Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lp lemezmosó topik

Giordano
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 2

Re: Lp lemezmosó topik

Hozzászólás Szerző: Giordano »

SoundMania írta:
2024.11.18., hétf. 19:43
Giordano írta:
2024.11.17., vas. 22:03
Csináltam egy lemezmosót. Többnyire PETG nyomtatott alkatrészek, az alap mart üvegszálas lap.
A porszívó motor ilyen: https://www.aliexpress.com/item/1005006828397291.html. 21V-ról hajtom, mert 28V-ról túl erős. Jó minőségű nyomtatás kell hozzá, meg az alap egy G10 (üvegszálas epoxi) lap.
Ha valakit érdekel, szóljon.
JG
Hova szívja a mosófolyadékot?
Hello, a jobb oldalon a szélén a kicsit nagyobb átmérőjű rész egy hangtompító, oda. A PETG amit használok nekem nem töltődik. Van antisztatikus filament is, de nem kell.

ÜDV JG

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Giordano írta:
Csináltam egy lemezmosót. Többnyire PETG nyomtatott alkatrészek, az alap mart üvegszálas lap.
A porszívó motor ilyen: https://www.aliexpress.com/item/1005006828397291.html. 21V-ról hajtom, mert 28V-ról túl erős. Jó minőségű nyomtatás kell hozzá, meg az alap egy G10 (üvegszálas epoxi) lap.
JG
A nyomtatott, műanyag alkatrészek nem töltik vissza elektrosztatikusan a lemezt?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1168

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Giordano írta:
JG
Hova szívja a mosófolyadékot?

Taarzan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 229

Hozzászólás Szerző: Taarzan »

Azt látom, hogy erdemes ultrahangos plusz vákuumos tisztítóban gondolkodni. Nem is az áruk, de két eszközt nem akarnék feltétlenül venni. Ha egyet vennék melyiket érdemesebb?
Itt olvastam a HumminGuru-ról ez szárít is... jó megoldás lehet egyben?
Naim CD5x - FlatCap XS - Naim ND5 XS - Rega Planar 6 AT VM760SLC / Naim StageLine N - Naim HiCap2 / Naim NAC282 / NAP250DR - AudioSolution Figaro BL
ISOL-8, Furutech, QED, DNM, Viablue, RiCable

Giordano
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: Giordano »

JG
Csatolmányok
sw.jpg
felulnezet.jpg
elolnezet.jpg
bldc_motorral.jpg
bldc_motorral.jpg

gnagy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 74

Hozzászólás Szerző: gnagy »

Sziasztok,

egy korábbi mosós posztomat egészíteném ki a mai írással:

Bevezetés:
Csak akkor vagyok elégedett egy lemez hangjával, ha (a mikro karcokat leszámítva) teljesen csendes. Nem recseg, nem pattog, nem serceg, és a hangja mikro és makro szinten is rendben van, vagyis nem produkál dinamika veszteséget (amit a retkes lemezek simán tudnak). Tapasztalataim szerint elérhető ez az állapot, de néha több mosási menetet igényel. Mivel nemrég kezdtem lemezeket hallgatni és csak most építgetem a gyűjteményemet, a lemezeim többsége 40 - 60 év mocskától szabadul meg az első mosás alkalmával, szóval meg tudom érteni, ha nem feltétlenül megy elsőre a dolog (meg néha másodikra sem, de erről lentebb…).

Előzmények:
Mikor megvettem a lemezjátszómat boldogan vetettem magam a zenehallgatásba, hogy most aztán itt a Nirvána és többet meg sem kell mozdulni. Csak leülök és úgy szólnak - az egyébként sokszor nagyon drága - lemezek, ahogy előtte el sem tudtam képzelni. Aztán valahogy nem ez lett… Mindent csináltak a lemezek, speciel jól azt valahogy nem akartak szólni. Sőt tulajdonképpen ócskán szóltak. Recsegés, sercegés, pattogás, és sokszor olyan torz és dinamikátlan hang, amit legutoljára a nagyapám Szokol rádiójától hallottam. Kicsit le voltam lombozva…
Aztán utána olvasva, kiderítettem, hogy akkor most le kellene mosni a lemezeket. Remek…
Eleinte mosatni hordtam őket, de a drága és agyon hájpolt mosókban sem mosták le normálisan. Amikor már egy vagyont hagytam a mosó cégeknél, és tulajdonképpen az esetek többségében elégedetlenül hallgattam a végeredményt, eldöntöttem, hogy beszerzek egy mosót.

