Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11006
Kapcsolat:

Re: Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

szj4 írta:
2022.02.02., szer. 09:34
Ezt te jobban tudod, hogy valóban használt szabvány vagy sem. Ezek szerint a forrás ahonnan vettem, sem jól tudja.
Az általad linkelt írásban egyetlen szabványt sem említenek, ellenben többször is szerepel benne a Recommendation (ajánlás) kifejezés. A benne leírt kijelentések, paraméterek és iránymutatások tökéletes fedésben vannak az én véleményemmel és az aktuális iskolai tananyaggal.
Mindenesetre a lényegen nem változtat, hogy egy kicsit jobban odafigyelhetne több ember a rendszer építésre ebből a szempontból is. Talán könnyebb lenne az élet.
A zenehallgatás mindenképpen könnyebb lenne, de az életét mindenki másként élvezi. Süti éppen a szöszmötöléssel. Jól van ez így.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

fapaci írta:
2022.02.02., szer. 09:10
sutemenyx írta:
2022.02.02., szer. 08:33
Belefuthatunk megint ebbe a körbe, hogy minden akkor jo, ha mérve jó, de szerintem felesleges.
Mondta-e bárki valaha, amire ismét hivatkozol? Komoly ember ilyent nem állít. Az ide vonatkozó kijelentés általában arról szól, hogy ami mérve rossz, az hallgatva is rossz szokott lenni. Én eddig minden esetben ezt tapasztaltam kivétel nélkül. Hogy valami szerintünk JÓ, az nem a méréseken dől el, hanem az agyunkban.
Nem feltétlen tőled, de fel-fel bukkan ez a téma időről időre. Ha nem a hngsugárzókkal kapcsolatban, akkor a csöves erősítőkkel vagy dac-okkal kapcsolatban.

És aztán megint csak ismételni tudom magam, hogy az ritkán jön össze, hogy valami mindenben a legjobb legyen. Ha pedig ez így van, akkor választani kell, hogy valakinek milyen szempontok a fontosak, aszerint fog tudni választani az egyik kicsitrossz és a másik, máshogyan kicsitrossz között. Olyan is előfordul, hogy valami mindenben rossz, de egyvalamiben meg annyira jó, hogy az arra fogékonyakat nem érdekli a többi a hibája.

Na kérem ez lenne a Lowther hangszóró, ami annak ellenére, hogy minden tudományos szempont szerint borzalmas, mégis magával ragadóan megközelíti a sztatikusok sebességét. Ráadásul még erőmü sem kell a meghajtásukhoz, mert érzékenyek. Ezért rohadtul drága, és ezért veszik meg néhányan a nyilvánvaló hibái ellenére.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2733

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

sutemenyx írta:
2022.02.02., szer. 08:54
trane írta:
2022.02.02., szer. 08:37
sutemenyx írta:
...A tölcséres sugárzók abban viszont nagyon jók, hogy óriási hangképet rajzolnak. Elkezd énekelni a Dianna Krall és akkora feje van, mint egy zongora.
süti, egyszer azé' hallgass meg egy rendesen installált Avantgarde hangfal-párt :smile53:
Igen, azt szeretném egy ideje. Azon pl minden bizonnyal lesz szöszmötölés.
Az viszont sajnos nagy hátránya a nem saját hangsugárzók meghallgatásának, hogy nem saját vagy nem ismert elektronika van mögötte, így pedig előfordul, hogy nehéz viszonyítani.
Régen voltál nálam :D Tudom mit írsz, én is imádom ha minden apróságot meghallani. Ez is elég jól szöszmötölget már :D (Nem teljesen aktuális a fotó mert a JBL 077 is be van kötve hozzá) TAD-4002 berilium +Yuichi A-290. Veszélyes jószág, mert minden apróságot megmutat. Jót-rosszat ugyanúgy. Ezért lehet nagyon szeretni és nagyon gyűlölni is.

search.php?keywords=Yuichi+A-290&t=4660&sf=msgonly

WP_20210214_15_48_50_Pro.jpg
WP_20210214_15_48_50_Pro.jpg (271.64 KiB) Megtekintve 1568 alkalommal
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

szj4 írta:
2022.02.02., szer. 08:59
sutemenyx írta:

5-ből 2 ember szélessávúra váltott. 1 beszerzett szélessávút is. 1 még nemtudni mire vált -közben építkezik is-, de eladta mindkét JBL-jét. 1 ember maradt meg az 5-ből JBL-esnek. Mindezt egyébként nem azért, mert én elmondtam volna véleményemet. Nem szoktam, ha nem kérdezik.

