Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sikeres, boldog új évet kíván mindenkinek az AVX team!

Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités

rukh
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 50

Diy csöves erősitő épités

Hozzászólás Szerző: rukh »

CHZ, dys-cus!

Köszönöm a gyors választ, privátban kereslek Benneteket.

Üdv,
Rukh

Üdv mindenkinek,
Rukh

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 187

Hozzászólás Szerző: dys-cus »

Kedves Szakik!

Segítséget szeretnék kérni: XLR bemenetű csöves végerősítő és nem szabályozható Line kimenettel rendelkező eszközök (CD játszó, tuner) közé szeretnék készíteni három bemenettel rendelkező, bemenetválasztós passzív hangerőszabályzót. Tudtok javasolni egyszerű, bevált kapcsolást és minőségi alkatrészeket?
Előre is köszönöm a segítséget !   

Üdv, Rukh

Először meg kell oldani a hangerő szabályozást, majd valamilyen szimmetrizáló kapcsolást alkalmazni, pl trafó, diff. erősítő, stb. Egyik sem olcsó, de járható út mindkettő. Csüves megoldásban segít CHZ, trafósba meg én.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 254

Hozzászólás Szerző: CHZ »

Kedves Szakik!

Segítséget szeretnék kérni: XLR bemenetű csöves végerősítő és nem szabályozható Line kimenettel rendelkező eszközök (CD játszó, tuner) közé szeretnék készíteni három bemenettel rendelkező, bemenetválasztós passzív hangerőszabályzót. Tudtok javasolni egyszerű, bevált kapcsolást és minőségi alkatrészeket?

Üdv, Rukh

Szimmetrikus bemenethez semmiképen nem javasolnék passzív hangerő szabályozót.

rukh
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 50

Hozzászólás Szerző: rukh »

Kedves Szakik!

Üdv, Rukh

Üdv mindenkinek,
Rukh

Pedo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 127

Hozzászólás Szerző: Pedo »

Megjött a csatoló kondi egyenesen Moszkvából.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

A héten kedves meghívást kaptam egy híres alföldi kisvárosba. Ezért a minap  bepakoltam az autóba a Huye Baby, és a Tau Ceti Mkv. erősítőket. Betettem még egy 220 Voltos eccerű IEC kábelt is. Barátom lakásán Ő, egy barátja, két gyönyörű macska, egy kínai EL34-el működő A osztályú csöves, valamint egy Cambridge erősítő, talán az A5-ös fogadott.A találkozó célja az volt, hogy össze hasonlítsuk az erősítőket, mégpedig egy Sonus Faber hangfalon. A hangfalnak volt egy kis basszus túltengése, de összességében kiválóan muzsikált, a hifisták 80 %-a örülne egy ilyen produktumnak. Nekem az nem tetszett benne, hogy dóm magasa volt, nem ribbon, vagy AMT.A zenét egy analóg AT lemezjátszó, egy Raspi, egy minidisc, egy SACD, meg valami internetes cucc szolgáltatta. Végül maradtunk a RASPI-nál, és az analógnál. A hangminőség beli sorrend a következő volt. Mindenekfelett az Analóg rendszer volt a legjobb, pedig nem is MC pickup volt, és ráadásul a Cambridge MM fokozatával szólt. Aztán jött a Raspi. Ugyanis a többi digitális forráshoz képest ő volt a leganalógosabb. Hallgattunk mi 24/196-os zenét a netes cuccról, abban több volt a részlet, de gép zenélt. A raspi az egy igen jó kütyü, verte az összes digi cuccot. szóval mindenkinek ajánlom.Sok zenét hallgattunk, de az erősítők összehasonlítására Stevie Ray Vaughan: In Step, és Vanessa Fernandez: Use Me című lemezeit választottuk. Ez utóbbit lásd a fotón:

