Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

karesz41
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: karesz41 »

200*70 és bassreflex előírt nyílás helyett 200*66 mèg elmegy vagy törekedni kell a megadottra? Illetve ha a hossz megfelelő lehet bele tenni egy enyhe hajlást?
Erősítő:Nelson Pass Aleph5 diy Hangfal:proac response 2.5 diy Hangfalkábel: qed xt40 Összekötő kábel:klotz xlr dac:Cayin idac6 Fejhallgató: shure srh440 Megjelenítő: Lg 55" led tv

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2900
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Csináltam egy próbadobozt az RFT-khez, 400literest. Jó nagy fos lett az eredmeny.
Kétféle T/S-t is talaltam neten a hangszorohoz, mindkettővel nagyjabol ugyanazt mutatja az ISD, meg még nem mértük. A kapott eredmény tutira közeleben sincs annak, amit mutat. 30-35Hz-en iszonyatosat szolt, de fölötte meg semmit. De tényleg semmit. Gondoltam akkor feljebb hangolom, elkezdtem jatszani a reflexnyilassal, valamit javult is, de mindig döglött maradt. Szóval mondom jo, akkor biztos nagy a doboz, elvágtam ketté, lett 200literes. Azért is döntöttem így, mert -bár nyilván semmi köze a valósághoz az ilyen gondolkodásnak- a 12"-os hasonlo erzekenysegü tannoy-ok is ekörüli dobozban vannak ( Yorkminster, Canterbury ). Szóval kettévágtam, reflexnyilast már nem is számolgattam, egyszerűen nyitva hagytam az alját a doboznak, és pakolgattam alá a léceket, hogy dőljön, hogy mekkora nyilásnál szól normalisan. Ezzel beallitottam valahogy, így már elég jol szolt. Ugyhogy utana vagtam ra ugyanekkora nyilast, és bezartam, az eredmeny szerintem kb ugyanaz lett. Utána még egy picit játszottam vele, és végül egy hangyányilval lejebb hangoltam. Szerintem így most jol szol. Persze mérés semmi. Meglepő egyébként, hogy csak egész ritkán hiányzik hozzá a tweeter. Utana az egeszet bevittem ISD-be, de tekintve, hogy franc se tudja, hogy tenyleg ezek-e a hangszoro parameterei, nembiztos, hogy sok köze van a valosaghoz. Ha érdekel valakit, teszek fel kepet, de mondjuk ugy, hogy nem szép. OSB-böl van.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Mkopi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Mkopi »

Köszönöm a segítséget. Megtaláltam a könyvet. Ès most probálom magamba szippantani tartalmát

Klinger: Hangdoboz épités

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11062
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Üdv tudnál ajánlani magya kiadást mert angol tudásom az nincs :-)
Klinger: Hangdoboz épités

theo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 433

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: theo »

Mikrofont, mérőeszközöket simán tudunk ajánlani, de tudás nélkül mit kezdesz velük? Azt javaslom, előbb néhány szakkönyv elolvasásával kezdd a történetet, ha mélységében is a téma. Az Amazon webáruházban rengeteg értékes könyv megvásárolható, persze jellemzően angol nyelven. A magyar irodalom szegényes, de némelyik könyvből létezik magyar kiadás is.Üdv tudnál ajánlani magya kiadást mert angol tudásom az nincs :-)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Sziasztok! Nem tudom hogy jó helyre írok de szerintem igen
Szeretnék belefogni a hangfal épitésbe. De sajnos még nem tudom milyen alap cucokat vegyek pl mérőmikrofont,hangkártyát és hát milyen programot használjak. Ha esetleg valaki tudna segiteni ebben annak nagyon örülnék
Köszönettel: Norbert.
De privátban is lehet írni. Ha nem akarjuk itt fárasztani a forumtársakat

Mikrofont, mérőeszközöket simán tudunk ajánlani, de tudás nélkül mit kezdesz velük? Azt javaslom, előbb néhány szakkönyv elolvasásával kezdd a történetet, ha mélységében is a téma. Az Amazon webáruházban rengeteg értékes könyv megvásárolható, persze jellemzően angol nyelven. A magyar irodalom szegényes, de némelyik könyvből létezik magyar kiadás is.

Mkopi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Igazábol nem azért akarok belefogni jelenleg ebbe a hangfall építésbe mert kell egy hangdoboz számomra. Hanem mert érdekel a téma. És szeretném megérteni hogy működnek ezek a dolgok. Régebben is nézegettem már ezt a témát. Csak soha nem fogtam bele. Most ugy vagyok vele hogy szeretnék kiprobálni.

