Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

SBL projekt - hangváltó

Ma Sonny kartárs kis híján házhoz szállította az alkatrészeket. Itt is köszönöm Neki a mindig önzetlen segítséget.  Rendeltem pár ruszki kondit is (olaj-papír), de rettenet nagyok, teljesen új váltót kellett volna építeni hozzájuk. Így maradtak a szintén nem ezoterikus   mundorf és Jantzen kondik. Imi ki fog nyírni.

Ezt hozta Sonny: kondik és a magas előtti L-pad soros tagja valami nagyon jó, igaz Sanyi?

A váltó itt dobozon kívül van egy műanyag dobozkában.
Íme:

Bele volt ragasztva  panel a dobozba. Kiszedve így néz ki:

Sok benne az öreg elektrolit kondi. Ezeket gyári és Imi ajánlás szerint is cserélni kell. Hogy ne legyen nagyon valamilyen hangja, nem csak eltérő értékekből raktam ki az eredetieket, hanem különböző típusokból is, ügyelve hogy mindig legyen a jelútban 1 kis érték is. Egyenlőre járódik finoman. Meghalljuk milyen lesz. Úgyis azt mondom majd, hogy fantasztikusan jó. 
Az egész művelet megtekintése Naimitáknak semmilyen formában és társaságban nem ajánlott.   

Íme, ilyen lett:

Később rögzítve lesznek még mechanikusan az alkatrészek műanyagragasztóval valószínűleg és kell nekik új doboz, mert hogy-hogy nem, nem fér vissza az eredetibe. Pedig ugye semmi Duelund....
ákos

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 32

Hozzászólás Szerző: niof78 »

...éreztem végig, hogy ennek a dolognak az achilles sarka a központozás lenne.

Több megoldást is látni erre. Van a kézzel mozgatós, kitámasztós és egyéb okosabbnál okosabb megoldás.
Nekem mégis ez tetszik a legjobban:

Sensing The Progressive Feeling...

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Van, aki fa ragasztóra esküszik (ez a fehér, folyékony-szerű, azért nem írok márkát, mert sztem k mindenik ugyanaz az anyag, ugyanolyan szagúak, állagúak). Ezt én nem próbáltam, nem tudom, hogy viselkedik fémen. Fát sokat ragasztottam vele, de ott nem kellett neki fémre ragadni, rugalmasnak maradni.
A palmatexnél fontos, hogy "friss" legyen, mert idővel besűrűsödik (oldószer elpárolog, mittudomén) és akkor azzal szenvedés dolgozni és csúnya is lehet a túl sok ragasztó miatt az eredmény.

Fa ragasztók biztosan nem jók erre a célra, mert fémekhez rosszul tapadnak. Legalábbis a klasszikus fehér, száradásig vízzel oldható fajták.
A Palmatexnél majd figyelek a gyártási dátumra!

Gondolkodtam még epoxi gyantákon, de akkora kötőerő (150-200Kg szakítószilárdság nem feltétlenül szükséges egy hangszórópermnél... Még egy PA típusnál sem valószínű.

Swordfish76
Köszi! Meggondolom!

fejes-i
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: fejes-i »

Tapasztalatom nincs a témával kapcsolatosan, de én ilyesmit vennék hozzá: 