Először egy Project VC-E vákuumos mosót vettem, de sokszor a gyári folyadékkal mosva is 3-4-5 ször kellett lemosni egy (hangsúlyozom, hogy 40 - 60 év retkét magán viselő) lemezt, hogy csendben maradjon. Ezt megunva, vettem egy olcsó VEVOR ultrahangos mosót is. Mindkettőt egyszerre használom. Így már az esetek többségében elég egy kombinált mosás, de még mindig sokszor előfordul, hogy kell egy második menet. Elég uncsi. De legalább nem kell 4 - 5 ször mosni mert az ultrahangos elvégzi a feladat nagy részét. Nem tudom ki mennyire háklis a lemezek hangjára, de nekem ez az állandó mosogatás végtelen szívásnak tűnik (szó szerint 🙂). Mivel elég nagy iramban veszem a lemezeket, igazi neverending story… Lehet ki kellene próbálnom másik mosófolyadékot is?

Technika:
- Először az ultrahangos mosóban mennek a lemezek 20 - 25 percet, 30 - 35 C∘ körüli hőmérsékleten, ehhez desztillált víz plusz isopropyl alkohol kombót használok. A mellékelt fotón látszik, hogy amikor leszűröm a mosó folyadékot mennyi retek marad hátra kb. 20 lemez után. És ez csak az, ami szabad szemmel jól látható. Néha ennél sokkal furcsább cuccok is előkerülnek…
- Ezután a vákuumosban megy egy rendes mosási kör. Először vegyszeresen lemosom a lemezt (6 fordulat egy irányba, majd 6 fordulat a másik irányba), majd leszívás (4 fordulat). Itt a Project saját 1:10 hígítású folyadékát használom szigorúan orvosi minőségű desztillált vízzel. A folyadékot spriccelővel hordom fel, mert így egyenletesebben lehet eloszlatni. Ajánlották, hogy felhasználás előtt melegítsem fel a mosófolyadékot 30 - 40 C∘ - ra, de ennek csak egy lemez lemosásánál lehet értelme, mert 10 perc múlva úgyis hideg lesz, szóval ezt nem csinálom.
A Project saját keféjét használom a mosáshoz. Próbáltam mindenféle kecske meg egyéb szőröket is, ezek nem hozták a szintet. Vagy hullott a szőrük, vagy nem voltak elég merevek a mosáshoz, vagy csak szétestek 3 mosás után. Egyébként a lejátszás előtti portörléshez is javasolta valaki a kecskeszőr kefét a karbon helyett, de nekem az úgy feltöltötte a lemezeket sztatikusan, hogy csak úgy füstölt… Maradtam a karbonnál.
- Végül tiszta desztillált vízzel lemosom (6 fordulat egy irányba, majd 6 fordulat a másik irányba), majd leszívás (4 fordulat). Ettől azt remélem, hogy mind az ultrahangos mosóban, mind a vákuumosban rárakódott vegyszereket lemossa. A vegyszeres és a vizes mosáshoz külön kefét használok, hogy még annyi vegyszer se maradjon a mosás után, ami a kefével rákerül.

Időben még mindig elég sok. 20 lemez kb. 2-2,5 óra… Viszont az eredmény eléggé kárpótol a sok kínlódásért.
Kicsit kacsingatok egy Humminguru lemezmosó irányába, hátha az lemosná egy menetben a lemezeimet, de az meg annyira drága, hogy csak szórakozásból, próba nélkül nem merem megvenni.

