Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
- józsibazsi
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 143
Hangsugárzó építés
Heló!
Olyan gondom van, hogy van egy régi, átépített hangváltóval rendelkező három utas bass reflex dobozpárom. Az átépítés során a közép és a magas hangja nagyon szép lett, teljesen a helyén van, viszont a basszusom a korábbitól elérően kicsit elkenődött. A hangszórókészlet jó minőségű, a közép zárt házban van.
Érdeklődöm, hogy érdemes-e bi wire bekötéssel próbálkoznom? Ha igen, lehetséges -e hogy vágás nélkül a direktben bekötött mély hangszóró szépen szóljon, vagy mindenképpen vágni kell a tetejét?
Hangsugárzó építés
Hát ezaz, én is emellett lennék, de valahogy nem hiszem hogy ez a gyári bélelés. Többet tud ez a doboz mint amennyit ezek a szivacsok engednek neki. Azt érezni amikor hallgatod, hogy valami visszafogja. Most hogy a félbehajtottat kivettem belőle, több mélye lett. Kezdetben is lement 50Hz-i, nem is ezzel volt a gond, csak egyszerűen nem bírt nagy légtömegeket megmozgatni. Alig mozdult meg a membránja, pedig ha kézzel finoman megmozgatom, hihetetlen könnyen járnak.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11015
- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
A reflexnyílás környékét szabadon kell hagyni, különben nem működik normálisan. Csillapító anyagnak használj valódi gyapjút, vagy sűrű filcet, bár ezeknél a régi dobozoknál néhányak szerint szentségtörés a gyári kialakítástól eltérni.
Hangsugárzó építés
A belepiszkálás biztos, és nem is egyszer. A csavarok fejei el vannak kopva, és az egyik csavart nem lehet megszorítani teljesen, mert forog a furatában. csak kérdés mit csináltak benne. A hangváltó eredetinek látszik, találtam egy honlapon képet róla:
http://www.diyaudio.com/forums/multi-wa ... ister.html
Itt a háttérben látszik a doboz belsejében valamilyen fehér kitöltő anyag. Csak azt nem lehet tudni, hogy az a leírt moddolás után került bele, vagy eredetileg benne volt. Az biztos hogy sokkal lazább szerkezetű, mint ami az enyémben van.
Hangsugárzó építés
Sziasztok!
Nemrégiben szert tettem egy Goodmans Minister hangfalpárra. Ami elsőre feltűnt bennük, hogy nagyon tiszta hangzása van, szóval jó minőségű hangszórók vannak benne. Másodszorra viszont az, hogy erősen mélyhiányos. Ezt nem tudtam hova tenni, az erősítőre gyanakodtam, mivel az saját építés (nem tervezés, csak építés), talán nem tudja teljesen meghajtani a dobozokat. Aztán nem hagyott nyugodni a kisördög így muszáj voltam belenézni az egyik dobozba. Meglepetésemre a csavarok kitekerése után a mély hangszóró "felült" valamire, ami kinyomta a helyéről. Kiemeltem a hangszórót, és találtam benne két eléggé sűrű szövésű szivacsot (mint mondjuk a táblatörlő szivacsok voltak régen, matracnak is elmennének. Az egyik hevenyészetten végigfektetve a hátfalra, a másik pedig a mélyhangsugárzó alá volt betéve félbehajtva. Gyanúsnak tűntek, hogy talán nem eredeti megoldások. Csatolok róla képet. Ezen a két oldalból kivett, egy-egy, félbehajtva behelyezett szivacs látható. Próbaképp kivettem ezeket a dobozokból, vissza a hangszóró, majd próba. A Metallica számokban megjelent a lábdob, amit határozott javulásnak minősítek. Ezek alapján nem gondolnám hogy a másik két ugyanilyen szivacs "gyári belevaló" lenne.
Jelenleg jól belenyomkodtam a hátsófalhoz őket, a félbehajtottat meg kivettem. Ami viszont nem tetszik (bár fogalmam sincs hogy mennyi jelentősége van) hogy a benne lévő szivacs felszíne nagyon közel (kb 3mm) van a baszreflex cső végéhez. A szerintem nem sok levegőt enged át, gy nem tudom jól tud-e működni így.