Belefuthatunk megint ebbe a körbe, hogy minden akkor jo, ha mérve jó, de szerintem felesleges. Ezeket a JBL monitorokat pl stúdió célra gyártottàk, a frekvenciaválaszuk tudomásom szerint kb hibátlan 25-30Hz-től 20kHz-ig. Tökéletesen alkalmasak is stúdiómunkára, évtizedekig használták őket, kiváló felvételek is készültek a használatuk mellett. Operát, hegedűkoncertet hallgatni mégsem vesz senki ilyeneket.
Az Altec pl jobb ilyen szempontból, jóval simulékonyabb hangja van, de nagyon nem erőssége a szöszmötölések visszaadása.
A tölcséres sugárzók abban viszont nagyon jók, hogy óriási hangképet rajzolnak. Elkezd énekelni a Dianna Krall és akkora feje van, mint egy zongora.
Miért ne menjünk bele? Miért kell azokat a paramétereket figyelmen kívül hagyni amit a Te hangfalaid nem teljesítenek?
Ezt ugye nem gondolod komolyan :D

Diana Krall-al kár példálózni, mert amiket én hallottam felvételeke tőle, azok egy kifejezetten aránytalan, és túlfújt felvételek. Zenei értékük semmi, arra jó, hogy vékonyhangú hifi dobozokat teszteljenek vele.

Operát meg hallgasson aki akar :D
Azért ne menjünk bele, mert ez fog történni, ami történik most is, hogy elkezdtek először csak 1, aztán már 2 ember is bizonygatni, hogy dehát meg kell mérni. Nemsokára megjelenik majd még 1-2ember, aki ugyanezt szajkózza. Miközben ki mondta, hogy nem kell megmérni…?

Persze meg kell mérni, aztán vagy jó vagy nem, vagy lehet rajta dolgozni, hogy jobb legyen, vagy nem. Ugyanakkor ezt normál felhasználótól elvárni nem lehet. Tőle annyit lehet elvárni, hogy maghallgatja, aztán ha tetszik és van rá pénze akkor lesz olyanja, ha nem akkor nem lesz.
Én nem vagyok hangfalgyártó, hogy rajtam számonkérd, hogy milyen az átvitel vagy a torzítás vagy a fázismenet. Én olyat használok, ami az én szempontjaim szerint nekem legjobban tetszik és ami szerintem a legalkalmasabb arra, amire használni akarom. Hogy neked más szempontjaid vannak és mást tartasz jónak az a te dolgod, itt ez a remek topic, megoszthatod a tapasztalataidat, véleményeidet és méréseidet.

A Dianna Krall csak egy példa volt, lehetett volna bármi más is, 5méteres szaxofon, 4méteres gitár, stb.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

szj4 írta:
2022.02.02., szer. 08:58
sutemenyx írta:
2022.02.02., szer. 08:54
trane írta:

süti, egyszer azé' hallgass meg egy rendesen installált Avantgarde hangfal-párt :smile53:
Az viszont sajnos nagy hátránya a nem saját hangsugárzók meghallgatásának, hogy nem saját vagy nem ismert elektronika van mögötte, így pedig előfordul, hogy nehéz viszonyítani.
Miért olyan lényeges a szöszmötölés? Neked csak abból áll a zenehallgatás, hogy szöszmötölést hallgatsz?
Egyszer meghallgatsz egy kortárs komolyzenei művet mondjuk a Dubrovay Laci bácsitól vagy a Bánkövi Gyulától -aki egyébként vezeti a Bartók rádión esténként az Ars Nova című műsort- megfelelően alkalmas rendszeren, és akkor rájössz, hogy miért fontos a szöszmötöléseket hallani. Ugye megint az a kérdés mit akarsz hallgatni a rendszereden. Deep Purple-höz tökjó az Altec is. Nade aki egész nap a Bartókot hallgatja, az ugyanezzel a joggal kérdezhetné tőled, hogy na és kit érdekel a Deep Purple?
Vigyázzál, mert ezek a kérdések, hogy miért akarok szöszmötölést hallani, vagy miért akarok nagy, zsíros mélyeket hallgatni - nos ezek valamilyen irányba beszűkült érdeklődési körre utalnak

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
Belefuthatunk megint ebbe a körbe, hogy minden akkor jo, ha mérve jó, de szerintem felesleges.
Mondta-e bárki valaha, amire ismét hivatkozol? Komoly ember ilyent nem állít. Az ide vonatkozó kijelentés általában arról szól, hogy ami mérve rossz, az hallgatva is rossz szokott lenni. Én eddig minden esetben ezt tapasztaltam kivétel nélkül. Hogy valami szerintünk JÓ, az nem a méréseken dől el, hanem az agyunkban.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