Bocs, kicsit hosszúra sikeredett. Mindenkinek jó zenehallgatást kívánok.
g

u.i.: Mindenki okulására bátran ki lehet egészíteni / építő jellegű bírálatokkal illetni a leírtakat 🙂
Csatolmányok
20241013_194159.jpg
20241013_185327.jpg
Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

zoli73 írta:
2024.03.29., pén. 09:46
Voyager írta:
2024.03.28., csüt. 20:05
PgSpa írta:
2024.03.24., vas. 20:20

Én már egy éve ilyet használok. Jobbnak találom a hatásosságát, mint az Okki-Nokkihoz adott folyadékét.
Anno, mielőtt megvettem utána is olvastam, mindehol dícsérik.
Itthon is kapható, én talán a lemeztasakos cégtől vettem, ha jól emlékszem.
Meg is jött. Holnap mosok, mosok és mosok. :D
Nagyon kulturált a csomagolás (és a fecskendők is).
Majd mesélj, milyen!
Nem felejtettem, hogy írjak a kérésedre csak mostanában sok egyéb dolgom akadt.

Engedd meg, hogy most ne menjek bele a mosási módszerek részleteibe, mint például, miért kell száraz ecsettel megtisztítani a címkét, mielőtt a mosógépre kerül, vagy hasonló mesterfogásokba (kankotsu).

A lényeg, hogy ezzel a folyadékkal mosott lemezek rendkívül zajmentesek (csaknem a legjobb amit eddig tapasztaltam). Igaz, én már-már kórosan figyelek a pormentességre és tisztaságra. :D
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

gnagy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata Humminguru lemezmosóval? Esetleg a régi vs új verzióval?
Lenne pár kérdésem.
Kiváltható egy vákumos mosás a készülékkel / van olyan hatékony, mint egy vákumos?
Érdemes lehet 3× árat fizetni az újabb verzióért?
Milyen folyadékkal használod?
A válaszokat előre is köszönöm.
Gábor
Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 704

Hozzászólás Szerző: tollact »

HelloweenKing írta:
2024.08.05., hétf. 13:23
Sziasztok!

Kezdő vagyok Vinyl terén és mielőtt kárt okozok inkább kérdezek, szerintem tudtok tanácsot adni. :)
Vannak lemezek, pl. Music On Vinyl kiadó, amik sercegés nélkül szólnak, de vannak pl. Nuclear Blast lemezek, amik durván sercegnek.

Látom többen írtátok, hogy új lemezt is mosni kell mielőtt elkezdjük hallgatni.
Teljesen elvesztem benne, hogy vákumos vagy ultrahangos vagy mindkettő. (beruházni ugye 2 gépre nem éppen költséghatékony)

Új lemeznél elég lehet az ultrahangos és a vákumos inkább szennyezettebb lemezekhez javasolt?

Köszönöm, ha tudtok segíteni.
Szerintem egy vákumos, jól megválasztott folyadékkal használva bőven elegendő. Nekem új és erősen használt lemezekhez is bevált. Ha akarsz hívj fel. húsz 2negyvenegy8551
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

HelloweenKing
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: HelloweenKing »

Sziasztok!

Kezdő vagyok Vinyl terén és mielőtt kárt okozok inkább kérdezek, szerintem tudtok tanácsot adni. :)
Vannak lemezek, pl. Music On Vinyl kiadó, amik sercegés nélkül szólnak, de vannak pl. Nuclear Blast lemezek, amik durván sercegnek.

Látom többen írtátok, hogy új lemezt is mosni kell mielőtt elkezdjük hallgatni.
Teljesen elvesztem benne, hogy vákumos vagy ultrahangos vagy mindkettő. (beruházni ugye 2 gépre nem éppen költséghatékony)

Új lemeznél elég lehet az ultrahangos és a vákumos inkább szennyezettebb lemezekhez javasolt?