Kérdésem az lenne, hogy ki milyen töltőanyagot javasol a dobozokba, ami a minőséget is tükrözi, és mi határozza meg a mennyiséget. Vagy esetleg szerintetek eredetiek lehetnek ezek? Régen használhattak ilyen szivacsot? Nem tűnnek különösebben 40 évesnek, bár egy dobozban... kitudja... kicsit meg vannak sárgulva ott, ahol nem értek a hangszóróhoz. A mélysugárzó mágnesén pedig oxidáció nyomai látszanak, kis penésszerű foltokban. Ezekre van valakinek ötlete hogy kerülhettek oda? Esetleg megázhatott a hangszóró valamikor?
Hangsugárzó építés
Sziasztok.Lenne egy pici problémám.van egy Jamo hangfalpárom amiben kiment a középhangszóró,és cserélném.vettem is egy másik 10 centis darabot de hiába azonos a külső méret a beépítési mérete eltér egy másfél centivel.A hangfal anyaga farost 19 mm-es.tehát kicsit nagyobbítani szeretném a lyukat.milyen eszközökkel a legegyszerűbb megnagyobbítani a lyukat úgy hogy nincs semmi extra szerszámom otthon csak ami egy átlagos háztartásba megtalálhatóak.
Remelem nem csak a beepitesi meret volt a referencia a vasarlasnal:) Egyebkent attol fugg mennyit kell nagyobbitani, ha kicsit akkor csiszolo vaszon, ha nagyobbat akkor dekopir.
Hangsugárzó építés
Melyik Jamo?
Lehet, hogy akkor járna a legjobban, ha mindent cserélne
Hangsugárzó építés
Sziasztok.Lenne egy pici problémám.van egy Jamo hangfalpárom amiben kiment a középhangszóró,és cserélném.vettem is egy másik 10 centis darabot de hiába azonos a külső méret a beépítési mérete eltér egy másfél centivel.A hangfal anyaga farost 19 mm-es.tehát kicsit nagyobbítani szeretném a lyukat.milyen eszközökkel a legegyszerűbb megnagyobbítani a lyukat úgy hogy nincs semmi extra szerszámom otthon csak ami egy átlagos háztartásba megtalálhatóak.
Természetesen akkor jársz legjobban, ha a két másik jó tanácsra hallgatsz - nem az a legnagyobb gond, hogyan teszed be a másik sugárzót.
Hangsugárzó építés
Szerintem mielőtt a dobozt is leengeded a sírba a hangszóró után, inkább gondold át, amit Fapaci írt. A hangszórót nem lehet kicserélni bármire, mégha az tökéletesen illene is az előző helyére.
Esetleg meg lehetne javítani a régit vagy keresni "bontottat", ha nem valami nagyon ritka, egzotikus darab.
Hangsugárzó építés
A farost lemez nem nagyon szereti keresztirányban a reszelőt.
Nem tudom, mennyi a kicsi.
1. Dekopírfűrész.
2. Fűrészes svájci bicska? (többi nem ) szóval keskeny, hegyes, de merev pengéjű fűrész.
3. darab lapátnyélre tekert durva és finomabb smirglipapír
:fekveröhög
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Az asztalos témához nem szólnék hozzá, de miből gondolod, hogy egy teljesen más hangszóró jó lesz a dobozodba?
Hangsugárzó építés
hangfal: front: Quadral Tribun,Center:Clarus Titan,Surr:Cav audio ds30,sub:phonar as-100dvd lejátszó:Pioneer dv-668Házimozi:Amp:Cambridge Audio 351r multimédia:zappiti 4k projektor:Toshiba tdp s8 tv:Plasma ps42c430<p>
Hangsugárzó építés
Meg is érkezett a mérőmikrofonom, meg a külső "hangkártya" (fura elnevezés egy fém dobozra mindenféle lyukkal meg tekerővel), csak azt felejtettem ki, hogy miért is lenne mikrofon kábel hozzá...
úh majd csak jövő héten kezdhetek játszani.
Hangsugárzó építés
@Gali: A Dayton elég jó szerintem.
Az egyik fórumtárs is vett (csak mikit, program nélkül) és boldogan méreget vele.
100EUR körül van dobozzal, kicsi álvánnyal.
Behringer is 20.000 Ft - nem lehet nagy különbség . . .
