Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

zotyo11
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: zotyo11 »

Akkor még egy kérdés. A fát mivel szokták ragasztani?

Faragasztó. De az nem bírja a rezgést szerintem. A gyárit mivel ragasztják?

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Akkor még egy kérdés. A fát mivel szokták ragasztani?
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

zotyo11
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csak egy kérdés. A doboz miből van?

Szia!

Préselt fából.
Miért, arra nem lesz jó?

Köszi!

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Csak egy kérdés. A doboz miből van?
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."

zotyo11
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Szia,

Veszel egy csomag UVERAPID kétkomponenses ragasztót.Kiszereled a mélyhangszórót és kiveszed a csillapítóanyagot.Kikevered a ragasztót és egy kis ecsettel végigkened belülről a hátfal éleit.
Ha nem megy hozd el hozzám és megcsinálom.

Szia!

Akkor első körben veszek ilyen ragasztót és megpróbálom megragasztani.
Nagyon szépen köszönöm a tanácsot!

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 752

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Sziasztok!

Szeretném a tanácsotokat kérni, van egy Tannoy Venus 507-es hangfalpárom és a szilveszteri buli közben max hangerő közelében arra lettünk figyelmesek, hogy az egyik hangdoboz hátsó falemeze mozog, aminek következtében torzit nagyobb hangerőn. Ha kézzel megtartom / megnyomom szinte teljesen lecsökken a torzító hang.
Mit tanácsoltok, mivel kellene megragasztanom / rögzítenem a kilazult hátsó falemezt?

Érdekelne az is, hogyha nem boldogulok házilag, akkor hova tudnám elvinni javításra (Érden lakom.)?

Előre is köszönöm szépen!

Üdv.: Zotyo

Szia,

Veszel egy csomag UVERAPID kétkomponenses ragasztót.Kiszereled a mélyhangszórót és kiveszed a csillapítóanyagot.Kikevered a ragasztót és egy kis ecsettel végigkened belülről a hátfal éleit.
Ha nem megy hozd el hozzám és megcsinálom.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

zotyo11
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Sziasztok!

Szeretném a tanácsotokat kérni, van egy Tannoy Venus 507-es hangfalpárom és a szilveszteri buli közben max hangerő közelében arra lettünk figyelmesek, hogy az egyik hangdoboz hátsó falemeze mozog, aminek következtében torzit nagyobb hangerőn. Ha kézzel megtartom / megnyomom szinte teljesen lecsökken a torzító hang.
Mit tanácsoltok, mivel kellene megragasztanom / rögzítenem a kilazult hátsó falemezt?

Érdekelne az is, hogyha nem boldogulok házilag, akkor hova tudnám elvinni javításra (Érden lakom.)?

Előre is köszönöm szépen!

Üdv.: Zotyo

Sami
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 100

Hozzászólás Szerző: Sami »

2

Sami
Fórumlakó
Fórumlakó

Én is felújítottam egy régi Angol hangfal dobozát íme:

Sami
Fórumlakó
Fórumlakó

http://diyaudioprojects.com/Drivers/Ful ... ns-Tweaks/

külföldön is vannak hasonlok. Meg is érdemli aki utánuk csinálja.  

Bár belül nem számít úgy sem látja senki!

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 231

Hozzászólás Szerző: madibalage »

http://www.heatwave.hu/hypermax.html

Ez mindent visz.

Ez vicc vagy komoly? Mert viccnek rossz... Vagy nem értek a lovakhoz?!

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 752

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Hozzászólás Szerző: charlie-obrian »

Gondolom fafurnér a felület,dorozsmai úton a régi Délép telepen van a Milesi bolt,oda beviszed és segítenek(hogy lássák mi a felület),ha száradó olajat választasz(kis kiszerelésben is adnak) akkor te is megtudod csinálni,a boltban nagyon segítőkészek és minden műveletet elmondanak.
Az olajoknak szép selymes a felülete és időtálló!

Köszi!

"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)

"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 931

Hozzászólás Szerző: Forest74 »

Üdvözlet!

