Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Diy csöves erősitő épités
Nagyon szép.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!
- Pedo
- Törzsvendég
- Értékelés: 127
Ma délelőtt megérkezett a méretre rendelt doboz,össze raktam hogy fog kinézni látványra az erősítőm.
A tervem az volt hogy kinézetre egy classicus kinézetű pp legyen.!
SZERINTEM SIKERÜLT...
Még rengeteg munka van vele,bizonyos alkatrészek még mindig hiányoznak.
Köszi!
Elkezdem gyűjteni az alkatrészeket.
Nincs egy ilyen fölös anti RIAA-d?
Nyáktervet betettem, egyszerű, alkatrészek válogatása szükséges, hamar elkészíthető.
Másként nem is készülhetett volna, RIAA átvitel méréséhez szükséges.
Nincs egy ilyen fölös anti RIAA-d?
Jók a négyszögjelek. Gondolom anti korrekciós hálózattal készítetted.
Háromszög jelel is megnéztem, szinusz sokszor nehezebben értékelhető.
44KHz háromszög oldalai egyenesek és a csúcsa sem kerekedik, ez jó magasfrekis átvitelt jelez.
Másként nem is készülhetett volna, RIAA átvitel méréséhez szükséges.
Milyen a hangja?
Egyszerű eszközökkel megvalósítható phono tervezése volt a célom.
Meghallgatva meglepően jól teljesít, természetes hangzás, nagy dinamika, tér, basszusa kiváló.
Közép, magas tartománya is nagyon jó.
Doboza barkács megoldás, asztalos barátommal méretre vágattam 3db falapot, ez az alap.
Többi részéhez csak fúrógép, tapétavágó, fűrész, csavarhúzó és némi csiszolóvászon kellett.
Néhány óra alatt elkészíthető így, nem kell CNC és egyéb komolyabb szerszám hozzá.
a kis fémgyűrűt hol szerezted, nagyon baba.
Amúgy meg nem lett volna jobb a konstrokció, ha a 6N2P-ket csatornánként használod fel? Tudod, sokan kényesek az áthallásra.
Azok a bazi nagy PIO-k a kimeneten vannak? Viszont nem értem a hűtőbordákat, hogy azok mit hűtenek, ha a táp kívülről jön. De ha áramgenyák, akkor semmi gond, bár azért túlzás őket hűteni egy RIAA-ban.
Milyen a hangja? természetes, vagy kicsit a mélyben túlhangsúlyozott, mint az orosz csövek általában. Nagyon jó ütős dinamikus hangot képviselnek, egy kis zavaros közép, közép magas tartománnyal. Viszont ez kis hangfalaknál egészen jó tud lenni. A metaloxid ellenállók ugye nem a hangban vannak? Ne értsd félre, nem kritizálni akarlak, csak érdeklődöm, mit miért. Ebből tanulunk.
Esztergáltattam.
6H2P triódái közötti árnyékolás földelve van, áthallást nem okoz így bekötve.
Kimeneti csatoló, 4u 200V.
DN2540 ami a bordán van, eléggé melegszik.
ECC83 is betehető.
2W ellenállások R/C szűrés tagjai.
Hangját nem saccoltad meg igazán jól, van ami stimmel, zavaros közép biztosan nem.
Mérésekből is leszűrhető egyenes frekimenet. 8mV bemenet, 750mV kimeneti szintnél mérve.
Neked is javasolnám, minimum ezt a két mérést, többet mutat, mint a hangkártyás mérés.
Kedves CIROKL, átlapozgattam a fotógyűjteményt. Köszönet érte, hogy nyilvánossá tetted. Több albumot megnéztem. Amit kérdezni szeretnék: látom a JLH class A erősítőt is megépítetted. Ez rendkívül egyszerű kapcsolás ezért még talán nekem is menne. Ezért foglalkoztat és Te tudod a választ: Milyen a hangja?
Szivesen a JLH -val kapcsolatosan más felületen válaszolok.
