Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hálózati zavarszűrő
Re: Hálózati zavarszűrő
Igen ám, viszont külön graetz van a pozitív oldalon, és külön graetz van a negatív oldalon is, és valahogy a hangban 200 Hz jön ki, nem 100 Hz. Ha most tiszta szinuszt adnánk neki, akkor annyi történne, hogy ez a 200 Hz tisztábban szólna. Értelmetlen lett volna.
Próbáltam erősebben RCRC-zni, cseréltem kondenzátort, mondjuk hangilag hasznos volt, végül úgy oldottam meg ezt a problémát, hogy -9.5 dB-vel még lehalkítottam az összes sávot. Ezzel sikerült annyira lecsökkenteni a zajt, hogy 2-3 méterről már semmi nem hallatszik a hangszórókból, 1 méterről is alig, és csak akkor, ha teljes csend van. Legtöbb készülékben hangosabb a trafó, mint ennek a zaja így.
Próbáltam erősebben RCRC-zni, cseréltem kondenzátort, mondjuk hangilag hasznos volt, végül úgy oldottam meg ezt a problémát, hogy -9.5 dB-vel még lehalkítottam az összes sávot. Ezzel sikerült annyira lecsökkenteni a zajt, hogy 2-3 méterről már semmi nem hallatszik a hangszórókból, 1 méterről is alig, és csak akkor, ha teljes csend van. Legtöbb készülékben hangosabb a trafó, mint ennek a zaja így.
DIYAUDIO.HU
Bár nem minden részlet tiszta, de a hálózati egyenirányítás termelte zavar csak 50, vagy 100 Hz
lehet, a 200 Hz-t valami más "termeli".
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Valószínűleg az egyenirányítás kavar be, miután 200 Hz hallatszik leginkább, na ez viszont gond.
DIYAUDIO.HU
Tehát a rendszer zúgása nem olyan, mint egy átlagos erősítőnek, hogy benne van az 50 Hz, meg az összes többi, bár nagyon csekély mértékben benne van, de nagy részét sikerült kivenni, nem ezzel van a probléma.
Teljesen olyan a zúgása, mint a régebbi fénycsöves lámpáknak. Táp RCRC-zet, jó sok kondenzátor párhuzamosan kötve, de átmegy rajta. Természetesen az erősebb zajok is. Most azt remélem, hogyha egy 50 Hz-es tiszta szinuszos tápegységet rátennék, lemenne ez a zaj. Csak most akkor vegyek szünetmentes tápegységet, vagy valami mást?
Teljesen olyan a zúgása, mint a régebbi fénycsöves lámpáknak. Táp RCRC-zet, jó sok kondenzátor párhuzamosan kötve, de átmegy rajta. Természetesen az erősebb zajok is. Most azt remélem, hogyha egy 50 Hz-es tiszta szinuszos tápegységet rátennék, lemenne ez a zaj. Csak most akkor vegyek szünetmentes tápegységet, vagy valami mást?
DIYAUDIO.HU
Éppen szenvedek a fő aktív hangváltós rendszeremmel, sajnos utólag szét kellett szedni, és átalakítani, mert túlságosan nagy volt az alapzaja. Most az egyik dobozt még nehezebben össze tudtam szerelni, de az aktív szűrők (hangváltók) felől még jön zaj. Nem túl nagy, de hallható. Én ezzel már nem akarok szenvedni, így úgy gondolom, valami tiszta 50 Hz-es 230V-os táp kellene neki. Gondolom a toroid trafó nem alakítja ezt át erősen, mármint hangban, tehát nem lesz a táp kimenetén 50 Hz-től jelentősen nagyobb zaj, ha nem tévedek...
Nincs nagy zaj, olyan, mint egy enyhén zúgó trafó, de ha ezt 50 Hz-es tiszta szinusszal ki lehetne venni, az nem jelentene túl nagy problémát... Fokozatkapcsolót már nem akarom az erősítők és a szűrők közé tenni, ugye most olyan, mintha az maximálisan fel lenne ez tekerve.
Nincs nagy zaj, olyan, mint egy enyhén zúgó trafó, de ha ezt 50 Hz-es tiszta szinusszal ki lehetne venni, az nem jelentene túl nagy problémát... Fokozatkapcsolót már nem akarom az erősítők és a szűrők közé tenni, ugye most olyan, mintha az maximálisan fel lenne ez tekerve.
DIYAUDIO.HU
Hálózati zavarszűrő
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid
- rukh
- Fórumlakó
- Értékelés: 50
Hálózati zavarszűrő
Hi!
