Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábel készités házilag

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5160

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nem véletlenül írtam így általánosságban, mert nem szeretnék senkit befolyásolni, sem okoskodónak látszani.

Kétféle út van a DIY kábel készítésben, vagy másolni a kábelgyárak termékeit, esetleg a termék neveiket is, vagy... valami egész másképpen elindulni és saját tapasztalatok alapján eljutni valahova. Nekem a második út a szimpatikusabb és érdekesebb. Én azt az utat járom!

Akkor te most DIY kábel készítő vagy?? 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábel készités házilag

Ezek szerint olyan gyenge kábeleket használtok, amelynek a gyatra földelését/árnyékolását megduplázva a belső ér hatása szinte már nem is érvényesül?
Az áramkörben éppen olyan fontos szerepet játszik a föld vezető, mint a "meleg" vezető. Azonkívül az épp nem kapcsolt kábel kapacitása hozzáadódik a hallgatott kábel kapacitásához.

fdsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: fdsa »

Pont arról is írtam már itt , hogy amikor átkapcsolod az erősítőn a bemenetválasztót a kétféle kábel meghallgatásához,, akkor az nem korrekt, mert mind a forrásoldalon, mind az erősítő oldalon a kábelek földjei össze vannak kötve! Jóval kisebb különbséget lehet így meghallani, mint ha kapcsoláskor bontva lenne a föld ág is.  
Ezek szerint olyan gyenge kábeleket használtok, amelynek a gyatra földelését/árnyékolását megduplázva a belső ér hatása szinte már nem is érvényesül?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábel készités házilag

Így az eszmecseréről meg a tesztről jutott az eszembe, hogy egyszer mi is tartottunk itthon egy nagyon egyszerű kábel"tesztet" de inkább csak meghallgatást.
Itt járt 5-6 fórumtárs és mindenféle dolgokkal érkeztek, akkor éppen CD játszók voltak soron
Az egyik CD játszó egy Arcam volt, aminek két teljesen egyforma rca kimenete van gyárilag. Nem, mielőtt felmerül a kérdés, nem volt szabályzott ebből az egyik.
Na így jött az ötlet hogy ha két különböző IC kábelt bedugunk a CD játszó két kimenetébe, akkor az erősítő bemenetét kell csak kapcsolni át és máris normál A -B tesztben találjuk magunkat
Jellemzően akkor - még - nemigen sikerült hallani nagy eltéréseket két akkor próbált kábel között, meg sokan is voltunk, meg az akkori rendszerem sem volt azon a szinten mint pl  a mostani, de ezt a módszert szerintem most is meg lehetne próbálni mert működhet

Pont arról is írtam már itt , hogy amikor átkapcsolod az erősítőn a bemenetválasztót a kétféle kábel meghallgatásához,, akkor az nem korrekt, mert mind a forrásoldalon, mind az erősítő oldalon a kábelek földjei össze vannak kötve! Jóval kisebb különbséget lehet így meghallani, mint ha kapcsoláskor bontva lenne a föld ág is.  

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2302

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: cables »

"jó kábelt csak huzalból és természetes anyagú szigetelésből lehet készíteni"annyira pongyola mintha ezt egy 3-as fizika osztályzatú 8-adikos mondta volna akit nem érdekel az elektronika.."

Nem véletlenül írtam így általánosságban, mert nem szeretnék senkit befolyásolni, sem okoskodónak látszani.

Kétféle út van a DIY kábel készítésben, vagy másolni a kábelgyárak termékeit, esetleg a termék neveiket is, vagy... valami egész másképpen elindulni és saját tapasztalatok alapján eljutni valahova. Nekem a második út a szimpatikusabb és érdekesebb. Én azt az utat járom!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3495

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Így az eszmecseréről meg a tesztről jutott az eszembe, hogy egyszer mi is tartottunk itthon egy nagyon egyszerű kábel"tesztet" de inkább csak meghallgatást.
Itt járt 5-6 fórumtárs és mindenféle dolgokkal érkeztek, akkor éppen CD játszók voltak soron
Az egyik CD játszó egy Arcam volt, aminek két teljesen egyforma rca kimenete van gyárilag. Nem, mielőtt felmerül a kérdés, nem volt szabályzott ebből az egyik.
Na így jött az ötlet hogy ha két különböző IC kábelt bedugunk a CD játszó két kimenetébe, akkor az erősítő bemenetét kell csak kapcsolni át és máris normál A -B tesztben találjuk magunkat
Jellemzően akkor - még - nemigen sikerült hallani nagy eltéréseket két akkor próbált kábel között, meg sokan is voltunk, meg az akkori rendszerem sem volt azon a szinten mint pl  a mostani, de ezt a módszert szerintem most is meg lehetne próbálni mert működhet

azt nem értem miért jelent nagy gondot egy IC kábel csere, ami eltart max 10másodpercig, hangfal kábel max 1perc. Akinek a memóriája nem képes 1percig megőrizni a jellemző és érdekes momentumokat, annak az 1másodperces átkapcsolós sem fog működni.