GU50 + 6N6P SE
Nos, elkészítettem A csöves erősítőm. Rakok fel pár képet róla. Miért is készítettem? Mert „vájtfülű” vagyok és annyira érdekelt hogyan szól egy igazi, rendesen megépített csöves erősítő, hogy elkészítettem, valamint én az építéskor odafigyeltem olyan részletekre is amin egy mérnökember inkább csak mosolyog. A hangjáról annyit, hogy minden várakozásomat felülmúlja. Azóta egymásnak adják az ismerősök, barátok a kilincset, hogy meghallgassák a „csöveset”. Az egyik ismerősősöm építtet is velem egyet magának belőle csak szebb gyári házba.
Az áramkör Ágoston Lajos által készített kapcsolás. Egy kisebb módisítással a fűtéspotenciál megemeléséhez, valamint az előfokcsövek váltóárammal való fűtéséhez. Itt jegyzem meg saját tapasztalatom , miszerint a rendesen megépített és jó minőségű alkatrészeknek hála az erősítő teljesen zajtalan. Pedig több ismerősöm is mondta, hogy az előfokokat muszáj egyenáramról fűteni a brumm miatt. Hát nem muszáj! Valamint szerintem így van természetesebb hangja. Egyennel fémesebb íze van. A Végcsövek GU50 válogatottak, 6N6P előfokcsövekkel amelyeket szintén párba válogattam. A kimenőtrafón van Ultralineár leágazás is, először így hallgattam, főként mert aggódtam a teljesítmény miatt. Teljesen alaptalanul. Most Triódaként van kötve nekem így tetszik jobban, a teljesítménye ugyan nagyon visszaesett de még így is fél hangerőn eléri a fájdalomküszöböm. A felépítés 2 teljesen független monoblock! Olyannyira, hogy ketté lehetne választani őket, mivel a hálózati transzformátor-fojtó-szűrés-egyenirányítás is teljesen külön készítettem a két csatornának. „Nem spóroltam semmin”! Hihetetlen is lett! Zeneisége nem fogható máshoz. Ja, roppant büszke is vagyok rá! J
Valamikor sok évvel ezelőtt nálam is készült GU50 se és egy PP is ,kétkép a belvilágról , nem valami szépek de mindkét erősítő mai napig jól végzi dolgát és szerintem a jelenlegi tulajdonosuk nagy örömére .
Ki kérem magamnak de ???
Kedves CIROKL, átlapozgattam a fotógyűjteményt. Köszönet érte, hogy nyilvánossá tetted. Több albumot megnéztem. Amit kérdezni szeretnék: látom a JLH class A erősítőt is megépítetted. Ez rendkívül egyszerű kapcsolás ezért még talán nekem is menne. Ezért foglalkoztat és Te tudod a választ: Milyen a hangja?
Az ember mindig jobbat akar. Úgy döntöttem, hogy egy kicsit átalakítom a Line fokozatomat. A kapcsolás maradt a régi, a nagyon-nagyon bevált Conrad Johnson PV10-es line fokozat. Miután szeparált RIAA korrektorom lett, így kisebb dobozban is elfér az említett elektronika. S ha már újra épül, akkor már legyen kövér. Felhasználok benne egy két highendesítő alkatrészt. Az első fotón az látszik, hogy kb milyen lessz. Figyeljétek meg a tiszta vörös réz kimenetet, és a valódi 24 karátos arannyal bevont kimeneti csatlakozókat. Mindezek a High End érdekében, ugyanis már volt olyan, hogy szóvá tették, miért nem WBT csatikat használok. Maga a kapcsolás csatornánként 1 db E82CC csövet tartalmaz anód-katód követő felállásban. Ezt a kapcsolást vagy tíz éve használom. Most úgy gondoltam, hogy leporolom, s a PRP és Alan Bradly ellenállások helyett valami nagyágyút fogok alkalmazni. Az AB ellenállók szép hangot adnak, de válogatni kell őket, azonkívül egy 18-szoros erősítésű vonali erősítőben éjszakai zene hallgatás során zavaró tud leni a zajuk. A mágnesek egyik fenti ellenállásal sem ismerkednek. Ezért választásom egy másik típusú ellemállóra esett, amit szintén nem fog a mágnes állítólag, de viszont marha drágák. A fotón a szerelés közbeni állapot látható.
