Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sziasztok
Szeretnék hangfalat építeni,de nem tudom,hogy mi lenne az ideállís méret,ha reflex,vagy ha zárt./ inkább a minőség /.
A subwófer adatai : Qms :4.80, Qes:0.54, qts :0.49, Vas: 67,95 l, Splref:91.7
30 cm az átmérője,ill 4 ohm /DLD sinus 300 w/
Köszi

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok
Szeretnék hangfalat építeni,de nem tudom,hogy mi lenne az ideállís méret,ha reflex,vagy ha zárt./ inkább a minőség /.
A subwófer adatai : Qms :4.80, Qes:0.54, qts :0.49, Vas: 67,95 l, Splref:91.7
30 cm az átmérője,ill 4 ohm /DLD sinus 300 w/
Köszi

close652
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: close652 »

pótlás
hangfalepites.php
system

Vendég

Hangsugárzó építés

Tupolev:
Az SBX 2030-ast nyugodtan bele rakhatod a dobozba, elméletileg lineáris lenne az átvitele (a hangjáról nem tudok nyilatkozni). Az miatt nem aggódnék, hogy nem menne mélyre. Az én hangfalam is 60 Hz-en törik, és gyönyörű mélyei vannak.
Hangváltó témában Lacy-nak igaza van.
Amit tudsz tenni még, hogy a váltóban kicseréled pontosan ugyanakkora de jobb minőségű alkatrészekre a meglévőket. (pl. polipropilén kondi, légmagos tekercs)
Abban viszont már nem vagyok biztos, hogy megéri a ráfordított összeget.

Sajti:
Helyesbítenék pár dolgot:
- ha több csillapítóanyagot tesz a dobozba csökken a térfogat, tehát nő a Qtc, és akkor fog jobban kiemelni
- A Qtc=0.577-nél több lesz a mély (mélyebbre megy), mert laposabban esik, de hamarabb kezd el törni, ezáltal a középmély lehet egy picit halkabb (szinte alig érzékelhető)
- én azért nem általánosítanék ennyire, hogy mekkora Qts érték melyik dobozhoz való. Az én hangszóróm 0.24-es Qts-sel rendelkezik és mégis zártban használom.

Spieler:
Kb. 100 l-es zárt doboz kéne ahhoz a hangszóróhoz.

Léva

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: sajti »

Újabb kérdésem van! 
Ha egy zárt hangdobozban két ugyanolyan mélyközép hangszóró van (pl centerben), akkor a doboz térfogatát duplájára kell venni, mint ami a hangszóró adatai alapján számított térfogat?

Ha igen, van e különbség abban, hogy ha egy légtérben van a két hangszóró, vagy pedig közében fallal elválasztva mindegyik a saját számított légterében van?

Duplájára kell venni. Az elválasztó fal gyakorlatilag mindegy. Nincs előnye, de pénzbe kerül, ezért nem is használja senki.

sajti

tupolev
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: tupolev »

Újabb kérdésem van!

Ha egy zárt hangdobozban két ugyanolyan mélyközép hangszóró van (pl centerben), akkor a doboz térfogatát duplájára kell venni, mint ami a hangszóró adatai alapján számított térfogat?

Ha igen, van e különbség abban, hogy ha egy légtérben van a két hangszóró, vagy pedig közében fallal elválasztva mindegyik a saját számított légterében van?
TV: ITT Nokia 5521H, DVD: Pioneer DV-585A, Erölködő: Kenwood KRF-A4020, Lemezjátszó: Akai AP-B21, Magnó: Akai CS-MO2, Front: Akai-Videoton SR-H40, Surround: Altec Lansing 220, Center: Unitek SP-622, Sub: Wharfedale WH-210, Hangkártya: Creative Audigy, Kábelek: Alfatec és Neotech Interconnect.

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

és lenne még egy kérdésem. remélem, most is van itt vki. melyik jobb doboz? a reflex csoves, vagy a zárt? vagy miben kulonboznek?
Ha ugyanazt a hangszórót reflex dobozba teszed, mélyebb lesz a frekvenciaátvitele, jobb a hatásfoka, viszont a doboz kb kétszer akkora, mint egy zárt.