Azt szeretném megkérdezni, hogy hálózati elválasztó trafó (230V/230V) alkalmazásakor a készülékek testelése/földelése hogyan oldható meg szakszerűen (lakótelepi lakásról van szó)?
Kösz és üdv,
Rukh
Üdv mindenkinek,
Rukh
- béres-jános
- Fórumlakó
- Értékelés: 298
Hálózati zavarszűrő
2016. 10. 21. at 15:54, Az-X írta:
Lenne egy tippem a középső panelra:
(Gyanítom, hogy a hűtőbordás tokokban 2-2 dióda lesz.)
A középső panel egy dc blokkoló! A jobb oldali panelon vannak varisztorok is
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1724
Hálózati zavarszűrő
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Hálózati zavarszűrő
Az, hogy a leválasztótrafó benne van, csupán (bár ez nem csupán ) azt gátolja meg, hogy kóboráramok rohangásszanak. Ennek főleg olyan társasházban van jelentősége, ahol a villamoshálózat kiépítettsége nem teljesen okés.
A feszültségzajt azonban nem szűri, vagyis az 50Hz-es szinuszt nem szabadítja meg a rárakódott zajtól.
Az enyém igen, 50kHz-től. Ez pl. 5kHz-től szűr, ha minden igaz.
Az 1:1 áttételű leválasztótrafó egyrészt "leválasztja" az egyenáramot, másrészt pedig csökkenti / megszünteti a magasabb frekvenciájú hálózati zajokat - tehát szűrőként is funkcionál.
longkft.hu/audioblog/
Hálózati zavarszűrő
A zajt nem "leválasztjuk", hanem "szűrjük". Az, hogy a leválasztótrafó benne van, csupán (bár ez nem csupán ) azt gátolja meg, hogy kóboráramok rohangásszanak. Ennek főleg olyan társasházban van jelentősége, ahol a villamoshálózat kiépítettsége nem teljesen okés.
A feszültségzajt azonban nem szűri, vagyis az 50Hz-es szinuszt nem szabadítja meg a rárakódott zajtól.
Az enyém igen, 50kHz-től. Ez pl. 5kHz-től szűr, ha minden igaz.
Hálózati zavarszűrő
Van aki épít itt zavarszűrőt eladásra is? Privátban keressen meg, köszönöm.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
- dezsoj
- Nincs visszaút
- Értékelés: 23
Hálózati zavarszűrő
Szia,
az Én szűrőm az EMI-t szűri igen. A beépített EMI szűrőben benne vannak az idevaló tekercsek és kondik.
A nagy dobás nem ez, hanem hogy a dobozban benne van egy 2-es és 3-as szintű túlfeszvédelem is, plusz mivel 1:1-es toroiddal galvanikusan le van választva a teljes villamos hálózatól, a szomszéd kávédarálójának a szénkefezaját, és minden EMI szint alatti frekvenciát is leválaszt.
Hálózati zavarszűrő
Hány Hz-től szűri a zajt? Ha jól gondolom, akkor csak EMI-t szűr, ami a MHz-es tartomány.
Nekem ez vált be; 50kHz-től szűr és emberi áron/méretben megvalósítható.
A kondenzátorok hálózati kondik legyenek (250V min, X1 vagy X2 besorolás), a 100 (vagy 120) uH-s tekercsek áramterhelhetőségét pedig érdemes min. 2x-esen túlméretezni. Az ellenállás 1-2W-os legyen.
Ez a végleges verzió bekötés szempontjából. Figyeld a földeléseket. Nagyon fontos...
- dezsoj
- Nincs visszaút
Hálózati zavarszűrő
Ez a végleges verzió bekötés szempontjából. Figyeld a földeléseket. Nagyon fontos...
- dezsoj
- Nincs visszaút
Hálózati zavarszűrő
Sziasztok,
Kis tallózgatás után építettem magamnak egy zajszűrőt . Ezek után nevetségesnek tartok sok cég által gyártott és forgalmazott, de semmivel sem komolyabb betáp kábeleket, leválasztókat és zajszűrőket 1 - 2 - 3 millió Ft-os áron.