Ezen lemezek 180grammos 45-ös sebességű analóg, illetve 16/44,1 biztonsági másolatban flack formátumban voltak jelen.A végén már csak az analóg formátumot hallgattuk, ugyan is az tényleg jobb, mint a digitális. Életszerűbb.Amikor megérkeztem, akkor a kiskínai A osztályú (!) szólt. Fel is tűnt több dolog egyből: először is hátrányos helyzetű volt: mély szegénységben szenvedett.   Szóval hiába csicsa, meg monoblokk, meg A osztály, meg gyári, a basszus legalja hiányzott. A meglévő mélyek fűrészeltek, nem csak simán lecsengtek, hanem grízesek voltak, a burkoló görbéjük nem volt egyenes. A közepek tisztességesek voltak, de sajna a művésznő hangja fahang volt a többihez képest. Nagyon. Mintha kevés pénzért a Sziget fesztiválon énekelt volna rossz mikrofonnal, érzelem nélkül. Viszont az "S,Sz" hangok nem voltak erőteljesek. Később kiderült, a felvétel nagyon jó, Vanessa bár felszólít, hogy "használj engem", de nem kapja be. Már mint a mikrofont.   A sztereo szegényes volt, hát hogyne, mikor a sávhatároltság miatt a fázis-freki diagramm sem lehetett tökéletes. Lehet a fahang is ezért volt.Bekötöttük a TC Mk V. erősítőt, majd elmentünk egy kicsit cicázni a két macsekkal. rendkívül kedves, tiszta állatok, fej formáik azonosak az ó egyiptomi Bastet istenség szobrain megismertekkel. Viszont még a meglehetősen hangos zenétől sem rettentek meg. Edzettek. Közben a TauCeti megmelegedett. A hang sima lett, megjött a mélybasszus, és a tér. Vanessa úgy énekelt, mint aki tényleg felajánlja magát. Az érzelem, az ember átjött az erősítőn, torzítás nélkül, szobát betöltő térrel. A hangkép egy bebetonozott stabil alappal rendelkezett, s erre épült fel az egész kézzelfoghatóság. Esszek, essek rendben itt is. A cinnek hosszan kicsengtek. harmadik barátunk ámult, és ámult, nagyon tetszett neki. Fel is ajánlottam neki önzetlenül pár darab papírzsepit.  A HB hasonló hangkarekter mint a TC. Ne is csodálkozzatok: egy műhelyben készültek a kimenők, a hálózatik, hasonló az alkatrész készlet is, mindkét kütyü szimmetrikus felépítésű, és mindkettő CFB-t tartalmaz. Viszont kisebb hangerővel kellett beérnünk. A hangfal 90 dB érzékenységű, éppen jól kihajtotta abban a szobában, de néha hiányzott egy kis plusz graft. Mindenesetre egy átlagos szobában pont jó lett volna. A hangja sima, részletező, nagy basszussal, ami szintén megfogott, és sima. A két erősítő olyan, mint két olimpiai bajnok bírkozó: az egyik nehéz súlyú, a másik közép súlyú, de egy nemzetiségűek, ugyan az az edzőjük, mindkettő kiváló tudású, mindkettő bajnok, de a nagyobbik bizony odacseszi a földhöz a kisebbiket. A HB-t nagyon ajánlom megépítésre mindenkinek. A HES-en építgetnek EL84-el erősítőt. Nagyhírű és sok nickű barátunk ott saját név alatt csak annyit mondott a HB-ről, mikor megkérdezték miért nem azt építik, hogy szedett-vedett erősítőt nem szabad építeni. Mondta úgy, hogy soha nem hallotta, nem látta, és még csak hasonlót sem tud építeni. Innen üzenem a HES-es kollegáknak: A HUYE BABY erősítő egy nagyon jó erősítő.A vége előtt meghallgattuk a Cambridge erősítő végfokját is. Tranyós létére meglepően jól szólt. Volt aki a HB elé tette a sorrendben. No az nem én voltam.   Kiterjedt szép basszussal rendelkezett, de bizony néha a basszus szólam felbúgott, nem volt kottázható. Ennek oka szerintem az, hogy a tranyónak nincs katódja, s ezért CFB-je sem lehet az ilyen aktív elemekből megépített szerkezetnek. A közepek, az ének hang kellemesen lágyak voltak, a sztereo kicsit szűkebb, mint a TC esetében. A magasak szépek, tisztán csilingelőek voltak. Szóval nem rossz masina, ha nem lenne csövesem, akkor ilyet vennék. Egy mondatban úgy jellemezném, hogy közepes mennyiségű csöves hangzással rendelkező tranyós erősítő, kicsit szélcsap nélybasszussal.
Nagyon kellemes délutánt eltöltöttünk, s remélem a demokracia jegyében egyforma mennyiségű betűt használtam mindhárom készülék jellemzésére. Számomra a tlehetőség az volt, hogy gyári, nagy nevű, nagyon jónak értékelt hangfalon meghallgathattam az erősítőim. A tanulság pedig az, hogy lehet szép, meg tisztességesen árazott erősítőt készíteni, de jó hangút nem. Bizony ahhoz sok kísérletezés, elhivatottság, stb. kell. Kezdem megérteni néhány nagy erősítőgyár árait. Ezen néhány cég közé biztosan nem tartozik az SE-ket propagáló, és aránytalan árú termékeket előállítók. Ha a fentiekhez még hozzáteszem az ARC koppincsom, akkor azt is ki kell jelentenem, hogy tök mindegy, hogy pentóda, UL, ST (super trióda) kapcsolásban műkszik egy erősítő, de PP legyen. Valamint nem biztos, hogy az A osztály minőségi qualifikációt jelentene. Ez maximum 2 Wattig lehetséges, nagyobb teljesítménynél sajna a torzítás nő, igaz a kínai triódába volt kötve.
A fotón a "teríték" látható:

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Egy ilyen üzlet itt is jól jönne:
Ha nálunk ilyen lenne,  fizetésképtelen kereslet miatt tönkre menne, vagy minden DIY-er elválna. Ne álmodozz ilyen boltról. Nem is kell. Erre jó a Júnió: vámmentesen bármit, bárhol megvásárolhatsz. Például a kecskefalvi hifisták nagy része az ócskapiacon vásárol olyan hifit, hogy azt túlszárnyalni nem lehet.      

pechman8
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: pechman8 »

Egy ilyen üzlet itt is jól jönne:

Pedo
Törzsvendég
Törzsvendég

Trafók helyzetének legegyszerűbb meghatározása, kimenő szekunderére fejhallgatót kapcsolsz. Hálózati trafó bekapcsolva, kimenők primere szabadon hagyva. Trafók elforgatása közben hallhatod hol van a brumm minimum.
Mindig tanul az ember valamit, köszönöm.

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Köszönöm, a kimenőket lehet hogy el fogóm forgatni.
Trafók helyzetének legegyszerűbb meghatározása, kimenő szekunderére fejhallgatót kapcsolsz. Hálózati trafó bekapcsolva, kimenők primere szabadon hagyva. Trafók elforgatása közben hallhatod hol van a brumm minimum.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Búgásügyileg jobban jársz talán.

Pedo
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszönöm, a kimenőket lehet hogy el fogóm forgatni.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Nagyon szép.

Pedo
Törzsvendég
Törzsvendég

Ma délelőtt megérkezett a méretre rendelt doboz,össze raktam hogy fog kinézni látványra az erősítőm.

A tervem az volt hogy kinézetre egy classicus kinézetű pp legyen.!

SZERINTEM SIKERÜLT...

Még rengeteg munka van vele,bizonyos alkatrészek még mindig hiányoznak.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszi!
Elkezdem gyűjteni az alkatrészeket.

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Nincs egy ilyen fölös anti RIAA-d?
Nyáktervet betettem, egyszerű, alkatrészek válogatása szükséges, hamar elkészíthető.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

Másként nem is készülhetett volna, RIAA átvitel méréséhez szükséges.
Nincs egy ilyen fölös anti RIAA-d?

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Jók a négyszögjelek. Gondolom anti korrekciós hálózattal készítetted.
Háromszög jelel is megnéztem, szinusz sokszor nehezebben értékelhető.
44KHz háromszög oldalai egyenesek és a csúcsa sem  kerekedik, ez jó magasfrekis átvitelt jelez.

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Másként nem is készülhetett volna, RIAA átvitel méréséhez szükséges.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Milyen a hangja?

Egyszerű eszközökkel megvalósítható phono tervezése volt a célom.
Meghallgatva meglepően jól teljesít, természetes hangzás, nagy dinamika, tér, basszusa kiváló.
Közép, magas tartománya is nagyon jó.
Doboza barkács megoldás, asztalos barátommal méretre vágattam 3db falapot, ez az alap.
Többi részéhez csak fúrógép, tapétavágó, fűrész, csavarhúzó és némi csiszolóvászon kellett.
Néhány óra alatt elkészíthető így, nem kell CNC és egyéb komolyabb szerszám hozzá.

CHZ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

a kis fémgyűrűt hol szerezted, nagyon baba.
Amúgy meg nem lett volna jobb a konstrokció, ha a 6N2P-ket csatornánként használod fel? Tudod, sokan kényesek az áthallásra. 
Azok a bazi nagy PIO-k a kimeneten vannak? Viszont nem értem a hűtőbordákat, hogy azok mit hűtenek, ha a táp kívülről jön. De ha áramgenyák, akkor semmi gond, bár azért túlzás őket hűteni egy RIAA-ban. 
Milyen a hangja? természetes, vagy kicsit a mélyben túlhangsúlyozott, mint az orosz csövek általában. Nagyon jó ütős dinamikus hangot képviselnek, egy kis zavaros közép, közép magas tartománnyal. Viszont ez kis hangfalaknál egészen jó tud lenni. A metaloxid ellenállók ugye nem a hangban vannak? Ne értsd félre, nem kritizálni akarlak, csak érdeklődöm, mit miért. Ebből tanulunk.