http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... nt=1923679

néztem a videot.
Nálam azért jó pár dolog másként volt. Egyrészt a habszélt a membrán hátuljára ragasztottam (mert eredetileg is ott volt) és emiatt is más volt a kivitelezés. A membrán tökéletes volt és a pille is annak tűnt, tehát csak a peremmel kellett foglalkozni.
- megtisztítottam a membránt a fém házat a korábbi maradványoktól
- lekentem a ragasztóval az új peremek széleit körbe (a palmatexnél mindegy, hogy megszáradnak, sőt az kell)
- lekentem ragasztóval a membrán hátsó peremét kb 1 cm szélességben
- amikor megszáradt, elkezdtem mögé behelyezni a habszélt, de ahogy mentem körbe, háromszög keménypapír cikkeket dugdostam körbe a membrán és a perem közé, hogy ne érhessenek össze
- amikor körbeértem megigazítottam a peremet, hogy a helyén legyen és szép óvatosan kihúzogattam a papír cikkeket
- utána finoman két ujjal körbe nyomkodtam a perem-membrán ragasztó zónát, aztán amikor a kapcsolat fixen megvolt, akkor még egyszer körbe nyomkodtam erősebben
- felhajtottam a perem szélét és alatta bekentem a fém házat is körbe ragasztóval. Ez is gyorsan megszáradt.
- hajtottam fém lemezből egy körpalástot, ami épp akkora volt, mint a perem külső széle. finoman visszahajtottam a peremet, hogy még ne érintkezzen, ragadjon össze. A hangszórót mágnessel az asztalra fektettem, majd a körpalásttal felülről egy nyomással rányomtam a peremet a fémházra, csak annyira, hogy kicsit tapadjon össze és aztán ismét ujjal erősebben körbe. és reménykedtem, hogy nem ment el a központ. Ez esetben nem, de sztem ez szerencsés eset volt, éreztem végig, hogy ennek a dolognak az achilles sarka a központozás lenne.

Swordfish76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 374

Hozzászólás Szerző: Swordfish76 »

Esetleg ajánlat ragasztóra?
Tapasztalatom nincs a témával kapcsolatosan, de én ilyesmit vennék hozzá: 

http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... nt=1923679

fejes-i
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Van, aki fa ragasztóra esküszik (ez a fehér, folyékony-szerű, azért nem írok márkát, mert sztem k mindenik ugyanaz az anyag, ugyanolyan szagúak, állagúak). Ezt én nem próbáltam, nem tudom, hogy viselkedik fémen. Fát sokat ragasztottam vele, de ott nem kellett neki fémre ragadni, rugalmasnak maradni.
A palmatexnél fontos, hogy "friss" legyen, mert idővel besűrűsödik (oldószer elpárolog, mittudomén) és akkor azzal szenvedés dolgozni és csúnya is lehet a túl sok ragasztó miatt az eredmény.

fejes-i
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Bár ez a Palmatex egy régi ragasztó, nincs vele kapcsolatban semmi tapasztalatom. Remélem, hogy elég erős, és jól tapad mindkét felülethez!...

Cipőt ragasztanak vele. Igaz, hogy nem gumit, hanem habszélt, de 6 db vidi hangszórót peremeztem vele pár hónapja. Az az előnye, hogy az összeillesztésnél már két megszáradt oldalt kell összenyomni és a nyomás erőssége, nem az ideje számít az összeragadásnál. Ezek mind hasznos tulajdonságok - ugyanakkor amiatt kényes,, nehogy elmenjen a központosság valamelyik irányba.

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Palma Tex

A Pattexek közül a Total-al és a Repair Extreme-el van tapasztalatom. Ezekkel javítottam már hangszórókat, de nem teljes felületen, hanem csak rövidebb felválásokat. A Repair Extrem elég kevés helyen kapható és drága, a Total pedig nem ad olyan erős kötést, bár kétségtelenül jól tapad.
Bár ez a Palmatex egy régi ragasztó, nincs vele kapcsolatban semmi tapasztalatom. Remélem, hogy elég erős, és jól tapad mindkét felülethez!...

fejes-i
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Megjöttek a szegélyek. Körbeforgattam, tapogattam őket, fogásra/érzésre teljesen egyformák. Már csak a régit kell eltávolítani, illetve egy jóféle ragasztót keresni, ami gumihoz és fémhez egyaránt kiválóan tapad...

Palma Tex

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Megjöttek a szegélyek. Körbeforgattam, tapogattam őket, fogásra/érzésre teljesen egyformák. Már csak a régit kell eltávolítani, illetve egy jóféle ragasztót keresni, ami gumihoz és fémhez egyaránt kiválóan tapad...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11359
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

ez most konkurens audio fórum promóció?
Kivel, mivel konkurál?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3675

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Az alábbi linken egy érdekes "cikket" olvashattok fotókkal. Mindenkinek ajánlom, aki foglalkozik hangváltókkal, vagy hangfalak építésével. Ott minden kérdésre szívesen válaszolok.
http://audioforum.hu/viewtopic.php?f=5&p=2729#p2729

ez most konkurens audio fórum promóció? ahol lehet kérdezni itteni szájtépés helyett? ráadásul azon a fórumon a csatolmányok csak regisztrációval láthatók? ez így még tagtoborzásnak is minősül.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 187