Ami az enyémben több, mint néhány alapcuccban:
hálózati zajszűrős bemeneti csatakozó
fázishelyesség figyelés
utána 80 dB-es szűrési finomságú EMI filter (zajszűrő)
túlfeszültség védelem (2 - 3- as szint) az 1-es szint a villanyóra szekrényemben...
lágyindító a toroidnak
1:1 - es külső árnyékolású zajtalan 1000W-os toroid (helytelen fázisbekötésnél minden toroidnak van minimális búgása)
5 db 230V-os leválasztott és szűrt - természetesen földelt kimenet (ez még a képen nincs helyesen bekötve)
A végeredmény számomra nagyon meggyőző - akár digitális, akár analóg komponensekről van szó. High End Show-n, és egyéb bemutatókon sem hallottam ennél komolyabb eredményt. Ez egyszerű fizika, a többi csak duma és meggyőző körítés.
- Az-X
- Fórumlakó
- Értékelés: 59
Hálózati zavarszűrő
Valamiért a linkelt kép eltűnt.:
- Az-X
- Fórumlakó
Hálózati zavarszűrő
Lenne egy tippem a középső panelra:
(Gyanítom, hogy a hűtőbordás tokokban 2-2 dióda lesz.)
- Az-X
- Fórumlakó
Hálózati zavarszűrő
A jobboldali (kisebbik) panelon, közvetlenül a bemenet után lévő 2 kör alakú alkatrészt tippelném varisztornak
Nem látok benne varisztort a túlfesz-védelemre, de talán a trafó kinézetű fojtó mögött van.
- Az-X
- Fórumlakó
Hálózati zavarszűrő
Nem feltétlen egy az egyben szeretném lemásolni. De látod már azzal is előrébb jutottam amit lentebb írtál.
Vannak neten fellelhető kapcsolások, fotók gyári készülékekről, és vannak DIY fórumok. Én nem vagyok villamos mérnök aki egy ilyet meg tud tervezni. Ellenben csóró hifista vagyok műszerész végzettséggel Szóval egy kevéske nézelődés, és valamit összedobok. Gyanítom ha működni fog, nem én leszek az egyetlen aki el akarja majd készíteni.
te komolyan azt gondolod, hogy ki mire szavaz, tippel a képet nézegetve, akkor lemásolsz belőle valamit?
Nekem úgy tűnik, a jobb oldali nyákon a bejövő táp van szűrve CLC-vel. A trafónak látszó valami az nem trafónak van tekerve, hanem pár száz uH lemezelt fojtó. A középső panel a sok kondival számomra nem világos, de talán az tényleg DC blokkoló.
A baloldalon a négy kimenet előtt két fehér légmagos tekercs az még a közös ágon van, és aszimmetrikus zaj szűrésre való. A négy darab ferritgyűrűs fojtó már áganként szimmetrikus zaj szűrő ellentétes tekercseléssel. Az értékek ezen a ferritgyűrűn pár tíz-uH, lehet. A kondik pedig részben földhöz, részben fázis-nulla közé vannak téve. Nem látok benne varisztort a túlfesz-védelemre, de talán a trafó kinézetű fojtó mögött van.
Hálózati zavarszűrő
Köszönöm!
Olvasgatás... nézelődés... után valami ilyesmit szeretnék összehozni.
Pár dolog értelmezésében kérnék pici segítséget az okosabbaktól
Bal oldali rész, kimenet felől... kondi ok, mögötte gondolom egy bifiláris tekercs. Toroid ajánlott, vagy ha van itthon pár hagyományos trafó forma az is jó lehet?
Mögötte újabb kondi.
Majd két oldalt két tekercsnek kinéző dolog. Ez mi célt szolgál, milyen értékű lehet?
Középen kondik ellenállások milyen célt szolgálnak, milyen bekötés szerint lehetnek?
Ezen a panelon jobbra a dióda, pár ellenállás, és az elko gondolom csak a LED-et hajtja.
Jobb oldalt kondi - tekercs kondi sorozat.
Viszont középen az a sok elko, illetve 2 nagy teljesítményű diodának kinéző dolog mi lehet? Ő eliminálná a DC-t?
Jól értelmezem, hogy a jobb oldali rész csak nagyobb teljesítményű? Nekem összesen 4 kimenet kellene, és a legnagyobb fogyasztóm a CA540A erősítőm, tehát nem biztos, hogy kell a jobb oldali rész. Vagy egy ilyen erősítőnek is érdemesebb egy nagyobb teljesítményre képes kimenetet csinálni?
Ez elé a kapcsolás elé tenném be az 1-1-es toroidot, ha van értelme. De ezt majd a gyakorlat megmutatja.
te komolyan azt gondolod, hogy ki mire szavaz, tippel a képet nézegetve, akkor lemásolsz belőle valamit?