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 787

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: lacy »

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3495

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Igen én másképp látom a kábelezés kérdéseit, mint sokan mások, de ez talán nem baj, így gömbölyű a világ, hogy nem egyformán gondolkodunk.
Amit én innét "üzennék" azoknak, akik most kezdik saját kábeleiket fejlesztgetni és kísérleteznek sokféle kábellel, az az, hogy ne várjanak csodát kész, gyári kábelektől. Én amikor elkezdtem a kábelek készítését saját célra olyan helyen dolgoztam, ahol rengeteg féle professzionális kábelhez jutottam hozzá, de audio célra ezekből nem lehetett igazán jó kábelt készíteni. Igazán jó kábelt csak huzalból és természetes anyagú szigetelésből lehet készíteni. Nekem ez a tapasztalaton alapuló véleményem.

Ej-ej, Rudolf

Ha jól tudom villamosmérnöki diplomád van, azt is tudjuk nem tegnap kezdted a kábeles garázs vállalkozást ... de .. ne vedd bántásnak, de ha ekkora háttértudás van mögötted akkor a definíciód
"jó kábelt csak huzalból és természetes anyagú szigetelésből lehet készíteni"
annyira pongyola mintha ezt egy 3-as fizika osztályzatú 8-adikos mondta volna akit nem érdekel az elektronika..

Egyébként úgy gondolod a "gyártók többsége" nem huzalból készíti a kábeleit?
A természetes meg nem természetes anyagok szétválasztása is ezer féle szempont szerint működhet ... talán az a természetes anyag, ami emberi kéz érintése nélkül létezik? Vagy azért egy kicsit piszkálhatjuk azt az anyagot?

fdsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: fdsa »

. Nem olyan butaságokról, hogy vékony kábeleknek a skin hatás miatt jobb a zavarszűrése és ezáltal jobb lesz a hangminőség hangfrekin

Már a régi görögök megfigyelték, hogy a CB tápellátású telefonrendszerek zavarvédelme sokkal jobb, mint az LB táplálásúaké. Az ok egyértelműen a vezetékeken folyó egyenáram árnyékoló hatása. A jelenség kimutatható, sőt mérhető a fantomtápról táplált kondenzátormikrofonok esetében is.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Kábel készités házilag

cables forumtarstol altalaban tapkabel fontossagat olvasom.

Igen én másképp látom a kábelezés kérdéseit, mint sokan mások, de ez talán nem baj, így gömbölyű a világ, hogy nem egyformán gondolkodunk.
Amit én innét "üzennék" azoknak, akik most kezdik saját kábeleiket fejlesztgetni és kísérleteznek sokféle kábellel, az az, hogy ne várjanak csodát kész, gyári kábelektől. Én amikor elkezdtem a kábelek készítését saját célra olyan helyen dolgoztam, ahol rengeteg féle professzionális kábelhez jutottam hozzá, de audio célra ezekből nem lehetett igazán jó kábelt készíteni. Igazán jó kábelt csak huzalból és természetes anyagú szigetelésből lehet készíteni. Nekem ez a tapasztalaton alapuló véleményem.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Dorian »

mas rutinos es kabelben is ismerettel, nagy tapasztalattal rendelkezö forumtarsak velemenye is erdekel: melyik kabellel kezdenék, esetleg van-e fontossagi sorrend, mi a a javaslat

Fenti jelzők rám nem feltétlenül állnak meg, de ha már itt vagyok, belebeszélek.
Elsősorban lényeg, hogy az összes kábel nagyjából(!) hasonló szintet üssön meg, ill. az "aktív" eszközökkel is.
Azt gondolom, hogy elsődlegesek az IC és hangfalkábelek (kellő szintre hozása), aztán a digit oldal, és utoljára a tápkábel.
Ha ezek már megütnek egy bizonyos szintet, akkor a további előrelépés már nem ugrás lesz, csak finomítgatás, de ha akár egyikből is elmarad ez a "bizonyos szint" akkor a további finomítás, előrelépés vagy tévutas lesz, vagy nem hall majd az illető különbségeket.
Ha megvan ez a szint, akkor tapasztalatom szerint megnő a digit és tápkábelek (és persze a forrás minőségének) hatásának a súlya a másikakhoz képest.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: avl2 »