szj4 írta:
2022.02.02., szer. 07:33
Nekem azért eléggé sántít amiket írsz. Ahhoz, hogy a felvételen lévő anyagot megközelítőleg úgy hallhassuk ahogy rajta van, ahhoz azért nem ártana ha a hangfal átvitele, torzítása, a helyiség lecsengése közelítene egy bizonyos értékhez. Létezik erre amúgy szabvány is, hogy ezt mennyire tartják be a valóságban azt nem tudom. De ha azt feltételezem, hogy ilyen elvek alapján kialakítanak egy stúdiót, és elkészítenek benne egy felvételt, akkor az otthoni visszahallgatáshoz is előnyös lenne ehhez közelíteni:

https://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3276.pdf

Meg lehet magyarázni egy +/-10db átvitelt tudó szélessávúra, hogy az miért tetszik, de szerintem egészen mást hallasz rajta, mint amit a felvétel készítői a stúdióban. Ez persze nem biztos, hogy baj, mert a hifi célja a szórakoztatás, de ha már elvileg fejlesztésre is akarod használni a hangfaladat, akkor legalább az alap dolgok legyenek rendben szerintem.
Törekvésed helyes, valóban azt kellene otthon hallanunk, amit a stúdióban hallottak a felvétel alkotói és nem valami általunk megálmodott hangzást. A HiFi sokaknál már nem a High Fidelity-ről szól, hanem a szubjektivitásról, e kettő sok esetben, sokaknál ellentétes irányba mutat. Ahogy írod, míg az alapok nincsenek rendben, hiába kapaszkodunk egy berendezés előnyös tulajdonságaiba, az attól még nem lesz jó. 10 % körüli torzítás, kontrolálatlan basszus tartomány, káoszos hangnyomás görbe akkor is pocsék hangot eredményez, ha esetleg a térhatás lenyűgöző valaki füle szerint. Ha egy rendszer nagyon érzékeny a technikai változásokra, az számomra inkább hibát, bizonytalanságot jelez, azaz nem erény.

Ha már sántikálás... Az általad hivatkozott szabványok nem léteznek. Ajánlások és szakmai (írott és íratlan) alapszabályok vannak, amik alapján a (valódi) stúdiók épülnek. A komolyabb intézmények ezeket maradéktalanul betartják, a kisebbek inkább csak törekednek rá, a hifisták nagy (de egyre csökkenő) része meg nagy ívben...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

trane írta:
sutemenyx írta:
...A tölcséres sugárzók abban viszont nagyon jók, hogy óriási hangképet rajzolnak. Elkezd énekelni a Dianna Krall és akkora feje van, mint egy zongora.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

audioline írta:
2022.02.02., szer. 08:31
sutemenyx írta:
2022.02.02., szer. 07:57
audioline írta:
2022.02.01., kedd 21:49

Ennyi minden után lassan meghallgathatnál egy normális dyno-t is, csak ne told rá a falra, és ne 2x10 wattal hajtsd. :D
Milyet?
Pl.

http://www.soundstagenetwork.com/revequ ... nce_c1.htm

https://www.dynaudio.com/discontinued-m ... tour-13-se

Izmos erősítő kötelező. Más "stílus", de egy tapasztalatot megérhet, ha esetleg szembe jön veled. Mondjuk erős a gyanúm, hogy hibát bennük is találnál... :) De legalább bővülne a listád.
Rendben, nem szoktam elzárkózni semmi ilyentől. Egyszer egyèbként hallottam egy pici Dynaudio dobozt is az Usher mellett, nem tudom már melyik volt. Akkor ott volt mellettük egy nagyon olcsó 3 utas B&W, az volt mindhárom közül a legolcsóbb. Annyira emlékszem, hogy a B&W mellett egyikből sem jöttek normális középhangok. A tulajdonosa megvette az Ushert és a Dynaudiot is, ezek valamelyikével tervezte lecserélni a sok éve használt B&W-t, de végül mégis az maradt. Én sem tettem volna másképpen a helyében.

Egyszer eljött hozzám egy ember meghallgatni az Orion PD201-es hangszóróból épített sugárzókat, ő azt mondta hirtelen felindulásból, hogy hát ennek olyan hangja van, mint a C2-nek. A Dynaudio C2-nek. Nem tudom, hogy ez igaz vagy sem, mindenesetre az nagy szégyen lenne a Dynaudionak, ha így lenne, mert azok millió felett futnak használtan is. Az Orion-t azt pedig rádiókba szerelték itthon az 50-es 60-as években, 5W a terhelhetősége. Ugyan elég jól szól, de azért akad bőven hibája is. Elképzelhető, hogy ez az ember inkább a mögötte lévő elektronikát hallotta annyira jónak, hogy ez jutott eszébe, nemtudom.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

asebestyen írta:
2022.02.02., szer. 08:18
sutemenyx írta:
audioline írta:

Ennyi minden után lassan meghallgathatnál egy normális dyno-t is, csak ne told rá a falra, és ne 2x10 wattal hajtsd. :D
Milyet?
Inkább minek? Lowther PM6 után?
Látom kezdesz formába jönni, de azért olvasd el figyelmesen légyszíves a témaindító hozzászólásomat.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

szj4 írta:
2022.02.02., szer. 07:33
sutemenyx írta:
2022.02.01., kedd 21:30

Igen, meg is szólalnak tisztességesen. A tölcsérekből marhajó fém fúvós hangszereket hallgatni, szuperül visszaadják a trombitát, szaxofont. Van is hangmennyiségük, tud lenni jó gazdag mélytartomànyuk, elektronikus zene is jó rajtuk. Ámde amint meg kéne szólalnia egy hegedűnek, fuvolának, netán egy énekhangnak, akkor vége van mindennek. Kórusról nem is beszélve. A tölcséreknek eleve nincs normális felbontásuk, és torzítanak mint állat. A JBL dolgozott ezen sokat, csináltak sokkal több utas monitorokat, de sajnos nem igazán tudtak elszakadni sem a tölcsérektől, sem a ringradiátor magastol. Utobbibol ugyan legalább jönnek ki rendes magashangok, de abban nincs túl sok köszönet. Másrészről egyik sem tudja azt a nagyon instant, hirtelen, váratlan ütést vagy egy felkonferálásban lévő, határozott “jó napot kívánok” emberi megszólalást kellően meglepő dinamikával reprodukàlni, hogy legalább fèlig hihető legyen.
A tulajdonosok mit mondtak miért nem váltanak szélessávúra? Gondolom ha te meghallgattad az övükét és elmondtad a véleményed akkor ez fordítva is megtörtént :rolleyes:

Nekem azért eléggé sántít amiket írsz. Ahhoz, hogy a felvételen lévő anyagot megközelítőleg úgy hallhassuk ahogy rajta van, ahhoz azért nem ártana ha a hangfal átvitele, torzítása, a helyiség lecsengése közelítene egy bizonyos értékhez. Létezik erre amúgy szabvány is, hogy ezt mennyire tartják be a valóságban azt nem tudom. De ha azt feltételezem, hogy ilyen elvek alapján kialakítanak egy stúdiót, és elkészítenek benne egy felvételt, akkor az otthoni visszahallgatáshoz is előnyös lenne ehhez közelíteni:

https://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3276.pdf

Meg lehet magyarázni egy +/-10db átvitelt tudó szélessávúra, hogy az miért tetszik, de szerintem egészen mást hallasz rajta, mint amit a felvétel készítői a stúdióban. Ez persze nem biztos, hogy baj, mert a hifi célja a szórakoztatás, de ha már elvileg fejlesztésre is akarod használni a hangfaladat, akkor legalább az alap dolgok legyenek rendben szerintem.
5-ből 2 ember szélessávúra váltott. 1 beszerzett szélessávút is. 1 még nemtudni mire vált -közben építkezik is-, de eladta mindkét JBL-jét. 1 ember maradt meg az 5-ből JBL-esnek. Mindezt egyébként nem azért, mert én elmondtam volna véleményemet. Nem szoktam, ha nem kérdezik.

Belefuthatunk megint ebbe a körbe, hogy minden akkor jo, ha mérve jó, de szerintem felesleges. Ezeket a JBL monitorokat pl stúdió célra gyártottàk, a frekvenciaválaszuk tudomásom szerint kb hibátlan 25-30Hz-től 20kHz-ig. Tökéletesen alkalmasak is stúdiómunkára, évtizedekig használták őket, kiváló felvételek is készültek a használatuk mellett. Operát, hegedűkoncertet hallgatni mégsem vesz senki ilyeneket.
Az Altec pl jobb ilyen szempontból, jóval simulékonyabb hangja van, de nagyon nem erőssége a szöszmötölések visszaadása.
A tölcséres sugárzók abban viszont nagyon jók, hogy óriási hangképet rajzolnak. Elkezd énekelni a Dianna Krall és akkora feje van, mint egy zongora.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

sutemenyx írta:
audioline írta:

Milyet?
Pl.

http://www.soundstagenetwork.com/revequ ... nce_c1.htm

https://www.dynaudio.com/discontinued-m ... tour-13-se

Izmos erősítő kötelező. Más "stílus", de egy tapasztalatot megérhet, ha esetleg szembe jön veled. Mondjuk erős a gyanúm, hogy hibát bennük is találnál... :) De legalább bővülne a listád.
.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7588

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

sutemenyx írta:
audioline írta:

Milyet?
Inkább minek? Lowther PM6 után?
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

audioline írta:

Milyet?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Robici írta:
2022.02.02., szer. 00:46
sutemenyx írta:
2022.02.01., kedd 15:47
NCS Audio Reference One
Ezt kinél/hol hallottad?
A wittao-éknál a bemutatóteremben.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

sutemenyx írta:
NCS Audio Reference One
Ezt kinél/hol hallottad?