Hozzászólás Szerző: dys-cus »

Az alábbi linken egy érdekes "cikket" olvashattok fotókkal. Mindenkinek ajánlom, aki foglalkozik hangváltókkal, vagy hangfalak építésével. Ott minden kérdésre szívesen válaszolok.
http://audioforum.hu/viewtopic.php?f=5&p=2729#p2729
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Tudjátok, én ahhoz vagyok hozzászokva, ha egy fórumban felteszek egy kérdést, akkor arra 24 órán belül azért válaszolnak. Akár azt is, hogy nem tudnak megoldást a problémára. Ez a fórum volt az utolsó mentsváram, hogy itthon, kis hazánkból szerezzem meg azt, amire épp szükségem van. Sajnos mindenhol csak ezeket a szar habszéleket nyomják, ami ha mondjuk öreganyám 30 éves konyhai rádiójába kellene, akkor kb. meg is felelne, de egyébként nem. Kivéve persze azokhoz a termékekhez, amin gyárilag is az volt, és lehet eredetit kapni hozzájuk.
Mindegy. Ebay kilőve, Kínából csak szintén habgumi játszik, alig van rendes gumi, de ha van, akkor az a gyanúsan olcsó kategóriából való. USA-ban van rengeteg, de onnan személyes okokból nem rendelek, mivel eddig bármit vettem onnan, valahogy soha semmi nem érkezett meg. Legyen az egy póló, egy potenciométer vagy autóalkatrész. Máshonnan, még Ausztráliából is relatíve hamar megjött mindig minden, de az USA nekem tabu...
Így maradt Európa. Volt néhány ígéretes Spanyol oldal, de nem lehetett PayPal-al fizetni. Aztán találtam egy Német oldalt, ahol végül is megleltem, ami kell. Max. jövő héten ideér a rendelés. És ezek nem is a gyanúsan olcsó kategóriából valóak, ha jól emlékszem, majdnem 9 Euro darabjuk.
Amúgy a javítás a szeretett B&W DM 603 S3-maim újraperemezéséhez kellenek. A világos színű van nekem, amik szélével internetszerte találkozni, hogy problémás, mert idővel megkeményedik és berepedezik a gumi. Mondanom sem kell, hogy most baromira nem úgy szólnak, mint pár éve. És persze a Bowers-nek esze ágában sincs javítókészletet árulni, meg kellene venni a komplett hangszórókat, ami nonszensz. A 4 hsz cseréje 120k-ban biztos benne lenne. Így megpróbálok kicsit spórolni, és cserélni a peremeket. Ha jó lesz, biztos nem veszek bele új sugárzókat, ha esetleg nem lesz jó, akkor viszont marad a csere, de akkor csak a fekete membránszéles típushoz valókat veszem majd, mert azokkal nincs gond sehol. Nyilván a gumikeverékkel volt gond, mikor készült, csak ez később, néhány év alatt derült ki.
A német oldal.  A linken az a típus, amit rendeltem.
Akkor már legyen közkincs, hátha valakinek még kell innen cucc. Elég sok mindenük van, több, mint 2700 féle Speaker Surround-ot árulnak, meg minden egyéb kiegészítőt. Nézzetek körül!

Vendég

Szerintem azért nem válaszolt senki, mert nem lehet kapni.
Ha találtál valahol, akár meg is oszthatnád, hátha mást is ez tartott vissza a javítástól.

Hát igen, ha ismerne ilyet az ember, írná, de minekután nem, így...
Meg azért nem árt tudni, mihez is kéne, mert sokszor egy habszél cserével ugyan "megjavul" egy hangszóró, de egy utángyártott habszéllel az életbe nem lesz olyan, mint volt eredetileg. Persze, kérdés mindig mi a cél vagy épp a kisebbik baj. Mert ha nem is lesz olyan, de használható, az is valami, ugye.
Gondolom a gumi membránszélek sem egyformák pl engedékenységre, hiába egyforma a méretük. Vagy igen? 

