Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

3 utas Beyma nagymonitor

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Helyesbíteném.
Viszont az előző már nem olyan, mint az előző előzőleg volt.

Kicsit lobog a hajam a pár ELŐZŐ választól, így én is azt írom, amit előzőleg, vagyis még mindig titokzatos (sőőőőt, egyre titokzatosabb), de igen sokat igérő. 

Upp minden poénért! 

qqriq
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 130

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Viszont az előző már nem olyan, mint az előző volt.

Helyesbíteném.
Viszont az előző már nem olyan, mint az előző előzőleg volt.
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg.   Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Egyszer meghallgatnám az előzőt, ami már nem olyan, mint az azt követő, ami az előző alapján épült és az azt követőt is, ami olyan mint az előző volt ezelőtt.
Különösebb akadálya egyiknek sincs szerintem, bár még csak az egyik üzemkész, de az már nem olyan, mint a másik, amelyik csak majdnem olyan, mintha kész lenne, de mégsem.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8806

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Egyszer meghallgatnám az előzőt, ami már nem olyan, mint az azt követő, ami az előző alapján épült és az azt követőt is, ami olyan mint az előző volt ezelőtt.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Sok titok nincs benne. Olyan mint az előző.
Viszont az előző már nem olyan, mint az előző volt.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: bege »

Titokzatos, de igen sokat igérő...

Sok titok nincs benne. Olyan mint az előző.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Bege fotóján nem az én dobozom, hanem egy új példány látható, ami egy kedves barátomnak készül.

Titokzatos, de igen sokat igérő... 

Drukkolok, h nemsokára kész legyen és önző módon én is meghallgassam :-))).

qqriq
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 130

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Akkor ezek lesznek qqriq új súgárzói? Szép munka igazán!

.....
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg.   Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Akkor ezek lesznek qqriq új súgárzói? Szép munka igazán!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Bege fotóján nem az én dobozom, hanem egy új példány látható, ami egy kedves barátomnak készül.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: bege »

theo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 431

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: theo »

Ha nagyban játszunk, elvihetem, de ehhez egy kisautó már kevés. Egy kombi minimum kéne hozzá. Vagy két kisebb autó! 
Ha kell segítek a szállításban. (persze ha nekem is jó az időpont.)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Csak a 10. fejezetet olvastam, valóban érdekes. Azért lenne itt 1-2 dolog amit érdemes tisztázni mielőtt bárki az ajtó becsapódást a magashangszórók membránjával asszociálja. A kemény anyagú dómok általában jellegzetes, erős rezonanciával rendelkeznek amelynek célszerű a hallható/használati tartományon kívülre esnie (ez többnyire teljesül). Ha ez így van akkor semmiféle zavaró hangot nem lehet működésük közben hallani. Ha valaki mégis háklis a 20kHz feletti rezonanciára akkor azt csillapítani is lehet elektronikusan. Ha ez is teljesül akkor a tranziens viselkedésük az időtartományban akár szebb/jobb is lehet mint a lágy dómok tranziens viselkedése (de a tranziens viselkedés nem csak a dóm anyagától függ).

A cikk magyarázata szerintem nem igazán magyarázza fapaci preferenciáját, hisz az alu dóm is kemény anyagú, fapaci viszont a lágy dómokkal együtt említi az alu dómokat. És akkor még nem beszéltünk azokról akik a kerámia dómok szerelmesei mert abban látják, azaz hallják a tutit ... akkor most hogy is van ez? (ez is csak teoretikus kérdés)

E felett szépen átsiklottam, csak most vettem észre, bocsánat!

