Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
Eredetileg 2 utasnak készült, de végül csak subnak használtam. Annak viszont tökéletes ez a sugárzó! Később arra gondoltam, hogy egy wharfedale dobozzal együtt egy 3 utas konfig lehetne belőle. Ez a mai napig nem készült el.
Szép lett,ránézésre fankó mélyhangokat produkálhat!!
Jó látni ügyeskezű emberek munkáit,köszönöm!
Precíz alapos munka,szép kivitelezés!
A kész hangfalakról is raknál föl képet,köszi.
Biztos jó hangú lett!
Eredetileg 2 utasnak készült, de végül csak subnak használtam. Annak viszont tökéletes ez a sugárzó! Később arra gondoltam, hogy egy wharfedale dobozzal együtt egy 3 utas konfig lehetne belőle. Ez a mai napig nem készült el.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu facebook/Audophile Room
Az én egyik régebbi próbálkozásom jóval bonyolultabb de ugyanarra a problémára igyekeztem megoldást találni amire te.
Precíz alapos munka,szép kivitelezés!
A kész hangfalakról is raknál föl képet,köszi.
Biztos jó hangú lett!
Leírom, mielőtt belekezdenék a témába, hogy NEM értek a hangszórók/hangfalak igazi tuningjához, mert az elektronika világában mozgolódom.
Egy egyszerű lemezkosaras mély-közép hangszóró apró módosítását készítettem el és kíváncsi lennék a hozzáértők véleményére. A mod alapvető célja a lemezkosaras hangszóró oldal lemezeinek a merevítése lett volna - utólag! Azt reméltem tőle, hogy főleg középsávban csökkennek a rezgések és ezért jobb hangot kapok.
Várom a véleményeket.
Üdv: TJ.
Az én egyik régebbi próbálkozásom jóval bonyolultabb de ugyanarra a problémára igyekeztem megoldást találni amire te.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
Biztos hogy a merevités volt a cél?mivel magassugárzóról van szó elképzelhető hogy így akarták megszüntetni a sík felületet és szétszórni a hanghullámokat így küszöbölve ki a nemkívánatos visszaverődéseket
-
Vendég
Találtam olyan próbálkozást, amely a lemezkosár külső oldalán akart merevítést kivitelezni
http://audio.ge3.jp/modules/example/ind ... ntent_id=6
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3016
A következő infót találtam a neten - a Sansui/JBL kooperáció jegyében:
http://audio-database.com/SANSUI/speake ... 115-e.html
Azon gondolkodom, hogy a Sansui SP-70 -es hangfalaimat átalakítanám erre a professzionális Sansui/JBL vonalra.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tunerman
- V.I.P.

Sok mindent lehetne, de ezt már meglépték a Sansuinál:
http://audio-heritage.jp/SANSUI/speaker/sp-le8t.html
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Egy gondolat! Amit már a Sándor is felvetett. A topikomban látható juhar doboz hangszóróinak a mágneseire kerültek fáziskúpok. Pont az említett légörvények elminimalizálására. Ezt is ki lehetne próbálni, akár több kísérlet végeztével. Példákat, lehet venni, a Feastrex a gömb alakú mágneskörök kialakításáról. Aztán vagy működik, vagy nem. Továbbá, meg lehetne próbálni akusztikus csatoló elemek alkalmazását is. Bár ezt, a dobozon kell kialakítani. Megfelelő tömeg/sűrűség esetén, használható lenne. Vannak hangszórók, amikbe be is van építve. Pl: Lowther EX.
Gondolom, az F200A -t, nem kellene merevíteni!
- tunerman
- V.I.P.

Találtam olyan próbálkozást, amely a lemezkosár külső oldalán akart merevítést kivitelezni
http://audio.ge3.jp/modules/example/ind ... ntent_id=6
- tunerman
- V.I.P.