Nem feltétlenül lesz kétszer akkora a doboz. Az igaz, hogy mélyebbre megy, de a zárt doboznak tisztább a hangja, és jobb a tranziens átvitele
Tehát reflex mennyiségi, a zárt pedig minőségi mélyeket ad

sajti

tupolev
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

és lenne még egy kérdésem. remélem, most is van itt vki. melyik jobb doboz? a reflex csoves, vagy a zárt? vagy miben kulonboznek?
Ha ugyanazt a hangszórót reflex dobozba teszed, mélyebb lesz a frekvenciaátvitele, jobb a hatásfoka, viszont a doboz kb kétszer akkora, mint egy zárt.
TV: ITT Nokia 5521H, DVD: Pioneer DV-585A, Erölködő: Kenwood KRF-A4020, Lemezjátszó: Akai AP-B21, Magnó: Akai CS-MO2, Front: Akai-Videoton SR-H40, Surround: Altec Lansing 220, Center: Unitek SP-622, Sub: Wharfedale WH-210, Hangkártya: Creative Audigy, Kábelek: Alfatec és Neotech Interconnect.

spieler
Isten Hozott! :)

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: spieler »

ez én voltam, csak eôfeôejtetem bejelentkezni...

Vendég

Hangsugárzó építés

spieler

Hangsugárzó építés

ok. majd csak kisul vmi. koszi szépen a segítséget... helló

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

és ha még nem vettem meg?tudnál vmit ajánlani a SAL termékek kozul, ami szintén 4ohmos, és kisebb helyet foglal?
Az a gáz, hogy amik jól festenek, azok 8ohmosak, és a házi hifi csoportjában vannak. Ott mindjárt találtam két olyat, ami jónak néz ki. Ha házimozira, vagy otthoni hifire szeretnéd, akkor az SBX2530-at mondanám. Még reflexdobozban is jó lesz, de zártban is használható.
Ha autóba szeretnéd, akkor erősen tanácstalan vagyok

sajti

az a helyzet, hogy nekem jó lenne a 8ohmos is, csak azt az erosítom nem fogadná olyan jó néven. ugyanis saját készítésu erosítom van, ami igazság szerint 2.1-es. a másik két hangszóró(2*magas+kozépsugárzó) már megvan, és ezek 8ohmosak. de mélysugárzó inkább 4ohmos kéne. na de mindegy. azért koszi, hogy segítettél, meg hogy pazaroltál rám idot.

Az erősítőd jobban fogja szeretni a 8ohmosat! Igaz kicsit halkabban fog szólni, de ezt be lehet állítani könnyedén. Kár lenne elszúrni a rendszered egy csillapítatlan, brummogós szubbal!

sajti

spieler

Hangsugárzó építés

és ha még nem vettem meg?tudnál vmit ajánlani a SAL termékek kozul, ami szintén 4ohmos, és kisebb helyet foglal?
Az a gáz, hogy amik jól festenek, azok 8ohmosak, és a házi hifi csoportjában vannak. Ott mindjárt találtam két olyat, ami jónak néz ki. Ha házimozira, vagy otthoni hifire szeretnéd, akkor az SBX2530-at mondanám. Még reflexdobozban is jó lesz, de zártban is használható.

sajti

az a helyzet, hogy nekem jó lenne a 8ohmos is, csak azt az erosítom nem fogadná olyan jó néven. ugyanis saját készítésu erosítom van, ami igazság szerint 2.1-es. a másik két hangszóró(2*magas+kozépsugárzó) már megvan, és ezek 8ohmosak. de mélysugárzó inkább 4ohmos kéne. na de mindegy. azért koszi, hogy segítettél, meg hogy pazaroltál rám idot.