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

sutemenyx írta:
szj4 írta:
2022.02.01., kedd 14:07
sutemenyx írta:
2022.02.01., kedd 08:27
Kár ebbe belemenni. Minden konstrukciónak van előnye és hátránya. Próbáltam ezért előrelátóan a legfontosabbakat felsorolni. Hogy melyik hangsugárzó konstrukció kinek tetszik jobban, azt az egyéni preferenciái döntik el, mert egyik sem tökéletes, sajnos nincsen “legjobb” ebben sem, ahogy gumicukorban sem. Foglalkozzunk tehát inkább azzal, hogy ha van egy adott X dolog, abbol hogyan lehetne a legtöbbet kihozni.
Mondjuk mint az érettségin..ott van az a szokás, hogy engedik azt megmutatni, hogy mit tudsz, és nem azon kötözködnek, hogy mit nem tudsz.
Miért gondolod, hogy csak ezek a szélessávóak az egyetlen üdvözítő megoldások?
Próbálkoztál már mással is? Ha igen mivel gondolkodik.gif
Nem gondolom. Azt gondolom csak, hogy nekem a legjobb. Egyébként az a lowther-rel való próbálkozás nem feltétlen a saját kedvemre történik. Ugyan lenyűgöző egy darabig, de személy szerint nem akarok 10dB kiemelést hallgatni a magastartományban és főleg nem még 10-et 10kHz-en. Sokmindennel próbálkoztam és hallottam különböző helyeken. Többnyire ezeket megvettem, de azért volt bőven, amit máshol hallottam.
A teljesség igénye nélkül:
Tannoy V1
Tannoy V4i
Tannoy 605
Tannoy 611
Tannoy 633
Tannoy DC 2000
Tannoy MX4
Tannoy BX2
Tannoy Lynx
Tannoy Cheviot
Tannoy Arden
Tannoy Stirling
Tannoy Turnberry
Tannoy Kensington
Tannoy DC8T
Tannoy XT6F
Tannoy Reveal 502

Altec Duplex
Altec 811 tolcser + valami mély
Altec 511 tolcser + valami mély
Altec Model 15
Altec Santana

Urei 811

JBL L16
JBL 4333
JBL 4343
JBL 4344

Diy JBL + TAD tolcser

Proac D2
Proac D15

Harbeth P3ESR
Harbeth 30.1

Spendor Classic 1/2
Spendor Classic 100

B&W 804N
B&W 603 valamelyik

Dali Rubycon 8
Dali Zensor

Jamo Concert 11

Canton Reference valahány K
valami kisebb Canton
valami régebbi Canton

valami régi Braun háromutas szép nagy középdómmal

valami régi, talán Telefunken, Isophon hangszoros zárt hangdoboz

JPW Sonata

Fyne Audio F703

Sonus Faber Extrema
Franco Serblin Ktéma

Gryphon Pantheon

Usher-ből valamelyik kisebb kétutas

Valami régi, talán Pioneer 4utas
Kenwood KL vagy KD-220

Quad ESL-57

ATC SCM-50 talán

Ohm F

Greenwave GWA-3

Különböző Seas és vagy SB Acoustic hangszoros dobozok a hazai építőknél. Többek közt fülelek féle cuccok, Soner hangfal, stb..

NCS Audio Reference One

Videoton Corona D258

Beag és Videoton hangszorokbol epitett háromutas

Tesla ARS 9204

Szélessávúak:
Videoton HC-20
Sonido 14
Orion PD 201
RFT L2301
RFT L2659PBO
RFT L2153BK
RFT L3401
RFT L3060PB
Saba Greencone
Lowther PM6A
Lowther PM6C
Lowther PM7C
Lowther DX4
Coral Beta 8
Coral Beta 10

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos van még.
.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

szj4 írta:
2022.02.01., kedd 18:25
sutemenyx írta:
2022.02.01., kedd 17:56
szj4 írta:
2022.02.01., kedd 16:49
Így elnézve a listát, szerintem van olyan közte amivel lehet jó rendszert építeni, vagy lehetne rajta elektronikát fejleszteni.
Inkább arra gondoltam amúgy, hogy építettél-e 2-3 utast magadnak. Bármilyen elv mentén amiben nincs szélessávú.
Elektronika fejlesztésre, vagy hifizésre én biztosan olyan hangfalat választanék aminek jó az átvitele, kellően nagy dinamikát meg tud jeleníteni, és legkevésbé színezett a hangja.
Kimaradt még 4 féle Goodmans, 3 féle Mission biztosan, de melyikre gondolsz? Majdnem mindegyikről el tudom mondani, hogy mi vele a gond. A Gryphonnal és a Franco Serblinnel nem éltem tartósan együtt, ezek 15 és 11milliós hangdobozok. A Serblin az tetszett különben, de hosszabb távon simán lehet, hogy hiányolnám a valódi, igazán instant dinamikát, amit egy szélessávú tud. Igazán hasonlatos dolgot csak az ATC-ből hallottam, de nekem az sem jön be, pedig igazán kiváló elektronika volt elé téve.