Sonny

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Szerintem azért nem válaszolt senki, mert nem lehet kapni.
Ha találtál valahol, akár meg is oszthatnád, hátha mást is ez tartott vissza a javítástól.

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok!

Tud valaki nekem olyan üzletet javasolni, vagy akár itt a fórumon aktív gyártót, forgalmazót stb, aki GUMI membránszélekkel foglalkozik? Habszél nem érdekel, köszönöm. Saját DIY javításhoz kellene, a javítást megoldom magam, de hozzávalót nem igazán lelek kis hazánkban...

Mivel ilyen rengeteg jó tanácsot és ajánlást kaptam, megoldottam magam, mint eddig mindent...

Vendég

Sziasztok egy jamo concert 8 gyari doboz felujitasa lesz a projektem. Mivel nulla muszaki tudassal rendelkezem erdeklodnek, hogy ki mit gondol mennyit erdemes egy hangvaltora szanni es kihez lehetne ezzel fordulni? Foleg Budapest es kornyeke erdekelne.

Nem szeretnek csilliardokat kolteni ra mar igy is sok penzt koltottem de hat ez egy ilyen sport;)

Egyaltalan erdemes-e a csatolt kep alapjan?

Koszonettel
Laci

Sonny kartársat javaslom. 

komarfamily
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1101

Hozzászólás Szerző: komarfamily »

Sziasztok egy jamo concert 8 gyari doboz felujitasa lesz a projektem. Mivel nulla muszaki tudassal rendelkezem erdeklodnek, hogy ki mit gondol mennyit erdemes egy hangvaltora szanni es kihez lehetne ezzel fordulni? Foleg Budapest es kornyeke erdekelne.

Nem szeretnek csilliardokat kolteni ra mar igy is sok penzt koltottem de hat ez egy ilyen sport;)

Egyaltalan erdemes-e a csatolt kep alapjan?

Koszonettel
Laci

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok!

Tud valaki nekem olyan üzletet javasolni, vagy akár itt a fórumon aktív gyártót, forgalmazót stb, aki GUMI membránszélekkel foglalkozik? Habszél nem érdekel, köszönöm. Saját DIY javításhoz kellene, a javítást megoldom magam, de hozzávalót nem igazán lelek kis hazánkban...
A fő méretek:
Belső: 100-max 105mm (ez rugalmas méret, az eredeti is szélesen rálóg a membrán szélére (100mm belsővel), 105mm-ig belefér.)
A rugalmas szél belső éle: 118mm
A rugalmas szél külső éle: 144mm
A membránszél legkülső éle 157mm.

A válaszokat előre is köszönöm. Ha úgy gondoljátok, hogy kereskedelmi vagy fórumszabályzat miatt nem a topikba válaszolnátok, írjatok privátot!

Köszi

Vendég

SBL projekt - mechanikai műveletek

Háááát, nem volt könnyű nekilátni. Megvallom féltem, nem tudtam mi vár rám pontosan. Előszöris a magas szekció lecsavarozása után az alsó dobozt és a mélyközép dobozát szét kellett választani. Kellett hozzá némi erőt kifejteni, a hőre lágyuló műanyag ragasztó fogta rendesen. .

A habszalag ragasztóját sebbenzinnel távolítottam el, a mélyközép dobozáról a műanyagot egy szikével kapargattam le. Miután tiszta lett mindkét felület, fel kellett ragasztani a tömítőszalagot. Nem tudom a gyári milyen vastag lehetett anno, de az biztos, hogy én helyben rengeteg telefon és kutakodás után csak 3mm vastag solar rendszerekhez használatos tömítőszalagot kaptam, azt is csak 1 üzletben leltem.

Ha a tüskékre szépen ráengedtem a mélyközép dobozát, 8mm rés adódott, tehát 3 réteg kellett az Insul Tape-ből.
2 rétegben ragasztottam az alsó doboz tetejére, 15mm-es csíkokat fedésben, és egy réteget a mélyközép dobozának aljára 25mm szélesen. Azért eltérő a szélesség, mert a rajtuk lévő nyílás sem egyforma.