Hangsugárzó építés
A sok infó akkor hasznos, ha hatékonyan tudsz közöttük szelektálni. Továbbra sem akarom misztifikálni a témát, de ha valaki fórumos hozzászólások alapján szeretne komoly minőségű hangdobozt építeni, kisebb csodára is szüksége lesz a sikerhez. Sajnos az elvárható szerénység sok emberből hiányzik és olyanok is osztják az észt, akiknek eleve kevés jutott belőle. A szakembert nem a papírja teszi azzá, hanem a begyűjtött elméleti tudás és a gyakorlati tapasztalat. Ezeket autodidakta módon is el lehet sajátítani, csak kicsit lassabban megy iskolán kívül. Hangsugárzó építő szakma amúgy sem létezik.
A fotózásról hozzád képest másként vélekedem, de ennek kifejtése itt offtopik lenne. Csupán annyit írnék le, hogy a végtelen számú gagyi kép, ami manapság születik az okostelefonokon, fura módon lehetőséget teremtett a minőségi fotográfia jelentőségének emelésére.
Szerintem nincs vita köztünk sem a fórumok jelentőségéről, sem a fotózásról. Az is jelen van, amit írsz.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Messze nem igaz minden, ami az Interneten le van írva, de megváltoztatta a világot. Még mindig könnyebb sok információból válogatni, mint kevés, sokszor elavult, és esetleg még lektorálva is bőven hibás könyvekből meg szamizdat fénymásolatokból.
Azt nem gondolom, hogy szívsebészt meg atomtechnikust Interneten kellene képezni - mindkét esetben elég nagy a foglalkozási kockázat.
Van, ami nem tűnik ennyire egyértelműnek, mert pl az önjelölt fotoművészek korában sem feltétlenül lesz jó fotós abból, aki tud venni drága eszközt és felkenik egy fórumon, hogy mennyire jó lett Józsika portréja - viszont az ilyen hullám képes devalválni a fotózás-fotó értékét és nehéz helyzetbe hozhatja a fotózásból is élő, magyarul "profi" fotósokat.
Namost, ha valaki mégiscsak megtanul iskolák nélkül mondjuk hangdobozokat építeni és jókat is épít, akkor "szakember" lesz? Nem feltétlenül. De ritkán még az is lehet, persze papírja nem feltétlenül lesz róla.
Nagyon szubjektív világ a hifi világa, ettől még nehezebbek az ilyen kérdések.
A sok infó akkor hasznos, ha hatékonyan tudsz közöttük szelektálni. Továbbra sem akarom misztifikálni a témát, de ha valaki fórumos hozzászólások alapján szeretne komoly minőségű hangdobozt építeni, kisebb csodára is szüksége lesz a sikerhez. Sajnos az elvárható szerénység sok emberből hiányzik és olyanok is osztják az észt, akiknek eleve kevés jutott belőle. A szakembert nem a papírja teszi azzá, hanem a begyűjtött elméleti tudás és a gyakorlati tapasztalat. Ezeket autodidakta módon is el lehet sajátítani, csak kicsit lassabban megy iskolán kívül. Hangsugárzó építő szakma amúgy sem létezik.
A fotózásról hozzád képest másként vélekedem, de ennek kifejtése itt offtopik lenne. Csupán annyit írnék le, hogy a végtelen számú gagyi kép, ami manapság születik az okostelefonokon, fura módon lehetőséget teremtett a minőségi fotográfia jelentőségének emelésére.
Hangsugárzó építés
http://www.muziker.hu/blue-microphones- ... -interface
Erre már csak egy mérőmikrofon kell, aminek ez ad fantomtápot is, egyben AD konverter is, windows alatt telepítést se igényel, usb-re rádugod és megy.
Mikrofon pl:
http://www.muziker.hu/dbx-rta-m(nekem ilyen van, bár ez nem számít)
http://www.muziker.hu/behringer-ecm-800 ... microphone
Meg kell egy gémes mikrofon állvány. Mérőprogram is van többféle ingyenes.
Sziasztok,
Alapból USB-s mérőmikrofonokból ezekkel van tapasztalatotok? Érdemes lehet beruházni egybe?
https://www.minidsp.com/products/acoust ... ent/umik-1
http://www.daytonaudio.com/index.php/um ... phone.html
Zene és mozi: PC - Plex + EQ apo; Marantz AV7005; 5x JBL LSR308; 2x JBL EON 618S; Samsung UE55F6500
És mert mérve jó minden: MiniDSP Umik1; xRite i1 Display Pro
És mert mérve jó minden: MiniDSP Umik1; xRite i1 Display Pro
Hangsugárzó építés
Azok a források néhány kivételtől eltekintve lektorált, megbízható, korrekt infókat közöltek. Manapság az interneten bármit le lehet írni szaktudás nélkül és sajnos sokan készpénznek veszik. Szóval semmivel sem lett jobb a helyzet, sőt...