Szerintem vegyél egy kit-et, ahhoz nem kell mikrofon, és hozzáértés sem csak az alapok. A sikerélmény garantált.
http://www.linkwitzlab.com/LXmini/Introduction.htm
https://www.madisoundspeakerstore.com/2 ... Lehethozzá építeni aktív váltótókat, különböző erősítőket, jó mókának látszik.

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 203

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: rookakoma »

Szeretnék belefogni a hangfal épitésbe. De sajnos még nem tudom milyen alap cucokat vegyek pl mérőmikrofont,hangkártyát és hát milyen programot használjak. Ha esetleg valaki tudna segiteni ebben annak nagyon örülnék

Szerintem vegyél egy kit-et, ahhoz nem kell mikrofon, és hozzáértés sem csak az alapok. A sikerélmény garantált.
http://www.linkwitzlab.com/LXmini/Introduction.htm
https://www.madisoundspeakerstore.com/2 ... Lehethozzá építeni aktív váltótókat, különböző erősítőket, jó mókának látszik.

Mkopi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Happy89
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 11

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Happy89 »

Köszönöm a gyors választ, jól jött (éppen pakoltam bele a gyapjút a dobozokba)!!! Végül 310g ment beléjük darabonként. Úgy éreztem túlságosan tömör lett volna ha beleteszem mind a fél kg-ot. Ha hallgatom (ami nem most lesz, révén az erősítő rendetlenkedik) mire figyeljek? Mik a jelek ha túl sok, és mi ha kevés?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Az sem teljesen világos, hogy egy dobozba kell-e fél kg vagy a kettőbe összesen?
Nincs rá szabály. Kezdj dobozonként fél kg-mal, aztán módosítasz rajta, ha kell!

Happy89
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Az sem teljesen világos, hogy egy dobozba kell-e fél kg vagy a kettőbe összesen?

Happy89
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

A kártolt gyapjú jó választás, a dobozodba kb fél kg kell belőle, de ez ízlés (és hangszóró és hangolás) kérdése is. Na a falakra rögzítsd, hanem lazán tedd be a doboz belső terébe, de arra ügyelj, hogy a mélyközép membrán és a reflexcső között szabad útja legyen a levegőnek!
Ezek szerint nem kell túlmisztifikálni a dolgot? Csak úg tegyem bele, és kész? Mit jenet a szabad út? Jó bőven legyen hely mindenhol körülöttük, vagy elég ha nem töltöm fel az előlapig a dobozt, és hagyok mondjuk 1 cm helyet a cső és a fal között. Sajnos nem tudom megtippelni hogy mekkora lehet a fél kg térdogatra, mennyire fogja kitölteni a dobozt. Ha nem annyira akkor úgy rendezem hogy mindenhol legyen.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Létezik-e ökölszabály bass reflex dobozok belső csillapítására? Ezt az anyagot néztem ki:
A kártolt gyapjú jó választás, a dobozodba kb fél kg kell belőle, de ez ízlés (és hangszóró és hangolás) kérdése is. Na a falakra rögzítsd, hanem lazán tedd be a doboz belső terébe, de arra ügyelj, hogy a mélyközép membrán és a reflexcső között szabad útja legyen a levegőnek!

Happy89
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Létezik-e ökölszabály bass reflex dobozok belső csillapítására? Ezt az anyagot néztem ki:

http://www.hangtechnikakft.hu/regi-kate ... uraju-5320

Egyelőre kezdőként ötletem sincs hogy hogyan fogjak neki. A bass reflex nyílás elöl van a doboz tetején, a felső egyharmadnál a magas, és lent a doboz alján középen a mélyközép. A hátsó falat elegendő csak “leburkolni” és egyébként többet nem is tenni a dobozba? Vagy azon felül is kellene? Oldalfalak? Nagyjából mennyit érdemes belerakni? A doboz belső mérete nagyjából 23*22*45 cm. A linkelt honlapon azt írják hogy egy csomag kb egy 10 literes dobozhoz elegendő. Az én dobozom úgy 23 liter körül van a fenti számok alapján. Mennyire kell “megtömni” ezeket a bassreflex dobozokat? Gondolom kevésbé mint a zárt dobozokat... A bassreflex cső vége kb 7 cmre van a hátsó faltól. A kettő közé is tegyek csillapító anyagot, vagy teljesen szabadon kell hagyni a nyílás környékét?
A kikísérletezés nyilván rajtam áll, de mik a fő szempontok, nagyjábóli mennyiségek?