Szintén kérdés. Ha a merevítés a lényeg, miért belülre, a zűrös helyre rakod a merevítő lemezeket? Kívül ugyanazt csinálja, és senkit nem zavar.
A lemezkosár oldala enyhén ívelt két irányban is, ezért a külső merevítés nem feküdt volna fel, csak nagy munka árán. A belső felén viszont a puhább alu szögidom a csavar meghúzása után szépen felfeküdt a felületre.
Na meg aztán most oda is ragasztottam
- tunerman
- V.I.P.

- hifis
- Törzsvendég

- Értékelés: 356
Erről van szó:
Szintén kérdés. Ha a merevítés a lényeg, miért belülre, a zűrös helyre rakod a merevítő lemezeket? Kívül ugyanazt csinálja, és senkit nem zavar.
- tunerman
- V.I.P.

Természetesen meghallgatják mások is, aztán majd visszatérünk a témához ...
Mivel ez egy DIY fórum - nekiálltam elsőre megoldani a dolgot ...szépen a szögidom mindkét oldalát végigfolyattam pillanat ragasztóval.
Miután visszaszereltem a hangszórókat és vártam több órát majd meghallgattam, a következőket tapasztaltam:
- amikor csak simán felcsavaroztam az alu szögidomokat kicsit több lett a felső basszus és a középtartomány valamint térhatás pontosabb lett valamivel
- miután a merevítéseket leragasztottam a hangfal "feléledt", minden karakteresebb, érthetőbb lett, ami várható volt az elvileg merevebb lemezkosár miatt
- mivel ez a hangszóró közelít egy "full range" kivitelű működéséhez (váltási frekvencia 6000Hz), elgondolkodtató, hogy milyen lehet egy igazi "merev" kivitelű széles sávú hangszóró...
Nem vitatom, hogy azt hallottad amit leírtál, de igen valószínűnek tartom, hogy ez csak a Te agyadban létezik (annál is inkább mert a várakozásaidnak megfelelő hangot hallottál). A hangszórókosár olyan jellegű változtatása amit csináltál szerintem nem valószínű, hogy az átvitelben bármilyen hallható változást okozhat, de még mérhetőt sem. Pont azért kellett volna mérni, hogy lássuk van-e egyáltalán mérhető változás. Mert az az eset is előfordulhat, hogy valamit tudunk mérni, de nem halljuk
Térhatásban pedig tuti, hogy semmiféle változásnak nem szabadna történnie, mert a hangszórókosárnak köze nincs a térhatás kialakulásához.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- tunerman
- V.I.P.

Mivel ez egy DIY fórum - nekiálltam elsőre megoldani a dolgot ...szépen a szögidom mindkét oldalát végigfolyattam pillanat ragasztóval.
Miután visszaszereltem a hangszórókat és vártam több órát majd meghallgattam, a következőket tapasztaltam:
- amikor csak simán felcsavaroztam az alu szögidomokat kicsit több lett a felső basszus és a középtartomány valamint térhatás pontosabb lett valamivel
- miután a merevítéseket leragasztottam a hangfal "feléledt", minden karakteresebb, érthetőbb lett, ami várható volt az elvileg merevebb lemezkosár miatt
- mivel ez a hangszóró közelít egy "full range" kivitelű működéséhez (váltási frekvencia 6000Hz), elgondolkodtató, hogy milyen lehet egy igazi "merev" kivitelű széles sávú hangszóró...
A modifikált hangfal különben egy Sansui SP-70 típusú hangfal 1970-ből.
http://audio-heritage.jp/SANSUI/speaker/sp-70.html
- tempomusic
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 11
Miután több mint 600 rákattintás volt erre a témára - úgy tovább gördíteném a dolgot, hátha valaki ötletelni kezd.
Egy gépészmérnök barátom - aki nem fórumozik - azt javasolta, hogy fémragasztóval rögzítsem az alu szögidomot a lemezkosárhoz. Mivel csak csavarkötés van, a két anyag egymáshoz képest elmozdulhat és ez nem a merevebb kivitelt szolgálja..
A szögidom két élét ragasszam a lemezhez és akkor ez már előrelépés lesz az eredeti kivitelhez képest.
További javaslata a szögidom belsejének valamilyen rezgéscsillapító anyaggal való kitöltése, ami persze annak a belső levegőáramlását is megszüntetné. Mert lehetséges, hogy valamilyen frekvencián úgy működhet mint valamilyen fuvola.
Ha megengedtek egy megjegyzést - biztosan a merevítés a szükséges? Nem jobb esetleg a rezgés csillapítása?
Itt van egy link, hogy mire gondolok:
http://techtalk.parts-express.com/showt ... er-Baskets
Erre alkalmas pl. az ú.n. Blue Tack vagy hasonló gyurma szerű anyag, ráadásul a hatásvizsgálat után, ha nem válik be, roncsolás nélkül eltávolítható és visszaáll az eredeti helyzet.
Másik lehetséges megoldás - nem csak a lemez kosarat csillapítani hanem a kosár és a mágnes találkozását kitölteni és azt merevíteni valami akrilgyanta szerű anyaggal mert a mágnes hajlamos "ringani" a kosáron és ezt a rezonanciát a kosár átveheti.
Ez már sajna nem annyira reverzibilis megoldás de viszont rontani nem fog a hangszóró tulajdonságain várhatóan.
Az egész biztos, hogy a ragasztás jó gondolat. A keletkezett üreg kitöltése, szintén. De hogy ezeknek a módositásoknak milyen hatása van, illetve ezek az esetleg pozitív változások, nagyságrendileg hova tevődnek a lengőrendszer, szerintem nagyobb súllyal latba eső anomáliáival szemben, az még kérdés. Persze próbálni. mindenkép megéri, csak be is kellene építeni, a kosárperem rögzítése miatt is. Aztán meg, meg is kellene győződni, a változások mértékéről is.
- tunerman
- V.I.P.