Messze nem igaz minden, ami az Interneten le van írva, de megváltoztatta a világot. Még mindig könnyebb sok információból válogatni, mint kevés, sokszor elavult, és esetleg még lektorálva is bőven hibás könyvekből meg szamizdat fénymásolatokból.
Azt nem gondolom, hogy szívsebészt meg atomtechnikust Interneten kellene képezni - mindkét esetben elég nagy a foglalkozási kockázat.
Van, ami nem tűnik ennyire egyértelműnek, mert pl az önjelölt fotoművészek korában sem feltétlenül lesz jó fotós abból, aki tud venni drága eszközt és felkenik egy fórumon, hogy mennyire jó lett Józsika portréja - viszont az ilyen hullám képes devalválni a fotózás-fotó értékét és nehéz helyzetbe hozhatja a fotózásból is élő, magyarul "profi" fotósokat.
Namost, ha valaki mégiscsak megtanul iskolák nélkül mondjuk hangdobozokat építeni és jókat is épít, akkor "szakember" lesz? Nem feltétlenül. De ritkán még az is lehet, persze papírja nem feltétlenül lesz róla.
Nagyon szubjektív világ a hifi világa, ettől még nehezebbek az ilyen kérdések.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Hozza kell tenni hogy manapsag az internetnek hala mennyivel konnyebb minden. Anno mikor meg suliba jartam es epitettem az elso hangfalamat akkor mi volt? Volt konyvtar, benne a hobbyelektronika ujsagok es evkonyvek, meg a hangfalepito konyv...
Azok a források néhány kivételtől eltekintve lektorált, megbízható, korrekt infókat közöltek. Manapság az interneten bármit le lehet írni szaktudás nélkül és sajnos sokan készpénznek veszik. Szóval semmivel sem lett jobb a helyzet, sőt...
Hangsugárzó építés
https://loudspeakerfreaks.com/Product.a ... t_ID=11448
Ma pont akciós - én ezzel mérek.
( Építettem én is kapszulából meg szenvedtem az ingyenes programokkal )
T/S-t pedig ezzel:
https://loudspeakerfreaks.com/Product.a ... t_ID=12413
S
Hangsugárzó építés
Igen, az nehéz lehet. Különösen, mert tanítani idő és energia. De ha véletlen van ilyen, akkor nagyon meg tudja gyorsítani az utat.
Autodidakta sok mindent lehet, de mindent nem. Most újra tanulom, amit az iskolában lusta voltam fizikából ;-)
45 éves fejjel sajnálom persze...
rettentő komplex világban vagyunk, eddigi életemben is nagyon sokféle dolgot csináltam, némelyiket kellett, másokat akartam, de az közös volt, hogy mindegyik tanulással járt. Ezért a tanulás mint alapkészség úgy-ahogy megvan.
Nálam ez most úgy megy, hogy 1. olvasok, olvasok. 2. Megértek dolgokat "foltszerűen". 3. Aztán jön pár összefüggés, még igazi értelem nélkül. 4. Aztán pár folyamat is összeáll. 5. Aztán el lehet kezdeni alkalmazni, 6. jönnek a tévedések és a korrekciók, 7. aztán a tapasztalat elkezd pozitívan visszacsatolni.
Hát úgy az 1-3 között ugrándozok ebben a hangdoboz témában. Persze az 1.-est szinte sose lehet abbahagyni, de az idővel csökken a többi rovására.
No ebben a folyamatban egy "mester" aranyat ér, még ha nincs is mindig ott, de átlendít az akadályokon.
Volt nekem ilyen, amikor Land Rovereztem és őt fel lehetett hívni, hogy az osztómű rózsakerekeit hogyan is kell kihézagolni...