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

sajti

spieler

Hangsugárzó építés

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Persze. Így van rajta a SAL oldalán:Zenei terhelhetőség / Music power / Maximale Musikleistung Pz / W 120
Névleges terhelhetőség / Power rating / Nennbelastbarkeit Pn / W 100
Impedancia / Impedance / Impedanz Z / Ω 4
Rezonancia frekvencia / Free air resonance / Resonanzfrequenz fs / Hz 40
Frekvencia átvitel / Max. frequency range / Max. Frequenzbereich f / Hz 35-2500
Keresztezési frekvencia (felső) / Rec. crossover freq. (fmax.) / Empf. Trennfreq. (fmax.) fx / Hz 1600
Érzékenység (1W/1m) / SPL (1W/1m) / Mittl. Schalldr. (1W/1m) Spl / dB 88
Lengőtekercs átmérője / Voice coil diameter / Schwingspulendurchmesser ∅ / inch 2
Csévetest alapanyaga / Voice coil former / Schwingspulenträger ALU
Membrán alapanyaga / Cone / Membran ALU
Mágnes súlya / Magnet weight / Magnetgewicht Oz 40
Egyenáramú ellenállás / RDC DC resistance / Gleichstromwiderst. RDC / Ω 3,8
Membrán felület / Eff. cone area / Eff. Membranfläche Sd / cm2 340,0
Mechanikai jósági tényező / Mech. Q factor / Mechanise Güte Qms 7,16
Elektromos jósági tényező / Electr. Q factor / Elektrische Güte Qes 0,83
Egyesített jósági tényező / Total Q factor / Gesamtgüte Qts 0,75
Térfogat egyenérték / Equivalent volume / Äquivalentvolumen VAS / l 28,36
Mozgó tömeg / Moving mass / Bewegte Masse Mms / g 91,09
Mechanikai ellenállás / Mech. resistance / Mech. Widerstand Rms / kg/s 3,47
Membrán engedékenység / Suspension compl. / Nachgiebigkeit Cms / mm/N 0,17
Erőtényező / Force factor / Kraftfaktor BxL / Tm 9,81
Induktivitás / Voice coil induct. / Schwingspulenindukt. L / mH 2,30
Külső méret / Dimension / Abmessungen ∅ / mm 258
Beépítési méret / Mounting cutout / Einbauöffnung ∅ / mm 233

A
Külső átmérő
Diameter
Durchmesser
255 mm
B
Beépítési átmérő
Mounting cutout
Einbauöffnung
235 mm
C
Beépítési mélység
Mounting depth
Einbautiefe
110 mm
D
Mágnes átmérő
Magnet diameter
Magnetdurchmesser
140 mm

A problémát a magas Qts értéke okozza. Egy ilyen paraméterrel rendelkező hangszórót nagy dobozokhoz tervezték. Ha kicsibe teszed, akkor kiemeli a mélyeket. Mondjuk egy autó kalaptartójára szerelve a 2-300literes csomagtartót használva doboznak, jól működik.
Ha megvetted már, akkor csináld meg neki a lehető legnagyobb zárt dobozt, amit csak tudsz, és tömd ki jól vattával. Jobb megoldás sajnos nemigen van.
Basszreflexben csak rosszabb lesz
Egy kis elmélet: A zárt dobozok ideálisnak tekintett Qts értéke .7071. Ha egy hangszórót dobozba szerelsz, akkor a doboz növeli a katalógusban szereplő szabad levegőn mért Qts értéket. Zárt dobozhoz a .4-.6 közötti Qts az ideális. Reflexhez a .25-.4 közötti érték a megfelelő.
A .7 feletti Qts-el rendelkező hangszórók mindig ki fogják emelni a mélyet. Ez a mai modern zenékhez még csak elmegy valahogy, de akusztikushoz szerintem borzasztó