Utóbbiban abszolút igazad van, csak ez nem szokott összejönni egyszerre. Persze lehet, hogy a 20-100milliós range-ben igen, de arra perpillanat meg anyagi forrás nincs.
Nagyobb JBL, TAD, Altec hangfalaknak már illene tisztességesen megszólalniuk, hogy a régebbi vintage vonalon maradjunk.
Igen, meg is szólalnak tisztességesen. A tölcsérekből marhajó fém fúvós hangszereket hallgatni, szuperül visszaadják a trombitát, szaxofont. Van is hangmennyiségük, tud lenni jó gazdag mélytartomànyuk, elektronikus zene is jó rajtuk. Ámde amint meg kéne szólalnia egy hegedűnek, fuvolának, netán egy énekhangnak, akkor vége van mindennek. Kórusról nem is beszélve. A tölcséreknek eleve nincs normális felbontásuk, és torzítanak mint állat. A JBL dolgozott ezen sokat, csináltak sokkal több utas monitorokat, de sajnos nem igazán tudtak elszakadni sem a tölcsérektől, sem a ringradiátor magastol. Utobbibol ugyan legalább jönnek ki rendes magashangok, de abban nincs túl sok köszönet. Másrészről egyik sem tudja azt a nagyon instant, hirtelen, váratlan ütést vagy egy felkonferálásban lévő, határozott “jó napot kívánok” emberi megszólalást kellően meglepő dinamikával reprodukàlni, hogy legalább fèlig hihető legyen.

szilvás
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: szilvás »

szj4 írta:
2022.02.01., kedd 18:25
sutemenyx írta:
2022.02.01., kedd 17:56
szj4 írta:
Így elnézve a listát, szerintem van olyan közte amivel lehet jó rendszert építeni, vagy lehetne rajta elektronikát fejleszteni.
Inkább arra gondoltam amúgy, hogy építettél-e 2-3 utast magadnak. Bármilyen elv mentén amiben nincs szélessávú.
Elektronika fejlesztésre, vagy hifizésre én biztosan olyan hangfalat választanék aminek jó az átvitele, kellően nagy dinamikát meg tud jeleníteni, és legkevésbé színezett a hangja.
Kimaradt még 4 féle Goodmans, 3 féle Mission biztosan, de melyikre gondolsz? Majdnem mindegyikről el tudom mondani, hogy mi vele a gond. A Gryphonnal és a Franco Serblinnel nem éltem tartósan együtt, ezek 15 és 11milliós hangdobozok. A Serblin az tetszett különben, de hosszabb távon simán lehet, hogy hiányolnám a valódi, igazán instant dinamikát, amit egy szélessávú tud. Igazán hasonlatos dolgot csak az ATC-ből hallottam, de nekem az sem jön be, pedig igazán kiváló elektronika volt elé téve.

Utóbbiban abszolút igazad van, csak ez nem szokott összejönni egyszerre. Persze lehet, hogy a 20-100milliós range-ben igen, de arra perpillanat meg anyagi forrás nincs.

Nagyobb JBL, TAD, Altec hangfalaknak már illene tisztességesen megszólalniuk, hogy a régebbi vintage vonalon maradjunk.

Biztos bennem a hiba, de nekem a 40-50 éves Videoton Minimax hangja (szép a doboz is) a mai napig tetszik.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

szj4 írta:

Aladdin25
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: Aladdin25 »

sutemenyx írta:
2022.02.01., kedd 16:00
szj4 írta:
sutemenyx írta:
Kár ebbe belemenni. Minden konstrukciónak van előnye és hátránya. Próbáltam ezért előrelátóan a legfontosabbakat felsorolni. Hogy melyik hangsugárzó konstrukció kinek tetszik jobban, azt az egyéni preferenciái döntik el, mert egyik sem tökéletes, sajnos nincsen “legjobb” ebben sem, ahogy gumicukorban sem. Foglalkozzunk tehát inkább azzal, hogy ha van egy adott X dolog, abbol hogyan lehetne a legtöbbet kihozni.
Mondjuk mint az érettségin..ott van az a szokás, hogy engedik azt megmutatni, hogy mit tudsz, és nem azon kötözködnek, hogy mit nem tudsz.
Nálam 2 szempont van, ami fontos. Az egyik, hogy szívesen hallgassak rajta zenét, ezt az RFT L3060+Saba Greencone teljesiti legjobban. Ha másikat kéne választanom, akkor az talán a Tannoy Kensington lenne, a Tannoyokat alapvetően kedvelem.