...Jó ökölszabályként el lehet fogadni, hogy a kábelekre durván az egész audio fogat értékének 10-20%-át érdemes elkölteni, és nem többet.
...200e Ft-ért még elég kommersz fogatot lehet összehozni akár használtan is, ehhez egy 15e értékű jó összekötő kábel, és egy 15-20e Ft értékű hangszórókábel semmiképp nem nevezhető drágának.

szamomra erdekes, hogy tapkabelt nem is emlitetted, nem tudom: kifelejtes e, vagy tudatos, pl. mert hatasat igy rangsorolod

cables forumtarstol altalaban tapkabel fontossagat olvasom.

mas rutinos es kabelben is ismerettel, nagy tapasztalattal rendelkezö forumtarsak velemenye is erdekel: melyik kabellel kezdenék, esetleg van-e fontossagi sorrend, mi a a javaslat

(pl. egy tuner / SB Touch / CA 640C forrasu,   Rotel 935BX / Dunaudio Evergreen A30 erösitöjü,    Swans M1S / Dyno A52 / Celestion Ditton 15 hangsugarzoju lancban ...ahol tapkabelböl minden a "gyári", IC-böl van Arzachel, hivox szenes,, es "gyari közönseges, noname, vele adott"; hangsugarzokabel 1.7m Kimber 4PR)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Kábel készités házilag

"...
Csak halkan , nem beleszólva itt a tapasztalt fórumtársak eszmecseréjébe:"

Itt bárkinek ugyanolyan joga van megszólalni, mint másnak! Sőt hozzátenném, hogy érdekesebb egy új hozzászóló véleményét olvasni, mint az állandóan, mindenbe beleszólókét!

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Van egy olyan rendszer Üllőn (Soner Audio), ahol az eddig tapasztaltak alapján a legkisebb változtatás is arcon csapja az embert! Nem tudnék alkalmasabb helyet javasolni a kábelek közötti különbségek demonstrálására. Emellett Zoli szívélyes vendéglátó hatalmas Hifis tapasztalattal és meg is köszöni, ha jó vagy jónak vélt dolgokat elvisznek hozzá megfülelni. 
Biztosan szívesen fogadna korlátozott létszámú társaságot (szerintem 4-5 fő) egy ilyen alkalomra.
Amennyiben van jelentkező a kételkedők/érdeklődők közül - egyeztetek Zolival.

Én jártam nála. Érdekes tapasztalatokkal gyarapodtam.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 625

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Töki »

Van egy olyan rendszer Üllőn (Soner Audio), ahol az eddig tapasztaltak alapján a legkisebb változtatás is arcon csapja az embert! Nem tudnék alkalmasabb helyet javasolni a kábelek közötti különbségek demonstrálására. Emellett Zoli szívélyes vendéglátó hatalmas Hifis tapasztalattal és meg is köszöni, ha jó vagy jónak vélt dolgokat elvisznek hozzá megfülelni. 
Biztosan szívesen fogadna korlátozott létszámú társaságot (szerintem 4-5 fő) egy ilyen alkalomra.
Amennyiben van jelentkező a kételkedők/érdeklődők közül - egyeztetek Zolival.
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 288

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

Üreges cipőfűzőbe behúzod, ha tiszta réz, akkor előtte alaposan felpolírozod, és egy kis szilikonzsírral bekened.
Köszönöm!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábel készités házilag

"Ezzel szemben a kábelek árában hasonló különbségek vannak mint a hangsugárzók árában. Azt gondolom, hogy itt valami nem stimmel. A különböző kábelek közti "óriási" hangzásbeli különbségeket talán nem a felépítésük és anyagaik eltérésében kellene keresni hanem magában az emberben..."

Jó ökölszabályként el lehet fogadni, hogy a kábelekre durván az egész audio fogat értékének 10-20%-át érdemes elkölteni, és nem többet. A többi százalékos megosztást nem lehet javasolni, mert egy drágább érzékeny hangsugárzót meghajt egy pár wattos olcsó öreg de jó csöves erősítő is, de egy nagyteljesítményű drága erősítőt meghálálják az olcsóbb kis hatásfokú Dynaudio hangsugárzók. A használt és új árak között elég nagy a különbség, és nem mindegy, hogy egy meglévő asztali pécéhez csak egy jó dac szükséges, míg a cd lejátszáshoz vagy egy jó és drága cdjátszó, vagy egy olcsóbb cdjátszó+dac.
Aki kisebb szobában hallgat, annak akár fele hosszúságú hangszórókábel is elég, mint egy jóval nagyobb szobában tágasan elhelyezett hangsugárzókhoz szükséges.
200e Ft-ért még elég kommersz fogatot lehet összehozni akár használtan is, ehhez egy 15e értékű jó összekötő kábel, és egy 15-20e Ft értékű hangszórókábel semmiképp nem nevezhető drágának.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábel készités házilag

Üdv Mindenkinek!

