba, rosszul méretezett keresztváltás, stb.), amik egyáltalán nem ritkák a sorozatgyártásban készülő termékeknél, no meg az elhasználódásnak is vannak következményei. Helyszíni akusztikai méréseim során gyakran találkozom ilyenekkel. Egy sérült, hibás, elöregedett hangsugárzónál egyszerűen butaság a gyári intakt állapothoz ragaszkodni.

Ugyanakkor téves gondolatnak tartom, hogy ha elkezdünk alkatrészeket "jobb" (drágább, ismertebb, kedveltebb...) példányokra cserélgetni, attól garantáltan "2-3 kategóriát lépsz felfelé". Ebben a csodavárásban néha olyan mértékű javulást várnak a tulajdonosok, amit lehetetlen megvalósítani. Ezért volt olyan, hogy a megrendelő szavait hallgatva nem fogadtam el a megbízást, mert éreztem, hogy garantáltan csalódás lenne a vége. Inkább azt tanácsoltam, hogy a felkínált összegből tegye rendbe a szobáját és/vagy vegyen egy komolyabb hangsugárzót.

Előfordulnak olyan termékek, ahol a hangszórók magasabb minőségre képesek, mint a végtermék. Ezekkel érdemes foglalkozni, de a gyártók többsége mostanra megtanulta a gazdasági leckét és nem méretezi túl az alkatrészeket, kínosan ügyelnek a költségvetésre. Egy félgagyi hangszóró elé pedig hiába raksz drága kondenzátorok, huzalokat, az bizony félgagyi marad.

d_dok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

arthur3d írta:
2025.02.15., szomb. 20:00
d_dok írta:
Sziasztok!
Mi a véleményetek?
Szia,
Én az Usher BE-10 hangfalaimban cseréltem ki a vezetékeket, szigetelést és a csatlakozókat. Lényegesen jobb lett a kapott hang. Írtam róla egy kis bejegyzést itt a fórumon a "ValhallA világa" részben.
Köszönöm, jó kis írás. Nálam valószínűleg "bolti" kábelek lesznek. :rolleyes:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

d_dok írta:
Sziasztok!
Mi a véleményetek?
Mivel már 1-2 ilyen beavatkozást elvégeztem, így van némi rálátásom a helyzetre.
Amit mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy sajnos nem minden hangsugárzó, hangszórókészet jó alany egy ilyen tuningra. Van amelyikben benne van a potenciál, akár komoly beavatkozásokat is érdemes elvégezni, jelentős összeget rákölteni, mert meghálálja, kvázi át tudja lépni saját árnyékát, de van sajnos olyan is, aminél kidobott pénz az egész, mert a hanszórókészlet alkalmatlan a magasabb minőségre.
A másik fontos kérdés, az értéktartás/elértéktelenedés.
Azért az könnyelmű kijelentés, hogy egy szakszerűen kivitelezett, jelentős javulást hozó tuning, az elértéktelenítené a hangsugárzó. Ezt rend szerint a "belenyúlásmentesfetisiszták" hangosztatják, és azok, akiknek nincs tapasztalatuk a témában.
Én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy a tuningra fordított összeg, rend szerint nem térül meg, hiába költöttünk tízezreket, netán zázezreket a hangsugárzóra, ha mégis eladásra kerül a sor, a ráköltött összeg nem fog realizálódni, talán csak minimálisan.
Sokszor felmerül az az aggály is, hogy ettől megváltozik a hangsugárzó hangkaraktere.
Tapasztalatom szerint nem, vagy csak részben igaz ez az aggály.
Na de had kérdezzem meg, valamilyen szinten nem ez az tuning célja?
Meg kell nyugtassak mindenkit, az alpkarakterét nem veszíti el a hangsugárzó, mivel a hangszórókat meghagyjuk, viszont a beavatkozástól kb. minden tekintetben javul a megszólalás.
Olyantól nem kell tartani, hogy az eddig tetsző hangkarekterű hangsugárzónak olyannyira megváltozik a hanzása, hogy nem fog tetszeni.
Hogy rátérjek a Te hangsugárzódra, Sonus Fabert nem tuningoltam, így konkrét tapasztalatról nem tudok beszámolni, de feltételezem, hogy érdemes vele foglakozni.
A belső kábelezés cseréje abszolut logikus lépés, viszont a csatlakozókról nem gondolnám, hogy a gyenge láncszem lenne, bár ha mindenre kiterjedő, alapos tuningban gondolkodunk, akkor minden számíthat.
Sokkal inkább javasolt foglalkozni a hangváltó alkatrészeivel, mert ezek rejtik magukban a legnagyobb tartalékokat, a gyártók leginkább ezeken, és a kábeleken spórolnak, mert ez nem látszik.
Magát a kapcsolást általában nem kell bolygatni, vannak kivételek, de ezek általában jól ki vannak találva, ellenben az alkatrészek sokszor még igen magas kategóriájú hangsugárzókban is, igen elspórolt, filléres darabok. Különösen igaz ez pl. az ellenállásokra, azokra a filléres "kockacukrokra", a kerámia ellenállásokra, amik még a milliós kategóriájú hangsugárzókban is sajnos általánosak. Tapasztalatom szerint, ezek jelentősen lehúzzák, hátráltatják a hangszórókat abban, hogy a valós tudásukat nyújtsák.
Ezek után következhetnek a kondenzátorok, végül a tekercsek, de tapasztalatom szerint, ez utóbbiak a legkevésbé elspóróltak.
Tehát én a belső kábelek mellett, a hangváltó alkatrészeire fókuszálnék, ezek közűl is elsősorban azokra, amelyek a hangszórókkal sorba kötöttek, mert nagyrészt ezek szólnak bele a hangba.
Hogy egy ilyen bevetés mennyibe fáj? Ez függ az alkatrészek, kábelek minőségétől, és mennyiségétől, tehát itt csak a pénztárca szab határt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