Viszont másik szempont, hogy rendszerfejlesztés közben milyen hangsugárzón hallatszanak legjobban az apró különbségek. Ezt pedig a Lowther PM széria teljesíti magasan a legjobban. Nagyjából 3-5x akkora különbséget hallani, ha a változás nem a mélytartományt érinti, mint pl az RFT-n.
Egyébiránt pl este Bartókot hallgatni ilyen Lowthereken rendkívül szórakoztató. Az 50-es évek fekete Jazz-e szintén jó élmény rajta.
Szoval mittudomén… ezeket tudom elmondani.
Nekem is hasonló nyerte el a tetszésemet bár még nem túl sok hangfalat hallottam még szerintem és profi sem vagyok. De ennek a hangja nagyon szerethető egy JLH 1969-el hajtva.

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 265

Hozzászólás Szerző: feket663 »

sutemenyx írta:
2022.01.30., vas. 22:40
Lowther PM7C próba reflex dobozban. A próba mottója: tud-e ez a nyomorult Lowther driver normális mélyeket vagy sem?

A lowther PM széria előnyei fontossági sorrendben:
- könnyű, 8-10grammos mozgó tömeg, sztatikusokat megközelítő gyorsaság és felbontás
- kb 7oktáv sávszélesség egymagában ( lesz-e belőle 8? )
- opciós alnico mágnes, robosztus kivitel, szétszedhető, szervizelhető
- 1kHz feletti érzékenysége erősebb, mint az 1kHz alatti, 10kHz környékén extrakiemelés. Így aztán kicsit nagyothalló készülék.

Hátrányok:
- nem túl khm… szép frekvenciaválasz
- általánosan nem szokott rendes mélyhangokat megszólaltatni
- 1kHz feletti érzékenysége erősebb, mint az 1kHz alatti, 10kHz környékén extrakiemelés. Így aztán kicsit nagyothalló készülék.

Eredeti átvitele a gyári Acousta 115 dobozban alább látható:
523A0CC5-6360-44D8-BA8C-DE6323EB4946.jpegC40B6CCE-AD90-45D7-9927-16725CA69B70.jpegEDD8347A-9521-445C-9599-4DC384E92051.jpeg
Zsenge, fiatal koromban úgy adódott, hogy egyszer látogatást tettünk egy jóbarátommal Dénes Péternél, aki akkoriban egy Lowther PM6A hangszóróval felszerelt Mauhorn V tölcsért hallgatott. Ott, akkor számunkra valami fantasztikusan szólt bármiféle zenével. Pár év múlva addig-addig jutottam, hogy sikerült vásárolnom két Lowther DX3 hangszórót, és én is baráti segítséggel megépítettem ezt a tölcsért (kb 500 literes kicsikéket kell elképzelni). Sajnos a famunka nem sikerült túl jól, és így a hang se volt olyan, amit szerettem volna. Később egy Mauhorn XII jelű tölcsérrel próbálkoztam, ez jóval kisebb méretű volt, ennél a megbízott asztalosmester is jobban domborított, jobban is szólt ez a doboz. Nálam a szimfonikus, nagyzenekari műveket komálta a legjobban, kár, hogy akkor még nem nagyon tudtam értékelni ezeket. Sajnos a méretéből adódóan ennek már korántsem volt olyan jó a mély átvitele, mint amit annó DP úrnál hallottam, azt a hangot sosem sikerült elérni, ebben persze a szobám akusztikája is nagyon belejátszott. Aztán más útra tértem, a Lowtherek a fiókba kerültek, sok évvel később néhai Hováth Tibor Úr vásárolta meg őket, és ő is egy basszreflex konstrukcióban (talán Brines LT2000) hallgatta, nem akarok butaságot mondani, de még talán valami ekvalizációs tag is került bele, pontosan a magastartomány túlburjánzása miatt.
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000/JBL 250 TI Jubilee épülőfélben

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

szj4 írta:
sutemenyx írta:
Nálam 2 szempont van, ami fontos. Az egyik, hogy szívesen hallgassak rajta zenét, ezt az RFT L3060+Saba Greencone teljesiti legjobban. Ha másikat kéne választanom, akkor az talán a Tannoy Kensington lenne, a Tannoyokat alapvetően kedvelem.