Köszönöm, ha tudtok segíteni.

new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 226

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: new_dualcs5000 »

Vákuumos és ultrahangos lemezmosót is használok.
A nem túl makacs szennyeződésekhez nekem nagyon bevált az ultrahangos mosó.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

akvapark írta:
2024.05.26., vas. 15:06
Végre egy kérdésben - gagyi lemezmosó - egyetértünk. ;peace;
És végre többen is leírják, amit évtizedek óta karattyolok. :tutiok:
Ettől azért több dologban egyetértünk. :napsut:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1343

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Végre egy kérdésben - gagyi lemezmosó - egyetértünk. ;peace;
És végre többen is leírják, amit évtizedek óta karattyolok. :tutiok:
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

supertrump írta:
2024.05.26., vas. 13:53
Mi a véleményetek a Pro-Ject Spin Clean-ről? https://www.project-audio.com/en/product/spin-clean-2/
Ha csak pár lemezem van... addig... emészthetőbb a 40 ezres ár a 250-el szemben. Lusta vagyok elvinni és bumlizni a lemezekkel Bp-n, hogy ott lemosassam egy gépivel. Meg szívesen csinálnám magam.

Akinek esetleg tapasztalata is van vele, a 180g-os lemezek valóban kissé szorulnak benne? Ez a kézi forgatgatás az eszközben, legalább is videók alapján kissé félelmetesnek hat, mintha túlságosan szorulna a lemez. Forgatásnál nem fordulhat elő sérülés ez miatt, barmolás a lemezeken?
Nekem volt ilyenem, de hatékonynak semmiképp nem nevezném. A koszt ugyan fellazítja, de ott is hagyja a lemezen, így teljesen értelmetlen a használata, csak az időnket pocsékoljuk vele. Ráadásul ahogy mossuk a lemezeket vele egymás után, a mosófolyadék egyre koszosabb lesz, és azzal dörzsölgetjük a következő lemezt. Ha jót akarunk, akkor minden lemez után cserélni kellene a folyadékot, viszont ennek sincs értelme. Nem beszélve egy olyan negatív tulajdonságáról, amit még senki sem említett. Mivel függöleges helyzetben forgatjuk benne a lemezt, így közben a folyadék beszivárog a két közrefogó tárcsa alá és áztatja, ennél fogva károsítja, károsíthatja a cimkét, ami ugye nem kívánatos.
Ez az eszköz se nem praktikus, se nem hatékony, egy totál melléfogás, egy olyan ember agyából pattanhatott ki, akinek fogalma sincs a lemezmosás mibenlétéről. Az meg már csak hab a tortán, hogy ennyiért szó szerint rablás, más márkanév alatt is fut ez a termék(pl. Disco Antistat), jóval kedvezőbb áron.
Ha jót akarsz, akkor sajnos nem tudod megúszni a vákuumos mosatást.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

supertrump
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: supertrump »

Köszönöm nektek, máris elengedtem. Akkor gépi vagy semmi, ez eldőlt végérvényesen. :smile53:
ATV 4K (Infuse Pro) > LG OLED evo C4 65" | Q Acoustics M20
RoPieee > Topping E30 II > NAD C 316BEE V2 > ??? > REL T/5x
RoPieee > iFi Zen DAC 3 > iFi Zen CAN 3 > Sennheiser HD600
ANC: Sennheiser Momentum 4

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

supertrump írta:
Mi a véleményetek a Pro-Ject Spin Clean-ről? https://www.project-audio.com/en/product/spin-clean-2/
Ha csak pár lemezem van... addig... emészthetőbb a 40 ezres ár a 250-el szemben. Lusta vagyok elvinni és bumlizni a lemezekkel Bp-n, hogy ott lemosassam egy gépivel. Meg szívesen csinálnám magam.

Akinek esetleg tapasztalata is van vele, a 180g-os lemezek valóban kissé szorulnak benne? Ez a kézi forgatgatás az eszközben, legalább is videók alapján kissé félelmetesnek hat, mintha túlságosan szorulna a lemez. Forgatásnál nem fordulhat elő sérülés ez miatt, barmolás a lemezeken?
Ezzel nem lehet és nem is szabad lemezt mosni.