Természetesen az építés végig kisérhrtő lessz a szokásos mérésekkel együtt. A tervdoksit bárkinek ingyen a rendelkezésére bocsájtom. Az áramkörökben semmi féle flikk-flakk nincs. Az alkalmazott hálótrafó kínai. Meglepő tőlem, de hát mikor elkezdtem a tervezést, akkor még a kezem el volt törve, nem bírtam tekerészni. Ezért vettem meg a trafót. Kicsit leárnyékoltam, mint a Marantz-ban, s remélem jól fog teljesíteni.
Még valami: A stirofex kondik nyerők. Bár hozzá teszem, mindig vacellálok, hogy ha be kell építeni, akkor stiro, vagy SM kondi. Egyszerűen nem tudok mdönteni. Az az egy biztos, hogy mindkét fajta kondi alkalmas RIAA hálózatok építésére a pontosságuk miatt. A Marantz 7C utánépítésben vegyesen használom őket. Viszont a barátom ARC SP6-osában gyárilag SM-ek vannak. A vegyes használatnak egy előnye van: mindkét oldalról kapom a pofont.
Phono dobozolva.
Szép. A cső tövénél azt a kis fémgyűrűt hol szerezted, nagyon baba.
Amúgy meg nem lett volna jobb a konstrokció, ha a 6N2P-ket csatornánként használod fel? Tudod, sokan kényesek az áthallásra.
Azok a bazi nagy PIO-k a kimeneten vannak? Viszont nem értem a hűtőbordákat, hogy azok mit hűtenek, ha a táp kívülről jön. De ha áramgenyák, akkor semmi gond, bár azért túlzás őket hűteni egy RIAA-ban.
Milyen a hangja? természetes, vagy kicsit a mélyben túlhangsúlyozott, mint az orosz csövek általában. Nagyon jó ütős dinamikus hangot képviselnek, egy kis zavaros közép, közép magas tartománnyal. Viszont ez kis hangfalaknál egészen jó tud lenni. A metaloxid ellenállók ugye nem a hangban vannak? Ne értsd félre, nem kritizálni akarlak, csak érdeklődöm, mit miért. Ebből tanulunk.
unnamed (7).jpg
unnamed3.jpg
unnamed2.jpg
02.jpg
Nálam is készül egy PP / a kimenőt Mayky készítette.
A kapcsolás egy picit módosítva lett, de CHZ munkája, már többen megépítették, és kellemes hangja van.
Hajrá, szép munka. CHZ azért kitalálja a dolgokat. Viszont tudom, hogy baj lessz amit írok, de se baj: Ne kellemes hangja legyen, hanem jó. Ne csak egy fajta un. demo zenéken teljesítsen az elektronika, hanem mindenen. A választó víz a nagy zenekar. Szépen megcsináltad. Még valami: ha jól látom ECL86. Ebből még most szerezz be tartalékot, mert senki sem gyártja. Legalábbis én úgy tudom. Egy ilyen kütyü 10 évig is vígan kiszolgálja gazdáját.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6181
Uraim
A nem fórumhoz méltó hsz-eket kitöröltem.
Mindkét résztvevő fél megkapta érte a maga warningját, a következő ilyen stílusban folytatott nyilvános csatáért mindketten szó nélkül ki lesznek tiltva.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Phono dobozolva.
- Pedo
- Törzsvendég
- Értékelés: 127
Nálam is készül egy PP / a kimenőt Mayky készítette.
A kapcsolás egy picit módosítva lett, de CHZ munkája, már többen megépítették, és kellemes hangja van.
Szerintem ezt csak úgy mondod , nem gondolod mit mondasz ezt a fórumot is olvassák szép számmal és megint valótlant állítasz !
A fél kezemen megtudom számolni az utóbbi 9 év amatőr találkozókon mennyi és kinek a GU 50 erősítői voltak felvonultatva , legyen az netán SE vagy akár PP ...
Ha mondasz valamit az neked nem számit csak jó nagyot durranjon , ne állíts valótlan dolgokat !