Van egy pár öreg Wharfedale hangdobozom (Wharfedale Melton), jó 35-40 évesek lehetnek, nagyon szerethető, meleg hangjuk van. Igazán megérdemelnének némi faápolást.
Méhviaszos bútorápolóval szoktam lekenni őket, az nagyon jól mutat, meghálálják, de a hatás csak átmeneti, bemattulnak eléggé.
Kérdezem, hogy milyen egyszerű módszer lenne, némileg leápolni őket, ami hatékonyabb a méhviaszos bútorápolónál?
Nem vagyok asztalos, úgyhogy egyszerű módszerek érdekelnének és a teljesség igénye nélkül. Tehát némi esztétikai javítás, kis selyemfény lenne a cél egyszerű módszerrel/ anyagokkal. Olyan módszer kellene, amivel kárt nem tudok okozni.
Olyasmire gondolok pl, hogy méhésztől veszek méhviaszt és azt föloldom valamiben, vagy nem tudom.
Köszi

Gondolom fafurnér a felület,dorozsmai úton a régi Délép telepen van a Milesi bolt,oda beviszed és segítenek(hogy lássák mi a felület),ha száradó olajat választasz(kis kiszerelésben is adnak) akkor te is megtudod csinálni,a boltban nagyon segítőkészek és minden műveletet elmondanak.
Az olajoknak szép selymes a felülete és időtálló!

tanczi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 794

Hozzászólás Szerző: tanczi »

Modifikáltatott/ tuningoltatott már valaki ribbon sugárzós hangdobozt???
Múltkor Tüű-nél láttam / hallottam egy ribbonos monitort, tudtommal főleg váltócserés volt.
Azt nem, hogy kié (én véglegesen kaptam fülre).
2.0: PIONEER SC-LX90 DBX BX-3 PHILIPS CD614 VIBAVOICE GEMINI 1000
TÜŰ Bendegúz

5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Quasi-ribbonos Magneplanar-t igen - két különböző típust is.
longkft.hu/audioblog/

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Hozzászólás Szerző: bege »

Modifikáltatott/ tuningoltatott már valaki ribbon sugárzós hangdobozt???Csak hozzá kell nyúlni?

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Hozzászólás Szerző: charlie-obrian »

Üdvözlet!

Van egy pár öreg Wharfedale hangdobozom (Wharfedale Melton), jó 35-40  évesek lehetnek, nagyon szerethető, meleg hangjuk van. Igazán megérdemelnének némi faápolást.
Méhviaszos bútorápolóval szoktam lekenni őket, az nagyon jól mutat, meghálálják, de a hatás csak átmeneti, bemattulnak eléggé.
Kérdezem, hogy milyen egyszerű módszer lenne, némileg leápolni őket, ami hatékonyabb a méhviaszos bútorápolónál?
Nem vagyok asztalos, úgyhogy egyszerű módszerek érdekelnének és a teljesség igénye nélkül. Tehát némi esztétikai javítás, kis selyemfény lenne a cél egyszerű módszerrel/ anyagokkal. Olyan módszer kellene, amivel kárt nem tudok okozni.
Olyasmire gondolok pl, hogy méhésztől veszek méhviaszt és azt föloldom valamiben, vagy nem tudom.
Köszi

"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)

"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 231

Hozzászólás Szerző: madibalage »

kbalint
Isten Hozott! :)
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: kbalint »

Köszönöm a gyors válaszokat.
Gondolom alaposan kimérni csak szakember tudja. Egy mezei multimeterrel nem sokra mennék . Debrecenben esetleg tud valaki ajánlani egy megbízható szervizest?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11062
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Van egy Telefunken tl70-es hangfalpárom. Az egyikben a magas  néha erősen torzít...
Itt van a keresztváltó sematikus rajza, nincs benne semmi varázslat. Az 50 uF-os kondenzátorok a mély/közép váltásban serénykednek. Ezek cseréje/hibája nem okozhat torzítást a magas sugárzónál, ahogy a kábelezés sem (feltéve, hogy az átalakítás során nem kötöttek el valamit).

Egy pár percig tartó mérés eredményeként gyorsan kiderülne a hiba oka.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Üdv! 

A segítségeteket szeretném kérni. Előre bocsájtom nem vagyok egy nagy elektroguru, lehet írok pár hülyeséget .