Esztergáltattam.
6H2P  triódái közötti árnyékolás  földelve van, áthallást nem okoz így bekötve.
Kimeneti csatoló, 4u 200V.
DN2540 ami a bordán van, eléggé melegszik.
ECC83 is betehető.
2W ellenállások R/C  szűrés tagjai.
Hangját nem saccoltad meg igazán jól, van ami stimmel, zavaros közép biztosan nem.
Mérésekből is leszűrhető egyenes frekimenet. 8mV bemenet, 750mV kimeneti szintnél  mérve.
Neked is javasolnám, minimum ezt a két mérést, többet mutat, mint a hangkártyás mérés.

CIROKL
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 55
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: CIROKL »

Kedves CIROKL, átlapozgattam a fotógyűjteményt. Köszönet érte, hogy nyilvánossá tetted. Több albumot megnéztem. Amit kérdezni szeretnék: látom a JLH class A erősítőt is megépítetted. Ez rendkívül egyszerű kapcsolás ezért még talán nekem is menne. Ezért foglalkoztat és Te tudod a választ: Milyen a hangja?
Szivesen  a JLH -val kapcsolatosan más felületen válaszolok.

CIROKL
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 55
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: CIROKL »

GU50 + 6N6P SE
Nos, elkészítettem A csöves erősítőm. Rakok fel pár képet róla. Miért is készítettem? Mert „vájtfülű” vagyok és annyira érdekelt hogyan szól egy igazi, rendesen megépített csöves erősítő, hogy elkészítettem, valamint én az építéskor odafigyeltem olyan részletekre is amin  egy mérnökember  inkább csak mosolyog.  A hangjáról annyit, hogy minden várakozásomat felülmúlja. Azóta egymásnak adják az ismerősök, barátok a kilincset, hogy meghallgassák a „csöveset”. Az egyik ismerősősöm építtet is velem egyet magának belőle csak szebb gyári házba.
Az áramkör Ágoston Lajos  által készített kapcsolás. Egy kisebb módisítással a fűtéspotenciál megemeléséhez, valamint az előfokcsövek váltóárammal való fűtéséhez. Itt jegyzem meg saját tapasztalatom , miszerint a rendesen megépített és jó minőségű alkatrészeknek hála az erősítő teljesen zajtalan. Pedig több ismerősöm is mondta, hogy az előfokokat muszáj egyenáramról fűteni  a brumm miatt. Hát nem muszáj! Valamint szerintem így van természetesebb hangja. Egyennel  fémesebb íze van. A Végcsövek GU50 válogatottak, 6N6P előfokcsövekkel amelyeket szintén párba válogattam. A kimenőtrafón van Ultralineár leágazás is, először így hallgattam, főként mert aggódtam a teljesítmény miatt. Teljesen alaptalanul. Most Triódaként van kötve nekem így tetszik jobban, a teljesítménye ugyan nagyon visszaesett de még így is fél hangerőn eléri a fájdalomküszöböm. A felépítés 2 teljesen független monoblock! Olyannyira, hogy ketté lehetne választani őket, mivel a hálózati transzformátor-fojtó-szűrés-egyenirányítás is teljesen külön készítettem a két csatornának. „Nem spóroltam semmin”! Hihetetlen is lett! Zeneisége nem fogható máshoz. Ja, roppant büszke is vagyok rá! J

Valamikor sok évvel ezelőtt nálam is készült GU50 se és egy PP is ,kétkép a belvilágról , nem valami szépek de mindkét erősítő mai napig jól végzi dolgát és szerintem a jelenlegi tulajdonosuk nagy örömére .

pechman8
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: pechman8 »

Ki kérem magamnak de ???
Kedves CIROKL, átlapozgattam a fotógyűjteményt. Köszönet érte, hogy nyilvánossá tetted. Több albumot megnéztem. Amit kérdezni szeretnék: látom a JLH class A erősítőt is megépítetted. Ez rendkívül egyszerű kapcsolás ezért még talán nekem is menne. Ezért foglalkoztat és Te tudod a választ: Milyen a hangja?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”