Nagyon köszönöm a válaszokat!

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 187

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dys-cus »

Őszintén sajnálom Klang-ot, nagyon innovatív volt, amit hangsugárzó tervezés terén véghezvitt. Az általa propagált módszer, ráadásul sokkal jobb megközelítése az ideális megoldásnak, mint bármi más.

Visszatérve egy mondat erejéig az RFT hangszórókhoz. Én isobarik dobozt építenék, még így is nagyon érzékeny maradna, és a mérete sokkal kezelhetőbb lenne, célszerű a kis tölcsért eltávolítani róla és kiegészíteni egy jobb ribbonnal.

A szíve vitte el. Még tavaly az év elején, vagy 2016 végén.Egy éjszakát- 2016 szeptemberében- átbeszéltem vele, már akkor tudta az esélyeit.. Nyugodjék békében. Jó ember volt.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Őszintén sajnálom Klang-ot, nagyon innovatív volt, amit hangsugárzó tervezés terén véghezvitt. Az általa propagált módszer, ráadásul sokkal jobb megközelítése az ideális megoldásnak, mint bármi más.

Visszatérve egy mondat erejéig az RFT hangszórókhoz. Én isobarik dobozt építenék, még így is nagyon érzékeny maradna, és a mérete sokkal kezelhetőbb lenne, célszerű a kis tölcsért eltávolítani róla és kiegészíteni egy jobb ribbonnal.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Négyszáz liter ? Valamit elszámoltál. Keresd meg Klang-ot itt a fórumon, Ő nagyon sokat tud ezekről a hangszórókról. 
Sajnos őt már nem tudja megkérdezni...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Ezt talaltam:

fs=71Hz
Re=6Ohm
Qes=0.93
Qms=5.31
Qts=0,79
Vas=79l
Sd=509cm²
SPL=95dB
qts=0.79
Pmax=12,5W

Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hát a group delay 400liternél 40Hz-en a legmagasabb, 34.5ms. Ha leviszem 170literre (asszem ekörüli méretett adott alapbol az isd), akkor is még 28.5ms. Persze mégkisebb dobozban följebb hangolva továbbcsökken. A terhelhetőség nem annyira izgat, mert alapbol ez egy 12.5VA-es hangszoro, viszont 97dB elvileg az erzekenysege, ami nem olyan keves. Mélyszekcioban ez a számolás szerint felmegy 99dB-ig. Ahhoz már elég 1-2W is, hogy túl hangosnak minősítsem.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Ha Ő az, aki az audiodyers.hu-n is publikált, már hiába keresitek. Sajnos... Nincs már köztünk.

Camelflapping
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 31

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Camelflapping »

....Keresd meg Klang-ot itt a fórumon, Ő nagyon sokat tud ezekről a hangszórókról. 
Ha Ő az, aki az audiodyers.hu-n is publikált, már hiába keresitek. Sajnos... Nincs már köztünk.
"Annál is hihetetlenebb..."

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7722

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Nem olyan nagy a 400liter. 50x50x160centi, az még egy nagyobb nappaliba elfér, de igazából mindegy is. Alapbol kevesebb litert ajanl, de ugy nagyon magasan van az also hatarfreki. Igy meg 36hz, és egész egyenes is. Legalabbis azok a T/S parameterek alapjan, amit neten talaltam. De persze mindenképp meg kéne mérni előtte őket. Sonny zaklathatlak majd megint ilyesmivel?
És hogy változik az impulzusválasz ahogy közelíted a 400L-t a kalkulátorban, meg a terhelhetőség illetve a torzítás?
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Kivancsi vagyok milyen egy ilyen nagy 30centis szelessavu. Japanok epitgetnek egeszen beteg cuccokat ezekből méteres tölcsérekkel meg ilyesmi. Ahhoz képest egy 400literes szekrény még egészen visszafogott konstrukciónak tűnik.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Nem olyan nagy a 400liter. 50x50x160centi, az még egy nagyobb nappaliba elfér, de igazából mindegy is. Alapbol kevesebb litert ajanl, de ugy nagyon magasan van az also hatarfreki. Igy meg 36hz, és egész egyenes is. Legalabbis azok a T/S parameterek alapjan, amit neten talaltam. De persze mindenképp meg kéne mérni előtte őket. Sonny zaklathatlak majd megint ilyesmivel?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”