arthur3d
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 285

Hozzászólás Szerző: arthur3d »

d_dok írta:
Sziasztok!
Mi a véleményetek?
Szia,
Én az Usher BE-10 hangfalaimban cseréltem ki a vezetékeket, szigetelést és a csatlakozókat. Lényegesen jobb lett a kapott hang. Írtam róla egy kis bejegyzést itt a fórumon a "ValhallA világa" részben.
It's not enough to have talent, you also have to be Hungarian. Robert Capa (1913-1954)

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 921

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

fererencz írta:
d_dok írta:
Sziasztok!
Mi a véleményetek?
Ezt sosem értettem, ha jobb lesz kevesebbet ér… gondolkodik.gif
Vissza lehet egyébként alakítani , amennyiben visszaépítésre kerül az eredeti alkatrész.. :D
Te döntöd el mit szeretnél de aránylag kis zsetonból 2-3 kategóriát lépsz felfelé és utána nem akarsz majd megválni tőle…de csak jó minőségi alkatrésszel csináld és főleg ha nem adod el egy pár évig , mert másképpen nem éri meg… leborulok.gif
"Az igazi barát szemből támad."

d_dok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

fererencz írta:
d_dok írta:
Sziasztok!
Mi a véleményetek?
Ezt belekaluláltam, bár nem feltétlenül ezt látom a piacon. Inkább a kérdés műszaki részére várnék véleményeket...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: fererencz »

d_dok írta:
Sziasztok!
Mi a véleményetek?
Nem szotkam hibázni.

d_dok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok!
Mi a véleményetek?

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

wasiliy888 írta:
2025.01.17., pén. 19:00
Jozef76 írta:
2025.01.17., pén. 10:22
Jozef76 írta:
2024.07.01., hétf. 14:59
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Vannak olyan fólia kondik amin jelölve van a külső réteg kivezetése ilyen a jantzen alumen. Amin nincs jelölve azt hogy lehet megtudni?
IMG_20240701_140319.jpg
Erre a kérdésemre nem sok választ kaptam ami használható. 😆
Szerintem a gyártó honlapján található adat erre vonatkozóan a legtöbb márkánál, és ha nem is minden típusnál azon belül, azért soknál biztosan fellelhető.
Ha sokféle érdekel nézd meg a 'humble homemade hifi'-n. Ezt beírod a keresőbe, a megjelenő honlapon felül találsz egy 'capacitors' fület. Egészen sokféle kondit felsorolnak, rövid értékelés is van a gyári leírások mellett, amiben gyakran szerepel a kivezetők anyaga is.
Köszönöm.
Azt az oldalt ismerem már 20 éve.
Már próbálkoztam a gyártó honlapján is tájékozódni, de nem sok mindent találtam.
Egyes gyártók jelölik, de vannak akik nem.
Valahogy mérés vagy valami trükk, okosság hátha lenne! 😉