Kérdésel fordulok hozzátok!
Szigeletlen tömör vezetéket szerintetek mivel lehetne szigetelni?
Hangfalban lesz.

Üreges cipőfűzőbe behúzod, ha tiszta réz, akkor előtte alaposan felpolírozod, és egy kis szilikonzsírral bekened.

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 288

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

Üdv Mindenkinek!

Kérdésel fordulok hozzátok!
Szigeletlen tömör vezetéket szerintetek mivel lehetne szigetelni?
Hangfalban lesz.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: lamalas »

... Miért kellene bárkit meggyőzni, hogy a kábelek minősége elég széles skálán mozog éppúgy, mint akármelyik audio komponensé?
Talán azért mert sokan kételkednek ebben és nem úgy tapasztalják ahogy leírtad. Én magam is azt tapasztaltam, hogy a kábeleknek sokkal kisebb hatása van a hangminőségre mint pl. a hangsugárzóknak vagy a szobaakusztikának. Ezzel szemben a kábelek árában hasonló különbségek vannak mint a hangsugárzók árában. Azt gondolom, hogy itt valami nem stimmel. A különböző kábelek közti "óriási" hangzásbeli különbségeket talán nem a felépítésük és anyagaik eltérésében kellene keresni hanem magában az emberben...

Ja és még valami: Ez itt egy diy topik a házilagos kábel készítésről. Miért is kell itt arról irkálni, hogy a kábelmizéria egy hülyeség, mert csak pszichológia van mögötte?
A teljesség igénye nélkül egy ilyen topiknak arról kellene szólnia milyen alapanyagok vannak; milyen csatlakozók vannak; ki milyen alapanyagokat és milyen csatlakozókat használ; hogy lehet a kábeleket a megfelelő csatlakozókhoz erősíteni, hogy az jó kontaktust alakítson ki; hálózati kábeleknél, elosztóknál milyen érintésvédelmi dolgokra kell figyelni; hogy kell nagyfrekis kábeleknél (digitális jelátvitel) karakterisztikus impedanciát mérni (merthogy ez alapvető fontosságú lenne, csak erre sokan magasról tesznek). Nem olyan butaságokról, hogy vékony kábeleknek a skin hatás miatt jobb a zavarszűrése és ezáltal jobb lesz a hangminőség hangfrekin
Jut eszembe az is beleférne ebbe a topikba, ha valaki leírná már végre, hogy a hálózati kábelek milyen hatásmechanizmuson keresztül tudják megváltoztatni a hang különböző "paramétereit" (mondjuk a sztereó térleképzést)? Cables fórumos "magyarázata" szerintem nem kielégítő. De azt gondolom erre az idők végezetéig várhatnék mert senki nem tudja se leírni, se bebizonyítani, hogy az úgy van ahogy mondja.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábel készités házilag

Aki nem hiszi, járjon utána -a saját szakállára. Miért kellene bárkit meggyőzni, hogy a kábelek minősége elég széles skálán mozog éppúgy, mint akármelyik audio komponensé? Hogy még azt is megkapja, hogy a gyártó/kereskedő/diypecér mind ügyeskedő gazember, hiszen nem létező dolgokkal, piszkos pszichikai manőverrel átveri a gyanútlan kuncsaftjelöltet? 

Ja és még valami: Ez itt egy diy topik a házilagos kábel készítésről. Miért is kell itt arról irkálni, hogy a kábelmizéria egy hülyeség, mert csak pszichológia van mögötte?  

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Én azt vallom, ami elsőre nem tetszik, az később sem fog...

Az biztos, de fordítva: sok esetben ami elsőre nagyon tetszetős, impresszív, az később lehet zavaró, nem tetsző.
És még több esetben nem a rossz és a jó közül kell választani, hanem jók közül, a nekünk leginkább jobbat.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Vendég

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ha egy kábelcserénél ennyire nüansznyi változásokat, ennyire sok összetevő egymásra hatásával lehet észlelni, mint ahogy egyes hozzászólásokból kivehető, akkor gáz van.
Egyetértek.
Csak halkan , nem beleszólva itt a tapasztalt fórumtársak eszmecseréjébe:
A közelmúltban belépő szintű rendszeremen,  rossz  (?) fülemmel is igen markáns karakterbéli különbséget hallottam két 500 ft/m árú Klotz IC "tesztje"  során. Nem volt megfelelési kényszer, a drágábbnak "jobban kellene szólni". Semmi abx, vakteszt és egyéb ajánlások, hosszú együttélés, miazmás.
Én azt vallom, ami elsőre nem tetszik, az később sem fog...