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 580

Hozzászólás Szerző: andarson »

supertrump írta:

Én videót nem néztem róla és tapasztalatom sincs, de nem gondolnám hasznosnak. A lemezmosás lényege - ha jól tudom -, hogy a lemezmosó folyadékkal feloldott koszt vákuummal kiszívják a barázdák közül és így lesz tiszta a lemez. De ha jól gondolom ez utóbbi itt nem valósul meg, ami miatt szerintem ez nem jó lemezmosásra. Én elengedném a vásárlás gondolatát.
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

supertrump
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: supertrump »

A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára supertrump 2024.05.26., vas. 13:57-kor.
ATV 4K (Infuse Pro) > LG OLED evo C4 65" | Q Acoustics M20
RoPieee > Topping E30 II > NAD C 316BEE V2 > ??? > REL T/5x
RoPieee > iFi Zen DAC 3 > iFi Zen CAN 3 > Sennheiser HD600
ANC: Sennheiser Momentum 4

gnagy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ha valaki benevezne egy ilyenre, éppen most került fel: https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php?f=160&t=202648
new_dualcs5000 írta:
2024.04.06., szomb. 15:21
köszönöm gnagy-nak.

https://humminguru.com/products/humming ... -cleaner-2

new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút

gnagy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok,

az ultrahangos témához:
Nekem egy Project VC-E vákuumos mosóm van. Szeretem a gyerekbetegségeivel együtt, ugyanakkor a gyári folyadékkal sokszor 3-4-5 mosással jutok el a kívánt eredményig. Ha eljutok.
Nálam egy mosási kőr így néz ki:
- vegyszeresen lemosom a lemezt (6-7 fordulat), majd leszívás (4 fordulat)
- tiszta desztillált vízzel lemosom (6-7 fordulat), majd leszívás (4 fordulat)
na ebből kell sokszor a 3-4-5 menet a csendes állapotig. Időben is elég sok + macerás.
Aztán nemrég aláltam egy olcsó ultrahangos mosót: https://www.vevor.de/ultraschall-reinig ... _LEALw_wcB
Gondoltam, ennyit már csak a szórakozás miatt is megér.
Egy menetben 4 lemezt lehet vele mosni, majd egyesével szépen átmostam még egy kőrt a vákuumosban is (márcsak a rárakódott vegyszerek miatt is érdemes). Sok lemezt mostam akkor egyszerre, de akárhányat meghallgattam, mind nagyon rendben volt. Szóval egyenlőre nekem bevált.
Egy lentebb is linkelt milliós gépet egyenlőre nem tervezek vásárolni (azért azt nem írom, hogy soha :-)), de elhiszem, hogy jól működik, és főleg kényelmesebb. Az én módszerem kicsit macerásabb, de cserébe olcsóbb.
g

szfi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: szfi »

Semmi. Vákumossal élek vissza kb 1 éve. Van lemez amit háromszor is mostam és egyre tisztább lett. Ha ez kiváltható volna kombinálttal értsd. ultrhang és válom egyezon berendezésben, akkor el kezdek gyűjteni.
NorstoneSpider,Pro-JectWMit5,KecesIQRP1500A,AVA KZH-8
Kábel egyveleg
ThorensTD124Jelco850HanaMl, Magnat MTT990 Goldring 2400, Keces Ephono, Project VCS2
AurenderA100
EmotivaERC-3, Primare BD32
Heed Lagrange S
Heed Garnd Enigma SE, KEF KC92
Havi 100-150 óra zene kb. 90 m3-en.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 407

Hozzászólás Szerző: greenbio »

new_dualcs5000 írta:
2024.03.30., szomb. 12:09
Kérdezném tisztelettel a nagyérdeműt, kinek, milyen tapasztalata van az ultrahangos mosókkal?
ezt én is kérdeztem nemrég, nem kaptam sok infót :rolleyes:

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1165

Hozzászólás Szerző: violin »

new_dualcs5000 írta:
2024.03.30., szomb. 12:09
Kérdezném tisztelettel a nagyérdeműt, kinek, milyen tapasztalata van az ultrahangos mosókkal?
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Én imádom....bár csak karburátorok tisztítására használom... :rolleyes:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”