Miután több mint 600 rákattintás volt erre a témára - úgy tovább gördíteném a dolgot, hátha valaki ötletelni kezd.
Egy gépészmérnök barátom - aki nem fórumozik - azt javasolta, hogy fémragasztóval rögzítsem az alu szögidomot a lemezkosárhoz. Mivel csak csavarkötés van, a két anyag egymáshoz képest elmozdulhat és ez nem a merevebb kivitelt szolgálja..
A szögidom két élét ragasszam a lemezhez és akkor ez már előrelépés lesz az eredeti kivitelhez képest.
További javaslata a szögidom belsejének valamilyen rezgéscsillapító anyaggal való kitöltése, ami persze annak a belső levegőáramlását is megszüntetné. Mert lehetséges, hogy valamilyen frekvencián úgy működhet mint valamilyen fuvola.
- tunerman
- V.I.P.

Erről van szó:
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 770
Az jópofa,hogy azt írod,hogy nem értesz hozzá aztán mindenki kérdez.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
- tunerman
- V.I.P.

Mindenki visszakérdez - az nem ér!
Én csak arra lettem volna kíváncsi, hogy az ötletnek mi az elvi működése és valóban merevebb lett-e a lemezkosár.
És még egy további dolog lenne, ami a membrán hátoldalának a mozgása során keletkező levegő áramlásának a megváltozását érinti. Ugyanis szerintem a membrán csillapítása is megváltozott a lemezfelületekre szerelt alu szögidomok miatt....most könnyebben áramolhat ki a levegő a membrán hátoldaláról a lemezek között.
Leírom, mielőtt belekezdenék a témába, hogy NEM értek a hangszórók/hangfalak igazi tuningjához, mert az elektronika világában mozgolódom.
Egy egyszerű lemezkosaras mély-közép hangszóró apró módosítását készítettem el és kíváncsi lennék a hozzáértők véleményére. A mod alapvető célja a lemezkosaras hangszóró oldal lemezeinek a merevítése lett volna - utólag! Azt reméltem tőle, hogy főleg középsávban csökkennek a rezgések és ezért jobb hangot kapok.
Várom a véleményeket.
Csak 1 kérdésem van: Méricskéltél?
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Várom a véleményeket.
Üdv!
Végül jobb lett a hang? Bár szerintem, a nemkívánatos rezonanciák, nem itt kritikus értékűek.