A technikai hátteret szépen leírtad zanzásítva, a kerámia membránok mellett nagyon sok műszaki érv hozható fel, amik alapján én is azt mondanám, hogy jobbnak kellene lenniük szinte minden szempontból. Azonban ahányszor ilyen egységgel szerelt dobozt hallottam eddig ( persze nem sokat, 2 sajátom mellett 5-6 mások által készített DIY dobozról és talán 4 gyári hangsugárzóról van szó), gyakorlatilag mindig hiányérzetem volt a magas hangok területén. 25 évig ücsörögtem és ácsorogtam dobfelszerelések környékén, nagyjából tisztában vagyok vele, egy cintányérnak milyen hangja, energiája, lecsengése van a valóságban. Ezt én eddig egy kerámia dómtól, vagy ribbon sugárzótól sem kaptam vissza. Természetesen ez nem zárja ki, hogy valakinek tetszik ez a tiszta, azonban igen vékonyka, súlytalan produkció, de én ebből nem tudok ízlésbeli kérdést csinálni. Megvitatni sem érdemes, hiszen volt már rá eset, hogy ugyanazon magassugárzó produkciójáról teljesen másként nyilatkoztunk. Egyik vélemény sem jobb, vagy igazabb a másiknál, de nekem nyilván a sajátom számít. Még akkor is, ha nem tudom ideológizálni. Aztán könnyen lehet, hogy egyszer találkozom majd nekem is mindenben tetsző kerámia sugárzóval, eddig nem sikerült. Még a 800 €-s Mundorf szalagsugárzó sem hozta, amit vártam.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Hmmm ... ez nem jó hír. Első ötletem az volt, hogy a mi monitorunk mellett (ami szintén nem lesz könnyű) ott lenne egy általad készített doboz aminek ismered a hangját + egy gyári, mondjuk Genelec vagy ne adj isten ATC. Így viszont nem tudom mi legyen. Na majd elgondolkozok, bár nem létkérdés, csak érdekes lett volna...
Ha nagyban játszunk, elvihetem, de ehhez egy kisautó már kevés. Egy kombi minimum kéne hozzá. Vagy két kisebb autó! 

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Ez sajna nem megoldható. A legújabb dobozaim nem épp könnyűsúlyban indulnak.
Hmmm ... ez nem jó hír. Első ötletem az volt, hogy a mi monitorunk mellett (ami szintén nem lesz könnyű) ott lenne egy általad készített doboz aminek ismered a hangját + egy gyári, mondjuk Genelec vagy ne adj isten ATC. Így viszont nem tudom mi legyen. Na majd elgondolkozok, bár nem létkérdés, csak érdekes lett volna...

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: kalmi »

...sőt én még azt is mondanám, hogy saját készítésű hangsugárzót is hozzál majd aminek jobban ismered a hangját.

Ez sajna nem megoldható. A legújabb dobozaim nem épp könnyűsúlyban indulnak.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Összhatásra gondoltam, így minden frekvencia szóhoz jut 
Csak hogy PLászló minden részletre kiterjedő precizitásának is megfeleljek, hozzáteszem korábbi szavaimhoz, hogy az ilyen elemek méretükből és anyagukból eredően nyilván csak a középső és felső regiszterekben működnek hatásosan. A mélyebb hangok világában más akusztikai megoldásokra van/volt szükség, ezek nem látszanak a fotón.

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Ne akadjunk fenn ilyen apróságokon. Minden időre szükség lesz, ha valaki végig akarja zongorázni a világ összes hangszóróját.

Hááát, attól függ, milyen frekvencián.

Összhatásra gondoltam, így minden frekvencia szóhoz jut 

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Az nem másik film (Lopott idő)? 
Ne akadjunk fenn ilyen apróságokon. Minden időre szükség lesz, ha valaki végig akarja zongorázni a világ összes hangszóróját.