Most már szívesen rész vennék egy ilyen találkozón én is, igaz ez az első erősítőm... Kíváncsi vagyok, lennék, másoké milyen lett! Én azért építettem épp GU50-el mert príma kipróbált kapcsolás van hozzá és Ágoston Lajos szívesen fogadta a megkeresésem, valamint a lépcsőházamban lakik Zoli bácsi aki néhány beszélgetéssel töltött alkalom után bekopogott hozzám és megajándékozott tíz db GU50-el! (Ő egyébként jelenleg egy II. világháborús Lancaster bombázó rádiójával "foglalatoskodik". Bár Ő nem vájtfülű..). Ő ezeket a GU50-t eredeti rendeltetésük szerint használja rádióadás erősítésére. De igazad lehet, az én környezetemben sem található egy ilyen audio erősítő sem. Ezt mondjuk nem is értem... mikor minden adott!...
Basszus, azt hittem monoblokk. Most látom, csak két GU50 van benne. PP-re vonatkozó megjegyzéseim reviziálandók. Bocs. Pechman8 bróbáld ezt az erősítőt megduplázni, és PP-t készíteni belőle.
Kedves DYS-CUS , a PP kiépítés is megfordult a fejemben. De saját véleményem szerint ,- hangsúlyozom, hogy ez csak az én véleményem- a PP létjogosultsága a teljesítmény növelésében lenne. Abból meg ennél a szobámban, van bőven. Azt gondolom a PP megoldásról, hogy biztosan " más " de nem jobb, csak más. De szívesen részt veszek egy hallgatózáson ahol a GU50 PP kapcsolásban szól. Akkor el tudnám dönteni... A kondenzátorokra tett ajánlásaidat feljegyzem, mint ajánlott típusúakat. Köszönettel...
Nagyon szép. De félő, hogy valaki le fogja szólni a szerelést. Úgy tűnik katodin fokozat az eleje? A kimenőket honnan szerezted? Egy mérés esetleg? Lajos bácsi jól ki szokta találni az erősítőit. Én tekerem neki a trafókat, onnan tudom. Annak is örülök, hogy PP-t csináltál. A GU50-ből szinte mindenki SE-t készít, készített. Pár évvel ezelőtti DIY talikon raklap számra voltak ilyen erősítők, mde a hangjuk borzalom volt. Azon építők inkább a dobozt cifrázták, nem az elektronikát, mert ahhoz nem értettek. Dícséretes, hogy egyből belevágtál egy PP-be. A következő erősítőd remélem már valami rendes audio csővel készül majd, mert bízhatsz abban, hogy nem fogod tönkre tenni. Tudod, akit a forrasztó ón füstje egyszer megcsapott...
Meg hát a hangminőség javításának nincsen felső határa. Annyi tanácsoot adnék, hogy próbálj ki jobb ellenállásokat, csatoló kondikat. A PRP ellenállás, amit én is használok, az nem drága, megfizethető, s meglehetősen jó ma hangja. A mágnes sem fogja. Csatolónak meg próbáld ki az Orange Drop kondit, vagy a Jantzen Z-cap-ot. Egy más világ nyílik meg előtted.
Pár évvel ezelőtti DIY talikon raklap számra voltak ilyen erősítők, mde a hangjuk borzalom volt. Azon építők inkább a dobozt cifrázták, nem az elektronikát, mert ahhoz nem értettek.
Szerintem ezt csak úgy mondod , nem gondolod mit mondasz ezt a fórumot is olvassák szép számmal és megint valótlant állítasz !
A fél kezemen megtudom számolni az utóbbi 9 év amatőr találkozókon mennyi és kinek a GU 50 erősítői voltak felvonultatva , legyen az netán SE vagy akár PP ...
Ha mondasz valamit az neked nem számit csak jó nagyot durranjon , ne állíts valótlan dolgokat !
Basszus, azt hittem monoblokk. Most látom, csak két GU50 van benne. PP-re vonatkozó megjegyzéseim reviziálandók. Bocs. Pechman8 bróbáld ezt az erősítőt megduplázni, és PP-t készíteni belőle.
Szerintem tévedsz, nem PP, 6N6P eleve kevés lenne egy PP meghajtásához. Feszültségerősítése magában nem elegendő.
Ezt látod nem tudom, mert még kezemben nem voltak ilyen csövek, talán egyszer.