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 111

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Jozef76 írta:
2025.01.17., pén. 10:22
Jozef76 írta:
Vannak olyan fólia kondik amin jelölve van a külső réteg kivezetése ilyen a jantzen alumen. Amin nincs jelölve azt hogy lehet megtudni?
IMG_20240701_140319.jpg
Szerintem a gyártó honlapján található adat erre vonatkozóan a legtöbb márkánál, és ha nem is minden típusnál azon belül, azért soknál biztosan fellelhető.
Ha sokféle érdekel nézd meg a 'humble homemade hifi'-n. Ezt beírod a keresőbe, a megjelenő honlapon felül találsz egy 'capacitors' fület. Egészen sokféle kondit felsorolnak, rövid értékelés is van a gyári leírások mellett, amiben gyakran szerepel a kivezetők anyaga is.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

Jozef76 írta:
IMG_20240701_140319.jpg

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

greenbio írta:
2024.12.01., vas. 07:20
Sziasztok! Öntapadós bitumen lapokat vettem, természetesen belülről szeretném a dobozba beleapplikálni. Nem fog keresni egy idő után? A doboz anyaga pozdorja ha jól látom.
Rengeteg ilyen termék van a piacon a gagyitól a professzionálisig. Ismert márka kínálatából válassz lehetőleg olyat, amit az autóhifi stúdiók használnak, az megtapad mindenen! Az építőiparban használt megoldásokat általában melegítve kell felrakni, ami otthon problémás lehet. A felületkezelés, portalanítás is meghatározza, meddig marad a helyén a cucc, de egy applikátor célszerszám is sokat dob a végeredményen, mert kézzel nem egyszerű mindenhol kellő nyomást kifejteni.

Ezek a tömegnövelő megoldások nem jók mindenre, ezért érdemes átgondolni a használatuk előtt, mit is akarunk megoldani.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3437

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

greenbio írta:
2024.12.01., vas. 07:20
Sziasztok!

Öntapadós bitumen lapokat vettem, természetesen belülről szeretném a dobozba beleapplikálni. Nem fog keresni egy idő után? A doboz anyaga pozdorja ha jól látom.
Teszel egy próbát hasonló anyagra felragasztva. Baromi nehéz leszedni. Én több féle bitumenes lemezt, közte az orosz autóhifis fajtát is használtam nem csak hifi, hanem autó, kültéren, mert ez kiváló szigetelő anyag is. Kültéren, tetőn, kémény tövében is. 20év után sem esett, mállott le, csak fakult a szine. Sajnos diy hangfalamba belül nem tattem ilyet, más vastag textil van falon, arra már nem praktikus ez a bitumenes. Ha hőlégfúvoval melegíted, még stabilabb a rögzítése.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 407

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Sziasztok!

Öntapadós bitumen lapokat vettem, természetesen belülről szeretném a dobozba beleapplikálni. Nem fog keresni egy idő után? A doboz anyaga pozdorja ha jól látom.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

turho írta:
2024.07.01., hétf. 18:41
Lenne egy hangváltós kérdésem. Mélyhang út, soros 1 mH, párhuzamos 44 uF. Ha szeretném egy picit magasabbra engedni az átvitelt, járható út (próbának) a 44 uF-dal soros pl. 0.25 ohm? Tehát leszimulálhatom azt, hogy pl. mintha 22, 33 uF-ot tennék helyette? Másik ötlet, kicsit csökkenteni az 1 mH soros tekercs induktivitását.
A 0.25 ohm bekötése minimális változást fog eredményezni. Messze nem az lesz a hatása, mint a kondenzátor értékét felezni. Ha feljebb akarod engedni a mélyhangszórót, akkor inkább utóbbi lépésnek lenne értelme. Amúgy is ráférne erre a kapcsolásra, mert nagyon aszimmetrikus a működése az 1mH induktivitással. Néhány mérési adat sokat segítene a tanácsadás hatékonyságán.