Nekem úgy tűnik, a jobb oldali nyákon a bejövő táp van szűrve CLC-vel. A trafónak látszó valami az nem trafónak van tekerve, hanem pár száz uH lemezelt fojtó. A középső panel a sok kondival számomra nem világos, de talán az tényleg DC blokkoló.
A baloldalon a négy kimenet előtt két fehér légmagos tekercs az még a közös ágon van, és aszimmetrikus zaj szűrésre való. A négy darab ferritgyűrűs fojtó már áganként szimmetrikus zaj szűrő ellentétes tekercseléssel. Az értékek ezen a ferritgyűrűn pár tíz-uH, lehet. A kondik pedig részben földhöz, részben fázis-nulla közé vannak téve. Nem látok benne varisztort a túlfesz-védelemre, de talán a trafó kinézetű fojtó mögött van.
- Az-X
- Fórumlakó
Hálózati zavarszűrő
Köszönöm!
Olvasgatás... nézelődés... után valami ilyesmit szeretnék összehozni.
Pár dolog értelmezésében kérnék pici segítséget az okosabbaktól
Bal oldali rész, kimenet felől... kondi ok, mögötte gondolom egy bifiláris tekercs. Toroid ajánlott, vagy ha van itthon pár hagyományos trafó forma az is jó lehet?
Mögötte újabb kondi.
Majd két oldalt két tekercsnek kinéző dolog. Ez mi célt szolgál, milyen értékű lehet?
Középen kondik ellenállások milyen célt szolgálnak, milyen bekötés szerint lehetnek?
Ezen a panelon jobbra a dióda, pár ellenállás, és az elko gondolom csak a LED-et hajtja.
Jobb oldalt kondi - tekercs kondi sorozat.
Viszont középen az a sok elko, illetve 2 nagy teljesítményű diodának kinéző dolog mi lehet? Ő eliminálná a DC-t?
Jól értelmezem, hogy a jobb oldali rész csak nagyobb teljesítményű? Nekem összesen 4 kimenet kellene, és a legnagyobb fogyasztóm a CA540A erősítőm, tehát nem biztos, hogy kell a jobb oldali rész. Vagy egy ilyen erősítőnek is érdemesebb egy nagyobb teljesítményre képes kimenetet csinálni?
Ez elé a kapcsolás elé tenném be az 1-1-es toroidot, ha van értelme. De ezt majd a gyakorlat megmutatja.
Minden toroid búgás érzékeny, minél keményebbre méretezett (kevés réz, sok vas) az időnként búg, A búgás forrása a hálózaton változó 1V-nál kisebb DC komponens, amit főleg a hálózatot nem szimmetrikusan (pozitív és negatív periódust) terhelő eszközök, főleg kapcsolós tápok okoznak. A búgás csökkentésére greatzből és kondiból lehet készíteni DC blokkolót, ami csökkenti a DC-t, és egy picit belepiszkít a szinusz nullátmeneténél.
Hálózati zavarszűrő
Bekötöttem, csak annyira, hogy működik e. Ha kb 10cm-re hajolok hozzá, halk búgást hallani. 0,5m-ről már nem hallom. Ez normális? Lehet/kell ezt valahogy csillapítani? Ha kézzel megfogom, rezgést nem érzek.
Annak van jelentősége, hogy melyik tekercset választom primernek? Sajnos nincs megjelölve.
Minden toroid búgás érzékeny, minél keményebbre méretezett (kevés réz, sok vas) az időnként búg, A búgás forrása a hálózaton változó 1V-nál kisebb DC komponens, amit főleg a hálózatot nem szimmetrikusan (pozitív és negatív periódust) terhelő eszközök, főleg kapcsolós tápok okoznak. A búgás csökkentésére greatzből és kondiból lehet készíteni DC blokkolót, ami csökkenti a DC-t, és egy picit belepiszkít a szinusz nullátmeneténél.
- Az-X
- Fórumlakó
Hálózati zavarszűrő
Bekötöttem, csak annyira, hogy működik e. Ha kb 10cm-re hajolok hozzá, halk búgást hallani. 0,5m-ről már nem hallom. Ez normális? Lehet/kell ezt valahogy csillapítani? Ha kézzel megfogom, rezgést nem érzek.
Annak van jelentősége, hogy melyik tekercset választom primernek? Sajnos nincs megjelölve.
Ha "hagyományosan" tekerték a toroid trafót, akkor nem érdemes foglalkozni vele ebben a témakörben.