Sziasztok,
egy korábbi mosós posztomat egészíteném ki a mai írással:
Bevezetés:
Csak akkor vagyok elégedett egy lemez hangjával, ha (a mikro karcokat leszámítva) teljesen csendes. Nem recseg, nem pattog, nem serceg, és a hangja mikro és makro szinten is rendben van, vagyis nem produkál dinamika veszteséget (amit a retkes lemezek simán tudnak). Tapasztalataim szerint elérhető ez az állapot, de néha több mosási menetet igényel. Mivel nemrég kezdtem lemezeket hallgatni és csak most építgetem a gyűjteményemet, a lemezeim többsége 40 - 60 év mocskától szabadul meg az első mosás alkalmával, szóval meg tudom érteni, ha nem feltétlenül megy elsőre a dolog (meg néha másodikra sem, de erről lentebb…).
Előzmények:
Mikor megvettem a lemezjátszómat boldogan vetettem magam a zenehallgatásba, hogy most aztán itt a Nirvána és többet meg sem kell mozdulni. Csak leülök és úgy szólnak - az egyébként sokszor nagyon drága - lemezek, ahogy előtte el sem tudtam képzelni. Aztán valahogy nem ez lett… Mindent csináltak a lemezek, speciel jól azt valahogy nem akartak szólni. Sőt tulajdonképpen ócskán szóltak. Recsegés, sercegés, pattogás, és sokszor olyan torz és dinamikátlan hang, amit legutoljára a nagyapám Szokol rádiójától hallottam. Kicsit le voltam lombozva…
Aztán utána olvasva, kiderítettem, hogy akkor most le kellene mosni a lemezeket. Remek…
Eleinte mosatni hordtam őket, de a drága és agyon hájpolt mosókban sem mosták le normálisan. Amikor már egy vagyont hagytam a mosó cégeknél, és tulajdonképpen az esetek többségében elégedetlenül hallgattam a végeredményt, eldöntöttem, hogy beszerzek egy mosót.
Először egy Project VC-E vákuumos mosót vettem, de sokszor a gyári folyadékkal mosva is 3-4-5 ször kellett lemosni egy (hangsúlyozom, hogy 40 - 60 év retkét magán viselő) lemezt, hogy csendben maradjon. Ezt megunva, vettem egy olcsó VEVOR ultrahangos mosót is. Mindkettőt egyszerre használom. Így már az esetek többségében elég egy kombinált mosás, de még mindig sokszor előfordul, hogy kell egy második menet. Elég uncsi. De legalább nem kell 4 - 5 ször mosni mert az ultrahangos elvégzi a feladat nagy részét. Nem tudom ki mennyire háklis a lemezek hangjára, de nekem ez az állandó mosogatás végtelen szívásnak tűnik (szó szerint

). Mivel elég nagy iramban veszem a lemezeket, igazi neverending story… Lehet ki kellene próbálnom másik mosófolyadékot is?
Technika:
- Először az ultrahangos mosóban mennek a lemezek 20 - 25 percet, 30 - 35 C∘ körüli hőmérsékleten, ehhez desztillált víz plusz isopropyl alkohol kombót használok. A mellékelt fotón látszik, hogy amikor leszűröm a mosó folyadékot mennyi retek marad hátra kb. 20 lemez után. És ez csak az, ami szabad szemmel jól látható. Néha ennél sokkal furcsább cuccok is előkerülnek…
- Ezután a vákuumosban megy egy rendes mosási kör. Először vegyszeresen lemosom a lemezt (6 fordulat egy irányba, majd 6 fordulat a másik irányba), majd leszívás (4 fordulat). Itt a Project saját 1:10 hígítású folyadékát használom szigorúan orvosi minőségű desztillált vízzel. A folyadékot spriccelővel hordom fel, mert így egyenletesebben lehet eloszlatni. Ajánlották, hogy felhasználás előtt melegítsem fel a mosófolyadékot 30 - 40 C∘ - ra, de ennek csak egy lemez lemosásánál lehet értelme, mert 10 perc múlva úgyis hideg lesz, szóval ezt nem csinálom.
A Project saját keféjét használom a mosáshoz. Próbáltam mindenféle kecske meg egyéb szőröket is, ezek nem hozták a szintet. Vagy hullott a szőrük, vagy nem voltak elég merevek a mosáshoz, vagy csak szétestek 3 mosás után. Egyébként a lejátszás előtti portörléshez is javasolta valaki a kecskeszőr kefét a karbon helyett, de nekem az úgy feltöltötte a lemezeket sztatikusan, hogy csak úgy füstölt… Maradtam a karbonnál.
- Végül tiszta desztillált vízzel lemosom (6 fordulat egy irányba, majd 6 fordulat a másik irányba), majd leszívás (4 fordulat). Ettől azt remélem, hogy mind az ultrahangos mosóban, mind a vákuumosban rárakódott vegyszereket lemossa. A vegyszeres és a vizes mosáshoz külön kefét használok, hogy még annyi vegyszer se maradjon a mosás után, ami a kefével rákerül.
Időben még mindig elég sok. 20 lemez kb. 2-2,5 óra… Viszont az eredmény eléggé kárpótol a sok kínlódásért.
Kicsit kacsingatok egy Humminguru lemezmosó irányába, hátha az lemosná egy menetben a lemezeimet, de az meg annyira drága, hogy csak szórakozásból, próba nélkül nem merem megvenni.
Bocs, kicsit hosszúra sikeredett. Mindenkinek jó zenehallgatást kívánok.
g
u.i.: Mindenki okulására bátran ki lehet egészíteni / építő jellegű bírálatokkal illetni a leírtakat

Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event