A 2 réteg tetejére ment a már említett Hylomar kék színű rettenet gyorsan száradó tömítő-ragasztó 1 csíkban körbe és a szalagok illesztéseihez. Persze mielőtt összeengedtem volna őket, ellenőriztem miként állnak a tüskéken, azokat beállítottam, hogy ne billegjen semerre. A fellelt álapoti megoldás azért is volt rossz, mert nem volt rugalmas a tomítés, és ráadásul az tartotta a mélyközepet, nem pedig a tüskéken állt.  Most a tüskéken áll, a tömítés csak tömít, remélem rendesen.   Persze a tömítő-ragasztó miatt mechanikailag is stabilizál valamennyit.
A dobozok elején lévő tépőzárakat is cserélni kellett, amik a szivacs grilleket tartják. Nem lett elég a rendelt mennyiség, van 20cm híja. Mérjél máskor Sebestyén, ne tippelgess! 
Közben a leverődéseket profikhoz hasonlóan fekete filccel javítottam.   Aztán leápoltam az egészet bútorápolóval. Kép nem adja vissza, szerintem egész jó lett.

A váltó tele van bipoláris elkokkal, amik nem igen bírják az évtizedeket, ezeket gyári ajánlás szerint (is) cserélni kell. Egyenlőre érkezik Sonny fórumtárs segítségével néhány kondenzátor, illetve a magas előtti soros ellenállás lesz cserélve jobbra, de erről majd adott időben. Illetve muv.imi tanácsára vettem néhány ruszki olaj-papír kondit, melyek java használatlan, új,
A doboz hátára külső műanyag dobozba helyezte el a gyár a váltót, egy mozdulattal kiiktatható és lehetne aktívan hajtani külön a magasat és a mélyközepet. Nah, itt ilyen nem lesz. Sajnos a váltó panele bele van ragasztva a műanyag dobozba, alig várom, hogy elkezdhessem szétszedni valahogy....

muv.imi-nek és Sonny-nak köszönöm a sok segítséget!

Folyt.köv

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1202

Hozzászólás Szerző: irishcream »

Dehogynem. Itt érdeklődünk.
Csatlakozom az érdeklődők táborához.  

fejes-i
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Mindenképpen megérdemlik a felújítást. Ezt persze sokféleképpen és szinten el lehetne végezni. Én, bár senkit nem érdekel  , itt megmutatnám majd 1-2 képpel, hogy én miként.

Dehogynem. Itt érdeklődünk.

Vendég

SBL projekt - állapotfelmérés

Minap hozzájutottam egy pár Naim SBL MK1 hangsugárzóhoz. Ránézésre nem túl ígéretesek, de bekötve őket számomra egy kis csoda, jobban megvizsgálva egy mérnöki bravúr. Ez kérem ki van találva. Nem egy hagyományos dobozban x db hangszóró egy váltóval és csók.
Mindenképpen megérdemlik a felújítást. Ezt persze sokféleképpen és szinten el lehetne végezni. Én, bár senkit nem érdekel  , itt megmutatnám majd 1-2 képpel, hogy én miként.

"Fellelt" állapot:

Sajnos ahogy az elejére a tépőzár van felragasztva, úgy nyúlt már hozzá valaki máshol is. Hőre lágyuló műanyag ragasztó a rugalmas tömítés, stb. Létezik ezekhez gyári tömítés készlet, jelenleg is rendelhető 52.000.- Ft-os Áfa-s áron.    Az alumínium lapkák legalább fele átlyukadt amennyire látom még így összeragasztva.
A tömítéskészlet így néz ki: 

Én ezeket megpróbálom darabonként összevásárolni és abból kivitelezni, reméljük sikerül.
A mélyközép doboz alján lévő alumínium lapocska helyett réz lesz, a tépőzár 3M öntapadó 15mm széles, stb. A rugalmas ragasztó-tömítő Hylomar. Már csak a habosított PE tömítőszalagot kell beszereznem és indulhat a móka.

A munkafolyamatok egyes fázisairól majd töltök fel képet. 
Addig is, vegyen mindenki SBL-t, mert nagyon jó.

ákos

UI: a projektben nagy segítségemre van muv.imi fórumtárs, ezúton is köszönet érte.

Vendég

.
Én azt hittem ezek boros pohár tartók.
Látom nem unatkozol.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”