44uF - 0,25 ohm.jpg
22uF - 0,01 ohm.jpg

turho
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 64

Hozzászólás Szerző: turho »

Lenne egy hangváltós kérdésem.
Mélyhang út, soros 1 mH, párhuzamos 44 uF.
Ha szeretném egy picit magasabbra engedni az átvitelt, járható út (próbának) a 44 uF-dal soros pl. 0.25 ohm? Tehát leszimulálhatom azt, hogy pl. mintha 22, 33 uF-ot tennék helyette?
Másik ötlet, kicsit csökkenteni az 1 mH soros tekercs induktivitását.
Köszi aki konyít a váltótervezéshez, és válaszol.
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

IMG_20240701_140319.jpg

Badics Gergely
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Badics Gergely »

Nagyon köszönöm a választ!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Badics Gergely írta:
2024.06.11., kedd 23:25
- Javasoljátok -e a gyári üveggyapot bélés mellett további ragasztható rezgéscsillapító anyag használatát a kabinetben?
Belerakhatsz bármit, de biztosan hatással lesz a megszólalásra, főleg ha valóban rezgéscsillapítást akarsz. Ez nem azonos a belső hangcsillapítással, ami a reflexiókat próbálja csökkenteni, míg a rezgéscsillapítás inkább a mechanikai rezgéseket igyekszik gátolni. Egy hangsugárzó hangzásában mindkettőnek szerep jut, szabadon lehet velük hangolni a produkciót, de egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz a végeredmény. A régi komolyabb hangdobozoknál sokszor erős indokok állnak a kialakítás mögött, nem úgy, mitn a mai termékek nagy részénél, amiket inkább marketingesek terveznek, nem mérnökök.

Badics Gergely
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Badics Gergely »

Szervusztok!

Remélem, ez a megfelelő topik, ahol érdeklődhetek.
Korábban vásároltam egy Braun L710-es dobozt, aminek sajnos levágták a kábeleit ( gyárilag nincs terminál a dobozon, egyből a hangváltóból jön a kábel ) . Hallgattam egy ideig simán "összesodort" érpárokkal egy másik kábellel, de nagyon bántotta a szememet - vagy még inkább a tudatomat - a dolog. Így az elmúlt napokban újrakábeleztem teljesen. Ehhez persze meg kellett nyitnom a dobozt, ha pedig már ebbe az állípotába jutott a projekt, gondoltam, kicserélem a lassan 50 éves (50 MF-os) kondikat a hangváltóban. Igen, tudom hogy ez mind befolyással van a hangra, de mindenképpen meg szeretném lépni a dolgot, remélhetőleg minőségi irányba.

További kérdéseim a projekttel kapcsolaban:

- Javasoljátok -e a gyári üveggyapot bélés mellett további ragasztható rezgéscsillapító anyag használatát a kabinetben?
- Milyen NEM szilikonalapú ragasztóanyagot javasoltok a hátfal visszahelyezéséhez a gyári csavarokon kívül? (Gyárilag egy fekete, már nem gyártott - egyébként szilikonhoz hasonló , de nem az - anyagot használtak erre.
- Mundorf elkókra kaptam javaslatot, de szívesen meghallgatom a ti ötleteiteket is!

Köszönöm a segítséget!

Üdv,
Csatolmányok
braun-L715-LF-700-black-left-lighter-2000-1.jpg
20240516_200600.jpg

arthur3d
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 285

Hozzászólás Szerző: arthur3d »

denesdr írta:
2024.06.11., kedd 08:07
arthur3d írta:
2024.06.10., hétf. 23:38
Meg tudná mondani valaki, hogy ezek milyen értékű kondenzátorok?
A 6J előtt feltüntetett számértékből lehet kiolvasni a kapacitást, tehát pl a 126J feliratú az 12uF.
Nagyon szépen köszönöm!
It's not enough to have talent, you also have to be Hungarian. Robert Capa (1913-1954)

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

arthur3d írta:
2024.06.10., hétf. 23:38
Meg tudná mondani valaki, hogy ezek milyen értékű kondenzátorok?
A 6J előtt feltüntetett számértékből lehet kiolvasni a kapacitást, tehát pl a 126J feliratú az 12uF.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”