Van egy Telefunken tl70-es hangfalpárom. Az egyikben a magas  néha erősen torzít ( pl Freddie Mercury hangszínét egyáltalán nem bírja , de pl a cinek szépen szólnak rajta), hangerőtől függetlenül, így szétszedtem. A képeken látszik, hogy a hibás hangfalnak a hangáltója javítva volt. Két egyforma szép nagy 50 mikro-s kondinak kellene benne lennie, de az egyik ki lett cserélve egy kis 22 mikrosra. ...
Üdv, 

Egy 50uF-os kondinak nem sok köze lehet a magas torzításához, nagyon valószínű, hogy nem a cserélt kondi(k) okozzák a torzítást. A neten keresgélve meg lehet találni ennek a hangsugárzónak a váltó rajzát és ki lehet találni, hogy hol vannak az 50uF-os kondik.

Alaposabb vizsgálat ki tudná deríteni mi lehet a baj, mi okozza a magas torzítását.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

kbalint
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: kbalint »

Üdv! 
A segítségeteket szeretném kérni. Előre bocsájtom nem vagyok egy nagy elektroguru, lehet írok pár hülyeséget .
Van egy Telefunken tl70-es hangfalpárom. Az egyikben a magas  néha erősen torzít ( pl Freddie Mercury hangszínét egyáltalán nem bírja , de pl a cinek szépen szólnak rajta), hangerőtől függetlenül, így szétszedtem. A képeken látszik, hogy a hibás hangfalnak a hangáltója javítva volt. Két egyforma szép nagy 50 mikro-s kondinak kellene benne lennie, de az egyik ki lett cserélve egy kis 22 mikrosra. Lejátszottam egy frekvenciatesztet, és a hibás hangfal a közép és magas közt kb 3-4000 hz-el hamarabb vált, mint a javítatlan oldalon. Gondolom ez okozza a torzítást. Reménykedhetek, hogy a hangszóró még ép, vagy ha torzít mindenképp károsodott? 
Illetve ha a cserélt kondit kicserélem egy 50mikrosra ami eredetileg volt megoldódik a probléma? Milyen paramétereket kell még figyelni? Ami rá van írva: Elyt 50/20 V, 3-72 ungepolt
Ezek bő 40 éves hangfalak, a hangjukkal meg vagyok elégedve még így is. Javasolt esetleg a többi kondenzátort is kicserléni, esetleg a kábeleket?
Előre is köszönöm a válaszokat!
A képeken az eredeti és a buherált változat:

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Javíttasd meg a hangszórót. Az a legszakszerűbb és a legolcsóbb megoldás. Kb. 4-5e Ft ból megvan szállítással együtt.

Akos1994
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: Akos1994 »

Nem tudom ,hogy jó helyen járok-e, de lenne egy harmadlagos hangsugárzóként használt Jamo Studio 180-asom. Sajnos egyszer beadtam a derekamat, hogy egy házibuliban legyen használva, azóta az egyiken a mélyközép nem szól. Nem tudom mi történhetett vele és azt se tudom,hogy tudnám diagnosztizálni, hogy esetleg mit kéne kicserélni a hangszóróban.. ha egyáltalán még menthető.
Ha találnék még valahol eladó ugyanilyen jamo mélyközepeket akkor nem is foglalkoznék a dologgal,de sajnos reménytelen,hogy felbukkanjon egy.
Vagy pedig ha nem javítható akkor vennék találomra használt, de normálisabb 2 db 20 centis mélyközepeket illetve egy jobb váltót és beépíteném. Azonban attól tartok,hogy így még a gyárinál is rosszabb hangot kapnék és sok-sok pénzt költenék egy olyan hangsugárzóra ami soha se lesz jobb "harmadlagosnál". 

Valahogy vissza szeretném hozni az életbe, viszonylag olcsón, de nem tudom melyik a jobb megoldás.

j0hnny:

A belső kábelezés cseréje már meg volt? Még sok nagyobb nevű gyártó drágább (persze ez viszonyítás kérdése..) hangsugárzóiba is néha elég silány minőségű kábeleket raknak be gyárilag. Általában ezeket szokták elsőként lecserélni minőségibb darabokra.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”