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Ha egy kábelcserénél ennyire nüansznyi változásokat, ennyire sok összetevő egymásra hatásával lehet észlelni, mint ahogy egyes hozzászólásokból kivehető, akkor gáz van.
-Egyrészről ez a tehetősebb emberek sportja, hiszen ár-hallott érték arányban a lánc többi tagjának változtatásához képest elenyésző a hatás. Nagy pénzek alig hallható változásokért. (tudvalévő, ez a hányend világa)
-Másrészről, ha valaki nem hallja ezeket a nano változásokat, akkor az a "vezérfülüek" által felállított hallásrangsor alsóbb szintjén van?
Ez frusztrálhatja, ezért inkább hajlamos változást felfedezni.
-Aki ebből él, annak érdeke, hogy minél szélesebb körben eladható legyen a terméke. Innentől viszont a véleménye mennyire kompetens?

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Z.É.T. (exAtcBp)
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 211

Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Z.É.T. (exAtcBp) »

Üdv a Zuraknak!

Javaslataim, fontossági sorrend nélkül, ha lesz teszt:
Kommunikációért és lebonyolításért "felelős" személy kijelölése (akinek természetesen tetszőleges számú segítője és tanácsadója lehet) jelen esetben fapaci, mint megfelelő helyiséggel és rendszerrel rendelkező
Cél(ok) kitűzése - van hangzásmódosító hatása két műszakilag korrekt kábelnek - egymáshoz viszonyítva - a meghallgatás alapján?

dedikált topik nyitása az eszmecsere követhetősége végett - innen átmozgatva a korábbiakat is oda
fülelek rózsazaj javaslata ÉS zenei anyagok is szerepelhetnének, feltétlenül a rózsazajjal kezdve

Némi magyarázat:
Véleményem szerint fapaci tesztkörnyezete, szakértelme és rutinja, valamint kommunikációs készsége is megfelelő a szituáció kezeléséhez.
Ha jól értem, akkor a kitűzött cél nem kábelek-kábelszettek rangsorolása, hanem szignifikáns különb(öző)ségek megállapítása, egybehangzó véleményezéssel.
Amennyiben így van, úgy tökéletesen elegendő lehet, ha:
- a résztvevők egy ideig hallgatják a rendszert - urambocsá zenét, minél többet - hogy valamelyest megismerjék az adott környezet hangulatát, hangját, karakterét.
- Jöhet a rózsazaj-teszt ABX akár többször. (de legalább 2X)
- Majd meghallgatják a kiválasztott tesztzenék/részletek mindegyikét minimum egyszer, jobb esetben többször.
- Ezután bedug-kihúz módszerrel két kábelszett A-B-X-ezése, akár többször megismételve, ha marad kedv és idő, akkor megvárva, amíg valamennyire megnyugszik egy-egy kábel a mechanikus, elektromos (és a megfigyeléséből fakadó pszichikai  ) stresszből.

A teszt lehetne névtelen, vagy valamilyen mások által nem ismert jelölésű, nem cél talán, hogy nyilvánosan kiderüljön bárki eredménye, így esetleg kevésbé stresszel, aki "jól akar szerepelni". 

Az egésznek annyi értelme van csupán, hogy a szkeptikusabbak sikeresen beépíthessék hitrendszerükbe: igen, van különbség. Ellenkező esetben, a magabiztosabbak megállapítsák, vagy a tesztmetódus nem megfelelő, vagy a magabiztosságuk túlzó.

Bármelyik is, ezen túllépve, lehet kevesebb tudományos igénnyel folytatni, a sokkal alkalmasabb hifieszköz választási módszert - néhány napig/hétig együtt élni a kiszemelt áldozattal és beleszeretni, vagy kiábrándulni belőle. Egyedül/társakkal, otthon, saját rendszerben, bizonyítási kényszer nélkül, olyan körülmények között, amilyen egy átlagos, zenehallgatással megáldott nap.

P.S.: mivel a "van/nincs különbség" eldöntése az elsődleges, úgy könnyítés céljából javasolnám a teljes kábelszettek összevetését, akár szándékosan nagyon különböző hangzáskarakterű szettek segítségével... (elvégre, ha nincs jelentős eltérés, akkor majd' mindegy, hogy megtöbbszörözzük a hatást, nem igaz?)

E-mail: abarczalaci@gmail.comTel: +36202224151

"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."

Albert Einstein

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”