Viszont másik szempont, hogy rendszerfejlesztés közben milyen hangsugárzón hallatszanak legjobban az apró különbségek. Ezt pedig a Lowther PM széria teljesíti magasan a legjobban. Nagyjából 3-5x akkora különbséget hallani, ha a változás nem a mélytartományt érinti, mint pl az RFT-n.
Egyébiránt pl este Bartókot hallgatni ilyen Lowthereken rendkívül szórakoztató. Az 50-es évek fekete Jazz-e szintén jó élmény rajta.
Szoval mittudomén… ezeket tudom elmondani.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

szj4 írta:
sutemenyx írta:
Nem gondolom. Azt gondolom csak, hogy nekem a legjobb. Egyébként az a lowther-rel való próbálkozás nem feltétlen a saját kedvemre történik. Ugyan lenyűgöző egy darabig, de személy szerint nem akarok 10dB kiemelést hallgatni a magastartományban és főleg nem még 10-et 10kHz-en. Sokmindennel próbálkoztam és hallottam különböző helyeken. Többnyire ezeket megvettem, de azért volt bőven, amit máshol hallottam.
A teljesség igénye nélkül:
Tannoy V1
Tannoy V4i
Tannoy 605
Tannoy 611
Tannoy 633
Tannoy DC 2000
Tannoy MX4
Tannoy BX2
Tannoy Lynx
Tannoy Cheviot
Tannoy Arden
Tannoy Stirling
Tannoy Turnberry
Tannoy Kensington
Tannoy DC8T
Tannoy XT6F
Tannoy Reveal 502

Altec Duplex
Altec 811 tolcser + valami mély
Altec 511 tolcser + valami mély
Altec Model 15
Altec Santana

Urei 811

JBL L16
JBL 4333
JBL 4343
JBL 4344

Diy JBL + TAD tolcser

Proac D2
Proac D15

Harbeth P3ESR
Harbeth 30.1

Spendor Classic 1/2
Spendor Classic 100

B&W 804N
B&W 603 valamelyik

Dali Rubycon 8
Dali Zensor

Jamo Concert 11

Canton Reference valahány K
valami kisebb Canton
valami régebbi Canton

valami régi Braun háromutas szép nagy középdómmal

valami régi, talán Telefunken, Isophon hangszoros zárt hangdoboz

JPW Sonata

Fyne Audio F703

Sonus Faber Extrema
Franco Serblin Ktéma

Gryphon Pantheon

Usher-ből valamelyik kisebb kétutas

Valami régi, talán Pioneer 4utas
Kenwood KL vagy KD-220

Quad ESL-57

ATC SCM-50 talán

Ohm F

Greenwave GWA-3

Különböző Seas és vagy SB Acoustic hangszoros dobozok a hazai építőknél. Többek közt fülelek féle cuccok, Soner hangfal, stb..

NCS Audio Reference One

Videoton Corona D258

Beag és Videoton hangszorokbol epitett háromutas

Tesla ARS 9204

Szélessávúak:
Videoton HC-20
Sonido 14
Orion PD 201
RFT L2301
RFT L2659PBO
RFT L2153BK
RFT L3401
RFT L3060PB
Saba Greencone
Lowther PM6A
Lowther PM6C
Lowther PM7C
Lowther DX4
Coral Beta 8
Coral Beta 10

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos van még.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
Kár ebbe belemenni. Minden konstrukciónak van előnye és hátránya. Próbáltam ezért előrelátóan a legfontosabbakat felsorolni. Hogy melyik hangsugárzó konstrukció kinek tetszik jobban, azt az egyéni preferenciái döntik el, mert egyik sem tökéletes, sajnos nincsen “legjobb” ebben sem, ahogy gumicukorban sem. Foglalkozzunk tehát inkább azzal, hogy ha van egy adott X dolog, abbol hogyan lehetne a legtöbbet kihozni. Mondjuk mint az érettségin..ott van az a szokás, hogy engedik azt megmutatni, hogy mit tudsz, és nem azon kötözködnek, hogy mit nem tudsz.
Nem az elvi konstrukcióról írtunk véleményt, hanem a konkrét típusról, én leginkább a mérés módjáról. Feltételezem, azért teszel közzé valamit, mert várod a hozzászólásokat vele kapcsolatban. Semmi bajom a szélessávú hangsugárzással általában, megvan a maga tábora, én is hallottam belőle nagyon jót, meg sok rosszat, bár soha nem tulajdonoltam ilyent. Ahogy írod, "A legjobb" megoldás nem létezik, illetve ha mégis, az személyenként eltérő. De azért van egy minőségi szint, ami alatt objektív módon reménytelennek minősíthető bármilyen megoldás.

Persze tudjuk, hogy bármiről képesek vagyunk meggyőzni magunkat, ha megvan a kellő szándék. Gyakran találkozom számomra vállalhatatlan rendszerekkel, amiket a tulajdonosuk élvezettel hallgat és olyan is előfordul, ami az én szempontjaim szerint nagyon magas szint, a gazdája mégis folyamatosan reszeli zenehallgatás helyett. Ezért is váltak értelmetlenné a JÓ és ROSSZ jelzők ebben a hobbiban.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”