A hatásáról van valami véleményed?
Hááát, attól függ, milyen frekvencián.

goldenmean
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 48

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: goldenmean »

Én csak azt nem értem, hogyan lehetséges az, hogy egy hangsugárzó nagyon jól szól a maga passzív váltójával, majd később, többek által magasabb minőségűnek sugallt, aktív váltóval és aktív erősítéssel, sokkal rosszabbul szóljon, holott elvileg még jobbnak kellett volna lennie ? A doboz maradt, a hangszórók maradtak, csak az elektronika változott . Kíváncsi vagyok, hogyan szólna az új hangszóró készlet a korábbi Crown erősítővel és passzív váltóval . A Te dobozod , a Te hifid, de nekem a trippla + nem teljesen egyértelmű végeredmény.

Magam is Emzeperix elektronikáját fogom alkalmazni majd. Már csak a váltó felépítése is jelentősen eltér Fapaci eredetileg alkalmazott passzív váltójától. Pl. az eltérő meredekség önmagában is jelentős eltéréseket okozhat, különösen 3 utas kivitelnél és ez csak egy szempont a többi között.
A végeredménnyel egyet kell hogy értsek, de az igaz, hogy nagy átgondoltság és odafigyelés szükséges hozzá.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Én csak azt nem értem, hogyan lehetséges az, hogy egy hangsugárzó nagyon jól szól a maga passzív váltójával, majd később, többek által magasabb minőségűnek sugallt, aktív váltóval és aktív erősítéssel, sokkal rosszabbul szóljon, holott elvileg még jobbnak kellett volna lennie ? A doboz maradt, a hangszórók maradtak, csak az elektronika változott . Kíváncsi vagyok, hogyan szólna az új hangszóró készlet a korábbi Crown erősítővel és passzív váltóval . A Te dobozod , a Te hifid, de nekem a trippla + nem teljesen egyértelmű végeredmény.
Ahogy a cikkem végén is leírtam a tanulságok között, az aktív váltás önmagában nem ad magasabb minőséget minden esetben. Nyilván sok előnnyel jár, de nem csodaszer. Nem ez az első eset, hogy bizonyos részegységek, megoldások nem férnek össze egy rendszerben. A Crown végfok talán kevésbé volt válogatós, mint az új elektronika. Hogy mit produkálna az új hangszóró készlettel, az már soha nem fog kiderülni.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: muvimi »

3 utas aktív nagymonitor III. rész - Aktivizálás

Többen is kérdezték tőlem a napokban, megérte-e a váltás. Ha onnan nézem, hogy a kapott hangzás univerzálisabb, könnyedebb, tisztább lett, egyértelműen igen a válaszom. Ha anyagilag tekintem, hogy a korábbi rendszer nagy részének eladásából mennyi pénz került vissza a kasszába és mennyibe került az aktív elektronika és az új hangszórók, szintén pozitív a képlet eredménye. Ha pedig hosszútávon szemlélődöm, a lánc egyszerűsítése hatékony féket jelent a hifibogár mocorgása ellen, itt nem nagyon van már mit cserélgetni, tuningolgatni, kábelekkel variálni, tehát tripla + a végkifejlet mérlege.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 utas Beyma nagymonitor

Amúgy Fapaci, a falon lévő gipsz burkolatot teljesen tudatosan választottad, vagy csak az volt a lényeg anno, hogy teccccen?
Csak mert a hifi mögötti rész még teljesen képlékeny nálam és ha nem rossz... 

Tudatos volt. A domború felület miatt diffúzorként, porózussága miatt elnyelőként is működik.

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Majd vészhelyzetben adok kölcsön egy kis időt.
Az nem másik film (Lopott idő)? 

Amúgy Fapaci, a falon lévő gipsz burkolatot teljesen tudatosan választottad, vagy csak az volt a lényeg anno, hogy teccccen?
Csak mert a hifi mögötti rész még teljesen képlékeny nálam és ha nem rossz... 

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

3 utas Beyma nagymonitor

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Elképzelhető, nem tudom. Kedvem lenne végigzongorázni a dolgot, szabadidővel azonban nem állok valami jól. De majd jól kifaggatom memmét honnan szerzett fluxuskondenzátort ...
Majd vészhelyzetben adok kölcsön egy kis időt.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”