Néha meg a tanítvány a "köcsög", kb. 1 éve a párom egyik barátja, aki profi fotós látta, hogy fotózok és elhatározta valamiért, hogy ő megtanítja nekem profi módon a lightroom használatot, csak nekem nem volt hozzá sok kedvem... hülyén is éreztem magam, mert nem volt motivációm, ő meg nagyon akarta volna
Hozza kell tenni hogy manapsag az internetnek hala mennyivel konnyebb minden. Anno mikor meg suliba jartam es epitettem az elso hangfalamat akkor mi volt? Volt konyvtar, benne a hobbyelektronika ujsagok es evkonyvek, meg a hangfalepito konyv. Az ember ebbol epitkezett. Manapsag ha az LspLAB helpjet elolvassa az ember es atolvas par forumot blogot mar sokkal tobbet tanul, es hozza kell tenni hogy van 1-2 jo magyar forum, koztuk ez is, illetve kulfodi forumok is ahol ha az ember kerdez akkor kap epito valaszt is. En ezert kezdtem el ujra epiteni, mert vegre az ember hozzajut olyan informaciohoz amibol rengeteget tud tanulni es alkotni.
Hangsugárzó építés
Látod még a cipővel is fontos a jó sorrend!
Sőt, még kacsásan is fel lehet venni
Hát, amikor születtem, cipőt kötni se tudtam. Sőt, sokkal rosszabb volt a helyzet, mert azt se tudtam, hogy kell cipő.
Jók az ilyen megjegyzések, köszönettel tartozom érte, mert csak erősítik az elszántságot
. látom, hogy jó páran óriási tudással és tapasztalattal űzik ezt a dolgot és én ezt tiszteletben is tartom. De nem gondolom, hogy erre csak születni lehet.
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1229
Hangsugárzó építés
Hát, amikor születtem, cipőt kötni se tudtam. Sőt, sokkal rosszabb volt a helyzet, mert azt se tudtam, hogy kell cipő.
Jók az ilyen megjegyzések, köszönettel tartozom érte, mert csak erősítik az elszántságot
. látom, hogy jó páran óriási tudással és tapasztalattal űzik ezt a dolgot és én ezt tiszteletben is tartom. De nem gondolom, hogy erre csak születni lehet.
Hangsugárzó építés
Már csak 1 nehéz dolog van, egy jó mestert találni, akitől van mit tanulni és hajlandó is rá, hogy tanítson.
Igen, az nehéz lehet. Különösen, mert tanítani idő és energia. De ha véletlen van ilyen, akkor nagyon meg tudja gyorsítani az utat.
Autodidakta sok mindent lehet, de mindent nem. Most újra tanulom, amit az iskolában lusta voltam fizikából ;-)
45 éves fejjel sajnálom persze...
rettentő komplex világban vagyunk, eddigi életemben is nagyon sokféle dolgot csináltam, némelyiket kellett, másokat akartam, de az közös volt, hogy mindegyik tanulással járt. Ezért a tanulás mint alapkészség úgy-ahogy megvan.
Nálam ez most úgy megy, hogy 1. olvasok, olvasok. 2. Megértek dolgokat "foltszerűen". 3. Aztán jön pár összefüggés, még igazi értelem nélkül. 4. Aztán pár folyamat is összeáll. 5. Aztán el lehet kezdeni alkalmazni, 6. jönnek a tévedések és a korrekciók, 7. aztán a tapasztalat elkezd pozitívan visszacsatolni.
Hát úgy az 1-3 között ugrándozok ebben a hangdoboz témában. Persze az 1.-est szinte sose lehet abbahagyni, de az idővel csökken a többi rovására.
No ebben a folyamatban egy "mester" aranyat ér, még ha nincs is mindig ott, de átlendít az akadályokon.
Volt nekem ilyen, amikor Land Rovereztem és őt fel lehetett hívni, hogy az osztómű rózsakerekeit hogyan is kell kihézagolni...
Néha meg a tanítvány a "köcsög", kb. 1 éve a párom egyik barátja, aki profi fotós látta, hogy fotózok és elhatározta valamiért, hogy ő megtanítja nekem profi módon a lightroom használatot, csak nekem nem volt hozzá sok kedvem... hülyén is éreztem magam, mert nem volt motivációm, ő meg nagyon akarta volna
Hangsugárzó építés
Én meg csak tudok az ilyen hozzáállás láttán!
Sokan elfelejtik, hogy ők sem úgy születtek... Sokan bele se kezdenek semmibe, mert úgysem... És vannak akik tesznek dolgokért és ezt kitartóan teszik, 100% hogy el is jutnak egy jó szintre.
Már csak 1 nehéz dolog van, egy jó mestert találni, akitől van mit tanulni és hajlandó is rá, hogy tanítson.