sajti

Vendég

Hangsugárzó építés

Persze. Így van rajta a SAL oldalán:
Zenei terhelhetőség / Music power / Maximale Musikleistung Pz / W 120
Névleges terhelhetőség / Power rating / Nennbelastbarkeit Pn / W 100
Impedancia / Impedance / Impedanz Z / Ω 4
Rezonancia frekvencia / Free air resonance / Resonanzfrequenz fs / Hz 40
Frekvencia átvitel / Max. frequency range / Max. Frequenzbereich f / Hz 35-2500
Keresztezési frekvencia (felső) / Rec. crossover freq. (fmax.) / Empf. Trennfreq. (fmax.) fx / Hz 1600
Érzékenység (1W/1m) / SPL (1W/1m) / Mittl. Schalldr. (1W/1m) Spl / dB 88
Lengőtekercs átmérője / Voice coil diameter / Schwingspulendurchmesser ∅ / inch 2
Csévetest alapanyaga / Voice coil former / Schwingspulenträger ALU
Membrán alapanyaga / Cone / Membran ALU
Mágnes súlya / Magnet weight / Magnetgewicht Oz 40
Egyenáramú ellenállás / RDC DC resistance / Gleichstromwiderst. RDC / Ω 3,8
Membrán felület / Eff. cone area / Eff. Membranfläche Sd / cm2 340,0
Mechanikai jósági tényező / Mech. Q factor / Mechanise Güte Qms 7,16
Elektromos jósági tényező / Electr. Q factor / Elektrische Güte Qes 0,83
Egyesített jósági tényező / Total Q factor / Gesamtgüte Qts 0,75
Térfogat egyenérték / Equivalent volume / Äquivalentvolumen VAS / l 28,36
Mozgó tömeg / Moving mass / Bewegte Masse Mms / g 91,09
Mechanikai ellenállás / Mech. resistance / Mech. Widerstand Rms / kg/s 3,47
Membrán engedékenység / Suspension compl. / Nachgiebigkeit Cms / mm/N 0,17
Erőtényező / Force factor / Kraftfaktor BxL / Tm 9,81
Induktivitás / Voice coil induct. / Schwingspulenindukt. L / mH 2,30
Külső méret / Dimension / Abmessungen ∅ / mm 258
Beépítési méret / Mounting cutout / Einbauöffnung ∅ / mm 233

A
Külső átmérő
Diameter
Durchmesser
255 mm
B
Beépítési átmérő
Mounting cutout
Einbauöffnung
235 mm
C
Beépítési mélység
Mounting depth
Einbautiefe
110 mm
D
Mágnes átmérő
Magnet diameter
Magnetdurchmesser
140 mm

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Lesz egy SXA 2540 típusú mélysugárzóm, és nem tudom, milyen doboz kell rá. Megpróbáltam WinIsd-vel kiszámítani, de nem értek hozzá, úgyhogy nem nagyon ment. Valszín ezért számolta a prog a dobozt 200 literesre.
Aha. Meg tudod adni a hangszóróparamétereket? Ha igen, akkor mindjárt megnézem, hogy nekem mi jön ki!

sajti

Vendég

Hangsugárzó építés

Lesz egy SXA 2540 típusú mélysugárzóm, és nem tudom, milyen doboz kell rá. Megpróbáltam WinIsd-vel kiszámítani, de nem értek hozzá, úgyhogy nem nagyon ment. Valszín ezért számolta a prog a dobozt 200 literesre.

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

sziasztok!kéne egy kis segítség. tudna nekem vki segíteni dobozméret számításban?
Ez így kicsit túl van defíniálva nekem Pontosítanád?

sajti

Vendég

Hangsugárzó építés

sziasztok!kéne egy kis segítség. tudna nekem vki segíteni dobozméret számításban?

Vendég

Hangsugárzó építés

Full teli van vele gyárilag :-)
Ez mondjuk nem jellemző a magyar gyártókra...

sajti

Ó én egyszer egy Vidi hangfalból vagy két pár másikra való vattát szedtem ki, az is csoda volt, hogy a mély membránja mozogni tudott tőle
Biztos műszak vége volt, és azt mondták a szakinak, hogy csak akkor mehet haza, ha elfogyott az összes anyag...

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Ez mondjuk nem jellemző a magyar gyártókra...

sajti

tupolev
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Köszönöm a tanácsokat, igazából a hangfalat nem akarom lecserélni, mert nagyon jól szól. (MNC 33-522-es magas van benne)A méllyel is csak az a bajom, hogy most is kiemel picit 50 Hz-nél és brummog is (impulzusátvitele nem a legjobb).
Tehát pont a tisztább mélyátvitel lenne a cél.

Próbálj minél több csillapító anyagot belepakolni. Ez úgy hat, mintha növelnéd a doboz térfogatát. Ezzel csökkenthetes kicsit a kiemelést.

sajti

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”